Dodaj do ulubionych

Oświetlenie w mieście

03.05.06, 11:51
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3317945.html
Podoba wam się? Mi baaaaaardzo. A myslicie ze bylaby szansa u nas takie
rzeczy zrobić?
Obserwuj wątek
    • sieradzak Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 12:12
      paenka napisała:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3317945.html
      > Podoba wam się? Mi baaaaaardzo. A myslicie ze bylaby szansa u nas takie
      > rzeczy zrobić?

Myślę, że byłoby super, ale co Ty byś chciała podświetlic w Sieradzu, prawie
      każde miejsce, które by ewentualnie pasowało do takiego klimatu to ... ruina i
      podświetlenie pasowałoby jak kwiatek do ... ;)
      No chyba, że jakieś atrakcyjne w tej materii miejsce uleciało mi z głowy ;)
      • paenka Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 12:16
        hmmm no wiem ze wlasciwie zanim by to mieli oswietlic to trzeba bylo by to
        ogarnac np park staromiejski:( albo ta uliczka pomiedzy gimn. nr 2 a biblioteka
        i przedszkolem.
        • sieradzak Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 12:19
          paenka napisała:

> hmmm no wiem ze wlasciwie zanim by to mieli oswietlic to trzeba bylo by to
          > ogarnac np park staromiejski:( albo ta uliczka pomiedzy gimn. nr 2 a biblioteka
          >
          > i przedszkolem.

Park Staromiejski ;) I gdzie to podświetlenie ma prowadzic do ruin i zgliszcz
          przystani ? ;( Chyba szkoda kasy i zachodu ;)

Ale "pasaż" koło SP2 (kiedyś, gdziś chyba gimnazium?) to w zasadzie fajny
          pomysł, tylko trzebaby zrobic coś z tymi trawnikami ;(
          • paenka Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 12:22
            nie musi nigdzie prowadzic, moze oprowadzac po parku, nie badz taki scepptyczny
            przeciez napisalam ze trzeba by bylo to wszystko ogarnac albo...... murem
            betonowym oddzielic :D
            • sieradzak Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 12:41
              paenka napisała:

> nie musi nigdzie prowadzic, moze oprowadzac po parku, nie badz taki scepptyczny
              >
              > przeciez napisalam ze trzeba by bylo to wszystko ogarnac albo...... murem
              > betonowym oddzielic :D

No chyba, że murem betonowym - jak tak to OK ;)
              • paenka Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 20:11
                Buehehehehehehhe no tego typy rozwiazania sa nieobce i wygodne dla naszych
                władz ;)
    • marcin_sieradz Re: Oświetlenie w mieście 04.05.06, 09:56
      a moze tak nasze zabytki oswietlic - nie dosc ze jest ich malo to i tak nie
      widac :). Fara, klasztor, kosciół wojskowy, pomnik pilsudskiego hmm wygladaloby
      calkiem calkiem ... :)
      • zodiak72 Re: Oświetlenie w mieście - Klasztor 04.05.06, 10:32
        Wydaje mi się, ze jedynymi dwoma obiektami w Sieradzu, nadającymi się do oświetlenia, jest kolegiata i klasztor. Szczegolnie klasztor prezentowałby sie o wiele lepiej - bo widać go już z daleka na wzniesieniu wjezdzając do Sieradza ul. Sienkiewicza.

Kiedyś powiedzialbym jeszcze, że obiektem fajnie prezentującym się w świetle halogenow byłaby kładka dla pieszych na Warcie - no ale teraz to tam juz lepiej tych okolic nie oświetlać;-) I tak DOSC widać zniszczeń;-)
        • sieradzak Tylko po co ? ;( 04.05.06, 11:43
          zodiak72 napisał:

> Wydaje mi się, ze jedynymi dwoma obiektami w Sieradzu, nadającymi się do oświet
          > lenia, jest kolegiata i klasztor. Szczegolnie klasztor prezentowałby sie o wiel
          > e lepiej - bo widać go już z daleka na wzniesieniu wjezdzając do Sieradza ul.
          > Sienkiewicza.
          >
          > Kiedyś powiedzialbym jeszcze, że obiektem fajnie prezentującym się w świetle ha
          > logenow byłaby kładka dla pieszych na Warcie - no ale teraz to tam juz lepiej t
          > ych okolic nie oświetlać;-) I tak DOSC widać zniszczeń;-)
          >

Oświetlenie super sprawa ;) ale najpierw trzeba miec pomysł na całośc - do tego
          po kiego oświetlac anonimowe zabytki ?
          • paenka Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 11:49
            Anonimowe? Klasztor i Fara anonimowe, sieradzak Tobie chyba komputer na głowe
            spadł.
            • marcin_sieradz Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 11:53
              sieradzak zalamales mnie :) ale poniekad sam odpowiedziales na pytane.
              Po to oswietlic zabytki, aby nie byly anonimowe :)
              • sieradzak Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:33
                marcin_sieradz napisał:

> sieradzak zalamales mnie :) ale poniekad sam odpowiedziales na pytane.
                > Po to oswietlic zabytki, aby nie byly anonimowe :)

niżej wyjaśniem ;)
                że się załamałeś ? Czym prawdą ? Ja jestem załamany Sieradzem od kikunastu lat
                ;( I jakoś mnie takie akcyjne i dorywcze bez ładu i składu działania na łapu
                capu nie uspokajają, w przeciwieństwie do władz ;(

A ilośc kasy jaka idzie na te prowizorki po prostu mnie powala ;(
                • marcin_sieradz Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:39
                  faktycznie masz doła, a czy np zastanowiles sie jaki jest Twoj wklad w rozwoj
                  miasta, w jego istnienie, w budowanie jego image, w kreowanie jego wizerunku
                  oraz tożsamosci ?? Odpowiedz nigdy nie bedzie prosta a pytan coraz wiecej.
                  Wiecej pozytywnych mysli i checi do dzialania i bedzie duzo duzo lepiej :)
                  • sieradzak no tak ;) teraz TY ;) 04.05.06, 12:45
                    marcin_sieradz napisał:

> faktycznie masz doła, a czy np zastanowiles sie jaki jest Twoj wklad w rozwoj
                    > miasta, w jego istnienie, w budowanie jego image, w kreowanie jego wizerunku
                    > oraz tożsamosci ?? Odpowiedz nigdy nie bedzie prosta a pytan coraz wiecej.
                    > Wiecej pozytywnych mysli i checi do dzialania i bedzie duzo duzo lepiej :)

:) sie uśmiechnąłem, ale zrobię tak:

a czy np zastanowiles sie jaki jest Twoj wklad w rozwoj
                    miasta, w jego istnienie, w budowanie jego image, w kreowanie jego wizerunku
                    oraz tożsamosci ?? Odpowiedz nigdy nie bedzie prosta a pytan coraz wiecej.
                    Wiecej pozytywnych mysli i checi do dzialania i bedzie duzo duzo lepiej :)
                    • marcin_sieradz Re: no tak ;) teraz TY ;) 04.05.06, 13:27
                      wiedzialem ze tak napiszesz. Gdybym nie znal mojej odpowiedzi na to pytanie
                      napewno nie zadalbym go. Ale mam swoj wklad - nie jest on moze najwiekszy ale
                      pewnie wiekszy niz przecietny :)
                      • sieradzak Re: no tak ;) teraz TY ;) 04.05.06, 16:15
                        marcin_sieradz napisał:

> wiedzialem ze tak napiszesz. Gdybym nie znal mojej odpowiedzi na to pytanie
                        > napewno nie zadalbym go. Ale mam swoj wklad - nie jest on moze najwiekszy ale
                        > pewnie wiekszy niz przecietny :)

No cóż, nie jestem zwolennikiem licytowania sią, kto, co, po co i na co ;)
                        Bo to jest bez sensu ;)
                        Nie wiem co jest przeciętne, a co nie ;)

Ale - walnę z innej beczki ino poza forum ;)
                        • sieradzak marcin - odbierz maila z gazeta.pl ?! ;) /nt 04.05.06, 16:21

• marcin_sieradz Re: marcin - odbierz maila z gazeta.pl ?! ;) /n 05.05.06, 08:28
                            odebralem i odpowiedzialem :)
          • zodiak72 Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 11:52
            A po kiego poddawać rewitalizacji jakąś anonimową ul. Dominikańską? Najpierw trzeba 'mieć pomysl na calość';-)
            • marcin_sieradz Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 11:59
              to odpowiedz na pytanie po co podswietlone sa: mosty w Warszawie, palac
              kultury, zamek na wawelu, katedra w pabianicach, kosciol w charlupi malej
              itd. ...
              • sieradzak Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:38
                marcin_sieradz napisał:

> to odpowiedz na pytanie po co podswietlone sa: mosty w Warszawie, palac
                > kultury, zamek na wawelu, katedra w pabianicach, kosciol w charlupi malej
                > itd. ...

W wiąkszości wypadków są to obiekty "turystyczne" lub pątnicze - nie znam za
                dobrze Pabianic. Ale pewne wyjątki potwierdzają regułę.

U nas po prostu działania nie idą w parze z dbałością i szacunkiem dla historii
                tego miasta i takie działania to po prostu zwykła ignorancja. Podświetlimy,
                będzie ładnie a później powiemy, że to nic nie daje i że budżetu miasta nie stac
                na energię.
                Obawiam się że podobny mechanizm zadziała za niedługo z fontanną na Placu
                Bezradnych ? Się fontanna spsuje i ... ale może się mylę ? ;)
            • paenka Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:09
              Ale my tu TYLKO o oświetleniu gadamy a ne o rewitalizacji, z reszta nie ma w
              ogole zadnych planow rewitalizacji jak na razie i nie bedzie w najblizszej
              przyszlosci wiec u nas w SDZ robimy fragmentarycznie zeby jednak cos bylo
              zrobione a potem to i tak zepsujemy i zmienimy bo wtedy to juz nastepni moze
              plan rewitalizacji starowki zrobia ale to może wiec na razie "pomalujmy
              plakatowkami" ot taka mala prowizorka zeby chciaz ladnie wygladalo na pierwszy
              rzut oka ;)
            • sieradzak Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:43
              zodiak72 napisał:

> A po kiego poddawać rewitalizacji jakąś anonimową ul. Dominikańską? Najpierw tr
              > zeba 'mieć pomysl na calość';-)
              >
              To co ma byc na Dominikańskiej to nie Rewitalizacja, tylko wymiana nawierzchni
              ;) Co do tego remontu, to szkoda, że nie będą tam przeprowadzone badania
              archeologiczne i że wszystko zostanie tradycyjnie walnięte szarym polbrukiem ;(
              Jeśli to jest pomysł na Sieradz, to ja już podziękuję ;)
              Za jakieś 10 lat wszytsko wróci do normy, czyli do atrakcyjności z teraz.
              I wrócimy do punktu wyjścia ;( Powstanie znów problem co zrobic z Sieradzką
              Starówką ;(
          • sieradzak Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:09
            sieradzak napisał:

> zodiak72 napisał:
            >
            > > Wydaje mi się, ze jedynymi dwoma obiektami w Sieradzu, nadającymi się do
            > oświet
            > > lenia, jest kolegiata i klasztor. Szczegolnie klasztor prezentowałby sie
            > o wiel
            > > e lepiej - bo widać go już z daleka na wzniesieniu wjezdzając do Sieradz
            > a ul.
            > > Sienkiewicza.
            > >
            > > Kiedyś powiedzialbym jeszcze, że obiektem fajnie prezentującym się w świe
            > tle ha
            > > logenow byłaby kładka dla pieszych na Warcie - no ale teraz to tam juz le
            > piej t
            > > ych okolic nie oświetlać;-) I tak DOSC widać zniszczeń;-)
            > >
            >
            > Oświetlenie super sprawa ;) ale najpierw trzeba miec pomysł na całośc - do tego
            > po kiego oświetlac anonimowe zabytki ?

:)
            Wiedziałem, że powstanie święte oburzenie ;) Ale dobrze i dobrze świadczy o forum ;)
            Celowo - nie wyjaśniałem tej anonimowości ;) Chodzi o to, że obiekty te nie
            pełnią roli dla zwiedzajacych i jako takie są w sumie dośc zamknięte.
            Oczywiście można wejśc w czasie np. mszy. Siostry czasem oprowadzą jakąś
            wycieczkę ...
            Ale brakuje dobrej opcji turystycznej. Poza walorem estetycznym, obiekty są
            podświetlane, aby przyciągnąc ... turystów, to oświetlenia, to jakby ich
            opakowanie. Do tego brak w zasadzie materiałów informacyjnych o tych obiektach,
            też jest ciekawostką.
            Dlatego użyłem terminu anonimowe, bo w zasadzie poza Sieradzem (a i z tym myślę,
            że jest problem) właśnie są one anonimowe i samo podświetlenie nic tu nie
            zmieni, poza rachunkiem za energię oczywiście. Takie "fanaberie" robi się w
            zasadzie w ośrodkach turystycznych, a Sieradz chyba do takich nie należy ?

Dlatego - choc pomysł fajny, to jakoś na ten moment nie widzę w tym większego
            sensu ;(
            • piksol Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 23:23
              Uwarzam tak samo.Może coś uda się zrobić za kilka lat,gdy się zmienią władze w
              mieście :)
    • jasiek53 Klasztor 05.05.06, 18:52
      to jest świetny pomysł!
      piękny widok byłby ze strony zduny i burzenina!

-----------------
      i nie ma co narzekać!
      stare przysłowie mówi- jak cie widzą.....!
      a kto z przejezdnych się tu zatrzymuje -nikt-a wrażenie pozostaje-wiem co mówię
      bo sam zniekiedy z nocnego widku oceniam miasta(pierwsze wrażenia)!
      ot tak sobie piszę
      ----------------------
      sbi kumasz!? :)
      • sbi Re: Klasztor 05.05.06, 19:47
        > bo sam zniekiedy z nocnego widoku oceniam miasta(pierwsze wrażenia)!

Przypomniało mi sie gdy wieczorem z 4-letnim synem wracaliśmy przez Częstochowę z wycieczki do Krakowa. Mały był po dużej porcji opowieści historyczno - umoralniajacych typu "O Wandzie co Niemca nie chciała". Kiedy w Częstochowie zobaczył stojący na wzgórzu, oświetlony Klasztor Jasnogórski zawołał:

- O, Dinseyland.

I faktycznie, brakowało tylko elfów latających wokół klasztornej wieży :D
        studentkasggw.webpark.pl/wierza.jpg
        • sieradzak Re: Klasztor 06.05.06, 02:10
          sbi napisał:

> > bo sam zniekiedy z nocnego widoku oceniam miasta(pierwsze wrażenia)!
          >
          > Przypomniało mi sie gdy wieczorem z 4-letnim synem wracaliśmy przez Częstochowę
          > z wycieczki do Krakowa. Mały był po dużej porcji opowieści historyczno - umor
          > alniajacych typu "O Wandzie co Niemca nie chciała". Kiedy w Częstochowie zobacz
          > ył stojący na wzgórzu, oświetlony Klasztor Jasnogórski zawołał:
          >
          > - O, Dinseyland.
          >
          > I faktycznie, brakowało tylko elfów latających wokół klasztornej wieży :D
          > studentkasggw.webpark.pl/wierza.jpg

KAPITALNE ;)
          Fakt, że czasami robi się z tych świateł WIOCHĘ, w podobnym klimacie jest PLAC
          BEZRADNYCH ;) Więc może nie naciskajmy władz o podświetlenie czegokolwiek w
          Sieradzu ? ;) Niech poprzestaną na tych Bożonarodzeniowych koszmarkach ;)
          • jasiek53 JPII świecący:) 07.05.06, 03:04
            na spacer jutro zobaczyć cuda
            JP II będzie podświetlony hahahhah:)
            jak bymn nie widział to bym nie uwierzył!:(
            ---------------------------------------------
            a może dobrze albo ja sie nie znam
            bla
            • farbenheit Re: JPII świecący:) 07.05.06, 15:25
              Hehe - to widzialem. Dzis nawet zrobie fotki :)
              • farbenheit Re: JPII świecący:) 07.05.06, 23:11
                Zrobilem - są w watku Petycja ws placu teatralnego
                A co do oswietlenia - na logike biorac. Te 2 ziemne halogeny przy pomniku to
                rozumiem - maja oswietlac pomnik. Ale 4 malych halogenikow na ''deptaku'' do
                Warszawskiej za chiny ludowe nie rozumiem. Co one maja oswietlac? Szarą sciane
                budynku? Czy co?
                • ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 07.05.06, 23:13
                  te przy scianie maja oswietlac to zadupie, cobys sie nie przewrocil o menela, w
                  razie gdyby "szczelilo" ci do glowy isc tamtedy po zmroku :P
                  • farbenheit Re: JPII świecący:) 07.05.06, 23:16
                    Te male, dające punktowe, skupione swiatlo w gore ''cuda''? To ma oswietlac
                    co ''cos'' zebym sie o kolejne ''cos'' nie przewrocil. UM jest super :/
            • farbenheit Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:20
              Czy ktos wie czy to juz jest podlaczone i juz swieci?
              • ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:23
                podlaczone pewnie jest, a swiecic pewnie bedzie jak bedzie mialo na co swiecic..
                czyli jak foliję zedrą z papieżyka i te szara poplamiona sciane kolo krusu
                odmaluja ;)
                • farbenheit Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:28
                  Hmm liczylem na to, ze to ustrojstwo jest podlaczone do ogolnej sieci i
                  zalaczane razem z innymi latarniami o zachodzie slonca. I ze nie beda czekac na
                  odsloniecie papiezyka i pomalowanie tej sciany. Chcialbym zobaczyc jak bardzo
                  chamsko to wyglada jeszcze przed 18 maja.
                  • ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:37
                    nawet jesli ktos jest tak glupi by postawic przed 18 maja papieżyka owinietego,
                    to licze na to ze nie jest az tak glupi, by go takiego oswietlac juz :)
                    • farbenheit Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:47
                      A ciekawe czy fontanna bedzie swiecic :P
                      papiezyk bedzie swiecil, szara sciana bedzie swiecic, to woda tez musi co?
                      Durnota ;/
                      • ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:48
                        fontanna to moze swiecic.. przykladem :D
                        • ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:48
                          ebusia_fam_fatal napisała:

> fontanna to moze swiecic.. przykladem :D

czyt. bedzie wszystko olewala ;)
                        • farbenheit Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:49
                          Tak - jak woda zzielenieje bo pewnie nikt o to za pare lat dbal nie bedzie -
                          wtedy przyklad bedzie swietny :P
          • farbenheit Re: Klasztor 07.05.06, 15:24
            Nie zgodze sie z Tobą. Podswietlenie a madre podswietlenie to diametralna
            roznica. Przykladem moze byc chocby to o czym pisala paenka.
            Wladzunie trzeba naciskac ale kazac im to zrobic porzadnie i logicznie a nie
            tandetnie i cukierkowo...
    • ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:44
      alez ja i moj gach nie nasmiewamy sie z JPII tylko z tego co ten pomnik
      zafundowal, bo troszke chyba poskąpił pieniążków :P
    • farbenheit Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:47
      Uzyj mozgu czasami i POMYSL
      • ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:49
        mozgu? lol
    • ebusia_fam_fatal Re: Oświetlenie w mieście 08.05.06, 17:19
      ja ostatnio gdzies lazlam ulica sienkiewicza, od zabiej chyba, tam sa ladne
      latarenki zrobione, nawet nie widzialam i nie wiedzialam wczesniej :)
      niewazne ze nic ich nie widac, bo sa w krzaczorach cale :)
      no ale sa!!
      hihi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka