Dodaj do ulubionych

Czy toya blokuje sieci P2P?

24.01.07, 10:53
a konkretnie torreny? Bo od jakis 2 tygodni nie jestem wstanie niczego
ściagnąc przy ich pomocy.
Obserwuj wątek
    • gray Re: Czy toya blokuje sieci P2P? 24.01.07, 11:03

nie zauważyłem ale mam publiczny adres ip, a ty?
    • markus.kembi Re: Czy toya blokuje sieci P2P? 24.01.07, 11:16
      A to ciekawe, bo akurat Toya na swoim serwerze FTP udostępnia programy P2P, w
      tym m.in. Azureusa, który jest klientem sieci BitTorrent.
      • milu100 Re: Czy toya blokuje sieci P2P? 24.01.07, 11:26
        to nie wiem o co chodzi, używam utorrenta, program niby się łączy ale nic nie
        ściaga, limitu nie mam wykorzystanego, co ciekawe na neostradzie w pracy tym
        samym programem te same pliki ściagają się bez problemu. Nie mam stałego IP
        • gray Re: Czy toya blokuje sieci P2P? 24.01.07, 11:40
          milu100 napisał:

> Nie mam stałego IP

nie chodzi o stałe tylko o publiczne, czyli takie, które jest widziane przez
          wszystkich użytkowników internetu - taki właśnie adres IP maja komputery
          korzystające z neosterady - zmienny ale publiczny.
          jak nazwa wskazuje sieci peer to peer służą do łączenia bezpośrednio dwóch
          komputerów, co w przypadku niepublicznego adresu IP, choćby z jednej strony tego
          połączenia, nie jest możliwe. istnieją metody obejścia tych ograniczeń, czy to
          przez stosowanie połączenia pasywnego, czy to za pomocą serwera pośredniczącego,
          jednakże takie przypadki ustawiane są zawsze na końcu kolejki co z kolei
          skutkuje długim czasem oczekiwania na połączenie oraz niskimi transferami.
          • milu100 Re: Czy toya blokuje sieci P2P? 24.01.07, 14:38
            jak sprawdzić czy mój adres jest publiczny i czy mozliwe, że do tej pory był
            publiczny a teraz nim przestał byc, nie wiem jeszcze jak i co w toyi działa bo
            korzystam z niej od niedawna
          • milu100 Re: Czy toya blokuje sieci P2P? 24.01.07, 14:55
            wniosku o publiczny nie składałem więc raczej go nie miałem, a torrenty działały
            mimo to, inni piszą, że toya nic nie blokuje, więc przyczyny będę szukał po
            swojej stronie
            • gray Re: Czy toya blokuje sieci P2P? 27.01.07, 08:56

start -> uruchom -> cmd -> ipconfig
              jeżeli tówj adres IP zaczyna się od 10 to masz adres niepubliczny.

zawsze ściągaj z torrentów z jak największą liczbą seedów i peerów - wtedy
              będzie najszybciej. poza tym niektóre trackery wykrywają ograniczenia prędkości
              wysyłania w twoim kliencie i same ograniczają ci prędkość pobierania zatem
              lepiej ściągać w nocy bez ograniczania uploadu.
    • tome.k Powinna /nt 24.01.07, 13:30
      • gray z jakiego powodu? /nt 24.01.07, 13:33

• tome.k Re: z jakiego powodu? 24.01.07, 14:12
          A żeby to "dzieci toyi" znalazły sobie ciekawsze rzeczy do robienia niż
          ściąganie i udostępnianie muzyki, filmów oraz gier, przez co operatorzy
          wprowadzają limity na przesyłane dane. Dzisiaj limity w toyi są duże, ale nie
          wiem czy za pół roku nie będę na poziomie 5 GB. A mój komputer nie jest
          serwerem, który będzie pracował w nocy bo chcę ściągnąć płytkę DVD z którymś z
          systemów linuksowych.
          Z torrentem jest podobnie, a nawet chyba gorzej.

Wkurza mnie piractwo i ogólne przyzwolenie na nie, również wśród dostawców
          internetu. Niby p2p służy do wymiany plików w sieci,z założenia legalnych ale
          chyba trzeba być idiotą, żeby uwierzyć w takie bajki jak ta, że w dobie
          "rapidshare", "youtube", kont pocztowych bez ograniczenia pojemności - p2p
          służy do wymiany w sposób wygodny informacji. Tym bardziej, że często DC++,
          emule, kazy i inne badziewia są trudniejsze w konfiguracji niż to się wydaje.

Powinna zablokować, bo nikomu uczciwemu specjalnie to nie przeszkodzi w wgraniu
          dokumentu .odt czy .doc na pendrive.
          • mr_frog Re: z jakiego powodu? 24.01.07, 14:30
            a czy przez pendrive'a nie można przenieść pirackich plików? To może
            zlikwidować pendrive'y?

• tome.k Re: z jakiego powodu? 24.01.07, 19:19
              Tak, zlikwidować pendrive'y. Co więcej - płyty CD, DVD, dyskietki, w ogóle
              komputery.

A bez jaj, pewnie, że za pomocą tego typu nośników można przenosić NIELEGALNE
              pliki, podobnie jak na płytach CD.
              Ale głównym źródłem lewego oprogramowania, muzyki i filmów są sieci p2p, gdzie
              wrzuca się kilka (GB) swoich "kolekcji" i patrzy się co inni ciekawego mają.
              I dlatego jestem zwolennikiem blokowania p2p. Nie tylko szerzą piractwo, ale
              również zapychają łącza. Bzdetami w nadmiernych ilościach.
          • milu100 Re: z jakiego powodu? 24.01.07, 14:35
            tome.k nie wiem czy czytałes może ostatnio o wyrokach sądów we Włoszech i w
            Francji stwierdzajacych, ze pobranie plików w celach niezarobkowych nie jest
            złamaniem prawa
            • tome.k Re: z jakiego powodu? 24.01.07, 19:26
              Bardzo proszę o link, bo coś tam słyszałem, ale wiem, że nie odnosiło się to do
              muzyki, filmów i komercyjnego oprogramowania.

Żaden sąd nie może zmieniać umowy licencyjnej oprogramowania, które nie łamie
              prawa i którego instalacja jest dobrowolna.

Ja odnośnie sądów we Francji mogę polecić ten artykuł do przeczytania.
              www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=4389
              Ja nie chwalę, wręcz potępiam tego typu decyzje.

I jeszcze to.
              www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=5168
              • los_chlopakoss Re: z jakiego powodu? 24.01.07, 19:34
                www.idg.pl/news/88730.html
                • los_chlopakoss Re: z jakiego powodu? 24.01.07, 19:37
                  www.idg.pl/news/105575/100.html
                  • tome.k Świetnie, ale... 24.01.07, 19:51
                    Artykuł o sprawie we Francji jest z 9 lutego 2006, wyrok z grudnia 2005. Ja
                    podałem newsa z lipca ubiegłego roku i co gorsza wiem, że prawo we Francji chcą
                    zaostrzyć jeszcze bardziej. (niestety)

Co do Włochów... pachnie to optymizmem, ale niestety są to sporadyczne wyroki.
                    No i dotyczą jedynie muzyki. A tu jeszcze jest kwestia filmów i oprogramowania.

Ściągnięcie nielegalnego softu to jedno wykroczenie, zainstalowanie to już drugie...

Na dobicie powiem, że w Polsce projektuje się nowe przepisy dotyczące prawa
                    autorskiego,które będą musiały pasować do prawa unijnego. Podejrzewam, że skoro
                    unijnego to siłą rzeczy we Włoszech również będzie musiało jakieś ostre nie
                    prawo a już zakaz :/ obowiązywać.

Ja tego nie popieram, wręcz się wk**** gdy dowiaduję się, że prawdopodobnie
                    zgodnie z nowymi przepisami nie będę mógł u siebie obejrzeć płyty DVD kupionej
                    we Francji, bo jest tam blokada regionalna. Na dzisiaj można korzystać z
                    programów łamiących te blokady, ale matoły z góry chcą tę możliwość odebrać.
                    No ale trochę odbiegłem od tematu. Nie zamierzam robić wywodów na temat
                    legalności plików (nie zamierzam trolować)
                    Jestem za zablokowaniem możliwości korzystania z p2p, a ile ludzi, tyle opinii.
                    • los_chlopakoss Re: Świetnie, ale... 27.01.07, 05:55
                      wiadomosci.onet.pl/1473881,11,item.html
                    • uerbe Re: Świetnie, ale... 27.01.07, 22:11
                      tome.k napisał:

> Ja tego nie popieram, wręcz się wk**** gdy dowiaduję się, że prawdopodobnie
                      > zgodnie z nowymi przepisami nie będę mógł u siebie obejrzeć płyty DVD kupionej
                      > we Francji, bo jest tam blokada regionalna.

Bzdura - nie zgodnie z przepisami, ale zgodnie z polityką firm korzystających z takiego formatu i zarabiających na dystrybucji.
                      • tome.k Re: Świetnie, ale... 27.01.07, 23:19
                        Zgodnie z przepisami, bo to w przepisach prawdopodobnie zostanie ujęty zakaz
                        korzystania z oprogramowania łamiącego zabezpieczenia na nośnikach DVD.
          • gray Re: z jakiego powodu? 27.01.07, 08:51
            tome.k napisał:

> A żeby to "dzieci toyi" znalazły sobie ciekawsze rzeczy do robienia niż
            > ściąganie i udostępnianie muzyki, filmów oraz gier, przez co operatorzy
            > wprowadzają limity na przesyłane dane.

czy bardzo się zdenerwujesz, jeżeli napiszę, że pieprzysz tak katastrofalne
            bzdury, że aż mi się zimno robi?

> Dzisiaj limity w toyi są duże, ale nie wiem czy za pół roku nie będę na
            > poziomie 5 GB.

uuu, i co wtedy będzie? ale przecież tobie to nie zaszkodzi, bo ty nie ściągasz
            żadnych filmów i gier, prawda?

> A mój komputer nie jest serwerem, który będzie pracował w nocy bo chcę
            > ściągnąć płytkę DVD z którymś z systemów linuksowych.

komputery, które nie są serwerami również potrafią pracować w nocy - spróbuj.

> Z torrentem jest podobnie, a nawet chyba gorzej.

o tak, z torrentem jest o wiele gorzej :(

> Powinna zablokować, bo nikomu uczciwemu specjalnie to nie przeszkodzi w
            > wgraniu dokumentu .odt czy .doc na pendrive.

a tak dokładnie to co rozumiesz pod pojęciem 'zablokować p2p'? bo mam wrażenie,
            że używasz tego określenia tak jak 'naprawić telewizor'.
            • tome.k Re: z jakiego powodu? 27.01.07, 23:14
              gray napisał:

> czy bardzo się zdenerwujesz, jeżeli napiszę, że pieprzysz tak katastrofalne
              > bzdury, że aż mi się zimno robi?
              --

Nie bardzo. Toya wprowadziła limity wraz ze zwiększeniem transferu (wówczas z
              128 do 512 kbps), w celu ograniczenia obciążenia sieci i utrzmania kosztów na
              niewysokim poziomie. A jak tego nie wiesz to powertuj w dokumentach, tam jest
              wszystko napisane.

> uuu, i co wtedy będzie? ale przecież tobie to nie zaszkodzi, bo ty nie
              ściągasz
              > żadnych filmów i gier, prawda?
              --

Nie, nie ściągam. Ale czasem chcę ściągnąć nową dystrybucję linuksa (a Fedora
              Core 6 to 3,2 GB). Poza tym lubię posłuchać radia i czasem obejrzeć filmiki na
              Youtubie. Ze skypa też korzystam nie mówiąc o przesyłaniu zdjęć znajomym. Bije
              transfer, ale to i tak nie to, co ściąganie plików .avi

> komputery, które nie są serwerami również potrafią pracować w nocy - spróbuj.
              --

Mój nie pracuje. Jak się śpi, to kompa się wyłącza, zwłaszcza laptopa. A jak ty
              chcesz, to sobie jeszcze włącz telewizor, radio, piekarnik i światło.

> o tak, z torrentem jest o wiele gorzej :(
              --

No jest gorzej, bo nie dość że taki jeden palant ściąga to jeszcze to samo
              wysyła w świat.

> a tak dokładnie to co rozumiesz pod pojęciem 'zablokować p2p'? bo mam
              wrażenie,
              > że używasz tego określenia tak jak 'naprawić telewizor'.
              --

Zablokować porty, na których te programy pracują. Skoro ludzie nie chcą pojąć,
              że internet nie służy do ściągania non stop nowych filmów i niekończącej się
              liczby mp3 to cóż...
              • gray Re: z jakiego powodu? 28.01.07, 11:42
                tome.k napisał:

> Nie bardzo. Toya wprowadziła limity wraz ze zwiększeniem transferu (wówczas z
                > 128 do 512 kbps), w celu ograniczenia obciążenia sieci i utrzmania kosztów na
                > niewysokim poziomie. A jak tego nie wiesz to powertuj w dokumentach, tam jest
                > wszystko napisane.

bardzo. tak drastyczne podwyższenie transferu było możliwe dzięki przejściu na
                system płacenia za przesłane dane a nie za sumaryczną przepustowość łącza. na
                łącze o takiej pojemności bez ograniczeń mogą sobie pozwolić jedynie operatorzy
                (np. dialog) lub bardzo duzi dostawcy (np. aster) a i tak nie wszyscy (np. tpsa)
                obciążenie sieci nie ma tu nic do gadania ponieważ jest znaczenie wyższe niż było.

> Nie, nie ściągam. Ale czasem chcę ściągnąć nową dystrybucję linuksa (a Fedora
                > Core 6 to 3,2 GB). Poza tym lubię posłuchać radia i czasem obejrzeć filmiki na
                > Youtubie. Ze skypa też korzystam nie mówiąc o przesyłaniu zdjęć znajomym. Bije
                > transfer, ale to i tak nie to, co ściąganie plików .avi

założę się, że ci wystarcza - mnie wystarcza w zupełności. jeżeli muszę ściągnąć
                coś naprawdę dużego, to robię to w nocy.

> Mój nie pracuje. Jak się śpi, to kompa się wyłącza, zwłaszcza laptopa. A jak
                > ty chcesz, to sobie jeszcze włącz telewizor, radio, piekarnik i światło.

człowiek z zasadami - to mi się podoba, szkoda że urwanymi z choinki...
                www.instalki.pl/programy/download/sterowanie_komputerem/CWK.php - polecam

> No jest gorzej, bo nie dość że taki jeden palant ściąga to jeszcze to samo
                > wysyła w świat.

tak jest w każdej sieci p2p - na tym to polega.

> Zablokować porty, na których te programy pracują.

nie tak łatwo - w większości sieci można sobie te porty wybrać.
                btw - torrent stał się już oficjalnym sposobem transportu plików. większość
                obrazów płyt dvd dystrybucji linuksa można pobrać wyłącznie przez sieć torrent.
                a gdybyś uniemożliwił mi ściąganie patchy do World od Warcraft byłbym wielce
                niezadowolony.

> Skoro ludzie nie chcą pojąć,
                > że internet nie służy do ściągania non stop nowych filmów i niekończącej się
                > liczby mp3 to cóż...

no. nareszcie znalazł się ktoś, kto powie nam do czego służy internet.
      • teufel Re: Powinna /nt 24.01.07, 20:00
        A jak uzywam p2p legalnie - oglądam Joost'a(TVP -> The Venice Project) to też powinni mi wyłączyć obsługę p2p??
        • barracuda7110 Re: Powinna 24.01.07, 20:10
          Przy okazji skype przestałby działać.
    • mag.gie a mnie się ściąga 24.01.07, 14:37
      więc raczej wszystko gra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka