yarro 29.04.03, 21:07 A miałem tamtędy dzis iść, cos mnie kusiło.... a jednak wybrałęm spacer Pietryną, kurczakos... A już bym miał pierwsze wrażenia :) Pozdrawiam! Yarro PS - Czy ktos może widział? Może Geo? Y. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
geograf Re: Łabędź w parku 29.04.03, 21:54 Owszem, widziałem. Na dodatek stałem za plecami tego fotoreportera;-) Powiem krótko-łabądź w moim mniemaniu jest _stanowczo_ za mały w porównaniu do podstawy... do tego na tle drzew-ginie.. Skrzydła powinny byc bardziej rozpostarte... ale nie będę narzekał-zobaczymy, może być ciekawie, aczkolwiek boję się, ze ta szyja i skrzydła moga stać się łątwym łupem..:/ W pewnym razie-przez najbliższe dni będę się przyglądał jak wysoko łabądź będzie wodę wyrzucał:-) Z czasem przywyknę i zapewne spodoba mi się ono;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Łabędź w parku 30.04.03, 00:41 a gdzie jest ten, co to go zabrali do konserwacji? Znów jakis szacher-macher? Ktos wziął autentyk, a wstawił żelazne badziewie? Co tam było wczesniej? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łabędź w parku 30.04.03, 14:38 W tym sęk, ze w oryginale, w pierwowzorze-tam właśnie stał łabądź-ten obecny to jego "reprodukcja". Chłopczyk stanął tam bądź to po wojnie, bądź ok. lat 50-tych. Nie pamiętam dokładnie:/ W pewnym razie-interesujące jest to, co stało się z nim (podobno jego stan był nie za bardzo..). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamco Re: Łabędź w parku IP: *.biol.uni.lodz.pl 30.04.03, 14:44 No tak tylko jesli coś było, to tak musi być? Szczególnie że ta "przeszłość" wcale atrakcyjna nie była/jest :/ Rozumiem że remont mógł być potrzebny. Ale czy zmiana na tego "łabędzia" była dobrym posunięciem, tego nie jestem pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łabędź w parku 30.04.03, 15:23 Narzekamy,bo przyzwyczajeni jesteśmy do starego;-)Przyzwyczaimy się, zapomnimy. Co nie zmienia faktu, że ten łabądź mógłby mieć bardziej rozpostarte skrzydła...bo jak dla mnie- nie ma pewnych proporcji między łabędziem, a jego podstawą:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamco Re: Łabędź w parku IP: *.biol.uni.lodz.pl 30.04.03, 15:39 Tu nie ma proporcji między częściami rzeźby. Przecież korpus tego "łabędzia" nie pasuje zupełnie do górnej części. Nie wiem czy to jest marudzenie z przyzwyczajenia czy ta rzeźba jest po prostu niezbyt udana (to ostatnie to tylko i wyłącznie mój subiektywny osąd). Odpowiedz Link Zgłoś
adamco Re: Łabędź w parku 30.04.03, 11:19 No niestety nie zmieniłem swojego zdania. Miałem nadzieje ze w naturze ten posąg będzie wyglądać lepiej. Niestety... poraża brak proporcji (ja wiem że łabedzie mają długą szyję ale nie aż tak), brzydkie skrzydła, no i to nieodparte wrażenie że to jest głowa słonia z trąbą uniesioną do góry). Naprawdę... skoro nie mógł zostać ten "chłopiec z łódką" to można było postarać się aby ten nowy łabędź był bardziej atrakcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar faktycznie słoń! 02.05.03, 22:49 Z uwagi na to, że nie byłem jeszcze w parku, nie odzywałem się dotychczas. Niemniej, jak zobaczyłem zdjęcie www.lodz.naszemiasto.pl/zdjecie/266654_40_0.html ... Słoń, faktycznie słoń! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: faktycznie słoń! 02.05.03, 22:52 Musze się tam przejść, i zobaczyć go z innej strony, bo na zdjęciach zawsze go pokazują od przodu... i rzeczywiście troszkę to słonia przypomina. Łabędź powienien mnieć chyba bardziej rozpostarte skrzydła... Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: faktycznie słoń! 05.05.03, 20:42 ixtlilto napisała: > Łabędź powienien mnieć chyba bardziej rozpostarte skrzydła... Podtrzymuję to co napisałam. Albo skrzydła są za małe; albo szyja za długa, albo ja łabędzia nie widziałam. To ostatnie nie wchodzi w rachubę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Łabędź w parku IP: 62.233.180.* 30.04.03, 11:24 łabędź do domu. jestem za powrotem chłopca z łódką Odpowiedz Link Zgłoś
marjory_m Re: Łabędź w parku 30.04.03, 16:01 Ogólne łabądek wzbudza sensację wśród przechadzających się. Osobiście uważam że jest... paskudny. Nie pasuje do podstawy, ma przesadnie wydłużoną szyję(jak zauważył adamco wygląda jak słoń...), skrzydła też jakby chciały a nie mogły. Chłopiec był zdecydowanie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Co się stało z chłopcem?!?!?! 30.04.03, 16:14 Czy zdobi ogródek jakiegoś ważniaka? (jak koń Tuwima?) Odpowiedz Link Zgłoś
marjory_m Re: Co się stało z chłopcem?!?!?! 30.04.03, 16:17 przyznam że pojęcia nie mam :( a już za nim tęsknię. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Co się stało z chłopcem?!?!?! 03.05.03, 17:31 Jak to? Przecież koń jak stał tak stoi na Lecznicy na Kopernika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Łabędź w parku 03.05.03, 17:31 Mnie się podoba... czepiacie się i tyle! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evita Re: Łabędź w parku IP: *.uml.lodz.pl 05.05.03, 12:54 Ten banalny, obrzydliwy, niewkomponowany łabędź autorstwa córki Zbigniewa Władyki zastąpił "Chłopca z żaglówką", rzeźbę stworzoną przez Edwarda Nowickiego. Przez dziesięciolecia dzieło zrosło się z Łodzią. Cała ta sprawa jest wstydliwa dla osób, które z pewnych względów chciały, aby "Chłopiec.." zniknął z parku Sienkiewicza. Gdy rodzina autora "Chłopca.." nie zgodziła się na to, by jego renowacji dokonał Zbigniew Władyka (który nota bene w swoim czasie próbował przypisac sobie autorstwo rzeźby), rzeźbie "ktoś" uszkodził część ramienia, po jakimś czasie zniknęła z parku. Odnaleziono ją w magazynach Zieleni Miejskiej. Renowacji "Chłopca.." podjęła się rodzina zmarłego rzeźbiarza. Miejski konserwator zabytków opiniuje, iż nie jest opłacalne odlewanie chłopca w brązie, gdyż ze względu na małe rozmiary byłby łatwym łupem dla złodziei. Zecydowano się odlać ..ogrmonego łabędzia. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar WU TANG CLAN 05.05.03, 21:04 Dziś poszedłem samemu sprawdzić jak to wygląda... Szedłem od strony Kilińskiego. Jakie było moje zdziwienie, gdy słońce i załamujące się w kroplach wody promienie słoneczne, przysłoniły szyję łabędzia... Moim oczom ukazał się symbol WU TANG CLANu ;-) Jesli ktoś nie wie jak to wygląda, proszę: www.mtvasia.com/features/interviews/Items/2000/20000714002/images/wtbig11 .jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hubar WU TANG CLAN link 05.05.03, 21:42 Niestety, tamten cały nie wszedł i nie chce działać :-( Tu podaje adres strony gdzie jest owo zdjęcie: www.mtvasia.com/features/interviews/Items/2000/20000714002/ Czyż nie podobne? Odpowiedz Link Zgłoś
adamco Jak powinien wyglądać łabędź 05.05.03, 21:05 Wprawdzie ciężko odszukać zdjecie pokazujące prawdziwego łabędzia w takiej pozie jak ta fontanna (co też powinno dać do myślenia autorowi) to jednak z tych linków można wywnioskować jak ten ptak wygląda z rozpostartymi skrzydłami: comet.ctr.columbia.edu/swan/ www.wildbirds.org/birds.htm www.fivegables.com/images/swan.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Jak powinien wyglądać łabędź 05.05.03, 21:39 Czepiasz się i wymądrzasz drogi Adamco ;-) Gdyby fontanna była taka, jak te łabędzie, to sikałaby na zgromadzonych dookoła. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Jak powinien wyglądać łabędź 05.05.03, 21:40 ten trzeci link jest moim zdaniem najlepszy! Odpowiedz Link Zgłoś