Gość: jonz in my bonz IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.10.05, 21:16 Interesuję mnie na jakiej uczelni w Łodzi poza WSHE można studiować dzienniakrstwo. Byłbym wdzięczny za każdą informację. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agataku Re: Dziennikarstwo 29.10.05, 23:06 Na UŁ. Polonistyka ze specjalnością dziennikarską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taka jakaś Re: Dziennikarstwo IP: *.4web.pl 01.11.05, 21:33 Polonistyka ze specjalnością dziennikarska może być okreslona jednym tylko słowem: FARSA. I to jesten jwedyny przypadek , kiedy z reką na sercu moge powiedziec, że leopiej iść do WSHE. Lepsze zaplecze, sens i kadra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 30.10.05, 13:20 Nie ma dziennikarstwa jako odrębnego kierunku na UŁ. Dziwię się, że na uniwersytecie w drugim co do wielkości mieście w Polsce nie ma takiego kierunku no ale cóż... :| Ja studiuję dziennikarstwo w WSHE, ponieważ zależało mi na nim a poza tym, co ciekawe, jest to jedyna uczelnia w środkowej Polsce z tym właśnie kierunkiem. :| Z tego co mi wiadomo, to na polonistyce na uniwerku można wybrać sobie specjalizację dziennikarską ale od 3 albo 4 roku. Po drodze trzeba jednak przerobić sporo materiału typowo polonistycznego, a więc czytanie, czytanie i jeszcze raz czytanie. Jeśli interesuje Cię dziennikarstwo i to jest Twój wymarzony kierunek to nie zaczynaj kombinować z polonistyką, tylko idź na konkretny kierunek. Po licencjacie w WSHE możesz iść na uzupełniające na UŁ i tam dokończyć studia już na wybranej specjalizacji. Wiem coś o tym, bo też myślałam o polonistyce i specjalizacji dziennikarskiej, ale przeraziła mnie lista lektur do przeczytania, chociaż czytać bardzo lubię. Pozdrawiam i życze trafnego wyboru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: Dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:45 hehehe dziennikarstwo! Najpierw warto coś wiedzieć o świecie, zeby potem to opisac :) Skończ jakies studia i pozniej zostań dziennikarzem! Oczywiście jeśli chcesz zarabiać grosze i pisać na rozkaz naczelnego, bo przywilej niezależności posiada *garstka* najlepszych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Dziennikarstwo IP: *.mnc.pl 30.10.05, 13:53 No, a później w radio się słyszy "Kim Dzong drugi" (Złote przeboje) Odpowiedz Link Zgłoś
the_edge1 Re: Dziennikarstwo 01.11.05, 21:03 I bardzo dobrze, ze nie ma osobnego kierunku! Bo prawdziwe rzemioslo i tak mozesz poznac jedynie terminujac w jakims medium, a studia trzeba miec, zeby zdobyc wiedze ogolna - niezbedna, zeby byc dobrym dziennikarzem. Po skonczeniu "dziennikarstwa" na WSHE jest nikla szansa, ze ktos zostanie dziennikarzem, a ze zostanie dobrym dziennikarzem jest szansa zerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluci Re: Dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:56 Wiekszość dziennikarzy w Polsce nie skonczyła dziennikarstwa, tylko inne kierunki. Samo dziennikarstwo jest trochę "pustym" kierunkiem, ma opinie kierunku, który wypala i niszczy talent, a przede wszystkim niewiele wnosi w rozwój intelektualny przyszłego. Dlatego polonistyka z taka specjalnościa nie jest zlym rozwiązaniem, ktoś napisał, żetrzeba tam dużo czytać, ale właśnie przez czytanie mozna nauczyć się dobrego stylu. Poza tym wielu dziennikarzy skonczyło takie kierunki jak socjologia, psychologia, filozofia, kulturoznawstwo, bo te kierunki takze mocno rozwijają. Tzw. warsztat dzinnikarski jest mozliwy do opanowania jedynie w praktyce, czyli podczas stażu lub już na etacie podglądając starszych kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 30.10.05, 14:38 Zgadzam się z tym, że większość dziennikarzy to ludzie, którzy skończyli przeróżne kierunki. Ale prawdą jest też to, że na studiach dziennikarskich uczysz się już swojego zawodu i nikt na żadnym innym kierunku nie przygotuje lepiej. Chodzi mi o specjalistyczne przedmioty, warsztaty i co najważniejsze - uczelnia oferuje praktyki w redakcjach, rozgłośniach, itd. Korzysta z nich każdy. To przynosi znajomości, które są nieocenione w przyszłości. Ja jestem na 1.roku dziennikarstwa i przyznam, iż chodzę tam dopiero miesiąc, to podoba mi się. Więc dlaczego mam na siłę studiować inny kierunek (mając w pamięci słowa kogoś z forum, że dziennikarstwo jest "pustym kierunkiem") skoro ten akurat mnie ciekawi i dzięki temu studia nie będą czasem straconym tylko pełnym przygód bo będe robić to co lubię i co mi się podoba? Na pewno jednak dziennikarstwo nie wypala i nie niszczy talentu, tylko go jeszcze bardziej szlifuje. A polonistyka jest dobrym rozwiązaniem zwłaszcza dla pasjonatów literatury, bo lista lektur do przeczytania jest zarazem imponująca i przerażająca. Są to często(szczególnie na początku studiów) ciężkie do zrozumienia książki, pisane archaicznym językiem i czytane w oryginale. Ci, których to tak naprawdę nie obchodzi i przyszli tu z nastawieniem, że zostaną dziennikarzami, bo to ich nauczy "dobrego stylu", szybko rezygnują i przenoszą się na inne kierunki. A co do "opanowania warsztatu dziennikarskiego w praktyce" no to raczej na polonistyce nikt nikomu czegoś takiego nie umożliwi. Trzeba działać na własną rękę,a po co, skoro uczelnia, na której dziennikarstwo jest odrębnym kierukiem zapewnia to każdemu?! A jeśli ktoś, kto chce zostać np. dziennikarzem prasowym, umie pisać i robi to dobrze, to zajdzie daleko, bez względu na to czy będzie na polonistyce, psychologii, matematyce(!) czy dziennikarstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francik A ilu jest dziennikarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 15:00 w zawodzie po wshe (nie mówię tu o jakich sukcesach i sławie dziennikarskiej)? Na moje oko już całe polskie media powinny być nimi obsadzone - a są? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: A ilu jest dziennikarzy IP: *.toya.net.pl 30.10.05, 15:09 Jeśli ktoś jest dobry to zawsze się wybije bez względu na to czy skończył Uniwersytet Jagielloński czy WSHE. A myślę, że to nie ma większego znaczenia na jakiej uczelni się studiuje. Natomiast ja cenię to, że (nawet jeśli nie zostanę w przyszłości dziennikarką) dają mi możliwość praktyk w redakcjach najpopularniejszych gazet, czy w regionalnych rozgłośniach radiowych, albo w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: A ilu jest dziennikarzy IP: *.lodz.msk.pl 30.10.05, 16:13 Gość portalu: francik napisał(a): > w zawodzie po wshe (nie mówię tu o jakich sukcesach i sławie dziennikarskiej)? > Na moje oko już całe polskie media powinny być nimi obsadzone - a są? Znam osobę która studiuje dziennikarstwo w WSHE w systemie dziennym i już teraz współpracuje z kilkoma gazetami. Akurat ten kierunek w przeciwieństwie np. do informatyki jest w WSHE na całkiem przyzwoitym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonz in my bonz Re: Dziennikarstwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.05, 15:00 Martyna o mnie się nie martw. Chcę wziąść sobie dziennikarstwo jako drugi kierunek i raczej uzupełnijący, a nie podstawowy. Dlatego zastanawiam się nad dziennikarstwem na WSHE w trybie zaocznym. Mila1910 mogłabyś coś więcej napisać (wiem, dopiero zaczynasz studia) jak to mniej więcej wygląda na WSHE. Jaki jest poziom, program, ludzie, kadra. Najlepiej jakbyś podała swój adres e-mailowy, to bym się odezwał, bo mam jeszcze pare pytań. Polonistyka ze specjalizacją po 3 roku, odpada na starcie. W moje opinii mija się to zupełnie z celem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 30.10.05, 15:06 jonz in my bonz, pisz na adres milarts@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:08 sorry ale pisząc "wziąść" dlaeko nie zajdziesz jako dziennikarz... współczuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonz in my bonz Re: Dziennikarstwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.10.05, 19:43 Masz racje panie "dlaeko". Pod wpływem twojej wypowiedzi doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu. Wycofuję się ze wszystkiego co powiedziałem. Za chwilę założę temat o poborze do woja, bo to jedyna alternatywa, która mi pozostaje.... Kocham takie podejście cyk Odpowiedz Link Zgłoś
agataku Re: Dziennikarstwo 31.10.05, 11:07 Nie spamuj, nie spamuj. Wszyscy wiemy, jaką "dąbrą" szkółką jest Twoja WSHE. Nie siej propagandy na forum, bo tak się sklada, że znam parę osób po dziennikarstwie na tej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
the_edge1 Re: Dziennikarstwo 01.11.05, 21:11 Znam dziewczyny po dziennikarstwie na WSHE, ktore probuja pracowac w mediach i czasami ich poziom jest tragiczny. Nie mowie juz o tym, ze nie maja zadnej wiedzy o swiecie (a to jest niezbedne, zeby byc dziennikarzem!), ale nawet o tym, o czym przypadkowo wiedza, nie potrafia napisac w miare poprawnego tekstu (chocby na poziomie wypracowania w liceum). Zeby byc dziennikarzem nie wystarczy kreatywnosc i zywiolowosc. No chyba, ze interesuje cie kariera typu Oliviera Janiaka z TVN. Ale i tu musisz popracowac nad wygladem, nad dykcja i mimo wszystko nad warsztatem. Mozesz byc prezenterem, albo pogode czytac. Tylko czy to jest dziennikarstwo? O wiele wieksze szanse na to, zeby byc dobrym dziennikarzem ma ktos, kto nigdy nim nie planowal byc, nie jest nawet szczegolnie przebojowy, ale ma COS do powiedzenia i znalazl sie w odpowiednim miejscu i czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xp Re: Dziennikarstwo IP: *.lodz.msk.pl 30.10.05, 16:26 Jeśli już to niech lepiej wybierze inny humanistyczny kierunek niż polonistyka (np. socjologię). Jeśli okaże się że na studiach coś pójdzie nie po myśli i nie dostanie się na specjalność dziennikarską to po polonistyce jako jedyna mozliwość "kariery" pozostanie mu praca w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annia Re: Dziennikarstwo IP: *.retsat1.com.pl 30.10.05, 17:11 Moim zdaniem studiowanie samego dziennikarstwa bez innych studiów jest trochę bez sensu. Może nauczysz się tam warsztatu pisania czy wypowiedzi, ale to za mało. Najlespi są dziennikarze, któzy skończyli coś innego i np. zrobili podyplomowe studia dziennikarskie. Najlepiej określić się, jakiego typu chcesz być dziennikarzem- politycznym, kulturalnym, społecznym itp- skończyć odpowiednio politologię, stosunki międzynarodowe, kulturoznastwo, socjologię czy coś innego, żeby mieć solidne podstawy na tematy, jakie będziesz komentował i potem opanować warsztat. Bo bez wiedzy dodatkowej, to można ładnie pisać i robić tragiczne błędy merytoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 31.10.05, 10:48 a ja chce być dziennikarzem sportowym. I co? mam iść na AWF?:| Odpowiedz Link Zgłoś
the_edge1 Re: Dziennikarstwo 01.11.05, 21:13 Musisz znac sie na sporcie (pasja jest wazna) i probowac dostac prace w redakcji. Nie musisz miec wcale studiow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student_były Re: Dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 11:18 Dziennikarstwo na WSHE to niezbyt dobry pomysł. Wydasz kupę kasy, nie dostając w zamian nauki na poziomie, oprócz tego z Twoim "papierkiem" nikt się potem nie bęzie liczył. Osoba, która studiuje tu miesiąc jeszcze za mało wie o studiach. Poza tym już masz obraz studenta WSHE: chce być dziennikarką, ale przecież nie pójdzie na studia, gdzie trzeba czytać, bo to bez sensu, hehehehehehe. Zarys "studiów" wygląda tak: przepuszczą Cię przez wszystkie egzaminy, lektorat jest tak żenująco kiepski, że szkoda gadać, praktyk szukasz sobie na własną rękę, nie znajdziesz - nie ma sprawy, "dogadasz" się z odpowiednim panem i 180 godzin jakoś samo się wpisze do indeksu. Możesz mieć dysleksję, dysortografię, nie umieć napisać prostego tekstu w Wordzie - nie ma sprawy, zapłać, otrzymasz dyplom. Z uśmiechem. Tylko czy o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francik Pytałem o absolwentów wshe pracujących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 13:00 w zawodzie nie bez kozery. Dostałem odpowiedź, że jedna osoba na studiach już współpracuje. Od ilu lat istnieje dziennikarstwo na wshe, ile osób jest przyjmowanych i jak wielu absolwentów produkuje? To są istotne kwestie. Czy ktoś zna ich dalsze losy? Osobiście znam dwie osoby stamtąd, jedna skończyła, ma papierek i dalej pracuje w okienku na poczcie, druga NAPRAWDĘ nie umie sensownego zdania sklecić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student_były Re: Pytałem o absolwentów wshe pracujących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 15:16 Osobiście znam dwie osoby stamtąd, jedna skończyła, > ma papierek i dalej pracuje w okienku na poczcie, druga NAPRAWDĘ nie umie > sensownego zdania sklecić. Ja osobiście znam więcej, żadna nie pracuje w zawodzie, a powód jest prosty - żadna nie ma szans. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 31.10.05, 13:46 Po Twojej wypowiedzi domyślam się, że jesteś z państwowej uczelni i musisz dać upust swoim kompleksom. Chcesz gnębić szkoły prywatne? Idź na inne forum, tam jest pełno tematów tworzonych właśnie przez takie osoby jak Ty. Każdy studiuje tam gdzie chce i to co chce, więc nic Ci do tego, możesz przedstawiać sylwetki studentów tej uczelni w Bóg wie jak dziwny i śmieszny sposób, ale prawda jest taka, ze pojęcia nie masz o tej uczelni. Uważam, że nie ma sensu dalej ciągnąć tej dyskusji, bo "student_były" już mnie kompletnie powalił... przeczytaj chłopcze bądź dziewczynko moje wcześniejsze wypowiedzi i wysnuj mądre wnioski, bo widzę, że najbardziej szwankuje u Ciebie czytanie ze zrozumieniem. Poza tym ktoś, kto założył ten temat nie pytał o obraz studenta WSHE a więc ( w opinii wielu)głąba i tłuka, tylko o to, gdzie można studiować dziennikarstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student_były Re: Dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 15:22 > Po Twojej wypowiedzi domyślam się, że jesteś z państwowej uczelni i musisz dać > upust swoim kompleksom. Pudło. >Chcesz gnębić szkoły prywatne? Idź na inne forum Nie. Nie gnębię szkół prywatnych, tylko pokazuję, jak jest w WSHE. I nie muszę w tym celu zmieniać forum. >ale prawda jest ta > ka, ze pojęcia nie masz o tej uczelni Oj, mogłabyś się bardzo, bardzo zdziwić. przeczytaj chłopcz > e bądź dziewczynko moje wcześniejsze wypowiedzi Czytałem. I chłopcem już bynajmniej nie jestem. Dziewczynką tym bardziej. Bronisz tej prześwietnej uczelni z takim zapałem, że aż nasuwa się pytanie, czy nie należysz do jej personelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 31.10.05, 15:34 Bronię, nie bronię - interpretuj to jak chcesz. Do personelu nie należę a studiuję dopiero miesiąc i wbrew krążącej opinii, że po miesiącu nauki nic nie mogę powiedzieć o uczelni, mogę powiedzieć o niej bardzo dużo. Najważniejesze jest to, że w gąszczu dość ogólnych przedmiotów (jak to zwykle na 1.roku, szczególnie na 1.semestrze) zdecydowana większość bardzo mi się podoba i uważam, że to jest to. Poza tym już nauczyłam się paru ciekawych rzeczy i wyobraź sobie, miałam (dzięki uczelni) umożliwiony kontakt z ciekawymi osobistościami i te spotkania sporo mi dały. Ciekawi mnie co wiesz o WSHE. Pewnie nie potrafisz rozwinąć nawet tego skrótu... A Twoje stwierdzenie, że "pokazujesz jak jest w WSHE" to niezły dowcip. Co Ty możesz pokazać i na jakiej podstawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 11:17 A co, ludzie się już zorientowali, że dziennikarstwo na wshe nic nie daje i macie za mało kandydatów? Trzeba pozachęcać na forum? Mila, Twoje posty są kompletnie niewiarygodne, niestety. Zmieńcie marketingowców, i róbcie im testy na inteligencję przed przyjęciem do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Dziennikarstwo IP: *.lodz.msk.pl 01.11.05, 20:28 kol.3 napisała: > WSHE ma najgorszą opinię pod słońcem. Nie tyle WSHE co większość jej studentów. Nie jest tajemnicą że póki ta szkoła jest na etapie inwestycji to przymykają oko na wymogi egzaminacyjne i każdy ćwok może ją skończyć. Natomiast jeśli chodzi o poziom wykładów, kadrę itd. to WSHE wcale nie jest taka zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Dziennikarstwo IP: *.4web.pl 01.11.05, 21:43 No faktycznie WSHE nie jest szkołą dla orłów , niemmniej jednak jeli juz ktoś chce studiowac cośkolwiek, co ma cokolwiek wspólnego z dziennikarstwem w Łodzi, to zdaje się, że nie ma innego miejsca...I paradoksalnie, choc moje zdanie na temat tej uczelni jest jak najgorsze(choć dotyczny to głównie wybitnie intelektualnie rozbudzonych studentów tego miejsca), to akurat ten kierunek ma całkiem porządne prowadzenie...Ale czy warto? Wątpię, jesli ma to być drugi kierunek , zaoczny, płatny. Specjalizacja dzinnikarska na polonistyce ma tyle wspólnego z dziennikarstwem,co ja z maszyna do szycia. Generalnie, to jednak najlepiej byłobu rozejrzeć się w Warszawie - tym bardziej, że zaocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 01.11.05, 20:37 Mam to gdzieś, czy to co piszę jest dla Ciebie wiarygodne czy nie. Piszę jak jest, wyrażam własne zdanie. Nie musisz mi wierzyć, a obawiam się , że o dziennikarstwie i w ogóle o WSHE masz znikomą wiedzę. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 20:49 A może mam jakąś wiedzę o dziennikarstwie, istnieje przecież taka możliwość po dwunastu latach pracy w tym zawodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 01.11.05, 22:39 A co ma praca w zawodzie dziennikarza do WSHE? Ciekawe jaką uczelnię i jaki kierunek skończyłaś, skoro tak uwzięłaś się na dziennikarstwo na tej właśnie uczelni... Odpowiedz Link Zgłoś
fleurette Re: Dziennikarstwo 01.11.05, 22:49 mila1910: "Mam to gdzieś, czy to co piszę jest dla Ciebie wiarygodne czy nie. Piszę jak jest, wyrażam własne zdanie. Nie musisz mi wierzyć, a obawiam się , że o dziennikarstwie i w ogóle o WSHE masz znikomą wiedzę. Niestety. " to ma praca w zawodzie dziennikarza do rzeczy. czepiasz sie innych, że nie czytaja ze zrozumieniem, a sama jak czytasz? a teraz jeszcze raz przeczytaj swój post: Gość portalu: mila1910 napisał(a): > A co ma praca w zawodzie dziennikarza do WSHE? Ciekawe jaką uczelnię i jaki kie > runek skończyłaś, skoro tak uwzięłaś się na dziennikarstwo na tej właśnie uczel > ni... skoro praca w zawodzie dziennikarza nie ma nic do wshe, to po co tam studiujesz? a o wshe mam takie samo zdanie jak anka. a konkretnie o jego studentach (no dobra, o znacznej wiekszości tych studentów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 02.11.05, 10:47 Chodziło mi o to, co ma praca Anki w zawodzie dziennikarza do studiowania w WSHE. To taki skrót myślowy - próbuj się czasem domyślać, bo nie chce mi się pisac wypracowań na ten temat :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 15:10 Po prostu powiedziałas, że nie mam zielonego pojęcia o dziennikarstwie. Przeczytaj sobie własna wypowiedź Co do wshe, to zetknęłam się z praktykantami z tej szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila1910 Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 02.11.05, 19:17 No i co? Pewnie kompletni z nich nieudacznicy a Ty jesteś najlepsza? Twoje kompleksy i niechęć do WSHE wynikają jedynie z tego, że boisz się konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student WSHE Cała prawda o dziennikarstwie... IP: *.lodz.mm.pl 01.11.05, 22:59 Ja sobie studiuje obecnie na 3 roku I jesli miałbym jeszcze raz wybierac - wybralbym wlasnie dziennikarstwo na WSHE. Moja specjalizacja to socjologia mediów i Public Relations. Na dziennikarstwie jest mnóstwo ciekawych przedmiotów: filozofia, ekonomia, politologia, stosunki międzynarodowe itp. Studia te na pewno rozwijają człowieka. Na specjalizacji typowo dziennikarskiej jest jednak kapke niższy poziom. Tam to raczej bawią się latając z kamerą, robiąc wywiady, pisząc felietony i inne teksty prasowe. Jeśli chodzi o poziom.... Średnio do egzaminu ucze się okolo 3 dni. Przed każdym zjazdem trzeba poświęcić troche czasu na przeczytanie jakiś tam pierdółek - średnio ok. 3 godzin. Na zajęcia z fotografii trzeba robić fotoreportaże. Na specjalizacji dziennikarskiej - bardzo dużo się pisze róznych tekstów. Nie jest tak, iż każdy egzamin się zdaje bez problemu. U mnie na roku na początku bylo ok. 70 osób, odpadło jakieś 20. Wykładowcy są przeważnie z UŁ i UW. Testy są często takie same jak na Uniwerku. Jeśli chcesz się rozwinąć, dostać rozległą wiedzę "z wielu kierunków" to polecam DZIENNIKARSTO i pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
agataku Re: Cała prawda o dziennikarstwie... 02.11.05, 16:52 Brzmi jak tekst z ulotki reklamowej. A co do autora (autorki?) wątku - ja na Twoim miejscu, skoro to i tak mają być zaoczne, zdecydowałabym się np. na Warszawę, jak to ktoś mądrze podsunął. Bo z dyplomem WSHE masz potem marne szanse. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malena Re: Dziennikarstwo IP: *.toya.net.pl 02.11.05, 20:06 Studiuję polonistykę na 2 roku,od 3 roku wchodzą tu specjalizacje(ja wybieram 2:dziennikarstwo i kody komunikacji społecznej-stworzone z myślą o pracy w agencji reklamowej).To prawda,że czytamy dużo cięzkich i opasłych tomów(cały 1 rok to literatura staropolska,która tylko brzmi strasznie,a okazała się ciekawsza niż myślałam),ale nawet na 2 roku są zajęcia,na których można w praktyce nauczyć się rzeczy dot. dziennikarstwa.Chodzę np na zajęcia"Jak zostać krytykiem radiowym lub tv",gdzie oglądamy reportaże tv,słuchamy radiowych reportaży,zestawiamy je ze sobą,pracą zaliczeniową na koniec roku jest stworzenie własnego reportażu.Są też zajęcia w formie warsztatów pisarskich,gdzie od podstaw uczy się pisarstwa użytkowego,sporo zajęć z retoryki,gdzie ćwiczy się formułowanie odpowiednich argumentów i przekonujących wypowiedzi pisemnych.Prawda,że na wczesnych latach jest więcej teorii,ale zawsze trzeba przez to przejść,specjalizacje wprowadzają więcej praktyki.Poza tym jak czasem słyszę,jakie błędy popełniają dziennikarze lub specjaliści od reklamy,np notorycznie używają słowa"unikalny(taki,którego należy unikać'w znaczeniu'unikatowy(czyli wyjątkowy)itp.Myślę,że polonistyka zapewnia dobry warsztat i zapobiega popełnianiu takich błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdanka Re: Dziennikarstwo IP: *.4web.pl 02.11.05, 21:06 Zdaje sie tylko, ze w tym wszystkim zapomnieli,np. podjać współpracę stała choć z jedną ! agencja reklamową , public relations zajmuje się...a zreszta sorry, nie bede pisać, bo to bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pc Re: Dziennikarstwo IP: 194.42.116.* 14.11.05, 14:42 Studiuję dziennikarstwo na WSHE, pracuję w ogolnopolskiej gazecie muzycznej , do tego publikuje teksty w czasopismach o tematyce internetowej , i jestem zachwycona tą szkołą.Rozwija pasje , uczy dostrzegania tego , czego nie widzą inni , oraz daje wiedzę ogólną mimo tego co piszą niektórzy z was (poza typowo dziennikarskimi przedmiotami mamy także socjologie , filozofie , literaturę , stosunki międzynarodowe , etc...). Ze spokojnym sumieniem mogę polecić. Odpowiedz Link Zgłoś