Dodaj do ulubionych

XLII Liceum Ogólnokształcące

• Gość: ZIEM bzdety IP: *.lodz.msk.pl 14.03.06, 19:05
      Chodzilem kiedyś do tej szkoły i nawet udało mi się zdać maturę, mimo że
      niektórzy bardzo sie starali, zebym nie zdal :-P .Szkoła ma pare plusów i nie
      sa to przestronne korytarze, jak pisza moi poprzednicy (akcja jakaś?) ani
      wykwalifikowana kadra (wykWalifikowana , barany - wiecie chociaż, co to
      znaczy?)Dla mnie najważniejsze było to, że tak naprawde nikt sie nie czepiał i
      jak spelnilem minimum, moglem poswiecic sie swoim zainteresowaniom.Wiec szkola
      nie przeszkadzala - troche nawet pomogla przy dostaniu sie na studia (dzieki
      Królu!)
      Minus dla mnie- palacze w kiblach - niektore zadymione co przerwa.
      A bzdety niech czytaja debile
    • Gość: MartaL.3aLo XLII Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.mm.pl 14.03.06, 20:46
      Uważam XlII liceum jest godne uwagi.Jestem tegoroczną maturzystką i choć bywały
      ciężkie dnii z trudem przyjdzie mi opuścić szkolne mury.Na zawsze pozostaną
      miłe oraz również te mniej przyjemne wspomnienia.Co nasza szkoła ma do
      zaoferowania?Uważam,ze wiele.Przedewszystkim łatwo do nas dojechać,z prawie
      każdego zakątka Łodzi.liceum posiada ogromną salę gimnastyczną wyposażoną w
      nowy sprzęt gimnastyczny.Koniecznie należy tu dodać,że szkoła jest bardzo
      duża.szczerze się przyznam,że na początku trafiałam na lekcje po 15
      min,ponieważ nie mogłam się odnaleść :( po stresujących lekcjach,można udać się
      do sklepiku szkolnego,w którym pracuje bardzo miły pan sprzedawca,nazwywany
      przez wszystkich "szefem",obok sklepiku jest zrobiony specjalny kącik,gdzie
      można usiaść zjeść spokojnie i poplotkować ;) Co do kadry pedagogicznej,jak
      każdy z osobna ma swojego ulubionego nauczyciela i tego za którym się nie
      przepada,ale napewno można na nich liczyć.całego porządku pilnuje
      ochroniarz,nazywany "szeryfem" albo "strażnikiem teksasu".często organizowane
      są wycieczki,najczęściej przez Pania Ewe Pieczonke i Pana Adama Krórla.nie
      można zapomnieć również o wypadach do kina,teatrów czy wycieczkach po Łodzi
      organizwowanych przez Pania Aleksandre Śliwińską.Myślę,że aby się o tym
      wszystkim przekonać,powinniście odwiedzić naszą szkołę.serdzecznie zapraszam w
      swoim imieniu oraz innych uczniów i nauczycieli!
    • Gość: M.mucha3aLo XLII Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.mm.pl 14.03.06, 20:46
      --------------------------------------------------------------------------------
      witam wszytskich serdecznie!Jestem uczenncą XLII Lo,właściwie już tegoroczną
      maturzystką.czemu chciałabym was zachęcić do przyjścia do anszego liceum?
      powodów jest wiele:ogromna sala gimnastyczna (siłownia,sale do pinponga,sala do
      aeropiku,sala gimnastyczna podzielona jest na sektory:do siatkówki i
      koszykówki),w naszej szkole odbywa się wiele meczy,na które zjeżdżają sie licea
      z łodzia by uczestniczyć w rywalizacji np.mecze siatkówki i koszykówki.Szkoła
      jest bardzo duża,posiada wiele sal lekcyjnych które wyposażone są w odpowiednie
      materiały pomocnicze służące do nauki.posiadamy wsapniały sklepik szkoly,w
      którym można ugasić pragnienie i głód :) w sklepiku władzę sprawuje bardzo
      sympatyczny "szef",z którym można porozmawiać od serca oraz się
      pośmiać.Nauczyciele,każdy jest inny,jedne bardziej wymagający drugi mniej,ale
      zawsze na każdego pomoc można liczyć.Nauczycile organizują specjalne kółka
      pozalekcyjne,na które każdy mozę uczestniczyć,aby pogłebić wiedzę np.kółko
      biologiczne (orgnizowane rpzez Pana Marka Pieczonke,kółko chemiczne (or.przez
      Panią Krystynę Uszpolewicz) itd.Aby się o tym wszystkim rpzekonać,koniecznie
      nas przyjedzcie
      • Gość: Mark Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.msk.pl 15.03.06, 10:28
        Kadra może jest ok, ale ciężko to sprawdzić, bo często ukrywa się na zapleczu,
        w czym przoduje jedna z nauczycielek matematyki. Warunki ok, ale z wynikami
        matur jest dużo gorzej-patrz www.komisja.pl
    • korek1118 Re: XLII Liceum Ogólnokształcące 15.03.06, 17:58
      Różna różności tutaj czytam, ale wiekszośc to brednie reklamowe jakieś. Garsć
      faktów;
      fizyka i chemia lezy
      polski ujdzie (zalezy z kim)
      angielski -tylko Kordiak
      matma-tylko Górska
      historia - tylko Król
      biologia - tylko łuszczyńska
      i jak trafisz taki zestaw - tomozesz tam isc. W innym przypadku szkoda 3 lat i
      zzmarnowanej szansy na studia. Ja mialem szczescie (prawie)!

PS. Dyrekcja głowna Sz. jest do niczego, wlasciwie nie funkcjonuje.
      • Gość: anja Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 15.03.06, 20:48
        Jeśli pozytywna opinia o szkole ma opierać się tylko i wyłącznie na szerokich
        korytarzach, zwierzatkach w sali biologicznej oraz najwiekszej w Łodzi sali
        gimnastycznej to ja dziękuję za taką szkołę.
        Akurat jest tak że część nauczycieli znam, bo sama miałam z nimi lekcje, i
        niestety część z nich to totalne nieporozumienie! Jedna pani celowała wręcz w
        spędzaniu całej lekcji na zapleczu po czym 5 minut przed końcem przychodziła i
        pytała z książki (tylko chłopców, bo tu cytat "są brzydcy, a dziewczynki ładne").

Co do pani Górskiej to się zgadzam w 100% - super babka, bo miałam przyjemność
        mieć z nią matmę.
    • Gość: takaSeAbsolwentka 42lo;) IP: *.net.euron.pl 15.03.06, 22:26
      skonczylam niewdawno szkole ale jeszcze na straych zasadach wiec o nowym
      systemie jaki panuje w szkole wiem niewiele ;
      powiem tak ; szkołe moznaby nazwac DOBRĄ gdyby zmienic dyrekcje ktora podobno
      marnuje fundusze ,i wywalic kilku nauczycieli ktorzy robia kariere tylko dzieki
      temu ze na kazdym kroku sie podlizuja wcale nie lepszej dyrekcji <np Kaminska
      ktora NICZEGO cie nie nauczy , PARE PIECZONKOW ktorzy autorytet wsord uczniow
      zawdzieczjaa tylko (?) dzieki papuzkom i chomikom - umarlakom oraz luznym""
      stylem bycia bo akurat na tym etpaie nauczania moim skromnym zdaniem nie jest to
      wskazane .
      • Gość: Gloria Re: 42lo;) IP: 81.219.162.* 16.03.06, 20:16
        hmm... Kamińska jest aktualnie moją wychowawczynią, i jakoś nie zauważam tego, aby mnie niczego nie nauczyła.
        a wrećz przeciwnie - w przeciwiństwie do pani Zdziechowskiej potrafi zmusić Cię do tego, że i tak zrozumiesz matematykę.
        i fizykę - fizyka ze Słomkowską to była mordęga.

jedyne co mnie wku..a - to zachowanie mgr. Szcześniak.
      • Gość: Ania Re: 42lo;) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.06, 20:50
        Ludzie czemu wy takie głupoty piszecie! Dyr. Szeszko jest spoko, Kamińska jest
        OK, a komu to przeszkadza, że Pieczonki lubia młodzież a ona ich, bo chyba nie
        samej młodzieży, ha, ha?!!!!!!!!
    • Gość: .. Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.166.rev.vline.pl 16.03.06, 15:45
      Naszczescie w tym roku koncze to liceum ...skonczylam tez w tej szkole
      gimnazjum.Owszem szkola duza przestronna miejsca nie barknie sale tez moga
      byc!!!! Ale dyrekcja jest poprostu do NICZEGO!! Miało byc patio zostaly nawet
      zebrane pieniadze i gdzie ono jest?? Ani pieniedzy ani patio ale jest za to
      nowa pralka w szkole fajnie nie?? Rok temu umarl papiez i w tej naszej wielkiej
      szkole nie bylo miejsca zeby zebrac uczniow i zrobic minute ciszy?? przeciez
      jest najwieksza sala gimnastyczna w Łodzi?? ale po co tracic 10 minut z lekcji
      no nie...byla minuta ciszy ale po wilekiej aferze..Nawet silownia jest jakze
      fajna tylko szkoda ze sprzet na niej nie dziala..NO a od niektorych nauczycieli
      mozna posluchajc codzine jakim sie jest glabem..zamist mozgu , skorka
      pomarancza!! AAA zapomnialm mamy wypoasionego ochroniarza jednego na nasz
      wielka szkole..hmm za ktorego musimy my z wlasej kieszeni placic...Ludzie wstyd
      poprostu wstyd co Wy tu piszecie ktos Wam za to placi?? Owszem jest kilku
      nauczycieli z prawdziwego zdarzenia...wymienie bo warto o nich tu wspomniecPani
      prof.Górska, pani prof.Kordiak , pani prof.Kaminska i to chyba niestety na
      tyle... Wybór nalezy do Was...Zrobicie jak uwazacie...
      • Gość: .... Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.166.rev.vline.pl 16.03.06, 15:58
        Zapomnialm jeszcze o jednym...Mamy bardzo fajne WC ...Trzeba chodzic niestety
        parami bo albo nie ma drzwi albo jak sa drzwi to nie ma okienek w drzwiach..ale
        to tak na marginesie!!
    • Gość: KaMiluSzka Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.mm.pl 16.03.06, 16:05
      WELCOME TO HELL...!!!
      Jeny ludziska zapłacili wam za pisanie samych plusów...To ja to sprostuje...
      hmm jak ja widze moja szkołe..przede wszytskim 42Lo Óczy i
      wyhowóje...Najbardziej podoba mi sie wybudowane w tamtym roku Patio gdzie tylko
      jak sie zrobi ciepluchno na dworzu to mzona wysjc posiedziec na
      ławeczkach...jest spoko...serio!!! Bogato wyposazone sale normalnie zlote
      ławki...wygodne krzeselka...nawet oparcei sie nie wbija w okolice krzyza...
      Bezpieczenstwa pilnuje boski ochroniarz (ten taki karłowaty blondas..ale luz to
      tylko moje zdanie...nie robmy nikomu przykrosci) przejdzmy do ciała
      pedagogicznego hehe (wyginam smialo cialo) :P:P:P
      Pozdro dla Ali G naszej koffanej panci...... Góruś with Król najlepsza czołówka
      ach no i pani Rysia...
      Jak traficie na pania Aleksandre Góska to spoko pierwsze wrazeni ``jenyyy...``
      ale pozniej luz juz nie trzeba sie bac stania przy tablicy...chociaz nie...ja
      sie ciagle boje :P Przeciez to jest proste jak konstrukcja Cepa...!!! A jak nie
      wiecei co to jest to w Erze wam wytlumacza...ogólnie spoko laska moze i nie mam
      rewelacyjnych wyników z matmy (która zdaje na maturze...heh zdaje <-
      • Gość: Uczen Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.mm.pl 16.03.06, 16:52
        no zgadzam sie z toba KaMiluSzkO! ci wszyscy ktorzy pisali te pierdoly niezle
        musieli byc zastraszeni albo "kupieni" przez nauczycieli bo niewierze ze zdrowy
        czlowiek jest wstanie cos takiego powypisywac (szerokie korytarze i wogole taka
        wspaniala) po 13 latach spedzonych w tej szkole mowie ze tak niejest. Panuje
        tam niemilosierny syf!! szkola jest zniszczona pomazana i ponura a co do
        nauczycieli tylko pare wyjatkow jest( p.Gorska :) p.Krol p.Kaminska) reszczie
        zalezy tylko na tym zeby dostac 1 pieniadze a nie nauczyc nas czegos a dyrekcja
        to poprostu smiech na sali nic nierobia a biora kase zamiast je zainwestowac w
        szkole(wyremontowac klasy, wymienic podlogi) i jeszcze ten ochroniarz
        gimnazjalista by mu pysk obil poprostu porazka dobrze ze koncze ta szkole!!

specjalne pozdrowienia dla p.A. Gorskiej i kamiluszki:):p
        • Gość: Moniaaa Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:06
          w zupełności się zgadzam z 2 wyżej komentującymi osóbkami:D szkoła jak każda
          inna... nic nadzwyczajnego!! jedynym plusem jest chyba to że juz w 2 klasie sa
          fakultety... oczywiście pani Górska jest the best:D:)) jeśli chodzi o dyrekcje
          to uważam że jest godna pożałowania:/ (wtrącała się nawet do naszej studniówki
          mimo że miała tam być tylko gościem) no ale cóż moge więcej powiedzieć? różni
          ludzie bywają... aaa no i oczywiście nieprawdą jest że w III klasie nauczyciele
          więcej wymagają...wręcz przeciwnie!! teraz mamy wiecej luzów!! można chodzić
          tylko na 3 przedmioty: polski, jezyk obcy i wybrany przedmiot!! pozdro
          • Gość: KaMiluSzka Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.mm.pl 16.03.06, 20:16
            Hmmm wydaje mi sie ze chodzic trzeba na wszytskie lekcje ale ok moze sie nie
            znam...pewnie chodzilo ci o to ze wieksza uwage przywiązuje sie do przedmiotów
            zdawanych na maturze...ale chodzic trzeba na wsyztskie leksiony...!!!
            Elo ludziska Miś leci na tvp2....!!! Pozdrowionka dla ziomków z IIIc.... <lol>

<Kamiluszka>
        • Gość: POWIEM CZEMU NIE! Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.devs.futuro.pl 30.03.06, 00:51
          TEMAT DYREKCJI W TYM "BUDYNKU" ZWANYM SZKOŁĄ ZAWSZE BYŁ DRAŻLIWY...
    • Gość: Monixa_16 Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.devs.futuro.pl 16.03.06, 19:56
      Zachęcam wszystkich gimnazjalistów do przyjścia do naszej szkoły:) naprawde
      warto:) sympatyczni nauczyciele, uczniowie także:P największa sala gimnastyczna,
      co mnie osobiście chyba najbardziej się tu podoba:P dla zainteresowanych są
      także róznego rodzaju kółka poza lekcyjne, z resztą ...sami się przekonacie,
      jeśli wybierzecie nasze Liceum:)
    • Gość: karolina29 3a Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 21:05
      Z cala pewnoscia mozna nazwac to liceum nieprzecietnym.posiada wiele zalet i
      kilka wad ktorych nie da sie uniknac przy tak duzej grupie osob.jednak
      pozytywnie oceniam jej funkcjonowanie i "wyjatkowe"grono pedagogiczne.jest
      dobrze wykwaliikowane ,nauczyciele sa otwarci ,pomocni i tolerancyjni.staraja
      sie ksztaltowac nasza osobowosc,napewno nadaja szkole wyjatkowy wyraz:)szkola
      jest bardzo dobrze wyposazona wiec stwarza wiele mozliwosci.uczniowie sa
      sympatycznie nastawieni do rowiesnikow,dlatego warto przekonac sie osobiscie.
      • Gość: Gloria Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: 81.219.162.* 16.03.06, 21:39
        symaptycznie nastawienie? chyba tylko różowe lampucery koczujące w toalecie na trzecim piętrze do sobie podobnych.
        śmieszą mnie opinie samych uczniów o owej "cudownej atmosferze".

a prawda jest taka, że do szkoły dostaje się byle kto.
        ludzi, którym tak jak mnie zależy na ocenach i nauce jest mało.

świadczy o tym liczba czerwonych pasków.
    • Gość: Kosa Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.toya.net.pl 16.03.06, 21:47
      Szkoła nasza nie ma żadnych wad, wszyscy nauczyciele są kochani i świetnie nas
      uczą, najwyżej czasem się zdarzy, że któryś z belfrów przyłozy nam linijką ale
      to pewnie w każdej szkole tak jest. Poziom jest bardzo wysoki ale to bardzo
      dobrze bo możemy liczyć na to że będziemy gruntownie wykształceni po zakończeniu
      szkoły. Szkołe patroluje ochroniarz, każdy czuje się bezpiecznie, kiedyś raz
      jeden mu podpadł i skończył w szpitalu (psychiatrycznym) więc nikt nie chuligani
      i jest bardzo spokojnie na terenie szkoły. W szkole nie brakuje żadnych środków
      czyszczących, ubikacje są zadbane, pachnące i aż ma się ochotę tam czesto
      przychodzić ze swoimi potrzebami. Zimą było tak ciepło że musieliśmy siedzieć na
      lekcjach w samych slipkach, ale lepsze to niż gdyby trzeba było siedziec w
      kurtkach. I nieprawdą jest że nauczyciele nas wyzywają od najgorszych, uważam iż
      zwrócenie komuś uwagi że ma skórkę od pomarańczy zamiast mózgu wpływa pozytywnie
      na umysł ucznia i motywuje go do pracy. Co do kocenia to u nas oczywiście nie ma
      żadnej fali czy czegoś tam, a obrzędy typu płukanie głowy w muszli klozetowej
      czy mierzenie korytarza zapałką uważam za zwyczaje, które pozwalają zbliżyć
      starszych i młodszych uczniów.Podsumowując nie mozna wyobrazić sobie lepszego
      miejsca do realizowania swoich ambicji naukowych, nasza szkoła otawrta jest dla
      wszystkich głodnych wiedzy i kontaktu z przemiłymi osobami. Ja osobiście gorąco
      polecam naszą szkołe, dzięki niej stałem się lepszym człowiekiem!
      • Gość: Uczen Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.mm.pl 16.03.06, 22:00
        no popieram ale znowu pojawily sie posty jaka ta szkola jest swietna i wogole
        ludzie dajcie se spokoj nieprzychodzcie tu wkurza mnie pisanie takich bzdor za
        dlugo do tej szkoly chodze i nieuwierze w te bajki
        Pozdrowienia dla calej III c lo i dla p. A. Gorskiej
    • Gość: LL Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 12:24
      Ludzie skończta to głupie pisanie, bo ani poziom nie ten, a i z ortografią
      kiepsko i jeszcze uwierzę , że rzeczywiście tu są sami debile co nawet przed
      maturą nie potrafia sklecić zdania! DO NAUKI ! Macie jeszcze szansę ją zdać jak
      się ostro weźmiecie do roboty, a nie będziecie zajmować się obrażaniem innych!
      • Gość: Uczen Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.mm.pl 17.03.06, 14:30
        kiepski zart:/
        • Gość: ziom248 Uczmy się by zostać wykształconymi bezrobotnymi... IP: *.lodz.mm.pl 18.03.06, 21:03
          hehehe jeszcze raz sobie rpzeczytałam te wasze opinie....i zenujace jest to iz
          wpisujecie same super latywy tylko dla 5 z Wosu czy Historii napiszcie
          prawde....Ja nie mowie szkoła ma plusy i minusy ale ostatnio niestety same
          minusy...Nie wiem czy to zwiazane jest z dyrekcja czy co ale cos schodzi na
          psy...!!! Mialo byc wybudowane Pario na ktore zebrano pieniadze i dupa nie ma
          ani Patio ani Kasy....:/:/:/ Niby zbierali...na weża ale ani weza ani tej kasy
          na weza ja go nigdy nie widzialam wiec nie wnikam w sprawy zwierzatek...wiem
          tylko jedno ze jak temperatura w szkole spada ponizej 15stopni C to nawet szare
          myszki maja odwage sie pokazac w klasach np 005c
          Sami zdecydujcie czy chcecie wstapic w gorno szarych obywateli naszej szkoly...

• Gość: CMS Re: Uczmy się by zostać wykształconymi bezrobotny IP: *.net.euron.pl 18.03.06, 21:43
            Tytul postu mi sie nie podoba!!!jaka jest alternatywa???bez wyksztalcenia to juz
            w ogole nie masz szans....chyba tylko w polityce;) a poza tym ZGODA.
    • Gość: krzysztoff XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.netburg.pl 19.03.06, 14:56
      Teraz coś o mojej kochanej i wspaniałej szkole (kocham wazeline):]
      Co można napisac o 42 szkoła jak szkoła ma uczniów, klasy, nauczycieli, ogromna sale gimnastyczną i nawet pracownie informatyczne:]. A i zapomniałem o wspaniałym bodygardzie.
      Teraz poważnie, co ci może dać 42:
      -maturę (jak zadasz)
      -wspaniałe wspomnienia
      -wyniesiesz wspaniała wiedze:]
      -dowiesz się ze sala kinowa nie musi służyć do oglądani filmów na dużym ekranie tylko na 2 ,,małych” telewizorach
      -darmowa zupkę na stołówce
      -bezpieczeństwo (ochroniarz przy wejściu)
      -zapiekanki, hot dogi, hamburgery, chipsy, batoniki, napoje chłodzące:] i to wszystko ze sklepiku
      -zabawy z chomikiem, myszkami, królikiem i rybkami jak pozwoli nauczyciel od biologii:]
      -muzyki na przerwach ci nie da (kochany ZAIKS)
      -imprezy, w których możesz się wykazać np. walentynki, andrzejki, wystawy biologiczne itp.:]
      -a i zapomniałbym o WF i sali gimnastycznej i turniejach siatkówki, koszykówki

To chyba wszystko, co mogę powiedzieć o moje szkole przyjdź zobacz ocen.
      Wiecej info a dokładnie fotek możecie zobaczyc na stronie: www.lo42.edu.lodz.pl/
    • Gość: krzysztoff Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.netburg.pl 19.03.06, 14:59
      Teraz coś o mojej kochanej i wspaniałej szkole (kocham wazeline):]
      Co można napisac o 42 szkoła jak szkoła ma uczniów, klasy, nauczycieli, ogromna sale gimnastyczną i nawet pracownie informatyczne:]. A i zapomniałem o wspaniałym bodygardzie.
      Teraz poważnie, co ci może dać 42:
      -maturę (jak zadasz)
      -wspaniałe wspomnienia
      -wyniesiesz wspaniała wiedze:]
      -dowiesz się ze sala kinowa nie musi służyć do oglądani filmów na dużym ekranie tylko na 2 ,,małych” telewizorach
      -darmowa zupkę na stołówce
      -bezpieczeństwo (ochroniarz przy wejściu)
      -zapiekanki, hot dogi, hamburgery, chipsy, batoniki, napoje chłodzące:] i to wszystko ze sklepiku
      -zabawy z chomikiem, myszkami, królikiem i rybkami jak pozwoli nauczyciel od biologii:]
      -muzyki na przerwach ci nie da (kochany ZAIKS)
      -imprezy, w których możesz się wykazać np. walentynki, andrzejki, wystawy biologiczne itp.:]
      -a i zapomniałbym o WF i sali gimnastycznej i turniejach siatkówki, koszykówki

To chyba wszystko, co mogę powiedzieć o moje szkole przyjdź zobacz ocen.
      Wiecej info a dokładnie fotek możecie zobaczyc na stronie www.lo42.edu.lodz.pl/
    • olciaiia Re: XLII Liceum Ogólnokształcące 20.03.06, 16:15
      Szkola jest naprawde bardzo dobra...jak ktos pisze ze niczego sie Tu nie nauczy
      to jest w błędzie bo wszedzie jesli sie tylko chce mozna sie nauczyc...
      szkola jest:
      duza (ale jej przestronnosc nie przeszkadza w dobrym kontakcje nauczycieli i
      uczciów.)
      bardzo duza i dobrze wyposarzona sala gimnastyczna(znakomicie nauczyciele WF
      ktorzy organizuja zajecia z dziecki z przedszkola naprawde fajna zabawa)
      dobrze rozbudowana sala informatyczna.
      fakultety rozpoczynaja sie od 2 klasy [2H tygodniowo](uwazam ze to jest bardzo
      dobre.
      bardzo fajne profile(to własnie sklonilo mnie do przyjscia do tej szkoly).
      W naszej szkole wystepuje Klub Europejski prowadzony przez Pana Adama Króla,
      organizowane sa ciekawe wycieczki oraz spotkania.
      wyrozumiali pedagodzy..:]
      posiadamy rowniez sale kinowa stolowke i sklepik szkolny oraz ksero na
      miejsiu..:]
      Zapraszam do tej szkoly jest naprawde Fajnie...
      OLcia..IIa
    • Gość: rodzice nasz WYBÓR - dlaczego 42liceum? IP: *.lodz.msk.pl 20.03.06, 18:11
      Witamy tych wszystkich, którzy poważnie myślą o wyborze szkoły.Jesteśmy
      rodzicami ucznia 3kl. gimn.Szukaliśmy wspólnie liceum, ostatecznie nasz wybór
      padł na 42 LO.Informacje zebraliśmy w szkole, z opinii byłych i aktualnych
      uczniów (dziękujemy Ani!), zrozmów z nauczycielami i innymi pracownikami.
      Czytaliśmy też poprzednie wpisy (niektóre mocno przesadzają z entuzjazmem). Oto
      motywy, które nami kierowały:
      1.Do tego LO nie przychodzą uczniowie bardzo dobrzy- są słabi, przeciętni,
      dobrzy też- ci, którzy są "po przejściach" (jakieś problemy w gimnazjum). Nasz
      syn miał sporo braków z powodu chorób- do bardziej prestiżowego liceum sie nie
      dostanie. Ci tutaj, w końcu nie geniusze, maturę jednak zdają, duża część nawet
      przyzwoicie, na studia dzienne też się dostają. Czyli poziom jednak PRZYZWOITY.
      2.Kadra nauczycielska- - prawie wszyscy mają uprawnienia egzaminatorów
      maturalnych- kto lepiej przygotuje do matury? Jest wprawdzie kilka osób, które
      się mało przykładają do pracy, ale mamy wrażenie, że dyrekcja już się za nie
      bierze.Jest też kilkoro bardzo dobrych nauczycieli:jedna z matematyczek,
      anglistek, germanistek, pani od biologii, historyk.To są akurat te przedmiot, z
      których syn ma najlepsze stopnie- może będzie tu matura? Najważniejsze, że nie
      ma takich, którzy się znęcają nad uczniami.
      3.Są tu zajęcia przygotowujące do konkretnego egzaminu maturalnego- już od 2
      klasy 2 dodatkowe godziny w tygodniu.To oraz patrz pkt 2 powoduje,że wyniki
      matur są zaskakująco dobre.
      4.Naprawdę dużo przestrzeni-słynna sala gimnastyczna, dobre zaplecze socjalne
      (działające prysznice), kolorowe sale - w sumie dość czysto. Pozostałe szkoły,
      które oglądaliśmy wyglądają dużo, dużo gorzej.
      5. Względy ekonomiczne. Mieszkamy na Radogoszczu, kilka minut drogi
      piechotą.BLISKO i TANIO.Bez wydawania pieniędzy, bez zbędnej straty czasu na
      dojazdu.
      6. Trudno obcym wejść do szkoły- nam też. Jest ochrona, pracownicy interesują
      sie obcymi twarzami.
      Powyższe argumenty zdecydowały o naszym wyborze.Chcielibyśmy, aby podobnie
      myślących było więcej- syn będzie miał lepsze towarzystwo :-)
      • Gość: ??? Re: nasz WYBÓR - dlaczego 42liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 19:22
        hmm... ciekawe czy autorem sa rzeczywiscie rodzice... hmmmm. no comments. no
        tak. dla takich uczniow 42LO jest wprost idealne. pozdrawiam przyszla elite
        radogoszcza.
        • Gość: maturzysta Re: nasz WYBÓR - dlaczego 42liceum? IP: *.lodz.msk.pl 20.03.06, 21:26
          THX za pozdrowienia. Co złego jest w byciu elitą Rado? Lepiej tu niż nigdzie.I
          jeszcze-facet, nie dop... się do ludzi,znam takich, dla których kupno biletu
          jest naprawde problemem. Nie wszyscy maja kase, nie wszystkich mozna oceniac po
          kasie rodziców.
          Pozdr dla Radogoszcza (nie tylko dla elity)
          • Gość: ??? Re: nasz WYBÓR - dlaczego 42liceum? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 21:37
            po pierwsze nie jestem facetem, po drugie chlopczyku nie przeklinaj bo
            niektorych to moze zdeprymowac. po trzecie przeklenstwami ugruntowales tylko
            moje zdanie o tej szkole. kwintesencja.... ech. a poo czwarte nie chodzi mi o
            predyspozycje finansowe tylko intelektualne uczniow, o ich kulture i
            zaangazowanie w nauke. nie kazdy musi byc bogaty- ww wszystkich szkolach sa
            ludzie o skromnym zapleczu finansowymn i ja ich bron Boze nie potepiam. mowie
            tylko ze do 42 LO chodza same glaby, niewazne czy sa bogaci czy biedni. i lepiej
            naucz sie czytac ze zrozumieniem (przyda ci sie na tegorocznej maturze z
            polskiego:>), bo jak na razie to umiesz tylko opatrznie odczytywac intencje
            autorow postow. madrosc wcale nie rowna sie bogactwu, jak tego nie wiesz to
            wspolczuje. POZDROWIENIA:p
            • Gość: ziom248 :):):) Re: nasz WYBÓR - dlaczego 42liceum? IP: *.lodz.mm.pl 20.03.06, 21:49
              jejuś...głąby, jeny dobrze ze nie gamonie bo wsumie juz bym wiedizal któż to
              napisał...Prosze mnie tu nie obrazac....Nie jestem głabem!!! Gamoniem to owszem
              ale tylko dla jedej osoby :P:P:P (wsumie pozdorwienia)
              Nie wiem zamaist serio pokazac dobre i niestety te zle storny 42Lo zajmujecie
              sie pie..mi wyzywacie sie od glabow i wogole...

Ach i nie prawda ze ciagle wrzucamy na dyrekcej...hehe pozdrowienia do pani
              Górnej!!! wcale nie wrzucamy na dyrekcje...!!! Przynajmniej nie na cala :P:P:P
      • Gość: UWAGA!!!!!!!!!!!!! Re: nasz WYBÓR - dlaczego 42liceum? IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 23.03.06, 00:31
        NO TO JA POWIEM CO WIEM PANI EWA P NIBY JEST PROFESOREM A GÓWNO CIE
        NAUCZY !! !! ALE BARDZO LUBI DZIEWCZYNKI:> KTO CHODZI NA JEJ LEKCJE TO WIE O CO
        CHODZI , NAUCZYCIELKI OD INFY SA DO DUPY NIC NIE UMIEJA !! JEDNA KIERDA A DRUGA
        RUDA KTÓRE GÓWNO WIEDZĄ O KOMPUTERACH !! SZKOŁA JEST W SUMIE DUŻA I FAJNA
        SPRZET TEZ DOBRY JEST ALE TO WSZYSTKO NIE WIEM JAKI NAUCZYCIEL KAZAL PISAC TU
        TYLE KOMENTARZY JEDYNE CO SIE MOŻESZ NAUCZYC W TEJ SZKOLE TO JARAC BAKE I PIC
        WODKE Z METY :] serio mowie;]
        • Gość: POWIEM CZEMU NIE ! Re: nasz WYBÓR - dlaczego 42liceum? IP: *.devs.futuro.pl 30.03.06, 00:33
          Widzę że nic kompletnie się nie zmieniło od 10-6 lat. Jak jesteś bystry to sam
          obliczysz. Co do komentarzy popieram, tylko ciekawy jestem czy to Bydlęcie –
          sprzężenięcie „jakiegoś” niehigienicznego zwierza z dyrektorem departamentu
          kręcenia lodów, tuszowania niedociągnięć oraz zamykania gęb nieposłusznym,
          wciąż jest Panią Dyrektor. Przerażająca istota o osobliwym zapachu i totalnie
          bez pomysłów.??
    • Gość: Ola Fiedeń Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.mm.pl 21.03.06, 13:53
      Jestem uczennicą pierwszej klasy w/w liceum. Dostałam się do tej szkoły zupełnym
      przypadkiem. Składałam papiery do trzech innych liceów, które jak teraz widze
      nie mogą z tym nawet konkurować. Przed rokiem słyszałam o tej szkole wiele
      niepochlebnych opini: "Najgorsza szkoła w Łodzi", "Niczego się tam nie
      nauczysz"...Dziś wiem, że nie warto sugerować się cudzym zdaniem.
      To prawda, do szkoły dostać jest się dość łatwo. Przyszłam tu z pozostawiającym
      wiele do życzeńa świadectwem gimnazjalnym. Możnaby pomyśleć, że szkoła nie
      przywiązuje wagi do "jakości" przyjmowanych uczniów? Otórz nie. Nic bardziej
      mylnego. Słaby uczeń dostaje tu szanse na osiągnięcie dobrego wyksztaucenia.
      Bardzo dobrze wykwalifikowana kadra nauczycieli jest w stanie doskonale
      przygotować do egzaminu maturalnego.
      Szkoła prezentuje się pozytywnie również pod względem wizualnym. Pracownie są
      przestronne i zadbane, mamy dużą stołówkę i sale kinową- żadko spotykaną w
      innych liceach. Posiada również bardzo dużą i świetnie wyposażoną sale gimnastyczną.
      Podsumowując moja wypowiedź jednym zdaniem, gorąco zachęcam do odwiedzenia
      naszej szkoły oraz do prywatnego i indywidualnego podważenia złej opini o tym
      liceum.
      • Gość: XXX Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.msk.pl 21.03.06, 14:06
        Wyniki matury za 2005 rok
        źródło www.komisja.pl
        biologia poz podstawowy 23,85 rozszerzony 16,57
        chemia 23,35 -9,88
        fizyka 25,00 - 9,67
        geografia 47,18 - 40,48
        historia 48,84 - 20,73
        historia sztuki 36,50 - 21,00
        angielski 36,13 - 25,55
        francuski 27,64 - 16,40
        niemiecki 34,12 - 30,17
        polski 42,13 - 14,96
        matematyka 22,78 - 9,39
        WOS 61,50 - 36,25
        Wszystkie dane są podane w punktach.
        Z takimi wynikami trudno zawalczyć o publiczną uczelnię wyższą.
        • Gość: ??? Re: XLII Liceum Ogólnokształcące -wyniki matury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 17:49
          to jest najlepszy komentarz dla tego LO. bialo na czarnym poziom szkoly,
          obrazowany przez wyniki matury. bardzo ladny post Olu Fiedeń, na pewno pani
          polonistka Ci postawi 5, pewnie nawet go kotygowala. mozecie mowic co chcecie,
          ale kwalifikacje kadry (ktore w niektorych przypadkach kwestionuje-chodzilam tu
          do gimn) nic nie dadza, gdy uczniowie sa kiepscy i nie chce sie uczyc. kiepska
          klasa hamuje rozwoj najlepszych. ciezko po takiej szkole zdac dobrze mature.
          takie sa prawa natury.... co ja Wam na to poradze. reklamujecie to LO jak by
          bylo dobre. ok, dla malo zdolnych jest perfekcyjne, ale tymi wyolbrzymionymi
          komentarzami nie robcie zdolnym ludziom wody z mozgu, bo sie mozna niezle naciac
          jak sie je czyta. normalnie z opinii wynika ze jest to najlepsza szkola w lodzi.
          no i te PIEKNE PRACOWNIE.... owszem jest ich kilka, ale: 1)nie jest to
          wyznacznik poziomu szkoly; 2)nie jest ich znow az tak wiele.
          • Gość: maturzystka Re: XLII koryguje:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 20:30
            po przeczytaniu tej blednej opinii stwierdzialam ze nalezy wyjasnic pare
            istotnych kwestii.wiesz moze w gomnazjum do ktorego chodzilas wowczas byl inny
            poziom jak wynika duzo nizszy.ale musze cie rozczarowac liceum jest w czolowce w
            wojewodztwie,zobacz w newsweeku jak nie wierzysz:) powstrzymuj sie od blednych
            opini bo mozesz sie naprawde bardzo pomylic bo szkola jest naprawde calkiem
            wporzadku:)
            • Gość: ??? Re: XLII koryguje:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 20:54
              Ty tez sie postrzymuj od blednych komentarzy, bo ranking newsweeka bierze m in
              pod uwage ilosc uczniow na uczelniach prywatnych, na ktore dostanie sie kazdy
              kto zdal jakos mature. i dzieki temu 42LO jest lepsze niz 1 LO. smieszne nie?
              ale jesli uwazasz ze wyniki matur 2005 byly dobre, to przeciez Cie nie
              przekonam. kazdy ma inne ambicje. a a propos gimnazjum to poziom jest podobno
              niezly, bo teraz w rankingu mialo chyba 10 miejsce, skoro juz sie do rankingow
              odwolujemy.
              • Gość: Gloria Re: XLII koryguje:) IP: 81.219.162.* 21.03.06, 21:40
                sądzę, że ranking uwzględnia też szkoły wyższe, tudzież specjalne uczelnie dla Tipsomacherek, fryzjerek i kosmetyczek, bo jak patrzę na 3/4 panien w tej szkole ( i mam wątpliwą przyjemność ich słuchać ), to wnioskuję, że takie właśnie aspiracje na przyszłość mają (;
                i takie aspiracje miały ich poprzedniczki (;
                • Gość: Voldemort!!!! :):) Re: XLII koryguje:) IP: *.lodz.mm.pl 21.03.06, 21:50
                  Smutne ale prawdzie...ja nie wiem z cyzm to sie wiarze ale z dosiwadczenia wiem
                  ze sporo teogrocznych maturzystow nie zastanawia sie czy sie dostanie na
                  wymarzona uczelnie, ale czy Zda mature....i jak ja zda...niestety ale to moze
                  swiadczyc o poziomie tej szkoly...wydaje mi sie ze jest troche za niski...Zaraz
                  pewno bedzie wiele stweirdzen ze jak ktos sie uczy duzo i ble ble ble to ja zda
                  i to calkiem niezle...ale niestety nie wsyzscy sa tacy ambitni by samemu
                  potrafic sie uczyc w domu...Ja uwarzam ze po to jest szkola by mogla z nami
                  wspolpracowac...a teraz np wielu maturzystów przestaj wierzyc ze cokolwiek im
                  wyjdzie...ja wusmie tez... :(:(:(
                  • Gość: Gloria Re: XLII koryguje:) IP: 81.219.162.* 21.03.06, 22:11
                    chodzę do tej szkoły - zakuwam po nocach i nie narzekam. Uważam, że mimo wszystko z tym niskim poziomem to trochę przesada...
                    ale ponad połowie mojego rocznika wszystko jedno - koledzy z klasy ostatnio zajmują się terroryzowaniem pani profesor od historii.
                    a koleżanki z klasy równoległej od dwóch miesięcy rozmawiają na każdej przerwie tylko o osiemnastkach, klubach, dyskotekach i tym, gdzie się która z kim puściła ostatnio.
                    • Gość: wiadomo kto...!!! Re: XLII koryguje:) IP: *.lodz.mm.pl 22.03.06, 13:54
                      Jakie terroryzowanie pani od Historii hehehe to zem sie usmiała....
                      Nikt jej nie terroryzuje...Ja nie mam takiego odczucia...!!!
                      no to super kolezanka jestes skoro na forum mowiesz ze twoje kolezanki sie
                      puszczaja...<gites> chyba nie chce cie poznac...

swoja droga uwarzasz ze to wysoki poziom??? no nie wiem... <blee>
                      i po tym co wyzej napisalas nie sadze ze ktos cie zaprosi na 18-stke <lol>

Pozdro...
                      • Gość: Gloria Re: XLII koryguje:) IP: 80.51.47.* 22.03.06, 16:17
                        no właśnie - przestrzegam przed przyjściem tu.
                        Dla niektórych uczennic esencja życia skzolnego to osiemnastka.
    • Gość: UczeńLo 3a Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.mm.pl 23.03.06, 06:59
      • Gość: obywatel Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: 81.219.162.* 24.03.06, 10:32
        Czytając te posty zastanawiam się ,jaki jest cel pisania tych artykułów?
        Treść różna na tak i nie.Prawda jest inna młozieży nie chce sie uczyć!!!!
        Tylko renomowane, tylko renomowane wszyscy trąbią na około..tam też chodzi
        uczeń Kowalski ..
        W renomowanych jest też dużo osób przyjętych z układów, ,różnica jest taka i
        polega na tym ,że nie ciągnie się za uszy na siłę uczniów do nastepnej
        klasy....jesteś słaby odpadasz .Może trzeba tu tą taktykę zastosować??? Wyższe
        kryteria przyjęć? Pojęcie obowiazku szkolnego każdy uczeń pojmuje
        iinaczej..Wyścik szczurów to ok ?? Bez dodatkowych korków Drodzy Uczniowie nie
        osiągniecie celu czy to w tej czy innej szkole ,bo wina leży nie w szkole tylko
        w programie godzin ustalonych przez wyższą instancję... i reformie
        szkolnictwa ...Wracając do tego liceum...funkcjonowanie w tej szkole nie jest
        chyba łatwe,można wywnioskować z różnych wypowiedzi...składasz papiery jest
        super..chodzisz to jest beeee. Coś nie tak,ile uczniów tyle opinii i każdy ma
        jakieś uwagi. Czy przejścia zwiazane z funkcjonowaniem w danej szkole mają
        wpływ na ocenę placówki ???? Więc czemu mają służyć dni otwarte,oferty składane?
        Podchodzić do tych ocen trzeba z głęboką rezerwą i optymizmem,czego Dyrekcji
        życzę.......
        Myślę ,że indywidualne oceny uczniów(nawet te nie przychylne) nie wpłyną na
        pozytywne dalsze funkcjonowanie ich w szkole ... to nie szukanie igły w stogu
        siana..jeśli stanie się inaczej to nie fer ....Przecież to forum
        gazety,podstawowe prawa wypowiadania swoich opini i uwag a nie Białoruś....Mamy
        demokrację czy nie?
        Pozdrawiam wszystkich odwiedzajacych tę stronę i Dyrekcję
      • Gość: obywatel Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: 81.219.162.* 24.03.06, 10:32
        Czytając te posty zastanawiam się ,jaki jest cel pisania tych artykułów?
        Treść różna na tak i nie.Prawda jest inna młozieży nie chce sie uczyć!!!!
        Tylko renomowane, tylko renomowane wszyscy trąbią na około..tam też chodzi
        uczeń Kowalski ..
        W renomowanych jest też dużo osób przyjętych z układów, ,różnica jest taka i
        polega na tym ,że nie ciągnie się za uszy na siłę uczniów do nastepnej
        klasy....jesteś słaby odpadasz .Może trzeba tu tą taktykę zastosować??? Wyższe
        kryteria przyjęć? Pojęcie obowiazku szkolnego każdy uczeń pojmuje
        iinaczej..Wyścik szczurów to ok ?? Bez dodatkowych korków Drodzy Uczniowie nie
        osiągniecie celu czy to w tej czy innej szkole ,bo wina leży nie w szkole tylko
        w programie godzin ustalonych przez wyższą instancję... i reformie
        szkolnictwa ...Wracając do tego liceum...funkcjonowanie w tej szkole nie jest
        chyba łatwe,można wywnioskować z różnych wypowiedzi...składasz papiery jest
        super..chodzisz to jest beeee. Coś nie tak,ile uczniów tyle opinii i każdy ma
        jakieś uwagi. Czy przejścia zwiazane z funkcjonowaniem w danej szkole mają
        wpływ na ocenę placówki ???? Więc czemu mają służyć dni otwarte,oferty składane?
        Podchodzić do tych ocen trzeba z głęboką rezerwą i optymizmem,czego Dyrekcji
        życzę.......
        Myślę ,że indywidualne oceny uczniów(nawet te nie przychylne) nie wpłyną na
        pozytywne dalsze funkcjonowanie ich w szkole ... to nie szukanie igły w stogu
        siana..jeśli stanie się inaczej to nie fer ....Przecież to forum
        gazety,podstawowe prawa wypowiadania swoich opini i uwag a nie Białoruś....Mamy
        demokrację czy nie?
        Pozdrawiam wszystkich odwiedzajacych tę stronę i Dyrekcję
        • Gość: POWIEM CZEMU NIE! Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.devs.futuro.pl 30.03.06, 01:12
          Pozdrawaisz Dyrekcję <wow> odwarznie... Tak ładnie piszesz o demokracji i
          problemach w wyższej instancji - pozwól że coś Ci powiem, każdy człwowiek jest
          odpowiedzialny za swój plac zabaw i tłumaczenie ze problem jest gdzieś wyżej
          jest smutne, a dyrekcji tego chlewiku...
          Odwiedziłem niedawno te stare obdrapane mury, jako absolwent stwierdzam ze
          przez ostatnie 7 lat niewiele sie zmieniło zarówno w budynku jak w sposobie
          zarządzania "nim". To przykre - ale ta placówka potrzebuje głebokiej reformy i
          to na najwyższym szczeblu.
          Porozmawiałem sobie również z kiedyś zaprzyjaźnionym pedagogiem, tylko
          utwierdził mnie w przekonaniu. Nie musicie śledzić polityki, zmowę milczenia,
          układy wraz z grupami trzymającymi władzę macie na swoim terenie, szkoda tylko
          że licealiści wciąż sie uczą wyciągać wnioski...
          • Gość: POWIEM CZEMU NIE! Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.devs.futuro.pl 30.03.06, 01:20
            PS' za moich czasów chcieliśmy wywalczyć przedmiot - Nauka uczenia się.
            Absolutnie podstawowa sprawa jeśli poważnie myślicie o studiach. Sprawa uwięzła
            (wtedy) na etapie kretynizmu zwanego Godziną Wychowawczą na której głównie
            spisywało sie zaległe domówki, a wszystskie sprawy wychowawcze załatwiał
            wychowawca z podopiecznym w 4 oczy na zapleczu. Podejrzewam że nic sie nie
            zmieniło w sprawie nauki nauki...????????????????????######### Co do
            wychowawczyń przynajmiej niektórych już wiem że jest po staremu. OLD SCHOOL czy
            tam jak...
    • Gość: Uczeń Lo 3 klasa Re: XLII Liceum Ogólnokształcące IP: *.lodz.mm.pl 23.03.06, 07:07
      Widzę,że większość osób opisało szkołe w zaletach,pozatym o ile wiem to jest
      ranking nalepszych liceów w Łódzi,dltego uczniowie szkół przedstawiają je w
      superlatywach,więc nie wiem po co bunt nauczycieli,że uprawiamy wazeline :/
      wszystkie zalet zostały przedstawione w poprzednich komentarzach.więc jakt ak
      bardzo chcecie o to kilka wad:na 1.miejscu kibelki,niektóre są pomazane,w
      większości nie ma luster i dzrzwi :( 2.ponieważ obiekt jest bardzo duży,jest
      zimno,niektóre kaloryfery nie grzeją,po feriach nawet w kurtkach chodziliśmy po
      szkole :/3.niektórzy nauczyciele nie zwaracaja na to uwagi,że mamy mature i
      zamiast do niej się uczyć to siedzimy nad książakim z jego przedmiotu,choć
      większości się to nie przyda np.WOS (tematy nie są łatwe i trzeba z wilekim
      wyprzedzeniem usiąść aby to wszystko pojąc,a i tak są same 1 lub 2!),w sumie
      prawda,zamiast tego,wolę siedzieć nad geografia bo ja zdaje na maturze,a mam
      spore zaległośći a już niebawe matura,to muszę siedziec na d wosem!paranoja\!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka