Dodaj do ulubionych

Pałacyk z ul. Zgierskiej 213

04.02.03, 17:29
Do niedawna mieściła się w tym pałacyku firma "Stone Fashion spółka z o.o.".
Dziś przejeżdżając tramwajem zobaczyłem duży banner "Na sprzedarz"
Pałacyk wygląda na zadbany, odremontowany, z dużym ogrodzeniem dookoła
działki na którym się znajduje.

Czy ktoś zna historię tego pałacyku?
Obserwuj wątek
    • hubar Re: Pałacyk z ul. Zgierskiej 213 04.11.03, 09:24
      Byłem tam i porobiłem kilka fotek: www.hubar.friko.pl/lodz/zgierska/
      Na pierwszym zdjęciu widać prawdopodobnie stajnie. Pozostałe to własnie ten
      pałacyk.

Czy nikt nie wiem, nie ma pojęcia lub pomysłu co to może być i z którego roku??
      • koszysta Re: Pałacyk z ul. Zgierskiej 213 04.11.03, 11:42
        Obok stoi pałacyk w o wiele gorszym stanie. Teraz jest tam szkoła i
        okazjonalnie odbywa się głosowanie. Wtedy tam zaglądam. W środku jest jeszcze
        gorzej. Mam wrażenie, jakby wszystko, łącznie z podłogami, schodami, drzwiami i
        oknami miało lada chwila ulec załamaniu, wypadnięciu i ogólnie zniszczeniu.
        Szkoda pałacyku. Kiedyś było tu WKU.
        Nie znam historii obu pałacyków, ale sądzę, że jest warta poznania, podobnie
        jak innych podobnych budynków, jakich stoi sporo na Radogoszczu i Julianowie.
        Mieszkamy w ciekawej okolicy, trzeba poszperać w źródłach.
        • hubar Re: Pałacyk z ul. Zgierskiej 213 04.11.03, 12:32
          Ale ten obok jest mniej okazały. Nie chodzi mi tu wyłacznie o to, że jest
          zniszczony, ale i sama architektura jest mnie ładna.

Co do ciekawej okolicy to się zgadza, ja porobiłem już kilka fotek pałacyków w
          okolicy, może niedługo je opublikuję :-)
          A jeśli chodzi o zgłebianie historii :-( nawet nie wiem gdzie szukać.
          • koszysta Re: Pałacyk z ul. Zgierskiej 213 04.11.03, 22:32
            I w tym tkwi problem, że nie znam źródeł, które traktowałyby o interesującej
            nas okolicy. Może nażałoby robić wywiad wśród miejscowej ludności, takiej co
            mieszka od pokoleń w danym miejscu. Podobno jak się szuka, to i znajdzie, a
            więc szukajmy. Jeśli coś znajdę, to napiszę. Na dobry początek czekam na fotki:)
            Dziś przyglądałem się obu pałacykom od strony wshodniej, zastanawiając się,
            który jest ładniejszy. Bez wątpienia ten odnowiony jest bardziej okazały, ale i
            ten mniejszy ma swój urok i jeśli ktoś go kiedyś odnowi będzie stanowił
            konkurencję dla sąsiada.
            • hubar Okulickiego 05.11.03, 09:55
              Jak interesuje Cię może troszkę bardziej odległa okolica to proponuję przejść
              się na Okulickiego (koło Helenówka) www.ga.com.pl/lodz23.htm
              • koszysta Re: Okulickiego 05.11.03, 19:08
                Bywałem, głównie na rowerze i zastanawiałem się, jakie było przeznaczenie tego
                budynku. Pałacyk, czy taka sobie minikamieniczka? Chyba jednak pałacyk?
                Kiedy powstawał, była tam wieś, jak przypuszczam. Ktoś zbudował sobie
                rezydencję na terenach zamiejskich. Cisza, spokój i dużo zielonego wokół.
                Ładne zdjęcia, z przyjemnością się ogląda:)
    • Gość: balut Re: Pałacyk z ul. Zgierskiej 213 IP: *.smrw.lodz.pl / 172.16.0.* 23.11.03, 00:06
      No to zajrzyjcie pajęczarze do ksiąg drukowanych, w miejscu zwanym biblioteką,
      na półkę "lodziana", to może tam znajdziecie coś, a coś jest!
      Obydwa te budynki pochodzą z XIX wieku.Do tego miejsca mrok na trakcie
      rozświetlały latarnie gazowe.
      W jednym z nich w epoce poprzedniej/PRL/, której nie znacie mieściła się przez
      długi czas wojskowa komisja poborowa gdzie na golasa paradowały tłumy
      chłopaczków branych do woja.Przed pałacami w tym czasie mieściło się kółko
      rolnicze, obok były slumsowate domki drewniane o pokrętnych stromych schodach.
      Pałacyk jest na sprzedaż już od bardzo długiego czasu.
      • Gość: koszysta Re: Pałacyk z ul. Zgierskiej 213 IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 24.11.03, 20:54
        Stawałem przed wojskową komisją w opisywanym pałacyku, o czym wspomniałem w
        poprzednim poście. Na golasa nie paradowałem, za to usiłowano mi pobrać krew.
        Kółko rolnicze było OBOK pałacyków-od strony miasta. Po przeciwnej stronie,
        mniej więcej tam gdzie teraz jest miejsce na parking, stała piętrowa
        kamieniczka ze sklepem papierniczym na dole.
        • hubar Re: Pałacyk z ul. Zgierskiej 213 25.11.03, 09:48
          Gość portalu: koszysta napisał(a):
          > Stawałem przed wojskową komisją w opisywanym pałacyku, o czym wspomniałem w
          > poprzednim poście. Na golasa nie paradowałem, za to usiłowano mi pobrać krew.
          > Kółko rolnicze było OBOK pałacyków-od strony miasta.
          ##
          W tym: www.hubar.friko.pl/lodz/zgierska/zgierska1.jpg ?

> Po przeciwnej stronie,
          > mniej więcej tam gdzie teraz jest miejsce na parking, stała piętrowa
          > kamieniczka ze sklepem papierniczym na dole.
          ##
          Zgadza się! Pamiętam. Przez ten sklep, bo był jedynym takim w okolicy i cieszył
          się popularnością, w tym rejonie dochodziło często do wypadków z udziałem
          pieszych.
    • Gość: Tubylec Re: Pałacyk z ul. Zgierskiej 213 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 10:13
      Hubar, szkoda ze nie pstryknales fotki po drugiej stronie tego budynku:

www.hubar.friko.pl/lodz/zgierska/zgierska1.jpg
      to jest dopiero rarytasik - przy wejsciu wisi zielona, troche wyblakla, tablica
      z napisem "Kolko Rolnicze Radogoszcz". obok wisi reczna syrena strazacka i
      kilka innych eksponatow. w szopie obok mozna zobaczyc traktor, rozne narzedzia
      rolnicze itp. calosc w srodku blokowiska tworzy niecodzienny klimat :)
      przyznam, ze mieszkam kilkanascie lat 200 m od tego miejsca i dopiero niedawno,
      przypadkiem, odkrylem te cuda :)
      • hubar Re: Pałacyk z ul. Zgierskiej 213 28.03.04, 14:21
        Jak będe miał troszkę czasu za dnia, to podskocze i porobie kilka fotek owych
        eksponatów ;-)
    • yb Re: Pałacyk z ul. Zgierskiej 213 28.03.04, 20:17
      zbieracze złomu będą zachwyceni info o starych stalowych maszynach rolniczych
      pozostawionych bez opieki ! Najbliższy punkt skupu na ul.Bema/Zgierska, a obok
      pofolwarczne zabudowania i dawny staw rybny oraz pałacyk po przeciwnej stronie
      ulicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka