Dodaj do ulubionych

Jak było dzisiaj...cz.2

• Gość: Andrzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 20:49
      Witam. Na wstępie przepraszam ale rano Nottingham był EI-DCM a nie jak podałem
      EI-DAT. Dzisiejszy Londyn EI-DAE był już przed czasem około godz. 14:50 Costa
      Brava Pirineu de Girona CATALUNYA. Start godz. 15:34. Warszawa bez wydarzeń.
      Zapraszam na Nottingham.
      • Gość: RTM Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.upc-e.chello.nl 06.07.06, 22:25
        "Zapraszam na Nottingham."

Mysle ze zaproszenie jest na Dublin ?

Czekam na drugie piwko ;-)

• Gość: Andrzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 23:45
      Witam. Dzisiejszy Dublin EI-DHH z wingletami ląduje na 25 godz.21:25 start
      godz. 22:17. Jak pech to pech już drugi błąd dzisiaj zapraszałem na Dublin a
      napisałem Nottingham. To wszystko przez te upały i ładne dziewczyny których
      coraz więcej przychodzi popatrzeć na lądowania i starty. Miłego wieczoru i
      pięknych snów.
      • simpilot KOSUP vs SUBAX 07.07.06, 10:30
        Ja tylko dodam, że ten wczorajszy Dublin dostał instrukcje na skręt po starcie
        w prawo na LDZ i potem w lewo na KOSUP. Jak tylko minął FL090 zaczął kręcić w
        lewo i hang off do Warszawa Radar. Z kolei we wtorek start też odbywał się z
        25, ale clearance była na wznoszenie po starcie zgodnie z kierunkiem pasa i
        później w prawo na SUBAX, przy czym miał określoną wyskokość powyżej której
        musi być minąć ten punkt. Domyślam się, że to kręcenie ma związek z granicą
        poziomą CTR Łódź (FL095 wg AIP), ale wiecie od czego zależy sposób wejścia na
        właściwą trasę lotu (KOSUP vs SUBAX)?
        • default_user Re: KOSUP vs SUBAX 08.07.06, 06:16
          simpilot napisał:

> (..) ale wiecie od czego zależy sposób wejścia na
          > właściwą trasę lotu (KOSUP vs SUBAX)?
          Jak myślisz, co dzieje się z samolotem po opuszczeniu łódzkiego CTR-u? Wpada w
          czarną dziurę i znika, czy też jest teleportowany od razu do IAF* lotniska
          docelowego?
          Odlot z Łodzi trzeba uzgodnić z kontrolerem sąsiedniego sektora - u nas są takie
          dwa - APP* i ACC* Warszawa, skoordynować z innym ruchem w owych sektorach, wziąć
          pod uwagę aktywność struktur FUA* (jest ich w okolicy niemało - Łask, Łęczyca,
          Tomaszów Mazowiecki i strefa zrzutu w Piotrkowie Trybunalskim), ruch wewnątrz
          CTR EPLL, osiągi danego samolotu (prędkość postępową, promień skrętu i tempo
          wznoszenia) w reszcie niesprzyjające warunki atmosferyczne jak chmury CB* czy
          obszary silnego oblodzenia. Dopiero po uwzględnieniu wszystkich wymienionych
          przez mnie elementów wydaje się zgodę. Jak widzisz nie jest możliwe wypracowanie
          jednej uniwersalnej recepty. Dlatego samoloty latają z Łodzi raz na Kosup, raz
          na Subax, innym razem po przecięciu FL100 w górę - po prostej na SUI

*) simpilot jesteś, to pewnie znasz znaczenie tych skrótów, albo przynajmniej
          wiesz gdzie je znaleźć ;-)
          Pozdrawiam
          M..M
          • simpilot Re: KOSUP vs SUBAX 08.07.06, 13:32
            Jak przystało na rasowego simpilota skróty zrozumiałe :)
            Dzięki za wyjaśnienie.

Pozdr.
    • Gość: Andrzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 08:42
      Witam. Z małym opóźnieniem ale wczorajsze atrakcje i upał spowodowały że jest
      pisane to dopiero dzisiaj. Nottingham lądował około 9:55 EI-DAC start po
      odprawie 10:48. O godz. 12 rozpoczęły uroczystości nadania imienia Władysława
      Reymonta dla naszego portu.Tym akcentem rozpoczęły się Dni Reymonta w Łodzi.
      Były występy zespołów artystycznych pokaz lotniskowej straży pożarnej skoki
      spadochronowe. Kto był to powinien być zadowolony. Londyn przylot godz. 14:49
      EI-CSM start godz.15:48. Szczególnie miły w odróżnieniu do upalnego dnia był
      Dublin lądowanie godz. 22:05 EI-DLF z wingletami start godz. 22:47. Obserwując
      wczorajsze strty można było zaobserwować jak pilnie jest potrzebne przedłużenie
      pasa poderwanie Benka było dużo dużo dalej niż w inne dni. Jest to spowodowane
      rozrzedzeniem powietrza wskutek upału. Front który przechodził późnym
      popołudniem a szczególnie bardzo silny wiatr przewrócił motolotnię i tylko
      dzięki szybkiej pomocy ludzi którzy byli w pobliżu i ztrzymali ją to mogłoby
      dojśc do poważnych uszkodzeń. Ponieważ zbliżamy się do następnego 500 wpisu
      pragnę poiformować że moje wpisy jeżeli kogoś interesują będzie można czytać na
      forum www.epll-spotters.com.pl Dla tego kto załapie się na 500 wpis symboliczna
      nagroda od spottera Andrzeja. Do tego czasu można będzie czytać ten wątek na
      dwóch forach. Miłego dnia i zapraszam na dzisiejszy Londyn.
      • Gość: sebaldz Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.07.06, 13:59
        Cześć Andrzej! Rozmawialiśmy wczoraj chwile. Możesz Mi podać jeszcze raz tego
        meila do siebie.
      • protz Re: Jak było dzisiaj...cz.2 10.07.06, 02:41
        > forum www.epll-spotters.com.pl

o, kolejne forum :)

Dział 'METEO OD KUCHNI CZYLI ZJAWISKA WYTŁUMACZALNE BĄDŹ NIE' chyba bedzie moim
        ulubionym, bądź nie.
    • Gość: Andrzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 19:29
      Witam. Jak tak dalej pójdzie to wybierając się pod płot nie zapomnijcie zabrać
      ze sobą jakąś butelkę.... wody bo czekając na Benka można wyzionąć ducha istna
      patelnia. Lądowanie Benka EI-DCD PRIDE OF SCOTLAND godz. 14:46. Po rutynowym
      odprawieniu start godz. 15:29. Wszystko z 25. Latało jeszcze trochę szybowców
      miło popatrzeć że nasz Aeroklub jeszcze działa. Pozdrawiam i miłych wrażen
      piłkarskich. Mój @. anxej1@interia.pl
    • Gość: Andrzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 22:07
      Witam. Przed lądowaniem Benka startuje SP-MXH Piaggio P-180 o godz.14:37.
      Londyn EI-DAL z wingletami ląduje godz. 15:02. Po rutynowej odprawie start
      godz. 15:40. Wszystkie starty i lądowania były dzisiaj na i z 25. Zapraszam na
      nowe forum. www.epll-spotters.com.pl Miłego wieczoru.
    • Gość: Andrzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 12:03
      Witam. Oj gorąco istna patelnia na 25 ciężko wytrzymać dlatego może było mało
      ludzi. Nottingham EI-DCK z wingletami ląduje o godz. 10:40. Odprawa pasażerska
      i techniczna start godz. 11:21. Dzisiaj jeszcze sporo atrakcji Londyn Dublin i
      czartery. Miłego dnia...
      • ander_epll Re: Jak było dzisiaj...cz.2 12.07.06, 14:56
        Londyn siada 14:54, wcześniej było nieudane podejście wizualne na 25 (zbyt
        wysoko), nawrót w prawo nad miasto i drugie podejście już z ILSem.

Pozdrawiam
        • Gość: Pawel Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.retsat1.com.pl 12.07.06, 19:07
          Czy był dzisiaj w nocy czarter do Tunezji i o której przyleciał?
          • Gość: an21drzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.mpm.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 19:33
            był jak najbardziej - przylot 02.10 odlot 3 z minutami. natopmiat Egipt bez
            opóźnień
        • kriku Re: Jak było dzisiaj...cz.2 12.07.06, 19:36
          oj ander, popsułeś mi całą potencjalną zabawę ;(
          mogłyby być posty typu: o mój boże, myślałam, że ryan się w pewniej chwili
          wycofuje z łodzi i dlatego nie wylądował; albo - pewnie mu się paliwo skończyło;
          albo - może to nieudana próba zamachu itp
          a miało być tak fajnie, ehh
        • Gość: sebaldz Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.07.06, 19:43
          Co za nagroda przysługuje za 500 post bo chyba to mój post jest? Czy mozna
          zwioedzic lotnisko od środka w związku z tym?
          • kriku Re: Jak było dzisiaj...cz.2 12.07.06, 19:52
            Gość portalu: sebaldz napisał(a):

> Co za nagroda przysługuje za 500 post bo chyba to mój post jest? Czy mozna
            > zwioedzic lotnisko od środka w związku z tym?

oj tak, sam dyrektor cie oprowadzi, bądź w sobotę o 1 w nocy, szampan, czerwony
            dywan, wszystko co zechcesz ;)
      • Gość: sebaldz Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.07.06, 19:42
        Ile osób lata tym czarterem? Czy można na niego kupić bilet nie wykupując
        wycieczki?
        • kriku Re: Jak było dzisiaj...cz.2 12.07.06, 19:50
          Gość portalu: sebaldz napisał(a):

> Czy można na niego kupić bilet nie wykupując
          > wycieczki?
          wysiądziesz w tunezji i co dalej? usiądziesz z karteczką "mam smaka na kurczaka,
          dołóż tez do piwa"?
          • Gość: tomeks Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.gprspla.plusgsm.pl 13.07.06, 13:11
            > wysiądziesz w tunezji i co dalej? usiądziesz z karteczką "mam smaka na kurczaka
            > ,
            > dołóż tez do piwa"?

W zeszłym roku wysiadłem z samolotu w Hurghadzie i jakoś umiałem sobie
            zorganizować pobyt. Śmiem twierdzić, że widziałem duuuużo więcej niż jakbym
            wykupił pobyt. Wystarczy dobry przewodnik.
    • Gość: Andrzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 09:36
      Witam. Przykro mi ale nie było mnie dwa dni i dopiero teraz mogę przeczytać
      wyniki tego jubileuszowego wpisu. Z moich wyliczeń jak widać z wpisu wygrał
      kriku moje gratulacje. Sam wpis i bycie już 1000 bo to już druga tura Jak było
      dzisiaj jest nagrodą ale myślę że się w koncu ujawnisz i będziemy mogli
      porozmawiać. Wiesz że znaleźć mnie na lotnisku to nie jest trudno. ZAPRASZAM.
      Cieszy mnie rónież że mam godnego następcę tego tematu który będzie się mógł
      wykazać. Pragnę podziękować wszystkim którzy czytali moje wpisy i zapraszam na
      forum spotterów gdzie będę dalej prowadził ten wątek. www.epll-spotters.com.pl
      Miłego dnia i schłodzonego piwka to podobno najlepsze na upał. Do zobaczenia na
      25. Andrzej.
      • kriku Re: Jak było dzisiaj...cz.2 13.07.06, 10:18
        < Z moich wyliczeń jak widać z wpisu wygrał
        > kriku moje gratulacje.
        dzieki ale nie zasłużone. otóż mam wrażenie że warowało conajmniej dwóch
        użytkowników i wygrał nikczemnie wrzucając post bez znaczenia user o nicku
        "sebaldz", aurowy ekspert też miał smaka na ten tytuł, ale niestety została mu
        jedynie możliwość spełnienia się zakładając błyskawicznie "cd3".

> się w koncu ujawnisz i będziemy mogli
        > porozmawiać.
        oj znamy się i rozmawialiśmy już nie raz, właśnie na lotnisku, tylko ja
        zazwyczja się spieszę do poracy
        pozdr dla ciebie i spottów
        • protz Re: Jak było dzisiaj...cz.2 13.07.06, 11:07
          > "sebaldz", aurowy ekspert też miał smaka na ten tytuł, ale niestety została mu
          > jedynie możliwość spełnienia się zakładając błyskawicznie "cd3".

Chyba niedoczytales dokladnie nicka przy tamtym wątku.
          • kriku Re: Jak było dzisiaj...cz.2 13.07.06, 11:28
            > Chyba niedoczytales dokladnie nicka przy tamtym wątku.
            oj prawda, śjakiś fan to był
      • simpilot Re: Jak było dzisiaj...cz.2 13.07.06, 21:00
        FR1978 z Dublina lądowanie na 25 (ILS) o 20:55. Kilka minut wcześniej Piper
        Seneca SP-GKA robił trenig podejścia na 25. Pierwotnie miał być ILS, ale
        ponieważ miał problemy z przechwyceniem ścieżki skończyło się visualem. Przelot
        nad pasem i w prawo na Aleksandrów Łódzki.

Pozdr.
        • kriku Re: Jak było dzisiaj...cz.2 13.07.06, 21:10
          simpilot, szacunek za zdrowy entuzjazm lotnictwem, ale podsłuchiwaie to jedno a
          rozpowszechnianie tego co zasłyszałeś to drugie, ponoć nawet karalne.
          pozdrawiam serdecznie
          • simpilot Re: Jak było dzisiaj...cz.2 13.07.06, 21:23
            Kriku dzięki za szacunek :)
            Temat znany, wałkowany na różnych forach wielokrotnie. Nie spotkałem się z
            jednoznaczną interpretacją przepisów. Nie wiem na ile informacja jaką
            przekazałem mogłaby być złamaniem przepisów. Co innego zapis i jego
            rozpowszechnianie. Może faktycznie podawanie zbyt dużych szczegółów jest
            niewskazane, chociaż pewnie dla innych pasjonatów byłaby to szkoda.
    • Gość: Andrzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:04
      Witam. Dzisiejszy Nottingham ląduje na 25 godz. 10:29 EI-DCK z wingletami.
      Rutynowe odprawy na płycie i odlot z 25 godz. 11:08. Ląduje też o 11:20 Cessna
      525 D-IEFD. To było do południa ciekawe co nam przyniesie druga połowa dnia?
      Zapraszam na forum www.epll-spotters.com.pl
    • Gość: Andrzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:14
      Witam. Po całodniowych lotach ćwiczebnych Policmajster ląduje i kończy loty o
      godz.14:40. Londyn ląduje na 25 bez winglet EI-DAM o godz.15:00. O 15:15 ląduje
      N208AZ Cessna 208B Grand Caravan. Londyn po odprawiaeniu startuje o 15:37.
      Cessna 208B startuje prawdopodobnie do Berlina o 15:52. Na płycie stoi PH-SMT
      to wszystko na dzisiaj chyba że coś jeszcze przyleciało a mnie nie było.
      Pozdrawiam... Zapraszam do odwiedzenia strony www.epll-spotters.com.pl
    • Gość: Andrzej Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 08:03
      Witam.Zapraszam na stronę www.epll-spotters.com.pl jest tam obszerna relacja z
      pechowego lotu naszych mieszkańców i nie tylko naszych do Egiptu. Mam pytanie
      jeżeli nie możemy zorganizować akcji w sprawie obrony pieniędzu unijnych na
      nasze lotnisko to może poprzemy protest w sprawie obrony drogi z Wrocławia S-8
      do Łodzi. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,74259.html Pogoda sie
      poprawiła warto wybrać się na spacer na lotnisko i przy okazji zobaczyć w
      Terminalu 2 wystawę wykopanych przedmiotów i ich fragmentów na końcu pasa 07.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Paweł Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.retsat1.com.pl 09.09.06, 19:03
        Dziś samolot z Londynu w niebieskich barwach Boinga.To rzadkość ale jednak
        przyleciał chyba z trzeci raz.
        • Gość: Expat Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:13
          hmm....wydaje mi się że nie jest to ciągle ta sama maszyna tylko po prostu
          kolejny odebrany przez Ryanair'a samolot ,którego nie zdążyli przemalować z
          "dreamlinera" na swoje barwy. Ale w tej kwestii spotterzy mieliby decydujący
          głos :)
          • Gość: MiXeR Re: Jak było dzisiaj...cz.2 IP: *.83.rev.vline.pl 11.09.06, 16:53
            Nie, we flocie Ryanair jest tylko jeden taki samolot o rejestracji EI-DCL, a w
            europie lata chyba jeszcze tylko jeden w Air Berlin 737-700. Jest to malowanie
            reklamujące boeinga.

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka