Dodaj do ulubionych

Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ?

26.09.05, 21:00
No cóż sytuacja się klaruje, w wyborach prezydenckich.
Kto będzie Prezydentem ?
Obserwuj wątek
    • sieradzak Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 26.09.05, 21:00
      Tusk - PO
    • sieradzak Tusk - PO 26.09.05, 21:01

• sieradzak ja za Tusk ;-) 26.09.05, 23:35
        no cóż, moje sympatie są chyba znane, więc nie może być inaczej ;-)
        inna sprawa, że nie wiem, czy Polacy wytrzymają dwu Kaczyńskich ?
        Przecie trudno będzie poznać kto mówi premier, czy prezydent ;-)
        O zamieszaniu za granicą nie wspomnę ;-)

Ale z drugiej strony, to byłby ewenment na skalę światową, dwu braci to pikuś,
        ale bliźniaki - to byłyby jaja ;-)
    • sieradzak Kaczyński II - PiS 26.09.05, 21:01

• sbi Coś się tak zapętlił ? :) 26.09.05, 21:07
    • sbi Coś się tak zapętlił ? :) 26.09.05, 21:14
      Te pytania to pewnie po debcie ? Ja mam jeszcze innych kandydatów w I turze i zamierzam na nich głosować :)
      • sieradzak Re: Coś się tak zapętlił ? :) 26.09.05, 21:34
        Ano bo już któryś dzień taki zapętlony jestem i się rozpętolić nie mogę ;-) Ale
        już widze koniuszek sznurka więc na dniach wrócę do formy ;-)

Co do innych, sorki, że pominąłem, ale w obecnej, ciekawej sytuacji między PiS i
        PO wydaje mi się ciekawe jak zareagują ludzi i czy chcą wytrzymać dwie Kaczki na
        czele ;-) Choć Jarek zapowiada i kokietuje, że gdy Lesiu wygra, to może on nie
        będzie premierem, to .... i tak jest to wszystko ciekawe ;-)

Zawsze, możesz dodać kandydatów w tym swojego do "mojej" listy ;-)
    • mamuska85 Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 27.09.05, 09:25
      Ja będę głosować za Tuskiem i mam nadzieje, że wygra.
      • disperse TUSK 27.09.05, 13:31
        szkoda ze POlska przegrala nastepne kilka lat rozwoju gospodarczego...
        • sieradzak Re: TUSK 27.09.05, 13:43
          disperse napisał:

> szkoda ze POlska przegrala nastepne kilka lat rozwoju gospodarczego...

Jeśli w kontekście wyborów parlamentarnych, to może nie będzie tak źle, jeśli
          efekt będzie posrodku, czyli między 3x15 PO i programem PiS, to i tak będzie
          jakiś efekt na plus. Ważne, żeby ten efekt nastąpił i żeby się ta nowa koalicja
          nie zbłaźniła i miała szanse w wyborach za 4 lata ;-)
          • anilek_swiety Re: TUSK 03.10.05, 16:09
            Tusk to rozowy, a oni doprowadzili do obalenia demokracji w Polsce. Warto to
            przemyslec!!
            • sieradzak Re: TUSK 03.10.05, 16:16
              anilek_swiety napisał:

> Tusk to rozowy, a oni doprowadzili do obalenia demokracji w Polsce. Warto to
              > przemyslec!!

Różowy ? hmm dla mnie to zdemokratyzowane SLD czyli głównie SDPL, PSL ...
              Z tego co wiem Tusk nie miał nigdy ciągotek w tym kierunku ? ;-)

Z tego co wiem, to działania tuska przyczyniły się do obalenia ale nie
              demokracji, która jakoś w tym kraju trwa ;-)

No chyba, że ... mamy inne dane historyczne w tej materii ;-)
    • jack20 Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 27.09.05, 20:02
      "Kto w obecnej sytuacji..."
      O to chodzi, ze nie znamy na dzis sytuacji przez KOGO tak wlasciwie bedziemy
      rzadzeni za miesiac.
      Wydaje sie, ze PO nie chce specjalnie sie pakowac w ta koalicje.
      Zachowanie Rokity (dla mnie kluczowego czlowieka PO) znamienne:
      "...Według "Gazety Wyborczej" w poniedziałek z PO docierały pogłoski, że Rokita
      nie chce wejść do gabinetu tworzonego przez Kaczyńskiego. Do dziennikarzy
      dotarła nawet plotka, że namawia on PO do zostawienia braci Kaczyńskich na
      lodzie i zmuszenia ich do tworzenia rządu mniejszościowego.."
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2938799.html
      Jaroslaw Kaczynski unikajac zajecia fotela premiera komplikuje dodatkowo
      rozmowy. I jest to dla PO, powaznej parti nie do przyjecia.
      Wszystkie znaki wskazuja na Tuska ...ale laska elektoratu na pstrym koniu jezdzi
      i 12 dni moga wiele zmienic, zwlaszcza, ze Lech, smiem twierdzic jest bardziej
      inteligentny i doswiadczony w bezposrednim porownaniu z Tuskiem.
      Zakladajac, ze PO nie wejdzie w koalicje uwazam za korzystniejszy jest wybor
      Lecha na prezydenta.
      • sieradzak Ciekawe rozdanie ;-) 28.09.05, 01:44
        No fakt, ciekawa sytuacja ;-) Jakie to życie niespodzianki wali. Grunt, że coś
        drgnęło i się zmieniło. Tylu polityków szlag trafił, że aż miło, teraz oby się
        okazało, że ten nowy parlament będzie mądrzejszy i mniej śmieszny od
        poprzedniego ;-) A jednak te głosy coś dają ? Byli nie ma, ciekawe czemu, to
        oczywiście dla tych, którzy twierdzą, że ich głos nic nie znaczy. Jeśli by
        więcej ludzi "normalnych" poszło w Sieradzu i powiecie, to może nie byłoby tak
        wstyd za wynik samoobrony i SLD ? Ale to pozostawiam indywidualnym przemyślunkom ;-)

jack20 napisał:

> "Kto w obecnej sytuacji..."
        > O to chodzi, ze nie znamy na dzis sytuacji przez KOGO tak wlasciwie bedziemy
        > rzadzeni za miesiac.

Jarek - widać czyści przedpole Leszkowi, żeby został prezydentem. Ciekawa
        zagrywka ;-) Ciekawe jak zostanie odebrana przez ludzi ;-) W sumie politycznie
        mądre posunięcie w zaistniałej sytuacji. Jeśli tylko ten Marcinkiewicz jest
        premierem na stałe i na poważnie, to spoko, ale jak to Kaczka przedwyborcza, to
        .... się Kaczki przejdą. W sumie Kaczyńscy dość mocno zawężają sobie pole
        działania na przyszłość - tu chyba trochę brak pragmatyzmu ;-) - bo zostawiają
        sporo wolnego pola dla PO ?

> Wydaje sie, ze PO nie chce specjalnie sie pakowac w ta koalicje.

No cóż, zawsze to jednak drugie miejsce i jak się da tak d... przed finiszem, to
        żal ;-) Z jednej strony PO ma większe pole manewru, ale jak bez mocnych powodów
        nie wejdą w koalicję - to udupią. I tu jest hak na PiS, aby nie dać takiego
        argumentu PO.
        W sumie taka równowaga, może wyjść rządowi na zdrowie i przynieść relne korzyści
        dla Polski. W tej koalicji trudno lekceważyć koalicjanta ;-)

> Zachowanie Rokity (dla mnie kluczowego czlowieka PO) znamienne:
        > "...Według "Gazety Wyborczej" w poniedziałek z PO docierały pogłoski, że Rokita
        >
        > nie chce wejść do gabinetu tworzonego przez Kaczyńskiego. Do dziennikarzy
        > dotarła nawet plotka, że namawia on PO do zostawienia braci Kaczyńskich na
        > lodzie i zmuszenia ich do tworzenia rządu mniejszościowego.."

Stary wal Gazetę ;-) plotki, pogłoski, kaczki (o kurde ;-) dziennikarskie ;-)
        Pewnie, że PO byłoby najlepiej być w opozycji, ale nie podejrzewam, żeby PiS dał
        ku temu pretekst. Jesteśmy jeszcze w cieni kampanii prezydenckiej co też rzutuje
        na cały obraz.
        jednak niezależnie od prezydentury, rząd mniejszościowy nie jest na rękę ani
        PiS, ani PO, ta partia która się na to zdecyduje w tym momencie, to jakby kładła
        się pod topór za cztery lata. Ludzie wybrali te partie co widać w wynikach i
        zapewne elektorat, chce właśnie mocnej koalicji.
        Być może za jakiś czas powstaną grube rysy w koalicji ... i wtedy padnie na
        jedną z partii, jednak myślę, że i PiS i PO będą tego unikać jak ognia ?
        Wbrew pozorom układ jest taki, że oni są na siebie skazani, teraz tylko będzie
        gorąca walka o podział ministerstw. Propozycja PiS dla PO choć dość enigmatyczna
        w szczegółach wskazuje na dobre intencje ? vice-premier i marszałek na dzień
        dobry to dobra opcja jak za drugie miejsce. Zapewne gorąco będzie w resortach
        gospodarczych i tu pewnie stoczy się największa batalia ;-) Jeśli gospodarka
        będzie dla PO, to .... ;-)

> Jaroslaw Kaczynski unikajac zajecia fotela premiera komplikuje dodatkowo
        > rozmowy. I jest to dla PO, powaznej parti nie do przyjecia.

No różnie można to interpretować, wiadomo było, że ze względu na wybory
        prezydenckie nie zapadną żadne decyzje w sprawie formowania rządu. Lech
        kaczyński jest prezesem PiS, a Jarosław - zastępcą. Jeśli więc Lech nie zostałby
        prezydentem byłby premierem w myśl "praktyki" Tak więc poza klasycznym
        czyszczeniem przedpola Lechowi na Prezydenta, decyzja Jarosława o rezygnacji z
        misji tworzenia rządu jest OK, bo w tej materii klaruje się już pewien obraz i
        mogą ruszyć prace, nad tworzeniem rządu ;-) Mam tylko nadzieję, że nie jest to
        rząd tymczasowy, ale to już zmartwienie PiS, jeśli za 2 miesiące któryś kaczor
        wskoczy na premiera ... to wystawi sobie niezbyt pochlebną laurkę ;-)

> Wszystkie znaki wskazuja na Tuska ...ale laska elektoratu na pstrym koniu jezdz
        > i
        > i 12 dni moga wiele zmienic, zwlaszcza, ze Lech, smiem twierdzic jest bardziej
        > inteligentny i doswiadczony w bezposrednim porownaniu z Tuskiem.

No ja jednak wolę bezpośredniość i ten specyficzny "urok" Tuska, a dodatkowo
        jakby Tusk był prezydentem to wzocniłoby i zrównoważyło pozycję PO w koalicji
        ;-) Więc z wewnętrznego polskiego punktu widzenia, takie rozwiązanie, byłoby
        lepsze ? ;-)

> Zakladajac, ze PO nie wejdzie w koalicje uwazam za korzystniejszy jest wybor
        > Lecha na prezydenta.

Myślę, że ta teza jest mało prawdopodobna i że żadna partia nie zdecyduje się na
        takie rozwiazanie. Zresztą dziś na TVN był jakiś program i Rokita gadał z
        Kaczyńskim. Się troszkę "spierali" i krygowali - wyrabiali sobie pozycje ;-) ale
        na koniec pdało pytanie do Rokity "Jak procentowo ocenia pan szanse na powstanie
        koalicyjnego rządu" na co w sumie w tym samym czasie odpowiedzieli obaj
        jednocześnie na 100 % - No powiem, że zrobiło to na mnie piorunujące wrażenie
        ;-) Takich obrazków nie oglądałem w wykonaniu polskich polityków ( a teraz
        przywódców) od chyba 10 lat jak nie lepiej.
        Było to budujące i mimo, że głosowałem na PO, czuję się jakoś tak podbudowany ?

Ciekaw jestem jak dalej się to wszystko potoczy ;-)
        • hajdana Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 00:03
          a widać prawdziwy POPiS socjotechniki, gdzie od dwóch dni fruwają puste hasła:

nasi przyjaciele, koalicjanci, kandydat na premiera, interes państwa, sprawne i
          bezzwłoczne decyzje, gwarancje trwałości rządu....
          co tak naprawdę znaczy:
          głupki, których trzeba oszkapić, "po prostu, można tak powiedzieć, Kazio"
          (cyt.Komorowski w TVP u Olejnik, ;))) ale się z tym wygłupił, trzeba było dalej
          kandydat...)oraz że będziemy bardziej cwani od nich i my im na to...

Sieradzak jeśli tego nie widzisz, nie słyszysz i nie jesteś zdegustowany, to
          nie myśl o sobie jako o świadomym oświeconym elektoracie ;) Bawi Cię to,
          podbudowuje dalej czy raczej przeciwnie, jestem ciekawa
          • esie Re: Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 00:22
            Myślę, ze za wcześnie jeszcze na takie oceny. Na wszystko mają wpływ wybory prezydenckie, które dopiero będą, a i bez tego tworzenie rządu to dość skomplikowany i czasochłonny proces w przypaku gdy robi to koalicja. Wystarczy popatzeć na Niemcy - tam wybory były tydzień wcześniej.
            • sieradzak Re: Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 01:48
              esie napisał:

> Myślę, ze za wcześnie jeszcze na takie oceny. Na wszystko mają wpływ wybory pre
              > zydenckie, które dopiero będą, a i bez tego tworzenie rządu to dość skomplikowa
              > ny i czasochłonny proces w przypaku gdy robi to koalicja. Wystarczy popatzeć na
              > Niemcy - tam wybory były tydzień wcześniej.

No u nich podobna sytuacja, ale oni się głupio o kanclerza spierają i nie mają
              za chwilę wyborów prezydenckich - więc na ich tle wydaje mi się, że u nas i tak
              jest nieźle. Co dzień coś się zmienia i wyjaśnia, a potrwa to pewnie do końca
              prezydenckich ;-)

>
          • sieradzak Re: Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 01:46
            hajdana napisała:

> a widać prawdziwy POPiS socjotechniki, gdzie od dwóch dni fruwają puste hasła:
            >
            > nasi przyjaciele, koalicjanci, kandydat na premiera, interes państwa, sprawne i
            >
            > bezzwłoczne decyzje, gwarancje trwałości rządu....
            > co tak naprawdę znaczy:
            > głupki, których trzeba oszkapić, "po prostu, można tak powiedzieć, Kazio"
            > (cyt.Komorowski w TVP u Olejnik, ;))) ale się z tym wygłupił, trzeba było dalej
            >
            > kandydat...)oraz że będziemy bardziej cwani od nich i my im na to...
            >
            > Sieradzak jeśli tego nie widzisz, nie słyszysz i nie jesteś zdegustowany, to
            > nie myśl o sobie jako o świadomym oświeconym elektoracie ;) Bawi Cię to,
            > podbudowuje dalej czy raczej przeciwnie, jestem ciekawa

Dyć napisałem Ciekawe rozdanie ;-)
            też to widziałem, Komorowski był kiepski i nie ma co do tego swu zdań ;-)

A co do całej sytuacji. To wolałbym, żeby już zaczęło się coś dziać z rządem -
            to z punktu widzenia obywatela.
            Ale jako światły elektorat ;-) zdję sobie sprawę że to jeszcze czary wyborcze i
            było to do przewidzenia.
            Generalnie uważam, że mimo wszytsko jest nie źle ;-) Obie strony stąpają do
            cienkim lodzie raz ze względu na wybory prezydenckie, dwa ze względu na
            oczekiwania społeczne, trzy sytuacja jest patowa i obie strony wiedzą, że
            koalicja jest konieczna i obie strony próbują ugrać w tych negocjacjach jak
            najwięcej tak pod względem pozycji w przyszłym rządzie jak i w wyborach
            prezydenckich. Kto to lepiej rozegra ? No cóż jak dla mnie - mimo dużej sympatii
            dla PO w tej rundzie 1:0 dla PiS.
            Jak narazie nie żałuję swojego głosu, jeśli o to Ci chodziło ;-)
            Dobrze, że są tarcia od początku a nie gładka iluzoryczna przyjaźń - których już
            tyle było. Na początku ładnie pięknie a po roku szlag trafia każde koalicje -
            może tym razem będzie to trwały i pozytywny układ ;-)

Myślę, że ze względu na wyborczy kalendarz stworzony przez SLD i Kwaśniewskiego,
            mamy dość specyficzną sytuację, że wybory zbiegły się w tak krótkim terminie.
            Pewnie jakby prezydencki ebyły za 6 miesięcy, to już tworzyłby się rząd. Więc
            mamy taką zemstę SLD z za grobu ;-)

Niestety - taka sytuacja potrwa zapewne do końca wyborów prezydenckich ;-(
            • hajdana Re: Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 09:56
              I tu się właśnie różnimy, bo sądzę że właśnie hasła PO są iluzoryczne od
              momentu samego jej powstania pod hasłem precz z partiami, my partią nie
              jesteśmy, pamiętasz to jeszcze? Jestem po stronie tych, którzy tego nie kupili
              i nie kupują teraz.
              Tak tylko piszę dla jasności, bo nie mam zamiaru wymuszać na Tobie jakichś
              reakcji propagandowych ;) Chyba już dość tego mamy, kto chce porad to sam je
              znajdzie :) Pozdrawiam
              • sieradzak Re: Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 13:24
                hajdana napisała:

> I tu się właśnie różnimy, bo sądzę że właśnie hasła PO są iluzoryczne od
                > momentu samego jej powstania pod hasłem precz z partiami, my partią nie
                > jesteśmy, pamiętasz to jeszcze? Jestem po stronie tych, którzy tego nie kupili
                > i nie kupują teraz.
                > Tak tylko piszę dla jasności, bo nie mam zamiaru wymuszać na Tobie jakichś
                > reakcji propagandowych ;) Chyba już dość tego mamy, kto chce porad to sam je
                > znajdzie :) Pozdrawiam

no cóż, po to jest demokracja, że każdy może mieć swoje zdanie i swoją opinię
                ;-) Nikogo nie będę na siłę przekonywał że PO, to ideał a PiS jest be ;-) Bo tak
                nie jest (przynajmnie w przypdaku tych dwu partii).
                Staram się patrzeć na to obiektywnie, co jest oczywiście dość trudne i od razu
                skazane na subiektywność ;-)
                Postawa PO, nie do końca mi się podoba, ale staram się ich zrozumieć, te cztery
                lata to dla PO być albo nie być ;-) Podobnie dla PiS - ich obecna postawa wydaj
                mi się bardziej konkretna, ale nie do końca jednoznaczna ;-)
                • jack20 Re:rozdanie juz bylo, zaczyna sie rozgrywka 29.09.05, 18:09
                  Przezyjemy piekny i efektowny (nie efektywny) show przy tworzeniu rzadu, ktory
                  bedzie mial bezposredni wplyw na wybor prezydenta.
                  Mam wrazenie, ze PiS wyjdzie z niego mocno poturbowany i poznamy wlasciwa
                  wartosc J.K. jako stratega a jego kandydat z Gorzowa straci resztki wlosow.
                  Wyglada, ze PiS przygotowal sie do wielu rzeczy ale nie do rzadzenia.
                  Przewaga kompetencji (merytorycznej) ze strony PO jest wielka i Rokita z cala
                  bezwzglednoscia to ujawni i obnazy mialkosc PiS.
                  Nie wierze, ze Rokita, ktory od roku czul sie premierem i autentycznie na ten
                  urzad jest super predysponowany i przygotowany uzna jakakolwiek zaleznosc od
                  gorzowianina. Zlotego srodka nie ma niestety w tym przypadku.
                  Jesli wariant optymalny dla PiS sie nie sprawdzi i L. K. przegra w wyborach
                  prezydenckich co jest wielce prawdopodobne pograzy to PiS.
                  Powstanie pytanie jak dalej (bezrobotni) Kaczynscy poprowadza rozgrywke.
                  • sieradzak Re:rozdanie juz bylo, zaczyna sie rozgrywka 29.09.05, 20:56
                    jack20 napisał:

> Przezyjemy piekny i efektowny (nie efektywny) show przy tworzeniu rzadu, ktory
                    > bedzie mial bezposredni wplyw na wybor prezydenta.
                    > Mam wrazenie, ze PiS wyjdzie z niego mocno poturbowany i poznamy wlasciwa
                    > wartosc J.K. jako stratega a jego kandydat z Gorzowa straci resztki wlosow.
                    > Wyglada, ze PiS przygotowal sie do wielu rzeczy ale nie do rzadzenia.
                    > Przewaga kompetencji (merytorycznej) ze strony PO jest wielka i Rokita z cala
                    > bezwzglednoscia to ujawni i obnazy mialkosc PiS.
                    > Nie wierze, ze Rokita, ktory od roku czul sie premierem i autentycznie na ten
                    > urzad jest super predysponowany i przygotowany uzna jakakolwiek zaleznosc od
                    > gorzowianina. Zlotego srodka nie ma niestety w tym przypadku.
                    > Jesli wariant optymalny dla PiS sie nie sprawdzi i L. K. przegra w wyborach
                    > prezydenckich co jest wielce prawdopodobne pograzy to PiS.
                    > Powstanie pytanie jak dalej (bezrobotni) Kaczynscy poprowadza rozgrywke.

No tak, o dziwo się z grubsza zgadzam ;-) W postępowaniu kaczyńskich jet trochę
                    za dużo kalkulacji i gdybania i asekurowania się ? Myślę, że dlatego PO zwleka z
                    jakimiś konkretnymi posunięciami, tym samym może spowodować, do opuszcenia gardy
                    przez PiS ? Widać było już dziś, że PiS poczuł dyskomfort. A hasła, że PO
                    zachowuje się tak jakby wygrało wybory - są ... raczej na in minus PiS, biorąc
                    pod uwagę, że PO celowo podkreśla, że to PiS wygrał wybory ;-)
                    Jak wczoraj za zagrywkę z rezygnacją Jarosława było 1:0 dla PiS, tak dziś (jak
                    dla mnie) gola zdobyło PO, więc jest 1:1 ;-)
                    Myślę, że mecz będzie trwał do końca wyborów prezydenckich, których termin jest
                    spadkiem pod SLD i Kwaśniewskiem, a który to termin jest jak widać dość
                    idiotyczny z punktu widzenie interesów Państwa i podejrzewam, że zaowocuje to
                    jeszcze niższą frekwencją. Bo spektakl polityczny PO - PiS, może wielu
                    zniechęcić ;-( Choć mnie to wciąga, to nie znaczy że musi wszystkich ;-)
    • sieradzak Zaniepokojenie 04.10.05, 20:34
      To co niżej, nie wynika z tego, że jestem zwolennikiem Tuska, choć zapewne moje
      osobiste sympatie rzutują na ocenę tego co się dzieje.

1. Skoro w Warszawce jest tak dobrze i genialnie, jak jest w reklamówce PiS, to
      czemu tam wygrywa PO ?
      2. Wydanie tego planu rozwoju warszawki na finiszu kampanii, z pieniędzy
      publicznych przez Kaczyńskiego - ciut mnie zastanawia ?
      3. Poarcie jakie ma PiS i Kaczyńscy ze strony Radia Maryja ?
      4. Bezkompromisowe pakowanie się w koalicję z PiS LPR ?
      5. Bezkrytyczne obwinianie PO za brak działań w tworzeniu rządu - tak jakby to
      PO wygrało wybory ?
      6. Ujawnienie, że program gospodarczy PiS to kolejne wydatki z budżetu na
      poziomie 12 mln. zł ?
      7. Okrzyki Kaczyńskiego "Po pierwsze pieniądz, po drugie pieniądz, po trzecie
      pieniądz ...itd" przypomina mi wystąpienia Gierka ?
      8. Obietnice mieszkaniowe - zdecydowanie nie do zrealizowania w ciągu dwu lat,
      bo nie ma ustawy regulującej plany zagospodarowania przestrzennego i choćby była
      ta ustawa zrobina na jutro, to samorządy i tak z braku kasy nie dadzą rady jej
      zrealizować !
      9. Hasła o Polsce solidarnej powtarzane w kółko zaczynają tchnąć mistycyzmem
      Polski socjalnej (socjalistycznej)
      10. Obiecywanie wszystkim wszystkiego najlepszego ;-(
      11. 1 % zmniejszenie podatku CIT (dla firm) - śmiech na sali ;-)
      12. Zlikwidowanie podatku od spadków i darowizn - śmiech na sali ;-)

Polska solidarna zaczyna mi się jawić jako Państwo, gdzie znowu wszyscy
      solidarnie płacić będziemy :-)

Jakoś zaczynam podejrzewać, że PiS szuka w PO, chłopca do bicia ;-(

A i jeszcze apel Marcinkiewicza (PiS Premier) aby nie atakować PiS o brak
      programu i koncepcji rządzenia - jest w kontekście bezpardonowych ataków PiS na
      program PO dość śmieszne ;-)

Oj oby to było tylko takie przedprezydenckie zamieszanie, które nie przeniesie
      się na ogólne działanie tej koalicji i rządu po wyborach prezydenckich.
      Jak jeszcze tydzień temu było mi dość obojętne kto zostanie prezydentem i po
      mimo tego, że głosować będę na Tuska, to jakby wygrał Kaczor - nie miałbym nic
      przeciw temu, tak obecnie wizja Kaczyńskiego w Belwederze i PiS w rządzie -
      rodzi u mnie dalikatnie mówiąc mieszne uczucia.
      I myślę, że równowaga PO i PiS na dwu najważniejszych urzędach w Państwie byłaby
      wskazana i wielce przydatna dla stabilności koalicji. Nie wiem czemu PiS tak
      bardzo tego niedostrzega ? Przcież nawet jak PO wejdzie w koalicję, to może też
      z niej przy byle okazji wyjść zostawiając PiS na lodzie ? Chyba, że docelowo PiS
      chce rzadu mniejszościowego lub koalicji z PSL lub LPR - przy gigantycznej
      opozycji PO ?
    • jack20 Do jakiego prezydenta ci najblizej ? Ankieta 06.10.05, 10:01
      www.latarnikwyborczy.pl/compass/index.html
      • sbi Re: Do jakiego prezydenta ci najblizej ? Ankieta 06.10.05, 11:25
        Henryka Bochniarz 76%
        Marek Borowski 2%

A pozostali już na minusie, ostatni był Korwin-Mikke -68%
        Ciekawe że nie było w wynikach Tuska?
        • hajdana Re: Do jakiego prezydenta ci najblizej ? Ankieta 06.10.05, 11:51
          mam podobne wyniki, czyli u mnie nic nowego ;)

ciekawe, w wycinku latarnika na portalu GW jest Tusk nie ma Giertycha
          (logiczne, bo zrezygnował), w latarniku z linku od jacka chyba wycięli Tuska a
          zostawili Giertycha przez pomyłkę? A może to jakiś spisek ;)))
          • jack20 Re: Do jakiego prezydenta ci najblizej ? Ankieta 06.10.05, 12:23
            Pierwszy dyrektorem generalny BBC, John Reith, wyznaczył w r. 1922 cele
            rozgłośni: Niezależność, Bezstronność i Rzetelność
            Dziennikarzy pozniej nazwano 3 wladza.
            W Polsce dziennikarze chetnie pprzypisuja sie do 3 wladzy, ale cele ...nie
            zawsze pokrywaja sie juz z pierwotnymi.
            Manipulacja opini publicznej staje sie czwartym, dominujacym celem celem.
            W tej kampani szczegolnie widoczna
      • sieradzak Re: Do jakiego prezydenta ci najblizej ? Ankieta 06.10.05, 15:30
        No u mnie wyniki w miarę, ino muszę sprawdzić faworyta bo tego Liwiusza za
        cholerę nie znam i wstyd powiedzieć, pierwszy raz na oczki swoje kaprawe widze ;-)

Liwiusz Ilasz 18%
        Donald Tusk 10%
        Henryka Bochniarz 10%
        Adam Słomka 4%
        ------------
        Maciej Giertych -22%
        Lech Kaczyński -24%
        Andrzej Lepper -26%
        Janusz Korwin-Mikke -40%
        Marek Borowski -54%
        Jarosław Kalinowski -54%
    • svdmos Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 06.10.05, 19:34
      cala kampanie przedwyborcza sledze z bardzo daleka, choc zdecydowalem ze do
      ambasady na wybory pojde. Nie bardzo jednak rozumiem czemu najbardziej
      przekonywujacy ma tak slabe notowania. Mysle o Korwinie-Mikke. On chyba z nich
      wszystkich mowi najbardziej ludzkim jezykiem bez zadnych podtekstow. Czyz nie
      tak?
      • jack20 Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 06.10.05, 19:55
        Mikke to tylko pozujacy na oryginalnosc(niektorzy myla to z blyskotliwoscia)
        demagog.
        Co sadzic o typie, który twierdzi, że w USA panuje komunizm i postuluje
        zniesienie kodeksu pracy ?
        Calosc swego "blysku i inteligencji" pokazal w wywiadzie, gdzie reprezentowal
        sie jako kandydat na prezydenta:
        serwisy.gazeta.pl/tokfm/4,58942,,,,2952836.html
      • jack20 Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 06.10.05, 19:57
        serwisy.gazeta.pl/tokfm/4,58942,,,,2952836.html
      • sbi Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 06.10.05, 19:59
        Może i tak, wykłada kawę na ławę, ale ja np. mam trochę inne niż on poglądy - z wynikiem -68% w latarniku wyborczym wylądował na ostatnim miejscu.
        Nie odniosłeś wrażenia, że on wie zawsze lepiej co jest dla ciebie dobre?
      • sieradzak Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 07.10.05, 14:59
        svdmos napisał:

> cala kampanie przedwyborcza sledze z bardzo daleka, choc zdecydowalem ze do
        > ambasady na wybory pojde. Nie bardzo jednak rozumiem czemu najbardziej
        > przekonywujacy ma tak slabe notowania. Mysle o Korwinie-Mikke. On chyba z nich
        > wszystkich mowi najbardziej ludzkim jezykiem bez zadnych podtekstow. Czyz nie
        > tak?

No cóż mister Mikke, też jakoś z klanem spokrewniony (Kaczory, Donaldy, Miki),
        ma dość swobodny sposób konstruowania swoich teorii, ale jak go słucham
        ostatnio, to raczej jest to na pograniczu sofizmatyki, niż poglądów liberalnych.
        Kiedyś mówił bardziej z sensem, teraz przemawia jak flustrat ;-( Nie wiem czy to
        sprawa wieku, czy żalu do wszysttkich, że nie chcą go słuchać ?
        Jednak zdecydowanie, to co proponuje to demontaż państwa niż umacnianie. Może
        jakby robić to jakieś 10 latt temu, to ... byłby to jakiś sens, ale teraz ?

Tak więc raczej trzaba zapomnieć o panu Mikke ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka