Dodaj do ulubionych

Lofty u Scheiblera

IP: *.49.rev.vline.pl 26.05.06, 21:28
Dziś byłem w Galerii Łodzkiej gdzie wystawiano łódzkie inwestycje budowlane.
Odwiedziłem stoisko "U Scheiblera". Dowiedziałem się, że:

- m2 mieszkania będzie się zaczynał od 3,5 tys. zł
- mieszkania od 50-200m2 zarówno standard developerski jak i wyposażone
- termin zakończenia 2008 r.
- na najwyższym piętrze będą penthousy (full wypas)
- nie będzie instalacji gazowych
- w czerwcu wykończone będą pokazowe mieszkania
- w lipcu ruszy sprzedaż pierwszych mieszkań.

Co sądzicie o tej inwestycji i jakie macie opinie o kupnie tam mieszkania ?
Obserwuj wątek
    • ulo99 Re: Lofty u Scheiblera 26.05.06, 21:40
      Podobno mają już 200 chętnych (głównie z Warszawy)...
      a propos: podobno developer to Żydzi z całego świata - oni to mają kiepełe....
      • Gość: Adam Re: Lofty u Scheiblera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 09:43
        > Podobno mają już 200 chętnych (głównie z Warszawy)...

I co z tego?
        Może prezes Uniqi (z warszawy) zreflektuje się i nie przeniesie wielkiej firmy
        bliżej swego domu.
    • ulo99 jeszcze raz 26.05.06, 21:41
      Pokazali projekty????!!!!
      • yarro Re: jeszcze raz 27.05.06, 02:32
        Wątpię. Jutro idę sprawdzić...

A tekst kolegi z pierwszego postu" "penthousy - full wypas!" - w loftach
        zupełnie nie chodzi o full wyopas, tylko o klimat. To nie osiedle dla
        nowobogackich, tylko dla ludzi z duszą i wyczuciem.
        • krzykowal Re: jeszcze raz 27.05.06, 10:08
          > nowobogackich, tylko dla ludzi z duszą i wyczuciem.

"dusza i wyczucie" to ma być jakiś wyznacznik pozytywny sam w sobie?
          Nie bardziej prawdziw będzie "z duszą i wyczuciem
          artysty/cokolwiek-ale-konkretnego"? ;)
        • Gość: Raf Re: jeszcze raz IP: *.49.rev.vline.pl 27.05.06, 13:32
          Full wypas - chodziło mi o to, że wprowadzasz się i zaczynasz mieszkać. A nie
          urządzasz sam.

Ale to przecież nic złego. Ale ciekaw jestem czy rzeczywiście będzie tam
          fajny "klimacik" czy kolejna rezydencja dla bogatszych.
          • Gość: alex Re: jeszcze raz IP: 87.192.206.* 27.05.06, 15:41
            ha ha a ile rezydencji dla bogatych jest w Lodzi?- wydaje mi sie ze 0!!!
            • krzykowal Re: jeszcze raz 27.05.06, 23:23
              > ha ha a ile rezydencji dla bogatych jest w Lodzi?- wydaje mi sie ze 0!!!

A co to jest "rezydencja"? Bo stref dla bogatych jest sporo w Łodzi.
    • Gość: UKman Re: Lofty u Scheiblera IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.05.06, 20:18
      no to ja słyszałem co innego wczoraj- 400 chętnych na 400 loftów

- i nie mają warunków zabudowy
      - o pozoleniu nie wspomnę
      - nędzne stare wizualki z 6 piętrowcami obok przędzalni także w poprzek doliny
      - nie ma rzutów kondygnacji więc ci chętni zapisują się na wirtualne metry i
      mieszkania
      - słowem nic nie sprzedają tylko dalsze bicie PR piany

No ale kto pierwszy ten lepszy
    • Gość: Ja A fuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 20:24
      Musiałbym byc nieźle pomylony, by chcieć zamieszkać w takim syfie, jak
      rozpadająca się, przegniła fabryka sprzed 150 lat.
    • Gość: berry Re: Lofty u Scheiblera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 22:42
      Bylem tam dzis - stoisko jest zenujace. Ci biedni przedstawiciele nie potrafili
      odpowiedziec na zadne bardziej szczegolowe pytanie. Jak ktos juz napisal, nie
      wiedza nic o warunkach zabudowy, o rozmowach z konserwatorem zabytkow, etc.
      Wiedza ze w przedzalni ma byc 400 loftow, a w pozostalych budynkach basen,
      fitness club, biura, sklepy, etc. Na ostatnim pietrze - pentahouse'y z
      wyjsciami na dach. Nikt jednak nie potrafil mi odpowiedziec na pytanie, co
      bedzie, jesli konserwator nakaze rozebranie ostatniego pietra. Na razie nie ma
      zadnych planow architektonicznych; z rzutnika puszczaja wizualizacje blizej
      niezidentyfikowanego loftu. Pokazowe mieszkania bedzie mozna obejrzec na
      poczatku lipca, wtedy tez zacznie sie sprzedaz loftow. W kwestii kredytow maja
      wspolpracowac z Reiffeisenem.

Szkoda, ze to tak wyglada. Rozumiem, ze machina PR ruszyla, ale lepiej chyba
      dobrze sie najpierw przygotowac, a nie wyskakiwac z samym logo i ulotkami, z
      ktorych nic nie wynika. Przymierzam sie do kupna loftu, ale zaczynam miec
      watpliwosci.
      • krzykowal Re: Lofty u Scheiblera 27.05.06, 23:25
        Poczekajmy po prostu na konkrety. Ja odniosłem wrażenie, że pan mi dziś szczerze
        powiedział, że po prostu na razie nie prowadzą sprzedaży i zapraszają w lipcu
        (nie wiem jakim cudem zatem ktoś się zapisuje na jakąś listę). Dla mnie taki PR
        to nic złego - nikt nie próbuje nikogo oszukać, że coś wiadomo. Nie rozumiem co
        w tym negatywnego, że zapowiadaja, że zaczną sprzedawać.
        • yarro Re: Lofty u Scheiblera 27.05.06, 23:46
          Widziałem Was w Galerii :)

Mi ten pan powiedział to samo, zapisałem się na listę kontaktową u nich.

Jutro idę zobaczyć "przypadkowo" zawalone dachy na dwóch magazynach przy
          Magazynowej od strony Tymienieckiego, przeznaczonych dla Australijczyka. Czy to
          prawda, że za bydynek bez dachu nie płaci się, bądź płaci mniejszy podatek od
          nieruchomości?

Pozdrówki.
          • Gość: Raf Re: Lofty u Scheiblera IP: *.49.rev.vline.pl 28.05.06, 12:17
            Hmm.. nic nie słyszałem o takim przepisie.
            • yarro Re: Lofty u Scheiblera 28.05.06, 12:31
              Dlatego pytam, bo nie wiem, ale słyszałem conieco.
              • Gość: OLO Re: Lofty u Scheiblera IP: 217.153.8.* 30.05.06, 10:11
                no yarro tyle wiesz na temat architektury to powinieneś może wiedzieć że budynek
                bez dachu nie jest w świetle prawa budynkiem i nie płaci się podatku od
                nieruchomości.

Swoją drogą te dachy to prawdopodobnie przypadkowo się zawaliły, roboty
                rozbórkowe trwają i w dzień i w nocy.
                • yarro Re: Lofty u Scheiblera 30.05.06, 14:31
                  To też sugerowałem, ale na prawie tak dokładnie się nie znam :)

Dziękuję za odpowiedź.
                  • Gość: G Re: Lofty u Scheiblera IP: *.175.rev.vline.pl 01.06.06, 09:17
                    A mi się wydaje, że budynki zabytkowe wcale nie są obciążone podatkiem VAT...
                    • Gość: G Re: Lofty u Scheiblera IP: *.175.rev.vline.pl 01.06.06, 09:20
                      Oczywiście podatkiem od nieruchomości ... za dużo pracy :)
                      Jak to jest?
          • krzykowal Re: Lofty u Scheiblera 28.05.06, 14:36
            > Mi ten pan powiedział to samo, zapisałem się na listę kontaktową u nich.

Nie byłem aż tak zdeterminowany widocznie by mi pokazano ową listę ;)
            • vilijonkka Re: Lofty u Scheiblera 31.05.06, 20:13
              'ta lista' to jedyne co pani z krzywym makijażem potrafiła mi do zaoferowania.
              poza przydługim wstępem o tym, jak to ludzie się pchają drzwiami i oknami.
              zapisałam się, co mi tam. ale tak jak było wspomniane, na 'wirtualne metry', bo
              nawet o piętrach czy penthausach mowy nie było.
    • Gość: Adam Rozpoczęła się sprzedaż mieszkań przy Tymienieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 09:57
      Aktorzy Edyta Jungowska i Borys Szyc oraz prezenter telewizyjny Olivier Janiak
      chcą zamieszkać na łódzkim osiedlu "U Scheiblera", budowanym przy ul.
      Tymienieckiego 25. Mieszkania, tzw. lofty, powstają w dawnej przędzalni
      Scheiblera-Grohmana.

Australijski inwestor zbuduje tam 409 mieszkań (najmniejsze o powierzchni 40 m,
      największe 200 m), jedno-, dwu- i trzypoziomowych. Metr kwadratowy kosztuje 3,5
      tys. zł.

Sprzedaż zaczęła się dopiero wczoraj, a do południa przez biuro przewinęło się
      ponad 50 chętnych, nie licząc 350 osób, które wstępnie zarezerwowały lokum.
      Właściciele będą mogli się wprowadzić na początku 2008 r.

• Gość: zbrudu Re: Rozpoczęła się sprzedaż mieszkań przy Tymieni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:19
        Czy już wiadomo które Edyta wzięła ? , bo chciałbym upolować coś koło niej
        • Gość: kosti Re: Rozpoczęła się sprzedaż mieszkań przy Tymieni IP: *.pool8714.interbusiness.it 23.07.06, 04:33
          Mam jednak pytanie ,CZy inwestor ma uregulowana sytuacje gruntowa bo jesli
          ktoregos dnia pojawia sie spadkobiercy Herbsta....Nie nalezy zapominac, ze
          jeszcze istnieja i mieszkaja w Niemczech.Niechcalbym bc pesymista , ale byly
          juz podobne przypadki w lodzi jak chocazby Urzad Miasta Lodzi na Piotrkowskiej
          czy chocby oczyszczalnia sciekow na pabianickiej ,wybudowana na terenie
          niemeckiego fabrykanta . o naleznosci wynikajace z bezprawnej zabudowy dzialki
          przez miasto upomnieli sie praprawnukowie fabrykanta. (no chyba ,ze procent od
          sprzedazy jest juz uzgodniony z rodzina Herbstow.Jak w przypadku Manufaktury
          gdzie 30% z zyskow zatrzymuje rodzina Poznanskich.) Gwoli scislosci

Pozdrowienia

IDE TAM GDZIE IDE
          nie ide gdzie nie
    • hubar Zamieszkać w lofcie u Scheiblera [dł] 15.07.06, 04:59
      Przez ogromne okna można będzie podziwiać ogród dawnego pałacu Matyldy i Edwarda
      Herbstów. Oczyszczone XIX-wieczne ceglane mury w upalne lato gwarantują miły
      chłód, zaś wieżyczki i żeliwne słupy, o które kiedyś opierał się Karol
      Scheibler, przydają im wyrazistego charakteru. Stara fabryka na Księżym Młynie
      urzekła Australijczyka Nathana Stoliara do tego stopnia, że zdecydował się na
      nowatorski w Łodzi pomysł, by zaadaptować ją na lofty, czyli luksusowe mieszkania.
      Przykładowa adaptacja wnętrza dwupoziomowego loftu Wizualizacja - Opal Property
      Development Pierwszego dnia osiedle odwiedziło 120 chętnych na kupno loftów

- Wyjątkowa architektura, niepowtarzalna przeszłość tego miejsca i wspaniałe
      otoczenie urzekły nas i zainspirowały. Nie szukaliśmy już innego terenu pod
      inwestycje w Polsce. Albo Księży Młyn albo nic - zachwycał się Ted Bennett ze
      spółki Opal Property Development.

Lofty, czyli...

Kompleks mieszkalny "U Scheiblera", bo taką nazwę wybrano dla osiedla, będzie
      się składać z 410 jedno-, dwu- i trzykondygnacyjnych mieszkań. Najmniejsze będą
      miały powierzchnię czterdziestu kilku metrów, największe - nawet 200. Na
      najwyższych kondygnacjach powstaną trzypoziomowe lofty z tarasami o powierzchni
      160 i 190 metrów. Na osiedlu (ogrodzonym i strzeżonym przez firmę ochroniarską)
      będą także garaże, drobne punkty handlowo-usługowe, restauracja, kawiarnia, klub
      fitness oraz basen. Inwestor zaplanował również dużo zieleni - alejki z
      ławeczkami wokół zbiornika wodnego mają zachęcać do relaksu.

- Ze względu na niepowtarzalny charakter fabryki każde mieszkanie będzie inne,
      ale ich aranżację zostawimy właścicielom. Sprzedajemy lokale w standardzie
      developerskim, bo każdy ma inne potrzeby - mówi Dorota Urawska z Opal Property
      Development. - Przygotowaliśmy kilka urządzonych już mieszkań, by nabywcy
      zorientowali się, co kupują. Ale niemal każdy oglądający od razu ma własne
      pomysły na wykończenie wnętrz.

Lofty na pewno nie będą tanie. Cena metra kwadratowego zaczyna się od 3,5 tys.
      zł, ale trudno określić cenę konkretnego lokum. Zależy od wielkości, lokalizacji
      i dostępu do tarasu. Za jednopoziomową kawalerkę (powyżej 40 metrów) trzeba
      zapłacić około 130 tys. zł, dwupoziomowe lokum kosztuje już około 300 tys.

- Mieszkania można dowolnie łączyć, dlatego nie podajemy ceny najdroższego.
      Jeszcze nie wiemy, co wybiorą nasi klienci - tłumaczy Dorota Urawska.

Modne miejsce

Mimo wysokich cen i dość odległego terminu ukończenia inwestycji (początek 2008
      roku), 208 mieszkań sprzedano w ciągu... dwóch dni. Tylko pierwszego dnia
      osiedle odwiedziło 120 chętnych.

- Niesamowite! Drzwi się u nas nie zamykają, pracownicy nie mają nawet czasu
      zrobić sobie herbaty - cieszy się Ted Bennett. - Ludzie rezerwowali po trzy lub
      pięć mieszkań, przychodzą całe rodziny. A Warszawa oszalała na punkcie loftów.

Jak nieoficjalnie udało nam się dowiedzieć (lista przyszłych właścicieli jest
      tajemnicą handlową), zainteresowani mieszkaniem "U Scheiblera" są muzycy Blue
      Cafe, aktor Borys Szyc oraz prezenter telewizyjny Olivier Janiak. Z obserwacji
      Doroty Urawskiej wynika, że w łódzkich loftach chce mieszkać prawie połowa
      Polski oraz Amerykanie, Australijczycy, a nawet Japończycy.

- Wśród Polaków są osoby, które wyjechały z Łodzi za pracą, a teraz wracają. To
      różni ludzie: biznesmeni, prezesi koncernów, artyści, a także mający sentyment
      do tego miejsca - mówi Urawska. - Jeden z kupujących zdradził, że ktoś z jego
      rodziny przez wiele lat pracował w Unionteksie, dlatego chce teraz tu zamieszkać...

Łodzianin Piotr Oczkowski przyszedł obejrzeć pokazowe lofty z ciekawości, bo
      ideę zaadaptowania starej fabryki na mieszkania uważa za doskonałą. Podziwiał
      już podobne rozwiązania w Lyonie i Londynie.

- Żal było patrzeć na niszczejące łódzkie fabryki, bardzo się cieszę, że
      wreszcie jest pomysł na ich uratowanie - mówi Piotr Oczkowski. - Przecież takie
      miejsca idealnie nadają się nie tylko na mieszkania, ale także na biura.

Na pytanie, czy chciałby zamieszkać "U Scheiblera", odpowiedział, że najpierw
      musi poznać warunki finansowe proponowane przez inwestora. - Wtedy zdecyduję, bo
      miejsce jest bardzo atrakcyjne - mówi.

Także ciekawość przywiodła na ul. Tymienieckiego łodziankę Agatę Wrzesień. -
      Jeszcze nie wiem, czy chciałabym tutaj zamieszkać. Najpierw muszę obejrzeć te
      mieszkania i poznać ceny. To nowatorski pomysł inwestycyjny i architektoniczny
      dla Łodzi, więc nic dziwnego, że kusi - mówi.

Alicja Łuszczyk z przyjemnością zamieniłaby swoje mieszkanie (blok na Widzewie)
      na loft na Księżym Młynie, gdyby nie wysoka cena. Najchętniej kupiłaby
      50-metrowe; oczami wyobraźni już je urządziła.

- Z rodzicami mieszkałam w starej kamienicy, więc duszę się w blokach - mówi. -
      Ale nie zaryzykuję tak wysokiego kredytu. Może za rok, dwa, kiedy zmienię pracę
      na lepiej płatną. Tylko czy wtedy będzie co kupować?!

Pierwszy był Bytom

Pierwszy w Polsce loft powstał przed dwoma laty w Bytomiu, w dawnej lampiarni
      Zakładów Górniczo-Hutniczych "Orzeł Biały", w sąsiedztwie szybu Bolko.
      Pomysłodawcą i autorem projektu adaptacji był Przemysław Łukasik, współtwórca
      pracowni architektonicznej z Gliwic.

- Tylko proszę nie mówić o mnie pionier. W Polsce byłem pierwszy, ale świat zna
      lofty od dawna - zastrzega Przemysław Łukasik.

Łukasik podkreśla, że stworzył loft dla siebie i rodziny. Za 130 tys. zł zamiast
      ciasnego mieszkania w bloku, ma 200-metrowy apartament i 960-metrową działkę, na
      której latem gra z synami w siatkówkę i koszykówkę. Zimą rodzina jeździ tam na
      łyżwach. Jego dom jest oryginalny - to ustawiony na potężnych słupach
      prostopadłościan. Budynek znalazł się w grupie dwudziestu najważniejszych
      polskich budynków wybudowanych po 1989 r. i jest elementem wystawy "Polska.
      Ikony Architektury", promującej nasz kraj za granicą.

- Spodobał się - mówi skromnie architekt. - Niestety, mimo wielu prób, idea
      loftów nie przekonuje developerów i inwestorów ze Śląska. A nasz region,
      podobnie jak Łódź, jest idealny na tego typu adaptacje.

Na razie znalazło się dwóch chętnych: w Bytomiu powstanie wkrótce osiedle 6
      loftów, a Australijczyk chce z pomocą Łukasika zbudować takie osiedle w
      Piekarach Śląskich. - To kropla w morzu potrzeb, bo codziennie odbieram telefony
      od ludzi z Poznania, Warszawy czy Torunia, pytających, czy nie znam terenu,
      który można kupić i zaadaptować na loft - opowiada Łukasik. - Tłumaczę, że nie
      prowadzę biura obrotu nieruchomościami, ale to jest sygnał, że Polacy docenili
      urok loftów. Tylko dlaczego inwestorzy wolą jakieś pseudorewitalizacje w stylu
      Silesia City Center. Powiesili kilka górniczych lamp i to się u nich nazywa
      "rewitalizacja"...

Łukasik przyznaje, że bardzo żałuje, iż nie projektował łódzkich loftów. -
      Spóźniłem się, a ta fabryka daje architektowi ogromne pole do popisu.

Do podobnej inwestycji przymierzają się także Wrocław i Gdańsk. We Wrocławiu
      developer chce zaadaptować dawne budynki XIX-wiecznego browaru przy ul.
      Inowrocławskiej. Natomiast w Gdańsku w lofty i biurowce mają się zamienić hale i
      magazyny tzw. stoczni cesarskiej przy nabrzeżu. Powierzchnia budynków do
      adaptacji to 220 tys. metrów kwadratowych, a są to głównie XIX-wieczne hale
      produkcyjne.
      Monika Pawlak - Dziennik Łódzki lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/625087.html
      • Gość: Gościówa Loft u Scheiblera - inwestycja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:41
        Wiele osob traktuje kupno loftow jako inwestycje - ale gdzie znajdzie sie nagle
        tylu chetnych w Lodzi na wynajem? Watpie zeby Warszawiacy przeprowadzali sie na
        stale do Łodzi....
        • ozaru4 Re: Loft u Scheiblera - inwestycja? 29.07.06, 12:05
          No to jest raczej mało realne :D:D:D
    • Gość: maja50 Re: Lofty u Scheiblera IP: *.toya.net.pl 28.07.06, 15:01
      Ładne mieszkania i tanio! Szkoda że w Łodzi...
    • nethezielle Re: Lofty u Scheiblera 10.08.06, 11:12
      A ja bylabym zachwycona, gdybym mogla zamieszkac w lofcie u Scheiblera!!!
      Niestety, poki co brak kasy, ceny poleca na pewno w gore, a kredyt to dla mnie
      za duze ryzyko.
      • camelot Te mieszkania to trucizna 14.08.06, 12:27
        Ludzie nie zdają sobie nawet sprawy w jaka truciznę sie pakują. Przez wiele lat
        gdy działała fabryki mury nasiąkały środkami chemicznymi z wyrabianych
        materiałów, również nasiąkały olejami i smarami jakimi konserwowano maszyny.
        Wszystkie te trucizny są nadal w tych murach, nie ma sposobu ich usuniecia.
        Będą tam latami i bedą się powoli ulatniać trując ludzi. Zlikwidowanie ścian
        wewnętrznych czy nowe tynki nic nie pomogą przecież ściany szczytowe i stropy
        pozostaną. Znam jeden budynek pofabryczny gdzie urządzono biura. Ilekroć
        wchodzę do niego czuję zapach olejów i smarów. Czy ktoś się zastanowił na tą
        sprawą przed zaoferowaniem trujących mieszkań ludziom?
        • Gość: Jajo Re: Te mieszkania to trucizna IP: 212.191.69.* 14.08.06, 13:14
          Nie wiem, czy te nasiąknięte w przędzalni środki chemiczne są trujące, ale
          faktycznie zapach może się utrzymywać nawet po remoncie przędzalni. Jak byłem na
          organizowanej przez Apsys przed otwarciem Manufaktury "wycieczce" na dach
          przedzalni, to oprowadzająca nas pani z Apsysa mówiła, że może być problem z
          powstaniem dobrego hotelu w tym budynku, bo ściany są nasiąknięte olejami i
          smarami i wydobywa się z nich zapach, którego nie zliwkiduje nawet pokrycie go
          nowymi tynkami.

Jajo
    • evonka Re: Lofty u Scheiblera 14.08.06, 22:05
      najwazniejsze, ze już Olicier Janiak i Borys Szyc kupili tam mieszkanie. Inawet
      chyba blue cafe sie tam zmieści...
      smietanka...
      • Gość: UKman Re: Lofty u Scheiblera IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.08.06, 20:54
        i artyści...
        i dziennikarze...
        pracownicy agencji reklamowych...
        PR

Creme de la Creme

Czy ja w tej kolejce zdążę..?
      • Gość: gość Re: Lofty u Scheiblera IP: *.as15444.net 19.08.06, 23:43
        A mnie udało się kupić loft bez zapisów na listę rezerwacyjną!Jestem bardzo
        zadowolony. Moim zdaniem lofty U Scheiblera rozpoczną w Polscę nową modę, na
        mieszkania w nietuzinkowym otoczeniu. Są też dobrą lokatą kapitału. Rynek
        mieszkaniowy w Łodzi jest w takim miejscu jak Warszwa była w połowie lat 90-
        tych. Zatem w szybkim tempie nastąpi wzrost cen nieruchomości, następne lofty
        w mieście będą dużo droższe.Zresztą II etap jest średnio 25-30% droższy od
        pierwszego! Więc moim zdaniem to ostatni dzwonek, aby wziąć kredyt i kupić
        mieszkanie za rozsądną cenę.
        • Gość: Jajo PR australijskiego inwestora jest wszędzie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.06, 12:46
          Widzę że PR "australijskiego inwestora" działa wszędzie - nawet na forum.
          Czyżby ten propagandowy tekst pisła Pani Aleksandra Hac lub Pani Dorota Urawska
          z PR inwestora?
          Jajo
          • Gość: BB Re: PR australijskiego inwestora jest wszędzie IP: *.as15444.net 20.08.06, 15:28
            Czemu się dziwić, że koszerna gazeta popiera i propaguje inwestycje żydowskiego
            inwestora z Australii. To dobrze dla miasta, że ktoś chce w tej dziurze
            inwestować. Łódź się wyludnia i młodzi stąd zwiewają. Takie pomysły ten proces
            mają szansę zatrzymać i pozwolą zmienić oblicze tego prowincjonalnego miasta,
            nad którym unąszą się tylko duchy przeszłość. Krytykowanie tej i innych
            inwestycji jest skrajną głupotą ciasnych ludzi.
            • jajo0 Re: PR australijskiego inwestora jest wszędzie 20.08.06, 17:59
              Ja nie krytykuję tej inwerstycji i chciałbym, żeby lofty powstały, tylko nie
              przepadam za takim sposobem reklamowania się. Od razu widać, że wypowiedź tzw
              "gościa", to po prostu rekalmowanie loftów przez PR inwestora.
              Dlaczego raz się Państwo podpisują jako "gość" a następnie jako "BB" (IP jest to
              samo)? Czy nie mogą Państwo rekalmować swojej inwestycji z otwartą przyłbicą,
              nie podszywając się za przypadkowego forumowicza?

Jajo
              • Gość: Bella Re: PR australijskiego inwestora jest wszędzie IP: *.toya.net.pl 20.08.06, 23:36
                Tak to właśnie jest... Niektórzy sami sobie odpisują na posty albo proszą
                znajomych... Cóż forum internetowe to kolejne narzędzie marketingu i PR.
                Dobrze, że są jeszcze jaja walczące z wiatrakami :-)
    • Gość: UKman Re: Lofty u Scheiblera IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.08.06, 23:44
      no chyba już wszystko sprzedane.
      A tak chciałem być sąsiadem Borysa Szyca i Olivera J.

No ale już wkrótce nowe projekty przy Tymienieckiego 28 to dopiero będą perełki
      i to także architektury.

Czy jest już lista rezerwowa?
      Może ktoś coś słyszał?
      • Gość: Jarek Gdzie te lofty? IP: 212.244.73.* 23.08.06, 12:55
        Zazwyczaj nie jestem krytykantem, ale teraz się nie powstrzymam :)

Byłem tam i wrażenie nt. zewnętrznego wyglądu budynku po renowacji jest
        świetne.

Ale to co w środku, to nie są żadne lofty, tylko małe mieszkanka, albo duże ale
        za to wielopoziomowe, co oznacza że trzeba będzie ganiać niemiłosiernie po
        schodach. Dla mnie loft to nie poprzecinana ściankami działowymi (ani tym
        bardziej sufitem/podłogą) powierzchnia powyżej 100 mkw. do własnej aranżacji.
        No i wszystko wykończone płytami kartonowo-gipsowymi, co daje tandetny obraz
        inwestycji.

Aha, przy mieszkaniach dwupoziomowych wysokość lokalu to 2,50, czyli jak w
        najlepszych czasach lat 60. i 70., kiedy budowano takie lokale w blokach z
        płyty (mieszkałem w takim lat 13 i już nie zamierzam udawać, że 2,50 wystarczy,
        szczególnie w gorące lato).

Dlaczego tak się stało, że sprzedają takie mieszkanka? Moim zdaniem inwestor
        policzył: więcej kasy można zebrać z 2 mieszkań 50-m niż z jednego 100-m, więc
        trzeba upchać w tej fabryce jak najwięcej klitek. No i mamy rezultat. Poza tym
        nie wiem, czy ktoś z Was zwrócił uwagę na lokalizację wind i układ korytarzy.
        Wielki hall, mimo ochrony, ma duże szanse spowodować, że w środku będzie syf.
        A jeżeli ktoś z Was kupił, to i tak gratuluję, bo wartość mimo tandety w środku
        i moim zdaniem fatalnego rozplanowania wnętrza i tak pójdzie w górę.

Pozdrowienia.
        • Gość: gość Re: Gdzie te lofty? IP: *.netkonect.net 23.08.06, 22:33
          Zgadzam się, że mówienie o tej inwestycji jako o loftach nie do kńca odpowiada
          definicji, ale przecież mamy mieszkania w rewitalizowanym obiekcie
          przemysłowym, więc można używać tego terminu. I tak to nie ma znaczenia. Ja
          wolę "apartament". Myślę, że to bardzo nieuczciwe uogólniać na podstawie
          wybiórczych faktów. Prawdą jest, że mieszkania w środkowej części budynku będą
          miały ok. 2,5m wysokości i część apartamentów o większej powierzchni w ma
          nietypowy układ. Ale dotyczy to tylko ok.80 mieszkań, a w inwestycji będzie
          ponad 400, a więc tylko nieco 20%. Pozostałe mają wysokość od 3,4m do 4,4m. A
          co do upałów, to każde mieszkanie będzie posiadać wentylację. Co do metrażu, to
          też przekłamanie. Połowa mieszkań ma ponad 100 m2 aż do 190m2. Są jedno, dwu i
          trzypoziomowe. W I etapie sprzedawano dużo mieszkań po ok. 60 m2. Zaletą tej
          inwestycji jest właśnie różność lokali odpowiednio dla :singli, młodych
          małżeństw i rodzin z dziećmi. Nie będzie to więc enklawa tylko dla super
          zamożnych ludzi.Po za tym, ile osób w Łodzi stać na duże mieszkanie za 700-900
          tys.? Myślisz, że mieszkańców nie będzie stać na utrzymanie idealnej czystości
          części wspólnych??? Ktoś powiedził, że lofty nie są dla przęciętnych ludzi
          przyzwyczjonych do blokowisk. Czy miał rację?:)
          • Gość: OLO Re: Gdzie te lofty? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.08.06, 22:54
            gratuluje informacji.
            Za 700-900 tys to w Łodzi można kupić niezłą chałupę i to w bardzo dobrej
            lokalizacji.
            Trzypoziomowe mieszkanie: osobiście wiem że to koszmar bo sam mieszkałem w takim
            przez rok i z tego powodu się między innymi wyprowadziłem. Nieustanne latanie po
            schodach. Mieszkania są rzeczywiście dla singli ewentualnie dla bedzietnych par
            bo rodzina z dziećmi w takim 'apartamencie' z antresolą to nie wyrobi.

400 mieszkań to swoją drogą niezłe blokwisko (co prawda w unikalne)
            Jeśli wtajemniczony poprzednik doda że ponad 100 poszła do inwestorów
            finansowych (mieszkania będą puste lub wynajęte ze zmieniającymi się lokatorami
            to szczerze tylko pogratulować sąsiedztwa)

Ale pewnie to lepsze od bloków na Olechowie.

OLO
            • Gość: Jarek Re: Gdzie te lofty? IP: 212.244.73.* 24.08.06, 17:10
              Cóż, znajdę dla tego poglądu wielu przeciwników, ale nie uważam, że U
              Scheiblera powinno być inwestycją dla "przeciętnego Mieszkańca" (chodzi o
              przeciętność dochodową rzecz jasna). Mam nadzieję, że tak się nie stanie w
              przypadku następnych podobnych inwestycji, bo w przypadku tej jest już po
              zawodach.

Jestem za zachowaniem czystości gatunku. Jest wspaniała fabryka, powinny być
              ogromne przestrzenie i lofty według definicji loftu. I wtedy dopiero większa
              będzie szansa na wizytę redakcji typu Haeuser, Diseno Interior itd. i co za tym
              idzie na architektoniczny za przeproszeniem 'landmark' w skali europejskiej nie
              tylko dzięki historii oraz pięknej elewacji. Kompromisy bardzo szkodzą. Założę
              się, że na mniejszej liczbie tylko dużych mieszkań też dałoby się zarobić.

A że mnie nie będzie stać na takie mieszkania, to trudno. Dlaczego wszystko
              musi być dla wszystkich? Obecność luksusowych miejsc w mieście ucieszy mnie i
              tak, podobnie jak np. 5-gwiazdkowy hotel.

Co do utrzymania czystości: chodzi mi o anonimowość charakterystyczną dla
              dużych części wspólnych. Czy to stary blok czy nowy, doświadczenie pokazuje że
              trudne to zjawisko. Szczególnie że część okien sypialnianych wychodzi u
              Scheiblera na korytarz.

Pozdrowienia!
          • jajo0 PR znowu nadaje 24.08.06, 11:23
            UWAGA!
            PR-23 znowu nadaje

Jajo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka