krr 11.04.06, 22:19 Czy ktoś z Was może polecić dobry sklep akwarystyczny w Łodzi, w którym można uzyskać fachową poradę od osoby mającej duże pojęcie o tematyce prowadzenia akwarium i hodowli rybek? A może na łódzkim forum są pasjonaci? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greg-61 Re: Sklep akwarystyczny 11.04.06, 22:59 Najlepszy jaki widziałem to znajduje się chyba w M1. Po raz pierwszy widziałem tam takiego pasjonata i z tak wszechstronną wiedzą! A widziałem wiele - mam od '95 roku Plekostomusa (teraz chyba największy w Polsce). Wtedy był Największy w Łodzi i chyba jedyny poza ZOO - ale tam był jakis mikrus. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MXC Re: Sklep akwarystyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 01:37 Mnie się bardzo dobrze współpracuje ze sklepem zoologicznym w Tesco na Widzewie Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen Re: Sklep akwarystyczny 12.04.06, 12:51 moze w m1 pojecie o rybkach maja, ale kociarza to bym tam nie wyslala... ich wiedza na temat kocich potrzeb i osprzetu jest zenujaco niska. Odpowiedz Link Zgłoś
yb Re: Sklep akwarystyczny 13.04.06, 17:04 Licz głównie na siebie. Postaraj się przeczytać nieco literatury na temat akwarystyki i to nie jedną pozycję. Jak juz troche tej wiedzy "lixniesz" to dopiero pytaj w sklepie akwarystycznym, ale do info podchdź z ograniczonym zaufaniem, ponieważ wielu włascicieli i sprzedawcow wciska zwykły kit. Literatura: np.; 1/Wally Kohl, Burkhard Kohl, Dieter Vogt "Atlas ryb akwariowych" Wydawnictwo Delta - zawiera dobre opisy ryb. 2/ Stephan Dreyer, Rainer Keppler " Akwarium słdkowodne"Wydawnictwo Multico - ryby, rosliny, sprzęt 3/ Hans J. Mayland "Moje akwarium" Wydawnictwo Diogenes - ryby, rośliny, sprzęt, biotopy 4/ Ulrich Schliewen " Wodny świat akwarium" i na koniec nieco już ramotka, ale warta przeczytania Jakubowski i Ring "Ryby w akwarium" Dopytując sie o cos w sklepie zoo-aqua warto dać do zrozumienia, że nie jest sie nowicjuszem. Wstępnie moge doradzić co do akwarium- im większe tym bardziej stabilne warunki można wytworzyć najlepsze ok. 250 l pojemności. Filtr żwirowy, szklany, zewnętrzny można do zrobienia powierzyć szklarzowi. Obieg wody wymuszony pompką. Taki fitr jest najbardziej trwały, tani, łatwy w utrzymaniu. Wybierając ryby radze zdecydować się na np. probe odtworzenia jakiegos biotopu. Nie mieszć ryb ze wszystkich zakątków świata. Dobierając gatunki nalezy pamietać, aby zasiedlić akwarium rybami o podobnym usposobieniu. Akwaium nie przepełniać rybami ani roślinami. Jeśli coś więcej chcesz wiedzieć służe radą. yb@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś