jajo0 Re: Artykuł Śledzińskiej-Katarsińskiej w Wyborczej 25.04.07, 09:47 A teraz już nie tylko tytuł ale i treść: Dzisiaj (sreoda 25 kwietnia) w Wyborczej pojawił się artykuł Iwony Śledzińskiej- Katarsińskiej pt. "Nie wystarczy mówić i pisać". Artykuł jest o "Mapie drogowej dla Księżego Młyna" Niestety na stronie Gazety artykułu nie znalałem (ale może kiepsko szukałem ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Artykuł Śledzińskiej-Katarsińskiej w Wyborcze 25.04.07, 15:34 Nie znalazłem i ja :( Czy ktoś ma tekst? Bo ja jestem odcięty od łódzkiego wydania GW z racji odległości Łódź - Londyn :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Augustyn Artykuł Śledzińskiej-Katarsińskiej w Wyborczej IP: *.lodz.mm.pl 25.04.07, 21:25 Drogi Yarro! Primo: zdobądź artykuł (napisz adres to Ci prześlę). Warto choćby i dlatego, że posłanka Katarasińska niezwykle rzadko wysila się na jakiś merytoryczny komentarz. Jej "mapa drogowa dla Księżego Młyna" (absurdalna formułka) wygląda tak: a)Zamrozić proces decyzyjny (w odniesieniu do nowych przedsięwzięć inwestycyjnych). Zapewne po to, żeby posłanka mogła propagować swoją "mapę" (święte jej prawo). b)Powołać "Społeczną Radę" (złożoną z fachowców), która kontrolowałaby i promowała rewitalizację K.M. c)Ogłosić konkurs na koncepcje zagospodarowanie całego K.M. (przy czym należy: zachować klimat, "obecny stan posiadania poszczególnych obiektów bądź obszarów"- cokolwiek miałoby to znaczyć); d)Zintensyfikować prace nad planem przestrzennego zagospodarowania miasta (obszaru K.M.); e)Opracować "koncepcję złożenia aplikacji" (też nie bardzo rozumiem) o środki unijne na stworzenie Centrum Rewitalizacji Obszarów Poprzemysłowych; f)Zachować na K.M. Muzeum Książki Artystycznej (tyle lat w Łodzi żyję-wydawało mi się, że byłem we wszystkich łódzkich muzeach...); g) Zobowiązać Łódź Art. Center do obecności na terenie K.M. sztuk plastycznych i wizualnych (mają być sztuki i już!); h)Zorganizować na terenie K.M. widowisko: "Światło i dźwięk"; i)Zmusić przedsiębiorców działających na terenie ŁSSE do "działań maskujących" ich niecną działalność; j) powołać w Urzędzie Marszałkowskim pełnomocnika do spraw dziedzictwa i tożsamości kulturowej regionu łódzkiego. To tyle Yarro. Po mojemu drogi Yarro posłanka proponuje: Utworzenie przynajmniej trzech nowych instytucji zajmujących się K.M. (jak na posłankę liberalnej PO przystało-Ich POwołanie to stołków POmnażanie). Szukanie ratunku (pomysłu na K.M) w instytucjach publicznych i środkach unijnych. Czyli nic nowego. Ja mam pomysł znacznie prostszy i tańszy (przez co dla kolegów i koleżanek z PO nieatrakcyjny): SPRZEDAĆ TO WSZYSTKO W CHOLERĘ! Niech się właściciel/e martwi/ą. Pozdrawiam. Michał Augustyn Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Artykuł Śledzińskiej-Katarsińskiej w Wyborcz 26.04.07, 00:46 Poproszę artykuł na emalie. Co do mapy drogowej. Ponieważ na początek nie określono zakres pojęciowy terytorium Księżego Młyna - należy coś przyjąć. Np czy jest to dokument dla obszaru osiedla domów czy w jak najszerszym kontekście. Jeśli dotyczy to rozległych inwestycji Opala, to np. wstrzymanie procesów decyzyjnych - to jest zupełnie nierealne. Natomiast jeśli ma dotyczyć osiedla - to niektóre dalsze postulaty wydają się słabo powiązane merytorycznie z wiodąca ideą. Więc trudno z tego dokumentu dociec czego on ma dotyczyć. Byc może posłanka tłumaczy ideologię tego dokumentu, ale nie czytałem artykułu. Natomiast zachowałem sobie "dokument" dla potomnych. 1) "powołać Społeczną Radę złożona z fachowców" - tych co działają w Radzie przy Wojewódzkim Konserwatorze oraz w Radzie przy Architekcie Miasta ? Takie Rady są - ale mało kto ich słucha. Jest nawet powołany przez władzę samorządową Pełnomocnik ds Rewitalizacji. Był Pełnomocnik Wojewody ds Księżego Młyna. Nic z tego nie wynika. Jeśli taka Rada miałaby być tworzona - to wraz z deklaracją UMŁ, że zobowiązują się uwzględniać wypracowane stanowisko Rady. Inaczej - praca w próżni. 2) "Ogłosić konkurs na koncepcje zagospodarowanie całego K.M. (przy czym należy: zachować klimat.." - znowu nie wiadomo o jakim obszarze mówimy. Bo brakuje koncepcji zarówno dla Osiedla domów jak i dla szeroko rozumianego Księżego Młyna. A nawet należy zrobić to dla najbliższego otoczenia. Czyli potrzebny drugi Kier. Działanie tak oczywiste że aż ciśnie się pytanie - dlaczego wcześniej ...... Ale jak widać władcom miasta nie jest potrzebna czyjaś koncepcja, oni jakąś mają i już - wypracowują wszystko na bieżąco na spotkaniach z głównym rekultywatorem tych terenów. tym bardziej - że jeśli mielibyśmy teraz wstrzymywać decyzje i czekać na koncepcje odnośnie obszarów pofabrycznych - to Opal ma już określone decyzje i zobowiązania dane przez UMŁ i pewnie nie będzie chciał czekać, nie wiadomo po co. Oni dostali już warunki co mogą robić - więc robią. 3)Centrum Rewitalizacji Obszarów Poprzemysłowych - koncepcja przewija sie od bodajże 2 lat i nic w tej sprawie chyba sie nie dzieje. Gdyby rzeczywiście ktoś tym sie zajmował to może nawet do IPI RPO by się to nadawało. Ale to jakaś banka mydlana krążąca w powietrzu na różnych spotkaniach u Pani Poseł. 4) Jeśli mamy dopiero ogłaszać konkursy na koncepcję KM to kolejne postulaty o konkretnych działaniach artystycznych - cokolwiek wychodzą przed dyszel. Generalnie zamysł dobry - ale jakiś groch z kapustą wyszedł. szkoda pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Artykuł Śledzińskiej-Katarsińskiej w Wyborcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 10:14 Artykuł jest tutaj: miasta.gazeta.pl/lodz/1,78965,4089193.html Po wnikliwej lekturze mam wnioski zbliżone do Jasama. Próbowałem (bez efektu) wyczytać z tekstu, czy pani poseł ma jakąś opinię na temat planów wysiedlenia osiedla Księży Młyn i przekazania go inwestorowi. Myślę, że realny wpływ można mieć obecnie jedynie na ten obszar a pani poseł nie poświęca zagadnieniu ani jednego zdania. To jest niepokojące. Przyznam szczerze, że mimo wielokrotnego czytania zrozumiałem z artykułu tylko postulat konieczności zachowania Muzeum Książki Artystycznej, który podzielam, oraz propozycję zorganizowania widowiska "światło i dźwięk", która w kontekście aktualnej sytuacji osiedla wydaje się pomysłem oględnie mówiąc dygresyjnym. 1.Propozycja "zamrożenia działań inwestycyjnych" nie jest dla mnie zrozumiała. Przerwanie działań firm, które realizują swoje plany w ramach uzyskanych zgód jest niemożliwe, zaś nowe inwestycje mogłyby dotyczyć osiedla. Jeśli chodzi o osiedle to dlaczego nie zostało to wprost powiedziane? Moje przypuszczenie: słaba orientacja w obecnej sytuacji Księżego Młyna. 2."Powołanie społecznej rady nadzorującej i promującej prace rewitalizacyjne na Księżym Młynie". Co ta rada ma nadzorować? Wykonanie loftów w przędzalni? Tekstorial Park? U Scheiblera2 ? Barciński Park? Słoneczne Tarasy? Czy może osiedle bloków JW Construction? Jeśli zgodzimy się,że nie o to chodzi? To pytanie o co? Może o osiedle? Jeśli tak to trzeba to napisać. Moje wnioski: patrz punkt 1 3 "Ogłoszenie przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków (w porozumieniu z Ministrem Kultury i Dziedzictwa Narodowego) konkursu dla interdyscyplinarnych zespołów (architektów, urbanistów, historyków sztuki, ekonomistów) na opracowanie koncepcji zagospodarowania całego Księżego Młyna z uwzględnieniem: a) unikalnego charakteru i klimatu tego miejsca b) obecnego stanu posiadania poszczególnych obiektów bądź obszarów" No jak w sytuacji dynamicznych działań prywatnych właścicieli wygląda taki pomysł dzisiaj? Jest on rzecz jasna bardzo słuszny, pod warunkiem, że przeniesiemy się w czasie o dziesięć lat wstecz? Czyżby to było przepisane z jakiegoś starego pomysłu? 4"Opracowanie koncepcji i złożenie aplikacji o środki unijne na powołanie do życia Centrum Rewitalizacji Obszarów Poprzemysłowych zlokalizowanego w Łodzi, na Księżym Młynie we współpracy Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, Politechniki Łódzkiej i Fundacji Księżego Młyna" To rozumiem : pobrać środki unijne na hasło rewitalzacja. Jeśli jednak chodzi o wsparcie tymi środkami specjalnej strefy ekonomicznej w jej działaniach rewitalizacyjnych no to ja mam mieszane uczucia. Zachęcam wszystkich (również panią poseł)do odwiedzenia dzisiaj okolic skrzyżowania ul. Targowej i Fabrycznej w celu oceny aktualnej świadomości rewitalizacyjnej strefy ekonomicznej. 5."Zobowiązanie Łódź Art. Center do przedstawienia koncepcji rozszerzenia obecności na Księżym Młynie sztuk plastycznych i wizualnych (w nawiązaniu do klastra medialnego)" Ten punkt trudno jest komentować bez ironii. Zaminiłbym go raczej na: " Zobowiązać Fundację Księżego Młyna (, której od lat przewodzi pani poseł) do jeszcze większej aktywności". Jest bardzo ważne, że zostały zadeklarowane intencje działania dla dobra Księżego Młyna. Oczekiwałbym dalszej pracy koncepcyjnej z uwzględnieniem aktualnych realiów. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Artykuł Śledzińskiej-Katarsińskiej w Wyborcz 26.04.07, 11:19 Po przeczytaniu artykułu nie wiele mi sie wyjaśniło. Ale chciałbym podkreślić bardzo ważne podsumowanie wypowiedzi Pani Poseł: "Chodzi mi o mądre zagospodarowanie każdego kawałka "Księżego Młyna", łącznie z tymi, które są jeszcze niczyje. Chodzi mi także o stworzenie w Łodzi nowej, unikalnej instytucji kultury, która przynosiłaby nie tylko splendor, ale i zyski. Wszak rewitalizacja obszarów poprzemysłowych to nie tylko ratowanie zabytków, ale i na przykład ratowanie środowiska." I do realizacji tego postulatu pewnie wiele osób dołączy w tym jasam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Artykuł Śledzińskiej-Katarsińskiej w Wyborcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 14:36 Myślałem nad tym zakończeniem i ciekaw jestem o jakiej unikalnej instytucji kultury, która będzie przynosiła splendor i zyski myśli pani poseł. Osobiście przypisuję instytucjom kultury inną rolę. Ewentualny splendor może być efektem ubocznym a postawienie za cel generowania zysków przez instytucję kultury bez wspominania o meritum jej działania brzmi pusto i może być szkodliwe dla kultury. Określenie części Księżego Młyna jako "niczyj" ma zabarwienie pejoratywne. Wyczytuję z niego niechęć do pozostwienia czegokolwiek w rękach Miasta. Zgadzam się z koniecznością mądrego zagospodarowania KM Ciekaw też jestem o jakie środowisko chodzi? Trzeba zgodzić się z jednym faktem: był artykuł i napisała go pani poseł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Kaczyński Znak rozpoznawczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 00:13 Czy zauważyliście, że jak ktoś chce zrobić coś fajnego albo zajefajnego ale nie wie co to nazywa to "centrum"? Mieliśmy już Centrum JPII a teraz mamy Centrum Rewitalizacji Obszarów Poprzemysłowych ------- Tymczasem prawdziwe centrum to porozumienie centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Artykuł Śledzińskiej-Katarsińskiej w Wyborcz IP: *.lodz.msk.pl 26.04.07, 16:52 > Jej "mapa drogowa dla Księżego Młyna" (absurdalna formułka) [...] Ja tu widzę stworzenie stołków, oficjalnie zadeklarowany paraliż wszelkich działań i sporo pobożnych życzeń pt: "zintensyfikować", "zobligować", "zobowiązać". Jeśli to ma być program PO dla Księżego Młyna, to będę głosował na PiS ;))) albowiem to, co zostało przedstawione mogę streścić tak: "nie mam ani pomysłu na KM ani pojęcia co z nim można zrobić. kilku kolegom przydadzą się stanowiska, razem będziemy udawać, że coś robimy". > Ja mam pomysł znacznie prostszy i tańszy (przez co dla kolegów i koleżanek z > PO nieatrakcyjny): > SPRZEDAĆ TO WSZYSTKO W CHOLERĘ! Niech się właściciel/e martwi/ą. Zgadza się, sprzedać to wszystko. Tylko potem patrzeć na ręce, żeby nie zrobiono z tego lunaparku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziad Re: Artykuł Śledzińskiej-Katarsińskiej w Wyborcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 00:20 > albowiem to, co zostało przedstawione mogę streścić tak: > "nie mam ani pomysłu na KM ani pojęcia co z nim można zrobić. kilku kolegom > przydadzą się stanowiska, razem będziemy udawać, że coś robimy". A ja to streszczę krócej: Siała baba mak, nie wiedziała jak. Odpowiedz Link Zgłoś
milosnikkm Re: Artykuł Śledzińskiej-Katarsińskiej w Wyborcz 27.04.07, 09:36 Bardzo mnie cieszy, że pani poseł zaangażowała się w sprawy Księżego Młyna. Mam nadzieję, że swoje działania nie ograniczy do troski o dalsze losy Muzeum Ksiązki Artysycznej, ale podejmie również działania, aby nie dopuśić do pośpiesznego pozbycia się przez Miasto osielda domów familinych. Moim zdaniem, to co się stanie z własnością domów familinych jest teraz dla Księzego Młyna najwazniejsze. I nieodwracalne. I na tym chyba warto się skupic. Odpowiedz Link Zgłoś
tonz_o_lodz Re: Debata o Księżym Młynie 16.05.2007 25.04.07, 22:38 Towarzystwo Opieki nad Zabytkami Oddział w Łodzi zaprasza w dniu 16. maja 2007 o godzinie 16.30 do pałacyku PTTK ul. St. Wigury 12a (róg Sienkiewicza i Wigury). Swoją obecność zapowiedział Wojewódzki Konserwator Zabytków i planuje zaprezentować swoje stanowisko w sprawie Księżego Młyna. Planowane jest wystąpienie miłośników kolei, sprowokowane wypowiedzią inwestora na spotkaniu u poseł Katarasińskiej, o zamianie planowanej kolejki na ścieżkę rowerową, a najlepiej spacerową. Podjęte będą starania, aby udział w spotkaniu wzięli przedstawiciele UMŁ oraz Radni z Komisji Kultury, a także przedstawiciele różnych środowisk zainteresowanych zawodowo problematyką rewitalizacji. Ze względów organizacyjnych przewiduje sie czas trwania spotkania maksymalnie 2-3 godziny - więc być może nie wszyscy obecni będą mogli zabrać głos. Można własne stanowiska przesyłać na adres: zabytki@free.ngo.pl - spróbujemy włączyć to do programu spotkania. Niniejszym już zapraszamy media. Zapraszamy do udziału Prezes OŁ TOnZ Ze względu na określoną pojemność sali - prosiłbym o przesłanie wstępnego zgłoszenia uczestnictwa w spotkaniu. Gdy będzie to zbyt duża liczba osób - zmienimy lokalizację, aby wszyscy chętni mogli wziąć udział w spotkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba O linii kolejowej IP: *.lodz.msk.pl 26.04.07, 17:01 > Planowane jest wystąpienie miłośników kolei, sprowokowane wypowiedzią inwestora > na spotkaniu u poseł Katarasińskiej, o zamianie planowanej kolejki na ścieżkę > rowerową, a najlepiej spacerową. Cóż, trzeba podjąć decyzję, co zrobić z trasą dawnej kolejki. - odtworzenie jej jako czynnej, turystycznej linii kolejowej to IMVHO pomysł taki sobie. Koszt odbudowy, utrzymania parowozu w ruchu będzie duży, a szansa na zwrot nakładów moim zdaniem mizerna. Choć przyznaję, że taka linia mogłaby być pewną atrakcją turystyczną. - odtworzenie jej i pozostawienie jako nieczynnej- jako swoistego dokumentu epoki to straszne marnotrawstwo, powtórzenie wad koncepcji którą przedstawiłem wyżej bez jej zalet. - odtworzenie jej jako toru metrowego, dle tramwaju włączonego w sieć miejską- pomysł o tyle dobry, że linia taka zapewniłaby obsługę komunikacyjną kompleksu, co daje pewną szansę na zwrot kosztów inwestycji. Atrakcyjnośc turystyczna jednak dużo mniejsza niż w wariancie "kolejowym" (koszt utrzymania ruchu jednak też mniejszy). - ścieżka rowerowa lub spacerowa- wersja minimum, bez żadnych ambicji i niezbyt atrakcyjna- ot, wójt wioski wytyczył ściekę nad najbliższe jezioro. Co prawda koszt budowy symboliczny, a utrzymania żaden (podobnie jak atrakcyjność). Każda wersja ma wady i zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: O linii kolejowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 18:30 Czy rozmowa dotyczy terenu ,na którym jeden iwestor rozpoczął budowę tego: www.uscheiblera2.pl/Image/usch_gal/duze/03.jpg a drugi czeka na pozwolenie na budowę tego ?: www.uscheiblera2.pl/Image/usch_gal/duze/03.jpg Czy rozmowa o koleji ma jakiś związek z działaniami inwestorów? Jeśli tak to jaki? Czy może chodzi o jakiś inny odcinek? Proszę o odpowiedź. Jeżeli tam nie ma już nic do zrobienia to może szkoda czasu na akademicką dyskusję.Czy coś można zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista mała korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 18:32 Rozpoczęto budowę tego: www.textorial-park.pl/?mid=45 Przepraszam za pomyłkę Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: O linii kolejowej 26.04.07, 22:40 Działkę podzielono: Opal ma działkę 84/3 natomiast druga inwestycja będzie na działce 84/1. Kolej jest tylko na działce 84/3 oraz na (łuku) działce 84/2. Przejazd przez Fabryczną dawno zlikwidowano, a dawna "parowozownia" już została zdewastowana, przepraszam rozebrana przez inwestora. Więc chodzi tylko o przejazd od Tymienieckiego między "magazynami" po łuku w stronę Przędzalnianej. Na wizualizacji Opala widać tory. Do tej pory w planach uwzględniano przejazd tamtędy czegoś ciężkiego - co określało wymogi projektowe. Na razie bez określania co to będzie. Teraz zaczyna się modyfikacje projektu w kierunku zmniejszenia obciążeń na śladzie kolejki. pozdr. Działki wg mapy na stronach UMŁ. www.mapa.lodz.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: O linii kolejowej 27.04.07, 00:35 Hm, na wizualizacji projektu dla działki 84/1 też są tory. www.textorial-park.pl/textorial_files/Image/Wizualizacje/11.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizjoner Re: O linii kolejowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 09:33 > Hm, na wizualizacji projektu dla działki 84/1 też są tory. Na wizualizacji są jeszcze śczęśliwi ludzie i fajne samochody, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: O linii kolejowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 09:48 Z całym szacunkiem, ale uważam za fantazję przypuszczenie, że tam kiedykolwiek cokolwiek pojedzie. Zachęcam, żeby zadzwonić z tym pytaniem do firmy Opal w charakterze potencjalnego klienta. Właśnie zakończyłem rozmowę na ten temat. Pani informuje, że nie przewidują tam żadnej kolejki, tramwaju . Być może odtworzą kawałek torów dla dekoracji. Nie wydaje mi się prawdopodobne zmuszenie ich do czegokolwiek w tej materii dzisiaj. Dyskusję o żalu z tego powodu uważam za czas stracony. Proponuję zająć się osiedlem.Jeśli dojdzie do przekazania inwestorowi, ja osobiście z rozmowy się już wyłączę traktując ją jako bezprzedmiotowe gawędy nie wpływające na rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejarz Re: O linii kolejowej IP: 212.191.66.* 27.04.07, 14:50 Zgadzam się z realistą - warto się zająć tymi sprawami, co do których decyzje jeszcze nie zapadły. A decyzje jeszcze nie zapadły w przypadku osiedla domów familinych - w najbliższym czasie od radnych zależec będzie, czy osiedle przejmie OPAL i czy Miasto straci ten najcenniejszy kawałek Księzego Młyna. Dlatego i ja, podobnie jak realista, proponuję zająć się osiedlem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: O linii kolejowej IP: *.lodz.msk.pl 27.04.07, 16:02 > Z całym szacunkiem, ale uważam za fantazję przypuszczenie, że tam kiedykolwiek > cokolwiek pojedzie. Zachęcam, żeby zadzwonić z tym pytaniem do firmy Opal w > charakterze potencjalnego klienta. Właśnie zakończyłem rozmowę na ten temat. > Pani informuje, że nie przewidują tam żadnej kolejki, tramwaju . Być może > odtworzą kawałek torów dla dekoracji. > Nie wydaje mi się prawdopodobne zmuszenie ich do czegokolwiek w tej materii > dzisiaj. A to już zalezy od stanowiska władz miasta. Jeśli będą one zainteresowane stworzeniem działającej linii, to przewidywania Opala nie będą miały większego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Ł Pytanie do TOnZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 09:27 Czy zostały już wyznaczone cele spotkania TOnZ zaplanowanego na 16.05 i jakie to są cele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demaskator Re: Pytanie do TOnZ IP: *.toya.net.pl 04.05.07, 09:56 Pewnie zdrada narodowa i reprezentowanie obcych interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prorok Re: Pytanie do TOnZ IP: *.chello.pl 04.05.07, 10:35 Jeśli organzatorzy nie uświadomią sobie celu spotkania to będziemy mieli : 1. Półpubliczną spowiedź konserwtora pt: "Dlaczego mam związane ręce" 2. Żale miłośników kolejki pt: "Nie tak miało być". Potem dojdą komentarze w tym samym duchu i czas spotkania zostanie stacony. Może to przewidzieć i faktycznie wyznaczyć konstruktywne cele? np: Podpsanie sensownego pisma do władz miasta. Próba znalezienia odpowiedzi na pytanie co można zrobić żeby zapobiec przejęciu osiedla przez OPAL? Udzielenie głosu osobie, która potrafi przedstawić pozytywną wizję osiedla lub przedstawić jak takie miejsca funkcjonują na świecie. Zaprosić kogoś z Żyrardowa albo warszawslkiej Pragi. To tylko przykład . Jaki jest plan spotkania? Bo nie wiem czy się wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
jajo0 Re: Pytanie do TOnZ 07.05.07, 15:17 > Może to przewidzieć i faktycznie wyznaczyć konstruktywne cele? > np: Podpsanie sensownego pisma do władz miasta. Jestem za. Czy ktoś gotowy jest podjąć się przygotowania takiego pisma ? I może warto takie pismo przekazać nie tylko władzom miasta ale także miediom ? Odpowiedz Link Zgłoś
tonz_o_lodz Re: Pytanie do TOnZ 07.05.07, 22:40 Celem spotkania jest umożliwienie prezentacji kolejnych stanowisk-opinii- -sugestii dotyczących Księżego Młyna i przedstawienie wspólnego stanowiska władzom Łodzi. Jeśli znajdą sie osoby które wypracują > np: Podpsanie sensownego pisma do władz miasta. to takie pismo zostanie złożone do UMŁ. Więc jeżeli są osoby, które mają wizję jakie pismo byłoby "sensowne" - zapraszam do współdziałania. Natomiast celem nie jest wypracowanie kilku kompletnych, merytoryczno-finansowych, alternatywnych koncepcji. Byłaby to fikcja. Gość portalu: prorok napisał(a): > Próba znalezienia odpowiedzi na pytanie co można zrobić żeby > zapobiec przejęciu osiedla przez OPAL? Odpowiedź jest prosta - wpłynąć na zmianę stanowiska Wiceprezydenta Tomaszewskiego. Jeśli nie zrobi tego Prezydent - to chyba zostają właśnie takie spotkania, na których pokazuje się dezaprobatę mieszkańców do planów UMŁ. A właściwie to nie można pisać UMŁ, a tylko Pierwszego Wiceprezydenta. Bo już i w Urzędzie zaczynają odzywać sie głosy że należy rozpocząć analizę różnych możliwości przekształceń KM. Więc może Radni zaczną zadawać więcej pytań o szczegóły projektu p. Tomaszewskiego ? Może pod wpływem takich spotkań zaczną domagać się analiz rozwiązań alternatywnych ? > Udzielenie głosu osobie, która potrafi przedstawić pozytywną wizję > osiedla lub przedstawić jak takie miejsca funkcjonują na świecie. > Zaprosić kogoś z Żyrardowa albo warszawslkiej Pragi. To wszystko jest w publikacjach i w internecie. Było w Łodzi omawiane i pokazywane wielokrotnie. Nic to nie dało. Ważne jest zebranie masy głosów sprzeciwu - aby Pierwszy Wiceprezydent zechciał to uwzględnić. I jeżeli dopuści się możliwość rozpoczęcia merytorycznej debaty z władzami miasta - to wówczas zapraszajmy ludzi z Żyrardowa, Śląska, Krakowa czy Berlina, aby od nich wyłuskać szczegóły najkorzystniejsze dla Łodzi. Aby nie popełniać ich błędów. Dopóki nie ma chęci zmian koncepcji ze strony władz - najpierw trzeba pokazać że mieszkańcom nie jest obojętna przyszłość Księżego Młyna. Gość portalu: prorok napisał(a): > będziemy mieli : > 1. Półpubliczną spowiedź konserwtora pt: "Dlaczego mam związane ręce" > 2. Żale miłośników kolejki pt: "Nie tak miało być". > Potem dojdą komentarze w tym samym duchu i czas spotkania zostanie stracony. > > Jaki jest plan spotkania? Bo nie wiem czy się wybierać. To przyjdź i pomóż w jak najlepszym przygotowaniu tego spotkania. TOnZ nie jest instytucją z opłaconymi profesjonalistami - a jedynie gromadą miłośników Łodzi. Jeśli widzisz jak pomóc aby dla Łodzi były pozytywne efekty - nie biadol, że szkoda czasu na kiepskie spotkania, ale pomóż osiągnąć jak najlepszy efekt. Nie zapewnimy na tacy wygórowanych efektów. Ale może wspólnymi siłami zebrani na spotkaniu w TOnZ dołożą cegiełkę do budowy nowej przyszłości Księżego Młyna. Zapraszam wszystkich, którzy chcą pomóc w przygotowaniu pisma do władz Łodzi, które będzie można podpisywać na spotkaniu. Pozdrawiam Prezes OŁ TOnZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inw Re: Pytanie do TOnZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:33 > Natomiast celem nie jest wypracowanie kilku kompletnych, > merytoryczno-finansowych, alternatywnych koncepcji. Byłaby to fikcja. Nie dotyczy to tego spotkania ale z realnym wyborem mamy do czynienia TYLKO WTEDY gdy wybieramy spośród kompletnych, merytoryczno-finansowych, koncepcji. Jeżeli dodam, że „kompletne” to oczywiście nie to samo co „szczegółowe”, to pewnie się nawet się zgodzimy. (Ale to tylko w ramach czepiania się słówek;) Odpowiedz Link Zgłoś
tonz_o_lodz Re: słówka 08.05.07, 17:31 Gość portalu: inw napisał(a): > z realnym wyborem mamy do czynienia TYLKO WTEDY gdy wybieramy spośród > kompletnych, merytoryczno-finansowych, koncepcji. Jest to sytuacja raczej idealna, nie zawsze możliwa - a wyboru i tak ktoś dokonuje. > Jeżeli dodam, że „kompletne” to oczywiście nie to samo co „szczegółowe”, to > pewnie się nawet się zgodzimy. Oczywiście, nie chodziło o drobiazgi a kompleksowość. > (Ale to tylko w ramach czepiania się słówek;) Skoro jest to potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Czy debata trwa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 14:57 Pan prezydent Tomaszewski ciągle nie wyjaśnił na łamach Gazety swoich planów dotyczących przyszłości Księżego Młyna . Zachęcam Pana do spełnienia obietnicy i do napisania artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bohema Re: Czy debata trwa ? IP: *.toya.net.pl 22.11.07, 22:36 Nie stresujmy prezydenta. Obrazi się i nie napisze. Odpowiedz Link Zgłoś