sieradzak 26.09.05, 21:00 No cóż sytuacja się klaruje, w wyborach prezydenckich. Kto będzie Prezydentem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sieradzak ja za Tusk ;-) 26.09.05, 23:35 no cóż, moje sympatie są chyba znane, więc nie może być inaczej ;-) inna sprawa, że nie wiem, czy Polacy wytrzymają dwu Kaczyńskich ? Przecie trudno będzie poznać kto mówi premier, czy prezydent ;-) O zamieszaniu za granicą nie wspomnę ;-) Ale z drugiej strony, to byłby ewenment na skalę światową, dwu braci to pikuś, ale bliźniaki - to byłyby jaja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Coś się tak zapętlił ? :) 26.09.05, 21:14 Te pytania to pewnie po debcie ? Ja mam jeszcze innych kandydatów w I turze i zamierzam na nich głosować :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Coś się tak zapętlił ? :) 26.09.05, 21:34 Ano bo już któryś dzień taki zapętlony jestem i się rozpętolić nie mogę ;-) Ale już widze koniuszek sznurka więc na dniach wrócę do formy ;-) Co do innych, sorki, że pominąłem, ale w obecnej, ciekawej sytuacji między PiS i PO wydaje mi się ciekawe jak zareagują ludzi i czy chcą wytrzymać dwie Kaczki na czele ;-) Choć Jarek zapowiada i kokietuje, że gdy Lesiu wygra, to może on nie będzie premierem, to .... i tak jest to wszystko ciekawe ;-) Zawsze, możesz dodać kandydatów w tym swojego do "mojej" listy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 27.09.05, 09:25 Ja będę głosować za Tuskiem i mam nadzieje, że wygra. Odpowiedz Link Zgłoś
disperse TUSK 27.09.05, 13:31 szkoda ze POlska przegrala nastepne kilka lat rozwoju gospodarczego... Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: TUSK 27.09.05, 13:43 disperse napisał: > szkoda ze POlska przegrala nastepne kilka lat rozwoju gospodarczego... Jeśli w kontekście wyborów parlamentarnych, to może nie będzie tak źle, jeśli efekt będzie posrodku, czyli między 3x15 PO i programem PiS, to i tak będzie jakiś efekt na plus. Ważne, żeby ten efekt nastąpił i żeby się ta nowa koalicja nie zbłaźniła i miała szanse w wyborach za 4 lata ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: TUSK 03.10.05, 16:09 Tusk to rozowy, a oni doprowadzili do obalenia demokracji w Polsce. Warto to przemyslec!! Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: TUSK 03.10.05, 16:16 anilek_swiety napisał: > Tusk to rozowy, a oni doprowadzili do obalenia demokracji w Polsce. Warto to > przemyslec!! Różowy ? hmm dla mnie to zdemokratyzowane SLD czyli głównie SDPL, PSL ... Z tego co wiem Tusk nie miał nigdy ciągotek w tym kierunku ? ;-) Z tego co wiem, to działania tuska przyczyniły się do obalenia ale nie demokracji, która jakoś w tym kraju trwa ;-) No chyba, że ... mamy inne dane historyczne w tej materii ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 27.09.05, 20:02 "Kto w obecnej sytuacji..." O to chodzi, ze nie znamy na dzis sytuacji przez KOGO tak wlasciwie bedziemy rzadzeni za miesiac. Wydaje sie, ze PO nie chce specjalnie sie pakowac w ta koalicje. Zachowanie Rokity (dla mnie kluczowego czlowieka PO) znamienne: "...Według "Gazety Wyborczej" w poniedziałek z PO docierały pogłoski, że Rokita nie chce wejść do gabinetu tworzonego przez Kaczyńskiego. Do dziennikarzy dotarła nawet plotka, że namawia on PO do zostawienia braci Kaczyńskich na lodzie i zmuszenia ich do tworzenia rządu mniejszościowego.." serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2938799.html Jaroslaw Kaczynski unikajac zajecia fotela premiera komplikuje dodatkowo rozmowy. I jest to dla PO, powaznej parti nie do przyjecia. Wszystkie znaki wskazuja na Tuska ...ale laska elektoratu na pstrym koniu jezdzi i 12 dni moga wiele zmienic, zwlaszcza, ze Lech, smiem twierdzic jest bardziej inteligentny i doswiadczony w bezposrednim porownaniu z Tuskiem. Zakladajac, ze PO nie wejdzie w koalicje uwazam za korzystniejszy jest wybor Lecha na prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Ciekawe rozdanie ;-) 28.09.05, 01:44 No fakt, ciekawa sytuacja ;-) Jakie to życie niespodzianki wali. Grunt, że coś drgnęło i się zmieniło. Tylu polityków szlag trafił, że aż miło, teraz oby się okazało, że ten nowy parlament będzie mądrzejszy i mniej śmieszny od poprzedniego ;-) A jednak te głosy coś dają ? Byli nie ma, ciekawe czemu, to oczywiście dla tych, którzy twierdzą, że ich głos nic nie znaczy. Jeśli by więcej ludzi "normalnych" poszło w Sieradzu i powiecie, to może nie byłoby tak wstyd za wynik samoobrony i SLD ? Ale to pozostawiam indywidualnym przemyślunkom ;-) jack20 napisał: > "Kto w obecnej sytuacji..." > O to chodzi, ze nie znamy na dzis sytuacji przez KOGO tak wlasciwie bedziemy > rzadzeni za miesiac. Jarek - widać czyści przedpole Leszkowi, żeby został prezydentem. Ciekawa zagrywka ;-) Ciekawe jak zostanie odebrana przez ludzi ;-) W sumie politycznie mądre posunięcie w zaistniałej sytuacji. Jeśli tylko ten Marcinkiewicz jest premierem na stałe i na poważnie, to spoko, ale jak to Kaczka przedwyborcza, to .... się Kaczki przejdą. W sumie Kaczyńscy dość mocno zawężają sobie pole działania na przyszłość - tu chyba trochę brak pragmatyzmu ;-) - bo zostawiają sporo wolnego pola dla PO ? > Wydaje sie, ze PO nie chce specjalnie sie pakowac w ta koalicje. No cóż, zawsze to jednak drugie miejsce i jak się da tak d... przed finiszem, to żal ;-) Z jednej strony PO ma większe pole manewru, ale jak bez mocnych powodów nie wejdą w koalicję - to udupią. I tu jest hak na PiS, aby nie dać takiego argumentu PO. W sumie taka równowaga, może wyjść rządowi na zdrowie i przynieść relne korzyści dla Polski. W tej koalicji trudno lekceważyć koalicjanta ;-) > Zachowanie Rokity (dla mnie kluczowego czlowieka PO) znamienne: > "...Według "Gazety Wyborczej" w poniedziałek z PO docierały pogłoski, że Rokita > > nie chce wejść do gabinetu tworzonego przez Kaczyńskiego. Do dziennikarzy > dotarła nawet plotka, że namawia on PO do zostawienia braci Kaczyńskich na > lodzie i zmuszenia ich do tworzenia rządu mniejszościowego.." Stary wal Gazetę ;-) plotki, pogłoski, kaczki (o kurde ;-) dziennikarskie ;-) Pewnie, że PO byłoby najlepiej być w opozycji, ale nie podejrzewam, żeby PiS dał ku temu pretekst. Jesteśmy jeszcze w cieni kampanii prezydenckiej co też rzutuje na cały obraz. jednak niezależnie od prezydentury, rząd mniejszościowy nie jest na rękę ani PiS, ani PO, ta partia która się na to zdecyduje w tym momencie, to jakby kładła się pod topór za cztery lata. Ludzie wybrali te partie co widać w wynikach i zapewne elektorat, chce właśnie mocnej koalicji. Być może za jakiś czas powstaną grube rysy w koalicji ... i wtedy padnie na jedną z partii, jednak myślę, że i PiS i PO będą tego unikać jak ognia ? Wbrew pozorom układ jest taki, że oni są na siebie skazani, teraz tylko będzie gorąca walka o podział ministerstw. Propozycja PiS dla PO choć dość enigmatyczna w szczegółach wskazuje na dobre intencje ? vice-premier i marszałek na dzień dobry to dobra opcja jak za drugie miejsce. Zapewne gorąco będzie w resortach gospodarczych i tu pewnie stoczy się największa batalia ;-) Jeśli gospodarka będzie dla PO, to .... ;-) > Jaroslaw Kaczynski unikajac zajecia fotela premiera komplikuje dodatkowo > rozmowy. I jest to dla PO, powaznej parti nie do przyjecia. No różnie można to interpretować, wiadomo było, że ze względu na wybory prezydenckie nie zapadną żadne decyzje w sprawie formowania rządu. Lech kaczyński jest prezesem PiS, a Jarosław - zastępcą. Jeśli więc Lech nie zostałby prezydentem byłby premierem w myśl "praktyki" Tak więc poza klasycznym czyszczeniem przedpola Lechowi na Prezydenta, decyzja Jarosława o rezygnacji z misji tworzenia rządu jest OK, bo w tej materii klaruje się już pewien obraz i mogą ruszyć prace, nad tworzeniem rządu ;-) Mam tylko nadzieję, że nie jest to rząd tymczasowy, ale to już zmartwienie PiS, jeśli za 2 miesiące któryś kaczor wskoczy na premiera ... to wystawi sobie niezbyt pochlebną laurkę ;-) > Wszystkie znaki wskazuja na Tuska ...ale laska elektoratu na pstrym koniu jezdz > i > i 12 dni moga wiele zmienic, zwlaszcza, ze Lech, smiem twierdzic jest bardziej > inteligentny i doswiadczony w bezposrednim porownaniu z Tuskiem. No ja jednak wolę bezpośredniość i ten specyficzny "urok" Tuska, a dodatkowo jakby Tusk był prezydentem to wzocniłoby i zrównoważyło pozycję PO w koalicji ;-) Więc z wewnętrznego polskiego punktu widzenia, takie rozwiązanie, byłoby lepsze ? ;-) > Zakladajac, ze PO nie wejdzie w koalicje uwazam za korzystniejszy jest wybor > Lecha na prezydenta. Myślę, że ta teza jest mało prawdopodobna i że żadna partia nie zdecyduje się na takie rozwiazanie. Zresztą dziś na TVN był jakiś program i Rokita gadał z Kaczyńskim. Się troszkę "spierali" i krygowali - wyrabiali sobie pozycje ;-) ale na koniec pdało pytanie do Rokity "Jak procentowo ocenia pan szanse na powstanie koalicyjnego rządu" na co w sumie w tym samym czasie odpowiedzieli obaj jednocześnie na 100 % - No powiem, że zrobiło to na mnie piorunujące wrażenie ;-) Takich obrazków nie oglądałem w wykonaniu polskich polityków ( a teraz przywódców) od chyba 10 lat jak nie lepiej. Było to budujące i mimo, że głosowałem na PO, czuję się jakoś tak podbudowany ? Ciekaw jestem jak dalej się to wszystko potoczy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 00:03 a widać prawdziwy POPiS socjotechniki, gdzie od dwóch dni fruwają puste hasła: nasi przyjaciele, koalicjanci, kandydat na premiera, interes państwa, sprawne i bezzwłoczne decyzje, gwarancje trwałości rządu.... co tak naprawdę znaczy: głupki, których trzeba oszkapić, "po prostu, można tak powiedzieć, Kazio" (cyt.Komorowski w TVP u Olejnik, ;))) ale się z tym wygłupił, trzeba było dalej kandydat...)oraz że będziemy bardziej cwani od nich i my im na to... Sieradzak jeśli tego nie widzisz, nie słyszysz i nie jesteś zdegustowany, to nie myśl o sobie jako o świadomym oświeconym elektoracie ;) Bawi Cię to, podbudowuje dalej czy raczej przeciwnie, jestem ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 00:22 Myślę, ze za wcześnie jeszcze na takie oceny. Na wszystko mają wpływ wybory prezydenckie, które dopiero będą, a i bez tego tworzenie rządu to dość skomplikowany i czasochłonny proces w przypaku gdy robi to koalicja. Wystarczy popatzeć na Niemcy - tam wybory były tydzień wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 01:48 esie napisał: > Myślę, ze za wcześnie jeszcze na takie oceny. Na wszystko mają wpływ wybory pre > zydenckie, które dopiero będą, a i bez tego tworzenie rządu to dość skomplikowa > ny i czasochłonny proces w przypaku gdy robi to koalicja. Wystarczy popatzeć na > Niemcy - tam wybory były tydzień wcześniej. No u nich podobna sytuacja, ale oni się głupio o kanclerza spierają i nie mają za chwilę wyborów prezydenckich - więc na ich tle wydaje mi się, że u nas i tak jest nieźle. Co dzień coś się zmienia i wyjaśnia, a potrwa to pewnie do końca prezydenckich ;-) > Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 01:46 hajdana napisała: > a widać prawdziwy POPiS socjotechniki, gdzie od dwóch dni fruwają puste hasła: > > nasi przyjaciele, koalicjanci, kandydat na premiera, interes państwa, sprawne i > > bezzwłoczne decyzje, gwarancje trwałości rządu.... > co tak naprawdę znaczy: > głupki, których trzeba oszkapić, "po prostu, można tak powiedzieć, Kazio" > (cyt.Komorowski w TVP u Olejnik, ;))) ale się z tym wygłupił, trzeba było dalej > > kandydat...)oraz że będziemy bardziej cwani od nich i my im na to... > > Sieradzak jeśli tego nie widzisz, nie słyszysz i nie jesteś zdegustowany, to > nie myśl o sobie jako o świadomym oświeconym elektoracie ;) Bawi Cię to, > podbudowuje dalej czy raczej przeciwnie, jestem ciekawa Dyć napisałem Ciekawe rozdanie ;-) też to widziałem, Komorowski był kiepski i nie ma co do tego swu zdań ;-) A co do całej sytuacji. To wolałbym, żeby już zaczęło się coś dziać z rządem - to z punktu widzenia obywatela. Ale jako światły elektorat ;-) zdję sobie sprawę że to jeszcze czary wyborcze i było to do przewidzenia. Generalnie uważam, że mimo wszytsko jest nie źle ;-) Obie strony stąpają do cienkim lodzie raz ze względu na wybory prezydenckie, dwa ze względu na oczekiwania społeczne, trzy sytuacja jest patowa i obie strony wiedzą, że koalicja jest konieczna i obie strony próbują ugrać w tych negocjacjach jak najwięcej tak pod względem pozycji w przyszłym rządzie jak i w wyborach prezydenckich. Kto to lepiej rozegra ? No cóż jak dla mnie - mimo dużej sympatii dla PO w tej rundzie 1:0 dla PiS. Jak narazie nie żałuję swojego głosu, jeśli o to Ci chodziło ;-) Dobrze, że są tarcia od początku a nie gładka iluzoryczna przyjaźń - których już tyle było. Na początku ładnie pięknie a po roku szlag trafia każde koalicje - może tym razem będzie to trwały i pozytywny układ ;-) Myślę, że ze względu na wyborczy kalendarz stworzony przez SLD i Kwaśniewskiego, mamy dość specyficzną sytuację, że wybory zbiegły się w tak krótkim terminie. Pewnie jakby prezydencki ebyły za 6 miesięcy, to już tworzyłby się rząd. Więc mamy taką zemstę SLD z za grobu ;-) Niestety - taka sytuacja potrwa zapewne do końca wyborów prezydenckich ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 09:56 I tu się właśnie różnimy, bo sądzę że właśnie hasła PO są iluzoryczne od momentu samego jej powstania pod hasłem precz z partiami, my partią nie jesteśmy, pamiętasz to jeszcze? Jestem po stronie tych, którzy tego nie kupili i nie kupują teraz. Tak tylko piszę dla jasności, bo nie mam zamiaru wymuszać na Tobie jakichś reakcji propagandowych ;) Chyba już dość tego mamy, kto chce porad to sam je znajdzie :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Ciekawe rozdanie bo wielu juz może zobaczyć 29.09.05, 13:24 hajdana napisała: > I tu się właśnie różnimy, bo sądzę że właśnie hasła PO są iluzoryczne od > momentu samego jej powstania pod hasłem precz z partiami, my partią nie > jesteśmy, pamiętasz to jeszcze? Jestem po stronie tych, którzy tego nie kupili > i nie kupują teraz. > Tak tylko piszę dla jasności, bo nie mam zamiaru wymuszać na Tobie jakichś > reakcji propagandowych ;) Chyba już dość tego mamy, kto chce porad to sam je > znajdzie :) Pozdrawiam no cóż, po to jest demokracja, że każdy może mieć swoje zdanie i swoją opinię ;-) Nikogo nie będę na siłę przekonywał że PO, to ideał a PiS jest be ;-) Bo tak nie jest (przynajmnie w przypdaku tych dwu partii). Staram się patrzeć na to obiektywnie, co jest oczywiście dość trudne i od razu skazane na subiektywność ;-) Postawa PO, nie do końca mi się podoba, ale staram się ich zrozumieć, te cztery lata to dla PO być albo nie być ;-) Podobnie dla PiS - ich obecna postawa wydaj mi się bardziej konkretna, ale nie do końca jednoznaczna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re:rozdanie juz bylo, zaczyna sie rozgrywka 29.09.05, 18:09 Przezyjemy piekny i efektowny (nie efektywny) show przy tworzeniu rzadu, ktory bedzie mial bezposredni wplyw na wybor prezydenta. Mam wrazenie, ze PiS wyjdzie z niego mocno poturbowany i poznamy wlasciwa wartosc J.K. jako stratega a jego kandydat z Gorzowa straci resztki wlosow. Wyglada, ze PiS przygotowal sie do wielu rzeczy ale nie do rzadzenia. Przewaga kompetencji (merytorycznej) ze strony PO jest wielka i Rokita z cala bezwzglednoscia to ujawni i obnazy mialkosc PiS. Nie wierze, ze Rokita, ktory od roku czul sie premierem i autentycznie na ten urzad jest super predysponowany i przygotowany uzna jakakolwiek zaleznosc od gorzowianina. Zlotego srodka nie ma niestety w tym przypadku. Jesli wariant optymalny dla PiS sie nie sprawdzi i L. K. przegra w wyborach prezydenckich co jest wielce prawdopodobne pograzy to PiS. Powstanie pytanie jak dalej (bezrobotni) Kaczynscy poprowadza rozgrywke. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re:rozdanie juz bylo, zaczyna sie rozgrywka 29.09.05, 20:56 jack20 napisał: > Przezyjemy piekny i efektowny (nie efektywny) show przy tworzeniu rzadu, ktory > bedzie mial bezposredni wplyw na wybor prezydenta. > Mam wrazenie, ze PiS wyjdzie z niego mocno poturbowany i poznamy wlasciwa > wartosc J.K. jako stratega a jego kandydat z Gorzowa straci resztki wlosow. > Wyglada, ze PiS przygotowal sie do wielu rzeczy ale nie do rzadzenia. > Przewaga kompetencji (merytorycznej) ze strony PO jest wielka i Rokita z cala > bezwzglednoscia to ujawni i obnazy mialkosc PiS. > Nie wierze, ze Rokita, ktory od roku czul sie premierem i autentycznie na ten > urzad jest super predysponowany i przygotowany uzna jakakolwiek zaleznosc od > gorzowianina. Zlotego srodka nie ma niestety w tym przypadku. > Jesli wariant optymalny dla PiS sie nie sprawdzi i L. K. przegra w wyborach > prezydenckich co jest wielce prawdopodobne pograzy to PiS. > Powstanie pytanie jak dalej (bezrobotni) Kaczynscy poprowadza rozgrywke. No tak, o dziwo się z grubsza zgadzam ;-) W postępowaniu kaczyńskich jet trochę za dużo kalkulacji i gdybania i asekurowania się ? Myślę, że dlatego PO zwleka z jakimiś konkretnymi posunięciami, tym samym może spowodować, do opuszcenia gardy przez PiS ? Widać było już dziś, że PiS poczuł dyskomfort. A hasła, że PO zachowuje się tak jakby wygrało wybory - są ... raczej na in minus PiS, biorąc pod uwagę, że PO celowo podkreśla, że to PiS wygrał wybory ;-) Jak wczoraj za zagrywkę z rezygnacją Jarosława było 1:0 dla PiS, tak dziś (jak dla mnie) gola zdobyło PO, więc jest 1:1 ;-) Myślę, że mecz będzie trwał do końca wyborów prezydenckich, których termin jest spadkiem pod SLD i Kwaśniewskiem, a który to termin jest jak widać dość idiotyczny z punktu widzenie interesów Państwa i podejrzewam, że zaowocuje to jeszcze niższą frekwencją. Bo spektakl polityczny PO - PiS, może wielu zniechęcić ;-( Choć mnie to wciąga, to nie znaczy że musi wszystkich ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Zaniepokojenie 04.10.05, 20:34 To co niżej, nie wynika z tego, że jestem zwolennikiem Tuska, choć zapewne moje osobiste sympatie rzutują na ocenę tego co się dzieje. 1. Skoro w Warszawce jest tak dobrze i genialnie, jak jest w reklamówce PiS, to czemu tam wygrywa PO ? 2. Wydanie tego planu rozwoju warszawki na finiszu kampanii, z pieniędzy publicznych przez Kaczyńskiego - ciut mnie zastanawia ? 3. Poarcie jakie ma PiS i Kaczyńscy ze strony Radia Maryja ? 4. Bezkompromisowe pakowanie się w koalicję z PiS LPR ? 5. Bezkrytyczne obwinianie PO za brak działań w tworzeniu rządu - tak jakby to PO wygrało wybory ? 6. Ujawnienie, że program gospodarczy PiS to kolejne wydatki z budżetu na poziomie 12 mln. zł ? 7. Okrzyki Kaczyńskiego "Po pierwsze pieniądz, po drugie pieniądz, po trzecie pieniądz ...itd" przypomina mi wystąpienia Gierka ? 8. Obietnice mieszkaniowe - zdecydowanie nie do zrealizowania w ciągu dwu lat, bo nie ma ustawy regulującej plany zagospodarowania przestrzennego i choćby była ta ustawa zrobina na jutro, to samorządy i tak z braku kasy nie dadzą rady jej zrealizować ! 9. Hasła o Polsce solidarnej powtarzane w kółko zaczynają tchnąć mistycyzmem Polski socjalnej (socjalistycznej) 10. Obiecywanie wszystkim wszystkiego najlepszego ;-( 11. 1 % zmniejszenie podatku CIT (dla firm) - śmiech na sali ;-) 12. Zlikwidowanie podatku od spadków i darowizn - śmiech na sali ;-) Polska solidarna zaczyna mi się jawić jako Państwo, gdzie znowu wszyscy solidarnie płacić będziemy :-) Jakoś zaczynam podejrzewać, że PiS szuka w PO, chłopca do bicia ;-( A i jeszcze apel Marcinkiewicza (PiS Premier) aby nie atakować PiS o brak programu i koncepcji rządzenia - jest w kontekście bezpardonowych ataków PiS na program PO dość śmieszne ;-) Oj oby to było tylko takie przedprezydenckie zamieszanie, które nie przeniesie się na ogólne działanie tej koalicji i rządu po wyborach prezydenckich. Jak jeszcze tydzień temu było mi dość obojętne kto zostanie prezydentem i po mimo tego, że głosować będę na Tuska, to jakby wygrał Kaczor - nie miałbym nic przeciw temu, tak obecnie wizja Kaczyńskiego w Belwederze i PiS w rządzie - rodzi u mnie dalikatnie mówiąc mieszne uczucia. I myślę, że równowaga PO i PiS na dwu najważniejszych urzędach w Państwie byłaby wskazana i wielce przydatna dla stabilności koalicji. Nie wiem czemu PiS tak bardzo tego niedostrzega ? Przcież nawet jak PO wejdzie w koalicję, to może też z niej przy byle okazji wyjść zostawiając PiS na lodzie ? Chyba, że docelowo PiS chce rzadu mniejszościowego lub koalicji z PSL lub LPR - przy gigantycznej opozycji PO ? Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Do jakiego prezydenta ci najblizej ? Ankieta 06.10.05, 10:01 www.latarnikwyborczy.pl/compass/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: Do jakiego prezydenta ci najblizej ? Ankieta 06.10.05, 11:25 Henryka Bochniarz 76% Marek Borowski 2% A pozostali już na minusie, ostatni był Korwin-Mikke -68% Ciekawe że nie było w wynikach Tuska? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Do jakiego prezydenta ci najblizej ? Ankieta 06.10.05, 11:51 mam podobne wyniki, czyli u mnie nic nowego ;) ciekawe, w wycinku latarnika na portalu GW jest Tusk nie ma Giertycha (logiczne, bo zrezygnował), w latarniku z linku od jacka chyba wycięli Tuska a zostawili Giertycha przez pomyłkę? A może to jakiś spisek ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Do jakiego prezydenta ci najblizej ? Ankieta 06.10.05, 12:23 Pierwszy dyrektorem generalny BBC, John Reith, wyznaczył w r. 1922 cele rozgłośni: Niezależność, Bezstronność i Rzetelność Dziennikarzy pozniej nazwano 3 wladza. W Polsce dziennikarze chetnie pprzypisuja sie do 3 wladzy, ale cele ...nie zawsze pokrywaja sie juz z pierwotnymi. Manipulacja opini publicznej staje sie czwartym, dominujacym celem celem. W tej kampani szczegolnie widoczna Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Do jakiego prezydenta ci najblizej ? Ankieta 06.10.05, 15:30 No u mnie wyniki w miarę, ino muszę sprawdzić faworyta bo tego Liwiusza za cholerę nie znam i wstyd powiedzieć, pierwszy raz na oczki swoje kaprawe widze ;-) Liwiusz Ilasz 18% Donald Tusk 10% Henryka Bochniarz 10% Adam Słomka 4% ------------ Maciej Giertych -22% Lech Kaczyński -24% Andrzej Lepper -26% Janusz Korwin-Mikke -40% Marek Borowski -54% Jarosław Kalinowski -54% Odpowiedz Link Zgłoś
svdmos Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 06.10.05, 19:34 cala kampanie przedwyborcza sledze z bardzo daleka, choc zdecydowalem ze do ambasady na wybory pojde. Nie bardzo jednak rozumiem czemu najbardziej przekonywujacy ma tak slabe notowania. Mysle o Korwinie-Mikke. On chyba z nich wszystkich mowi najbardziej ludzkim jezykiem bez zadnych podtekstow. Czyz nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 06.10.05, 19:55 Mikke to tylko pozujacy na oryginalnosc(niektorzy myla to z blyskotliwoscia) demagog. Co sadzic o typie, który twierdzi, że w USA panuje komunizm i postuluje zniesienie kodeksu pracy ? Calosc swego "blysku i inteligencji" pokazal w wywiadzie, gdzie reprezentowal sie jako kandydat na prezydenta: serwisy.gazeta.pl/tokfm/4,58942,,,,2952836.html Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 06.10.05, 19:57 serwisy.gazeta.pl/tokfm/4,58942,,,,2952836.html Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 06.10.05, 19:59 Może i tak, wykłada kawę na ławę, ale ja np. mam trochę inne niż on poglądy - z wynikiem -68% w latarniku wyborczym wylądował na ostatnim miejscu. Nie odniosłeś wrażenia, że on wie zawsze lepiej co jest dla ciebie dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Kto w obecnej wytuacji Prezydentem ? 07.10.05, 14:59 svdmos napisał: > cala kampanie przedwyborcza sledze z bardzo daleka, choc zdecydowalem ze do > ambasady na wybory pojde. Nie bardzo jednak rozumiem czemu najbardziej > przekonywujacy ma tak slabe notowania. Mysle o Korwinie-Mikke. On chyba z nich > wszystkich mowi najbardziej ludzkim jezykiem bez zadnych podtekstow. Czyz nie > tak? No cóż mister Mikke, też jakoś z klanem spokrewniony (Kaczory, Donaldy, Miki), ma dość swobodny sposób konstruowania swoich teorii, ale jak go słucham ostatnio, to raczej jest to na pograniczu sofizmatyki, niż poglądów liberalnych. Kiedyś mówił bardziej z sensem, teraz przemawia jak flustrat ;-( Nie wiem czy to sprawa wieku, czy żalu do wszysttkich, że nie chcą go słuchać ? Jednak zdecydowanie, to co proponuje to demontaż państwa niż umacnianie. Może jakby robić to jakieś 10 latt temu, to ... byłby to jakiś sens, ale teraz ? Tak więc raczej trzaba zapomnieć o panu Mikke ;-) Odpowiedz Link Zgłoś