23.06.05, 17:38
Kiedy jak i czym wyjedziemy na zerówkę?
Obserwuj wątek
    • Gość: luki Re: LINIA 0 IP: *.toya.net.pl 23.06.05, 17:59
      Premiera zerówki już w najbliższą niedzielę, 26 czerwca! Odjazdy z krańcówek
      oraz tabor jak w roku ubiegłym (niestety MPK z "przyczyn technicznych" nie
      zgodziło się na puszczenie Lilpopa). Zmieni się trasa powrotna ze Zdrowia.
      Tramwaj pojedzie Konstantynowską i Legionów, a potem Zachodnią, al. Kościuszki
      itd. do zaj. Dąbrowskiego. Serdecznie zapraszam na premierę! Odjazdy z zaj.
      Dąbrowskiego o 14.00 i 16.00, a ze Zdrowia o 15.00 i 17.00. Ceny biletów bez
      zmian, czyli 2 zł normalny, 1 zł - ulgowy. Abonamenty 10-przejazdowe po 18 i 9
      zł. W tym roku będą nowe wzory biletów.
      • Gość: mj34 Re: LINIA 0 IP: *.palacmlodziezy.lodz.pl 23.06.05, 18:10
        dziękuję.
      • Gość: Lukasz Re: LINIA 0 IP: *.toya.net.pl 23.06.05, 22:02
        A można zarezerwować pierwsze nr z serii wolne nie zarezerwowane :D :)
      • Gość: wieloryb Linia 0 IP: *.toya.net.pl 24.06.05, 06:55
        Od niedzieli przejażdżka zabytkowym tramwajem na Zdrowie

Piątek, 24 czerwca 2005r.

W niedzielę na trasę Zdrowie - zajezdnia przy ul. Dąbrowskiego wyjedzie
        zabytkowy tramwaj oznaczony cyfrą "0". Wagony 5N i 5ND, pochodzące z lat 1960-
        61, będą kursowały w każdą niedzielę do końca wakacji.

Bilety - w cenie: normalny 2 zł, ulgowy (do lat 16) 1 zł - będzie można kupić u
        konduktorów, członków Klubu Miłośników Tramwajów. Tramwaj będzie wyruszał z
        zajezdni o godz. 14 i 16, a zatrzymywał się na przystankach usytuowanych po
        drodze.

(mr) - Express Ilustrowany
    • Gość: luki Dodatkowa atrakcja IP: *.toya.net.pl 24.06.05, 12:41
      Na pierwszym kursie Dąbrowskiego - Zdrowie o godz. 14.00 pojawi się zabytkowy
      autobus Jelcz "ogórek" będący własnością Szymka Janiszewskiego - członka KMST.
      Autobus przejedzie pierwszy kurs razem z tramwajem na Zdrowie.
      • Gość: Michał M. Re: Dodatkowa atrakcja IP: 80.51.227.* 24.06.05, 22:27
        eNka się zapłacze jeśli wszyscy będa chcieli jechac "ogórkiem" :)
    • ukalo ze strony MPK 24.06.05, 14:05
      www.mpk.lodz.pl/rozklady/wholemessage.jsp?articleId=829
      Od niedzieli 26 czerwca do 25 września 2005r. we wszystkie niedziele będzie
      kursować tramwajowa linia turystyczna 0 0.

KOMUNIKAT nr 375

Linii 0
      Zajezdnia Dąbrowskiego – Dąbrowskiego, Rzgowska, Plac Niepodległości,
      Piotrkowska, Żwirki, Kościuszki, Zielona, Narutowicza, Kilińskiego, Pomorska,
      Plac Wolności, Legionów, Konstantynowska – Zdrowie

Zdrowie – Konstantynowska, Legionów, Zachodnia, Kościuszki, Żwirki Piotrkowska,
      Plac Niepodległości, Rzgowska, Dąbrowskiego – Zajezdnia Dąbrowskiego.

Na linii 0 będzie kursował pociąg historyczny z lat 1960 – 61 składający się z
      wagonów 5N i 5ND. Zatrzymywać się będzie na istniejących na trasie przystankach
      tramwajowych.

Odjazdy sprzed zajezdni Dąbrowskiego odbywać się będą o godzinie 14.00 oraz
      16.00. Do przejazdu uprawniać będą jednorazowe, specjalne bilety (w cenie 2 zł
      normalny i 1 zł ulgowy). Ważność biletu liczy się od momentu rozpoczęcia podróży
      do czasu dojazdu do przystanku końcowego.
      Bilety ulgowe przysługują jedynie dzieciom i młodzieży do lat 16.
      Sprzedaż biletów prowadzona będzie wyłącznie u konduktorów, którymi będą
      członkowie Klubu Miłośników Starych Tramwajów.

Dodatkowe informacje są dostępne pod całodobowym numerem telefonu: 0-801 301 309.
      • michal.ch Re: ze strony MPK 24.06.05, 14:13
        Dobrze, że MPK się zainteresowało i dało informację. W prasie na ostatnią chwilę
        info (to akurat tradycja), a na forum z kolei trafiło też przypadkowo, bo ktoś
        się w końcu spytał. Gdyby nie to, to informacji by nie było wcale! Reklamy brak,
        cały czas była jedna wielka cisza. Na dwa dni przed premierą pojawiają się
        dopiero jakiekolwiek publiczne wiadomości.

Promocja inauguracyjnych kursów w tym roku na poziomie gorszym od złego...
        • Gość: luki Re: ze strony MPK IP: *.toya.net.pl 24.06.05, 15:02
          michal.ch napisał:

> Dobrze, że MPK się zainteresowało i dało informację. W prasie na ostatnią
          chwil
          > ę
          > info (to akurat tradycja)

Bo prasa lubi newsy i nie ma zwyczaju wcześniej zapowiadać nawet jak ma podaną
          notkę na patelni.

> , a na forum z kolei trafiło też przypadkowo, bo ktoś
          > się w końcu spytał.
          > Gdyby nie to, to informacji by nie było wcale!

Tak, i gdyby słońce nie wstało to by nie nastał dzień...
          Skąd pewność, że by nie było info? Nie wypowiadaj się kategorycznie jak nie
          wiesz.
          • geograf Re: ze strony MPK 24.06.05, 15:12
            Gość portalu: luki napisał(a):

> Tak, i gdyby słońce nie wstało to by nie nastał dzień...
            > Skąd pewność, że by nie było info? Nie wypowiadaj się kategorycznie jak nie
            > wiesz.

To znaczy gdyby wziąć pod uwagę zeszłoroczne przygotowania, akcję z plakatami itd...
            • Gość: luki Re: ze strony MPK IP: *.toya.net.pl 24.06.05, 15:21
              > To znaczy gdyby wziąć pod uwagę zeszłoroczne przygotowania, akcję z plakatami
              i
              > td...

A tobie o co chodzi? W tym roku też są plakaty rozwieszane na mieście + 100
              sztuk w tramwajach, czego nie było w zeszłym roku...
              • geograf Re: ze strony MPK 24.06.05, 21:19
                Nic, czepiam się szczegółów.
                Ukamieniować.
                Następny!
                • michal.ch Re: ze strony MPK 26.06.05, 13:02
                  Dobra, spokojnie panowie. Stało się i już. Po prostu szkoda, że informacji nie
                  było wcześniej.
          • ukalo Re: ze strony MPK 24.06.05, 23:04
            > wiesz.

Wiesz, ja też jakoś na forum ogłoszenia nie zauważyłem, a chyba głównie o to
            się rozchodzi... Zresztą mail do klubowiczów poszedł dopiero dziś (może
            wczoraj - dziś odebrałem), zresztą Michał pewnie go nie dostał, prawda?
          • michal.ch Re: ze strony MPK 26.06.05, 09:39
            > > , a na forum z kolei trafiło też przypadkowo, bo ktoś
            > > się w końcu spytał.
            > > Gdyby nie to, to informacji by nie było wcale!
            >
            > Tak, i gdyby słońce nie wstało to by nie nastał dzień...
            > wiesz.

To kiedy zamierzaliście dać publiczne info? W niedzielę rano? Sory, ale
            rozpędzanie promocji na 2 dni przed dzwonkiem to jakaś pomyłka, ewentualnie mało
            śmieszny żart. O ile prasie się nie dziwię, to akurat osobom zaangażowanym w
            linię tak - informacje powinny być conajmniej tydzień temu. Teraz to trochę
            poniewczasie, bo niektórzy mieli już wcześniej co innego zaplanowane na weekend
            i zmieniać planów nie mogą (tu nie ukrywam, że piszę m.in. o sobie).
            • Gość: Michał M. Re: ze strony MPK IP: 80.51.227.* 26.06.05, 10:49
              michal.ch napisał:

> To kiedy zamierzaliście dać publiczne info? W niedzielę rano? Sory, ale
              > rozpędzanie promocji na 2 dni przed dzwonkiem to jakaś pomyłka, ewentualnie
              > mało śmieszny żart.

Trochę racji masz, ale... Kto jak kto, ale Ty, znawca tematu, pewnie
              wiedziałeś, że start "zerówki" zaplanowano na ostatnią niedzielę czerwca jak
              przed rokiem. Od 1582 roku wciąż obowiązuje ten sam kalendarz, więc mogłeś
              sprawdzić kiedy wypada "ta ostatnia niedziela" :)

W przyszłych latach:
              25 czerwca 2006
              24 czerwca 2007
              29 czerwca 2008
              28 czerwca 2009
              27 czerwca 2010
              26 czerwca 2011
              24 czerwca 2012
              30 czerwca 2013
              29 czerwca 2014
              28 czerwca 2015
              • geograf Re: ze strony MPK 26.06.05, 10:53
                Sęk w tym, że nie trzeba reklamować tej linii wśród tych najbardziej zatwardziałych miłośników...
                Ja np. w zeszłym roku już od połowy lipca (bo tak gdzieś od wtedy roznosiłem plakaty) informowałem wszem i wobec o "zerówce"...
              • michal.ch Re: ze strony MPK 26.06.05, 12:21
                > Trochę racji masz, ale... Kto jak kto, ale Ty, znawca tematu,

Hehehe. Dobre. W tle słychać aplauz i fanfary. Dziękuje, dziekuję. ;))
                A tak na serio, to chyba żartujesz. W tym roku nie tknąłem niczego, co związane
                z zerówką.

pewnie
                > wiedziałeś, że start "zerówki" zaplanowano na ostatnią niedzielę czerwca

Nie do końca.

jak
                > przed rokiem. Od 1582 roku wciąż obowiązuje ten sam kalendarz, więc mogłeś
                > sprawdzić kiedy wypada "ta ostatnia niedziela" :)

Mogłem, jednak faktem niepodważalnym jest, że linia 0 jest nie tylko dla
                miłośników. Skąd ma się dowiedzieć zwykły człowiek? Forum - na ostatnią chwilę,
                prasa - tak samo, na stronie KMST - w piątek sprawdzałem: brak informacji (nie
                wiem jak jest teraz, choć jeśli nawet zaktualizowano, to i tak za późno).
                Plakatów też szukałem. Nie ma, albo złośliwym trafem nie trafiam we właściwy
                wagon/autobus...
                • michal.ch Re: ze strony MPK 26.06.05, 12:30
                  Tak btw należy się uzasadnienie mojego czepialstwa (uważam, że słusznego).
                  Chciałbym dziś wpaść, ale na skutek braku jakiejkolwiek publicznie dostępnej
                  informacji z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym nie mogę, za co "dziękuję".
                  Ciekawe ile osób postawiono w podobnej sytuacji. Reklama kuleje.
        • Gość: Bogdan28 Re: ze strony MPK IP: *.rev.vline.pl 24.06.05, 15:22
          EI juz napisal.Zamiescil zdjecie i trase
    • play_lodz Rozkłady na trasie? 24.06.05, 16:23
      ciekawe czy MPK zadba o informacje na trasie i przywiesi rozkłady wielkości
      dziennika łódzkiego w swoich nowiutkich równie pięknych wiatach :D
      • Gość: luki Re: Rozkłady na trasie? IP: *.toya.net.pl 24.06.05, 16:27
        play_lodz napisał:

> ciekawe czy MPK zadba o informacje na trasie i przywiesi rozkłady wielkości
        > dziennika łódzkiego w swoich nowiutkich równie pięknych wiatach :D

Tak, rozkłady mają być na wszystkich przystankach na trasie łącznie z nowymi
        wiatami. To też postęp w stosunku do roku poprzedniego.
        • geograf Re: Rozkłady na trasie? 24.06.05, 21:18
          Już są wywieszone. Rozkłady są duże, czytelne oraz z mapką trasy:)
          Takie rozkłady są zarówno w nowych wiatach, jak i w kasetach.
          Wielki plus za to!
          • Gość: Lukasz Re: Rozkłady na trasie? IP: *.toya.net.pl 24.06.05, 23:09
            Tak wszystko pięknie. Tylko że te rozkłady sa ważne od poniedziałku a co z
            sobotą i niedziela? Nie ma aktualnych i stoi się na przystanku i nie wiadomo
            kiedy cos przyjedzie.
            • Gość: Bart Re: Rozkłady na trasie? IP: 193.151.115.* 24.06.05, 23:16
              Właśnie, kiedy coś przyjedzie?
            • geograf Re: Rozkłady na trasie? 24.06.05, 23:16
              Mówisz o wakacyjnych rozkładach jazdy? (rzekłbym,że wątek jest chyba o czymś innym,ale nie rzeknę)
              Weekendowe rozkłady tramwajów nie ulegają zmianie...
            • Gość: luki Re: Rozkłady na trasie? IP: *.toya.net.pl 24.06.05, 23:17
              Halo, tu Ziemia, zgłoś się.
            • Gość: Butters Stotch Re: Rozkłady na trasie? IP: 195.69.82.* 24.06.05, 23:23
              loo loo loo, I've got some apples
              loo loo loo, you've got some too
              loo loo loo, let's make some applesauce
              take your clothes off and loo loo loo
            • roger.zywoplot Re: Rozkłady na trasie? 24.06.05, 23:52
              Gość portalu: Lukasz napisał:

> Tak wszystko pięknie. Tylko że te rozkłady sa ważne od poniedziałku a co z
              > sobotą i niedziela?

O kurde! Rozkłady zerówki na poniedziałek?! No to fucktycznie się chyba nie
              napracowali z tego co wiem.
              Z drugiej strony, że też chciało im się puste kartki wieszać
    • Gość: Michał M. Trzeci sezon rozpoczęty IP: 80.51.227.* 26.06.05, 18:41
      Pragnę:
      1. Pogratulować organizatorom rozpoczęcia trzeciego sezonu "zerówki".
      2. Życzyć, żeby się eNka dzielnie spisywała, a pasażerów było dużo.
      3. Podziękować Lukiemu i Szymonowi za zgodę na moją dzisiejszą jazdę "ogórkiem"
      z Dąbrowy na Zdrowie :)
      • Gość: luki Re: Trzeci sezon rozpoczęty IP: *.toya.net.pl 26.06.05, 19:11
        Jeśli chodzi o "ogórka", to podziękowania dla Szymka najzupełniej wystarczą. :)
        A co do "ogórka", to dziś zaczęło się właśnie tak:

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/temp/zerowka2005.jpg
        • Gość: Michał M. Re: Trzeci sezon rozpoczęty IP: 80.51.227.* 26.06.05, 21:53
          Nie poszedłbym do Szymka, gdybyś mi tego nie zaproponował :)
          • Gość: SJ Re: Trzeci sezon rozpoczęty IP: *.toya.net.pl 26.06.05, 22:22
            O jej.Jestem taki straszny? A po co jest ten ogórek? Jeżeli ktoś czuje chęć
            przejażdżki czymś takim jest zawsze mile widziany.Cieszę się ,że spisał się
            dzisiaj na medal. Pozdrawiam.
            • michal.ch Re: Trzeci sezon rozpoczęty 26.06.05, 22:24
              Widzę, że ma już nowe tablice tymczasowe. Czy to pierwszy krok do rejestracji w
              późniejszym terminie na żółtych blachach? :)
              • Gość: SJ Re: Trzeci sezon rozpoczęty IP: *.toya.net.pl 26.06.05, 22:39
                To już ostatni krok. 09.06.05 został wpisny do rejestru ruchomych zabytków
                techniki.Teraz to już tylko przgląd. Mam nadzieję ,że bez dalszych
                przeszkód ,otrzyma żółte blachy.
            • Gość: Michał M. Re: Trzeci sezon rozpoczęty IP: 80.51.227.* 30.06.05, 23:23
              Jechałem na imprezę tramwaje 2 z Teofilowa. Przy Placu Reymonta wyprzedził
              nas "ogórek". Wtedy jedna z pasażerek wyraziła swój podziw dla tego wehikułu.
              Najpierw patrzyła oniemiała, a potem powiedziała: "O ja pierd....ę!" :)

W każdym razie - autobus budzi podziw.
              • Gość: Bart Re: Trzeci sezon rozpoczęty IP: 193.151.115.* 01.07.05, 01:04
                Typowo polska reakcja
    • Gość: Bart W prasie... IP: 193.151.115.* 27.06.05, 03:21
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2787690.html
    • Gość: STUDI Re: LINIA 0 IP: *.prokom.pl 27.06.05, 10:47
      Fotki z inauguracji zerwóki.

Pierwsza fotka z trzydziestu siedmiu: studikomunikacja.strefa.pl/EL0036/050626el0001.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka