Dodaj do ulubionych

Pierwszy, który zapłaci mieszkaniami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 21:58
Dwa uzupełnienia:
ZEŁM przekaże Gminie mieszkania kupione po cenach rynkowych od osób, które
uprzednio wykupiły te mieszkania... od tejże Gminy. Za kilka % wartości.
Propozycje mieszkań ZEŁM otrzyma (za grube pieniądze) od firm nieruchomości
nie tyle specjalistycznych co... zaprzyjaźnionych. Jakby urzędnicy ZEŁM nie
mogli sami przejrzeć ofert w gazetach czy Internecie.
Fajnie wydaje się nasze pieniądze?
Obserwuj wątek
    • Gość: paweu Re: Pierwszy, który zapłaci mieszkaniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 22:57
      trafne spostrzeżernie, dobrze mówisz... wódki ci dać
    • yarro Re: Pierwszy, który zapłaci mieszkaniami 08.07.06, 00:47
      Dobrze by było, gdyby odtworzyli pierwotny stan kamienicy:

tinyurl.com/lo4au
      • Gość: piortek Re: Pierwszy, który zapłaci mieszkaniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 00:51
        Nie byłoby dobrze, tylko wspaniale. Teraz jest to jeden z najbrzydszych budynków na Piotrkowskiej.
    • hubar Re: Pierwszy, który zapłaci mieszkaniami 08.07.06, 01:05
      To po co Gmina sprzedawała mieszkania, chcąc je potem odzyskać?
      • Gość: jan Re: Pierwszy, który zapłaci mieszkaniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 01:59
        bo nie mogła wygonić lód w nich mieszkający
        • citoyen Re: Pierwszy, który zapłaci mieszkaniami 08.07.06, 08:20
          Coś pokrętnego jest w pokrętnych wyjaśnieniach Kusia.
    • Gość: joolka mieszasz IP: *.toya.net.pl 08.07.06, 10:56
      jakie znaczenie ma to czy firma będzie zaprzyjaźniona czy nie, skoro mieszkania
      wyceni rzeczoznawca? mogą dostać je za darmo albo przepłacić trzy razy, a i tak
      to rzeczoznawca powie ile wg niego są warte.
      i od kiedy ZEŁ-T wydaje Twoje pieniądze?? to nie zakład komunalny.
      i p.s. jeśli ktoś wcześniej niż po pięciu latach sprzedaje mieszkanie, które
      kupił od Gminy z bonifikatą, to musi bonifikatę oddać.
      • Gość: ag Mieszam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 23:29
        Do kosztów operacji dojdzie zbędne 6% prowizji agencji. ZEŁ wydaje moje
        pieniądze, bo są one wkalkulowane w cenę jaką płacę za prąd, nie mogę wybrać
        innego oszczędniejszego dostawcy. Można sprzedać mieszkanie choćby następnego
        dnia po wykupie i nie zwracać bonifikaty, wystarczy tylko tuż przed transakcją
        dokonać darowizny tegoż mieszkania na kogoś z najbliższej rodziny.
        • Gość: joolka Re: Mieszam? IP: *.toya.net.pl 10.07.06, 20:06
          ta, i ludzie w kryształowej kuli przewidzieli, że Miasto wymyśli działkę za
          mieszkania.
          To nie jest szybka sprawa wykupienie mieszkania od Miasta, to raz.
          a dwa, przed wyborami nie będą robili z siebie debili, tylko najprędzej po :p
          A jeśli nawet ludzie wykupują mieszkania od Gminy po to żeby je zaraz
          odsprzedać to robią to bez względu na to czy kupi je Zakład Energetyczny czy
          Jan Kowalski.
          • Gość: ag Re: Mieszam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 22:37
            Nie na temat odpowiadasz, ale mimo że mieszasz to ja odpowiem na temat:
            > ta, i ludzie w kryształowej kuli przewidzieli, że Miasto wymyśli działkę za
            > mieszkania.
            Kryształową kulę to ma ten, co zadecyduje od kogo mieszkanie kupić a komu nawet
            nie złożyć propozycji. Albo ten, co z kryształowej kuli przewidział, że kupią
            jego mieszkanie a nie Kowalskiego. No i oczywiście kryształowa kula wybrała
            firmy, które za 6% będą w tym pośredniczyły (bo ja o żadnych przetargach nie
            wiem).
            > To nie jest szybka sprawa wykupienie mieszkania od Miasta, to raz.
            > a dwa, przed wyborami nie będą robili z siebie debili, tylko najprędzej po :p
            No i co? Chodzi mi nie o termin ale szastanie publicznym dobrem.
            > A jeśli nawet ludzie wykupują mieszkania od Gminy po to żeby je zaraz
            > odsprzedać to robią to bez względu na to czy kupi je Zakład Energetyczny czy
            > Jan Kowalski.
            No i co? Chodzi mi nie o termin ale szastanie publicznym dobrem.

Ty chyba nie rozumiesz o czym mowa. O tym mianowicie, że w Polsce jest od 17
            lat kapitalizm. Ale wielu ludzi (często bardzo prawicowych) nadal zaprzęga
            jakieś socjalistyczne kombinacje do kręcenia lodów dla siebie. Ani Ty ani
            dziennikarz nie widzą, że mamy tego przykład. Jest zbędna działka, trzeba ją
            sprzedać na otwartym przetargu za jak najwyższą cenę. Proste? Ludzie nie mają
            mieszkań, to niech sobie kupią za ogólnie dostępny kredyt hipoteczny, a nie za
            nasze podatki. Proste?
          • jasam Re: Mieszam? 10.07.06, 22:40
            Ale to chyba małoetyczne jesli rzeczywiście miasto otrzyma w rozliczeniu
            mieszkania sprzedane z bonifikatą.
            Wiem że etyka - to zbyt wielkie oczekiwanie wobec polityków rządzących miastem.
            A co do tego :
            > przed wyborami nie będą robili z siebie debili,
            hahahaha - to jest właśnie smaczek kampanii, że im często tak sie wydaje.

A to że zamieszany jest w to monopolista - to też efekt mało zachecający do
            akceptacji tej kombinacji. Bo przeciez na przetargu mogliby potencjalnie taniej
            kupić ten budynek niz ocenił jakis tam rzeczoznawca. A kto wycenia (walczy o
            najnizszą cenę) mieszkania nabywane dla rozliczenia transakcji ?

pozdr.
    • jasam Re: Pierwszy, który zapłaci mieszkaniami 23.07.06, 16:31
      Ciekawe jak toczy sie ten "ciekawy" projekt.
      Coś wiecie więcej ?

pozdr.
      • citoyen Producenci łabędziego puchu 23.07.06, 17:52
        Mnie też to ciekawi. Swoją drogą "ciekawy" projekt się nie toczy. W smaku
        bardziej przypomina kiełbasę wyborczą.

Pozdrawiam
        • citoyen Nieudolne naśladownictwo? 30.07.06, 21:54
          W natłoku zdarzeń pojawiają się pomysły, które chętnie podchwytują dziennikarze
          nie zadajac sobie trudu ich zweryfikowania. Od dawna już w Wielkiej Brytanii
          zapoczątkowano program partnerstwa publiczno - prywatnego gdzie w zamian za
          przekazane towarzystwom „non for profit” komunalne zasoby mieszkaniowe prywatny
          kapitał inwestuje w renowacje i inwestycje. Zadaniem głównym jest uniknięcie
          koncentracji mieszkań dla rodzin o niskich dochodach. Wiąże się również z
          krytyką pomysłów budowy osiedli mieszkań socjalnych. Takie pomysły pojawiają się
          też w Polsce i, co dziwne, zyskują one poklask co można tłumaczyć chęcią
          zyskania społecznego aplauzu związanego z toczoną raz po raz kampanią wyborczą
          do różnych organów przedstawicielskich.
          Zgadza się?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka