Dodaj do ulubionych

spot Borowskiego

04.08.05, 10:56
tak jak generalnie polityką się nei zajmuję i w ogóle jest mi daleko do tej
tematyki, to ostatnio moją uwagę przykuł spot kandydata na prezydenta, Marka
B., w ktorym w tle słychać piosenkę, która kiedyś bardzo mi się spodobała...
nie pamietam tytułu, ale zespół nazywa się Maze chyba i śpiewa "ważne, żeby
widzieć dobro.." etc.... no i już mi się nie podoba ta piosenka. bo co to
kurka wodna jest, żeby dawać ja do spotu kandydata na prezydenta? sprzedali
się chłopcy i dziewczynki z Maze i się mi to nie podoba... w ogóle
beznadzieja. normalnie się zawiodłam.
Obserwuj wątek
    • huann Re: spot Borowskiego 04.08.05, 10:57
      ech, no właśnie... ale kciuki nadal trzymać?
      • evonka Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:01
        eee.. no pisałam już:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=27064631&a=27205609

ale dziękuje, huannie bardzo! bardzo!
        • huann Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:02
          a, to wybacz, przegapiłem i dobrze, że pojawił się spot Marka B., bo bym trzymał
          i trzymał i trzymał i trzymał..........

gratu-gratu w takim razie :)
          • evonka Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:25
            dzięku-dzięku zatem.. ;-)
        • cassani nie zauważyłem tego!!! 04.08.05, 11:14
          sąsiad poszedł w końcu - ale kciuki zostawił.
    • orientman Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:01
      ech evonko.. polityka politykom, ale zyc za cos trzeba, prawda?
      • orientman Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:05
        aha.. chodzilo mi o to, ze polityka nalezy oddac politykom, a nie, ze zrobilem blad ;)
        • evonka Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:09
          ale chyba wszyscy zrozumieli... wszyscy czyli huannu i ja.. ;-)
          • huann Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:10
            ja zrozumiał.
            Evonka zrozumiała.
            Orientman też zrozumiał, bo sprostował :)
            • orientman Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:22
              no to wszyscy w komplecie..
              ciekawe czy kaszani zrozumial? ;)
              • evonka Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:24
                kaszani pojętne dziecie, na pewno dał radę!
          • cassani Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:29
            a ja to też!
    • niki-ta Re: spot Borowskiego 04.08.05, 11:48
      Piosenkarz nazywa się MEZO (a nie jakiś maze, bo maze to robią Ci od Plusa :) )
      i jest hiphopowcem z Poznania.
      Może nie chodzi nawet o kasę (choć pewnie tak jest), ale przecież Mezo może
      mieć takie poglady polityczne, że Borowski i Sdpl mu się podoba.
      A skoro piosenka jest jego własnością to może sobie zrobić z nią co chce -
      nawet podarować na spot reklamowy jakiejś partii :)
      • evonka Re: spot Borowskiego 04.08.05, 21:52
        ale muzyka, czyli sztuka, powinna być PONAD!! bo jeśli i ona będzie
        upolityczniona, uzależniona, to co zostanie od niej wolnego?
        skoro już nawet Maryi w Licheniu instaluje się odkręcaną koronę, żeby potem
        sprzedać ją pielgrzymowi na wodę, skoro już nad morzem kupić można portret
        Benedykta w muszelkach, to może choć sztuka niech pozostanie wolna, a własciwie
        Ci, którzy ją tworzą.... !

ps. a "Ci od Plusa" to robią mazY.... ;-)
    • Gość: lavinka z nielogu Re: spot Borowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 14:03
      Witaj w klubie popularnie zwanym Dorosłość. Teraz już zawsze tak będzie. Ale
      Nie przejmuj się evonko. Ten kto się nie sprzeda, zwyczajnie zbankrutuje albo
      się zaćpa jak Cobain czy Rysiek. (oczywiście Cobain się zabił, ale pośrednio
      dzięki dragom).

lav
      • gray Re: spot Borowskiego 04.08.05, 14:28
        Gość portalu: lavinka z nielogu napisał(a):

> Ten kto się nie sprzeda, zwyczajnie zbankrutuje albo się zaćpa

pewien kazimierz zaintonował kiedyś: 'sztuka sługą polityki - po co bracie
        robisz k..wę z muzyki?' i jest najlepszym przykładem na to, że chociaż po części
        się mylisz :)
        • orientman Re: spot Borowskiego 04.08.05, 15:33
          I dlatego, droga evonko, pan Staszewski stracil kolejne zlotowki, ktore otrzymywal za publikacje w GW.
          A mogl je przeznaczyc na tworzenie nowej muzyki..
          • leslaw_m Re: spot Borowskiego 04.08.05, 22:39
            ty chyba to z ironią piszesz,pan mezo moze sobie wykorzystać kasę za danie dupy
            na co chce,
            zapewne jednak,będzie od tej pory artystą uwikłanym w układziki,będą go tłuc w
            radiu po sto razy dziennie jak jakiegos piaska niegdys,a i tak pies z kulawą
            nogą jego zaangażowanej muzyki nie kupi.
            strzelił sobie samobója po dwakroć,
            a do pana staszewskiego wracając,to sprzedał tysiące płyt,również zupełnie
            nieudanych między innymi dlatego,ze nie dał nigdy ciała,i ludzie płacą
            pieniądze za to aby mieć autorytet,który ich nie zawiedzie(takie uproszczenie)

a widząc mezo,widzę załosnego człowieczka,który kiedy nadarzyła siętylko okazja
            sprzedał się jak wisniewski michael,
            dobrze odzwierciedla to tytuł którejstam płyty:mezokracja
            • gray Re: spot Borowskiego 05.08.05, 11:10
              leslaw_m napisał:

> a do pana staszewskiego wracając,to sprzedał tysiące płyt,również zupełnie
              > nieudanych między innymi dlatego,ze nie dał nigdy ciała,

dał ciała wiele razy ale jako nieliczny potrafi o tym mówić.

> i ludzie płacą pieniądze za to aby mieć autorytet,który ich nie
              > zawiedzie(takie uproszczenie)

nie podejrzewam, żeby kupujący płyty staszewskiego dla jakiejś tam mody byli
              więcej niż jednym procentem wszystkich kupujących. chcąc mieć autorytet, który
              nie zawiedzie kupuje się właśnie mezo bo ślepa wiara w czyjąś nieomylność to
              kretynizm a targetem pana mezo są właśnie tani kretyni (to nie obelga, to diagnoza).
              • Gość: leslaw_m Re: spot Borowskiego IP: 81.219.73.* 05.08.05, 11:29
                daał ciała czy nie?
                mozna by się spierać.na pewno nie daje się porównywac kalibru sprzedajnosci
                jego z mezo chocby,moim zdaniem poważnie nie dał,nie zdołał nadszarpnąc
                reputacji w ten sposób,chyba ,ze chodzi ci o felietony do wyborczej;)
                tylko poczytaj jak obrabiał w nich przyjaciół naczelnych redaktorów.

> nie podejrzewam, żeby kupujący płyty staszewskiego dla jakiejś tam mody byli
                > więcej niż jednym procentem wszystkich kupujących. chcąc mieć autorytet, który
                > nie zawiedzie kupuje się właśnie mezo bo ślepa wiara w czyjąś nieomylność to
                > kretynizm a targetem pana mezo są właśnie tani kretyni (to nie obelga, to
                diagn
                > oza).
                to jest nie na temat.proszę pana,
                mylisz lub mieszasz modę z autorytetem,autorytet z nieomylnoscią lub slepą wiarą
                .ładnych słów uzywasz ale od rzeczy.
                napisz jeszcze raz o co ci chodzi:)
                • gray Re: spot Borowskiego 05.08.05, 14:34
                  Gość portalu: leslaw_m napisał(a):

> daał ciała czy nie? mozna by się spierać.

albo można by przeczytać 'kult kazika' leszka gnoińskiego.

> na pewno nie daje się porównywac kalibru sprzedajnosci jego z mezo chocby,

sprzedajności czy sprzedawalności? :)

> moim zdaniem poważnie nie dał,nie zdołał nadszarpnąc
                  > reputacji w ten sposób,chyba ,ze chodzi ci o felietony do wyborczej;)

mnie się podobały. oprócz tych o piłce nożnej bo to mnie nudzi.

> tylko poczytaj jak obrabiał w nich przyjaciół naczelnych redaktorów.

ale to świadczy źle o nim czy o przyjaciołach naczelnych redaktorów?

> to jest nie na temat.proszę pana,

dlaczego jak ktoś nie zrozumiał to mówi, że nie na temat?

> mylisz lub mieszasz modę z autorytetem,autorytet z nieomylnoscią lub slepą
                  > wiarą

a ja myślałem, że piszesz o modzie na ślepą wiarę w nieomylny autorytet.

> .ładnych słów uzywasz ale od rzeczy.
                  > napisz jeszcze raz o co ci chodzi:)

twierdzisz, że jakaś część ludzi kupujących płyty kazika kupuje je po to aby
                  szufladkowani byli jako ci_którzy_słuchają_kazika, tak jakby to wnosiło od razu
                  całe dobrodziejstwo inwentarza, a ja twierdzę, że takich ludzi jest mało - tyle.
                  • Gość: leslaw_m Re: spot Borowskiego IP: *.lodz.msk.pl 05.08.05, 23:51
                    napisałem tylko,ze ludzie kupują płyty staszewskiego,
                    bo chcą wiedziec co ma do powiedzenia,gdyz wierzą(niezupełnie bezpodstawnie)
                    ze do powiedzenia coś.
                    w ten sposób udało mu się sprzedać nawet niezbyt udane dzieła,i dodałem w
                    ogromnym uproszczeniu,ze płacą za to,ze kazelot nie daje dupy,
                    i nie zaspiewa jutro:"marek borowski ,najlepszy wokal polski"
                    a jesli to nie wtym znaczeniu,którego kandydat by oczekiwał.

nie ma to nic wspólnego z noszącymi koszulki "kult"
                    gdyż to jest w pewnych kręgach poważane.
            • orientman Re: spot Borowskiego 05.08.05, 11:33
              nie nam osadzac co zrobil 'artysta' Mezo. calkiem mozliwe, ze dla 'chlopaka z osiedla', to wlasnie SDPL
              jest calkiem miodna partia, bo w programie ma zajecie sie problemami spolecznymi.
              mowisz, ze mezo sie sprzedal.. moze sie sprzedal, a moze nie? moze nie wzial za to ani zlotowki. moze
              jego sie zapytac trzeba..
              co do autorytetu w osobie 'artysty' Staszewskiego.. to pewnie z niego taki sam autorytet dla dzieciakow
              jak 'artysta' Cobain, ktorego podobizne nosza na koszulkach.
          • gray Re: spot Borowskiego 05.08.05, 11:05
            orientman napisał:

> pan Staszewski stracil kolejne zlotowki, ktore otrzymywal za publikacje w GW.

to znaczy co - zrezygnowano ze współpracy bo linia staszewskiego nie podobała
            się rdakcji? prawdę powiedziawszy myślałem, że skończyło się i już - makaron nie
            może być ani za krótki ani za długi.
            • orientman Re: spot Borowskiego 05.08.05, 11:30
              skonczylo sie, bo pan 'artysta' Staszewski zaczal wyzywac w swoich tekstach ludzi od swin itp.
              GW powiedziala mu, ze albo zacznie wyslawiac na sie jak czlowiek inteligentny albo do widzenia.
              no to pan 'artysta' Staszewski sie obrazil, rzucil focha i poszedl sobie. teraz pewno napisze kolejny
              kawalek o tym jak to go w GW nie lubia. czyli, mowiac jezykiem hip-hopu, 'zdisuje' GW, co nie odroznia
              go w niczym od 'artysty' Meza oraz innych z tej poleczki..
              'the heroes goes down, they goes down fast' jak mawiaja slowa popularnej kiedys piosenki..
              • gray Re: spot Borowskiego 05.08.05, 11:47

aha, czyli nie pasował do linii.
                • orientman Re: spot Borowskiego 05.08.05, 14:47
                  chyba tylko w "Nie" oraz "Fakty i Mity" do "linii" pasuje wyzywanie innych od swin.
                  • gray Re: spot Borowskiego 06.08.05, 16:14

zabrawszy się do sprawy merytorycznie odnalazłem zestaw felietonów kazika z
                    odrzuconym pismem na samym czele:

www.kazik.pl/pl/informacje/felietony/98.html
                    poza tym zadałem sobie trud przeszukania pod kontem synonimów słowa 'prosiaczek'
                    wszyściutkich udostępnionych tam felietonów i nie znalazłem nic. a może kazo
                    schował ten jeden paskudny?
        • Gość: lavinka z nielogu Re: spot Borowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 11:14
          Wiesz,Kazik (zresztą go uwielbiam) to tylko wyjątek potwierdzający regułę.
          Ponoć Iwan i Delfin będą śpiewać dla Leppera.

lav
          • orientman Trubadurzy juz spiewaja /nt 05.08.05, 11:34

• Gość: lavinka z nielogu Re: Trubadurzy juz spiewaja /nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 16:51
              oj widziałam. Ale oni sprzedawali się juz wzceśniej ;-)))) A propos dla kogo
              zaśpiewa Krawczyk?

lav
    • Gość: zu Re: spot Borowskiego IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 04.08.05, 21:58
      spotBorowskiego to i tak pikus przy spocie Tuska.. normalnie serce sie kraje...
      • Gość: lavinka z nielogu Ciężko było... ;-)nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 11:23
      • orientman Re: spot Borowskiego 05.08.05, 11:34
        mnie w tym rozwala 'widzialem to'..
      • Gość: lavinka z nielogu Re: spot Borowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 16:51
        Prawda? biedny człowiek.. pracowac musiał...

lav
    • Gość: 10,5 Re: spot Borowskiego IP: *.toya.net.pl 05.08.05, 13:12
      I po raz kolejny <rece_opadaja>. Ja rozumiem, że nie każdy sie interesuje
      muzyka na tyle dogłębnie by znac wykonawcę prawdopodobnie jednego z większych
      hitów lata, notabene zwycięzcę festiwalowego konkursu, ale ech...
      Dziewczyno: 'Ważne' śpiewa MEZO, MEZO, rozumiesz?
      P. S. Wcale się nie sprzedał, Borówa go zwerbował, ale MEZO identyfikuje sie z
      jego wizja polityki.
      • evonka Re: spot Borowskiego 08.08.05, 15:45
        taaa.. sie nie sprzedał.... a w TV powiedzieli, ze sztab wyborczy Borówy kupił
        prawa autorskie do tej piosenki..... jak ktoś coś kupił, to drugi musiał
        sprzedać.....
    • Gość: Turysta Re: spot Borowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 13:37
      Co to znaczy spot w j.polskim.
      Czym ty dziewczyno chcesz blysnac, spotem czy egzotycznym nickiem?
      • evonka Re: spot Borowskiego 08.08.05, 15:45
        spot (Wilga)
        rz. mnż I, D. -a ‘krótki, radiowy lub telewizyjny program reklamowy, często
        nadawany w trakcie jakiejś audycji lub filmu; reklamówka’

• Gość: lavinka z nielogu Re: spot Borowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 16:50
          Co nie zmienia faktu obcojęzyczności pochodzenia. Reklamówka brzmi bardziej
          swojsko(choć też z obcego języka się wywodzi). Tyle tylko,że spot brzmi mądrzej
          a evi nie używa słów poniżej swojego poziomu. Prawda?

lav
          • evonka Re: spot Borowskiego 08.08.05, 19:51
            spot brzmi krócej. jako fanka skrótowości używam ich właśnie. a reklamówka to
            taka foliowa torebka... ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka