Dodaj do ulubionych

Enika na linii

21.12.05, 21:31
Dzisiaj widziałem Enikę na linii 15. Czy to byl pierwszy dzien służby
liniowej, czy już któryś kolejny?

pzdr,
krzyskup
Obserwuj wątek
    • Gość: Lukasz Re: Enika na linii IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 21:38
      A jaki nr taborowy dostała????
      • krzyskup Re: Enika na linii 21.12.05, 22:32
        3922 + 3923
        Pantografu na 2 wagonie oczywiście nie zmienili. Czyżby to wynikało z problemów
        ze sterowaniem go w przypadku braku kabiny? Wszak łatwiej umieści sznurek w
        dachu niż przycisk w szafce...

pzdr,
        krzyskup
        • Gość: Ja Re: Enika na linii IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.12.05, 22:34
          A może oszczędności. No bo ten drugi pantograf to w zasadzie niepotrzebny jest,
          to po co go wymieniać... :-)
          • krzyskup Re: Enika na linii 21.12.05, 22:40
            Ja tam się nie dziwię. Stemman swoje ksztuje. Po to, żeby był używany raz na
            ruski rok, to chyba nie ma sensu go montowac. Szczegolnie, ze dobrze sciagniety
            OTK-1 az tak bardzo sie w oczy nie rzuca. A Stemmana pewnie w ogole by nie bylo
            widac.

pzdr,
            krzyskup
          • ikarusojelcz Re: Enika na linii 02.01.06, 16:52
            Gość portalu: Ja napisał(a):

> A może oszczędności. No bo ten drugi pantograf to w zasadzie niepotrzebny
            jest,
            >
            > to po co go wymieniać... :-)
            A w Elinkach?
        • Gość: luki Re: Enika na linii IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 22:59
          Money, money, money... :)
          Fb700 dla 3922II był zakupiony jeszcze przed "ograniczeniami w wydatkach".
    • Gość: luki Re: Enika na linii IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 22:18
      A to ciekawe, przed południem jeździła na jazdach próbnych między choćkami, a
      rll, ale potem faktycznie z napisem "jazda próbna" pojechała na Kurczaki. Tak
      więc z dużym prawdopodobieństwem była to premiera, ale warto to sprawdzić
      jeszcze.

pzdr
      • ptz280 Re: Enika na linii 22.12.05, 00:14
        A zdjęli chociaż oryginalny skład, czy dalej kursuje liniowo ? ;)
        W niedzielę (18.12) jeszcze nim jechałem. Szybko te remonty robią :)
    • Gość: J.S. Re: Enika na linii IP: 195.69.82.* 22.12.05, 17:25
      Dzis ponoc byla na 15/12. Gdyby ktos kiedys ja widzial, niech pisze.
      • Gość: Lukasz Re: Enika na linii IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 20:10
        Ja to oprócz tego że ją zobacze to i zdjecia zrobie i nie pogardze
        przejażdżką :D:D:D
    • berger.m Re: Enika na linii 22.12.05, 22:50
      Tez widzialem ten tramwaj na "15" w srode (21 XII), okolo 15:30 na skrzyzowaniu
      Kopernika/Zeromskiego w kierunku Kurczakow.

Moim zdaniem troche razi ten kontrast miedzy pantografami I i II wagonu. Poza
      tym wrazenie robi fajne. Nie pamietam, czy zakryte wozki? Fajnie, ze jest ten
      elinowy pulpit. Do idealu brakuje wysuwanych na zewnatrz drzwi (wiem, ze przez
      to bylaby gorsza wymiana pasazerow - mniej drzwi, ale wygladalby lepiej i byloby
      w srodku cieplej - bylyby szczelniejsze).

Pozdrawiam!
      • Gość: J.S. Re: Enika na linii IP: 195.69.82.* 22.12.05, 23:01
        > Moim zdaniem troche razi ten kontrast miedzy pantografami I i II wagonu.

Cos wszyscy o tym kontrascie mowia... Czy on ma na drugim wozie pantograf
        podniesiony?
        • Gość: luki Re: Enika na linii IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 23:38
          > Cos wszyscy o tym kontrascie mowia... Czy on ma na drugim wozie pantograf
          > podniesiony?

Nie.
          • berger.m Re: Enika na linii 23.12.05, 17:37
            Jest złożony, ale ja widząc tramwaj przypatruję się jego różnym szczegółom. Więc
            mnie to razi :)

Pzdr!
            • Gość: J.S. Z rozlozonym to dopiero wyglada: IP: 195.69.82.* 23.12.05, 18:11
              jote.pai.net.pl/km/e1.jpg
              jote.pai.net.pl/km/e2.jpg
              • ikarusojelcz Re: Z rozlozonym to dopiero wyglada: 02.01.06, 16:54
                Gość portalu: J.S. napisał(a):

> jote.pai.net.pl/km/e1.jpg
                > jote.pai.net.pl/km/e2.jpg

Ta tablica w 3923 jest kusząca
    • Gość: Ja Re: Enika na linii IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.12.05, 09:35
      za www.naszemiasto.pl

Energooszczędne tramwaje

Piątek, 23 grudnia 2005r.

Na łódzkie ulice wyjechał zmodernizowany tramwaj z "oszczędnym" silnikiem.
      Wyprodukowała go łódzka firma "Enika", przy współpracy naukowców z Politechniki
      Łódzkiej oraz inżynierów Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego.

- Dwa następne wagony z nowymi silnikami wyjadą na łódzkie ulice za miesiąc,
      trwa właśnie montaż - mówi Zbigniew Szyller, szef firmy "Enika". - Nasze
      silniki testuje też Elbląg, a w przyszłym roku zrobimy je dla Wrocławia i
      Warszawy.

Nowy silnik jest wyposażony w urządzenie zwane falownikiem, które zmienia prąd
      stały na zmienny o odpowiednich parametrach. Pozwala to na wyeliminowanie z
      konstrukcji elementów, które w stosowanych dotychczas silnikach, najczęściej
      się psuły. Nowa technologia pozwala też na oszczędzanie energii przy ruszaniu i
      hamowaniu. Dzięki nowym silnikom, w kabinach motorniczych można zamontować
      klimatyzację oraz zmodernizować ogrzewanie pojazdów.

MPK zapowiada, że w kolejnych modernizowanych tramwajach będą montowane nowe,
      energooszczędne silniki. A firma "Enika" ma nadzieję, że jej produktem
      zainteresują się także inne przedsiębiorstwa komunikacyjne w kraju.

(mp.) - Express Ilustrowany
    • Gość: J.S. Dzis tez na 15 IP: 195.69.82.* 23.12.05, 10:16
      brygady nie znam, niestety
      • Gość: Lukasz Re: Dzis tez na 15 IP: *.toya.net.pl 23.12.05, 10:50
        A gdzie go widziałeś i o której? I w jakim kierunku jechał?
        • Gość: STUDI Re: Dzis tez na 15 IP: *.prokom.pl 23.12.05, 12:14
          Widziałem około 11:30 na Pomorskiej przy kościele Św. Teresy. Jechał w stronę
          Telefonicznej. A tuż za nim kolejny tramwaj linii 15.
          • Gość: Dziki Re: Dzis tez na 15 IP: *.pai.net.pl 23.12.05, 14:48
            Dobrze,że ma zwykłe wózki i luzowniki przy nich...nie bedzie problemu z pompowaniem...Co do ogrzewania ma nawiew na zimę i klimatyzator w miejscu włazu dachowego na lato. Inny jest rozkład przycisków na pulpicie (np. przycski od drzwi po prawej stronie). Jest to bardziej funkcjonalne choc i tak umieszczono obok siebie przelacznik od kierunkowsazow i od wycieraczki i one o sibie zawadzaja.Teraz troche co do sterowania...wszystko fajnie do predkosci ok 40 km/h. Powyzej tej predkosci pojawiaja sie problemy z hamowanie tzn. wagon zbiera bardzo powoli i po chwili hamowanie lapie mocniej. Ta chwlia nastepuje po 2,5,10 sekundach.Nie wiem od czego to zalezne ale jest to odpisane i bedzie to wyregulowane gdyz to wina pradow.Wagon ma tez troche gorsze przyspieszenie niz Elin ale to zostanie poprawione razem hamowaniem

pzdr
            d.m.
            • Gość: STUDI Re: Dzis tez na 15 IP: *.prokom.pl 27.12.05, 13:01
              Czyli nadal hałas i potworne wibracje w okolicznych budynkach - nie dziękuję za
              taką pseudomodernizację czołgoamfibii 805Na
    • Gość: J.S. Zdjecia, 23 grudnia IP: 195.69.82.* 23.12.05, 13:15
      jote.pai.net.pl/km/enika/?all=1
      • Gość: Lukasz Re: Zdjecia, 23 grudnia IP: *.toya.net.pl 23.12.05, 16:01
        Kilka kolejnych zdjęć :)
        www.mfoto.pl/show.php?id=16041
        www.mfoto.pl/show.php?id=16043
        www.mfoto.pl/show.php?id=16045
        www.mfoto.pl/show.php?id=16042
        • 405ng Re: Zdjecia, 23 grudnia 23.12.05, 16:05
          Już Ci to mówiłem ale powtórze. Ten żul na 4ej fotce wymiata :D
          • Gość: mamadoo Re: Zdjecia, 23 grudnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 16:36
            Widzę, że tradycja montowania przepierzeń z kartonu nie została zerwana...
          • Gość: miś Re: Zdjecia, 23 grudnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 16:39
            nie wymiata tylko wymiotuje;)
        • berger.m Re: Zdjecia, 23 grudnia 23.12.05, 22:14
          Żoltych poreczy brakuje...

pzdr!
          • Gość: J.S. Re: Zdjecia, 23 grudnia IP: 195.69.82.* 23.12.05, 22:34
            Ja za nimi nie tesknie, niech ujednolicaja co sie da ;)
            • Gość: Lukasz Re: Zdjecia, 23 grudnia IP: *.toya.net.pl 23.12.05, 22:38
              Brak żółtych poręczy :) Ale zauważ że w środku jest wszystko niebieskie co
              tylko się da. Klapy w dachu, ścianki od stopni na schodach, kabina
              motorniczego, szafa sterownicza z przodu jak i ta malutka z tyłu, niebieskie
              siedzenia ;) Po prostu wkońcu jest jeden kolor który nie razi w oczy i tramwaj
              nie wygląda jak wielka malowanka ;)
              • Gość: J.S. Re: Zdjecia, 23 grudnia IP: 195.69.82.* 23.12.05, 22:43
                Niebieskie jest dla tego, ze to stare pudla przeznaczone na Eliny. Moge sie
                zalozyc, ze jak te pudla sie skoncza, to pozegnamy sie z niebieskim. A w
                3922+23 niebieskiego sa dwa odcienie - jasniejszy (starszy) przy stopniach,
                szafy pomalowano na jakis ciemniejszy.
                • Gość: Lukasz Re: Zdjecia, 23 grudnia IP: *.toya.net.pl 23.12.05, 22:48
                  Hmmm też to zauważyłem ale myślałem że mi się wydaje że może jakis cień pada :)
              • Gość: J.S. Niebieski raz jeszcze IP: 195.69.82.* 23.12.05, 22:51
                Pierwotnie tylko Eliny mialy siedzenia Astromala niebieskie od tylu, w zwyklych
                RK poczatkowo stosowano siedzenia Astromala z szarym tylem (na pewno 1452+1454,
                2304+2305, 2364+2365, moze jeszcze jakies), pozniej zwykle RK dostaly to co
                Eliny.
              • berger.m Re: Zdjecia, 23 grudnia 27.12.05, 15:50
                Moim zdaniem niebieski z żółtym to ładne połączenie, a żółty sprawia, że wnętrze
                cieplej wygląda.

Pozdrawiam! :)
                • krzyskup Re: Zdjecia, 23 grudnia 27.12.05, 23:19
                  To już wiem, czemu _wydawało_ mi się, że w Elinach jest cieplej, pomimo
                  ogrzewania nawiewem i braku nawiewu z wentylacji oporów.

pzdr,
                  krzyskup
                  • Gość: luki Re: Zdjecia, 23 grudnia IP: *.toya.net.pl 28.12.05, 00:36
                    Zawsze myślałem, że niebieski, to tzw. barwa "zimna", czy inaczej "chłodna". :)

pzdr
                    • krzyskup Re: Zdjecia, 23 grudnia 28.12.05, 13:53
                      Ale żółty już jest ciepły ;)

pzdr,
                      krzyskup
                      • Gość: STUDI Re: Zdjecia, 23 grudnia IP: *.prokom.pl 28.12.05, 13:56
                        A wystarczy minimalna domieszka np zieleni i może być odczuwany jako zimnny
                        nawet zimniejszy od ciemniejszej niebieskiej barwy która w takim zestawieniu
                        moze być cieplejsza od "żarówiastej" żołci lekko fluoryzujaćej na seledynowo.

• Gość: STUDI Ucichło..... IP: *.prokom.pl 02.01.06, 10:52
      • Gość: STUDI Na razie to po Enice.... IP: *.prokom.pl 02.01.06, 11:00
        No cóz tak to jest gdy firma dopiero się uczy....
        Miałyo być super i taniej. A z perspektywy czau wyjdzi ena to ze będzie to
        droższe niż dokończenie modernizacji typu Elin. Policzmyu oszczednosc na
        wózkach. Przeliczmy czas gdzie jeden skąłd zamiast jeździć jest laboratorium
        doświadczalnym dla uczących się pracowników firmy Enika. Nie wiem co byłoby
        droższe dwa, trzy Eliny które jeżdziłyby czy Enika która nadal niestety nie
        jeździ. A podobno biednego nie stać na "tanie" rzeczy.

Konstruktorzy nie mieli żadnych praktycznych doświadczeń z napędem prądu
        przemiennego w takim tramwaju. Po zakończeniu testów nadal nie napęd miał
        nienajlpesze właściwiści trakcyjne.

A teraz co? nowy prototyp falownika i nowe silniki?
        Bo chyba już koszt samego napędu przekracza koszty takiego w Elinie.

Modernizacja czy raczej proba nauczenia pewnej firmy jak skonstruować napęd?
        • Gość: luki Re: Na razie to po Enice.... IP: *.toya.net.pl 02.01.06, 13:10
          Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Konstruktorzy nie mieli żadnych praktycznych doświadczeń z napędem prądu
          > przemiennego w takim tramwaju. Po zakończeniu testów nadal nie napęd miał
          > nienajlpesze właściwiści trakcyjne.

Jak zwykle wykazujesz się "orientacją" w temacie.
          Informuję cię w takim razie, że pierwszy wagon zmodernizowany (podobnie) przez
          Enikę od ponad pół roku jeździ w Elblągu, więc nie wdając się w szczegóły znów
          bredzisz pisząc o braku praktycznych doświadczeń.

>
          > A teraz co? nowy prototyp falownika i nowe silniki?

Żychlińskie silniki są sprawdzone.

> Bo chyba już koszt samego napędu przekracza koszty takiego w Elinie.

"Chyba" żart. Napęd Eniki jest _4_ razy tańszy od elinowego.

>
          > Modernizacja czy raczej proba nauczenia pewnej firmy jak skonstruować napęd?

Wszystko zależy od zawartych umów i jeśli przedsiębiorstwo otrzymuje
          wynagrodzenie za to "nauczanie" to nie widze problemu.
          Poza tym zauważyłem, że nie pamiętasz lub nie chcesz pamiętać o trudnościach z
          Elinami, a wcześniej z AdTranzem, które zresztą trwają po dziś dzień.
          Jeśli w tym wszystkim popierasz jeszcze Elina, to szkoda gadać...

A tak na marginesie, moim zdaniem, szpkiowanie "osiemsetpiątek" elektroniką
          mija się z celem, bo jest to jedynie niepotrzebny wydatek, który potęguje
          później duża awaryjność. Miękkie siedziska, lepsze ogrzewanie i uszczelnienie
          wagonu, ciche mechanizmy zamykania drzwi, statyczne przetwornice plus ew.
          polepszenie warunków pracy motorniczego - to wszystko wystarczyłoby na polepsze
          warunków podróżowania. Tymczasem podczas remontów nie uszczelnia się drzwi i
          montuje ogrzewanie nawiewne, które jest mniej wydajne od starych grzałek.
          Modernizacje, to brnięcie w niewłaściwym kierunku.
          • Gość: STUDI Re: Na razie to po Enice.... IP: *.prokom.pl 02.01.06, 16:12
            A i le wagonów zmodernizowali?
            Jeśli tak to czemu miał kłopoty z hmaowaniem powyżej pewnej prędkości. Byłoby OK
            jaby to był pierwszy prototypowy wagon - ale niestety jeśli nie jest to pierwszy
            to tym gorzej świadczy o konstrukcji - wg mnie musi BYĆ POWTARZALNA.
            Kilka wagonów to jeszcze daleko do praktycznych doświadczeń. - niestety zdobywa
            się je latami i liczbą urządzen liczoną raczej w setkach.
            Zapewniam Ciebie ze na papierze w teorii to napęd wygląda prosto wręcz
            prostacko. Ale jak dochodzi się do realizacji praktycznej to okazuje się że to
            co opisują w podręcznikach lub uczą na uczelniach to niestety o wiele za mało by
            zaprojektować taki napęd.

Żychlińskie może i są sprawdzone. Tylko czy otym razem wytrzymały po awarii
            napędu? Nie chodzi o złośliwość wobec silników ale fakt że ew. kupno następnych
            to też wydatek czyż nie? A czas też kosztuje.

Jeśli szlag trafaił falownik to nie może dochodzić do sytuacji nieszczenia
            silników. Niestety ukłądy zabezpieczeń są najtrudniejsze do praktycznej
            realizacji. Nie tylko zabezpieczeń obciążenia jakim są silniki ale i w
            szczególności elementów półprzewodnikowych IGBT (albo przestarzałych tyrystorów).

I jeszcze wrócę do powtarzalności. W układach impulsowych bardzo newralgicznym
            punktem są elementy indukcyjne. Wszelkie niedokładności to szkodliwe
            indukcyjnością rozporoszenia co wniektóych układach przenowszenia energii może
            w znaczącym stopniu przyczyniać sie do szybkiego niszczenia ttranzystoró
            przełączajacych. Te indukcyjności są nie unknięcia ale ich kompensacja jest
            niestety krytyczna. Wszelkie niedokładności często się kończą wielkim bum....
            To nie tylko dotyczy falowników ale np. przetwornic statycznych - często w nawet
            większym stopniu.

Napęd jest tańszy.... ale to że nadal nie jest w miarę niezawodny to w sumie
            podnosi jego koszt. Do tego kosztu doliczmy jeden skład wyeliminowany z
            eksploatacji i to w sytuacji gdy rezerw taborowych niestety brak.

AdTranz - czyli chopper. Tu widać ze firma dała 4 liter. Bowiem jakby nie
            patrzeć silniki prądu stałego w takim sterowaniu powinny mieć większy moment
            rozruchowy. A przy okazji nie ma tak dużych strat energii jak oporowy sterowaniu
            silnika. A dlaczego to radzę zajrzeć do pierwszego lepszego podręcznika
            elektrotechniki.

Kłopoty z Elinem, - OK - tylko czy zawsze są to kłopoty z falowikiem czy raczej
            z innymi parametrami niespołnianymi podczas eksploatacji. A Cityrunnery - tam
            też jest napęd Elina. Gdyby był tak samo awaryjny jak obencie ta jedna Enika to
            żaden już by nie jeździł.

Elektronizacja nie jest zła pod warunkiem że jest robiona z głową a nie
            efekciarsko. Napęd prądu zmiennego to mimo wszystko zmiejszy pobór energii. A
            wieć niższe koszty dla miasta. A wspomniane przez Ciebie wady tego tramwaju - OK
            wręcz bym wymagał. Tylę że niestety nadal to będzie głośne nieprzyjazne dla
            pasażera pudło z którego chce się jak najszybciej wysiąść.

Podsumowując. Na razie zabawy z Eniką można podsumować powiedzonkiem: "z
            deszczu pod rynnę".
            • Gość: J.S. Re: Na razie to po Enice.... IP: 195.69.82.* 02.01.06, 16:14
              > wg mnie musi BYĆ POWTARZALNA

O tak, a Eliny to byly powtarzalne jak jasna cholera, ciekawe tylko czemu
              3350+3351 mial tyle zjazdow.
              • ikarusojelcz Re: Na razie to po Enice.... 02.01.06, 16:56
                Gość portalu: J.S. napisał(a):

> > wg mnie musi BYĆ POWTARZALNA
                >
                > O tak, a Eliny to byly powtarzalne jak jasna cholera, ciekawe tylko czemu
                > 3350+3351 mial tyle zjazdow.

No właśnie .W.w.ta cholera wie
        • Gość: J.G Re: Na razie to po Enice.... IP: *.toya.net.pl 02.01.06, 23:42
          panu Gość portalu: STUDI " dziekujemy za tak cenne mysli techniczne " i
          zapraszamy na studia o specjalności energoelektronika i naped elektryczny moze
          w koncu przestaniesz wypisywac głupoty
      • ukalo Dziś widziana 03.01.06, 12:23
        Jako jazda próbna - solówka, na Pabianickiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka