Dodaj do ulubionych

Liceum Czy Technikum ?

19.04.07, 21:00
Nie zakończyłem jeszcze edukacji Gimnazjalnej, lecz już teraz staram się uzyskać odpowiedz, co jest lepsze ? LO czy Też Technikum.
Chciałbym studiować, lecz z drugiej strony ciągnie mnie, aby po maturze na parę lat wyjechać do angli/irlandi (jedno czy dwa "i"? xD )
Chciałbym zasięgnąć rady doświadczonych osób (nie koniecznie dorosłych :) )
Obserwuj wątek
    • breblebrox Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 21:12
      Lepsze w jakim sensie? Jeżeli chodzi Ci o maturę, to z tego co wiem pod koniec nauki w technikum też możesz zdawać maturę (chyba że cos się zmieniło przez te pare lat).
      Po tachnikum masz już jakiś tytuł (a dokładnie tytuł technika), po liceum nie masz żadnego. Poza tym w liceum uzyskujesz bardziej ogólne wykształcenie - w technikum masz juz jakieś ukierunkowanie nauki.
    • voker Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 21:14
      Tylko liceum, potem studia i wyjazdy wakacyjne, jesli dobrze wszystko zorganizujesz to na 4 miesiace w roku.. :)
      Kursy dla kafelkarzy itd trwaja pare miesiecy i daja jakies podstawy, ale takie e zarobki sa i tak nizsze, niz wtedy gdy pracujesz glowa... :-)
      No i jezyk :)
    • aaa202 Możesz wyjechać do Anglii / Irlandii 19.04.07, 21:16
      na dowolnym etapie swojej edukacji. Typ szkoły niczego tu nie zmienia.

Rada osoby niekoniecznie dorosłej i niekoniecznie doświadczonej.
    • bananek1910 Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 21:36
      Oczywiście Matura to moj priorytet, ale w życiu chciałbym robić coś ciekawego, a nie zmywać naczynia w ang. albo w PL siedzieć za biurkiem i czytać tony jakiś pism. Bardzo pociąga mnie kariera polityka, jeżeli coś miałoby mnie powstrzymać od wyjazdu, to tylko posada w biurze poselskim ew. jakiejś kanlelarji PO.
      Jeśli już miałbym kończyć jakieś technikum to ukończyłbym najprawdopodobniej Geodezyjne, lub gastronomiczne. Zawód kucharza jest ok, ale to nie jest to co chcialbym w życiu robić...
      • longeta Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 21:40
        bananek1910 napisał:Bardzo pociąga mnie kariera polityka,

a którego?
        • ww_lodz Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 22:08
          A ja po maturze zostanę tramwajarzem. xD
          • breblebrox Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 22:10
            A ja chcę być samochodem!
            • lavinka Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 22:37
              A ja chcę się nauczyć obsługiwać koparki!
              • keyne Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 22:45
                a ja jak tak patrzę na naszych ministrów to - uogólniając albo ekonomista albo
                prawnik z wykształcenia. nuuuuuuuda... kucharz! to jest myśl - ten to potrafi
                zamieszać;)
                • huann Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 22:48
                  a ja chcę jeść!
      • tome.k Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 22:11
        Polityk to nie zawód. Mam znajomego, który bawi się w młodych demokratach czy
        jakoś tak a matury nie zdał. Zakładam, że to nie jest szczyt Twoich marzeń.
        Poleciłbym Ci coś związanego z ekonomią, nie wiem czy nadal funkcjonuje
        technikum ekonomiczne. Warto przejrzeć też oferty co lepszych liceów, może
        któreś z nich oferują profile tego typu.
        Poza tym polityka... ale czym chcesz się zajmować w tej polityce?
        • voker Re: Liceum Czy Technikum ? 19.04.07, 22:35
          > Poza tym polityka... ale czym chcesz się zajmować w tej polityce?

walka o stolek ;-)
        • lavinka jak to czym? 19.04.07, 22:37
          Będzie sprzedawał ustawy ;-D
    • lavinka Rozum. 19.04.07, 22:35
      Przydaje się bez wzlędu na wykształcenie lub jego brak.
      I poczucie humoru. I dystans do siebie.
      lav
      • bananek1910 Re: Rozum. 19.04.07, 22:52
        Źle się wyraziłem xD Pociąga mnie kariera Polityczna nie Polityka xd
        W Polsce można zostać prezydentem bez studiów więc po co się uczyć (przykład Aleksandra K. :) )
        Ciągle się zastanawiam nad tym, czy dostanę się do Liceum. Ocen nie mam złych ale chodzę do prywatnej szkoły a te jak wiadomo nie posiadają renowy (z reguły). Osobiście chcialbym chodzić do LO ale obawiam się czy dam radę się dostać xD Najlepiej z profilem prawnym, ale tam jest 100+ osób na 30 miejsc...
        • tome.k Re: Rozum. 19.04.07, 23:18
          To wystarczy wziąć się do roboty (nauki).
          Na studia jest dużo więcej chętnych.
          • lavinka Albo na prywatne... 20.04.07, 00:05
            studia po prywatnym liceum. też nie mają renomy...a dyplom zawsze można sobie na
            ścanie powiesić.... i myć gary w Irlandiii dalej ;-D
            lav
            • axx611 Re: Albo na prywatne... 20.04.07, 03:10
              Raczej omijac technika bo tak naprawde to szkoda czasu. Szczegolnie Technikum
              Budowlane po skonczeniu ktorego nie mozna ubiegac sie o uprawnienia budowlane.
              A bez uprawnien technik jest niczym. Po innych praca na stanowisku robotniczym
              za marne pieniadze. Zatem lepiej wyjechac i tam przysposobic sie do roboty a
              moze i studia ukonczyc. powodzenia.
    • Gość: jukiej Re: Liceum Czy Technikum ? IP: *.lodz.mm.pl 12.05.07, 11:54
      Witaj. Sprawa wyglada nastepująco, technikum jest o wiele trudniejsze niż
      liceum. Wiem, bo sam konczyłem Technikum Łączności na Kopcinskiego. Na poczatku
      miałem 35 osob w klasie, po 4 latach zostało 18. To cos musi znaczyc. Jesli
      wybierzesz technika gastronomi to w tej szkole nie przemeczysz sie wogole, moi
      znajomi to konczyli, poziom podobno marny. Jesli chodzi o budowlanke to odradzam
      zdecydowanie, szkola niema zadnego poziomu. Polecam ci Technikum Elektroniczne
      na ulicy Strykowskiej 10/18. Jest sporo profili i z tego co słyszałem przerabia
      sie materiały z CISCO, czyli to juz cos. Do technikum bedziesz uczeszczał 4
      lata, ja mialem przez ten okres 29 przedmiotów na swiadectwie. Mature pisze si
      tak samo jak w liceum, bo to przeciez nadal szkola srednia. Po maturce masz
      egzaminy na technika, prog zaiczenia egzaminu to ponad 70 proc. Teraz jest dosyc
      ciezko. Duzo osob zdaje technika ale bez tego stopnia naukowego. Wniosek jest
      taki : Jezeli jestes ambitny i juz na tym poziomie lekko ukierunkowany ( np.
      lubisz elektronike ) to idz to technikum, bedziesz musial sie uczyc wiecej niz
      twoi koledzy. Ja pamietam jak w pierwszych klasach miałem po 9 godzin lekyjnych.
      W zime wcyhodzilem jak bylo ciemno i wracałem od wieczór. A w liceum jak w
      liceum, tez zalezy jakie wybierzesz. Prawda jest jedna, po LO niemasz nic. A
      uczac sie dodatkowo rok w technikum masz jakies kolo zapasowe. A i jeszcze jeden
      plus z tego taki, ze jak pojdziesz na studia i zrobisz magisterke to
      automatycznie dostajesz jeszcze tytuł inzyniera. Wtedy masz tak : technik
      inzynier magister XXXXX...

Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka