paenka 03.05.06, 11:51 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3317945.html Podoba wam się? Mi baaaaaardzo. A myslicie ze bylaby szansa u nas takie rzeczy zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sieradzak Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 12:12 paenka napisała: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3317945.html > Podoba wam się? Mi baaaaaardzo. A myslicie ze bylaby szansa u nas takie > rzeczy zrobić? Myślę, że byłoby super, ale co Ty byś chciała podświetlic w Sieradzu, prawie każde miejsce, które by ewentualnie pasowało do takiego klimatu to ... ruina i podświetlenie pasowałoby jak kwiatek do ... ;) No chyba, że jakieś atrakcyjne w tej materii miejsce uleciało mi z głowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 12:16 hmmm no wiem ze wlasciwie zanim by to mieli oswietlic to trzeba bylo by to ogarnac np park staromiejski:( albo ta uliczka pomiedzy gimn. nr 2 a biblioteka i przedszkolem. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 12:19 paenka napisała: > hmmm no wiem ze wlasciwie zanim by to mieli oswietlic to trzeba bylo by to > ogarnac np park staromiejski:( albo ta uliczka pomiedzy gimn. nr 2 a biblioteka > > i przedszkolem. Park Staromiejski ;) I gdzie to podświetlenie ma prowadzic do ruin i zgliszcz przystani ? ;( Chyba szkoda kasy i zachodu ;) Ale "pasaż" koło SP2 (kiedyś, gdziś chyba gimnazium?) to w zasadzie fajny pomysł, tylko trzebaby zrobic coś z tymi trawnikami ;( Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 12:22 nie musi nigdzie prowadzic, moze oprowadzac po parku, nie badz taki scepptyczny przeciez napisalam ze trzeba by bylo to wszystko ogarnac albo...... murem betonowym oddzielic :D Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 12:41 paenka napisała: > nie musi nigdzie prowadzic, moze oprowadzac po parku, nie badz taki scepptyczny > > przeciez napisalam ze trzeba by bylo to wszystko ogarnac albo...... murem > betonowym oddzielic :D No chyba, że murem betonowym - jak tak to OK ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Oświetlenie w mieście 03.05.06, 20:11 Buehehehehehehhe no tego typy rozwiazania sa nieobce i wygodne dla naszych władz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_sieradz Re: Oświetlenie w mieście 04.05.06, 09:56 a moze tak nasze zabytki oswietlic - nie dosc ze jest ich malo to i tak nie widac :). Fara, klasztor, kosciół wojskowy, pomnik pilsudskiego hmm wygladaloby calkiem calkiem ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Oświetlenie w mieście - Klasztor 04.05.06, 10:32 Wydaje mi się, ze jedynymi dwoma obiektami w Sieradzu, nadającymi się do oświetlenia, jest kolegiata i klasztor. Szczegolnie klasztor prezentowałby sie o wiele lepiej - bo widać go już z daleka na wzniesieniu wjezdzając do Sieradza ul. Sienkiewicza. Kiedyś powiedzialbym jeszcze, że obiektem fajnie prezentującym się w świetle halogenow byłaby kładka dla pieszych na Warcie - no ale teraz to tam juz lepiej tych okolic nie oświetlać;-) I tak DOSC widać zniszczeń;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Tylko po co ? ;( 04.05.06, 11:43 zodiak72 napisał: > Wydaje mi się, ze jedynymi dwoma obiektami w Sieradzu, nadającymi się do oświet > lenia, jest kolegiata i klasztor. Szczegolnie klasztor prezentowałby sie o wiel > e lepiej - bo widać go już z daleka na wzniesieniu wjezdzając do Sieradza ul. > Sienkiewicza. > > Kiedyś powiedzialbym jeszcze, że obiektem fajnie prezentującym się w świetle ha > logenow byłaby kładka dla pieszych na Warcie - no ale teraz to tam juz lepiej t > ych okolic nie oświetlać;-) I tak DOSC widać zniszczeń;-) > Oświetlenie super sprawa ;) ale najpierw trzeba miec pomysł na całośc - do tego po kiego oświetlac anonimowe zabytki ? Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 11:49 Anonimowe? Klasztor i Fara anonimowe, sieradzak Tobie chyba komputer na głowe spadł. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_sieradz Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 11:53 sieradzak zalamales mnie :) ale poniekad sam odpowiedziales na pytane. Po to oswietlic zabytki, aby nie byly anonimowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:33 marcin_sieradz napisał: > sieradzak zalamales mnie :) ale poniekad sam odpowiedziales na pytane. > Po to oswietlic zabytki, aby nie byly anonimowe :) niżej wyjaśniem ;) że się załamałeś ? Czym prawdą ? Ja jestem załamany Sieradzem od kikunastu lat ;( I jakoś mnie takie akcyjne i dorywcze bez ładu i składu działania na łapu capu nie uspokajają, w przeciwieństwie do władz ;( A ilośc kasy jaka idzie na te prowizorki po prostu mnie powala ;( Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_sieradz Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:39 faktycznie masz doła, a czy np zastanowiles sie jaki jest Twoj wklad w rozwoj miasta, w jego istnienie, w budowanie jego image, w kreowanie jego wizerunku oraz tożsamosci ?? Odpowiedz nigdy nie bedzie prosta a pytan coraz wiecej. Wiecej pozytywnych mysli i checi do dzialania i bedzie duzo duzo lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak no tak ;) teraz TY ;) 04.05.06, 12:45 marcin_sieradz napisał: > faktycznie masz doła, a czy np zastanowiles sie jaki jest Twoj wklad w rozwoj > miasta, w jego istnienie, w budowanie jego image, w kreowanie jego wizerunku > oraz tożsamosci ?? Odpowiedz nigdy nie bedzie prosta a pytan coraz wiecej. > Wiecej pozytywnych mysli i checi do dzialania i bedzie duzo duzo lepiej :) :) sie uśmiechnąłem, ale zrobię tak: a czy np zastanowiles sie jaki jest Twoj wklad w rozwoj miasta, w jego istnienie, w budowanie jego image, w kreowanie jego wizerunku oraz tożsamosci ?? Odpowiedz nigdy nie bedzie prosta a pytan coraz wiecej. Wiecej pozytywnych mysli i checi do dzialania i bedzie duzo duzo lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_sieradz Re: no tak ;) teraz TY ;) 04.05.06, 13:27 wiedzialem ze tak napiszesz. Gdybym nie znal mojej odpowiedzi na to pytanie napewno nie zadalbym go. Ale mam swoj wklad - nie jest on moze najwiekszy ale pewnie wiekszy niz przecietny :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: no tak ;) teraz TY ;) 04.05.06, 16:15 marcin_sieradz napisał: > wiedzialem ze tak napiszesz. Gdybym nie znal mojej odpowiedzi na to pytanie > napewno nie zadalbym go. Ale mam swoj wklad - nie jest on moze najwiekszy ale > pewnie wiekszy niz przecietny :) No cóż, nie jestem zwolennikiem licytowania sią, kto, co, po co i na co ;) Bo to jest bez sensu ;) Nie wiem co jest przeciętne, a co nie ;) Ale - walnę z innej beczki ino poza forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_sieradz Re: marcin - odbierz maila z gazeta.pl ?! ;) /n 05.05.06, 08:28 odebralem i odpowiedzialem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 11:52 A po kiego poddawać rewitalizacji jakąś anonimową ul. Dominikańską? Najpierw trzeba 'mieć pomysl na calość';-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_sieradz Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 11:59 to odpowiedz na pytanie po co podswietlone sa: mosty w Warszawie, palac kultury, zamek na wawelu, katedra w pabianicach, kosciol w charlupi malej itd. ... Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:38 marcin_sieradz napisał: > to odpowiedz na pytanie po co podswietlone sa: mosty w Warszawie, palac > kultury, zamek na wawelu, katedra w pabianicach, kosciol w charlupi malej > itd. ... W wiąkszości wypadków są to obiekty "turystyczne" lub pątnicze - nie znam za dobrze Pabianic. Ale pewne wyjątki potwierdzają regułę. U nas po prostu działania nie idą w parze z dbałością i szacunkiem dla historii tego miasta i takie działania to po prostu zwykła ignorancja. Podświetlimy, będzie ładnie a później powiemy, że to nic nie daje i że budżetu miasta nie stac na energię. Obawiam się że podobny mechanizm zadziała za niedługo z fontanną na Placu Bezradnych ? Się fontanna spsuje i ... ale może się mylę ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:09 Ale my tu TYLKO o oświetleniu gadamy a ne o rewitalizacji, z reszta nie ma w ogole zadnych planow rewitalizacji jak na razie i nie bedzie w najblizszej przyszlosci wiec u nas w SDZ robimy fragmentarycznie zeby jednak cos bylo zrobione a potem to i tak zepsujemy i zmienimy bo wtedy to juz nastepni moze plan rewitalizacji starowki zrobia ale to może wiec na razie "pomalujmy plakatowkami" ot taka mala prowizorka zeby chciaz ladnie wygladalo na pierwszy rzut oka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:43 zodiak72 napisał: > A po kiego poddawać rewitalizacji jakąś anonimową ul. Dominikańską? Najpierw tr > zeba 'mieć pomysl na calość';-) > To co ma byc na Dominikańskiej to nie Rewitalizacja, tylko wymiana nawierzchni ;) Co do tego remontu, to szkoda, że nie będą tam przeprowadzone badania archeologiczne i że wszystko zostanie tradycyjnie walnięte szarym polbrukiem ;( Jeśli to jest pomysł na Sieradz, to ja już podziękuję ;) Za jakieś 10 lat wszytsko wróci do normy, czyli do atrakcyjności z teraz. I wrócimy do punktu wyjścia ;( Powstanie znów problem co zrobic z Sieradzką Starówką ;( Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 12:09 sieradzak napisał: > zodiak72 napisał: > > > Wydaje mi się, ze jedynymi dwoma obiektami w Sieradzu, nadającymi się do > oświet > > lenia, jest kolegiata i klasztor. Szczegolnie klasztor prezentowałby sie > o wiel > > e lepiej - bo widać go już z daleka na wzniesieniu wjezdzając do Sieradz > a ul. > > Sienkiewicza. > > > > Kiedyś powiedzialbym jeszcze, że obiektem fajnie prezentującym się w świe > tle ha > > logenow byłaby kładka dla pieszych na Warcie - no ale teraz to tam juz le > piej t > > ych okolic nie oświetlać;-) I tak DOSC widać zniszczeń;-) > > > > Oświetlenie super sprawa ;) ale najpierw trzeba miec pomysł na całośc - do tego > po kiego oświetlac anonimowe zabytki ? :) Wiedziałem, że powstanie święte oburzenie ;) Ale dobrze i dobrze świadczy o forum ;) Celowo - nie wyjaśniałem tej anonimowości ;) Chodzi o to, że obiekty te nie pełnią roli dla zwiedzajacych i jako takie są w sumie dośc zamknięte. Oczywiście można wejśc w czasie np. mszy. Siostry czasem oprowadzą jakąś wycieczkę ... Ale brakuje dobrej opcji turystycznej. Poza walorem estetycznym, obiekty są podświetlane, aby przyciągnąc ... turystów, to oświetlenia, to jakby ich opakowanie. Do tego brak w zasadzie materiałów informacyjnych o tych obiektach, też jest ciekawostką. Dlatego użyłem terminu anonimowe, bo w zasadzie poza Sieradzem (a i z tym myślę, że jest problem) właśnie są one anonimowe i samo podświetlenie nic tu nie zmieni, poza rachunkiem za energię oczywiście. Takie "fanaberie" robi się w zasadzie w ośrodkach turystycznych, a Sieradz chyba do takich nie należy ? Dlatego - choc pomysł fajny, to jakoś na ten moment nie widzę w tym większego sensu ;( Odpowiedz Link Zgłoś
piksol Re: Tylko po co ? ;( 04.05.06, 23:23 Uwarzam tak samo.Może coś uda się zrobić za kilka lat,gdy się zmienią władze w mieście :) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Klasztor 05.05.06, 18:52 to jest świetny pomysł! piękny widok byłby ze strony zduny i burzenina! ----------------- i nie ma co narzekać! stare przysłowie mówi- jak cie widzą.....! a kto z przejezdnych się tu zatrzymuje -nikt-a wrażenie pozostaje-wiem co mówię bo sam zniekiedy z nocnego widku oceniam miasta(pierwsze wrażenia)! ot tak sobie piszę ---------------------- sbi kumasz!? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: Klasztor 05.05.06, 19:47 > bo sam zniekiedy z nocnego widoku oceniam miasta(pierwsze wrażenia)! Przypomniało mi sie gdy wieczorem z 4-letnim synem wracaliśmy przez Częstochowę z wycieczki do Krakowa. Mały był po dużej porcji opowieści historyczno - umoralniajacych typu "O Wandzie co Niemca nie chciała". Kiedy w Częstochowie zobaczył stojący na wzgórzu, oświetlony Klasztor Jasnogórski zawołał: - O, Dinseyland. I faktycznie, brakowało tylko elfów latających wokół klasztornej wieży :D studentkasggw.webpark.pl/wierza.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Klasztor 06.05.06, 02:10 sbi napisał: > > bo sam zniekiedy z nocnego widoku oceniam miasta(pierwsze wrażenia)! > > Przypomniało mi sie gdy wieczorem z 4-letnim synem wracaliśmy przez Częstochowę > z wycieczki do Krakowa. Mały był po dużej porcji opowieści historyczno - umor > alniajacych typu "O Wandzie co Niemca nie chciała". Kiedy w Częstochowie zobacz > ył stojący na wzgórzu, oświetlony Klasztor Jasnogórski zawołał: > > - O, Dinseyland. > > I faktycznie, brakowało tylko elfów latających wokół klasztornej wieży :D > studentkasggw.webpark.pl/wierza.jpg KAPITALNE ;) Fakt, że czasami robi się z tych świateł WIOCHĘ, w podobnym klimacie jest PLAC BEZRADNYCH ;) Więc może nie naciskajmy władz o podświetlenie czegokolwiek w Sieradzu ? ;) Niech poprzestaną na tych Bożonarodzeniowych koszmarkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 JPII świecący:) 07.05.06, 03:04 na spacer jutro zobaczyć cuda JP II będzie podświetlony hahahhah:) jak bymn nie widział to bym nie uwierzył!:( --------------------------------------------- a może dobrze albo ja sie nie znam bla Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: JPII świecący:) 07.05.06, 15:25 Hehe - to widzialem. Dzis nawet zrobie fotki :) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: JPII świecący:) 07.05.06, 23:11 Zrobilem - są w watku Petycja ws placu teatralnego A co do oswietlenia - na logike biorac. Te 2 ziemne halogeny przy pomniku to rozumiem - maja oswietlac pomnik. Ale 4 malych halogenikow na ''deptaku'' do Warszawskiej za chiny ludowe nie rozumiem. Co one maja oswietlac? Szarą sciane budynku? Czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 07.05.06, 23:13 te przy scianie maja oswietlac to zadupie, cobys sie nie przewrocil o menela, w razie gdyby "szczelilo" ci do glowy isc tamtedy po zmroku :P Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: JPII świecący:) 07.05.06, 23:16 Te male, dające punktowe, skupione swiatlo w gore ''cuda''? To ma oswietlac co ''cos'' zebym sie o kolejne ''cos'' nie przewrocil. UM jest super :/ Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:20 Czy ktos wie czy to juz jest podlaczone i juz swieci? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:23 podlaczone pewnie jest, a swiecic pewnie bedzie jak bedzie mialo na co swiecic.. czyli jak foliję zedrą z papieżyka i te szara poplamiona sciane kolo krusu odmaluja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:28 Hmm liczylem na to, ze to ustrojstwo jest podlaczone do ogolnej sieci i zalaczane razem z innymi latarniami o zachodzie slonca. I ze nie beda czekac na odsloniecie papiezyka i pomalowanie tej sciany. Chcialbym zobaczyc jak bardzo chamsko to wyglada jeszcze przed 18 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:37 nawet jesli ktos jest tak glupi by postawic przed 18 maja papieżyka owinietego, to licze na to ze nie jest az tak glupi, by go takiego oswietlac juz :) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:47 A ciekawe czy fontanna bedzie swiecic :P papiezyk bedzie swiecil, szara sciana bedzie swiecic, to woda tez musi co? Durnota ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:48 fontanna to moze swiecic.. przykladem :D Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:48 ebusia_fam_fatal napisała: > fontanna to moze swiecic.. przykladem :D czyt. bedzie wszystko olewala ;) Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:49 Tak - jak woda zzielenieje bo pewnie nikt o to za pare lat dbal nie bedzie - wtedy przyklad bedzie swietny :P Odpowiedz Link Zgłoś
farbenheit Re: Klasztor 07.05.06, 15:24 Nie zgodze sie z Tobą. Podswietlenie a madre podswietlenie to diametralna roznica. Przykladem moze byc chocby to o czym pisala paenka. Wladzunie trzeba naciskac ale kazac im to zrobic porzadnie i logicznie a nie tandetnie i cukierkowo... Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: JPII świecący:) 08.05.06, 16:44 alez ja i moj gach nie nasmiewamy sie z JPII tylko z tego co ten pomnik zafundowal, bo troszke chyba poskąpił pieniążków :P Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Oświetlenie w mieście 08.05.06, 17:19 ja ostatnio gdzies lazlam ulica sienkiewicza, od zabiej chyba, tam sa ladne latarenki zrobione, nawet nie widzialam i nie wiedzialam wczesniej :) niewazne ze nic ich nie widac, bo sa w krzaczorach cale :) no ale sa!! hihi Odpowiedz Link Zgłoś