Dodaj do ulubionych

Sławni Sieradzanie

30.08.05, 21:31
Może wpiswać będziemy Tu osoby, związane z Sieradzem, które czymś przyczyniły
się do rozwoju miasta i regionu lub uczyniły coś ważnego dla Siaradza lub
Regionu ?

Tytuł postu = nazwisko i imię osoby ?
Obserwuj wątek
    • ebusia_fam_fatal Re: Sławni Sieradzanie 30.08.05, 21:46
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=21815777&a=21815777
      • paenka Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 13:32

no super Sieradzak weź ty sprawdzaj czy nei było juz topiku bo to sie nudne robi czytac to samo po X razy
        • gosiaczek_sdz Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 14:16
          No ja to już tu wczoraj usnęłam jak to zobaczyłam:D
        • sieradzak Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 14:38
          paenka być może, ale chyba nie dla wszystkich taka formuła okazała się aż tak
          nudna i nieciekawa ;-) bo jakoś bez marudzenia piszą tu: myszka_ag, zodiak,
          euroazja, esie, kasiaaa ... a i najwięksi oportuniści jakoś reagują na
          poszczególne posty ;-)

Wcześniej przeglądałem tamten, wcześniejszy wątek i ... jakoś mało tam było i
          tak nie czytelnie, odpalając ten wątek wiedziałem, że zaraz pojawią się głosy,
          "to już było" ;-)
          • paenka Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 14:44
            No tak bo wszystko ma byc poukladane tak jak ty zarzadzisz? Weź bez przesady to jest forum a nie powszechny spis ludności. Było tam bardzo wielu ludzi wymienionych, ktorzy sie pojawili ponownie tutaj na liscie. A z tego co widze to nie oponuja ci ktorzy wtedy na forum nie pisali. Chyba jednak Ebuska ma racje. Lenistwo w was wstepuje. I co za pol roku znowu ktos nowy napisze ten watek jeszcze raz bo on tego nie widzial? gdzie jest moderator? Ja wiem kurde ale chyba z nim porozmawiam jak wroci zeby pożadek zrobil boteraz to sie burdel robi. A takie metody wedlug mnie to jest tez sztuczne nabijanie postow;/
            • sieradzak Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 14:48
              no dobra już będę grzeczny i więcej pisać tu nie będę
              Róbta co chceta
              • paenka Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 14:56
                Boshe! Nie chodzi o to zebyś Ty nie pisal tylko żeby zanim powstanie nowy watek, zeby sprawdzic czy czasem podobny nie byl albo taki sam wtedy sie reaktywuje po porstu watek/. To takie trudne wpisac haslo kluczowe do wyszukiwarki? Jeżeli dobrze pameitam to ty tez byles goracym zwolennikiem niepowtarzania sie.
                • sieradzak Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 15:30
                  No cóż, nie odbieraj tego jako moje obraża się, czy coś takiego.
                  Po prostu dochodzę do wniosku, że coś się psuje na forum i być może to z mojego
                  powodu, więc czasem dla dobra sprawy lepiej się wycofać ;-)
                  Chyba jednak różni mnie i co niektóre osoby na forum zagadnienie rozumienia
                  forum ;-) A o tym nie chce mi się dyskutować ;-)

Zresztą zaczynam mieć coraz mniej czasu - i mam swoiste wyrzuty sumienia, że
                  opóźniają się bardziej istotne dla mnie sprawy niż forum - zatem zamiast toczyć
                  bezsensowne boje o głupoty na forum, wolę robić to co mam do zrobienia ;-)

Ot po prostu czasem coś klepnę - jak będzie jakiś sensowny nowy wątek ;-) Ale
                  już nie będę zaczynał nowych spraw, tematów itp ...
    • sieradzak Leszek Czarny - książe sieradzki 30.08.05, 21:52
      (mnie bardziej chodzi o takie "fiszki" monograficzne, które można by kolejnymi
      postami uzupełniać. Ot taka mini encyklopedia - czytelna i wygodna ?)

czyli np:

O Leszku Czarnym

W latach 1279-88 Krakowem władał książę sieradzki Leszek Czarny, syn księcia
      kujawskiego Kazimierza. Prowadził on liczne, zwycięskie kampanie wojenne przeciw
      sąsiadom: w 1280 r. pokonał w bitwie pod Goślicami księcia przemysko-halickiego
      Lwa Daniłowicza, w 1282 r. zwyciężył Jaćwingów, zaś rok później rozbił Litwinów
      w bitwie pod Rowinami. W latach 1287-88 Leszek Czarny bronił też skutecznie
      przed Tatarami Krakowa i Sandomierza dzięki właśnie wzniesionym murom obronnym.
      W polityce wewnętrznej książę wszedł natomiast w konflikt z biskupem krakowskim
      Pawłem (1280-81) oraz z możnowładcami krakowskimi, których pokonał w 1285 r. W
      bitwie pod Bogucicami. Szukając wsparcia dla swej władzy, Leszek Czarny popierał
      rozwój miast.
      • euroazja Filip Sulimierski 30.08.05, 22:11
        Filip Sulimierski (ur. 1843, zm. 1885). Geograf i przyrodnik.
        Współwydawca "Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów
        słowiańskich".
        Współzałożyciel Kasy im. Mianowskiego, która zajmowała się finansowaniem
        działalności naukowej różnych placówek badawczych.
        • euroazja Antoni Cierplikowski 30.08.05, 22:16
          "Antoine" (ur. 1884, zm.1976). Urodził się i zmarł w Sieradzu, światowej sławy
          fryzjer.
          Sławę zyskał w Paryżu, to on wymyślił fryzurę o nazwie "chłpczyca".
          W 1971r. wrócił z Francji i zamieszkał w rodzinnym Sieradzu.
          Zmarł 5.VII.1976r. Pochowany jest na cmentarzu miejskim, na jego grobie stanął
          pomnik dłuta Xawerego Dunikowskiego.

• ebusia_fam_fatal Re: Antoni Cierplikowski 30.08.05, 22:24
            czy on przypadkiem nie wymyslil tez farby do wlosow?
        • ebusia_fam_fatal Re: Filip Sulimierski 30.08.05, 22:25
          a co on ma z Sieradzem?
          • esie Re: Filip Sulimierski 30.08.05, 22:50
            Jak to co? Pochodzi stąd.
            • ebusia_fam_fatal Re: Filip Sulimierski 30.08.05, 23:05
              nie dla wszystkich to takie oczywiste:)
              a nie bylo wspomniane. ja np pierwszy raz slysze o tym panu:)
              • esie Re: Filip Sulimierski 30.08.05, 23:37
                Dla mnie miesiąc temu też nie, ale szukając róznych ciekawostek i rozwiązań zadań zwiazanych z Sieradzem natknąłem się kilka razy na tego Pana :)
          • euroazja Re: Filip Sulimierski 31.08.05, 09:27
            urodził się w Sieradzu:)
    • myszka_ag Re: Sławni Sieradzanie 30.08.05, 22:22
      Cyprian Bazylik - muzyk, poeta, drukarz żył XVI w.
      Należy do najważniejszych kompozytorów polskiego Odrodzenia. Związany był z
      bogatym życiem kulturalnym dworu królewskiego ostatnich Jagiellonów i z dworem
      księcia Radziwiłła. Jego pieśni mają charakter moralizatorski i religijny.
      • szaramysza9 Re: Sławni Sieradzanie 30.08.05, 23:02
        Grał w pierwszej heavy metalowej sieradzkiej kapeli...
    • esie Re: Sławni Sieradzanie 30.08.05, 22:50
      Tu jest mała ściąga:
      www.sieradz6.republika.pl/slawni.html
      • myszka_ag Ściąga na forum ? ;-) 31.08.05, 02:15
        Może skopiować te dane na forum, żeby było w kupie ;-) i powoli uzupełniać te
        wpisy o jakieś dodatkowe dane o tych osobach ?

esie, jako że to Twoje "dziecko" Tobie pozostawiam decyzję ? ;-)

Może warto na naszym forum poświęcić jeden wątek tym ludziom - do dalszych
        uzupełnień ?
    • myszka_ag Ks. Walery Pogorzelski 30.08.05, 22:52
      - inicjator renowacji i rozbudowy sieradzkiej kolegiaty.
      - uratował portal sieradzkiego zamku, który z jego inicjatywy wmontowano w
      ścianę kolegiaty.
      - napisał i wydał w 1927 r. monografię Sieradza - jak dotąd jest to jedyne tego
      typu dzieło w mieście.
    • myszka_ag Maksymilian Fajans 30.08.05, 23:13
      rysownik
      litograf-jako pierwszy odbijał litografie barwne
    • sieradzak Piotr Sikucki - archiwista sieradzki 31.08.05, 02:27
      Jako pierwszy uporządkował archiwalia sieradzkie i dał początek archiwum
      sieradzkiemu, które swe początki miało od 1386 roku.
      • sieradzak Marcin Zaleski - archiwista sieradzki 31.08.05, 02:30
        Drugi wielki archiwista, który od roku 1588 ponownie porządkuje akta, tworząc
        dodatkowo rejestr akt. Archiwum liczy już 85 woluminów.
        • sieradzak Wojciech Oksza Porowski - archiwista sieradzki 31.08.05, 02:33
          Kolejny kontynuator prac archiwistycznych nad Archiwum Sieradzkim od roku 1631.
          Był on pisarzem grodzkim. Ilość woluminów sięga 109 egzemplarzy.
          • sieradzak Antoni Paparona Pstrokoński -archiwista sieradzki 31.08.05, 02:37
            Po burzliwych czasach II Najazdu Szwedzkiego oraz pożarze zamku, "ostatnim"
            opiekunem Archiwum Sieradzkiego stał się Antoni P. Pstrokoński, rejent sieradzki.
    • sieradzak Edmund Stawiski 31.08.05, 02:39
      Autor pierwszej publikacji archeologicznej z terenów sieradzkiego.
    • sieradzak Zofii Neyman - kustosz muzeum 31.08.05, 02:43
      Zofii Neyman - kustosz i kierownik Muzeum w latach 1948 - 1976. W tym czasie
      przeprowadzono liczne prace archeologiczne i naukowe. Muzeum współżyło z miastem
      i jego działania przczyniały się do poznawania historii Ziemi Sieradzkiej.
    • sieradzak Graeve Stanisław - etnograf, krajoznawca 31.08.05, 02:46
      Graeve Stanisław (1868-1912), etnograf, krajoznawca.

Urodzony 4 maja jako syn Aleksandra, ziemianina, działacza społecznego w Wielkim
      Księstwie Poznańskim i Franciszki ze Slaskich. Był właścicielem dóbr Biskupice w
      Sieradzkiem.
      Interesował się etnografią, głównie regionu sieradzkiego, którego był jednym z
      pierwszych badaczy. Dzięki jego staraniom i funduszom F. Piekarski i F.
      Łubieński w latach 1909-12 wykonali ponad 30 obrazów przedstawiających typy
      ludowe, architekturę i obrzędy ziemi sieradzkiej. Przez wiele lat prowadził
      zbiory etnograficzne w dworze zbudowanym przez siebie wg projektu A.
      Nunkowskiego. W grudniu 1911 przekazał swe zbiory do muzeum powstającego w
      Kaliszu. Był autorem pracy: "Stroje i zdobnictwo ludowe w Sieradzkiem" (Wieś
      Ilustrowana ,1910) i współautorem (wspólnie z Leonardem de Vermond Jacques)
      Przewodnika po guberni kaliskiej (Kalisz 1912). W 1910 założył kaliski oddział
      Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego, którego był pierwszym prezesem.
      Zmarł w Biskupicach 23 listopada 1912, został pochowany w Charłupi Małej.
      Był żonaty ze Stanisławą Wężykówną.
    • sieradzak Ignacja Piątkowska 31.08.05, 02:52
      Ignacja Piątkowska 1853-1932
      zbieraczka pieśni, gadek i zwyczajów ludowych, głównie z okolic Sieradza,
      autorka felietonów i obrazków scenicznych, a także poważnych artykułów
      etnograficznych drukowanych w "Kaliszaninie" i warszawskich "Kłosach".
    • zodiak72 Marek Niedźwiecki - dziennikarz muzyczny - Trójka 31.08.05, 08:23
      O nim chyba nie trzeba zbyt wiele pisać;-) Każdy wie, o kogo chodzi. Urodzony w
      Sieradzu, mieszkal w dziecinstwie z rodzicami w Szadku, a do szkoly chodzil w
      Zdunskiej Woli. Tworca Listy Przebojow Programu Trzeciego.
      • kasiaaa4 Re: Marek Niedźwiecki - dziennikarz muzyczny - T 31.08.05, 13:06
        Eeee...Jaki tam z Niedźwieckiego sieradzanin???
        • paenka Re: Marek Niedźwiecki - dziennikarz muzyczny - T 31.08.05, 13:34
          RODOWITY:)
          • zodiak72 Re: Marek Niedźwiecki - dziennikarz muzyczny - T 31.08.05, 15:12
            No ja by nie bylo - to jest z Sieradza;-) Moglby tu sie czasem pokazac, jakieś
            spotkanie z ludzmi np. Ciekawy jestem, czy jego rodzice w Szadku jeszcze żyją?
            • euroazja Anna Kufel Dzierzgowska 31.08.05, 21:09
              Anna Kufel Dzierzgowska – archeolog. Od lat sześćdziesiątych do
              dziewięćdziesiątych prowadziła szereg wykopalisk na terenie Sieradza i
              województwa (to ona odkryła sieradzki ratusz i rotundę na Wzgórzu Zamkowym).
              Była długoletnim kierownikiem działu archeologii a następnie dyrektorem Muzeum
              Okręgowego w Sieradzu.
              Znana podróżniczka, autorka wielu artykułów podróżniczych oraz książki „Inkowie
              i nie tylko”.
              • zodiak72 Re: a tą panią znam 31.08.05, 22:06
                Dobrze zna hiszpański. Uczyła mnie jakiś czas tego języka. No i miala tak szczęscie być tam, gdzie i ja chcialbym pojechać - do Chile.
                • euroazja Re: a tą panią znam 31.08.05, 22:11
                  i prowadziła Towarzystwo Przyjaźni Polska - Hiszpania.
                  ech ale były fajne imprezy:)
                  • szaramysza9 Re: a tą panią znam 01.09.05, 10:54
                    I DKF. Fajna babka
                    • euroazja Re: a tą panią znam 01.09.05, 12:23
                      Na DKF miałam oficjalne zwolnienie ze szkoły (to był jedyny rok kiedy chodziłam
                      popołudniu). No i w DKF-ie po raz pierwszy widziałam "Miasteczko"
                    • svdmos Re: a tą panią znam 01.09.05, 19:19
                      Czy ma ktos namiary (adres ?) na p.Kufel Dzierzgowska
                      • zodiak72 Re: tu można kupić ksiązkę p. Dzierzgowskiej 01.09.05, 19:27
                        ---->>>>www.profart.com.pl/inkowie/

A co do adresu - to jeszcze nie tak dawno miala mieszkanie w bloku na Targowej.
                      • euroazja Re: a tą panią znam 01.09.05, 19:33
                        ja mam.
                        • euroazja Re: a tą panią znam 01.09.05, 19:36
                          znaczy namiary mam, a nie mieszkanie na Targowej:)
    • paenka POzdrowienia od Sławnego SIeradzanina 01.09.05, 10:08
      POzdrowka od Anilka Swietego dla wszystkich :]
      • ebusia_fam_fatal Re: POzdrowienia od Sławnego SIeradzanina 01.09.05, 10:18
        sam by tu wlazl i pozdrowil a nie, wysluguje sie :)
        nie dosc ze go tu dawno nie bylo, to jeszcze takie cos. ech, same minusy
        aniolku :D:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka