Dodaj do ulubionych

Referendum bydzie

22.06.07, 14:42
wiadomosci.onet.pl/1558770,11,item.html
"- By zwiększyć dochody, trzeba zwiększyć podatki (...) w związku z tym
trzeba zwrócić się do społeczeństwa - powiedział premier."

Albo zracjonalizować wydatki panie premierzyno lub zwiekszyć wpływy od
nieopodatkowanych, czy płacących iluzoryczne podatki - na przykład KRUS. Ale
tego głośno lepiej nie mówić bo jak się rolnicy czy inni górnicy wku..ą to
tak łatwo ich policja nie przepędzi spod kancelarii premiera jak
pielęgniarki.
Ale najłatwiej jest powiedzieć jakąś bzdure i powołac specjalną komisję która
po 18,5 miesiąca burzliwych obrad dojdzie do konkluzji że przyczyna niskich
płac pielęgniarek są supermarkety i w związku z tym należy zwiększyć ich
opodatkowanie, oczywiście - nie zapominając o ich wcześniejszym pozamykaniu w
dni parzyste. Albo zrobić referendum, tudzież poprosić zniewolonego mentalnie
braciszka, żeby chlapnął jakieś orędzie.
Chłopcy jeszcze się nie nacieszyli władzą i zabawkami - a już wyglądali na
spokojniejszych.
Obserwuj wątek
    • evonka nie bydzie, to jest takie gadanie 22.06.07, 14:43
      takie granie na emocjach. typowe jak ktos nie potrafi rozwiazac problemu. niech
      inni zdecydują.
      • cassani przecie wim 22.06.07, 14:46
        jeno widze że władza stara się ludziom robić z mózgu gó.. - i zwracam na to
        uwagę!
      • michal.m.lodz Re: nie bydzie, to jest takie gadanie 22.06.07, 15:40
        Było nielegalne referendum w sprawie Rozpudy. Może być w sprawie dowolnej innej
        rozpusty. Pan "premier" wszystko może.
    • lavinka Re: Referendum bydzie 22.06.07, 14:46
      Cassani.. przecież supermarkety przez pierwsze 10lat nie płącą podatku wogóle..
      przynajmniej tak było kiedyś... trochę zły jakby przyład podałeś. Co nie zmienia
      braku logiki w tym referendum oczywiście :) Aczkolwiek brak logiki do poczynań
      rządu pasuje jak ulał. każdego rządu, tych wcześniejszych także :)
      lav
      • cassani Re: Referendum bydzie 22.06.07, 14:48
        to nie był konkretny przykład - to była tak zwana nieznośna lekkość bytu. Taka
        ommomatopeja, uzwierzęcenie, kontrapunkt.
        ;)
        • big_news Re: Referendum bydzie 22.06.07, 14:55
          O matko! Ile uczonych słów!
          A to nie zwykła schiza jest przypadkiem?
          • cassani Re: Referendum bydzie 22.06.07, 14:59
            schizma na forum? nigdy! tu zawsze wszyscy jednomyślnie!!!
            • big_news Re: Referendum bydzie 22.06.07, 15:01
              Nie schizma, tylko schiza. I nie wszystkich, a jedynie Twoja.
        • evonka kontapunkt 22.06.07, 14:58
          piękne słowo.. takie wykształciuchowe..
          • big_news Re: kontapunkt 22.06.07, 15:00
            Faktycznie piękne. I pewnikiem wykształciuchowe. Bo całkiem świeże.
            • zamek Re: kontrapunkt 23.06.07, 03:07
              Baaaardzo nieświeże. Miałem tak przedmiot 13 lat temu i uczyłem się z książki
              wydanej 40 lat temu...
        • lavinka Acha. :) nt 22.06.07, 20:57

• nett1980 Re: Referendum bydzie 22.06.07, 14:56
      A to wszystko przez Siostry ?
    • markus.kembi Re: Referendum bydzie 22.06.07, 15:02
      Nawet dobry pomysł - możnaby połączyć to referendum z tym:

www.referendum2007.org

A tak poważnie to od początku rządów uważałem Kaczyńskiego (jednego i drugiego,
      ja ich nie odróżniam) za człowieka, który nie nadaje się na stanowisko, które
      zajmuje, ale pomysłem napuszczenia lekarzy na podatników i vice versa pokazał,
      że jest człowiekiem podłym i bezczelnym, "S"-synem, kabotynem do kwadratu.
      System opieki zdrowotnej jest zły, a próba udawania, że lekarzom chodzi
      wyłącznie o własne zarobki to po prostu hucpa.

Prywatna służba zdrowia funkcjonuje prawidłowo, dobry lekarz specjalista nigdy
      nie będzie biedny. Problem jest z finansowaniem świadczeń przez NFZ. Niedawno
      musiałem się poddać badaniu dna oczu - na fundusz mogłem się zapisać do
      okulisty, ale najbliższy termin w listopadzie (czy ktoś w ogóle się zapisuje z
      półrocznym wyprzedzeniem??). Poszedłem prywatnie - czekałem godzinę, zapłaciłem
      25 złotych, czyli nie aż tak dużo. Dzisiaj byłem na elektroencefalografii - 60
      złotych, dobrze by było, gdyby NFZ mógł mi koszty badania częściowo zwrócić (np.
      50%), ale nie ma takiej możliwości, za to mnóstwo środków jest marnotrawionych
      na finansowanie drobnych świadczeń.
      • evonka hmm... okulisci bez kolejki 22.06.07, 15:04
        przyjmują w Puls-medzie na POW. nie trzeba czekac miesiacami. mają umowę z NFZ
        i nic sie nie płaci. trzeba dzwonic do NFZ zawsze jak ktos ci proponuje termin
        na "za pól roku" i sie dowiedziec o inne placówki.
        • nett1980 Re: hmm... okulisci bez kolejki 22.06.07, 15:07
          Lal ,dobrze wiedziec ,ale czemu z forum?Babcie i emeryci tu nie zajrza :{
          • evonka wiem od emerytki. 22.06.07, 15:08
            choć jeszcze nie babci.
            nie z forum.
      • big_news Re: Referendum bydzie 22.06.07, 15:11
        Przypomnij sobie w takim razie, kto zlikwidował Kasy Chorach. Odśwież sobie
        pamięć i zastanów się nad tym, ile czasu trwają już prace nad reformą służby
        zdrowia. Zmiażdż mnie z łaski swojej i pokaż który to z poprzednich rządów
        rozwiązał cały problem. Udowodnij mi, że lekarze prowadząc prywatne praktyki
        płacą podatki w należnej wysokości. Przekonaj wszystkich, że sprzęt, na którym
        pracują eskulapy, jest ich własnością, kupioną na dodatek za własny szmal.
        To nie jest strajk z podtekstem politycznym. To nie jest protest inspirowany.
        Pan Bukiel jest przymierającym głodem Aniołem, a wspierający zadymę Kwaśniewska,
        Jaruga-Nowacka, Broniarz z ZNP oraz Hania GW, to zatroskani ciężkim losem
        pielęgniarek wspaniali ludzie. Jak mi jeszcze powiesz, że wszyscy oni nie mieli
        możliwości i czasu ulżenia służbie zdrowia, to na bank Ci uwierzę. Postaraj się.
        • markus.kembi Re: Referendum bydzie 22.06.07, 15:19
          Jak widać, także na Twoim przykładzie, dla PiS-urów ważne jest tylko że "tamten
          rząd był niedobry". Jedyna linia obrony to "a spójrz na Platformę" albo "a
          spójrz jak rządziło SLD". Jak nie ma merytorycznych argumentów, jak nie ma za co
          pochwalić swoich ulubieńców, to pozostaje rozpaczliwe "a u was syjoniści biją
          murzynów".
          • evonka ten sposob obrony 22.06.07, 15:26
            jest charakterystyczny dla osób nieudolnych..
            hasła na sztandarach i tylko zganianie na poprzednie ekipy.. co jest bardzo
            wygodne, bo zawsze mozna powiedziec: "a Oni co zrobili? a Oni nie korumpowali?
            a Oni nie mieli kolesiów na stanowiskach?"
            • big_news Re: ten sposob obrony 22.06.07, 15:33
              A Ty co? Masz zamiar już tak zawsze "omawiać" kogoś poza jego plecami? Masz coś
              do mnie, to wal wprost. Nie masz śmiałości, to sobie pogadaj na privie, bo tak
              to wypadasz dość groteskowo.
          • big_news Re: Referendum bydzie 22.06.07, 15:31
            Co Ty, za przeproszeniem, pieprzysz?! Jakich mam użyć argumentów, żebyś Ty
            odpowiedział na MOJE pytania? Potaśtało się coś koledze...
            I jeszcze drobnostka. Otóż oczywistym jest, że nie jesteś zwolennikiem PiS-u.
            Ani jego "przystawek". Zatem zrozumiałe, żeś sympatyk drugiej strony, a więc
            "liberałów". Ci panowie, i ich apologeci, bardzo chętnie szermują hasłami w
            stylu: "jest wzrost gospodarczy, wprowadźmy ostre reformy", "jest koniunktura,
            naprawy natychmiast to, śmo i owo", "jest spory dopływ gotówki, ale nie
            przejadajmy jej!".
            I tak w koło. Ale..., ale zaraz obok tego pokrzykują: "ulżyć niedoli pracowników
            służby zdrowia!", "dać porządnie żyć polskim rodzinom!", " naszym dzieciom
            należy się becikowe!", itp itd. Jakby tego było mało, wrzucają do przekaziorów
            spot reklamowy. I co tam widzimy?! Ano zestawia się zarobki menadżera z
            pilęgniarskimi! Szok!!!
            Zastanówcie się, drodzy państwo! Albo jesteście prawdziwymi liberałami albo
            populistami pierwszej wody! Albo chcecie naprawy czegokolwiek albo szermujecie
            hasłami, na które czeka lud!
            Pusty śmiech człowieka ogarnia, jak słyszy i czyta te wykluczające się wzajemnie
            brednie.
            • markus.kembi Re: Referendum bydzie 22.06.07, 15:51
              Widzę, że wpadłeś w pułapkę takiego myślenia, że wszyscy, którzy nie popierają
              obecnego rządu to jedna masa i wszyscy mają takie same poglądy na wszystkie
              sprawy. A przecież tak nie jest. Ja akurat uważam "solidarne państwo" czyli
              państwo socjalistyczne, za państwo złe, nie podoba mi się, że kupując cokolwiek
              płacę wysoki VAT, a te pieniądze idą później na jakieś becikowe czy alimenty dla
              sąsiada-dziecioroba. Ale ktoś może mieć inne poglądy i uważać, że podatki są i
              tak za niskie, że jak ktoś zarabia powyżej pewnego progu to powinno mu się
              wszystko skonfiskować - dla takiej osoby taki Lepper czy Kaczyńscy są zbyt
              liberalni. I tak samo ze służbą zdrowia - niektórzy chcieliby powrotu komuny, a
              ja wolałbym, żeby była konkurencja dla NFZ, żeby zamiast płacić takiej składki,
              jaką obliczył sobie urzędnik, mógłbym poszukać towarzystwa ubezpieczeniowego,
              które wymagałoby składki mniejszej. A pomysł referendum za podwyższeniem
              podatków - chyba jesteś mocno zaślepiony, jeśli nie widzisz, że to zachowanie
              obliczone na uzyskanie określonego efektu - napuścić podatników na lekarzy,
              skłocić jakieś określone grupy społeczne. I teraz będzie, że "ci paskudni
              lekarze nie chcą referendum, czyli nie wiedzą czego chcą". Chociaż nie, to nie w
              stylu kaczorka, on raczej będzie mówił, że "kto jest przeciwko referendum, ten
              jest przeciw Polsce".
              • big_news Re: Referendum bydzie 22.06.07, 16:06
                Doceniam Twój twórczy wysiłek. I chęć riposty. Tyle..., że ponownie piszesz nie
                na temat. Bo, że Kaczorów nie lubisz, już wiem. Bo, że nie musisz być
                zwolennikiem PO, też się domyślam, choć nigdzie nie piszesz wprost, do kogo Ci
                najbliżej. Tyle, że nawet jeżeli jesteś sympatykiem SLD czy innych
                demokratów.pl, to przecież oni też są... "liberałami"!
                Też bym chciał, żeby problem białych fartuchów był rozwiązany. A to dlatego, że
                leży to w NASZYM wspólnym interesie. Tyle, że ani nie było nigdy dotąd woli
                politycznej (żadnej ze stron tej sceny), ani pełnego przyzwolenia społecznego.
                Dotąd, dokąd będą takie płace, jakie w Polsce są, tylko mały % ludzi będzie za
                pełną prywatyzacją służby zdrowia. Ja sobie zdaję sprawę z faktu, że to jest
                pewnego rodzaju zaklęty krąg. Ale nikt rozsądny nie podłoży głowy pod topór. Nie
                zrobił tego Mazowiecki, nie ruszyli tego Bielecki ani Suchocka, Olszewski nawet
                gdyby chciał, to nie dano mu czasu, Oleksy z Cimoszewiczem, Millerem i Belką
                tylko w tej sprawie napsuli. Buzek coś tam zaczął, ale jak wiesz postkomuchy
                ponownie przewrócili sprawę do góry nogami. I tyle. Nie oczekuj wobec tych
                faktów tego, że rząd solidarności społecznej zrobi sam to, czego nie tknęli
                nawet ci, którzy opinię publiczną mieli serdecznie gdzieś. Gdybyś miał ochotę
                jeszcze coś napisać, to chociaż poudawaj, że odnosisz się do moich pytań.
        • cassani ło! jak się zrzygał! 22.06.07, 15:46
          teraz bydzie lżej na brzuszku!
          • big_news Re: ło! jak się zrzygał! 22.06.07, 15:52
            Marianczyk, daj se siana. Z Tobą już lepi nie bydzie.
            • cassani łojeny 22.06.07, 16:01
              jestem marianczykiem?
              • evonka jesteś niemiły. 22.06.07, 16:03
                użyłeś słowa "zżygał".. niekulturalne. niemiłe. fuj.
                • dziad_borowy Re: jesteś niemiły. 22.06.07, 16:04
                  Nie chcialbym byc maciwoda ale powiedzial "zrzygał".
                  Dzierżżż!!!
                  • evonka och! ja nie przyzwyczajona 22.06.07, 16:08
                    do takich słów.. stąd ortografii nie znam nawet...
              • big_news Re: łojeny 22.06.07, 16:07
                Tak się zachowujesz. A nawet gorzej. Idź może na jakiś urlop?
              • marianczyk1 Re: łojeny 24.06.07, 11:23
                cassani napisał:

> jestem marianczykiem?

nie schlebiaj sobie
      • evonka a czy to drugie referendum 22.06.07, 15:15
        to do którego podałeś link.. ma gdzieś informacje o ilosci zebranych
        podpisów??? ile juz zebrano? i czy to takie na pokaz czy istotna jakaś akcja..
        bom nei w temacie..
        • markus.kembi Re: a czy to drugie referendum 22.06.07, 15:22
          Tego nie wiem, jak takaś ciekawa to możesz spróbować napisać zabytanie na adres
          kontakt(maupa)referendum2007.org
          • evonka szkoda, bo mogliby 22.06.07, 15:37
            podawać ilość zebranych podpisów na stronie na przykład...
            no chyba, ze niewiele osob sie podpisało i wstyd pokazywać wyniki.. ja sie nie
            podpisałam na ten przykład..
      • brite Re: Referendum bydzie 22.06.07, 19:47
        > pomysłem napuszczenia lekarzy na podatników i vice versa pokazał,
        > że jest człowiekiem podłym i bezczelnym, "S"-synem, kabotynem do kwadratu.

To już pokazał mówiąc "zomo", teraz tylko utwierdził, że to nie był przypadek.
    • casanova.barow.mlecznych polecam lekturę 22.06.07, 15:50
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=63293452&a=63347003
    • longeta Re: Referendum bydzie 22.06.07, 16:39
      Jak zwykle cassani dałeś ujście swojej głupocie w tym wątku:-)))

Jedynym rozwiązaniem jest całkowita prywatyzacja służby zdrowia z koszykiem
      podstawowych świadczeń dla meneli.
      • evonka głupoty 22.06.07, 16:43
        to Ty gadasz...
        uwielbiam jak o hiper-skomplikowanych sprawach wypowiadają się osoby, które
        wiedzą jak wypielić ogródek...
        • longeta Re: głupoty 22.06.07, 16:50
          evonka napisała:

> to Ty gadasz...
          > uwielbiam jak o hiper-skomplikowanych sprawach wypowiadają się osoby, które
          > wiedzą jak wypielić ogródek...

:-))) akurat to mój ogródek
          • tome.k Tutaj longuś... 22.06.07, 18:50
            akurat Cię popieram :)
            Służbę zdrowia należy sprywatyzować :)
            • longeta Re: Tutaj longuś... 22.06.07, 18:56
              tome.k napisał:

> akurat Cię popieram :)
              > Służbę zdrowia należy sprywatyzować :)

No wreszcie,czy to nie dobry pomysł(?) Ubezpieczeni nie będą musieli się już
              martwić o stanie w kolejkach,lekarze zejdą ceny i łapówek i nagle się okaże że
              jest nadmiar personelu medycznego:-)))

• z5 Re: Referendum bydzie 22.06.07, 16:44
        > z koszykiem
        > podstawowych świadczeń dla meneli.

A ten tylko o sobie myśli, egoista jeden
        • longeta Re: Referendum bydzie 22.06.07, 16:49
          z5 napisał: > A ten tylko o sobie myśli, egoista jeden

Uważasz się że napisałeś.
    • zaden.login Nie demonizij 23.06.07, 06:58
      i nie histeryzuj misiaczku.

cassani napisał:

> tak łatwo ich policja nie przepędzi spod kancelarii premiera jak
      > pielęgniarki.

Pewnie nie tak łatwo i grzecznie oraz delikatnie, bo górnicy by stawiali
      brutalny opór.

Panie pielęgniarki, pomimo że nie zareagowały na prośby o zaprzestanie
      blokowania jezdni ograniczyły się na szczęście tylko do niewybrednych wyzwisk i
      dały się spokojnie przeprowadzić poza jezdnię.

Nie histeryzuj więc i nie nakręcaj atmosfery paniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka