Dodaj do ulubionych

ulica Łukasińskiego

11.12.06, 17:46
nie tylko Narutowicza straszy starymi pożydowskimi domkami ale i Narutowicza
posiada trzy posesje, które urastają do miana slamsów na tle domków
jednorodzinnych koło Liceum. To trwa 40 a może więcej lat ale kogo to
obchodzi.Kompletna WIOCHA a WIOCHĘ estetyka nie interesuje.Na tamtą ekipę
radnych mówiono starzy, teraz są niby młodzi radni pełni werwy ale chyba do
koryta.My tu sobie gadu, gadu a "ONI" wogóle nie reagują na nasze
wskazówki.Nawet wystroju świątecznego miasta nie potrafią zorganizować.O
cztmś to świadczy a tak na marginesie ci niezależni mają korzenie "czerwonych
kmerów".Upsss...
Obserwuj wątek
    • edmurphy Re: ulica Łukasińskiego 11.12.06, 23:32
      Wiele jest takich żałosnych miejsc w naszym mieście. Ulica Kilińskiego i
      okolice. Rozsypująca się synagoga. Stare rupiecie na tzw, "kurzej jamie". Czy
      choćby zabytkowe przecież stare hale w Emicie. Wiem, wiem tu gmina ma niewiele
      do powiedzenia. Łódź ze starych fabryk potrafi zrobić "przebój sezonu" i zarobić
      na tym pieniądze. A nam chyba to "zwisa", kolokwialnie mówiąc. Gdy nadchodzi
      pora zamknięcia sklepów i na ulicy zamiera ruch miasto zaczyna pokazywać swoją
      prawdziwą twarz - twarz nikomu niepotrzebnego, starego człowieka żyjącego z
      socjalnego zasiłku.
    • bj_jr Re: ulica Łukasińskiego 12.12.06, 09:26
      obserwator1242 napisał:

> Na tamtą ekipę radnych mówiono starzy, teraz są niby młodzi radni pełni werwy
      > ale chyba do > koryta.My tu sobie gadu, gadu a "ONI" wogóle nie reagują na
      > nasze wskazówki. Nawet wystroju świątecznego miasta nie potrafią zorganizować.O
      > cztmś to świadczy a tak na marginesie ci niezależni mają korzenie "czerwonych
      > kmerów".Upsss...

Szanowny Obserwatorze piszesz to na co ci twój rozum pozwala. A zauważyć można
      że nie jest z nim najlepiej. Piszesz aby pisac. Z tego pisania nic nie wynika.
      Czepiasz się na oślep osób, które mają określony cel jakim jest dążenie do
      jakościowego rozwoju Gminy Żychlin. Czy widzisz w tym coś złego ? A te twoje
      porównania to istne chamstwo, nic więcej.
    • naezo Re: ulica Łukasińskiego 12.12.06, 16:38
      Ja w sprawie formalnej. Bardzo proszę nie używać zwrotu "młodzi radni" lecz
      "częściowo nowi" radni. Zwrot "młodzi radni" nie ma logicznego uzasadnienia bo
      młodzi radni ( do 30 roku życia ) nie przeszli w wyborach.
      • obserwator1242 Re: ulica Łukasińskiego 12.12.06, 17:29

bj-jr zdenerwowałeś się.Sorry.Uwierz mi,że prawie wszystkich ludzi startujących
        na burmistrza czy też na radnych znam.Znam ich kręgosłupy ideologiczne a nawet
        ich dziadków. Mnie możesz nazywać hamem ale jak nazwiesz osobę, która zajmowała
        prominentne miejsce w ZMS lub PZPR a teraz pisze, że jest niezależna ??? Każdy
        z nas chce byśmy lepiej żyli w naszym miasteczku i jeśli coś zauważamy co można
        zrealizować dla dobra wszystkich to o tym piszemy ale nie z myślą, żeby kogoś
        skrytykować ale podpowiedzieć co zrobić.Naeko niech tak będzie jak mówisz.Ale
        edmurphy dzięki za Twoją wypowiedź.Jesteś bezstronny i to mi się
        podoba.Przepraszam, bez urazy ale każdy z nas ma inny interpretator w mózgu i
        dlatego postrzega wypowiedzi innych niewłaściwie.Najlepiej wyczyścić w mózgu
        dyskietkę bo może jest przepełniona i zacząć po nowemu.
    • starzec60 Re: ulica Łukasińskiego 15.02.07, 20:14
      obserwator1242 napisał:

> nie tylko Narutowicza straszy starymi pożydowskimi domkami ale i Narutowicza
      > posiada trzy posesje, które urastają do miana slamsów na tle domków
      > jednorodzinnych koło Liceum. To trwa 40 a może więcej lat ale kogo to
      > obchodzi.Kompletna WIOCHA a WIOCHĘ estetyka nie interesuje.Na tamtą ekipę
      > radnych mówiono starzy, teraz są niby młodzi radni pełni werwy ale chyba do
      > koryta.My tu sobie gadu, gadu a "ONI" wogóle nie reagują na nasze
      > wskazówki.Nawet wystroju świątecznego miasta nie potrafią zorganizować.O
      > cztmś to świadczy a tak na marginesie ci niezależni mają korzenie "czerwonych
      > kmerów".Upsss...

Rozwalić slamsy ulepione z gliny. Młodzież z ogólniaka i gimnazjum napatruje
      się z okien na to wykolejone towarzystwo i widzi jak obciągaja winko pod
      płotem.
      • daizet Re: ulica Łukasińskiego 16.02.07, 09:56
        Chyba głupi pomysł. Rozwalić ? Przecież to zabytek. Ciekawe czy konserwator
        zabytków wyrazi zgodę.
        • edmurphy Re: ulica Łukasińskiego 16.02.07, 20:52
          W Zychlinie jest niewiele zabytkowych budynków, chyba jakieś kamienice przy
          placu koło kościoła. Ale z rozwalaniem się nie spieszmy. Nie mówię, żeby nie
          rozbierać starych zabudowań, wiele jest takich na przykład przy Narutowicza, w
          rejonie Kilińskiego. Nie przedstawiają chyba szczególnej wartości historycznej.
          Warto by jednak wcześniej pomysleć nad ogólnym wyglądem miasta. Miasteczka póki
          co czyli o planie zagospodarowania lokalnego i jego warunkach. Optował bym za
          utrzymaniem takiego właśnie małomiasteczkowego wyglądu centrum. Czyli raczej
          niska zabudowa, spadziste dachy itd. Tak miało ponoć wyglądać Tarugutta Zachód,
          a stoją pudełka dość nieciekawe. Centrum miasta wokół kościoła, ulica
          Narutowicza powinny być moim zdaniem właśnie takie staromiejskie, przytulne i
          kameralne. Jeśli zburzymy stare to na tych działkach zaraz ktoś będzie coś tam
          tworzył. Oby to nie były kolejne blaszaki. Tu muszą być jasno określone warunki
          zabudowy.
          • dinozaur2007 Re: ulica Łukasińskiego 17.02.07, 11:33
            Jednym z takim miejsc, które należy wziąć pod lupę to plac ze skwerem w
            kształcie trójkąta. Piękny teren do zagospodarowania a wokół niego powinny
            błyszczeć zabytkowe kamieniczki. A jak jest ? Zaniedbany skwer a wokół Boże
            zlituj się. Coś takiego można oglądać w niedalekim Łowiczu. Łowickie władze ten
            plac reklamują jako jeden z nielicznych w Europie. A my ?
            • dinozaurka Re: ulica Łukasińskiego 17.02.07, 11:45
              A my?
              A my, wycieliśmy tam prawie wszystkie stare drzewa.... więc wszystko idzie
              zgodnie z Żychlińskim planem zagospodarowania terenu....
              Chciał byś Dinozaurze, czegoś więcej? :)))
              • dinozaurka wiem, złośliwa małpa ze mnie ;P 17.02.07, 11:47
                ale dobrze chociaz, że nie `małpa w czerwonym` ;PPPP
                • edmurphy Re: wiem, złośliwa małpa ze mnie ;P 18.02.07, 19:05
                  No własnie, chociażby ten plac. Przydałby sie dobry pomysł na jego
                  wyeksponowanie, ciekawą aranżację. Na pewno znalazłyby się na to jakieś unijne
                  środki pomocowe. Dla wjeżdżającyh do miasta od strony Płocka, dla ludzi
                  przyjeżdżających na rynek to wizytówka miasta.
                  • koles1333 Re: wiem, złośliwa małpa ze mnie ;P 18.02.07, 22:12
                    Muszę powiedzieć, że w Żychlinie jest wiele miejsc, które dzięki niewielkim
                    pieniążkom odzyskałyby dawny blask. Dziwi mnie, że jeszcze nikt nie pomyślał
                    właśnie o pieniądzach z unii na pewno jakiś program odpowiadałby naszym
                    potrzebom. Może źle napisałem "pomyślał”, ale jeszcze o tym nie wiemy. Czy w
                    ogóle ktoś wie, jakie są plany naszej rady i burmistrza dotyczące inwestycji w
                    tym roku? Pozdrawiam
                    • zorina4 rewitalizacja 19.02.07, 21:13
                      Ktos musialby stworzyc program rewitalizacji miasta, lub jakiejs jego czesci.
                      Tym tematem zajmuja sie tez specjalistyczne firmy. Gdyby byl dobry program, to
                      mozeby wygral i zdobytoby pieniadze ze srodkow unijnych. Mnie ciagle siedzi w
                      glowie ta Boznica. Jako dziecko bardzo lubilam chodzic na spacery w jej
                      okolice, wydawala mi sie takia tajemnicza, niedostepna.. Podobno Zydzi , ktorzy
                      byli jej wlascicielami zrzeki sie jej i teraz jest do wyburzenia??? Wiecie cos
                      na ten temat? Pewno juz jest za pozno by ja odrestaurowac? Szkoda, ze jest tak
                      strasznie zdewastowana, bo moglaby przyciagac nam tu turystow. Moznaby zrobic w
                      niej muzelum np. holokaustu i historii zychlinskich Zydow. Moglyby odbywac sie
                      tam lekcie muzealne dla szkol i nie tylko. Ta Boznica jest dosc unikatowa, bo
                      nigdzie w okolicach chyba takiego zabytku kultury zydowskiej nie ma. Poza tym
                      szperajac w internecie odkrylam, ze jest sporo kasy do wziecia na
                      przedsiewziecia dotyczace wspierania wspolpracy niedzy roznymi narodami, na
                      integracje roznych kultur, religii, na krzewienie tolerancji.Wiec jakby podejsc
                      do tego tematu z roznych stron,to moze by sie udalo sciagnac do naszego
                      miasteczka troche tych funduszy, ktore az sie prosza by je brac...
                      Rrewitalizacja, tolerancja, tradycja, dziedzictwo kulturowe - na to jest kasa
                      tylko trzeba ja umiejetnie i z glowa wydobyc, kto to potrafi?!
                      • koles1333 Re: rewitalizacja 19.02.07, 21:59
                        Kolejny świetny pomysł. Dlaczego w urzędzie tego nie mogą wymyślić? Czy w ogóle
                        kogoś tam obchodzi estetyka miasta? Pozdrawiam
                        • dinozaur2007 Re: rewitalizacja 20.02.07, 11:28
                          Nasze oczekiwania po wyborach są duże. Jak będzie to zależy również od nas
                          samych i to w duzym stopniu. Twierdzicie, że pomysły są świetne tylko nie ma
                          kto się nimi zająć. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wzmóc nacisk w stronę
                          żychlińskiej władzy poprzez organizowania się w ruchy obywatelskie i zacząć
                          kierować w ich stronę pomysły, żądania czekając na konkretną odpowiedź. A nawet
                          działać lokalnie jako ruch obywatelski w jakimś wybranym temacie - w grupie
                          łątwiej. Biadolenie nic nie da. Wrócę do pomysłu p. Matyldy z tym danonkowuym
                          placem. To był przykład obywatelskiego działania, w który włączyła się wielka
                          grupa ludzi. Zaczęło się pięknie, spontanicznie, potem zaczęli jej obrzydliwie
                          kadzić, posądzać o polityczne działanie i takie tam obrzydlistwa. Dążyli do
                          zniszczenia jej wizerunku i nie tylko jej. Przykłady można mnożyć. Ale silna
                          wola, wielkie zaangażowanie grupy życzliwych, wspaniałych ludzi zwyciężyła. To
                          jest to co powinno przynosić owoce. Tak trzeba, innego rozwiązania nie widzę.
                          Przeciwko chamstwu, pomówieniom, oczernianiu porządnych ludzi, którzy coś chcą
                          zrobić dla naszego społeczeństwa, naszych dzieci, trzeba się twardo
                          postawić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka