sieradzak 30.08.05, 21:31 Może wpiswać będziemy Tu osoby, związane z Sieradzem, które czymś przyczyniły się do rozwoju miasta i regionu lub uczyniły coś ważnego dla Siaradza lub Regionu ? Tytuł postu = nazwisko i imię osoby ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ebusia_fam_fatal Re: Sławni Sieradzanie 30.08.05, 21:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=21815777&a=21815777 Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 13:32 no super Sieradzak weź ty sprawdzaj czy nei było juz topiku bo to sie nudne robi czytac to samo po X razy Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_sdz Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 14:16 No ja to już tu wczoraj usnęłam jak to zobaczyłam:D Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 14:38 paenka być może, ale chyba nie dla wszystkich taka formuła okazała się aż tak nudna i nieciekawa ;-) bo jakoś bez marudzenia piszą tu: myszka_ag, zodiak, euroazja, esie, kasiaaa ... a i najwięksi oportuniści jakoś reagują na poszczególne posty ;-) Wcześniej przeglądałem tamten, wcześniejszy wątek i ... jakoś mało tam było i tak nie czytelnie, odpalając ten wątek wiedziałem, że zaraz pojawią się głosy, "to już było" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 14:44 No tak bo wszystko ma byc poukladane tak jak ty zarzadzisz? Weź bez przesady to jest forum a nie powszechny spis ludności. Było tam bardzo wielu ludzi wymienionych, ktorzy sie pojawili ponownie tutaj na liscie. A z tego co widze to nie oponuja ci ktorzy wtedy na forum nie pisali. Chyba jednak Ebuska ma racje. Lenistwo w was wstepuje. I co za pol roku znowu ktos nowy napisze ten watek jeszcze raz bo on tego nie widzial? gdzie jest moderator? Ja wiem kurde ale chyba z nim porozmawiam jak wroci zeby pożadek zrobil boteraz to sie burdel robi. A takie metody wedlug mnie to jest tez sztuczne nabijanie postow;/ Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 14:48 no dobra już będę grzeczny i więcej pisać tu nie będę Róbta co chceta Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 14:56 Boshe! Nie chodzi o to zebyś Ty nie pisal tylko żeby zanim powstanie nowy watek, zeby sprawdzic czy czasem podobny nie byl albo taki sam wtedy sie reaktywuje po porstu watek/. To takie trudne wpisac haslo kluczowe do wyszukiwarki? Jeżeli dobrze pameitam to ty tez byles goracym zwolennikiem niepowtarzania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sławni Sieradzanie 31.08.05, 15:30 No cóż, nie odbieraj tego jako moje obraża się, czy coś takiego. Po prostu dochodzę do wniosku, że coś się psuje na forum i być może to z mojego powodu, więc czasem dla dobra sprawy lepiej się wycofać ;-) Chyba jednak różni mnie i co niektóre osoby na forum zagadnienie rozumienia forum ;-) A o tym nie chce mi się dyskutować ;-) Zresztą zaczynam mieć coraz mniej czasu - i mam swoiste wyrzuty sumienia, że opóźniają się bardziej istotne dla mnie sprawy niż forum - zatem zamiast toczyć bezsensowne boje o głupoty na forum, wolę robić to co mam do zrobienia ;-) Ot po prostu czasem coś klepnę - jak będzie jakiś sensowny nowy wątek ;-) Ale już nie będę zaczynał nowych spraw, tematów itp ... Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Leszek Czarny - książe sieradzki 30.08.05, 21:52 (mnie bardziej chodzi o takie "fiszki" monograficzne, które można by kolejnymi postami uzupełniać. Ot taka mini encyklopedia - czytelna i wygodna ?) czyli np: O Leszku Czarnym W latach 1279-88 Krakowem władał książę sieradzki Leszek Czarny, syn księcia kujawskiego Kazimierza. Prowadził on liczne, zwycięskie kampanie wojenne przeciw sąsiadom: w 1280 r. pokonał w bitwie pod Goślicami księcia przemysko-halickiego Lwa Daniłowicza, w 1282 r. zwyciężył Jaćwingów, zaś rok później rozbił Litwinów w bitwie pod Rowinami. W latach 1287-88 Leszek Czarny bronił też skutecznie przed Tatarami Krakowa i Sandomierza dzięki właśnie wzniesionym murom obronnym. W polityce wewnętrznej książę wszedł natomiast w konflikt z biskupem krakowskim Pawłem (1280-81) oraz z możnowładcami krakowskimi, których pokonał w 1285 r. W bitwie pod Bogucicami. Szukając wsparcia dla swej władzy, Leszek Czarny popierał rozwój miast. Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Filip Sulimierski 30.08.05, 22:11 Filip Sulimierski (ur. 1843, zm. 1885). Geograf i przyrodnik. Współwydawca "Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich". Współzałożyciel Kasy im. Mianowskiego, która zajmowała się finansowaniem działalności naukowej różnych placówek badawczych. Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Antoni Cierplikowski 30.08.05, 22:16 "Antoine" (ur. 1884, zm.1976). Urodził się i zmarł w Sieradzu, światowej sławy fryzjer. Sławę zyskał w Paryżu, to on wymyślił fryzurę o nazwie "chłpczyca". W 1971r. wrócił z Francji i zamieszkał w rodzinnym Sieradzu. Zmarł 5.VII.1976r. Pochowany jest na cmentarzu miejskim, na jego grobie stanął pomnik dłuta Xawerego Dunikowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Antoni Cierplikowski 30.08.05, 22:24 czy on przypadkiem nie wymyslil tez farby do wlosow? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Filip Sulimierski 30.08.05, 23:05 nie dla wszystkich to takie oczywiste:) a nie bylo wspomniane. ja np pierwszy raz slysze o tym panu:) Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Filip Sulimierski 30.08.05, 23:37 Dla mnie miesiąc temu też nie, ale szukając róznych ciekawostek i rozwiązań zadań zwiazanych z Sieradzem natknąłem się kilka razy na tego Pana :) Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_ag Re: Sławni Sieradzanie 30.08.05, 22:22 Cyprian Bazylik - muzyk, poeta, drukarz żył XVI w. Należy do najważniejszych kompozytorów polskiego Odrodzenia. Związany był z bogatym życiem kulturalnym dworu królewskiego ostatnich Jagiellonów i z dworem księcia Radziwiłła. Jego pieśni mają charakter moralizatorski i religijny. Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: Sławni Sieradzanie 30.08.05, 23:02 Grał w pierwszej heavy metalowej sieradzkiej kapeli... Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Sławni Sieradzanie 30.08.05, 22:50 Tu jest mała ściąga: www.sieradz6.republika.pl/slawni.html Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_ag Ściąga na forum ? ;-) 31.08.05, 02:15 Może skopiować te dane na forum, żeby było w kupie ;-) i powoli uzupełniać te wpisy o jakieś dodatkowe dane o tych osobach ? esie, jako że to Twoje "dziecko" Tobie pozostawiam decyzję ? ;-) Może warto na naszym forum poświęcić jeden wątek tym ludziom - do dalszych uzupełnień ? Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_ag Ks. Walery Pogorzelski 30.08.05, 22:52 - inicjator renowacji i rozbudowy sieradzkiej kolegiaty. - uratował portal sieradzkiego zamku, który z jego inicjatywy wmontowano w ścianę kolegiaty. - napisał i wydał w 1927 r. monografię Sieradza - jak dotąd jest to jedyne tego typu dzieło w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_ag Maksymilian Fajans 30.08.05, 23:13 rysownik litograf-jako pierwszy odbijał litografie barwne Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Piotr Sikucki - archiwista sieradzki 31.08.05, 02:27 Jako pierwszy uporządkował archiwalia sieradzkie i dał początek archiwum sieradzkiemu, które swe początki miało od 1386 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Marcin Zaleski - archiwista sieradzki 31.08.05, 02:30 Drugi wielki archiwista, który od roku 1588 ponownie porządkuje akta, tworząc dodatkowo rejestr akt. Archiwum liczy już 85 woluminów. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Wojciech Oksza Porowski - archiwista sieradzki 31.08.05, 02:33 Kolejny kontynuator prac archiwistycznych nad Archiwum Sieradzkim od roku 1631. Był on pisarzem grodzkim. Ilość woluminów sięga 109 egzemplarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Antoni Paparona Pstrokoński -archiwista sieradzki 31.08.05, 02:37 Po burzliwych czasach II Najazdu Szwedzkiego oraz pożarze zamku, "ostatnim" opiekunem Archiwum Sieradzkiego stał się Antoni P. Pstrokoński, rejent sieradzki. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Edmund Stawiski 31.08.05, 02:39 Autor pierwszej publikacji archeologicznej z terenów sieradzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Zofii Neyman - kustosz muzeum 31.08.05, 02:43 Zofii Neyman - kustosz i kierownik Muzeum w latach 1948 - 1976. W tym czasie przeprowadzono liczne prace archeologiczne i naukowe. Muzeum współżyło z miastem i jego działania przczyniały się do poznawania historii Ziemi Sieradzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Graeve Stanisław - etnograf, krajoznawca 31.08.05, 02:46 Graeve Stanisław (1868-1912), etnograf, krajoznawca. Urodzony 4 maja jako syn Aleksandra, ziemianina, działacza społecznego w Wielkim Księstwie Poznańskim i Franciszki ze Slaskich. Był właścicielem dóbr Biskupice w Sieradzkiem. Interesował się etnografią, głównie regionu sieradzkiego, którego był jednym z pierwszych badaczy. Dzięki jego staraniom i funduszom F. Piekarski i F. Łubieński w latach 1909-12 wykonali ponad 30 obrazów przedstawiających typy ludowe, architekturę i obrzędy ziemi sieradzkiej. Przez wiele lat prowadził zbiory etnograficzne w dworze zbudowanym przez siebie wg projektu A. Nunkowskiego. W grudniu 1911 przekazał swe zbiory do muzeum powstającego w Kaliszu. Był autorem pracy: "Stroje i zdobnictwo ludowe w Sieradzkiem" (Wieś Ilustrowana ,1910) i współautorem (wspólnie z Leonardem de Vermond Jacques) Przewodnika po guberni kaliskiej (Kalisz 1912). W 1910 założył kaliski oddział Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego, którego był pierwszym prezesem. Zmarł w Biskupicach 23 listopada 1912, został pochowany w Charłupi Małej. Był żonaty ze Stanisławą Wężykówną. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Ignacja Piątkowska 31.08.05, 02:52 Ignacja Piątkowska 1853-1932 zbieraczka pieśni, gadek i zwyczajów ludowych, głównie z okolic Sieradza, autorka felietonów i obrazków scenicznych, a także poważnych artykułów etnograficznych drukowanych w "Kaliszaninie" i warszawskich "Kłosach". Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Marek Niedźwiecki - dziennikarz muzyczny - Trójka 31.08.05, 08:23 O nim chyba nie trzeba zbyt wiele pisać;-) Każdy wie, o kogo chodzi. Urodzony w Sieradzu, mieszkal w dziecinstwie z rodzicami w Szadku, a do szkoly chodzil w Zdunskiej Woli. Tworca Listy Przebojow Programu Trzeciego. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaa4 Re: Marek Niedźwiecki - dziennikarz muzyczny - T 31.08.05, 13:06 Eeee...Jaki tam z Niedźwieckiego sieradzanin??? Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Marek Niedźwiecki - dziennikarz muzyczny - T 31.08.05, 13:34 RODOWITY:) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Marek Niedźwiecki - dziennikarz muzyczny - T 31.08.05, 15:12 No ja by nie bylo - to jest z Sieradza;-) Moglby tu sie czasem pokazac, jakieś spotkanie z ludzmi np. Ciekawy jestem, czy jego rodzice w Szadku jeszcze żyją? Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Anna Kufel Dzierzgowska 31.08.05, 21:09 Anna Kufel Dzierzgowska – archeolog. Od lat sześćdziesiątych do dziewięćdziesiątych prowadziła szereg wykopalisk na terenie Sieradza i województwa (to ona odkryła sieradzki ratusz i rotundę na Wzgórzu Zamkowym). Była długoletnim kierownikiem działu archeologii a następnie dyrektorem Muzeum Okręgowego w Sieradzu. Znana podróżniczka, autorka wielu artykułów podróżniczych oraz książki „Inkowie i nie tylko”. Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: a tą panią znam 31.08.05, 22:06 Dobrze zna hiszpański. Uczyła mnie jakiś czas tego języka. No i miala tak szczęscie być tam, gdzie i ja chcialbym pojechać - do Chile. Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: a tą panią znam 31.08.05, 22:11 i prowadziła Towarzystwo Przyjaźni Polska - Hiszpania. ech ale były fajne imprezy:) Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: a tą panią znam 01.09.05, 12:23 Na DKF miałam oficjalne zwolnienie ze szkoły (to był jedyny rok kiedy chodziłam popołudniu). No i w DKF-ie po raz pierwszy widziałam "Miasteczko" Odpowiedz Link Zgłoś
svdmos Re: a tą panią znam 01.09.05, 19:19 Czy ma ktos namiary (adres ?) na p.Kufel Dzierzgowska Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: tu można kupić ksiązkę p. Dzierzgowskiej 01.09.05, 19:27 ---->>>>www.profart.com.pl/inkowie/ A co do adresu - to jeszcze nie tak dawno miala mieszkanie w bloku na Targowej. Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: a tą panią znam 01.09.05, 19:36 znaczy namiary mam, a nie mieszkanie na Targowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka POzdrowienia od Sławnego SIeradzanina 01.09.05, 10:08 POzdrowka od Anilka Swietego dla wszystkich :] Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: POzdrowienia od Sławnego SIeradzanina 01.09.05, 10:18 sam by tu wlazl i pozdrowil a nie, wysluguje sie :) nie dosc ze go tu dawno nie bylo, to jeszcze takie cos. ech, same minusy aniolku :D:D Odpowiedz Link Zgłoś