Gość: Guliver IP: *.pai.net.pl 22.10.05, 18:47 Czy wiadomo jak będą wyglądać 121 zamówione przez MPK? Chodzi mi o ścianę czołową, czy będzie taka jak w starych 121 czy inna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Guliver Re: Jakie jelcze? IP: *.pai.net.pl 22.10.05, 18:50 Co jest najciekawsze, w ofercie Polskich Autobusów nie ma jelczy 121MB... Jest tylko 121I... Czy to to samo, czy mpk postanowiło zamówić coś wycofanego z produkcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Jakie jelcze? IP: 195.69.82.* 22.10.05, 18:56 "I" oznacza silnik Iveco, "MB" - Mercedes-Benz, wiec tak naprawde niewiele to mowi o "designie". Na 99% ten M121MB bedzie mial "nowy" ryj, a czy reszta przeszla lifting taki jaki wersja M121I to sie pewnie okaze kiedy indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snake Re: Jakie jelcze? IP: *.toya.net.pl 22.10.05, 19:36 Jelcz 121 MB: www.mpk.krakow.pl/zdjecia/61/201459.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Az w Krakowie trzeba szukac? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.10.05, 19:43 www.mpk.lodz.pl/data/tabor/imgs/jelcz121mb.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guliver Re: Jakie jelcze? IP: *.pai.net.pl 22.10.05, 18:53 Sorry, że w trzech postach się wypowiem:P. Żeby nie było wiem że MB się wzięło z producenta silnika, no ale skoro nie ma w ofercie 121 z silnikiem Merca to to trochę podejrzane :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Nie strasz ludzi! IP: *.lodz.msk.pl 22.10.05, 19:12 Gość portalu: Guliver napisał(a): > Czy wiadomo jak będą wyglądać 121 zamówione przez MPK? Po przeczytaniu tego zdania przez chwilę pomyślałem, że MPK chce kupić 121 jelczy :) Mając na uwadze opinie forumowiczów o jelczach, bardzo się przeraziłem. Ufff... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guliver Ok nie będę :p IP: *.pai.net.pl 22.10.05, 19:14 No cóż podzielam twoją opinię. Precz z jelczami! No ale lepszy rydz jak nic :P Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Ok nie będę :p 22.10.05, 20:49 Obrońcy Jelcza twierdzą, że jakość i zabezpieczenia antykorozyjne ostatnio się poprawiły. Będziemy mieli okazje przetestować. Oby mieli rację, bo inaczej nie zdzierżę takiego wywalania pieniędzy w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Ok nie będę :p IP: *.retsat1.com.pl 22.10.05, 22:37 > Precz z jelczami! No ale lepszy rydz jak nic :P Kiedyś w wypowiedziach Wielkich z MPK padło, że w celach uproszczenia serwisowania taboru pod młotek pójdą Solarisy i MANy z Nowych Sadów, jak tam (bodajrze) trafią te gazowe cuda. Wolałbym w takim razie to dzisiejsze NIC, bo Jelcze są BE. Temat był już kilkakrotnie poruszany. Nawet zniknęła oferta sprzedaży, ale pewnie powróci, jak nowiutkie Jelczydła zaczną szpecić ulice Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snake Re: Ok nie będę :p IP: *.toya.net.pl 23.10.05, 09:29 Tja z zewnątrz jeszcze jakoś to wygląda (no może prócz drzwi) ale już wewnątrz widać ogromną różnicę, przykładowo z takim Volvo, bo akurat mam porównanie. Solarisem nie dane mi było jeszcze jechać, MANem jechalem raz, i jakoś właśnie Volvo najbardziej mi przypadło do gustu. Natomiast do do wykonania Jelczy, to żeby nie zmiana przodu, to nie uwierzyłbym że coś zmnieli w ogóle w ich konstrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Pierwsze foty IP: 195.69.82.* 27.10.05, 13:43 jote.pai.net.pl/km/j1.jpg jote.pai.net.pl/km/j2.jpg "L LOTNISKO" Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Pierwsze foty 27.10.05, 13:53 Tą kolorystykę przedniej ściany to chyba ktoś na jakichś prochach projektował. ;) Jeszcze żeby te okna były równo... Jedyne co tu bardzo dobrze wygląda, to te kołpaki. Ale znając życie przy pierwszej lepszej okazji je zdemontują (tak jak klapy przy wózkach w tramwajach), no bo "niepraktyczne". Odpowiedz Link Zgłoś
ikarusojelcz Re: Pierwsze foty 27.10.05, 15:22 michal.ch napisał: > Tą kolorystykę przedniej ściany to chyba ktoś na jakichś prochach projektował. > ;) > > Jeszcze żeby te okna były równo... > > Jedyne co tu bardzo dobrze wygląda, to te kołpaki. Ale znając życie przy > pierwszej lepszej okazji je zdemontują (tak jak klapy przy wózkach w > tramwajach), no bo "niepraktyczne". > > trudno powiedzieć ale może niedługo niepraktyczne będą kasowniki gdyż kierowca(motorniczy) będzie sprzedawał bilety w pojeździe z pokwitowaniem opłaty za przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Pierwsze foty IP: 195.69.82.* 27.10.05, 17:49 > Tą kolorystykę przedniej ściany to chyba ktoś na jakichś prochach projektował Rewelacyjna nie jest, ale przynajmniej cos nowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Pierwsze foty IP: *.retsat1.com.pl 27.10.05, 18:21 > Rewelacyjna nie jest, ale przynajmniej cos nowego... Hmmm, widziałem to coś (w ilości sztuk dwóch) na Piłsudskiego i jakoś nie wzbudziły u mnie entuzjazmu. Gdyby nie wyświetlacze na LEDach - to bym przyjął, że to te same złomy, co już od wielu lat już jeżdżą... no może jeszcze, że są bardziej schludne. Jak mają zastąpić Solarki i MANy, to zmieniam swoje zdanie o tych nowościach na bardziej negatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Pierwsze foty IP: *.retsat1.com.pl 27.10.05, 18:23 > ... co już od wielu lat już jeżdżą ... Sorki za krzywdzenie języka... zmęczenie robi swoje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ikarusojelcz Re: Pierwsze foty 27.10.05, 15:27 Fajne te jelcze nawet zaj...... .Zaczynam się czuć jak w Warszawie. Żółto-czerwone tramwaje 13N i w Łodzi 803N,tablice nazw ulic.Może kiedyś jeszcze dorzucą syrenkę i chopina na pietrynę Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Pierwsze foty 27.10.05, 15:59 ikarusojelcz napisał: > Fajne te jelcze nawet zaj... Bo są nowe i się błyszczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Pierwsze foty IP: *.retsat1.com.pl 27.10.05, 16:15 > Zaczynam się czuć jak w Warszawie. > Żółto-czerwone tramwaje 13N i w Łodzi 803N,tablice nazw ulic.Może kiedyś > jeszcze dorzucą syrenkę i chopina na pietrynę Oby nie wpadli na pomysł "wybudowania" rzeki typu Wisła przez całe miasto :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Foty z UML IP: 195.69.82.* 27.10.05, 18:24 www.uml.lodz.pl/fotogaleria.php?news_id=3819 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pOlska Re: Notka IP: *.toya.net.pl 27.10.05, 18:55 Do zajezdni przy ul. Nowe Sady dotarły właśnie pierwsze jelcze M121 MB kupione przez MPK sp. z o.o.. Pozostałe pojazdy dojadą do końca roku. MPK podpisało 14 lipca umowę ze spółką Polskie Autobusy na zakup 19 autobusów 12-metrowych. W uroczystym przekazaniu do użytkowania pojazdów, wzięli udział m.in.: prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki i wiceprezydent Włodziemierz Tomaszewski. Nowe autobusy będą obsługiwały m.in. linię „L”, która od najbliższej niedzieli połączy Dworzec Fabryczny z lotniskiem Lublinek. Właśnie tego dnia Łódź zyska od dawna oczekiwane połączenie lotnicze z Londynem. Spodziewając się, że z oferty tanich linii lotniczych zechcą korzystać obcokrajowcy, część informacji w nowych autobusach przetłumaczono na język angielski. Po okresie oszczędności i wyprowadzeniu firmy z zadłużenia, spółka wznawia proces wymiany taboru. W 2006 roku MPK-Łódź Sp. z o. o. planuje zakup kolejnych 15 autobusów krótkich 12-metrowych i aż 37 przegubowych 18-metrowych. To jednak nie wszystko. Zupełną nowością będą tańsze w eksploatacji autobusy midi 8- metrowe. W planach jest zakup 17 takich pojazdów. Mają one obsługiwać głównie linie peryferyjne o niewielkim natężeniu ruchu pasażerskiego. Odnowa taboru opiera się nie tylko na kupnie autobusów. Fachowcy z Zakładu Techniki remontują najpopularniejsze łódzkie wagony tramwajowe – 805Na. W tym roku z hal na ulice wyjechało 30 takich tramwajów. Do tej pory plan zrealizowano w jednej trzeciej. Odnawiane są także autobusy ikarus 280. Nie licząc nowych jelczy 121 MB, MPK-Łódź Sp. z o. o. korzysta dzisiaj z 371 autobusów i 468 tramwajów. (A.K.) ---------------------------- Ma ktoś jakieś linki do takich 8 metrowych busików ?? Odpowiedz Link Zgłoś
paudys Re: Notka 27.10.05, 19:00 Widziałem dziś jednego na Piłsudskiego, zastanawiałem się co to i już wiem. Miał dziwny napis z przodu w stylu "official dinner" czy jakoś tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
looka Re: Notka 27.10.05, 19:06 Tez widzialem dzis jednego kolo Dworca Kaliskiego. Mial wlaczone swiatla awaryjne:) Odpowiedz Link Zgłoś
ikarusojelcz Re: Foty z UML 03.11.05, 16:46 wg kolorystyki ściany przedniej możemy je nazwac DALMATYŃCZYKAMI Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Foty z UML 03.11.05, 16:59 ikarusojelcz napisał: > wg kolorystyki ściany przedniej możemy je nazwac DALMATYŃCZYKAMI Masz czerwono-zółtego dalmatyńczyka? DAJ FOTO! Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Proszsz 03.11.05, 20:20 Nie no, w Jelczach proporcje są dokładnie odwrotne! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brokatowy Re: Pierwsze foty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 23:19 a co to za parka jakis ufoludkow obsciskuje sie za słupem?:DDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś