Dodaj do ulubionych

SP 1 czy SP 111? Poradźcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:33
Właśnie mam podjąć decyzję do której szkoły wysłać mojego syna i waham się
między SP 1 a SP 111. Ta druga jest szkołą integracyjną, wiele osób bardzo
dobrze się o niej wypowiada, z kolei 'jedynka' ma 'swoją renomę'. Znam kilka
osób, których dzieci chodzą/chodziły do SP 1, ale trochę mnie zraża opinia
szkoły, do której posyłają swoje dzieci lekarze i prawnicy (no, nie tylko, ale
często to słyszę). Nie chcę aby mój syn miał kompleksy, że nie jeździmy
mercedesem czy że nie nosi firmowych ubrań. Czy jest to rzeczywiście szkoła
skazanych na sukces, czy też nauczyciele mają tam ludzkie podejście do dzieci?
(Czyli że liczą się nie tylko wyniki w nauce)

Proszę o opinie nt tych dwóch szkół, najchętniej z pierwszej ręki (od rodziców
lub nauczycieli). Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tata Grześ Re: SP 1 czy SP 111? Poradźcie IP: *.toya.net.pl 12.01.05, 17:44
      Idz do szkół obu gdy dzieci kończą lekcje i popytaj czy nauczyciele uczyli i
      tłumaczyli czy tylko pytali i oceniali. Popatrz na to ilu uczniów idzie samych
      a po ilu przyjadą samochody.Spytaj o imprezy dla dzieci i mozliwośc zrobienia
      przez nich coś dla samych siebie.Nie słuchaj nauczycieli - mówią tylko dobrze
      każdy o swojej szkole. Sprawdż ilu uczniów jest w klasie pierwszej - im mniej
      tym lepiej dla dziecka.Jesli pracujesz wejdz i popatrz na to jak wyglada
      świetlica - bo Twoje dziecko może w niej spedzać trochę czasu. Obok masz
      jeszcze kilka innych szkół. Na nie też zwróć uwagę - wyobraż sobie w każdej z
      nich Twoje dziecko i zdecyduj.Ja tak zrobiłem 3 lata temu i jestem zadowolony w
      wyboru.
    • 11.11am radzę SP 11 12.01.05, 18:01
    • Gość: michał_k Re: SP 1 czy SP 111? Poradźcie IP: *.toya.net.pl 12.01.05, 21:00
      Mój chrześniak chodzi do 111 do klasy integracyjnej i jest zachwycony.
      • Gość: mama Re: SP 1 czy SP 111? Poradźcie IP: *.toya.net.pl 12.01.05, 21:04
        111. Mam doświadczenia i z 1, zdecydowanie lepsze ze 111. Dziecko jest w klasie
        integracyjnej, mało liczna klasa, świetne nauczycielki.
    • jaela Re: SP 1 czy SP 111? Poradźcie 12.01.05, 21:37
      Zdecydowanie SP1 .Mam dobre doswiadczenia, po nieszczęsnej SP70.
    • Gość: Margot Re: SP 1 czy SP 111? Poradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:01
      Nie jestem ani rodzicem, ani nauczycielem, ale kończyłam "jedynkę" i podkreślam,
      że nie jestem córką prawników i nigdy nie miałam kompleksów z powodów, które Pan
      podał, a wtedy nie mieliśmy w ogóle żadnego samochodu, nie mówiąc o
      Mercedesie;)Ale do rzeczy: nie jest to szkoła dzieci skazanych na sukces, bo
      jest tam też spora grupa dzieci "rejonowych" z rodzin uboższych, czasami
      patologicznych(moim zdaniem dzięki temu łatwiej nauczyć tolerancji, ale to
      niepopularny pogląd), którym jest trudniej. Nauczyciele jak w każdej szkole są
      bardzo różni, ale jest wielu dobrych pedagogów. Miałam też okazję odbywać tam
      praktyki(kończę polonistykę)i byłam bardzo zadowolona z pracy z dziećmi, które
      okazały się być inteligentne i z nielicznymi wyjątkami dobrze wychowane. Jedno
      jest pewne: zdolne dzieci są w tej szkole doceniane.Myślę, że ogólnie jest to
      dobra szkoła. Nie znam natomiast SP111, więc jedyne, co mogę zagwarantować, to,
      że wybór SP1 to będzie dobry wybór. A później może "z jedynki do jedynki", czyli
      z SP1 do I LO ;)? Mnie się udało, a to chyba wystawia tej szkole dobre
      świadectwo? Pozdrawiam i życzę powodzenia:)
    • sylwestra71 Re: SP 1 czy SP 111? Poradźcie 17.10.18, 09:40
      SZkoła 111 zapewnia wykwalifikowaną kadrę nauczycieli specjalistów !!!! Jeśli chodzi o dyrekcję to od strony PaniDyr nie ma żadnego wsparcia , dla rodziców chorych dzieci ,ani dla samych dzieci Najchętniej problemu ,,trzeba się pozbyć'' bo tak najłatwiej Zajęcia terapeutyczne niektóre UWAGA są P Ł A T N E , więc rodzice musza być dla szkoły ,a nie szkoła dla dzieci
      Zajęcia dodatkowe często odbywają się na korytarzach bądź w jadalni , bo placówka nie dysponuje odrębnymi pomieszczeniami terapeutycznymi SZ P Dyrektor w myśl tematu z zapytaniem dlaczego zajęcia z I S są płatne poleciła rodzicom cytuję ,, IS to to samo co poprowadzicie dziecko brzegiem krawężnika dla równowagi'' Wybór należy do Was

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka