Gość: Qfello IP: *.tvp.pl 22.07.05, 12:48 Mam pytanie odnośnie tej uczelni i tego kierunku: jaki poziom, czy generalnie sie podoba Wam ten kierunek.Będę bardzo wdzięczny za informacje.Z góry dziękuję !pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Amelia Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.chello.pl 22.07.05, 12:57 6 lat temu zdawalam na ten kierunek.Bylo 350 osob chetnych, a miejsc...35. Bardzo chcialam sie dostac. Egzamin odbywal sie w sali, gdzie w 4 katkach siedzialy 4 ekipy i przeprowadzaly rozmowy kwalifikacyjne. Trzeba bylo byc elokwentnym. Taka staralam sie byc. I pewnym swojego wyboru - a ja nie do kona wiedzialam czy bardziej interesuje mnie film (filmoznawstwo) czy teatr (teatrologia). I za kilka dni odczytalam wyniki - po 35 miejscach byla gruba krecha, a pod nia... ja. dla mnie dobrze sie stalo-los mnie i tak wynagrodzil. Znajomi jednak zachwalali kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
marriot Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 22.07.05, 13:10 to zalezy co chcesz miec w przyszlosci---znac dobrze teorie czy miec tez praktyke.ja rok temu zdawałam i sie nie dostałam...zdecydowałam sie na etnologie...i jestem strasznie zadowolona..myslalam,ze bede w tym roku zdawała na kulture jeszcze raz,ale zostaje w mojej katedrze etnologii,bo jest super,swietne studia.teoretyczne poznanie = kulturoznastwo,praktyka i ciekawe rzeczy = etnologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qfello Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.chello.pl 22.07.05, 23:25 Dzięki wielkie za informacje.Czyli widze,że jednak jest to kierunek dobrze prowadzony.Będę wdzięczny jesli jeszcze ktoś coś napisze, np: jakie przedmioty no i oczywiście czy wykładowcy podchodzą kompetentnie do swoich obowiązków- dla mnie o tyle ważne,że biorę pod uwagę zaoczne, a jak wiadomo w tym trybie podejście do studenta bywa rózne...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 00:25 imo - nie warto... na naszym UŁ jedynym sensownym kierunkiem, ktory zapewnia rozwój osobowości, a później jakąs sensowną pracę są ... stosunki międzynarodowe. Obecny program studiów jest naprawdę interdyscyplinarny, jestem po III roku i miałam już ekonomię i światowe dziedzictwo kulturowe, matmę i kulturę wizualną (z prof Kluszczyńskim), prawo UE i amerykańskie gatunki filmowe... Duza ilosc przedmiotów opcjonalnych sprawia, ze student sam układa sobie plan juz od drugiego semestru studiów, a jak chce trochę odpocząć, to jedzie na Socratesa np na Teneryfę ;) Fakt, że są i koszmarne zajecia: systemy polityczne, sporo historii, ale połowa to przedmioty kulturowe, a teraz doszły też genderowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka m pytanie jest ... IP: 217.6.80.* 23.07.05, 11:06 co chcesz robic po skonczeniu uczelni. bo - patrzac na statystyki bezrobocia absolwentow - to bedziesz musial bogato sie ozenic ;) zawsze z podziwem patrzylem na ludzi klepiacych takie rozne dyrdymaly o rozwijajacych kierunkach a potem narzkajacych, ze jedyna praca jaka moga miec to ta na kasie w supermarkecie powodzenia, Tobie na pewno uda sie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
glonojad19 Re: pytanie jest ... 23.07.05, 11:28 No to czas, żebyś zmienil zdanie , bo ja znam tzrech prawników na kasie w hipermarkecie, dwóch po ekonomii i zarządzaniu pracujących jako ochroniarze w hipermarkecie, jednego po administracji w charakterze kelnera itp... Już dawno minął ten czas, kiedy studia typu, prawo, administracja, zarządzanie, ekonomia itp dawały pracę, rynek nasycił sie z 5 lat temu , o ile nie wzcesniej...Teraz kto może kończy studia i spieprza za granice, bo w Łodzi to niewiele może się udać lepiej niż pracana kasie...Jakby tak wszyscy szli na te kierunki, które:rzekomo dająpracę: to na uniwerku zostałaby informatyka i medycyna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka m Re: pytanie jest ... IP: 217.6.80.* 23.07.05, 11:58 No to czas, żebyś zmienil zdanie ,(...) prawników (...) ekonomii i zarządzaniu (...) administracji ale ja sie z Toba zgadzam, najwieksze problemy maja absolwenci tych wlasnie kierunkow i wcale nie twierdze, ze sa one lepsze niz kulturoznastwo. Swoja droga ja skonczylem polibude i wsrod moich znajomych bezrobotnych nie znam, wszyscy jakos sobie prace znalezli (w Lodzi nie poza granicami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qfello Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.chello.pl 23.07.05, 23:21 "Rozwijające kierunki"- rozumiem,że mowa o stosunkach.Słuchajcie,wiadome jest,iż obecnie kierunek studiów nie świadczy o wykonywanej ewentualnej pozniejszej pracy.Jak pracujesz w wyuczonym zawodzie toś szczęściarz-rynek jest faktycznie bardzo nasycony i dzis trzeba byc wszechstronnym, każde ukończone studia wyższe (niezależnie od kierunku) mogą tylko promowac przyszlego pracownika. Choc trzeba przyznac ze i ostatnio coraz bardziej zaczyna sie spogladac na dyplomy.Tak więc nie ma co sie wyklocac o istote kierunku,grunt by student miał mozliwosc nauczyc sie jak najwiecej i by sie tego faktycznie nauczyl. No a wracając do tematu post'u chciałbym jednak prosic o szczegoly dot. kulturoznawstwa na UŁ.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaine Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 00:12 Zdecydowanie nie wierz w te wszystkie tzw. elitarne kierunki. To po prostu bzdura! Tam zazwyczaj robi się najmniej, bo własciwie sam prestiz (i nazwa wielce by niby progresywna)juz połowę załatwia. Oczywiście nie uwazam, żeby to nic nie znaczyło, jednak na kierunkach tych mniej przyszłościowych pracuje sie znacznie intensywniej. A jesli chodzi o kulturoznawstwo wejdz sobbie na ich stronę i poczytaj o tych studiach, wykładowcach przede wszystkim. Ja od tego roku zaczynam kulturoznawstwo jako drugi kierunek (obecnie studiuję polonistykę) i wiem, że po prostu warto, chociażby ze wzgledu na wykładowców, wielu z nich znam, dgyz prowadzą zajęcia również na moim kierunku. A poza tym sam sobie układasz plan według gustów, różnych widzimisie, itd. Mozesz wybierać zajęcia z szerokiego bloku na własnym kierunku oraz z tzw. bloku C (możliwość studiowania dowolnie wybranych przedmiotów na wszystkich kierunkach UŁ) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaine Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 00:16 P.S. a dyplom to również bzdura! dla innych celów przeciez studiujemy... ważne, żeby robić coś z pasją, a reszta sama pójdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka m Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: 217.6.80.* 25.07.05, 08:10 > P.S. a dyplom to również bzdura! dla innych celów przeciez studiujemy... i tu sie z Toba zgadzam. Wczesniej czy pozniej WSZYSTKO skonczy sie na PIENIADZACH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaine Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 15:18 aż tak źle to życie wygląda? przykre cóż... może warto wyrzucić tego węża i spoglądać na sam raj? ja chyba nadal twierdzę, że jeżeli jesteś dobry (w znaczeniu wyróżniający się), masz mozliwość kształtowania i układanie swojej przyszłości wg. takich kryteriów, które tobie odpowiadają. rozumiem to tak, że kazdy kierunek ma perpektywy dla najlepszych Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qfello Elitarne kierunki....? IP: *.chello.pl 26.07.05, 00:01 heh...dlatego wlasnie jak zauwazylas nie mówie tu o "elitarnych kierunkach"-nie lubie tego okreslenia.Bo w sumie co to znaczy elitarny kierunek? Elitarne to kiedys byly studia-tak o nich mowiono.Niekazdy mogl byc studentem.Studentów nazywano elitą, gdyż zdobywali wiedze doświadczenie etc potrzebne w dalszym życiu i generalnie jak to sie mówi sa/byli: przyszłością narodu.Dzis juz trudno o stwierdzenie,że student to elita, bo zdecydowana wiekszosc mlodych ludzi z matura decyduje sie na studiowanie (zwlAszcze ze jest tyle szkol wyzszych prywatnych)-w koncu mamy najwiekszy w calej Europie,unikalny w świecie odsetek ludzi studiujących.Dostep do szkolnictwa wyzszego jest powszechny,wiec naprawde trudno tu mowic o jakiejkolwiek elitarnosci-to zupelnie jakby tworzyc bariery miedzy lepszymi a gorszymi.A co sie tyczy samych kierunków,to coż...wiadomo jeden uczy pracy w polu, fizycznej inny przewracania papierów za biurkiem czy klikania na klawiaturze a jeszcze inny dyrygowania podwładnymi - wszedzie trzeba sie wykazac odpowiednia wiedza.Grunt by swą pracę wykonywa sumiennie i przede wszystkim zdobyc niezbedna do jej wykonywania wiedzę. Cóż wiec ma znaczyc pojęcie "elitarne kierunki studiów"? Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 24.07.05, 09:46 wcale nie jestem swięcie przekonana, czy warto studiować kulturoznawstwo łącznie z polonistyką - o wiele sensowniej jest studować wtedy etnologię. Zresztą może warto sobie od razu uswiadmonic - kulturoznastwo to dwa bloki tematyczne - folmoznawstwo i teatrologia(o rzeczach teorii literackiej nie wspominam) i jesli ktos chce poznawać tzw. wiedzę o kulturze vel antropologię kulturowa to jak ktoś tam wyżej napisał - etnologia jest kierunkiem o wiele sensowniejszym pod tym względem niż kulturoznawstwo...No chyba, ze fascynuje kogoś niemiecki dramat romantyczny:P itp... Nie mylmy pojęć - może lepiej by było , jakby kulturoznawstwo miało w samym tyltule kierunkiu napisane jasno - teoria teatru i dramatu oraz teoria filmu - zaoszczędziłoby to wielu nieporozumień zdającym, którzy nie wiedzą na co zdaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaine Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 11:40 etnologie również można studiować; też to przewiduję w swoich planach. Uważam jednak, że właśnie ta teoria o wiele bardziej pasuje do polonistyki. Teoria, pomimo, że jest jej najwięcej, najmniej jest opanowana. Wiadomo, że aby "tworzyć" nie idzie sie na kulturoznawstwo, tam się definiuje, analizuje, itd. Rzeczywiście, ta nazwa (kulturoznawstwo) jest myląca dla kogos, kto nie przeglądał przynajmniej spisu zajęć. Jesli kogoś interesuje szeroko pojeta kultura to etnologia, a tam antropologia kultury. Byc może. ale jak wspomniałam, dobrze, że mozna układać plan własciwie samemu, na kuluroznawstwie jest o tyle korzystniej, że jest tam bardzo mało zajęć obowiązkowych i jest duzo czasu na podażanie za własnymi potrzebami i zainteresowaniami. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
marriot Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 16:04 jesli polonistyka to kulturoznastwo.nie etnologia. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 16:10 A niby dlaczego "nie etnologia"? Nic bardziej błędnego w mysleniu, że jesli historia to etnologia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaine Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 16:33 studiujesz samą etnologię, czy może jakaś kompilacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaine Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 16:36 a propos, wiadomo juz może kiedy będzie wykład z religioznawstwa? wybieram się na te zaj ęcia już od dwóch lat, ale ciągle terminy mi nie pasują. a wszyscy polecaja... Odpowiedz Link Zgłoś
anna_art Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 19:04 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26122 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:44 A może jednak socjologia, która naprawdę jest rozległym i interesującym kierunkiem dla ludzi o otwartych umysłach. A ta na UŁ jest uważana za jedną z lepszych w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
melaine_koina Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 20:47 mam znajomego, który studiuje jednocześnie właśnie te dwa kierunki (socjologie i etnologię) i na tej pierwszej zdecydowanie się nudzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 21:01 Zdaje się, że socjologia ma rozbuchaną grupe gender:))))))))) a co do religioznawstwa ----> hmmm...zapewne tego wykładu tak długo czekac, jak porządnego wykładu o postmodernizmie na polonistyce:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 21:02 aha, no i ja troche dłuzej na ten postmodernizm czekam niz dwa lata i obawiam sie, że niewiele da się zrobic...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 21:14 Ale oprócz religioznawstwa jest parę innych fajnych - i ćwiczeń:) Odpowiedz Link Zgłoś
melaine_koina Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 21:17 zgłosze się po radę w przyszłości, ale teraz mając prawie 50 h/tyg nie dam rady wkomponować już niczego więcej Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
melaine_koina Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 21:14 w ty semestrze maja być takie zajęcia w pn o 15:15, prowadzaca dr Izdebska (nie miałam z nia nigdy zajeć, ale zdawałam u niej egzamin i wydaje się być osobą sensowną) :) Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 21:22 Nie trawię Izdebskiej ;// Mialam przyjemnośc. Wolę o niebo Szajnert:) Odpowiedz Link Zgłoś
melaine_koina Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 21:26 z Szajnert nie porównywałabym nikogo - jest najlepsza i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
melaine_koina Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 21:28 no chyba że Płuciennika:) :) Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... 25.07.05, 21:35 :)No w tym panu to ja akurat nic nie widzę, może po prosru słuchałam kiedyś Markowskiego i stąd to powyginanie na tle postmodernizmu:))) Ogólnie to mam nadzieję, że Bóg mi wybaczy, że piszę takie rzeczy w internecie, ale rozmowa o postmodernizmie z Izdebską bedzie stratą czasu...choc to ładna kobieta jest:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qfello Re: Kulturoznawstwo na UŁ .... IP: *.chello.pl 27.07.05, 22:54 widze ze elektryzujaco jest na UŁ.Spoczko;) Odpowiedz Link Zgłoś