-
Chce kupic mrozone krewetki i cos ugotowac. Myslalem o krewetkach na masle z czosnkiem (maka, przyprawa slodka papryka, pieprz, czosnek, biale wino, czosnek, krewetki, maslo) albo o salatce cesarskiej z krewetkami (ala jak przygotowac krewetki - na patelni, w piekarniku)?
Prosze o porade.
Dziekuje.
-
Robię właśnie zakupy i w przepisie mam krewetki tygrysie, wiem, że to są te duże. Jednak wpisuje w wyszukiwarkę sklepu i wyskakują mi albo krewetki do sushi albo krewetki 60/80. Co znaczy te 60/80? To jest jakaś długość ich, rozmiar, ilość sztuk? Proszę jakąś dobrą duszyczkę o pomoc. :)
-
Widziałam wczoraj w Biedronce krewetki mrożone - to jakaś nowość w asortymencie podobno. Kupował już ktoś z Was? Warto? Jakoś mam obawy przed kupnem, konkretnie jakością, ale w moim małym mieście nie ma jakiegoś fajnego, dobrego sklepu gdzie byłyby sprzedawane owoce morza
-
Mam kilo wielkich, nieobranych, szarych krewetek. Jak z nimi postąpić? Stawiam na prostotę i zamierzam skonsumowac je z masłem pietruszkowo-czosnkowym, ale jeszcze nie miałam do czynienia z tak szlachetnym produktem i bardzo boję się coś spieprzyć. Nie pytam o przepisy, ale o sposób przygotowania. Obrać przed przyrządzeniem? Gotować, smażyć, grillowac?
-
Od kiedy pokonałam własne obawy, że z pewnościa nie zrobię dobrych krewetek, bo nie umiem i już, i przyrządziłaam je po raz pierwszy (nie ukrywam, że lektura wątków z tego forum była dla mnie ogromną pomocą) - dość często sobie na nie pozwalam. Zwykle po prostu smażę je króciutko na masełku z posiekanym czosnkiem. Generalnie jestem zdania, że czegoś tak dobrego lepiej nie paprać nadmiarem dodatków, coby nie przekombinować. Ale ostatnio jadłam w knajpce krewetki obłożone posiekanymi pomidorami...
-
Myślę o mrożonych,dużych tygrysich lub jumbo .Są ogromne różnice w cenie za kg,(od 50 zł do 120 )w zależności od importera,producenta,skorupiaki są z Bangladeszu ,Chin ,Tajlandii.
Co wybierać ,czy droższe są lepsze czy niekoniecznie
-
Widziałam w jakimś sklepie i zupełnie nie pamiętam w jakim.Wydawało mi się że w Lidlu ale sprawdziłam i nie ma :(
-
da się coś z tego wykombinować? jakieś małe przekąski czy cuś?
czy lepiej kupić łososia i zrobić łososia en croute i nie zawracać sobie głowy
krewetkami?
-
Rozmrażam krewetki , te większe, z ogonami(bez pancerza).Chcę(muszę)
je zrobić na zimno, w oliwie papryczkowo-czosnkowej.Jak?Nie znam się
w ogóle na krewetach.Przelać je wrzątkiem?Smażyć najpierw?Solic?
Nawet nie wiem, czy są surowe. W stanie zamrożonym wyglądają na
lekko różowawe. Help.
-
Planuję po raz pierwszy spróbować :] Ma ktoś jakiś super przepis na ich
przyrządzenie?
Dzięki za odpowiedź :]
-
Kupuję mrożone (świeżych nie ma? nie umiem znaleźć?). Chciałabym zrobić je z czosnkiem i masłem, ale zawsze robią się takie... rozciapane. No bo jak je rzucam na gorące masło, to zamiast się zrobić chrupiące, to zanim się rozmrożą, to sią w zasadzie gotują, a nie smażą.
Chciałabym chrupiących krewetek w maśle z czosnkiem. Da się? Jak?
Z góry dziękuję.
-
prosze o jakis powalajacy przepis, ktory przebije znane mi
azjatyckie (garlic prawns i inne chinskie, wszelkie
tajskie/malajskie i inne)
naprawde chce sprobowac czegos bez imbiru i innych "azjatyckich
przypraw", czosnek moze byc
-
i właśnie nie wiem, co dalej
mam ochotę zrobić krewetki w cieście i nie za bardzo wiem co do nich
widzę dwa warianty - krewetki jako starter, ale nie wiem co by się
komponowalo jako danie główne - coś z wody, czy mięcho? co się daje
po owocach morza? zawsze je jadłam, jako główne danie
wariant 2 - kilka małych dań do jedzenia rękoma - i nadal nie wiem
co, mogę jeszcze jakieś warzywa zrobić w cieście, ale jak na cały
posiłek, to może być za ciężkie - nawet, jak będzie jakaś sa...
-
Mają być do sałatki z majonezem (plus żółtko i ziemniaki, znalazłam
taki przepis).
Tylko że pierwszy raz robię coś z krewetek, a tam nie było jasno
napisane, jak je przyrządzić po rozmrożeniu. W innych przepisach są
różne wersje: po odsaczeniu podsmażyć, obgotować, nic nie robić.
No więc co dalej?
Będę wdzięczna za podpowiedź.
-
jakie krewetki kupować ?
czy mrożone ugotowane są o.k. żeby je np. usmażyć ?
a może ktos wie, gdzie w warszawie kupic dobre i tanie krewetki ;)
-
Cześć,
Czy ktoś z Was wie może, ile czasu potrzeba na ugotowanie niemrożonych krewetek?
-
Wielkie mecyje! W supermarketach są wyłącznie krewetki zamrożone i obrane, a
może ktoś spotkał nieobrane, albo - jeszcze lepiej - świeże? Poza tym, jesli
mówimy o dobrych produktach, to skąd zaproszenie do supermarketu???????
-
Szukam jakiegoś fajnego pomysłu na danie z krewetek. Ma to być danie główne, a
nie sałatka. Ktoś poradzi?
-
Cześć!
Czy moglibyście mi polecić jakiś przepis na krewetki? Kupiłem te
duże mrożone, chętnie bym je wrzucił na patelnię i podał z ryżem (z
czosnkiem). Przepisy znalezione w necie są czesto "udziwnione"...
Wymagają wielu produktów, czesto są drogie. Początkujący jestem, ale
spróbowałbym swych sił w jakimś daniu z owocami morza, dlatego
proszę o jakiś prosty przepis. Lubię dania pikantne, sosy cytrynowe,
czosnek...
Pozdrawiam,
Piotrek
-
Krewetki jadłam raz i były niesmaczne.
Nie miałam możliwości wypróbowania krewetek w restauracji, a te
które ja przyrządziłam były najnormalniej w świecie ohydne. Niestety
owoce morza to moja pięta achillesa.
Ja poprostu nie umiałam dobrze obrać te krewetki i zniecheciłam się:(
Ale... dziś dostałam na maila reklamę z Lidla, w której min.
reklamują mrożone już obrane krewetki no i od razu sieę
uśmiechnęłam , bo oczywiście pomyślałam o Was :)
Dajmy na to,ze kupię te krewetki i co ...