Gość: Krzysiek IP: *.24.rev.vline.pl 06.11.06, 19:59 Witam na skrzyzowaniu ulic Piotrkowska-Radwanska są kawałeczki torów Czy kiedys skręcało cos z Piotrkowskiej w Radwanska? Jesli tak to kiedy to było? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomasz.bu Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.joensuunelli.fi 06.11.06, 20:22 > Witam > na skrzyzowaniu ulic Piotrkowska-Radwanska są kawałeczki torów Tylko kawałeczki? Kurcze, ale się to złomiarstwo rozpleniło. Tramwaj co dwie minuty, a zdołali wyciąć;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Piotrkowska-Radwanska 06.11.06, 21:48 Taaaak? A to ja dawno tam chyba nie byłem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-nick Ty, "specjalista... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:48 > Tramwaj co dwie minuty Ale pamiętaj w Radwańską skręca tylko wtedy gdy korek jest na wprost... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 07.11.06, 09:33 Hihihi - chiba Ci się Radwańska ze Żwirki pomyliła. :) A tak a propos Radwańskiej - jeszcze 14 lat temu, kiedy studiowałem na PŁ, na skrzyżowaniu al. Politechniki i ul. Radwańskiej były widoczne łuki do skrętu z południa w Radwańską w kierunku Piotrkowskiej - luki te zlikiwidowano podczas późniejszego remontu ww. skrzyżowania. I jeszcze ciekawostka - wewnątrz szafy w pokoju mojego kolegi w akadaemiku (III DS PŁ, pokój 435 OIDP) był naklejony stary plan Łodzi z początku lat 60. - pamiętam na ul. Radwańskiej linię 11. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.joensuunelli.fi 07.11.06, 14:30 > Hihihi - chiba Ci się Radwańska ze Żwirki pomyliła. :) Pudło. Próbuj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: Piotrkowska-Radwanska 07.11.06, 21:24 Gość portalu: Krzychu napisał(a): > I jeszcze ciekawostka - wewnątrz szafy w pokoju mojego kolegi w akadaemiku (III > > DS PŁ, pokój 435 OIDP) był naklejony stary plan Łodzi z początku lat 60. - > pamiętam na ul. Radwańskiej linię 11. Chyba zbyt dużo tego złocistego płynu popłynęło :-))) 14 - tak, ale 11? za chwilę sprawdzę w archiwum, ale raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: Piotrkowska-Radwanska 07.11.06, 21:42 Tak jak myślałem, na planach będących w mojej kolekcji stoi tak: 1956 - 14 i 15 1961 - 14 i 15 1963 - 14 i 15 1965 - 14 i 15 1967 - 14 1968 - 14 1971 - nic (później też nic) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 08.11.06, 11:30 Popłynęło w sam raz, Pawle. ;) Po prostu pamięć mi płata figle - w końcu to jużprawie 9 lat jak skończyłem studia na PŁ. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apatryda Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.play-internet.pl 10.11.15, 15:41 Zaczynałem studia na Wydziale Włókienniczym PŁ w 1964 roku. Dojeżdżałem tam od strony Piotrkowskiej tramwajem nr (tutaj dziura w pamięci) chyba jednak 14. Rozmawiałem z kilkoma znajomymi z tamtych lat i każdy pamięta inny numer. Po wyjściu z tramwaju szło się w prawo na zajęcia albo w lewo do Hali Sportowej na piwo:-) To były czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart_step Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.mnc.pl 06.11.06, 21:41 Linia z Radwańskiej wpadała w Piorkowską już od 1904 roku. Możliwość wjazdu w Radwańską ostatecznie odcięto w czasie remontu w 1988, ale tramwaje już po trej ulicy wtedy liniowo nie jezdziły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: Piotrkowska-Radwanska IP: 195.69.82.* 07.11.06, 00:24 Ten tramwaj mogl tam zostac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.joensuunelli.fi 07.11.06, 07:20 > Ten tramwaj mogl tam zostac Nawet stał kilka dni, ale okazało się, że wtedy pozostałe nie mogą przejechać i po kilku dniach pomysł zarzucono. Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: Piotrkowska-Radwanska 07.11.06, 19:47 Radwańską jeździła 14 do rzeźni miejskiej. Tramwaj jechał aż do skrzyżowania Radwańskiej (wtedy Świerczewskiego i Inżynierskiej). Tam gdzie stoi dzisiejszy Geant była rzeżnia. Tramwaj dojeżdżał dzisiejszą Radwańską skręcał w lewo w Inżynierską cofal się aż do parku Poniatowskiego w wracał w dzisiejszą Radwańską. Linię tramwajową z Radwańskiej likwidowano w dwóch etapach najpierw pomiędzy al. Politechniki a Inżynierską. Pozostawiono odcinek pomiędzy Piotrkowską a al. Politechniki na tzw. trasy zastępcze (podobnie jak teraz Czerwona - Wróblewskiego. Gdy wprowadzano do Łodzi przgubowce które miały pudła szersze od starych tramwajów i musiano przebudowywać tory rozsuwając je od siebie aby nowe tramwaje nie tarły się podczas mijania. Na dzisiejszej Radwańskiej pomiędzy Pietryną a Politechniki nigdy tych torów nie przebudowano, dlatego też w pewnym czasie poprostu zalano je asfaltem. Rzeczywiście był też moment gdy tym fragmentem przez jakiś krótki okres czasu jeździły zastępczo tramwaje jako objazdem. Nawet mam pare fotek z tych objazdów. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart_step Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.mnc.pl 07.11.06, 20:32 > Tramwaj dojeżdżał dzisiejszą Radwańską skręcał w lewo w > Inżynierską cofal się aż do parku Poniatowskiego w wracał w dzisiejszą > Radwańską. Masz to na jakiś fotografiach? Z planów torowisk nic takiego nie wynika - linia kończyła się mijanką i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś