Dodaj do ulubionych

Park Ocalałych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 19:44
Inne łódzkie parki: parki.zrodla.org
Obserwuj wątek
    • Gość: brz Re: Park Ocalałych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 10:21
      Pisalem juz chyba z miesiac temu, albo wczesniej do redakcji gazety w zwiazku z
      ta sprawa. ciesze sie ze wreszcie ten temat zostal podjety. Bo to co teraz
      dzieje sie na terenie przyszlego parku to po prostu kpina.
      Najsmieszniejsze jest to ze wszystko dzieje sie pod bokiem Zieleni miejskiej.
      Jesli ten park kiedys powstanie to moze to byc ciekawe dopelnienie Parku
      Helenowskiego.
      Zobaczymy
      • Gość: parkomat Re: Park Ocalałych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 21:32
        mapka i troche zdjęć (niekoniecznie nastrajających optymistycznie):
        parki.zrodla.org/parki.php?park=ocalalych
    • Gość: lodzermensch Re: Park Ocalałych IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.08.05, 19:46
      Typowe... dęte plany, cyrk i fajerwerk przy przecięciu wstęgi i... koniec.
      Niech niszczeje. Obciach przed Światem, który zjechał do nas rok temu. Wstydzę
      się.
    • Gość: kazik Wyciąć to wszystko i będzie spokój IP: 195.136.80.* 09.08.05, 07:51
      .
    • Gość: Rentier Re: Park Ocalałych IP: *.toya.net.pl 09.08.05, 09:44
      drzewka będą wymienione?

Czyli nie będą to już te same, które posadzili Ci którzy ocaleli.
    • Gość: Anarchista Re: Park Ocalałych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:21
      A gdzie jest park wykonczonych przez NKWD,SB?
      Nawet drzewa usychaja pod nawalem propagandy.
      • Gość: Gość Re: Park Ocalałych IP: *.astral.lodz.pl 21.08.05, 02:15
        "a u Was to murzynów biją" pytanie gdzie jest to żden argument,
        Ci jak to określasz "wykończeni" pozostawli rodziny. Może to ich należy zapytać?
        Wiem jedno jeżeli w ubiegłym roku dano nadzieję na upamiętnienie tych, którzy
        zginęli garstce starych ludzi, którzy przeżyli to jest okrucieństwem ją
        lekceważyć.
        Przez 12 miesięcy nie zrobiono nic, teraz w pośpiechu i na ostatnią chwilę
        porządkuje się teren i wymienia uschnięte drzewka.
        Czy to zwykła bezmyślność, czy brak poczucia przyzwoitości?
        Jest mi bardzo przykro i wstydzę za swoje miasto.
    • Gość: Jolanta Re: Park Ocalałych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 01:51
      Wktótce rocznica powstania Parku Ocalałych. Pamiętam, jakby to było wczoraj -
      ja - reprezentantka pierwszego pokolenia urodzonego po wojnie. Na większość
      uroczystości nie miałam wówczas wstępu, nie jestem łodzianką, nie miałam
      identyfikatora... Ale mogłam być na cmenatrzu, iść w Marszu Żywych do Stacji
      Radegast, stać cichutko z boku, by zobaczyć, jak ocalali z tragedii, która
      nigdy nie powinna była się wydarzyć, sadzą drzewka we wspomnianym wyżej Parku -
      symbolu. Dla niektórych z nich to już ostatni ślad pozostawiony po sobie w
      mieście, które chlubiło się niegdyś mianem Miasta Czterech Kultur. Ale coś
      tutaj przynajmniej się robi, w przeciwieństiwie do równie wielonacyjnego
      miasta, z którego przyjechałam. Dlatego chylę głowę przed Panem Prezydentem
      Kropiwnickim, z szacunkiem dla jego odważnego przedsięwzięcia.
      A, że posadzone drzewa umierają? Mieliśmy o nie dbać, Ci, którzy tu zostali.
      Nie dotrzymaliśmy słowa. Nie to jest najgorsze, że drzewa umierają, lecz fakt,
      że stać nas jedynie na szybkie wzruszenia i pośpieszną, a co za tym idzie,
      bardzo krótką pamięć.
      Ja też wstydzę się za obecny stan Parku. Za kilka dni być może zjawi się tam
      ktoś w odwiedziny do "swojego drzewa", miejsca szczególnego, łączącego go z
      minioną, a ciągle żywą w pamięci rodziną i przeszłością. Co odpowiedzieć, jeśli
      spotkam kogoś takiego, a on zapyta: "dlaczego"? A tak niewiele potrzeba, by
      dotrzymać danych rok temu obietnic...
      • Gość: lean Re: Park Ocalałych IP: *.arcor-ip.net 28.08.05, 16:07
        Dobrze, ze to przeczytalem. Mialem przekazac cenna pamiatke dla miasta. Teraz
        wiem, ze to byl bardzo zly pomysl. Dziekuje za ostrzezenie.
        • Gość: gość Re: Park Ocalałych IP: *.astral.lodz.pl 29.08.05, 08:03
          Napisz co to za pamiątka, może jest gdzieś godne dla niej miejsce.
    • hubar Nowy park na Bałutach [ei] 18.01.06, 15:11
      Wtym roku zakończy się urządzanie parku Ocalałych przy ulicy Wojska Polskiego.
      Podczas ubiegłorocznych obchodów 60. rocznicy likwidacji łódzkiego getta
      posadzono tam 450 drzew. Do sierpnia zostaną posadzone żywopłoty, wybudowane
      alejki, zainstalowane latarnie, ustawione ławki i kosze na śmieci. Powstanie
      także parking. Na park, który zajmie 8 ha, przeznaczono 1 mln 950 tys. zł.

Latem tryśnie fontanna w parku 3 Maja, która jest nieczynna od kilku lat. W
      parku rozrywkowym, usytuowanym po sąsiedzku, zostanie odnowiony amfiteatr, który
      wybudowano w latach 70., a który niszczał i zarastał chwastami od lat 90.

Wydział Ochrony Środowiska UMŁ będzie też w tym roku ratować drzewa w parku
      Źródliska II. To teren podmokły, wody gruntowe zalewają korzenie. Z tego powodu
      co roku ginie kilka drzew. Perforowane rury, które zostaną poprowadzone pod
      ziemią, będą odprowadzały nadmiar wody do kanalizacji.

(mr) - Express Ilustrowany
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/559340.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka