esop 05.03.07, 07:45 gdzie mozna obejrzec makiete? -- esop@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gray przepraszam 05.03.07, 08:24 ale co to jest 'kobro'? kojarzy mi się jedynie z 'zero'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: przepraszam IP: *.profiline.pl 05.03.07, 09:43 bardzo proszę chodzi o Katarzynę Kobro - znaną na świecie rzeźbiarkę z Łodzi - znajdź sobie w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ryho61 "znaną na świecie" ??? 05.03.07, 11:37 chyba tylko w internecie, a w internecie wiekszosc z nas moze odnalezc swoje nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
brandywine Re: "znaną na świecie" ??? 05.03.07, 19:03 Katarzyna Kobro jest naprawdę ceniona na świecie. Nie obejmuj swoją ignorancją innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Zbliżamy sie do końca tej sprawy 05.03.07, 08:44 Bo jak zwykle na projektach i makietach sie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Czekmy na real. IP: *.toya.net.pl 05.03.07, 09:32 trzymamy kciuki i czekamy na realizacje w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix. Re: Czekmy na real. IP: 193.24.14.* 05.03.07, 09:52 oby w realu nie wyglądało jak nowe szklane paskudztwo na Placu Wolności. ciekawe kto pozwolił to wybudować - mamy tam już wszystko - stary ratusz, kościół i kilka kamienic, socrealistyczne bloki a teraz szczyt nowoczesności szklane nic. brawa dla architekta miasta - mam nadzieję, że nie będzie on brał udziału w tworzeniu nowego centrum łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Czekmy na real. IP: *.intersoft.pl 05.03.07, 10:33 W tym mieście jest ktoś taki jak architekt miasta?! Jeśli tak to chyba nie powinien sie do tego przyznawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Nie ma architekta miasta w Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 05.03.07, 14:45 Celna uwaga. Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
jasam z forum o inwestycji na Placu 05.03.07, 17:51 Nowy biurowiec na pl. Wolności forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=33734013&s=0 pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Czekmy na real. IP: *.lodz.msk.pl 05.03.07, 17:08 > oby w realu nie wyglądało jak nowe szklane paskudztwo na Placu Wolności. > ciekawe kto pozwolił to wybudować - mamy tam już wszystko - stary ratusz, > kościół i kilka kamienic, socrealistyczne bloki a teraz szczyt nowoczesności > szklane nic. Pl. Wolności to każdy bydynek w innym stylu. Można by z tego zrobić atrakcję turystyczną pt. historia architektury w pigułce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kość i uszko Re: Czekmy na real. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 00:43 > Pl. Wolności to każdy bydynek w innym stylu bo o taka wolnosc na tym placu chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Zielony I tak trzymać! Bardzo dobre działania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 09:53 I tak trzymać! Bardzo dobre działania. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Makieta centrum gotowa 05.03.07, 10:16 Tylko trzymac zaciśnięte kciuki aby udało sie to zrealizować. Pan A. Walczak chyba będzie gwarantem rozsądku i skutecznosci działania. Teraz tylko jak "mówi Krier. - Ważne, żeby wprowadzając zmiany, umieć te istniejące budynki wykorzystać. I żeby o przebudowie dużo rozmawiać. Chodzi o to, żeby efekt podobał się mieszkańcom. Nie może być poczucia, że ktoś z zewnątrz coś narzuca." Jest to najtrudniejszy warunek dla naszych władz. Do tej pory preferują bezdyskusyje, "autorskie wizje". Ale może wraz z przekształcaniem miasta zmieni sie cos w Magistracie ? Miejmy nadziję że tak sie stanie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wątpliwości a kto wybral tego pana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 11:10 a ja sie tylko zastanawiam kto wybral tego pana, bo w normalnym miescie to sie jakis konkurs oglasza, przetargi publiczne organizuje itp. A tu jakis przebrzmialy architekt, staruszek co juz nic nowego od dawna nie wymyslil. No coz, panu Zydowiczowi tak zalezy na tym zeby w kolejnym miescie (po toruniu) narobic balaganu i przekretow, ze zdecydowal sie na pierwszego ktory wpadl mu w rece Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszujący w zbożu szybko, ale na poważnie tylko połowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 13:15 Nie będę wypowiadał się na tematy formalne zlecenia, choć to frapujący temat. Co do zaprezentowanej w gazecie makiety, to uważam, że koncepcja ewoluuje w stosunku do szkicu ze stycznia - częściowo do przodu, a częściowo wstecz. Uwaga genaralna: stan istniejący kołnierza urbanistycznego makiety jest mocno nieaktualny (np. na wschód od parku Sienkiewicza)- wstyd, nieaktualne mapy?! Dobrze zaczyna wyglądać część zachodnia między Kilińkiego a Targową: gęsta siatka ulic, małe kwartały, przebicie z rynku do Kilińskiego i Sienkiewicza i od ŁDK i telewizji do parku Sienkiewicza, istotne dla wpisania obszaru w miasto Plac po południowej stronie trasy średnicowej umożliwiający także ekspozycję funkcji dworca, a nie tylko EC1, plac równoważy przestrzeń placu Dąbrowskiego Pozytywnie odbieram zmniejszenie kolistego skweru przy parku Moniuszki Wspomniana zachodnia część obszaru teraz lepiej wpisuje się w urbanistykę miasta Bardzo dziwnie wygląda narazie część wschodnia od Targowej do Kopcińskiego - sprawia wrażenie jeszcze nie opracowanej, rozumiem - nie wszystko od razu, ale Co to za eksperyment z tymi ukosami (fazowaniem) kwartałów na północ od pkp? - badanie opinii publicznej? Raczej obce i nawet bezideowe, lepiej coś z ikrą. Bardzo źle moim zdaniem wygląda "zejście" Targowej na wschód w ukształtowanej już tkance na południe od Tuwima, chyba lepszy jest jakaś przekątna nawet łamana od Tuwima do Uniwersyteckiej, to jest mocno sztuczne. Z makiety nie wynika rozprowadzenie ruchu kołowego z nowej trasy ponad trasą pkp w obszar, może tylko wprowadzenie z Sienkiewicza, ale przez plac na tą trasę Dziwny kształt jak na urbanistykę ma rozgwiazda w kształcie wiatraka na wschód od EC1 między pkp a Tuwima. Generalnie plan obwituje w zbyt wiele manier urbanistycznych, taki jest widać postmodernizm w urbanistyce, proszę o więcej konsekwencji, i do tego wspomniany lokalny układ nie wiąże się z otoczniem. Nie rozumiem przestrzennie tego skweru-dziury nad trasą-dworcem pkp, czy to jakieś nawiązanie do założeń pałacowych, wygląda w kontekście jak lej po bombie. Generalnie mimo zalet i większego autentyzmu części zachodniej cała koncepcja trochę straciła na polocie i spójności kompozycji, szczególnie wschód-zachód. Moje życzenia to: Właściwe rozwiązanie połączenia Targowej z Uniwersytecką, nawet kosztem zabudowy Jakiś śmiały pomysł na pólnocno-wschodni rejon - brak kompozycji, nudne Bardziej konsekwentna, spójna linia ideowa dla całego obszaru Mocne wyeksponowanie dworca z zaznaczeniem jego dominanty w pejzażu miasta Więcej zieleni, szczególnie w sąsiedztwie parku 3-go maja, nie ma jej wcale Czytelny układ rozgałęziający wejścia nowej trasy nad pkp w dworcowe centrum Żeby jakość tworzonej tu architektury była na dużo wyższym poziomie niż dotąd Poza przedmiotowym obszarem - przedłużenie pasa zielonego Pasażu Schillera i parku Sienkiewicza na wschód, tam jest juz niewiele zabudowy, wbrew makiecie Więcej chyba zobaczymy z czasem, zachęcony przez GW chętnie wyrażę oczekiwania. NAWET GDYBYŚMY MIELI SOBIE TYLKO POGADAĆ, TO I TAK JUŻ DUŻY KROK W PRZESTRZEŃ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: szybko, ale na poważnie tylko połowa IP: 195.94.195.* 05.03.07, 14:22 skoro jestes takim wybitnym specjalista i tak dokladnie wiesz jak "byc powinno" to moze Ty powinienes cos zaproponowac? Bo na razie wieje pretensjonalna omnipotencja i slabo uzasadniona krytyka z Twoich wypowiedzi az nazbyt silnie. Mowisz, ze nie bedziesz sie wypowiadal na tematy formalne zlecenia a wlasnie na ich temat sie wypowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bies Re: szybko, ale na poważnie tylko połowa IP: 195.94.195.* 05.03.07, 14:33 wygląda na to, że zakładasz, że wszystko musi miec swoje ideowe wytłumaczenie, z czegoś wynikac; to chyba nasza polska cecha wszystko z podbudową i wywnioskowane, a w efekcie byle co; umiemy tylko krytykować, wytykać i wskazywać na błedy i niekonsekwencje, ale czy umiemy coś naprawde zaproponować ? dziwi Cię manieryzm Krier'a - przeciez on jest manieryczny, w tym jego siła. Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: szybko, ale na poważnie tylko połowa 05.03.07, 15:59 Gość portalu: bies napisał(a): > to chyba nasza polska cecha wszystko z podbudową i > wywnioskowane, a w efekcie byle co; umiemy tylko krytykować, wytykać i > wskazywać na błedy i niekonsekwencje, ale czy umiemy coś naprawde > zaproponować ? A czy nie bardziej polskie jest skok w przepaść - bo tak wypadało w tym towarzystwie. Czy ktos ogłosił zakaz zgłaszania uwag do zarysu koncepcji zrobionej przez Kiera ? Nie wypada ? Trzeba najpierw pokłon w pas i morda w kubeł ? Właśnie dzięki dyskusjom - dlaczego tak czy inaczej będzie lepiej - możemy na tym skorzystać. A może właśnie zróbmy kilkumiesięczna dyskusję - aby za 2 lata nie było tego marudzenia. Jeżeli koncepcja "z manierą" Kiera wybroni się - ok. róbmy ją. Ale on zostawia nam przestrzeń do dyskusji, do wypracowania własnych realiów. Więc jak to robić bez zgłaszania swoich uwag ? Niestety w Łodzi nigdy nie dyskutowano przed inwestycją. I to jest problem. Musimy sie tego dopiero uczyć, jak w dyskusji nie zatracić pierwotnej idei. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: szybko, ale na poważnie tylko połowa IP: *.devs.futuro.pl 07.03.07, 09:20 > Bardzo źle moim zdaniem wygląda "zejście" Targowej na wschód w ukształtowanej > już tkance na południe od Tuwima, chyba lepszy jest jakaś przekątna nawet > łamana od Tuwima do Uniwersyteckiej, to jest mocno sztuczne. Targowa została 'puszczona' śladem byłej bocznicy kolejowej - terenem absolutnie pustym (0 wyburzeń). Osobiście nie podoba mi się takie połączenie Uniwersyteckiej z Targową, jest to nieuzasadniona próba prostowania boku kwartału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Makieta centrum gotowa IP: *.toya.net.pl 05.03.07, 12:39 To wspaniale ,że w miescie powstanie nowa i atrakcyjna przestrzeń do życia.Za porzaądkowanie jej myślę, że należy wziąść się od ręki. Prośba do Gazety, aby ustaliła do kogo nalezy teren przy Kilińskiego ze sławetnymi oponami, które tworzą prowizoryczne wysypisko śmieci, tyle ze poukładane w rzędach. Stare opony powinny być na wysypisku, a nie wkopane w trawnik. Myślę, że spojrzenie na to, jako na śmieci pozwoli Straży Miejskiej na dopilnowaniu tego, aby zostały ususnięte z przestrzeni miejskiej. Dziwię się osobom pracjacym w banku, przed wejściem do którego jest to wysypisko oponiarskie, kto z klientów będzie miał zaufanie do instytucji przed którą jest nielegalne wysypisko, szpecące ja samą i stanowiace niemałe zagrożenie pożarowe, biorąc pod uwagę rejon w którym się znajduje. Chyba ten bank to musi być rzeczywiście nieły skoro z jego elewacji tynk odpada, ciekawe co na to jego klienci? Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Makieta centrum gotowa 05.03.07, 12:46 Gość portalu: Leon napisał(a): > Prośba do Gazety, aby > ustaliła do kogo nalezy teren przy Kilińskiego ze sławetnymi oponami, które > tworzą prowizoryczne wysypisko śmieci, tyle ze poukładane w rzędach. Dlaczego Gazeta ? Te informacje są w ewidencji gruntów oraz w ewidencji podmiotów gospodarczych. I Władze Łodzi mają wiedzę kto za to odpowiada. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Czy bałwochwalczy zachwyt - czy szansa ? 05.03.07, 12:42 Gość portalu: bene napisał(a): > Wkrąg słychać zachwyty publiki, > Wszak piękną Łódź zyska dzielnicę ! Z innego wątku moja wypowiedź: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=58149967&a=58430863 Więc będę oczekiwał i wspierał, aby nareszcie władze Łodzi miały jakąś koncepcję poważnego, jakosciowego rozwoju miasta. Może z Panem Kierem, moze z Panem Żydowiczem - nie wiem. Tu trafiła im sie pierwsza taka okazja i ja wykorzystują. Dobrze. Ale patrzmy na to spokojniej. Władze miasta mają (obowiązek wobec mieszkańców) z tego wydobyć maksymalny efekt dla Łodzi. Złe przygotowanie startu Manufaktury powodowało kilkuletnią walkę Kropiwnickiego z inwestorem. Więc teraz zróbmy to lepiej, aby kolejna ekipa nie zwalczała tego projektu. Jest szansa - wykorzystajmy ją rozumnie. powtórzę: "mówi Krier. - Ważne, żeby wprowadzając zmiany, umieć te istniejące budynki wykorzystać. I żeby o przebudowie dużo rozmawiać. Chodzi o to, żeby efekt podobał się mieszkańcom. Nie może być poczucia, że ktoś z zewnątrz coś narzuca." pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lightj Makieta centrum gotowa 05.03.07, 12:42 kocepcja wspaniała, tylko bez marudzenia i jak to powiedział ojciec dyrektor... aleluja i do przodu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez marudzenia Re: Makieta centrum gotowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 15:24 bez marudzenia to juz kilka rzeczy sie w naszym miescia zadzialo, bo projekty sa swietne, ale potem trzeba to odkrecac. a ja przypominam ze np.: pan Zydowicz juz kiedys kupil grunt pod wielkie centrum kulturale po bardzo konkurencyjnej cenie i co? I nic, centrum jakos nie powstalo, a grunt zyskuje na wartosci. Oby nie bylo tak tym razem. Wiec czasem lepiej zaczekac, popytac, sprawdzic, zaby potem nie bylo watpliwosci. Pilnowac i patrzec na rece, bo za te prezenty (dzialke z ec1 sprzedano za 0.01 procent wartosci) placimy my, podatnicy, dlatego dobrze by bylo zeby to co sie buduje, bylo rzeczywiscie dobre - warszawa potrafi oglosic konkurs na muzeum, a u nas ktos cos wymysli i juz moze budowac, bo troche nazmysla, przekona prase i nikt go o nic nie pyta Ja tez sie ciesze ze cos sie dzieje, ale niech sie dzieje dobrze, rozsadnie, zeby potem nie trzeba byo poprawiac i zeby nie powstaly szkaradki jak np manufaktura, czy tandetne mieszkania na ksiezym mlynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zimna woda Re: Makieta centrum gotowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 16:14 Na makiecie zawsze wszystko pieknie wygląda - pojedźcie na dworzec fabryczny i popatrzcie. Kiedy zacznie sie likwidacja dworca, kiedy budowa nowego, co w międzyczasie ? To przecież sprawa na lata - gdzie pieniądze ? Unia da, a jak da 1/3 to co ?, rozgrzebie się budowę i zostawi. Przejedźcie się Kilińskiego - ulica w centrum miasta wygląda jak ruina - na jej uporządkowanie miasto nie ma, a na budowę super-centrum będzie. Tylko wyjedzie się 50 m dalej i przerażenie Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Makieta centrum gotowa 06.03.07, 16:50 Hm, to nie jest tak, ze pstrykiesz palcem i ulica się naprawi, łącznie z domami... Odpowiedz Link Zgłoś
skodabodzio Re: Makieta centrum gotowa 07.03.07, 10:04 pan Zydowicz > > juz kiedys kupil grunt pod wielkie centrum kulturale po bardzo konkurencyjnej > cenie i co? I nic, centrum jakos nie powstalo, a grunt zyskuje na wartosci. Oby > > nie bylo tak tym razem. Wiec czasem lepiej zaczekac, popytac, sprawdzic, zaby > potem nie bylo watpliwosci. Pilnowac i patrzec na rece, bo za te prezenty > (dzialke z ec1 sprzedano za 0.01 procent wartosci) placimy my, podatnicy, > dlatego dobrze by bylo zeby to co sie buduje, bylo rzeczywiscie dobre spokojnie, mysle ze wszystko idzie w dobrym kierunku, ty i ja nie znamy kulisow sprawy wiec poco robic zamieszanie. zamieszanie z manufaktura wystraczy warszawa potrafi oglosic konkurs na muzeum, a u nas ktos cos wymysli i juz moze > > budowac, bo troche nazmysla, przekona prase i nikt go o nic nie pyta I co z tego konkursu wyszlo? mega kicha albo moze megasupermarketomuzeum. Ja tez sie ciesze ze cos sie dzieje, ale niech sie dzieje dobrze, rozsadnie, > zeby potem nie trzeba byo poprawiac i zeby nie powstaly szkaradki jak np > manufaktura, czy tandetne mieszkania na ksiezym mlynie Szkaradka mamnufaktura? To co w takim razie by cioe zadowolilo? Kopia luwru? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Makieta centrum gotowa 07.03.07, 16:43 Tobie to się świetnie żyje z tym, że tak wszystko wiesz i każdemu umiesz przysolić, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Makieta centrum gotowa 05.03.07, 18:36 Hmmm... czy dobrze widze, że na tej makiecie jest uwględniony Dworzec Fabryczny na powierzchni, czołowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszujący w zbożu rozmowa jeszcze nikomu nie zaszkodziła !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 22:26 Odpowiadając na posty anny i biesa muszę powiedzieć, że: Jestem nieco zaskoczony, a nawet nie, tą krytyką mojej wypowiedzi, bo przecież dla dobra miasta mamy krytykować Koncepcję - żeby była lepsza, ale nie u nas... Moja krytyka ma intencje i jak wierzę charakter czysto konstruktywny - moze trzeba przeczytać ponownie z innym nastawieniem Nie wiem których tez mojej wypowiedzi mam bronić, skoro żadne nie zostały podważone z podaniem argumentów lub przez merytoryczne kontrpropozycje Pan Krier sam zachęca do debaty, bo jako rasowy projektant wie, że będzie mu z tym łatwiej i projektowo i formalnie, pokażmy, że nie jesteśmy wieśniakami i chcemy decydować o naszej przestrzeni, i że potrafimy mieć uzasadnione zdanie Jako obywatel tego miasta mam prawo do wypowiedzi na temat jego kształtu, jako profesjonalista mam obowiązek i robię to, jak sądzę, w sposób odpowiedzialny Wszystkim kieruje jakaś idea, choćby mała, choćby cudza. Idea, na roboczo - to takie uświadomione, celowe działanie, kiedy ten kto robi wie dlaczego to robi. Moim zdaniem dobrze jest kiedy idee wyrażane przez jednego twórcę nie walczą ze sobą wzajemnie. Niech Pan Krier sobie będzie manierystą, ja tylko twierdzę, że sympatyczne są formy prawdziwe w danym miejscu i czasie - to mi wolno Nie można komuś zarzucać, że się zna, zarzut powinien dotyczyć nieznajomości Czasem ktoś jednak proponuje różne rozwiązania dla miasta, ale te czy inne nie znajdują zrozumienia w mieście, w którym nie ma tradycji planowania miasta, ani dbałości o otoczenie, ani nawet dyskusji publicznej - 1% terenów inwestycyjnych objętych jest planem zagospodarowania! Patrz raport Price waterhouse Coopers. W Warszawie trochę za mało przygotowali się do "przyjęcia" nowego muzeum sztuki i teraz mieszkańcy mają problem ze zrozumieniem dzieła, bo też być może dzieło nie zrozumiało mieszkańców. Trzeba określić czego się oczekuje i czy to możliwe. Jestem tak egocentryczny w wyrażaniu poglądów, że mam ochotę je wyrażać. Niestety postrzegam to jako wartość. Chciałbym, by inni też to w sobie odkryli. Uważam, że nie po to człowiek ma jakąś wiedzę zawodową by ją chować przed innymi Żałuję, że ktoś zmienia dyskusję na boczny tor. Nie po to przygotowano koncepcję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszmen Re: rozmowa jeszcze nikomu nie zaszkodziła !!! IP: *.devs.futuro.pl 08.03.07, 15:05 Prostokątny barak nazywasz dziełem? Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Makieta centrum gotowa 06.03.07, 20:27 geograf napisał: > Hmmm... czy dobrze widze, że na tej makiecie jest uwględniony Dworzec Fabryczny > na powierzchni, czołowy? Nie :) Polecam zrzuty z ŁWD: images22.fotosik.pl/22/ea5a39dfa51564d7.jpg images22.fotosik.pl/22/3453c7fd5bbeadd4.jpg images22.fotosik.pl/22/9c141fb402c100e7.jpg images21.fotosik.pl/48/8a1ec4883cc2aaff.jpg images22.fotosik.pl/22/4cc3364bc6ebf778.jpg images22.fotosik.pl/22/047bcc4f56278c7d.jpg images22.fotosik.pl/22/6f4fe951a406efd6.jpg images22.fotosik.pl/22/0f2a8e321a5969ec.jpg images22.fotosik.pl/22/9eec6a83473afd4e.jpg images21.fotosik.pl/48/3ea2f0eebb2076c7.jpg images22.fotosik.pl/22/a3b79700de5110db.jpg images21.fotosik.pl/48/ac50ae73f06acfb2.jpg images22.fotosik.pl/22/56ba5bb22bed8a77.jpg images21.fotosik.pl/48/22cc28099e9bb0c8.jpg images22.fotosik.pl/22/045e9468b3e5b198.jpg images21.fotosik.pl/48/e26db2ca8a734fd2.jpg i same ŁWD do ściągnięcia: ww6.tvp.pl/video/2007/03/04/111832/film.asf Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszujący w zbożu Re: Makieta centrum gotowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 00:11 Dodałbym jeszcze, że: Na zdjęciach przesłanych przez "bergera" z materiałów TVP widać, że zdecydowanie bardziej naturalne byłoby połączenie Targowej z Uniwersytecką przecinając kwartały na ukos wzdłuż wschodniej pierzei rynku przed EC1 i Dworcem. Dopiero to stwarza ogromną wartość zaistnienia tych obiektów w krajobrazie odbieranym przez przejeżdzających mieszkańców i gości: wjazd od strony Warszawy - widok na EC1, wjazd od Piłsudskiego - widok na Dworzec. Część zachodnia na tych powiększeniach naprawdę wygląda przyjemnie, lepiej niż w styczniu. Mam nadzieję, że mistrz jeszcze nie postawił kropki nad "i" na wschód od rynku. (Trochę został zasłonięty Teatr Wielki zamykający oś Targowej). Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Makieta centrum gotowa 07.03.07, 02:45 Ależ o to chodzi, by Uniwersytecka-Targowa była wschodnią wewnątrzną obwodnicą centrum miasta, zaś na rynku samochodów ma NIE BYĆ :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszujący w zbożu Re: Makieta centrum gotowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 10:52 Targowa - Uniwersytecka: taka z niej obwodnica jak Narutowicza, Wólczańska lub Sienkiewicza, poprostu normalna ulica przyjmująca trochę ruchu, nie nadmuchujmy jej. Przecież część ruchu przejmie także Wierzbowa - Przędzalniana. Jej przejście przez plac nie będzie tragedią, samochody można przestrzennie odsunąć od płyty placu obiektem wolnostojącym zachowując wglądy z przejazdu w plac. Jeśli będzie jak na makiecie rynek będzie na codzień martwy, a ma być frontem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Makieta centrum gotowa IP: *.lodz.msk.pl 07.03.07, 16:28 > Targowa - Uniwersytecka: taka z niej obwodnica jak Narutowicza, Wólczańska lub > Sienkiewicza, poprostu normalna ulica przyjmująca trochę ruchu, nie > nadmuchujmy jej. Przecież część ruchu przejmie także Wierzbowa - > Przędzalniana. Jej przejście przez plac nie będzie tragedią, samochody można > przestrzennie odsunąć od płyty placu obiektem wolnostojącym zachowując wglądy > z przejazdu w plac. Warszawa- pl. Zamkowy. Dwie ulice jednokierunkowe są połączone przejazdem przez plac. Ponieważ na wyraźne wydzielenie przejazdu nie zgodził się zapewne lokalny konserwator zabytków, władze zdecydowały się wymalować go białą farbą na bruku. Całość dziala nieźle, ale wygląda szkaradnie- jak na rynku w Pcimiu. Wyraźne wydzielenie jest za to na Rynku Starego Miasta w Pradze. Wygląda tylko nieco lepiej niż to w Wa-wie. Generalnie takim rozwiązaniej jestem przeciwny. Ze względów estetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Makieta centrum gotowa 07.03.07, 16:33 JAK rynek może być frontem? Przecież rynek musi mieć wszystkie pierzeje zabudowane, więc nie może być "frontem". Poza tym, bezsensem jest wprowadzanie ruchu na rynek, poza docelowym, jeżeli można ominąć go by nie przebiegał przez niego ruch miejski i międzydzielnicowy. Co do tego, że Uniwersytecka będzie obwodnicą śródmieścia to jednak z tym bym nie dyskutował. Wg założeń studium komunikacji dla śródmieścia ma przejąć ruch z Kilińskiego i częściowo też z Sienkiewicza. Zatem będzie obwodnicą przynajmniej aż do Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Makieta centrum gotowa 07.03.07, 18:05 I jeszcze jedno. Dlaczego uważasz, że rynek bez ruchu samochodów będzie martwy? Czy to samochody go mają ożywić? Phi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszmen Re: Makieta centrum gotowa IP: *.devs.futuro.pl 08.03.07, 15:03 Dyskusja z tym gościem nie ma sensu, on wie lepiej! Rynek musi być z samochodami i arterią komunikacyjną, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buszujący w majtka Re: Makieta centrum gotowa IP: *.toya.net.pl 07.03.07, 22:21 Rynek w założeniu będzie wolny od samochodów, nawet na makiecie widać rozdzielenie ruchu pieszego od samochodowego, a ty tu obwodnice proponujesz!? Znawca tematu z ciebie marny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Wieża Lyncha ozdobą nowego centrum IP: *.devs.futuro.pl 07.03.07, 09:31 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/707413.html Wśród budowli, które mają się pojawić w planowanym nowym centrum Łodzi, będzie szklana wieża amerykańskiego reżysera filmowego Davida Lyncha. Nie do końca wiadomo do czego ma służyć, ale ma być piękna. Tak jak i całe przedsięwzięcie, którego wstępną makietę pozostawił po swej weekendowej wizycie w Łodzi wybitny luksemburski architekt Rob Krier. Plan obejmuje rewitalizację i modernizację układu urbanistycznego 90 hektarów centrum miasta, w obrębie ulic Kilińskiego, Kopcińskiego, Sienkiewicza, Narutowicza i Tuwima. Są to okolice dworca Łódź Fabryczna, nieczynnej, stuletniej elektrowni EC1 przy ul. Targowej, Łódzkiego Domu Kultury i ośrodka lokalnej TVP. Rob Krier projektuje przebudowę na zlecenie władz Łodzi, ale sam pomysł jest inicjatywą Fundacji Sztuki Świata, utworzonej przez wspomnianego Davida Lyncha, Marka Żydowicza, dyrektora festiwalu Camerimage oraz Andrzeja Walczaka, współwłaściciela Grupy Atlas. Krier przygotował wstępną makietę, a teraz, jak wyjaśnia Andrzej Walczak, do końca tygodnia zostanie opracowana wizualizacja stanu projektu na dziś i zademonstrowana na konferencji prasowej w Urzędzie Miasta Łodzi. Projekt, na podstawie którego wizualizacja powstanie, przedstawiamy już dziś - na zielono wyróżnione są na nim budynki elektrowni EC1, która jest punktem wyjścia przebudowy, na czerwono zaś nowo projektowane budynki. - Projekt jest śliczny - nie ma wątpliwości Andrzej Walczak. Przedsięwzięcie ma być sfinansowane przez Unię Europejską. W planach jest powstanie Centrum Sztuki Świata, szklana wieża Davida Lyncha, muzea (m.in. Muzeum Sztuki Współczesnej), hala festiwalowo-kongresowa (na 4 tys. miejsc), galerie, hotele, apartamenty, sklepy, puby, restauracje. Tu miałby się przenieść festiwal Camerimage, a także Festiwal Dialogu Czterech Kultur. Środek nowego kompleksu ma wyznaczać Rynek Kobro z monumentem, który będzie miał szansę stać się nowym symbolem Łodzi. Sam dworzec Łódź Fabryczna ma znaleźć się pod ziemią, a nawet być połączony podziemną linią z dworcem Łódź Kaliska. Wizja jest porywająca: rozpoczęcie budowy centrum zaplanowano na początek 2008 roku, budowa miałaby trwać ok. 2-3 lat, koszt szacuje się na 46 mln euro. Pieniądze miałaby dać Unia Europejska (prawie połowę już dała). Dziś wizja brzmi jeszcze jak opowiadanie science fiction, ale jest coraz bliżej realizacji. Jeśli do tego dojdzie, centrum Łodzi może być zupełnie innym, pięknym światem. W zupełnie innym, pięknym mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Wieża Lyncha ozdobą nowego centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 09:36 46 mln euro !!! Za takie pieniądze to da się zbudować może 1/4 tego o czy mowa w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Wieża Lyncha ozdobą nowego centrum IP: *.interserwer.pl 07.03.07, 11:10 Później zabraknie pieniędzy i zostaniemy z rozgrzebanymi placami budowy ala Centrum Dydaktyczne UM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Wieża Lyncha ozdobą nowego centrum IP: *.lodz.msk.pl 07.03.07, 16:29 Miasto zbuduje dworzec i ulice. Resztę zapewne prywatni inwestorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wk Re: Wieża Lyncha ozdobą nowego centrum IP: *.lodz.mm.pl 07.03.07, 12:19 Złośliwie. Męczy mnie ta atmosfera szaleństwa. Wszystko wielkie i piękne, ot, panowie sobie z cudzych pieniędzy budują pomniki w ważnym punkcie miasta. Co dla tego miasta jest najprawdopodobniej korzystne, powstaną potrzebne budynki, a i zawsze to jakiś rozgłos. Pośpiech straszny, no ale przecież na końcu "Warszawa będzie nasza". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wieża Lyncha ozdobą nowego centrum IP: *.toya.net.pl 11.03.07, 18:59 Plusy i minusy konkursów na przykładzie mającego powstać w Warszawie muzeum sztuki nowoczesnej. Lepiej chyba że u nas zajmie się tym jeden architekt znany inaczej mielibyśmy małe piekiełko. miasta.gazeta.pl/warszawa/8,34862,3950712.html Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Makieta centrum gotowa 11.03.07, 20:04 Panie i Panowie! TERAZ na TVP3 jest program z Krierem! Odpowiedz Link Zgłoś