Dodaj do ulubionych

Koleją do Spały!

IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.09.05, 23:59
Niestety tylko przez dwa dni - 17,18 IX z okazji dożynek. Za www.pkp.com.pl:

Pociągiem retro na Dożynki Prezydenckie
Pociąg retro złożony z parowozu i wagonów ze skansenów PKP CARGO SA, będzie
przewozić uczestników VI Dożynek Prezydenckich, które w dniach 17 i 18
września odbędą się w Spale. Pociąg będzie kursował na trasie Tomaszów
Mazowiecki – Spała – Tomaszów Mazowiecki. Szacuje się, że w ciągu dwóch dni
przewiezie około 7 tys. osób.
Pociąg będzie składał się z taboru wyprodukowanego w pierwszej połowie
dwudziestego wieku. Przewozy zabytkowym pociągiem zamówił Urząd Miasta w
Tomaszowie Mazowieckim. W dożynkach, których organizatorem jest Kancelaria
Prezydenta RP i Ministerstwo Rolnictwa, weźmie udział prezydenta Aleksander
Kwaśniewski z małżonką. Główne uroczystości odbędą się w niedzielę 18
września. O godzinie 11 rozpocznie się msza święta z udziałem prezydenta
Kwaśniewskiego. Po jej zakończeniu na terenie Centralnego Ośrodka Sportu
odbędą się uroczystości dożynkowe.

Spółka PKP CARGO SA ma w swojej dyspozycji skanseny z zabytkowym taborem w
Kościerzynie, Wolsztynie( jest tam jedyna czynna w Europie parowozownia) i
Chabówce. Z myślą o turystycznych przewozach uzyskała licencję na przewozy
pasażerskie. W tym roku, wykorzystując zabytkowy tabor, uruchomiła pociągi
retro. Parowozy i wagony ze skansenów PKP CARGO SA „ grały” m.in. w „Liście
Schindlera”, „Przedwiośniu” i „Złocie Dezerterów”. W zbiorach skansenów jest
salonka z salą konferencyjną, kuchnią, łazienką i sypialniami, którą w latach
pięćdziesiątych podróżowali Władysław Gomułka i Józef Cyrankiewicz.

Janusz Mincewicz
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Koleją do Spały! 13.09.05, 09:04
      Rok temu w planach też był taki pociąg, niestety cośtam komuś nie przypasowało i
      zrezygnowali na dzień przed imprezą. Pozostaje mieć nadzieję, że tym razem
      wszystko będzie zgodnie z planem. Wybieram się w sobotę.
    • Gość: barnaba Re: Koleją do Spały! IP: *.lodz.msk.pl 13.09.05, 15:38
      Aż proszą się latem kursy szynobusu Łódź-Fabryczna - Spała - choćby tylko w
      weekendy.

I co?
      I nic.
      • Gość: Ja Re: Koleją do Spały! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.05, 19:21
        Się nie da się nie opłaca, a w ogóle to nie ma sensu, bo więcej mamy linii pod
        drutem a mniej bez drutu. Dlatego w Łódzkiem szynobusów kupować nie będziemy.
        Tyle by się można dowiedzieć w szarej wieży.
        Szynobus w pt, sb i nd od maja do połowy października (grzybiarze) jadący z
        Łodzi (może być wczepiony w kibel/skład Łódź - Tomaszów/Skarżysko, tylko
        najpierw ktoś musi zrozumieć, że te są potrzebne)
    • Gość: SzK Rozkład jazdy IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 13.09.05, 20:51
      WAŻNY W DNIU 18.09.05
      Odjazdy z Tomaszowa: 9:00 10:30 12:00 13:30 15:00 16:30(6) 18:00(6)
      Odjazdy ze Spały: 9:45 11:15 12:45 14:15 15:45 17:15(6) 19:00(6)

(6) - DODATKOWO W SOBOTĘ 17.09.2005.
      • michal.ch Re: Rozkład jazdy 13.09.05, 21:09
        W sobotę też rozkład super dali... :(
        Szkoda, że nie tak jak w niedzielę.
      • Gość: Ariel Ciechański Re: Rozkład jazdy IP: *.twarda.pan.pl / *.twarda.pan.pl 15.09.05, 12:19
        To ja może dodam, że wg informacji podanych w serwisie Wojtka Lisa
        (www.parowozy.com.pl) pociąg będzie składał się z Ok22 i 5 wagonów retro (ztcp
        to 2 boczniaki i 3 Bi)
        Pozdr.
        CAr.
    • Gość: SzK Koleją do Tomaszowa w niedzielę... IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 15.09.05, 12:39
      Załóżmy że jakiś miłosnik kolei chce się wybrać na pociąg retro Tomaszów -
      Spała w niedzielę. Oczywiście w grę nie wchodzi PKS, bo miłosnik kolei nie lubi
      jeździć PKS-em.
      Pierwszym możliwym połączniem jest Reymont, jednakże pora , czyli odjazd o 5:13
      jest nieco niewygodna - trzeba dojechać autobusem nocnym, poza tym wstawać tak
      rano i potem czekać 3 godziny na stacji w Tomaszowie - dziękuję bardzo.

Druga możliwość to pociąg osobowy relacji Łódź Fab. - Skierniewice (5:47) z
      przesiadką w Koluszkach skąd o 6:50 jest pociąg do Tomaszowa Mazowieckiego.
      Na miejscu czeka się już "tylko" 100 minut.
      Połączenie to jest również niewygodne - da się wprawdzie "na styk" dojechać na
      dworzec pierwszym kursem dziennej komunikacji miejskiej. Mimo tego za wcześnie.

Gdyby ktoś pomyślał, to pociąg osobowy z Koluszek odjeżdżałby nie o 6:50 tylko
      np 6:57, gdyż o 6:55 przyjeżdża do Koluszek (z Łodzi 6:26) pociąg do Warszawy.

Następny pociąg Koluszki - Tomaszów jest o 8:10 - ten by pasował najbardziej,
      tyle że trzeba dojechać w/w pospiesznym. Następny jakikolwiek pociąg z Łodzi to
      osobówka do Skierniewic o 7:50, w Koluszkach 25 minut za późno.

Następny pociąg z Koluszek do Tomaszowa jest o 14:12, z Łodzi trzeba wyjechać o
      12:26 pospiesznym do Warszawy.

O 15:10 jest bezpośredni pociąg z Łodzi - o 16:38 w Tomaszowie. Zdąża się nim
      na ostatni kurs retro o godzinie 18:00 (przedostatni jest 16:30). W tym
      wypadku, jeśli ktoś chce zrobić jakiekolwiek zdjęcia to ma pecha, bo
      oświetlenie jest już kiepskie. (Zakładając że pogoda jest w miarę).

Komentarza raczej nie potrzeba.
      Trudno się dziwić że z kolei nie korzysta zbyt wielu pasażerów jeśli normalne
      połączenie nie istnieje. (Czas na przesiadkę dłuższy od właściwego czasu jazdy
      wyklucza słowo "normalne"). Tomaszów między 9 a 14-tą jest kolejowo oodcięty od
      świata. A autobusy PKS do Tomaszowa "nie narzekają" na brak pasażerów.

Rozumiem że EN57 może być za duże na liczby rzędu 30 pasażerów, ale prosiłoby
      się o szynobus na trasie Koluszki - Tomaszów i jego skomunikowanie z pociągami
      z Łodzi i Skierniewic.
      • Gość: magik Re: Koleją do Tomaszowa w niedzielę... IP: *.pl 15.09.05, 12:50
        Czyli już po wycieczce?
        A tak miło się zapowiadał weekend...

Nic, tylko autostop pozostał.
        Przypomniało mi się jak kolega z roboty opowiadał o swojej autostopowej
        wyprawie z Częstochowy do Opola. Stał przy drodze koło Lublinca i machał
        łapką na samochody, a tu patrzy... pociąg towarowy się zatrzymał i go zabrał
        okazyjnie do Opola. To były czasy...
        • Gość: SzK Jest połączenie ! IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 17.09.05, 20:13
          Przyznaję się do pomyłki: jest ludzkie połączenie poranne do Tomaszowa.

Mój rozkład (Koluszki-Tomaszów) okazał się nieaktualny.
          (Pomyłka stąd iż w moim rozkładzie godziny pociągów Łódź - Skierniewice się
          zgadzają z rozkładem internetowym i jakoś pomyślałem że godziny pociągów
          Koluszki-Tomaszów też są aktualne, a jednak nie)

Połącznie
          8:26 Łódź Fabryczna - pociąg pospieszny do Warszawy, w Koluszkach 8:56
          9:13 Koluszki - pociąg osobowy, 9:42 w Tomaszowie.

Cena biletu w jedną stronę 13,60zł (100%, klasa 2)
          Tam i z powrotem 27,20-15%.
      • Gość: Ja Re: Koleją do Tomaszowa w niedzielę... IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.09.05, 21:59
        > Rozumiem że EN57 może być za duże na liczby rzędu 30 pasażerów, ale prosiłoby
        > się o szynobus na trasie Koluszki - Tomaszów i jego skomunikowanie z
        pociągami
        > z Łodzi i Skierniewic.

Gdyby Pociągi jeździły na trasie ŁÓDŹ - Tomaszów, a nie Koluszki City -
        Tomaszów, to z frekwencją nie byłoby najmniejszych problemów. Obecny jeden
        jedyny pociąg Tomaszów - Łódź, mimo beznadziejnego rozkładu i godziny ni w tę
        ni w tamtą oraz czasu przejazdu 1.25h (pospieszny PKS 0.58h) cieszy się
        frekwencją 60-65%, zaś po zajechaniu do Koluszek pęka w szwach, bo dopełnia się
        pasażerami ze Skierniewic i Piotrkowa uzyskując frekwencję między 120 a 150%!
        Gdyby zaproponowano normalne połączenia Łódź - Tomaszów, to frekwencja byłaby z
        pewnością. Wszak sporo mniejszy Sieradz umie wygenerować pasażerów na 12 par
        pociągów. PKP musi tylko zrozumieć, ze oszczędzając grosze na odcinku Łódź -
        Koluszki, tak naprawdę traci pasażerów.
    • michal.ch Re: Koleją do Spały! 18.09.05, 19:41
      Na PMK już są pierwsze fotki:

usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943.html?group=pl.misc.kolej&tid=1174885
      • Gość: SzK Re: Koleją do Spały! IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 18.09.05, 20:44
        Pogoda dopisała. Przyjechał (już wczoraj) parowóz Ol22. Miłośików kolei było
        niewielu, za to wagony były zapełnione do granic możliwości, niektórzy
        zostawali na peronie w Tomaszowie lub na trawiastym terenie w Spale.

Nagrałem na dyktafon dźwięk pociągu przejeżdżającego przez las, tuż za stacją w
        Spale. Niestety mikrofon tak świetnie zadziałał, że nie nagrało się nic.
        :(

Co do zdjęć zrobiłem kilka(naście), również En57 w Tomaszowie, ale podzielę się
        nimi w terminie kilku dni po wywołaniu filmu.
        • Gość: Ariel Ciechański Re: Koleją do Spały! IP: 82.160.123.* 18.09.05, 20:50
          > Pogoda dopisała. Przyjechał (już wczoraj) parowóz Ol22.
          Nie ma takiej serii. Prawidłowo Ok22
          • Gość: SzK Re: Koleją do Spały! IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 18.09.05, 21:04
            No pewnie.
            Myślałem o Ol49 i stąd się to "l" wzięło :)

Z nagrań audio udało się w miarę to:
            republika.pl/mzkpabianice/retro.mp3 - odjazd pociągu z Tomaszowa
      • Gość: Aleczko Re: Koleją do Spały! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 21:46
        Znakomicie! Czekałem na to kilka lat ale warto było :)Linia do Spały nie jest
        stracona. Stan torowiska w samej Spale napawa optymizmem !
        • michal.ch Re: Koleją do Spały! 19.09.05, 09:37
          Wbrew pozorom ta linia nie jest nieużywana - od czasu do czasu jeżdżą (a
          przynajmniej niedawno jeździły) pociągi towarowe do tartaku w Konewce. Tak więc
          tory muszą być utrzymywane w stanie przejezdności.
          • camelot Re: Koleją do Spały! 19.09.05, 11:06
            A nie macie jakiś zdjęć?????!!!!
            • michal.ch Re: Koleją do Spały! 19.09.05, 11:23
              No z imprezy zapodałem przecież wyżej linka. W chwili obecnej fotkami pochwaliła
              się na pmk tylko jedna osoba.
              • Gość: Ja Re: Koleją do Spały! IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.09.05, 21:51
                A ile jechał pociąg Tomaszów - Spała? Jak tory w świetle ewentualnych połączeń
                pasażerskich?
                • michal.ch Re: Koleją do Spały! 21.09.05, 09:20
                  Nie mam pojęcia, w każdym razie swojego czasu była mapka linii priorytetowych
                  PLK, linii "dodatkowych" i linii do ewidentnej kasacji. Linia tomaszowska miała
                  kończyć się w Spale...
                  • michal.ch Re: Koleją do Spały! 21.09.05, 09:30
                    Na stronie 17 raportu PLK znalazłem jeszcze inną mapkę:

www.plk-sa.pl/pliki/raport/str_09-20.pdf

Wynika z tego, że ogólnie stan tego odcinka jest całkiem dobry.
                    • Gość: Ja Re: Koleją do Spały! IP: 81.168.185.* 21.09.05, 13:27
                      Pokazana tam ocena jest odrobinę złudna, bo wskazuje ilość ograniczeń prędkości
                      względem szlakowej, jaka obowiązywała, ta zaś może być różna. Nie zmienia to
                      jednak faktu, że przy tak niewielkiej długości pociąg dla grzybiarzy (VI-X w 5,
                      6 i 7) ma ogromną szansę powodzenia. Pociąg jednakże musi jechać z ŁODZI, jako
                      przedłużenie kursu Łódź - Tomaszów, których to na razie nie ma. Optymalnym
                      rozwiązaniem byłoby chyba podczepienie do kibelka jakiegoś lekkiego szynobusa,
                      który by potem powiózł grzybiarzy dalej. Na razie nie ma na to szans.
                      • Gość: SzK Re: Koleją do Spały! IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 21.09.05, 16:32
                        Moim zdaniem jeśli ktoś jedzie na grzyby to nie robi mu różnicy czy odcinek
                        Tomaszów - Spała przejedzie w 15 czy 10 minut.

Skład EN57 + szynobus ? Dla mnie byłby to trochę na siłę.
                        (W PKP na pewno powiedzieliby, że nie, "niedasię" )

W sumie wystarczyłoby aby startował z Tomaszowa - presiadka chyba nie jest
                        problemem, zwłaszcza jeśli szynobus do Spały i EN57 z Łodzi zatrzymywały się
                        przy peronie 2 (w Tomaszowie) ...
                        • Gość: Ja Re: Koleją do Spały! IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.09.05, 20:13
                          > Moim zdaniem jeśli ktoś jedzie na grzyby to nie robi mu różnicy czy odcinek
                          > Tomaszów - Spała przejedzie w 15 czy 10 minut.
                          Absolutnie się zgadzam i dlatego uważam, że mając jakiś szynobus nawet warto
                          byłoby się w to pobawić.

> Dla mnie byłby to trochę na siłę.

Z PKPowskim marketingiem połączenie z przesiadką miałoby dużą szansę zdechnąć.
                          A numery z wczepianiem szynobusów w inne pociągi w tym ZT i składy tradycyjne
                          można czasem zobaczyć na Słowacji i w Czechach i całkiem nieźle im to wychodzi
                          (włączenie motoraczki trwa formalnie 3 minuty, fizycznie zaś jedną; u nas
                          odwrócenie "kibla" to min. 5 minut). Intuicja podpowiada mi, że w Polsce brak
                          przesiadki znaczy więcej niż w innych krajach, a z przedsięwzięciami odrobinę
                          ryzykownymi typu pociąg na grzyby może lepiej nie ryzykować - w miarę
                          możliwości. Jeśli byłby wolny szynobus do takich imprez, to myślę, że warto by
                          spróbować takie łączenie wagonów, bo brak przesiadki to zawsze podwyższony
                          komfort. Obecnie zaś nie ma się chyba co spierać, bo szans na pociąg do Spały
                          nie ma żadnych i trzeba walczyć chociaż o odrobinę normalności na
                          najważniejszych liniach. A szkoda:-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka