Dodaj do ulubionych

Piotrkowska-Radwanska

IP: *.24.rev.vline.pl 06.11.06, 19:59
Witam
na skrzyzowaniu ulic Piotrkowska-Radwanska są kawałeczki torów
Czy kiedys skręcało cos z Piotrkowskiej w Radwanska?
Jesli tak to kiedy to było?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomasz.bu Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.joensuunelli.fi 06.11.06, 20:22
      > Witam
      > na skrzyzowaniu ulic Piotrkowska-Radwanska są kawałeczki torów

Tylko kawałeczki? Kurcze, ale się to złomiarstwo rozpleniło. Tramwaj co dwie
      minuty, a zdołali wyciąć;-)
      • hubar Re: Piotrkowska-Radwanska 06.11.06, 21:48
        Taaaak? A to ja dawno tam chyba nie byłem ;-)
      • Gość: m-nick Ty, "specjalista... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 23:48
        > Tramwaj co dwie minuty

Ale pamiętaj w Radwańską skręca tylko wtedy gdy korek jest na wprost...
      • Gość: Krzychu Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 07.11.06, 09:33
        Hihihi - chiba Ci się Radwańska ze Żwirki pomyliła. :)

A tak a propos Radwańskiej - jeszcze 14 lat temu, kiedy studiowałem na PŁ, na
        skrzyżowaniu al. Politechniki i ul. Radwańskiej były widoczne łuki do skrętu z
        południa w Radwańską w kierunku Piotrkowskiej - luki te zlikiwidowano podczas
        późniejszego remontu ww. skrzyżowania.
        I jeszcze ciekawostka - wewnątrz szafy w pokoju mojego kolegi w akadaemiku (III
        DS PŁ, pokój 435 OIDP) był naklejony stary plan Łodzi z początku lat 60. -
        pamiętam na ul. Radwańskiej linię 11.
        • Gość: Tomasz.bu Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.joensuunelli.fi 07.11.06, 14:30
          > Hihihi - chiba Ci się Radwańska ze Żwirki pomyliła. :)

Pudło. Próbuj dalej.
        • sluzbowo Re: Piotrkowska-Radwanska 07.11.06, 21:24
          Gość portalu: Krzychu napisał(a):

> I jeszcze ciekawostka - wewnątrz szafy w pokoju mojego kolegi w akadaemiku
          (III
          >
          > DS PŁ, pokój 435 OIDP) był naklejony stary plan Łodzi z początku lat 60. -
          > pamiętam na ul. Radwańskiej linię 11.

Chyba zbyt dużo tego złocistego płynu popłynęło :-))) 14 - tak, ale 11? za
          chwilę sprawdzę w archiwum, ale raczej nie.
          • sluzbowo Re: Piotrkowska-Radwanska 07.11.06, 21:42
            Tak jak myślałem, na planach będących w mojej kolekcji stoi tak:

1956 - 14 i 15
            1961 - 14 i 15
            1963 - 14 i 15
            1965 - 14 i 15
            1967 - 14
            1968 - 14
            1971 - nic (później też nic)
          • Gość: Krzychu Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 08.11.06, 11:30
            Popłynęło w sam raz, Pawle. ;)
            Po prostu pamięć mi płata figle - w końcu to jużprawie 9 lat jak skończyłem
            studia na PŁ. :)
        • Gość: apatryda Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.play-internet.pl 10.11.15, 15:41
          Zaczynałem studia na Wydziale Włókienniczym PŁ w 1964 roku. Dojeżdżałem tam od strony Piotrkowskiej tramwajem nr (tutaj dziura w pamięci) chyba jednak 14. Rozmawiałem z kilkoma znajomymi z tamtych lat i każdy pamięta inny numer. Po wyjściu z tramwaju szło się w prawo na zajęcia albo w lewo do Hali Sportowej na piwo:-) To były czasy...
    • Gość: bart_step Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.mnc.pl 06.11.06, 21:41
      Linia z Radwańskiej wpadała w Piorkowską już od 1904 roku. Możliwość wjazdu w
      Radwańską ostatecznie odcięto w czasie remontu w 1988, ale tramwaje już po trej
      ulicy wtedy liniowo nie jezdziły.
      • Gość: Roberto Re: Piotrkowska-Radwanska IP: 195.69.82.* 07.11.06, 00:24
        Ten tramwaj mogl tam zostac
        • Gość: Tomasz.bu Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.joensuunelli.fi 07.11.06, 07:20
          > Ten tramwaj mogl tam zostac

Nawet stał kilka dni, ale okazało się, że wtedy pozostałe nie mogą przejechać i
          po kilku dniach pomysł zarzucono.
          • camelot Re: Piotrkowska-Radwanska 07.11.06, 19:47
            Radwańską jeździła 14 do rzeźni miejskiej. Tramwaj jechał aż do skrzyżowania
            Radwańskiej (wtedy Świerczewskiego i Inżynierskiej). Tam gdzie stoi dzisiejszy
            Geant była rzeżnia. Tramwaj dojeżdżał dzisiejszą Radwańską skręcał w lewo w
            Inżynierską cofal się aż do parku Poniatowskiego w wracał w dzisiejszą
            Radwańską. Linię tramwajową z Radwańskiej likwidowano w dwóch etapach najpierw
            pomiędzy al. Politechniki a Inżynierską. Pozostawiono odcinek pomiędzy
            Piotrkowską a al. Politechniki na tzw. trasy zastępcze (podobnie jak teraz
            Czerwona - Wróblewskiego.
            Gdy wprowadzano do Łodzi przgubowce które miały pudła szersze od starych
            tramwajów i musiano przebudowywać tory rozsuwając je od siebie aby nowe tramwaje
            nie tarły się podczas mijania. Na dzisiejszej Radwańskiej pomiędzy Pietryną a
            Politechniki nigdy tych torów nie przebudowano, dlatego też w pewnym czasie
            poprostu zalano je asfaltem. Rzeczywiście był też moment gdy tym fragmentem
            przez jakiś krótki okres czasu jeździły zastępczo tramwaje jako objazdem. Nawet
            mam pare fotek z tych objazdów. Pozdrowienia
            • Gość: bart_step Re: Piotrkowska-Radwanska IP: *.mnc.pl 07.11.06, 20:32
              > Tramwaj dojeżdżał dzisiejszą Radwańską skręcał w lewo w
              > Inżynierską cofal się aż do parku Poniatowskiego w wracał w dzisiejszą
              > Radwańską.

Masz to na jakiś fotografiach? Z planów torowisk nic takiego nie wynika - linia
              kończyła się mijanką i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka