Dodaj do ulubionych

odsteki po latach od banku .... problem !!!

05.05.08, 22:51
Witam, mam pewien problem...
Kilka ładnych lat temu, (może już z 10 lat mineło)brałem rower na raty. Wszystko spłaciłem ale bank po latach przysyła mi informacje o zaległościach ale nie z powodu braku spłat rat tylko odsetek od nieterminowej spłaty jakiejś raty. Po moim spłaceniu rat nie otrzymałem żadnej informacji o jakich kolwiek zaległościach. Dopiero teraz inny bank który przejął ten stary doszukał się nieprawidłowości...

Mam w związku z tym pytanie, przez ile lat muszę trzymać druki z potwierdzeniem wpłaty np. na poczcie ?

Czy bank powinien wysłać informacje o spłaceniu rat, ewentualnie o zaległościach po spłaceniu rat??

Po ilu latch takie rzeczy ulegają przedawnieniu ??

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • binbash8przez5 Re: odsteki po latach od banku .... problem !!! 06.05.08, 00:21
      Co do "Mam w związku z tym pytanie, przez ile lat muszę trzymać druki z
      potwierdzeniem wpłaty np. na poczcie ?"
      Kwitki urzędowe 5 lat.

Spróbuj zadać pytanie na forum Eksperckim. Ja polecam Forum Biznesu - znajdziesz
      w google.
      • dziad_borowy Re: odsteki po latach od banku .... problem !!! 06.05.08, 10:08
        Nie trzeba byc ekspertem, by stwierdzic, ze 10 letnie zobowiazania
        sa przedawanione.
        Dzierżżż!!!
    • yavorius Re: odsteki po latach od banku .... problem !!! 06.05.08, 10:13
      Odsteki:>?
    • lordoftomka Re: odsteki po latach od banku .... problem !!! 06.05.08, 13:20
      ok, dzięki wszystkim za pomoc. Ja znalazłem coś takiego

Przedawnienie roszczenia o odsetki
      Przedawnienie należności z tytułu odsetek było już kilkakrotnie przedmiotem zainteresowania Sądu Najwyższego. Uchwała z 17 czerwca 2003 r. podjęta w celu wyjaśnienia wątpliwości prawnych powstałych na tle sprawy - sygn. III CZP 37/03 i w wyroku z 28 kwietnia 2004 r. sygn. V CK 399/03. Stanowisko SN zajęte w tym wyroku jest takie samo jak w uchwale, gdzie SN stwierdził, że odsetki za zwłokę należne z racji opóźnień w zapłacie ceny sprzedaży dokonanej w ramach działania przedsiębiorstwa sprzedawcy przedawniają się w takim samym dwuletnim terminie, przewidzianym w art. 554 k.c., jak roszczenie o zapłatę tej ceny (należność główna).
      SN uznał, iż do odsetek za zwłokę odnosi się co do zasady trzyletni termin przedawnienia roszczeń określony w art. 118 k.c. Jeśli jednak przepis szczególny przyjmuje krótszy niż trzyletni termin przedawnienia danego rodzaju roszczeń (należności głównej), to także odsetki za zwłokę, jako należność uboczna, przedawniają się w tym terminie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka