Gość: Ixtlilto IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 18:37 PRECZ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maruda Re: Łapówkarsto! IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 18:47 A w pierwszej kolejnosci precz z lapowami w WORD-zie. Moze wtedy szybciej zdam na to glupie prawko, a nie za 7 -ym czy 10 -tym razem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HuBar Re: Łapówkarsto! IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 19:12 To jest straszne, a najgorsze jest to że to przestaje być już wstydliwa sprawa. Ludzie którzy chcą dostać sami już zaczynają "prosić". To wręcz obrzydliwe! antypozdrowy dla "nich" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Łapówkarsto! (OT) IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 19:22 HuBar toc ty tez nasz chlop! Swoj widzewiak, z ciagle padajaca siecia tvsat364 :))))))))))))) :))) i nic nie mowisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ixtlilto (maruda) IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 19:26 Jaka ciągle padająca? tvsat364 rulez! Maruda czepiasz się i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda (Ixik) IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 19:31 Wiesz, jakos tak mi sie trafia ze _z_reguly_ jak robie cos najbardziej potrzebnego "na jutro" to siec padnie. A jak nie robie nic konstruktywnego to zawsze dziala jak po masle. Takie zycie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HuBar Re: Łapówkarsto! (OT) IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 19:32 Chłop i że Widzewiak to się zgadzam:-) ale jakoś nie widzę aby teraz ta sieć padała. PS Nie mogę się logować... za często bym musiał to robić pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Łapówkarsto! (OT) IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 19:36 Spodziewaj sie niespodziewanego. Ona pada wtedy kiedy jest najbardziej potrzebna. Np. w niedzielne wieczory kiedy szuka sie czegos na poniedzialek, okazuje sie ze "pani sprzatajac odlaczyla kabelki" ;) to oczywiscie ironia, ale bardzo prawdopodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Łapówkarsto! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.06.02, 19:38 Hm. wg mnie nalezy zlikwidowac mozliwosci do tego by lapowki byly korzystne. Czyli jak najmniej koncesji zezwolen, wszelkich sytuacji gdzie kwitnie lapowkarstwo. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Łapówkarsto! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 20:45 Brawo Mlody!!!! A myslalem juz, ze tylko ja tak na to patrze. Myslalem, ze ludzie zapomnieli o polskim przyslowiu, iz okazja czyni zlodzieja. Nalezy wiec likwidowac okazje czyli rozne uznaniowe koncesje, ulgi, czy jakies podejrzane odliczenia. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ixtlilto Re: Łapówkarsto! IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 20:52 a jak to wygląda podczas egzaminu na prawo jazdy? Tak jak to powiedział Maruda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Łapówkarsto! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 20:57 Witam Nie wiem jak jest teraz podczas egzaminu. Ja zdawalem pare lat temu juz wg obecnych regul i zdalem BEZ lapowki za drugim razem. Byc moze dlatego, ze trafilem na kobiete egzaminatora wiec staralem sie rozwijac caly swoj urok osobisty ;-))))))))) Wg mnie egzaminy powinny wygladac tak jak w USA. A przynajmniej: w kabinie poza egzaminatorem powinien byc instruktor prowadzacy (we trojke gorzej sie wrecza lapowki), egzaminy powinny byc w miescie, a nie na placu (na parkingu malo jest wypadkow smiertelnych, a na drogach duzo), powinny byc konkurujace osrodki egzaminacyjne (gdyby w jakims celowo oblewali liczac na lapowke klienci poszliby do drugiego), policja i podobne sluzby w razie jakichs podejrzen powinny stosowac prowokacje (wrecze lapowki przez funkcjonariusza w cywilu). Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ixtlilto Re: Łapówkarsto! IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 21:02 Gość portalu: MarcinK napisał(a): > Wg mnie egzaminy powinny wygladac tak jak w USA. A przynajmniej: w kabinie poza > egzaminatorem powinien byc instruktor prowadzacy (we trojke gorzej sie wrecza l > apowki), A co jeśli wręczenie łapówki proponuje INSTRUKTOR?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Łapówkarsto! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 21:06 Witaj No to mnie kurcze rozbilas :-( Nie wiem co o tym myslec, to jest dobijajace. Spytalbym chyba instruktora czemu proponuje. Czy tak slabo uczy, czy co? Jesli moge zrozumiec, ze to kandytat po ktorysm zlosliwie oblanym egzaminie szuka dojscia przez instruktora to zupelnie nie pojmuje proponowania lapowek przez instruktora. Co za kraj :-( Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Łapówkarsto! 24.06.02, 21:12 Nie, Marcinie. Wygląda to nieco inaczej. Instruktorzy są w układach z egzaminatorami. Korzyść jest obopólna, gdyż łapówkę bierze instruktor. Połowę doli zatrzymuje dla siebie, a połowa trafia do egzaminatora. I dlatego instruktorzy proponują łapówy. Pozdrawiam PS. Cholerny kraj. Kocham go, ale go nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Łapówkarsto! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 21:17 No tak, na to nie wpadlem. Ale gnoj! Czyli takiej sorry, łajzie, nie wystarczy oplata za kurs tylko jeszcze lapoweczka. No to w tej szkole gdzie ja chodzilem nic takiego nie bylo i o ile wiem nie ma do dzis (ale moze wiem zle). Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Łapówkarsto! 25.06.02, 00:07 No to może zacznijmy cos z tym robić, jeśli ktoś wie gdzie chcą łapówek to niech tu napisze. Tylko proszę nie mówcie że to naruszenie jakichś pieprzonych dóbr osobistych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Łapówkarsto! IP: *.widzew.net / *.tvsat364.lodz.pl 24.06.02, 22:24 Kiedys w gazecie pisali, ze WORD broni sie, ze przeciez oblewanie z mysla o zysku przy nastpenym podejsciu jest bezsensem, bo przeciez KAZDY moze zdawac w innym WOJEWODZWIE hahahaha!!!!!!!!!!!!!!!! Tego goscia co to powiedzial jako pierwszego powinni zlustrowac od stop do glow. Prowokacji policja tak chcetnie nie urzadza, bo wydaje mi sie robi to tylko wtedy gdy ma uzasadnione podejrzenia co do konkretnych osob. W przypadku egzaminu, ten kto daje tak samo broni swojej skory, wiec raczej wyrzuty sumienia nie zmusza go do wskazania kto wzial. Jednakowoz mysle ze ta cala sytuacja to juz nie skandal czy (c)hanba. To jest kpina w oczy wszystkim zdajacym uczciwie, kpina w oczy wszystkim ofiarom wypadkow, inwalidom po wypadkach spowodowanych przez drechow ktorzy kupili sobie prawko. To jest kpina z rodzin tych wszystkich ofiar. Zburzyc toto i zbudowac od nowa, bo na reforme liczyc chyba nie ma co. :((( Przykro sie robi... Odpowiedz Link Zgłoś
szokokasia Re: Łapówkarsto! 26.06.02, 20:54 Mówicie o łapówkach na prawo jazdy- a co powiecie o 10.000 zł( słownie stu tysiącach złotych) za prawo do wykonywania zawodu? Z powodu powyzszej sumy jestem bezrobotna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Łapówkarsto! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.06.02, 20:59 Radca? Adwokat? Notariusz? Odpowiedz Link Zgłoś
szokokasia Re: Łapówkarsto! 26.06.02, 21:08 Brawo! Adwokat:-( Na radcowską nawt sie o stawkę nie pytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Łapówkarsto! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.06.02, 21:46 Pozdrowienie od uczacego sie prawa karnego studenta, ktory ma chcec skonczyc ten kierunek. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Łapówkarsto! 27.06.02, 17:57 Pysznie! A przecież już dziennikarze robili podpuchy, były nagrania, były dowody, już podobno sprawa była w prokuraturze... I nic? Znów ci cholerni dziennikarze się czepiali, czy umorzono z powodu niskiej szkodliwości społecznej? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łapówkarsto! 27.06.02, 18:07 teraz dziennikarze mają proces bo użyli prowokacji, a na nią trzeba mieć pozwolenie...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Łapówkarsto! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.06.02, 18:10 Jezeli nie ma kontratypu jakiegokolwiek to dziennikarze popelnili przestepstwo. Wybaczcie za jezyk, ale jestem na jakis czas karnista.. P.S. Kontratyp to np: obrona konieczna, stan wyzszej konieczmosci, strajk..... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łapówkarsto! 27.06.02, 18:13 a nawet jeżeli kontratyp nie zaistniał, a prowokacja służyła ujawnieniu słusznej i ważnej dla społeczeństwa sprwy, to też dziennikarze musza być ukarani?? Czy polskie prawo nie może mieć odrobiny mądrośći i trochę życia w sobie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Łapówkarsto! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.06.02, 18:22 Geo sprobuje rozwiazac ten kazus Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łapówkarsto! 27.06.02, 18:27 czyw ustawie nie mozna zapisać, ze prowokację mozna stosowac (w wypadku nie-policji i nie-innych służb państwowych) tylko wtedy, gdy zostanie ona udokumenotwana, poddana do wglądu społecznego, ewentualnie wczesniej prokuratora etc., aby uchronić interesy społeczeństwa, bądź udowodnić naruszenie praw, obowiązków osób publicznych wobec ludzi i odwrotnie? Oj..chyba zakręciłem..poza tym- nie nam się na prawie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Łapówkarsto! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.06.02, 18:50 Geo w obecnym KK(kodeks karny) nie mozna nic zrobic dla dziennkarzy, mozna kombinowac cos z niska spoleczna szkodliwoscia, ale tez nie za bardzo. NIc sie nie da zrobic. A twoja propozycja jest niebezpieczna. Wyobraz sobie taka sytuacje, ze pod przykrywka gazety ktos prowadzi dzialalnosc przestepcza, a potem by powiedzial, ze wlasnie mial to opublikowac i, ze jego dziennkarze(przestepcy) prowadzili np. zakup kontrolowany narkotykow. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łapówkarsto! 27.06.02, 20:01 hmmm.. w takim razie mozna to ograniczyć poprzez: 1)wczesniejsze zgłoszenie swoich zamiarów w prokuraturze, badź innej stosownej instytucji, która ma za zadanie kontrolowac, a w razie rażącego rpzypadku chęci wykorzystania sytuacji i chęci nagięcia prawa może to powstrzymać (minusy: może być to również wykorzystywane do sposobu: "jedna pani drugiej pani". I nic z prowokacji nie wyjdzie) 2)będzie musiało być zgłoszone, po odbytej prowokacji (udanej bądź nie) wszelakie dane osób, które brały udział w tej akcji. Musiałoby byc podane miesjce pracy itd. (minusy-to też mozna sfingować...) Ale chyba zgadzamy się w tym, ze powinny być podjęte działania i możliwości prawne, a by mozna było walczyć z tym procederem?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Łapówkarsto! 27.06.02, 18:28 oczywiście, że branie łapówki nie jest zagrożeniem życia i w związku z tym nie wymaga obrony koniecznej. Walka z łapówkarstwem nie jest też wyższą koniecznością, bo od łapówki ani dawca, ani biorca nie umiera. Idąc dalej można smiało stwierdzić, że łapówkarz nie jest przestępcą, a dziennikarz jest. Czy dziennikarz staje się przestępcą z chwilą odebrania dyplomu, czy wtedy, gdy ten zawód wykonuje? Jestem zdecydowanie zainteresowana jasna odpowiedzią. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łapówkarsto! 27.06.02, 18:33 pisząc, że kontratyp nie zaistniał chodziło mi o to, że wg norm prawnych on nie zaistniał. Bo w prawie nikt nie zapisał nic o szkodliwości społecznej łapówki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Łapówkarsto! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.06.02, 19:09 Kropko jesli chodzi o obrone konieczna tozgodnie z art.25 kk bezprawny, bezposredni zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem mozna odeprzec czyli mienie tez. W obronie koniecznej w PRL mozna bylo sie powolac na obrone konieczna "dziala w szczegolnosci w obronie koniecznej ten, kto wystepuje w celu przywroceniu porzadku, lub spokoju publicznego nawet jesli nie wynika to z jego obowiazku sluzbowego". Co do stanu wyzszej koniecznosci to jest w tedy gdy sa dwa dobra a jedno mozna tylko uratowac, czyli strazak moze zniszczyc samochod, ktory jest na drodze przeciwpozarowej i uniemozliwia akcje ratunkowa. Wtedy taki strazak powoluje sie na stan wyzszej koniecznosci. I wlasnie dziennikarze nie moga sie powolac na zaden kontratyp, jaki znam a jest ich jeszcze kilka. Pozdrowienia Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
szokokasia Re: Łapówkarsto! 07.07.02, 23:01 Szanowny kolegop karnisto! rozumiem, iz w tej chwili zajmujesz się prawem karnym. Aby prawidłowo ocenić sprawę prowokacji dokonanej przez dziennikarzy należy zapoznać sie zaś z dziedzina zwana postępowaniem karnym. Stosowanie prowokacji jest bowiem metodą śledczą stosowaną powszechnie przez nasze organa. I nie ma tam mowy o kontratypie! Odpowiedz Link Zgłoś