Dodaj do ulubionych

Kawa – polecajki i dorady potrzebne

01.10.26, 12:50
Polećcie proszę jakąś kawę ąę dla wymagającego kawosza. Ja się nie znam a muszę kupić na prezent. Jedyna, która mi przychodzi do głowy to kopi luwak – znacie jakieś sklepy internetowe gdzie jest na pewno oryginalna?
Obserwuj wątek
    • mocca26 Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 12:52
      "wymagający kawosz" to bardzo trudna definicja.
    • 35wcieniu Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 12:54
      A lubi? Bo wymagający kawosz zapewne kopi luwak już próbował, duża część osób robi to z ciekawości i nie ma potrzeby powtarzać ani nie jest fanem, więc wydaje mi się że średni pomysł, chyba że wiesz że lubi.
      • silenta Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 13:01
        Nie próbował, ale kawę bardzo lubi, bawi się z odważaniem i kawiarkami itp.
        • eliszka25 Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 14:23
          Skoro lubi się bawić i eksperymentować, to może lepiej kupić jakąś kawę z palarni „rzemieślniczej”? Żadnej znanej marki, tylko coś innego.
        • mocca26 Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 17:58
          silenta napisała:

> Nie próbował, ale kawę bardzo lubi, bawi się z odważaniem i kawiarkami itp.

mały off top - kilka lat temu myslałam o kursie baristy. Chęc umarła po pokazie filmu "Film o Kawie" i degustacji kawy. To już był poziom egzaltacji, który mnie całkowicie odrzucał, pomijając już, że niektóre sceny w filmie w ogóle nie powinny się pojawic. I pytanie czy ten przyszły obdarowany to własnie ten poziom czy po prostu lubi kawę i wie jaką lubi i niekoniecznie są to zmiotki. Temu "wyższemu" znawcy pewnie nie ośmieliłabym się kupić niczego związanego z kawą, chyba, że znałąbym konkretne potrzeby.

p.s. off top - niedawno rzucił mi sie w oczy artykuł, że w tym roku pojawiło się na rynku wiele podrabianych kaw tych głownych marek typu Lavazza i lepiej uważać gdzie się je kupuje.
    • mocca26 Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 12:56
      Ja mogę polecic kawę "uniwersalną" czyli nie wiem czy dla wymagających kawoszy. Chocolate Pride Espresso z Ingagi Coffee. Zawsze jak brakuje mojej to kupuje tę.
    • ritual2019 Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 14:23
      Bardzo lubie kawe ale mam jedna ktora kupuje regularnie i pije prawie codziennie. Nie kupilabym kawy ma prezent komus tak jak nie chcialabym dostac w prezencie
    • andace Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 17:00
      Kopi luwak po pierwsze dla mnie nie jest specjalnie wybitna, plus żeby produkować kawę męczone są zwierzęta, nie polecam, nie warto.

Pytanie nie tylko jaką kawę kawosz lubi to jeszcze w czym kawę parzy. Kupiłam bym jakąś speciality z polskiej palarni rzemieślniczej (musisz tylko wiedzieć czy ma być wypalona pod ekspres czy do przelewu):
      www.palarniaproper.pl/pl/Kawa-Speciality-85
      palarniagrunt.pl/kategoria/gatunek/specialty/

Ceny na stronie w obu palarniach są podane za 150/250 gram, można wybrać też kilogramowe opakowania
      • alpepe Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 18:12
        Serio z tym męczeniem? To już nic nie jest wolne od komercji. Lata temu w Berlinie mieliśmy zlecenie od ambasadora Indonezji i właśnie chodziło o promocję Kopi Luvak. W sumie można się domyśleć. Tak jak krokodyle i węże hodowane dla skóry na ten przykład...
        • andace Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 20:33
          Zwierzątka jedzące owoce kawy nie trawią ich bo im szkodzi na żołądek więc dlatego ziarna wychodzą w nienaruszonym stanie.
          Od lat to jest spory przemysł, zwierzęta trzymane są w klatkach (czasem całkiem sporych, ale nie żyją na wolności) i karmione są kawą, więc żyją też krócej niż normalnie, bo mają zwyczajnie sraczke od tej kawy.

Cały olbrzymi przemysł, byłam na „plantacjach” tej kawy w Indonezji, wtedy też nie miałam pojęcia jak to wygląda w rzeczywistości.
    • lotte_ritter Re: Kawa – polecajki i dorady potrzebne 01.10.26, 19:52
      Jeżeli kawosz lubi kawy jasno palone to polecam "Kolumbia Las Marias" z Kafara albo też dobre, nieco tańsze, z Blue Drop (np. Rwanda Kinini, Danilo Perez,Wush Wush)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka