citoyen 26.01.06, 21:15 Wszystko się już wyjaśniło. Winę za fatalny stan chodników i przystanków ponoszą pługi. MPK znów górą! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: Śliskie przystanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 21:36 buahaha. zwłaszcza gdy przystanek jest kilkanaście centymetrów ponad poziomem jezdni.....:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pusty śmiech Re: Śliskie przystanki IP: *.lze.lodz.pl 27.01.06, 07:20 Tłumaczenia godne Alternatyw 4. ŻENADA. Kiedy ludzie połamią sobie ręce i nogi, i posypią się pozwy do sądu o odszkodowania wtedy dopiero MPK pójdzie po rozum do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: Śliskie przystanki IP: 212.160.172.* 27.01.06, 08:50 Od tłumaczenia się MPK ze swojej nie udolności to aż mdli. Bajki ludziom wciskają, są miejsca w Łodzi gdzie pługi nie zasypują przystanków i tak ich nie ma kto uprzątnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmy_twister A ja jestem zdrowy i silny :-) 27.01.06, 09:10 ... a i tak ostatnio wybierając się do pracy wsiadałem do autobusu na czworaka :-) Oczywiście był to elegancki, produkcji niemieckiej przegubowy Mercedes 405 N - z bardzo też elegancką podłogą. Po prostu fajnie! A co do przystanków, to za Komuny były odśnieżane, że przypomnę.... Komuno wróć? Odpowiedz Link Zgłoś
artnow Re: Śliskie przystanki 27.01.06, 09:42 A możę ktoś w końcu przejrzy na oczy i zrobi porządki w łódzkim MPK ??? Przecież to co sie tam teraz dzieje woła o pomste do nieba. A zamiast być lepiej jest coraz gorzej. Niepoprawny Politycznie Poczytaj mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: velvis A u mnie odśnieżyli IP: 83.142.201.* 27.01.06, 12:19 Ale bzdury mówi MPK o tych szpitalach itp. Mój przystanek tramwajowy pod blokiem jest czyściutki aż do kostki brukowej już od poniedziałku. Adres: Zgierska - Jagiellońska (1 przystanek na Pn za Castoramą) I nie ma u mnie żadnych ważnych obiektów, no może poza kioskiem i piekarnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Śliskie przystanki IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.01.06, 12:59 "Czy MPK czeka na odwilż, która sama usunie śnieg z przystanków? - Oczywiście, że nie - zarzeka się Marcin Małek z MPK. - Musimy odśnieżać blisko 1800 przystanków, a ekipa sprzątająca liczy 80 osób. W pierwszej kolejności jedziemy tam, gdzie w pobliżu są szpitale, szkoły czy przedszkola. No i interweniujemy, kiedy dzwonią pasażerowie. Jeszcze dziś pojedziemy na przystanek przy palmiarni. " Nie wiem jak te 80 osob pracuje, ale chyba sie niezle obija. Ostatnie opady sniegu byly pare dni temu, do tego czasu wszystkie przystanki powinny wygladac idealnie. "MPK zapowiada też bliższą współpracę z Zarządem Dróg i Transportu. - Częste odśnieżanie przystanków to syzyfowa praca - mówi Małek. - My usuniemy śnieg, a przejeżdża pług i zrzuca całe pryzmy z jezdni na przystanek - mówi Małek. - Trzeba zorganizować prace tak, by najpierw jechał pług, a dopiero potem my wkroczymy do akcji." To juz powinno byc zrobione baaardzo dawno temu. A po drugie nawet na przystankach tramwajowych jest podobnie, MPK potrafi odsnierzyc, a za dwie minuty przyjedzie plug i wszystko zasypie (widzialem taka akcje na teofilowie). Jak sami nie wiedza kiedy ich wlasne wagony odsnierzaja to dopiero co mowic o tych drogowych. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Śliskie przystanki 27.01.06, 13:01 Od dziś robię listę przystanków gdzie jest lód. Postaram się okrasić to zdjeciem:] P.S. Dziś w nocy o 1:45 widziałem ekipę skuwającą lód na przystanku Przybyszewskiego/Tatrzańska:) Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Śliskie przystanki 29.01.06, 13:39 Jaracza/POW Pl. Reymonta Lodowa/Cm. Zarzew Przybyszewskiego/Lodowa Puszkina/Rokicińska Puszkina/Przyjaźni Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Śliskie przystanki 27.01.06, 14:35 Ja się wypitoliłem wzorowo ze śliskich schodów w tramwaju na taki śliski przystanek, stłukłem tyłek, przestawiłem kręgosłup ;P i wybiłem palce prawej dłoni, z jednym złamanym. Ale nie chciało mi się iść na pogotowie i szarpać się z MPK. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
citoyen Re: yarro! 27.01.06, 16:32 Nie odpuszczaj. Chroni Cię kodeks cywilny. Chcesz pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: yarro! 27.01.06, 18:09 Tak, wiem. Ale nie mam żadnych badań lekarskich. A palec już się generalnie goi, choć boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Śliskie przystanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 18:29 MPK ma na pelnym etacie 80 pracownikow zajmujacych sie tylko odsniezaniem. Bez problemu pojedynczy robol powinien odsniezyc 7 przystankow. Oczywiscie do akcji powinni wkroczyc gdy snieg byl puchem a nie lodem i pracowac w pojedynke a nie w stadzie nierobow jak to mialo miejsce podczas usuwania awarii cieplej rury w Krakowie. bi.gazeta.pl/im/5/3130/z3130895G.jpg Po 3 dniach wszystkie 1800 przystanki beda odsniezone do golego betonu. Sysyfowa praca jest kazde odsniezanie dla nierobow. Nagarnieta miekka pryzme przez plug jeden buras usunie w ciagu 10 min. Gdzie jest wiec problem?Co obecnie robi ta 80 osobowa banda nierobow? Nie chca nawet pracowac 10min/dzien? Jezeli MPK nie potrafi sobie poradzic organizacyjnie z tym problemem to niech nie bredzi i otwarcie przyzna sie do tego. Jako prawdziwy(nie wirtualno/internetowy)turysta wiem jak rozwiazuje sie problem odsniezania miasta po 40 cm opadach sniegu. Po 24 godzinach snieg znika z wszystkich przystankow.Z centrum miasta snieg wywozi sie.Tzw bloto posniegowe nie istnieje tam. Reasumujac:przyczyna obecnego syfu jest:lenistwo roboli,brak nadzoru i organizacj i oraz calkowita akceptacja tego przez prezydenta miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
citoyen Re: Śliskie przystanki 27.01.06, 22:27 W latach 80-tych odśnieżałem w MPK przystanki na Zachodniej i Limanowskiego. Gotowość zimowa była po 1 godzinie. Śnieg znikał po 3 godzinach. Z pracy wracałem o 6 rano. Jak czytam te brednie ludzi z MPK to wybucham śmiechem. Ciekawe, kto powołał tych czarujących ludzi, paradę blagierów na tak istotne funkcje. Sprawdzę to, a wtedy autor tej błazenady zapadnie się pod ziemię ze wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Śliskie przystanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 22:28 co do braków w odśnieżeniu to fakt ale te babcie - nie raz widziałem taką ledwo idącą ale jak zobaczy wolne miejsce w tramwaju to staranuje słonia by na nie wskoczyć Odpowiedz Link Zgłoś
zmudziaczek Re: Śliskie przystanki 27.01.06, 22:57 Ja natomiast jestem ciekawa, na co miasto wydało już ponad milion złotych, tzn na co to wiem - na wywiezienie śniegu, tylko ja się pytam skąd oni ten śnieg wywozli, bo jakoś nie zauważyłam zmiany. Najbardziej jednak rozbawił mnie tekst, że "im więcej wydamy na wywóz śniegu, tym mniej pieniędzy będzie na łatanie dziur po zimie" (zasłyszane w radiu eska dziś). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggie Re: Śliskie przystanki IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.01.06, 14:38 Ja jechałam ostatnio autobusem lini 57. Wysiadałam na przystanku na ul. NArutowicza przy Dworcu Fabrycznym. NA przystanku lezaly takie haldy sniegu i lodu,ze lepiej nie mowic. z wielkim trudem udało mi sie wysiasc z autobusu. Kilka osob przewrocilo sie w w tym Pani o lasce , ktora wyladowala GLOWA POD AUTOBUSEM!!! Dobrze ,ze szybko jej pomoglismy bo i naczej autobus rozjechl by ja jak nic. Dodam,ze ta Pani nie byla w stanie sama sie podniesc ze wzgledu na niesprawne, prawie ze zupelnie sztywne, nogi. SKANDAL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Śliskie przystanki IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.01.06, 15:07 Wszak okolice dworca traktowane były zawsze jako "bardzo reprezentacyjne", o czym świadczy choćby sterta zalegających tam na chodnikach psich hovien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggie Re: Śliskie przystanki IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.01.06, 12:58 To prawda. Sam dworzec też jest bardzo reprezentacyjny... Dojście do dworca np. ul. Składową też jest niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś