Dodaj do ulubionych

Czasy przejazdu

IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 21.08.02, 03:41
Kto/co uklada czasy przejazdu miedzy poszczegolnymi przystankami? Przyznam
sie, ze dosyc dziwne one sa - zwlaszcza dla linii nocnych, ale tez np. dla 73
[kurs w niedziele o swicie trwa tyle samo, co w dzien roboczy w szczycie]...

Pozdrowienia, Kiefer
kiefer#kolej.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Ł.S. Re: Czasy przejazdu IP: *.toya.net.pl 21.08.02, 15:56
      Gość portalu: Kiefer napisał(a):

> Kto/co uklada czasy przejazdu miedzy poszczegolnymi przystankami?

Dział Techniki i Organizacji Ruchu MPK-Łódź Sp. z o.o.

Pozdrawiam,
      Ł.S.
      • Gość: Kiefer Re: Czasy przejazdu IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 21.08.02, 22:32
        > > Kto/co uklada czasy przejazdu miedzy poszczegolnymi przystankami?
        >
        > Dział Techniki i Organizacji Ruchu MPK-Łódź Sp. z o.o.

Masz moze do nich maila? [W ostatecznosci moze byc adres zwykly...]

Pozdro, Kiefer
        kiefer#kolej.pl
        • geograf Re: Czasy przejazdu 21.08.02, 22:39
          Dział Techniki i Organizacji Ruchu - rr@mpk.lodz.pl

pozdrawiam :)
          • Gość: Kiefer Re: Czasy przejazdu IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 21.08.02, 22:52

> Dział Techniki i Organizacji Ruchu - rr@mpk.lodz.pl

O! Tego mi bylo do szczescia trzeba :)

> pozdrawiam :)

a rowniez, rowniez :)

Kiefer
            kiefer#kolej.pl
    • geograf Re: Czasy przejazdu 21.08.02, 16:46
      mam pytanie-
      a ile czasu trwa przejazd między tymi przystnakami zarówno w szczycie, jak i w niedzielę?
      czy jest to jeden z pierwszych przystanków?

pozdrawiam :)
      • Gość: Kiefer Re: Czasy przejazdu IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 21.08.02, 22:42

> mam pytanie-
        > a ile czasu trwa przejazd między tymi przystnakami zarówno w szczycie, jak i
        > w niedzielę?
        > czy jest to jeden z pierwszych przystanków?

Niech bedzie wspominana 73:
        Lisciasta-Zaklady Mot. -> Czeresniowa 2' [przejazd to jakies 40"]
        Pojezierska->Olsztynska->Limanowskiego po 2' wszedzie - spokojnie wystarczy 1'

99: Struga->Gdanska 3' w szczycie
        73/84/99/157: Al.Wlokniarzy-Lisciasta -> 11 Listopada 9 sa 3', wystarczylyby 2
        [a 157 to nawet czasem w minute przejedzie]

Nie wiem jak inne nocne, ale 157 to jezdzi w zolwim tempie przez te dziwaczne
        czasy przejazdu.

No i tak przy okazji - czemu nie wprowadzic wzorem Warszawy na liniach nocnych
        WSZYSTKICH przystankow na zadanie?

Pozdro, Kiefer
        kiefer#kolej.pl

• geograf Re: Czasy przejazdu 21.08.02, 23:15

> No i tak przy okazji - czemu nie wprowadzic wzorem Warszawy na liniach nocnych
          > WSZYSTKICH przystankow na zadanie?
          >

Sądze, ze mogłoby to spowodować wiele zamieszania, nerwów i nepotrzebnych słów...

łodzianie nie są p;rzyzwyczajenie do przystanków na żądanie. Nie ma ani jednego takiego w Łodzi...a co za tym idzie- nie wszyscy wiedzieliby, że trzeba wcisnąc przycisk...

poza tym- nie wszystkie nocne to nowe autobusy..

ale może ktoś bardziej wtajemniczony sie wypowie bo ja to pewnie bredzę ;)

• Gość: Kiefer Re: Czasy przejazdu IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 22.08.02, 22:04
            > > No i tak przy okazji - czemu nie wprowadzic wzorem Warszawy na liniach noc
            > > nych WSZYSTKICH przystankow na zadanie?
            > >
            >
            > Sądze, ze mogłoby to spowodować wiele zamieszania, nerwów i nepotrzebnych
            słów...
            >
            > łodzianie nie są p;rzyzwyczajenie do przystanków na żądanie. Nie ma ani
            > jednego takiego w Łodzi...

Wlasnie tego nie rozumiem - po co autobus ma sie zatrzymywac na przystanku, na
            ktorym wsiada/wysiada znikoma ilosc pasazerow?
            Ja mysle ze Lodzianie przyzwyczailiby sie nadzwyczaj szybko - przeciez do
            przyciskow np. w Volvo oraz w tramwajach przyzwyczaili sie i system dziala :)

> a co za tym idzie- nie wszyscy wiedzieliby, że trzeba wcisnąc przycisk...

'Przed wysiadaniem nacisnac przycisk' :-) Czytac, czytac te naklejki :)

> poza tym- nie wszystkie nocne to nowe autobusy..

A to chyba nie gra roli - w ikarusach i jelczach tez sa przyciski.

Pozdrowienia, Kiefer
            kiefer#kolej.pl
            • geograf Re: Czasy przejazdu 22.08.02, 22:30

> Wlasnie tego nie rozumiem - po co autobus ma sie zatrzymywac na przystanku, na
              > ktorym wsiada/wysiada znikoma ilosc pasazerow?
              > Ja mysle ze Lodzianie przyzwyczailiby sie nadzwyczaj szybko - przeciez do
              > przyciskow np. w Volvo oraz w tramwajach przyzwyczaili sie i system dziala :)
              >

Tak, ale te przysciski żądniania postoju są jakby troszkę inaczej działające..
              w tramwajach te rpzyciski służą jedynie otwieraniu drzwi, gdy tramwaj stoi na przystanku i motorniczy coś tak przełączy..
              a w autobusach- są dwa rodzaje rpzycisków (nie we wszystkich): zielone ("przed wysiadaniem..."), no i czerwone (stop).

> 'Przed wysiadaniem nacisnac przycisk' :-) Czytac, czytac te naklejki :)
              >

w autobusach dziennych to działa na zasadzie takiej, aby nie otwierać drzwi, przez które nikt nie wysiada, a nie po to zeby zatrzymać pojazd... :P

> A to chyba nie gra roli - w ikarusach i jelczach tez sa przyciski.
              >

eee...a te w ikarusach to w ogóle działają??:)

> Pozdrowienia, Kiefer

ja również pozdrawiam :)

> kiefer#kolej.pl
              • geograf aha 22.08.02, 22:34
                zapomniałem dodać, że wprowadzenie rpzystanków na żądanie- rozregulowało by rozkłady...

hmmmm...
                ciekawe jak wyglądają nocne rozkłady w Wa-wie...
                hmmmmm...(sprawdziłem)
                czy taka zmiana nie spowodowąłaby oby niepunktualności tych autobusów??

jak to jest w Wa-wie??
                • Gość: Kiefer Re: aha IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 22.08.02, 22:40

> zapomniałem dodać, że wprowadzenie rpzystanków na żądanie- rozregulowało by
                  > rozkłady...

why?

> ciekawe jak wyglądają nocne rozkłady w Wa-wie...

szysko jezdzi co 30'

> hmmmmm...(sprawdziłem)
                  > czy taka zmiana nie spowodowąłaby oby niepunktualności tych autobusów??
                  > jak to jest w Wa-wie??

Zasadniczo jezdza punktualnie i jezdza szybko! :) A jak nie klikniesz albo nie
                  machniesz na przystanku - to sie nie zatrzyma. I tak powinno byc!

Pzdr, Kiefer
                  • geograf Re: aha 22.08.02, 22:44

>
                    >
                    > > zapomniałem dodać, że wprowadzenie rpzystanków na żądanie- rozregulowało b
                    > y
                    > > rozkłady...
                    >
                    > why?
                    >>

dlatego, ze (moim zdaniem) autobus ma wyznaczony czas rpzejazdu jakiegoś tam przystnaku, w który wliczony jest też czas postoju na przystanku.
                    Gdy np. autobus nie zatrzyma się na 3 kolejnych przystankach, a droga jest prosta...
                    to albo kierowca jedzie powoli... (co mija się z samym zamysłem likwidacji obowiązkowych postojów)
                    albo jedzie nie z rozkładem (czyli spieszy się o jakieś 2-3 minuty...późnije może i więcej..)

ale chyba niepotrzebnie się wypowiadam bo chyba gadam głupoty...:/

> Pzdr, Kiefer

ja również :)
                    • Gość: Kiefer Re: aha IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 22.08.02, 22:51
                      > > > zapomniałem dodać, że wprowadzenie rpzystanków na żądanie- rozregulow
                      > > > ało by rozkłady...
                      > >
                      > > why?
                      >
                      > dlatego, ze (moim zdaniem) autobus ma wyznaczony czas rpzejazdu jakiegoś tam
                      > przystnaku, w który wliczony jest też czas postoju na przystanku.
                      > Gdy np. autobus nie zatrzyma się na 3 kolejnych przystankach, a droga jest
                      > prosta...
                      > to albo kierowca jedzie powoli... (co mija się z samym zamysłem likwidacji
                      > obowiązkowych postojów)
                      > albo jedzie nie z rozkładem (czyli spieszy się o jakieś 2-3 minuty...późnije
                      > może i więcej..)

To troszke podzylowac czasy przejazdu. Jak czasem jezdze 157 to prawie nigdy
                      nie zdarza sie by w drodze na Radogoszcz zatrzymal sie przy EC3 albo sw.Teresy
                      i pozniej musi tur-tur-tur-tur-turlac sie 30-40 km/h po Wlokniarzach...

> ale chyba niepotrzebnie się wypowiadam bo chyba gadam głupoty...:/

A nie masz Ty jakiegos GG albo mIRCa zainstalowanego? :)

> > Pzdr, Kiefer
                      >
                      > ja również :)

takze!

GG: 2313340
              • Gość: Kiefer Re: Czasy przejazdu IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 22.08.02, 22:38
                > > Wlasnie tego nie rozumiem - po co autobus ma sie zatrzymywac na przystanku
                > , na
                > > ktorym wsiada/wysiada znikoma ilosc pasazerow?
                > > Ja mysle ze Lodzianie przyzwyczailiby sie nadzwyczaj szybko - przeciez do
                > > przyciskow np. w Volvo oraz w tramwajach przyzwyczaili sie i system dziala
                > :)
                > >
                >
                > Tak, ale te przysciski żądniania postoju są jakby troszkę inaczej działające..

[...]

> a w autobusach- są dwa rodzaje rpzycisków (nie we wszystkich): zielone
                > ("przed wysiadaniem..."), no i czerwone (stop).

To w Volvo - ale w ikarusach na ten przyklad jest tylko jeden - na tej czarnej
                puszce :-)

> > 'Przed wysiadaniem nacisnac przycisk' :-) Czytac, czytac te naklejki :)
                > >
                >
                > w autobusach dziennych to działa na zasadzie takiej, aby nie otwierać drzwi,
                > przez które nikt nie wysiada, a nie po to zeby zatrzymać pojazd... :P

No jak nie - jak majster cos tam kliknie, to po Twoim nacisnieciu [jeszcze jak
                autobus jedzie] slychac takie eleganckie 'piiiiiiiiiim' i zapala sie lampka pod
                sufitem [tylko, ze nie we wszystkich Volvo ona jest zainstalowana].

> > A to chyba nie gra roli - w ikarusach i jelczach tez sa przyciski.
                >
                > eee...a te w ikarusach to w ogóle działają??:)

Tak! Czasem sobie klikne i widze, ze majstrowi sie przycisk od odpowiednich
                drzwi podswietli :-)

> > Pozdrowienia, Kiefer
                >
                > ja również pozdrawiam :)

Jakze moglbym inaczej - pozdrawiam :)

Kiefer
                > > kiefer#kolej.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka