silie 06.05.03, 11:47 Mój brat pisze "Wygrywać jest rzeczą ludzką".Trudne. Zna ktos pozostałe?! s. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziad_borowy Ja lubie nr. 4 ;-) 06.05.03, 11:54 1. Wygrywać jest rzeczą ludzką 2. Przegrac, to trzeba umiec 3. Czy warto rywalizowac? 4. Temat dowolny dzierżbór Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ja lubie nr. 4 ;-) 06.05.03, 12:09 Tematyka dowolna jest jednak trudna. Bo jak opisac temat dowolny na przestrzeni wieków w literaturze polskiej?? Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Ja lubie nr. 4 ;-) 06.05.03, 12:50 Haaaaaa, moglbym sie nawet pokusic o opisanie tematu dowolnego w literaturze nowozelandzkiej w wieku XXII. Takie sa juz Dziady:-) ps. A i tak uwazam, ze matura z polskiego to bzdura jakas jest. dzierżbór dżdżownice i retronatki rzeżuchy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Redakcjo! Pomocy!!! 06.05.03, 12:04 Tak po starej znajomości mogłaby Redakcja rzucić tematy na forum, proszę :( Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lodz Maturzytstów Ci u nas niedostatek... 06.05.03, 12:56 kropka napisała: > Tak po starej znajomości mogłaby Redakcja rzucić tematy na forum, proszę :( U nas nikt w tym roku matury nie zdaje. Nie znamy na razie tematów. Kiedy tylko poznamy - wrzucimy i na forum, i na strony Gazety (tam będą zresztą pojawiały się po południu tematy - łącznie z omówieniami - z całej Polski). Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lodz Na temat tematów 06.05.03, 12:59 kropka napisała: > Tak po starej znajomości mogłaby Redakcja rzucić tematy na forum, proszę :( U nas nikt w tym roku matury nie zdaje. Nie znamy na razie tematów. Kiedy tylko poznamy - wrzucimy i na forum, i na strony Gazety (tam będą zresztą pojawiały się po południu tematy - łącznie z omówieniami - z całej Polski). Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Na temat tematów 06.05.03, 13:11 no ładnie. Redakcja tylko o swoich redaktorach myśli. A biedni forumowicze to co, nie swoi??? Dobrze, że jest onet :) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: TEMATY W WOJ.ŁÓDZKIM (z onetu) 06.05.03, 12:57 WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE: 1) Najdoskonalsza część stworzenia czy "nędzy wszelkiej wizerunek"? Odwołując się do wybranych utworów z różnych epok, rozważ, która z literackich koncepcji człowieka i jego losu jest bliższa rzeczywistości. 2) Wygrywać jest rzeczą ludzką... Na podstawie wybranych utworów oceń postępowanie bohaterów literackich odnoszących zwycięstwo. 3) Nasz pochód przez dzieje, który chętnie wyobrażamy sobie jako zwycięski marsz ku nieograniczonym, jasnym horyzontom, jest w istocie (...) dreptaniem od kryzysu do kryzysu - Jan Józef Szczepański. Odwołując się do wybranych utworów przedstawiających kryzys cywilizacji XX wieku, rozważ, czy podzielasz pogląd pisarza na temat ludzkich dziejów. 4) Zinterpretuj wiersz Zbigniewa Herberta (1924-1998) "Dałem słowo". Zwróć uwagę na postawę etyczną podmiotu lirycznego. W swych rozważaniach możesz odwołać się do innych wierszy poety. Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: TEMATY W WOJ.ŁÓDZKIM (z onetu) 06.05.03, 13:00 Heheh, przepraszam za nieświadome zdublowanie. Miałem małe zawirowanie czasoprzestrzenne. Odpowiedz Link Zgłoś
fleurette Re: TEMATY W WOJ.ŁÓDZKIM (z onetu) 06.05.03, 13:13 czwarty bym wybrała. Odpowiedz Link Zgłoś
aard Coś z tej basjki pisalismy na forum :-) 06.05.03, 13:50 kropka napisała: > WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE: > 1) Najdoskonalsza część stworzenia czy "nędzy wszelkiej wizerunek"? Odwołując > się do wybranych utworów z różnych epok, rozważ, która z literackich koncepcji > człowieka i jego losu jest bliższa rzeczywistości. Doktryner czy oportunista? Która postawa jest bliższa rzeczywistości? Maturzyści, korzystajcie!!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=4002475 Swoją drogą, jakie te tematy są beznadziejne... Zresztą jak zawsze, bo niczym się nie różnią od poprzednich i od następnych. Odpowiedz Link Zgłoś
aric Tematy w Łódzkiem 06.05.03, 12:59 1) Najdoskonalsza część stworzenia czy "nędzy wszelkiej wizerunek"? Odwołując się do wybranych utworów z różnych epok, rozważ, która z literackich koncepcji człowieka i jego losu jest bliższa rzeczywistości. 2) Wygrywać jest rzeczą ludzką... Na podstawie wybranych utworów oceń postępowanie bohaterów literackich odnoszących zwycięstwo. 3) Nasz pochód przez dzieje, który chętnie wyobrażamy sobie jako zwycięski marsz ku nieograniczonym, jasnym horyzontom, jest w istocie (...) dreptaniem od kryzysu do kryzysu - Jan Józef Szczepański. Odwołując się do wybranych utworów przedstawiających kryzys cywilizacji XX wieku, rozważ, czy podzielasz pogląd pisarza na temat ludzkich dziejów. 4) Zinterpretuj wiersz Zbigniewa Herberta (1924-1998) "Dałem słowo". Zwróć uwagę na postawę etyczną podmiotu lirycznego. W swych rozważaniach możesz odwołać się do innych wierszy poety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micin Re: Tematy w Łódzkiem IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 13:40 Wybrałabym pierwszy albo trzeci. Trochę daru do lania wody na temat i heja:-))) Mogłabym pisać maturę jeszcze raz:-))))) Ale w sumie bym nie chciała... pzdr m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taniej Re: Tematy w Łódzkiem IP: *.bv.pl 06.05.03, 13:50 pierwszy temat jest wbrew pozorom wredny. podoba mi się trzeci. nie wiem tylko dlaczego ustosunkowanie się do dziejów ludzkości miałoby być poparte tylko literaturą XX wieku. drugi temat: bohaterowie są banalni. sierotowaty lord jim ma więcej uroku niż wszyscy zwycięzcy razem wzięci. a analiza wiersza to zadanie w ramach pokuty. a na to mam jeszcze trochę czasu. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micin Re: Tematy w Łódzkiem IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 14:05 Gość portalu: taniej napisał(a): > pierwszy temat jest wbrew pozorom wredny. A ja zawsze lubiłam takie wredne tematy. Na temat człowieka, jego natury, jego słabości....Boskie! I nawet jestem już prawie pewna, że wybrałabym pierwszy, nie trzeci. pzdr m Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Tematy w Łódzkiem 06.05.03, 17:28 wszystkie były wredne. mój kolega jeszcze o 10-ej nie wiedział, który pisać. ja pisałem na 1. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Tematy w Łódzkiem 06.05.03, 14:49 Pierwszy albo drugi. Ale, że ja zawsze wiberam dziwnych bohaterów, to nie ryzykwowalabym z drugim i pisała na pierwszy. :) A jak nasi maturzyści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartuch Re: Czy ktoś ma TEMATY Z POLSKIEGO? IP: 62.233.180.* 06.05.03, 13:27 Najłatwiejszy jest chyba drugi, ale ja wybrałbym trzeci. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Czy ktoś ma TEMATY Z POLSKIEGO? 06.05.03, 13:29 a tutaj tematy z Polski: www2.gazeta.pl/edukacja/0,27095,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELVIZ Re: Czy ktoś ma TEMATY Z POLSKIEGO? IP: *.mipro.pl 06.05.03, 14:53 Dobrze że maturę miałem 5 lat temu. Teraz bym nie napisał. Pytanie nie w moim guście. Odpowiedz Link Zgłoś
aard Wyrywać jest rzeczą ludzką 06.05.03, 15:28 Prawda Bartuchu? :-))))) Też bym sobie wyrwał... Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Wyrywać jest rzeczą ludzką 06.05.03, 15:32 A co zęby cie bolą?? Kured szkoda, że nie daja tematów o seksie w literaturze. Pewnie by wiele osób mature na piateczki trzaskało:) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Czy ktoś ma TEMATY Z POLSKIEGO? 06.05.03, 16:24 Witam, żyję! Widzę, że z zainteresowanych jestem pierwszy ;) Pisałem temat 3. i uwaga.... zapomniałem na śmierc o Orwellu :| Możecie bić... albo kopać na szczęście na matmę :) Pozdrówki! Odpowiedz Link Zgłoś
lea Re: Czy ktoś ma TEMATY Z POLSKIEGO? 06.05.03, 16:31 ja moją dzisiejszą maturę z polskiego skwituję jednym słowem: DUPA! pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Czy ktoś ma TEMATY Z POLSKIEGO? 06.05.03, 17:12 nie martw się. Najwyżej poprawisz na ustnym :) Trzymam kciuki jutro! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Czy ktoś ma TEMATY Z POLSKIEGO? 06.05.03, 17:36 kropka napisała: > Trzymam kciuki jutro! A dziękujemy! ... choć odpowiedź nie do mnie :P Pozdrówki! Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lodz Są omówienia 06.05.03, 17:43 www2.gazeta.pl/edukacja/1,27095,1461403.html Pod tym adresem są też już omówienia dzisiejszych tematów z języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartuch Re: Czy ktoś ma TEMATY Z POLSKIEGO? AAAAARDDDD IP: 195.117.244.* 07.05.03, 09:53 Jak widze, nie dasz mi spokoju:-)))) PS. Ale wybaczam, mam do ciebie slabosc. BORN TO BE>>>>>>>>> Odpowiedz Link Zgłoś