Dodaj do ulubionych

Przystanki tramwajowe

IP: 217.153.198.* 18.03.05, 15:13
Chyboa ostanio brakuje wątków w których mogibyśmy powspominać dawne czasy
dlatego proponuje wymiane zdań na temat przystanków

Przystanki nieistniejące
Przystanki dziwne
Przystanki interesujące

Jeśli o mnie chodzi to ze wspomnieniami wiązą się niesitniejący przystanek
między Weselną a Sądecką w stronę Stoków przy nieistniejącym już sklepie
mięsnym. Szerokość wysepki stanowiła w miejscu samego znaku przystankowego
jedna płyta chodnikowa. Podczas jednego z remontów przesunięto ten przystanek
za ulicę Weselną i jest do dzisiaj. Następnie przystanek na przy Chmurnej w
strone centrum. Kiedy jeszcze po Pólnocnej stronie ulicy Telefonicznej nie
było tylu zabudowań przystanek był w sczerym polu. Oczywiście nie można
pominąc przystanku [początkowego na Stokach przed remontem. Stara wiata
tramwajowa (już takowych nie ma) i krzaki z tunelem po środku. Tam było
pieknie. Cofnięty o kilka metrów nie ma jużx takiego klimatu.
Dziwne były kiedyś przystanki Zbocze 18 i Zbocze-Giewont na słowo be z żadnej
informacji o tym że tutaj zatrzymuje się autobus. Dziwny również był
przystanek Pieniny-Giewont dopuki była tam wiata oddlona od przystanku o
kilkanaście metrów i stojąca do jego samego bokiem. Troszke dziwne są
przystanki autobusowe w których podczas tarsy autobusy wjeżdzają na krańcówke
(64-Wyżynna, 75-Wołodyjowskiego, 68-Pabianicka 58-Saneczkowa)
Jeśli chodzi o przystanki klimatyczne to na pewno końcowy na Stokach- ze
względu na okolice a także 15 i 43 na Lumumbowie w strone Stoków, ale nie
wiem dlaczego. Podobają mi się także przystanki koło czerwonych murów takie
jak 74 80 i 83 na Nawrot i 78 na Drewnowskiej w stronę Placu Wolności
Wracając do dawnych przystanków jeszcze przypominam sobie przystanek 8 10 12
i 20 przy Alei Włokniarzy okoliczne budki z warzywami i barzdzo dłuży tłum.
Dziwny był także przystanek 9 i 43 przy Alei Unii w stronę Zdrowia. W okresie
kiedy tramwaje jeździły na Cygankę, tamten przystanek raz był raz go nie było
i był jednokierunkowy i w zaszdzie nigdy nie wiedzieliśmy czy tramwaj się tam
zatrzyma.

Obserwuj wątek
    • w.o.d.z.i.r.e.j A pamiętacie te stare wiaty?? 18.03.05, 16:14
      Bardzo mile wspominam te stare wiaty na przystankach MPK.
      Takie które istniały do początku lat 90 zanim nie zaczęto stawiać tych
      plastikowych szajsów OMIKOM'u.
      Wiaty miały na dachu szyby zbrojone, po środku takie dwa słupy
      i drewnianą ławkę dla oczekujących na przyjazd pojazdu pasażerów.
      ..
      A jeśli chodzi o ciekawe przystanki?
      Przystanek autobusowy na ul. Przędzalnianej (autobusy 55 i 77)
      (Przędzalniana/Tymienieckiego (dawna 8 marca),
      poczelalnia była urządzona w takim betonowym budyneczku przy fabryce UNIONTEX,
      w specjalnie przeznaczonej do tego celu wnęce z ławeczką.
      Podróżni oczekujący na autobus mogli podziwiać po drugiej stronie ulicy
      wspaniały pałac "Szajblera" i staw.
      Oj wystałem się na tym przystanku w dzieciństwie...
      Przystanek istnieje do dzisiaj.
      • pawel-strzalka Re: A pamiętacie te stare wiaty?? 19.03.05, 13:00
        pamiętam taką starą wiatę na Prominskiego/Armii Czerwonej <wtedy jeszcze> na
        przystanku linii C i J, była bardzo duża i osłonięta ze wszystkich stron, sporo
        osób się pod dachem mieściło, zabrali ją chyba przy okazji remontu skrzyżowania
        marszałków
        • Gość: luki Re: A pamiętacie te stare wiaty?? IP: *.toya.net.pl 21.03.05, 22:22
          pawel-strzalka napisał:

> pamiętam taką starą wiatę na Prominskiego/Armii Czerwonej <wtedy jeszcze
          > 2; na
          > przystanku linii C i J, była bardzo duża i osłonięta ze wszystkich stron,
          sporo
          >
          > osób się pod dachem mieściło, zabrali ją chyba przy okazji remontu
          skrzyżowania
          >
          > marszałków

Podobne cudo było na Śmigłego przy Milionowej. Pamiętam jak jako dzieciak
          często czekałem tam z rodzicami na "Jotkę" albo E.
      • Gość: luki Re: A pamiętacie te stare wiaty?? IP: *.toya.net.pl 21.03.05, 22:27
        w.o.d.z.i.r.e.j napisał:

> Wiaty miały na dachu szyby zbrojone, po środku takie dwa słupy
        > i drewnianą ławkę dla oczekujących na przyjazd pojazdu pasażerów.

Ale niestety były nagminnie niszczone przez kwiat młodzieży polskiej, a
        zwisające szkło stanowiło zagrożenie dla pasażerów. Dla tych co mówią, że
        za "komuny" było tak fajnie, przypominam, że wandalizm istniał również wtedy.
        Ostatecznie po pewnym epizodzie wszystkie zostały wymienione w ciągu jednego
        roku.
      • Gość: Paweł Re: A pamiętacie te stare wiaty?? IP: 217.153.198.* 22.03.05, 14:38
        klimatyczna wiata jest jeszcze na przystanku Działki-Telefoniczna w stronę
        Centrum. To już chyba jedna z ostatnich tego typu przypominająca stare czasy.
        Druga to autobusowa na przystanku Rewolucji Sterlinga ta z kolei nietypowa
    • Gość: J.S. Re: Przystanki tramwajowe IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.03.05, 17:19
      > Dziwny był także przystanek 9 i 43 przy Alei Unii w stronę Zdrowia. W okresie
      > kiedy tramwaje jeździły na Cygankę, tamten przystanek raz był raz go nie było
      > i był jednokierunkowy i w zaszdzie nigdy nie wiedzieliśmy czy tramwaj się tam
      > zatrzyma.

Podobnie z przystankiem autobusowym Al. Unii-Konstantynowska w strone
      Teofilowa. Zdaje sie, ze uruchamiany byl tylko na wiosne/lato.
    • Gość: M.E. Re: Przystanki tramwajowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 17:44
      Mnie zaapadł w pamięci przystanek i krańcówka na Pabianickiej przy kolei
      obwodowej. Wtedy Pabianicka była 2-kierunkowa z torami od strony zachodniej.
      Wysepka była też bardzo wąska i częściowo pod wiaduktem (tym starym oczywiście).
      • camelot Re: Przystanki tramwajowe 19.03.05, 12:23
        Do tej Pabianickiej należy dodać, że w stronę Pabianic była przy nasypie taka
        śmieszna mała pętla tramwajowa dla linii 11.
        I jeszcze napiszę o braku przystanków. Otóz gdy otworzono trasę Kopcińskiego-
        Promińskiego (dziś al. Rydza) to był wtedy chyba najdłuższy przystanek w
        mieście. Najpierw był na Kopcińskiego przy Głównej (dziś Piłsudskiego) a
        następny dopiero przy Przybyszewskiego nic po drodze. Jechało się i
        jechało!!!!!!!!!!
        • camelot Re: Przystanki tramwajowe poprawka 19.03.05, 12:26
          Przepraszam poprawka. W poprzednim moim poście powinno być Armii Czerwonej a
          nie Główna.
        • Gość: M.E. Re: Przystanki tramwajowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 18:40
          Przecież napisałem, że był przystanek i krańcówka. O ile pamiętam, to była tam
          też krańcówka 1 oraz 27. 26 jeździło już chyba wtedy do Rudy.
          • Gość: Jagaciarz Re: Przystanki tramwajowe IP: 81.219.126.* 21.03.05, 19:43
            Wspomnien nigdy za duzo. Z moich ukochanych lat 80. najbardziej zapadl mi w
            pamiec przystanek tramwajowy Zgierska/Dolna(ja to nazywam "Bazar").Przystanku
            nie ma sensu opisywac,wiekszosc z was pamieta go pewnie duzo lepiej niz ja.
            Pomijajac sprawe,ze byl to przystanek 3torowy jak teraz Pl.
            Niepodleglosci,zapamietalem niepowtarzalna atmosfere tamtych czasów i tego
            miejsca.Z reguly w sobotnie poranki bywalem z ojcem w czesci "przyrodniczej"
            Bazaru-rybki akwariowe,psy i tym podobne sprawy:).Wokól pelno ludzi
            reprezentujacych typowy balucki "folklor"(nawet pamietam wystep jakiejs kapeli
            baluckiej razu pewnego:) i ciekawe stoiska z uzywanymi ubraniami,czesciami
            prosto z garazu i komiksami(latwo mozna bylo uzupelnic swoje zbiory np. Kajka i
            Kokosza).
            A co to ma wspólnego z tramwajami?Oczywiscie to,ze z Bazaru doskonale widac
            opisywany przystanek.Jako dzieciak nie mialem chyba wiekszej radochy niz
            patrzec na wezel,przez który przebiegaly wtedy trasy 7 linii(4,8,11,16,22,45,46-
            chyba nic nie pominalem),ze kursów zjazdowych do Helenówka nie wspomne.No i co
            najwazniejsze 3 typy tramów:enki,przeguby(wtedy chyba w przewadze jak na moje
            oko) i 805ki w 2 i 3skladach.Piekne czasy,a nie ta monotonia taborowa co
            teraz...
            Szkoda,ze przystanek nie istnieje juz w tamtej wersji.
            Moze za bardzo sie rozpisalem,ale chyba jest to przystanek wraz z
            otoczeniem,który najbardziej zapadl mi w pamiec.
            A z obecnych wiat przystankowych chyba najciekawsza jest ta pabianicka bodaj z
            pocztków wieku przy Duzym Skrecie.
            • Gość: luki Re: Przystanki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 21.03.05, 22:33
              Gość portalu: Jagaciarz napisał(a):

> Pomijajac sprawe,ze byl to przystanek 3torowy jak teraz Pl.
              > Niepodleglosci,

Na pl. Niepodległości jest przystanek 4-torowy. :>

> A co to ma wspólnego z tramwajami?Oczywiscie to,ze z Bazaru doskonale widac
              > opisywany przystanek.Jako dzieciak nie mialem chyba wiekszej radochy niz
              > patrzec na wezel,przez który przebiegaly wtedy trasy 7 linii
              (4,8,11,16,22,45,46
              > -
              > chyba nic nie pominalem),ze kursów zjazdowych do Helenówka nie wspomne.

Można jeszcze 16bis dodać jak by ktoś chciał być bardzo dokłądny. :)

> No i co
              > najwazniejsze 3 typy tramów:enki,przeguby(wtedy chyba w przewadze jak na moje
              > oko) i 805ki w 2 i 3skladach.Piekne czasy,a nie ta monotonia taborowa co
              > teraz...

Nie narzekaj! W Łodzi w tym aspekcie naprawdę nie jest źle.

> A z obecnych wiat przystankowych chyba najciekawsza jest ta pabianicka bodaj
              z
              > pocztków wieku przy Duzym Skrecie.

E tam, to wiata z przełomu lat 40. i 50. W Zgierzu była taka stara poczekalnia,
              ale to zupełnie inna para kaloszy.

pzdr
              • Gość: Jagaciarz Re: Przystanki tramwajowe IP: 81.219.126.* 21.03.05, 23:02
                >Na pl. Niepodległości jest przystanek 4-torowy. :>
                > E tam, to wiata z przełomu lat 40. i 50. >
                Oj przepraszam,faktycznie fatalnie sie rabnalem w tych 2 przypadkach-oj wstyd:(
                > Można jeszcze 16bis dodać jak by ktoś chciał być bardzo dokłądny. :)>
                Szczerze mówiac ominalem 16bis z premedytacja,bo bywalem tam glównie w soboty,a
                szczerze mówiac nie wiedziec czemu nie przypominam sobie,zebym widzial w ogóle
                na zywo 16bis(to dlatego,ze w Lodzi w tygodniu bywalem wówczas rzadko,ale mimo
                wszystko dziwne:)
                >Nie narzekaj! W Łodzi w tym aspekcie naprawdę nie jest źle.>
                Jezeli dodac bulwy i modernizacje 803N to faktycznie jest juz kilka typów
                rozpoznawanych dla laika golym okiem:)(nie licze takich rzeczy,jak
                Eliny,Choppery itp.).Dzieki bulwom wraca element nieprzewidywalnosci,bo jezdza
                na róznych liniach.Ale kiedys kilka typów bylo w ramach 1 przedsiebiorstwa...
                >W Zgierzu była taka stara poczekalnia,

> ale to zupełnie inna para kaloszy.
                O-a w którym miejscu i czy mam to prawo pamietac:).
                Pozdro

• Gość: luki Re: Przystanki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 21.03.05, 23:56
                  >Na pl. Niepodległości jest przystanek 4-torowy. :>
                  > E tam, to wiata z przełomu lat 40. i 50. >
                  Oj przepraszam,faktycznie fatalnie sie rabnalem w tych 2 przypadkach-oj wstyd:(

Nie bój, wstyd, to napisać "brud" przez "ó". :)

> Można jeszcze 16bis dodać jak by ktoś chciał być bardzo dokłądny. :)>
                  Szczerze mówiac ominalem 16bis z premedytacja,bo bywalem tam glównie w soboty,a
                  szczerze mówiac nie wiedziec czemu nie przypominam sobie,zebym widzial w ogóle
                  na zywo 16bis(to dlatego,ze w Lodzi w tygodniu bywalem wówczas rzadko,ale mimo
                  wszystko dziwne:)

Ja też nie pamiętam tej linii. Wszystko przez to, że w latach 80. moje wypady
                  linią 16 z Dąbrowy kończyły się na skrzyżowaniu Pomorska/Kilińskiego.

>Nie narzekaj! W Łodzi w tym aspekcie naprawdę nie jest źle.>
                  Jezeli dodac bulwy i modernizacje 803N to faktycznie jest juz kilka typów
                  rozpoznawanych dla laika golym okiem:)(nie licze takich rzeczy,jak
                  Eliny,Choppery itp.).Dzieki bulwom wraca element nieprzewidywalnosci,bo jezdza
                  na róznych liniach.Ale kiedys kilka typów bylo w ramach 1 przedsiebiorstwa...

Oraz GT6 i Cityrunner. Mamy naprawdę dużą różnorodność taboru.

>W Zgierzu była taka stara poczekalnia,

> ale to zupełnie inna para kaloszy.
                  O-a w którym miejscu i czy mam to prawo pamietac:).

Raczej tak, bo ZTCW została zdemontowana w latach 80. i w częściach do dziś
                  jest przechowywana w jakimś magazynie. Na tej pocztówce z czasów okupacji widać
                  kawałek tej poczekalni (budowla z zegarem). Stała tam gdzie widać.

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/pocztowka59.jpg

pzdr
          • Gość: Jagaciarz Re: Przystanki tramwajowe IP: 81.219.126.* 21.03.05, 19:43
            Wspomnien nigdy za duzo. Z moich ukochanych lat 80. najbardziej zapadl mi w
            pamiec przystanek tramwajowy Zgierska/Dolna(ja to nazywam "Bazar").Przystanku
            nie ma sensu opisywac,wiekszosc z was pamieta go pewnie duzo lepiej niz ja.
            Pomijajac sprawe,ze byl to przystanek 3torowy jak teraz Pl.
            Niepodleglosci,zapamietalem niepowtarzalna atmosfere tamtych czasów i tego
            miejsca.Z reguly w sobotnie poranki bywalem z ojcem w czesci "przyrodniczej"
            Bazaru-rybki akwariowe,psy i tym podobne sprawy:).Wokól pelno ludzi
            reprezentujacych typowy balucki "folklor"(nawet pamietam wystep jakiejs kapeli
            baluckiej razu pewnego:) i ciekawe stoiska z uzywanymi ubraniami,czesciami
            prosto z garazu i komiksami(latwo mozna bylo uzupelnic swoje zbiory np. Kajka i
            Kokosza).
            A co to ma wspólnego z tramwajami?Oczywiscie to,ze z Bazaru doskonale widac
            opisywany przystanek.Jako dzieciak nie mialem chyba wiekszej radochy niz
            patrzec na wezel,przez który przebiegaly wtedy trasy 7 linii(4,8,11,16,22,45,46-
            chyba nic nie pominalem),ze kursów zjazdowych do Helenówka nie wspomne.No i co
            najwazniejsze 3 typy tramów:enki,przeguby(wtedy chyba w przewadze jak na moje
            oko) i 805ki w 2 i 3skladach.Piekne czasy,a nie ta monotonia taborowa co
            teraz...
            Szkoda,ze przystanek nie istnieje juz w tamtej wersji.
            Moze za bardzo sie rozpisalem,ale chyba jest to przystanek wraz z
            otoczeniem,który najbardziej zapadl mi w pamiec.
            A z obecnych wiat przystankowych chyba najciekawsza jest ta pabianicka bodaj z
            pocztków wieku przy Duzym Skrecie.
          • zamek Re: Przystanki tramwajowe 21.03.05, 20:29
            W najlepszych czasach przy Kolei Obwodowej krańcowały 4 linie: 1, 11, 27 i 28.
            Wtedy już 26 jeździł na Popioły, a 27 w godzinach szczytu dojeżdżał do
            Chocianowic. Potem tamże wyciągnięto 1, 28 przeniesiono na Kurczaki, a 11 dodano
            26bis na Żabieniec. Tak było wtedy, gdy korzystałem z tej krańcówki, aby
            dojechać z Chocianowic do szkoły (1980 r.). Potem została sama 11, którą
            następnie, po przeniesieniu 1 na Popioły, wydłużono do Chocianowic.
            Do dziś dnia się zastanawiam, w jaki sposób przy Kolei Obwodowej zmieściła się
            dwutorowa krańcówka dla czterech linii...
            PS. Ma ktoś jakieś foty tej krańcówki do upublicznienia?
            • Gość: luki Re: Przystanki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 21.03.05, 22:35
              > Do dziś dnia się zastanawiam, w jaki sposób przy Kolei Obwodowej zmieściła się
              > dwutorowa krańcówka dla czterech linii...

No jak to? Pabianicka była wtedy wąska w tym miejscu, więc się mieściła.

> PS. Ma ktoś jakieś foty tej krańcówki do upublicznienia?

Do ublicznienia nie.
              • zamek Re: Przystanki tramwajowe 21.03.05, 22:43
                Gość portalu: luki napisał(a):

> Do ublicznienia nie.
                A do wysłania na priva? Klnę się słowem użytkownika N-ki z suwanymi drzwiami, że
                nie wyjdzie takie zdjęcie poza mego kompa, a pomyśl-że, ileż łez uronię,
                wspominając słodkie szczenięce lata... PS. W dni zebrań KMST nadal pracuję ;(
    • mz71 Re: Przystanki tramwajowe 21.03.05, 21:57
      A ja przypominam sobie przystanek na wysepce na Pl. Reymonta. Chyba po
      wprowadzeniu trójskladów na 21 zostal przeniesiony na Przybyszewskiego. Swoją
      drogą móglby wrócić na dawne miejsce...
      • zamek Re: Przystanki tramwajowe 21.03.05, 22:34
        A tu się akurat nie zgodzę, bo dzięki obecnemu usytuowaniu tego przystanku skręt
        w lewo z Rzgowskiej w Przybyszewskiego nie lokuje się w kategorii operacji
        niemożliwych ;)
        • Gość: luki Re: Przystanki tramwajowe IP: *.toya.net.pl 21.03.05, 22:37
          Że skąd dokąd? :)
          • zamek Re: Przystanki tramwajowe 21.03.05, 22:41
            Że dookoła pomnika Reymonta Władysława Stanisława zza jego pleców, aby wychynąć
            po jego prawej ręce ;) Aby być precyzyjnym: chodziło mi o skręt w lewo z pierzei
            na przedłużeniu Rzgowskiej w pierzeję na przedłużeniu Przybyszewskiego.
            Usatyswastykowany? ;)
            • Gość: M.E. Re: Przystanki tramwajowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 23:21
              Dodajmy jeszcze, że chodzi o skręt wykonany samochodem, a nie tramwajem:)
              • Gość: STUDI Re: Przystanki tramwajowe IP: *.prokom.pl 22.03.05, 12:36
                Taaa a ludzie by się przesiaść musza coraz dalej biegać bo blachosrmodziasz nie może minuty poczekać....
        • mz71 Re: Przystanki tramwajowe 23.03.05, 17:52
          zamek napisał:

> A tu się akurat nie zgodzę, bo dzięki obecnemu usytuowaniu tego przystanku
          skrę
          > t
          > w lewo z Rzgowskiej w Przybyszewskiego nie lokuje się w kategorii operacji
          > niemożliwych ;)

Ja raczej nie widzę problemu. Tramwaj mieści się na wysepce. Samochodem
          dojeżdżam do skrzyżowania, wlączam lewy kierunkowskaz, przepuszczam pojazdy z
          prawej, uważam na tramwaje z lewej i skręcam. Mnie się wydaje to dość możliwe ;)

• Gość: barnaba Re: Przystanki tramwajowe IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 24.03.05, 17:32
          Za to kiedyś wygodniej się było przesiadać. Zwłaszcza z bagażem.

pozdrawiam
    • Gość: Paweł Re: Przystanki tramwajowe IP: 217.153.198.* 25.03.05, 13:13
      czy ktoś może pamięta w którym miejscu był przystanek w stronę centrum dla
      6,12,17,23,27 w stronę centrum na dzisijeszym przystanku Działki-Pomorska w
      kiedy jeszcze istniała krańcówka Przemyska. czy były to dwa osobne przystanki
      jeden dla 12 i 17 drugi dla 6, 23 i 27 czy jeden dla wszystkich? Pamiętam tylko
      przystanek w stronę Stoków. Był usytuowany tuz przed skrętem w odcinek między
      działkami i zawsze czekało tam sporo ludzi. Charakterystyczna była tez czerwona
      wiata starego typu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka