Gość: chudy Re: Zimno w tramwajach IP: *.mm.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 17:20 co to za chrzanienie z tą temperaturą od krtórej podobno zależy czy "korba" lub kierowca autobusu włączy ogrzewanie. Nigdy nie widziałem, aby przy temeperaturze np. -3C' prowadzący siedział w kurtce. Oni ogrzewanie mają zawsze włączone. Te popiprzone przepisy tyczą się tylko pasażerów, aby oni mogli sobie wprowadzać oszczędności. Także darujcie sobie te farmazony. Odpowiedz Link Zgłoś
ipt_lodz Re: Zimno w tramwajach 08.02.06, 21:00 Przejrzenie dyskusji po kilku dniach pozwala poczynić interesujące spostrzeżenia. I tak na przykład są dwa główne powody, dla których tramwaje nie są ogrzewane. Jeden jest taki, że byłoby za ciepło, drugi taki, że i tak będzie zimno. Zadziwia mnie też, że akcja spotkała się z silną negacją ze strony czytelników. Jest to o tyle dziwne, że akcja opiera się na faktach, a te są z natury rzeczy niedyskutowalne. I faktem jest, że w większości miast normy ogrzewania są przyjaźniejsze pasażerom. Faktem jest, że taka np. Warszawa zwraca uwagę na ciepło odzyskiwane z układu napędowego - w tych tramwajach, w których zamontowano rozruch impulsowy - czyli w tych, w których nie ma większej nadprodukcji ciepła - ogrzewanie włącza sie już przy wyższych temperaturach. U nas w Elinach czy Enice - nie. No i w końcu to, że motorniczowie wietrzą pojazdy w Łodzi też jest faktem, zaś np. w Krakowie czy Warszawie definitywnie sobie z tym poradzono. No i przypadki wyłączonego ogrzewania przy temperaturach poniżej -5st C też zdarzają się często, choć nie chcę tu rozstrzygać, czy to wina motorniczych, czy dyspozytorni. Ot, tyle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
405ng Re: Zimno w tramwajach 08.02.06, 21:36 No i w końcu to, że motorniczowie wietrzą pojazdy w Łodzi też jest faktem, zaś > np. w Krakowie czy Warszawie definitywnie sobie z tym poradzono. W jaki sposob ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Zimno w tramwajach IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.02.06, 21:58 W bardzo prosty, sa guziki do otwierania drzwi i motorniczy je stosuja, nie widzialem w Krakowie tramwaju w ktorym motorniczy samemu otworzylby drzwi. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
405ng Re: Zimno w tramwajach 08.02.06, 22:09 W Łodzi jest inaczej? Moze nie stosuja sie do tego wszyscy motorowi ale pewna czesc na pewno. Tylko co to zmnienia w centrum jak i tak wszystkie drzwi zostaja otwarte jesli nie przez motorniczego to wlasnie przez pasazerow. Tam gdzie jest najwieksza wymiana pasazerow tramwaj sie najbardziej wietrzy nie zaleznie od tego czy drzwi sa otwierane guziczkiem czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zimno w tramwajach IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.06, 12:41 405ng napisał: > W Łodzi jest inaczej? Tak. > Moze nie stosuja sie do tego wszyscy motorowi ale pewna c > zesc na pewno. No i tu chodzi właśnie o tę drugą część. >Tylko co to zmnienia w centrum jak i tak wszystkie drzwi zostaja > otwarte jesli nie przez motorniczego to wlasnie przez pasazerow. Ano to to zmienia, że nie wszędzie jest centrum, to raz, nie na każdym przystanku w centrum i nie okażdej godzinie ludzie potrzebują otworzyć wszystkie drzwi, to dwa, często wymiana pasażerów zakończy się, zaś tramwaj stoi jeszcze na światłach i wtedy drzwi powinny zostać zamknięte, to trzy. > Tam gdzie jes > t najwieksza wymiana pasazerow tramwaj sie najbardziej wietrzy nie zaleznie od > tego czy drzwi sa otwierane guziczkiem czy nie. Ale zależnie od tego jak są otwierane może wietrzyć się mniej lub bardziej. Pytanie pomocnicze: co Ty w zasadzie próbujesz udowodnić? Odpowiedz Link Zgłoś
405ng Re: Zimno w tramwajach 14.02.06, 19:34 > > Pytanie pomocnicze: co Ty w zasadzie próbujesz udowodnić? Ze sie czepiacie garbatego, ze proste dzieci ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zimno w tramwajach IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.02.06, 20:44 > Ze sie czepiacie garbatego, ze proste dzieci ma To chyba powinieneś zmienić zasób argumentów. Doprawdy dziwne, że również i w Poznaniu tramwaje są ogrzewane, w pojazdach jest ciepło, a drzwi otwierane są tylko przez podróżnych i jakoś tam wszystko działa dobrze. A tu nagle w Łodzi się nie sprawdzi... Dziwne, dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
405ng Re: Zimno w tramwajach 14.02.06, 21:57 A tu nagle w Łodzi się nie sprawdzi... Dziwne, dziwne Kto tak powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
e_wa Re: Zimno w tramwajach 14.02.06, 19:09 W PKS jest to samo. O tym sie nie mówi.23 stycznia jechałam (jesli tak można powiedzieć) z łodzi do rzeszowa autobusem kursowym PKS Łódz o godz. 6:00. Już na wstępie autobus przyjechał spóxniony ok 15 min, cały zamarzniety. Ujechalismy tak z 20 km i tam na jakiejs stacji benzynowej kurs sie zakończył. Nastepnie zabrał nas kolejny autobus kursowy jadący do Kielc. W Kielcach juz niestety musieliśmy sobie radzić sami. Nikogo niew obchodziło, czy mamy czym jechac dalej, czy mamy pieniądze na bilety, bo przeciez teraz w kazdym miescie jest osobna spółka i co taki PKS Kielce obchidzi, że ja zapłaciłam za bilet w Łodzi? Chcesz jechać, kupuj bilet i jedź. I w taki oto sposób głupie 400 km jechałam od 6 rano do 21 w mrozie, bez jedzienia, picia. Wróciłam do domu na wpół zamarznięta. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup pisemko ze ZDiT-u :) 15.02.06, 21:50 Po równo miesiącu oczekiwania oraz konieczności podania adresu "analogowego", dostałem na e-mail (po co im był mój adres domowy?) odpowiedź na pismo (wysłane e-mailem) w sprawie chłodu w trawajach. Pismo wysłałem do MPK i tylko do wiadomości ZDiT-u, jednek MPK jeszcze nie raczyło odpowiedziec. A przedwczoraj minął miesięcznym termin. A teraz cytuję pismo: <cytat> <nagłówek z herbem miasta i adresem ZDiT> <adres analogowy krzyskupa> Dot. niskich temperatur w pojazdach MPK – Łódź Sp. z o.o. Zarząd Dróg i Transportu w Łodzi pragnie poinformować, iż w chwili obecnej trwają prace nad podpisaniem z MPK – Łódź Sp. z o.o. nowego aneksu do Umowy, o świadczenie usług przewozowych na liniach komunikacyjnych lokalnego transportu zbiorowego w Łodzi oraz obsługi pasażerów korzystających z lokalnego transportu zbiorowego. W dotychczasowych umowach, Zarząd jako organizator lokalnego transportu zbiorowego w Łodzi, nie narzucał norm dotyczących ogrzewania pojazdów, jednakże doświadczenia ostatnich tygodni świadczą o konieczności umieszczenia takiego zapisu w Umowie. Proces poprawy jakości świadczonych usług, w ramach publicznego transportu pasażerskiego, ze względu na kosztowny cykl dostosowawczy taboru do zmieniających się norm i przepisów dot. transportu pasażerskiego (m. in. Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia), jest procesem długotrwałym. Odpowiadając na dalszą część Pańskiego pisma, dotyczącą możliwości indywidualnego otwierania drzwi przez pasażerów, ZDiT w Łodzi informuje, iż zobowiązał Zarząd MPK – Łódź Sp. z o.o., do wydania polecenia kierującym pojazdami, zobowiązującego ich do bezwzględnego stosowania opcji indywidualnego otwierania drzwi przez pasażerów. </cytat> I to wszystko. Konkretów praktycznie żadnych, ale jednak jest nadzieja, że będzie lepiej. No i ten nakaz... szkoda, że motorowi go nie szanują :/ pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: pisemko ze ZDiT-u :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 22:38 Mam prośbę. Czy możesz na forum "opublikować" treść pisma, które wysłałeś do MPK? Wraz z datą wysłania, tak dla porządku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: pisemko ze ZDiT-u :) IP: *.prokom.pl 16.02.06, 10:58 Super, tylko czemu zdecydowali się działać wtedy gdy mrozy się skończyły i w zasadzie od nastęnego tygodnia zacznie się klimetyczne przedwiońsnie? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: pisemko ze ZDiT-u :) 16.02.06, 11:27 > Po (...) konieczności podania adresu "analogowego", > dostałem na e-mail (po co im był mój adres domowy?) odpowiedź na pismo (...). No jak to? Nie wiesz po co im twój adres? Wpiszą sobie na listę krnąbrnych klientów tudzież wrogów do eliminacji podczas najbliższej wizyty Wani czy innego Saszy z Ukrainy w Łodzi. Strzeż się czarnej wołgi. ;)) > Pismo wysłałem do MPK (...) O, chłopie, masz przesrane. Przecież zrzeszony miłośnik komunikacji nie może się skarżyć pod groźbą... sam sobie dopowiedz resztę. :> Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: pisemko ze ZDiT-u :) 16.02.06, 11:59 michal.ch napisał: > O, chłopie, masz przesrane. Przecież zrzeszony miłośnik komunikacji nie może > się skarżyć pod groźbą... sam sobie dopowiedz resztę. :> Trochę bredzisz, biorąc pod uwagę ile skarg już Krzyskup wysłał. Gdyby było tak jak piszesz, już dawno jego fota byłaby w każdej kabinie ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: pisemko ze ZDiT-u :) 16.02.06, 18:16 Nie wiem, czy więcej wysłałem skarg, czy przypomnień o swoim istnieniu ;), co by raczyli mi odpowiedzieć. pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Zimno w tramwajach 15.02.06, 22:09 Ja chętnie przyjmę ten kawałek szyny. Będzie pasował, jak sobie urządzę pokój w stylu art noveau ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka może przy okazji - przednie drzwi w tramw i autob IP: *.toya.net.pl 16.02.06, 17:49 tak dla tych którzy "napłynęli" do naszego miasta - przednie drzwi w autobusach i tramwajach służą do wsiadania tylko inwalidom!!! A tak ogólnie to do wysiadania!!! AUTOBUSY I TRAMWAJE MIEJSKIE TO NIE JEST AUTOBUS PKS!!!U siebie na wsi zawsze wsiadaliście przednimi bo u kierowcy kupuje sie bilet! W łodzi takie wsiadanie powoduje tylko przepychanki i niepotrzebne utrudnienie ludziom starszym wsiadania przednimi drzwiami! Mam już dosyć tego całego bu......!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: może przy okazji - przednie drzwi w tramw i a 16.02.06, 18:19 A ja mam wrażenie, że te drzwi służą do wsiadania/wysiadania wszystkim pasażerom, którzy są dostatecznie blisko nich. Widziałaś gdzies tabliczę "Wejście/wyjscie tylko dla inwalidów"? Co więcej dla inwalidów zazwyczaj dostosowane są drzwi drugie - podjazdy. BTW, kierowcy tez mają wsiadać drzwiami innymi niż pierwsze? Wszak sa oni pełnosprawni... :> pzdr, krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: może przy okazji - przednie drzwi w tramw i a 16.02.06, 18:20 > tak dla tych którzy "napłynęli" do naszego miasta - przednie drzwi w autobusach > > i tramwajach służą do wsiadania tylko inwalidom!!! A tak ogólnie to do > wysiadania!!! To bardzo ciekawe... a masz coś na poparcie tej tezy, poza "wydajmisie"? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
forumowy_troll Re: może przy okazji - przednie drzwi w tramw i a 16.02.06, 18:39 A z jakiej wsi Ty przyjechałaś? Miastowi wiedzą, że zdanie kończy się jednym wykrzyknikiem, a nie trzema. Odpowiedz Link Zgłoś