Dodaj do ulubionych

Dużą część Łodzi trzeba zrównać z ziemią

• Gość: Krzysztof N (max) Mała refleksja nt Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 16:21
      Witam :)

Przeczytałem artykuł i 3/4 wpisów na forum - ta druga część lektury była znacznie ciekawsza ;)

Z argumentami Pana profesora polemizować nie mam zamiaru- dlaczego?
      Dlatego, że ten Pan używa któryś już raz tych samych "archiwalnych", przeterminowanych danych!!!
      Owszem, są ludzie którzy się w tym miłują, ja jednak w przeciwieństwie do siostry Historykiem nie jestem, ciągotek IPN-owsko/ teczkowych nigdy nie miałem, a i w histerię wpadać również nie mam zwyczaju.

Jak dla mnie to Pan prof. po prostu się ośmieszył i skompromitował (na płaszczyźnie naukowej)!
      Ale Polska konstytucja gwarantuje m.in. wolność słowa- więc wolno mu to robić :)

Kilka słów na temat naukowców....
      Stara Kadra o młodych:

Młodym doktorom w Polsce, zarzuca się często, że zamiast "uprawiać naukę" Ci sprzedają się jednocześnie w kilku szkołach prywatnych i jakby tego było mało to jeszcze za marne pieniądze sprzedają się dorabiając w firmach!!!
      Generalnie bardzo dużo pracują, a zarabiają stosunkowo niewiele.

Młodzi o starej kadrze:

Profesorowie w Polsce zamiast "uprawiać naukę" uprawiają sztukę (czytaj "robią" na sztukę).

Generalnie pracują stosunkowo niewiele, a zarabiają bardzo dużo.

Mówi się, że za odpowiednio dużą kasę, sprzedadzą się każdemu.

A teraz słów kilka o Łodzi:

Na wstępie przypomnę, że nie jestem rodowitym łodzininem.
      Ja mam to szczęście, że mimo młodego wieku miałem i mam możliwość wyboru miejsca pracy, nauki i mieszkania.
      Miałem okazję zwiedzić sporą liczbę szkół, firm, miast- mieszkałem w różnych miejscach, przez jakiś czas również w stolicy.
      Więc mam wypracowaną pewną skalę porównawczą i na tej podstawie, mogę powiedzieć, iż faktycznie jest wiele ładniejszych i bardziej zadbanych miast niż Łódź, ale skłamałbym gdybym powiedział, że nie widziałem również miejsc gorszych.
      Tak, takie również istnieją!

Ze spraw przykrych, to niestety uczciwie muszę przyznać, że nigdy, w żadnym innym miejscu poza Łodzią, nie spotkałem tak dużej zbiorowości nieudolnych, niekompetentnych, pozbawionych odpowiedzialności, ambicji i aspiracji urzędników oraz oficjeli.

Łódź pod tym względem jest zdecydowanie najgorsza, chwilami wręcz tragiczna!!!

(z racji pełnionych funkcji często współpracuję z samorządami różnych miast)

W Łodzi niestety spotkało mnie wiele rzeczy przykrych i sporo bolesnych rozczarowań...

Jednak mimo wszystko nadal uważam, że Łódź jest miastem Wielkich możliwości i przy odrobinie szczęścia ma szanse wejść do Europejskiej czolówki nie tylko w sferze Kultury i Rozrywki.

To co w Łodzi szczególnie mi się podoba, to fakt, że w Łodzi spotkałem setki(a może nawet już tysiące) fantastycznych ludzi w różnym wieku. Ludzi, którzy mają ambicje, aspiracje, ludzi którzy chcą "coś" zmienić na lepsze i którzy nie czekając na urzędników po prostu działają!!! Robiąc wiele dobrego dla innych jak również dla miasta czy regionu.
      Ludzi z którymi można zrobić nawet najbardziej zwariowany i wariacki projekt!
      Czegoś takiego nie widziałem w innych częściach Polski.
      Prawdopodobnie dlatego nadal jestem mniej lub bardziej związany z Łodzią i regionem, choć już miałem propozycję zmiany adresu ( poza Warszawskim, był Wrocław i Gdańsk).

Inną ciekawą sprawą jest, że większość tych fantastycznych ludzi robi wiele dobrego dla Łodzi i regionu choć wcale nie są Łodzianinami ( lub jak się mówi potocznie "łodziakami" :) )...

Łódź (i okolice) mimo wielu swych ułomności i patologii z którymi trzeba nadal walczyć, jest wg mnie bardzo ciekawym miejscem o dużym potencjale wzrostu i rozwoju.

Dlatego, nadal tu jestem, tu zakładam firmę i tu zacznę ją rozwijać.

Jest jeszcze jeden bardzo pozytywny aspekt Łodzi w moim umyśle:

Moja Najlepsza Koleżanka (słowa "przyjaciel" raczej nie używam) jest rodowitą Łodzianką, mieszka i pracuje w Łodzi!

A w firmie z którą jest związana, panuje Najlepsza Kultura Organizacyjna jaką kiedykolwiek spotkałem!!!

Pozdrawiam Wszystkich którzy wierzą w Sukces Łodzi i regionu :)

• Gość: Precz z wegeta Dużą część Łodzi trzeba zrównać z ziemią IP: 65.88.88.* 29.09.08, 19:19
      W Lodzi jest najwyzsze w Polsce spozycie wegety i knorra, te
      zawieraja MSG, a to z kolei zabija komorki mozgowe. Tanimi zupkami
      zajadaja sie i kobiety w ciazy, tak wiec i nowe pokolenie nie nadaje
      sie do niczego, nawet do nauki.
      • Gość: bast Dużą część Łodzi trzeba zrównać z ziemią IP: *.toya.net.pl 29.09.08, 22:48
        Łódź na wiele lat pogrąży się w stagnacji.
    • karol.marian Re: Dużą część Łodzi trzeba zrównać z ziemią 29.09.15, 14:45
      Ja pół roku temu też miałem taką sytuację, musiałem na szybko szukać mieszkania w Łodzi. Ponieważ dostałem pracę na kilka lat postanowiłem kupić, pomyślałem sobie, że jakbym miał wrócić do Warszawy to mieszkanie zawsze mogę wynająć. i tym o to sposobem zdecydowałem się na inwestycje panoramika, długo się nie zastanawiałem, mieszkanie pięknie wykończone, 100 % w moim stylu, w świetnej lokalizacji, okolica spokojna i zielona. Trochę też sobie poczytałem, popytałem i zdecydowałem. Po czasie z całą stanowczością mogę przyznać, iż był to bardzo udany zakup.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka