Dodaj do ulubionych

Walić to!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 16:46
Nie rozumiem po co my tracimy swój czas na tym forum.Nasze lotnisko było.jest
i będzie jednym wielkim zadupiem z małą siatką połączeń ,mierną
infrastrukturą i beznadziejnym viceprezesem który nie umie negocjować z
liniami lotniczymi.Taka jest prawda.Rząd ma nas głęboko w dupie i nie da nam
pieniędzy na rozbudowę,Kropiwnicki woli latać sobie do Rzymu za pieniądze
podatników a Łaszkiewicz isedzi na ciepłej posadce dzięki znajomościom z
prezydentem.Nigdy nie dogonimy Katowic czy Wrocławia.Nie z tym
rządem,wiceprezesem nie z tym miastem które każdy olewa.
Obserwuj wątek
    • sufler2006 Re: Walić to! 06.06.07, 17:32
      Bo lubimy...:]
    • Gość: Ktoś To ciekawy problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 18:15
      Więc może trzeba sobie jednak zadać wreszcie pytanie, na które wielu tutaj
      reaguje alergicznie i emocjonalnie - a może lotnisko w Łodzi jest po prostu
      niepotrzebne? I biorąc pod uwagę rozwój autostrad - szanse, by kiedykolwiek
      potrzebne było, są niestety coraz mniejsze...
      Pech Łodzi, poza biedą i położeniem zbyt blisko Warszawy, polega na tym, że po
      zbudowaniu autostrad i dróg ekspresowych okaże się, że o 1-2 h jazdy autem jest
      aż pięć (!) dużo większych lotnisk - Wraszawa, Pyrzowice, Kraków, Poznań
      Wrocław. A ich przewaga polega na tym, że istnieją od lat, wpompowano w nie
      miliardy, no i... nie są tak blisko siebie, jak Łódź każdego z nich. Skąd mają
      się u nas brać te miliony pasażerów, jeżeli już w tej chwili z któregokolwiek
      punktu w odległości 50 km od Łodzi (no może poza płd.-zach.) łatwiej (a nieraz
      i szybciej) dojechać na inne lotnisko. A zwłaszcza zrezygnować z lansowanego
      tutaj pomysłu - dolotu najpierw do Warszawy i tam przesiadki... Wybaczcie, ale
      to bzdura. Gdybym mieszkał w Ozorkowie, Brzezinach, Piotrkowie (nie mówiąc
      gdzieś dalej...) i miał jechać na Lublinek, by stamtąd polecieć do Warszawy i
      stamtąd dalej - puknąłbym się w głowę, wsiadł w auto i pojechał prosto na
      Okęcie. I dlatego moim zdaniem po zakończeniu budowy dróg zła sytuacja
      Łodzi paradoksalnie tylko się pogorszy.
      Przyszłości dla tanich linii też chyba w Łodzi nie ma. Po pierwsze - Lublinek
      jest raczej pseudolotniskiem - małym, niedoinwestowanym, przestarzałym, itd.
      Nie można w nieskończoność tylko przedłużać pas. A już ostatni news, że w Łodzi
      można trafić w samolot pasażerski z procy... prawdopodobnie spowoduje, że tzw.
      normalny samolotowy świat pęknie ze śmiechu... Nie mówiąc już o tym, że
      niedawno tania linia zrezygnowała z połączenia z Łodzi, bo przynosiło ponoć
      straty. Przy 80 proc. (o ile pamiętam) obłożeniu... Czyli widać jasno, że
      owszem chętnych do korzystania z Lublinka było wielu, ale dlatego, że kupili
      tanie bilety, a nie dlatego, że wcześniej brakowało im lotniska w Łodzi.
      Obawiam się, że regularne połączenie np. British Airways do Londynu za np. 1000
      zł cieszyłoby się frekwencją liczoną w liczbach pojedyńczych.
      A może po prostu lotniczego rynku w Łodzi nie ma... Jasne, nie burzmy Lublinka,
      ale też nie - nomen omen - bujajmy w obłokach. Niech tu będzie kilka połączeń,
      czartery wakacyjne, czy okazjonalne. Ale nie dokarmiajmy się mrzonkami - kiedy
      to wreszcie prześcigniemy Warszawę czy inne Katowice. Bo raczej nigdy...
      I tyle moich przemyśleń...
      • maxxman Re: To ciekawy problem 06.06.07, 18:18
        Pieprzysz głupoty. I tyle ode mnie.

mx
        • Gość: Ktoś Re: To ciekawy problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 18:23
          Tak jak napisałem - myślenie emocjonalne nie pozwala na racjonalizm...:)
          • maxxman Re: To ciekawy problem 06.06.07, 18:41
            W kategoriach racjonalnych demaskujesz się jako reprezentant pewnej grupy w
            której interesie byłoby nic nie robienie na lotnisku :)

mx
            • Gość: Ktoś Re: To ciekawy problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 18:58
              Nie mam pojęcia jakie są grupy na lotnisku, ale nigdy nie uwierzę w to, że
              ktokolwiek pracujący na lotnisku marzy, by tego lotniska nie było. To spiskowa
              teoria i bzdura, której nie ma sensu w ogóle komentować.
              Co innego - czy komukolwiek na lotnisku chce się cokolwiek robić. I dalej -
              jeżeli są tacy, którym się chce, to czy porafią. A może jednak są tacy, którym
              i chce się, i potrafią - a mimo to nic nie można zrobić, bo wyżej Lublinkowej
              d.u.p.y. nie podskoczysz.
              Piszesz o różnych grupach na lotnisku, itd. Rozumiem więc, że jest wśód nich i
              taka, która wie co robić, ale jej pomysły są torpedowane, tak? Wybacz, ale to
              nonsens. Nie wierzę, że w jakiejkolwiek firmie nie są wykorzystywane pomysły
              ludzi, którzy wiedzą co robić, by kondycja firmy się polepszała, mało tego -
              świadomie pozwala się decydować tym, którzy chcą firmę zniszczyć. To kompletny
              idiotyzm, nie sądzę, by ktokolwiek przy zdrowych zmysłach w to uwierzył.
          • maxxman Re: To ciekawy problem 06.06.07, 18:44
            Albo jesteś na tyle słaby intelektualnie lub operacyjnie że taki case z
            pozyskiwaniem przewoźników przerasta daleko nawet twoją wyobraźnię.

A jeden z moich ulubionych cytatów M. Erickssona mówi: 'Jeśli myślisz, że
            możesz, to znaczy, że możesz. Jeśli myślisz, że nie możesz - to masz rację'. I
            nawet, jeśli ludzie nie pisują zbyt wiele na tym forum z powodu odrazy w
            stosunku do polityki obecnego zarządu, to wierz mi, że w miażdżącej większości
            reprezentują jednak pogląd: 'można'.

Chcesz więcej czy już uciekasz do lasu schować się przed samolotami?

mx
            • Gość: Ktoś Re: To ciekawy problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 19:06
              A co ma wspólnego odraza do polityki zarządu z pisaniem na forum? Nie
              rozumiem...
              No to jeżeli uważasz, że można - to powinieneś również uważać, że można
              spowodować, by było można, prawda? No bo jak? Wierzysz, że Lublinek to
              potencjalnie drugie Okęcie, a już nie wierzysz, by można to urzeczywistnić?
              Jakaś niekonsekwencja.
              A jeżeli wierzysz w spiskowe teorie i uważasz, że zrobiłbyś to, czego inni dziś
              nie chcą, bardzo proszę - idź do prezydenta, zatrudnij się na lotnisku, załóż
              partię, wystartuj w wyborach, itd, itp. A byłeś u tego misia, którego tak
              obwiniasz o wszystko? Porozmawiałeś z nim szczerze? Wygarnąłeś mu prawdę?
              Powiedziałeś, żę wiesz co zrobio i zaproponowałeś pomoc? Możliwości jest
              tysiąc. Ja mam Ci podpowiadać, skoro to Ty wierzysz?
              • Gość: Sufler2007 Re: To ciekawy problem IP: *.gdynia.mm.pl 06.06.07, 19:41
                Niemoge sie z tobą zgodzić.I stoje za słowami twojego oponnenta
                Maxxa.Poprostu "piep...głupoty".I moja wypowiedź nie wynika z emocji ale z
                trzeżwego myślenia.Łódź jako miasto 2 co do wielkości w Europie potrzebuje
                poprostu lotniska a sieć dróg to odzielna sprawa,jeśli miasto ma sie rozwijać a
                mam nadzieje że będzie,lotnisko to jest nasze okno na świat.I nie chodzi tutaj
                o pokonanie W-wy tylko czy też innych miast ale sensowny rozwój ale to jest
                konsekwencja mądrych decyzji których widocznie teraz brakuje.Powiem szczerze
                nie rozumiem kompletnie twojego toku myślenia!Wolisz jechać do innego miasta
                aby polecieć na wakacyjny wypoczynek,załatwić sprawy biznesowe jeśli takie będa
                do załatwienia,spotkac sie z rodziną z USA jeśli by była,wyskoczyć na weekend
                do pięknych europejskich stolic?Przezieź to logiczne-na zachodzie Europy.A
                przepraszam Girona koło Barcelony to co lotniska niema czy jak a jest duuuuużo
                mniejsza od Łodzi.Oczywiście że mozna gdybać-bo to słońeczna Hiszpania itd.Ale
                jednak proponuje więcej wiary dla wspólnego dobra mieszkańców naszego miasta a
                to może im dać min.lotnisko.
                • Gość: Expat Re: To ciekawy problem IP: 149.254.200.* 06.06.07, 20:13
                  Panie "ktoś" , proponuję zagłębić się np. w prognozy przewozów lotniczych na
                  przyszłe lata i przestać opowiadać bzdury . Jeśli nie wierzy Pan w świadome
                  działania kierownictwa szkodzące miejscu przez nie zarządzanemu to bardzo mało
                  Pan w życiu jeszcze widział . Co jakiś czas pojawia się na tym forum kolejny
                  nawiedzony próbujący przekonywać w dość elokwentny sposób o "niepotrzebności"
                  Lublinka i mam poczucie ( być może mylne ) że to ciągle jedna i ta sama osoba .

Sufler2007 - z tym 2 co do wielkości miastem Europy to mimo wszystko trochę
                  przegiąłeś ;)
                  • sufler2006 Re: To ciekawy problem 06.06.07, 20:51
                    A z jakiego źródła korzystasz?;)
                  • Gość: Prezesik28 Re: To ciekawy problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 22:15
                    W pełni się zgadzam z przedmówcą. To paradoks, ale istnieją firmy (i to nie są
                    tylko firmy państwowe), w których menedżerowie różnych szczebli potrafią robić
                    wokół siebie duży szum, by wywołać wrażenie, że są w tej firmie niezastąpieni.
                    Weźmy takiego W. Łaszkiewicza. Fakt, że jest dyletantem i w sprawach lotniska i
                    linii lotniczych niewiele potrafi. Natomiast z naszych łódzkich mediów (dzięki
                    niemu samemu zresztą) wszyscy wokół wiedzą, że jest mocno zaangażowany w
                    negocjacje ws. nowych połączeń. Niechby tylko ktoś spróbował go usunąć - od razu
                    usłyszymy, że nie można, bo jest zaangażowany i rozmowy są zaawansowane i się
                    wszystko przedłuży, i że w związku z tym nie można go usunąć. Dlatego sytuacja
                    pozostaje w punkcie wyjścia. Taki błędny układ.

Co do samego lotniska - to nie jest tak, że jak Łódź jest blisko Warszawy to
                    lotnisko jej jest niepotrzebne. Zauważ, że lotnisko Frankfurt Hahn jest w mniej
                    więcej tej samej odległości od Frankfurtu jak Łódź od Warszawy, i lotnisko jest
                    w pełni wykorzystywane, tyle, że pod marką Frankfurtu. Warszawa również się
                    rozwija i podobnie jak inne stolice i aglomeracje europejskie będzie potrzebować
                    więcej niż jednego lotniska; tak jest z Frankfurtem, Rzymem a najdobitniej to
                    widać na przypadku Londynu. Wiadomo, że wielkości tych miast są różne, ale
                    wszystkie ewoluują w tym samym kierunku.
                    To również nie jest tak, że z lotniska korzysta tylko Łódź, bo służyć ma ono
                    całej aglomeracji łódzkiej. Są np. miejscowości takie jak Sieradz, Zduńska Wola
                    i wiele innych, z których jest znacznie dalej do Wawy niż z Łodzi, i ludzie z
                    tych miast chętnie korzystaliby z lotniska w Łodzi - gdyby tylko dawało ono
                    więcej możliwości (destynacji). Tak jest z aglomeracją katowicką, krakowską,
                    poznańską, dlaczego w Łodzi miałoby być inaczej? Czy warunki jakie stawiają
                    linie portom regionalnym różnią się tak bardzo, że zewsząd opłaca im się latać a
                    tylko z Łodzi nie?
                    Nie potrafię wyjaśnić tego fenomenu inaczej niż dyletanctwem i niekompetencją
                    władz lotniska.

To moje przemyślenia. Mniej emocjonalne, bardziej pragmatyczne.
                    Pzdr
      • Gość: ktos 2 Re: To ciekawy problem IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.06.07, 21:34
        a ja sie zgadzam z panem 'ktos'. duzo tutaj na tym forum jest szczekaczy
        madrali, expertoff i znawcow tematu a prawda jest okrotna.
        lublinek nigdy nie bedzie mial wiecej niz 5-7 stalych polaczen w tygodniu, bez
        wzgledu czy rzadzic bedzie kropiwnicki czy peczak z kolega millerem, gwarantuje
        wam ze tacy ludzie jak stelios doskonale wiedza gdzie sa pieniadze i skoro nie
        chca do lodzi to nie dlatego ze rzadzi nia pis czy owis tylko dlatego ze im sie
        to poprostu NIE OPLACA !!!! a jesli myslicie ze miasto powinno doplacac ryanair-
        owi czy kazdej innej lini tylko po to zeby ludzie pod plotem mieli do czego
        strzelac z procy to sie mylicie- moze oni wlasnie chca uchronic nas przed
        jeszcze wiekszym posmiewiskiem lub tragedia
      • Gość: S&F Re: To ciekawy problem IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.06.07, 21:59
        Gość portalu: Ktoś napisał(a):
        > Pech Łodzi, poza biedą i położeniem zbyt blisko Warszawy,

Katowice są dokładnie połowę bliżej Krakowa niż Warszawa i Łódź a jednak
        funkcjonują.
        Po za tym, popatrz na inne kraje, gdzie miasta są bardzo blisko siebie położone
        a jednak lotniska posiadają.Na wszystko potrzeba czasu. Jeszcze niedawno,
        mówiono (LOT mówił), że z Łodzi nikt nie będzie latał, no i co?
        Brak konkretnych ludzi, potrzeba nowego udziałowca (większościowego), który by
        na poważnie zajął się rozwojem lotniska.
        Proszę nie pisz więcej na tym forum bo ono jak widać nie jest dla ciebie.
        Pozdrawiam
        • Gość: Ktoś Chyba sobie żartujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 21:00
          A dlaczego miałbym nie pisać na tym forum? Będę pisał gdzie chcę i to, co chcę.
          Jeżeli Ci się nie podoba, nie czytaj. Albo jeszcze lepiej - to Ty nie pisz na
          tym forum...
          • Gość: S&F Re: Chyba sobie żartujesz IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.06.07, 08:17
            Na tym forum jestem od ponad dwóch lat.Tutaj pisują entuzjaści lotniska w
            naszym mieście. Troli mamy wystarczająco dużo. No chyba,że rzuciła cię kobieta
            i musisz się gdzieś wyżyć.Brak pozytywnego myślenia nastraja pesymistycznie.
            • Gość: Ktoś Re: Chyba sobie żartujesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 10:01
              I to, że piszesz od ponad dwóch lat, ma być argumentem, bym ja tu nie pisał?
              Przecież sam wiesz, że to kompletna bzdura.
              Dalej - dlaczego uważasz, że powinni tu pisać wyłącznie entuzjaści lotniska?
              Jak w "Rejsie", co? Krytyka nam niepotrzebna?
              Ja uważam, że każdy może tu pisać, co chce. Byle w granicach internetowego
              prawa. I spróbuj udowodnić, że nie mam racji...
              Pamiętaj również, że ci, których uważasz za troli, mogą myśleć zupełnie
              odwrotnie - to Ty jesteś dla nich trolem.
              Co do zdania o kobiecie - to zapewne zdajesz sobie sprawę, że najwięcej mówi o
              Tobie... A jeśli spodziewasz się, że odpowiem w podobnym tonie - jesteś w
              grubym błędzie.
              • Gość: S&F Re: Chyba sobie żartujesz IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.06.07, 12:05
                >Co do zdania o kobiecie - to zapewne zdajesz sobie sprawę, że najwięcej mówi o
                >Tobie... A jeśli spodziewasz się, że odpowiem w podobnym tonie - jesteś w
                >grubym błędzie.

To nie mówi nic o mnie, a ton adekwatny do twojej wypowiedzi(brak pozytywnego
                myślenia).Zgadzam się, że bzdurną jest moja wypowiedź,abyś nie pisał na tym
                forum - trochę mnie poniosło. Twoje dwie ostatnie wypowiedzi tak jak i moje,
                nie mają nic wspólnego z forum pt "Lotnisko".Czekam na odpowiedź dotyczącą
                pierwszej części mojej wypowiedzi:
                Gość portalu: Ktoś napisał(a):
                > Pech Łodzi, poza biedą i położeniem zbyt blisko Warszawy,

Katowice są dokładnie połowę bliżej Krakowa niż Warszawa i Łódź a jednak
                funkcjonują. itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka