Gość: . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 20:05 Czyli jak rozumiem radni lewicy broniąc kolegów ze Smulska chcą poprowadzić S14 za Konstantynowem przez Żabiczki obok posiadłości pana Pęczaka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: J. Pieniacze i warchoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 20:29 I tyle powiem do cwaniaków z Zimnej Wody, Smulska zwanego zatoką czerwonych świń i okolic. Mam nadzieję, że miasto zlikwiduje komunikację miejską i inne media miejskie do tych osiedli. Dlaczego inni mieszkańcy Łodzi muszą mieć pod oknami krańcówki i zajezdnie od godziny 3 rano hałas aby autobusy mogły obsłużyć także osiedla tych pieniaczy, dlaczego inni muszą mieć pod oknami wodociągi z ekipami wyjeżdżającymi także w środku nocy żeby obsłużyć tez te osiedla, dlaczego inni mogą mieć pod oknami pogotowie ratunkowe, straż i ulice który jadą karetki na sygnale także na te osiedla, a jaśnie państwo chce tylko ciszy i spokoju. Pasożyty aspołeczne i tyle! J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicniemuszę Re: Pieniacze i warchoły IP: 212.160.172.* 15.10.08, 10:37 zastanów się co ty pieprzysz! Przecież droga może iść poza miastem. Ale dla ciebie lepiej, żeby zniszczyć ludziom domy. Ot mentalność gościa, którego nie stać na dom bo przepija kasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Do: nicniemuszę / Do: pieniaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 00:12 Widac jak krotki masz wzrok... Widzisz tylko koniec wlasnego nosa, a wlasciwie podworka. Pewnie ty sie wychowujesz na tym lepszym podworku i dlatego tak ci go szkoda. Osobiscie odsprzedalem Panstwu ziemie pod autostrade za ktora otrzymale po 30 zl/m2. I nie placze. Zrobilem to w imie wyzszej koniecznosci. Swiat nie konczy sia na moim ego. Wszystkim protestujacym zycze wszystkiego najlepszego na nowych terenach. A dla pieniaczy, ktorzy otrzymali zezwolenia na budowe w ostatnim okresie: jest cos takiego jak wieloletni plan zagospodarowania przestrzennego. Wystarczylo tam zajrzec... Wiem, bo sam staralem sie niedawno o pozwolenie na budowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisniowy Wariant czerwony FTW IP: 80.50.127.* 23.10.08, 09:45 Jeżeli na całej trasie wariantu czerwonego ma być wyburzone raptem 32 budynków to powiem, że jest to bardzo mało - widać większość gmin/urzędów trzymała rezerwę pod tę drogę. Poza tym czemu mieszkańcy tych okolic nie mogą konstruktywnie walczyć o tunel, a zamiast tego koniecznie chcą być upierdliwym wrzodem do wycięcia? Skończcie pisać o tych krzykaczach, a zacznijcie pisać dlaczego S14 ze wszystkimi łącznikami jest potrzebna, napiszcie też, że jeśli przesuniemy tę drogę poza aglomerację Łódzką, to nie będzie ona nikomu służyć, a dojazd do centrum nadal będzie katorgą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pieniacze i warchoły IP: *.aflofarm.pl 15.10.08, 12:03 Trochę kultury by Ci się przydało. Karetki, straż i pogotoewie wodociągowe wyjeżdżają raz an jakiś czas i tego się nie da zmianić, a tiry jadą całą dobę, a to można rozwiązać prowadząc drogę przez tereny mało zabudowane. Zazdrość i zawiść ludzka nie zna granic. Zamiast być oparciem dla drugiego człowieka to każdy myśli jak by tu temu drugiemu pogorszyć życie, do czego to doprowadzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Pieniacze i warchoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 22:19 Jak zazdrość? Czego tych smutnych klocków stłoczonych na kupie??? Nie żartuj bo akurat mieszkam w takich warunkach, że większość z was może pomarzyć. A ta droga est zaplanowana właśnie prze tereny najmniej zabudowane po tej stronie aglomeracji. Za Aleksandrowem i Konstantynowem mieszka więcej ludzi niż na Smulsku, w Zimnej Wodzie itp. Ale wy macie mentalność Kalego i tylko potraficie innych obrzucać inwektywami. A o drodze wiadomo było od dawna, dlatego ziemia w pobliżu od lat jest taka tania. Pieniacze i warchoły! J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicniemuszę Re: Pieniacze i warchoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 20:00 Jak to czytam, to przypomina mi się stary dowcip o polskim i amerykańskim chłopie. Amerykański prosi Boga o więcej krów niż ma sąsiad, a polski chłop prosi Boga, żeby sąsiadowi zdechły. Jesteś jak ten polski chłop.Teraz możesz od tego swojego hałasu uciec na spacer na w zachodnie częsci Łodzi, wkrótce nigdzie w Łodzi nie będziesz miał takiego spokojnego miejca. Pozostaną Bieszczady. Zmartwię Cię - wariant "czerwony" omija komunistyczne Smulsko, przykro mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cold water Re: Pieniacze i warchoły IP: *.4web.pl 23.10.08, 11:30 Mój Boże, człowieku, uspokój swoją zawiść i frustrację... Ciekawe jakbyś się czuł (-a) gdyby to twój dom równano z ziemią. Skąd info o czerownych świaniach to nie wiem. Przy Zimnej Wodzie do niedawna mieszkali wyłącznie rolnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_kov Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 20:30 Czyli rozumiem że Łódź nie będzie miała nadal swojej zachodniej obwodnicy, a wybudowana S14 w wariancie "pozałódzkim" będzie świecić pustkami. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 20:55 Wariant tzw. czerwony nie powinien przeszkadzać mieszkańca Smulska ponieważ jest oddalony od ich osiedla o około 1,5 km. Bardziej bym się z ich strony obawiał budowanej na terenie Grupowej Oczyszczalni Ścieków dużej miejskiej spalarni śmieci, przy przeważających wiatrach zachodnich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTY ZLODZIEJ SLD Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.winn.cable.ntl.com 14.10.08, 21:30 ZLODZIEJSKIE SLD W POPULISTYCZNY SPOSOB PROBUJE ZDOBYC WYBORCOW. NIE ROZUMIEJAc TEGO, ZE OBWODNICA ABY MIEC SENS MUSI SKRACAC DROGE, A NIE JAK W WARIANCIE CZERWONEJ ZARAZY (ROWNIEZ MIESZKAJACEJ NA SMULSKU DLATEGO PROTESTUJA) NADDAWAC DODATKOWE KILOMETRY I CZAS. TRZYMAM KCIUKI ZA GDDKIA, JESLI NIE BEDZIE TAK JAK CHCA ZALOZE STOWARZYSZENIE POPIERAJACE ICH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.gprs.plus.pl 15.10.08, 20:04 Na tej trasie mieszkają też inni ludzie. Np. My mieszkańcy osiedla Lublinek. Mieszkam tam od urodzenia i nie uśmiecha mi się patrzeć z odległości 200 metrów na sznur tirów. Nikt nie wykupi mojej nieruchomości bo jest 200 metrów od proponowanej trasy. obwodnica ma sens jeśli obwodzi miasto a nie biegnie przez osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monqa Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:38 Zmień lekarza, ten cię oszukuje!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTY ZLODZIEJ SLD Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.winn.cable.ntl.com 14.10.08, 21:31 ZLODZIEJSKIE SLD W POPULISTYCZNY SPOSOB PROBUJE ZDOBYC WYBORCOW. NIE ROZUMIEJAC TEGO, ZE OBWODNICA ABY MIEC SENS MUSI SKRACAC DROGE, A NIE JAK W WARIANCIE CZERWONEJ ZARAZY (ROWNIEZ MIESZKAJACEJ NA SMULSKU DLATEGO PROTESTUJA) NADDAWAC DODATKOWE KILOMETRY I CZAS. TRZYMAM KCIUKI ZA GDDKIA, JESLI NIE BEDZIE TAK JAK CHCA ZALOZE STOWARZYSZENIE POPIERAJACE ICH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Słusznie protestujący zauważają że politycy powinn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 22:10 Słusznie protestujący zauważają, że politycy powinni dbać o interesy mieszkańców. Niech dodają że WSZYSTKICH mieszkańców, a więc także tych ze Rzgowskiej, Paderewskiego, Włókniarzy, Zgierskiej, Rydza-Śmigłego, Strykowskiej, Inflackiej, Łagiewnickiej którzy obecnie przez 24 godziny na dobę są skazani pod własnymi oknami na niekończące się sznury TIR-ów. I dlaczego uważają, że mają większe prawa od mieszkańców osiedli pod Konstantynowem czy Aleksandrowem których chcą uszczęśliwić obwodnicą? A czy czasami nie za rządów SLD-owskich obrońców protestujących nie wydawano zezwoleń na budowę w okolicy planowanej S-14? Tymczasem zanim obwodnica powstanie proponuję, aby protestujący trwale i widocznie oznakowali swoje samochody. Będzie widać jak wielu ich jest. I będzie można ich pogonić z ww arterii. Bo niby dlaczego mają smrodzić i hałasować innym, skoro sami tak się przed tym wzbraniają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrrryyy S-kanda-L-D IP: *.lodz.mm.pl 14.10.08, 22:32 Jak można tak perfidnie podburzać ludzi. Państwo z SLD myślą tylko o swoim interesie,a nie o rozwoju miasta. Oczywiście najlepiej niech S-14 leci z 50 km od Łodzi w szczerym polu. Wtedy nikomu nie będzie przeszkadzał ruch - tym bardziej, że go tam nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Słusznie protestujący zauważają że politycy p IP: *.aflofarm.pl 15.10.08, 12:22 Przecież wszyscy mieszkańcy Łódzi chcą obwodnicy, tu nie chodzi o hałas czy smród, ale o sens drogi w mieście, na ile lat ona wystarczy zwłaszcza, że plany śą chyba trochę wiekowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S-14 Re: Słusznie protestujący zauważają że politycy p IP: *.4web.pl 15.10.08, 15:47 Słusznie Panie Kolego... Bardzo słusznie Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej 14.10.08, 22:30 Łódź potrzebuje tej obwodnicy aby się nie udusić. Demokracja ma to do siebie, że nie każdego zadowoli. Mieszkańcy Smulska czy innych osiedli z pewnością ucierpią ale to garstka wobec tych, którzy dzięki obwodnicy wreszcie odetchną. A miasto odżyje – i to nie tylko Łódź, ale i Pabianice oraz Zgierz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buruburu Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 10:56 Łatwo Ci mówić bo to nie Twój dom wyburzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Zwolennicy S-14 - organizujmy się! Nie dajmy się! IP: *.toya.net.pl 14.10.08, 22:57 Nie dajmy się oszołomom ze Smulska. Organizujmy się, kontaktujmy! Na naszej klasie powstał już profil zwolenników budowy drogi S-14 nasza-klasa.pl/profile/18890223 Brońmy naszego prawa do podróżowania w europejskich warunkach. Łódź ma 750 tysięcy mieszkańców. Niepozwólmy by kluczowa dla miasta inwestycja została zastopowana przez 150 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gluś Sam się organizuj, S-14 poza osiedla! IP: *.toya.net.pl 15.10.08, 00:06 Mieszkam w centrum i uważam za naciąganie twierdzenia, jakoby miałoby mi się poprawić przez rozjechanie S-14 domów na zachodzie Łodzi. Podróżować "w europejskich warunkach" będą po niej tiry omijające płatne bramki na A1 i A2, ja z niej nie skorzystam. Dla łodzian dojeżdżających do pracy ta droga ma znaczenia marginalne, bo jest prostopadła do głównych potoków ruchu w szczytach. Chyba, że ktoś z Retkini pracuje w Zgierzu. S-14 ma znaczenie tranzytowe, jest zachodnią obwodnicą Łodzi, a więc ma ją obwodzić a nie rozjeżdżać. A jeśli zechcę przejechać się europejsko S-14, jadąc np. z ul. Sienkiewicza do Poznania będzie mi równo wszystko jedno, czy wyjadę na A2 przez Smulsko, czy np. przez pola pod Prusinowicami. Więc zgadnij, kto tu jest oszołomem, kochanie, bo z pewnością nie ludzie walczący o swoje miejsce na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Sam się wyprowadż z centrum!!! IP: *.toya.net.pl 15.10.08, 02:26 Co za baran, S-14 prostopadła do głównych szlaków koomunikacujnych Łodzi tak? Jak Ty mieskzasz w centrum to jakie są Twoje szlaki komunikacyjne co? Twoje założenia są bzdetne. 1.S-14 będą jeździły TIR-y co nie będa chciały płacić za kawałek autostrady. Człowieczku Wszyscy walczymy o to żeby autostrady wokół Łodzi były bezpłatne to za co mieliby płacić? Człowieczku, nawet jak bedą jeździłyto chyba lepiej tam niż marginalnym według Ciebie ciągiem prostopadłym hahha no posikam sie zaraz do głownych Ciągów niejaką aleją Włókniarzy. A ni ech sobie tam jadą ludzie nie będa musieli stac w korkach. 2. S-14 przez osiedle domów Człowieczku ile tych domów? nie wiesz bo skąd? a moze opcja zastępcza jakąs? za konstantynowem i aleksandrowem tak? No oczywiście do Łodzi nie będa wtedy przyjeżdzały żadne TIR-y ta droga i na pewno nie będą przecinały centrum konstantynowa ani aleksandrowa nie pojada dookoła przez Twoje centrum Ty gościu to mieskzasz w centrum jak ja na manhatanie, kilkasz z jakiegoś domu blisko planowanej S-14 to sie nie dziwe że masz korytarz transportowy jedyny Zachód-Wschód do centrum. To co może Ci tam jakąs ekspresówke zrobimy co? moze Mickiewicza-Piłsudskiego? bezkolizyjne?ja jestem za a Ty????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gluś Re: Sam się wyprowadż z centrum!!! IP: *.toya.net.pl 22.10.08, 22:17 Heniu, jak prawie dwa lata temu wrzuciłem tu wzór listu do łódzkiej GDDKiA w sprawie bezpłatnego przejazdu A1 i A2 w okolicach Łodzi, to sie nikt nie podniósł, żeby jednego maila wysłać z tą prośbą. Teraz za późno. A1 i A2, Człowieczku, będą PŁATNE, a ruch pojedzie przez ekspresówki, m.in. S 14. Poza tym czytaj uważnie, bo nie napisano "prostopadłe do szlaków komunikacyjnych", tylko "głównych potoków ruchu w szczycie", bo jak mi się nadal zdaje S 14 jest do nich nadal doskonale prostopadła (centrum-Retkinia, centrum-Teofilów). Potok ruchu to takie pojęcie, które mówi o ilości samochodów przemieszczających się z punktu A do B, a nie o tym, gdzie jest jakaś tam ulica. Mickiewicza-Piłsudskiego nie może być raczej ekspresówką, bo w terenie miejskim musiałaby mieć zjazdy nie częściej, niż co 3 km (Ustawa o drogach). Więc może ruch odbywałby się po niej dość płynnie, ale nie mógłbyś tu do mnie przyjechać, Ludziku, chyba że przez Widzew. Napisz coś jeszcze, bo dyskusja interesująco się rozwija :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: Sam się wyprowadż z centrum!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 10:53 może ja podpowiem generalnie chodzi o to że musi powstać ta droga jeśli będziemy sie kłócić to niepowstanie a kłótnie zawsze będą bo zawsze znajdzie się ktoś kto na tym straci. Mówisz że nie ma to wpływu na ruch w mieście ? otóż ma i to spory jeśli samochody "objeżdżające Łódź"w tym także tiry przestaną jeździć przez centrum to dla nas zrobi się więcej miejsca większa płynność ruchu drogi nie będą tak bardzo niszczone przez ciężarówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Sam się organizuj, S-14 poza osiedla! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 13:11 > A jeśli zechcę przejechać się europejsko S-14, jadąc np. z ul. Sienkiewicza do > Poznania będzie mi równo wszystko jedno, czy wyjadę na A2 przez Smulsko, czy np > . przez pola pod Prusinowicami. Więc zgadnij, kto tu jest oszołomem, kochanie, > bo z pewnością nie ludzie walczący o swoje miejsce na ziemi. dzieki s14 w wariancie czerwonym wyjeżdżając do poznania nie bedziesz musiał przebijać się przez aleksandrów konstantynów czy zgierz (które łączą się z łodzią wąskimi gardłami bez możliwości poszeżenia bo wszędzie wszędzie stoją domki) tylko wskoczysz na trasę szybkiego ruchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gluś Re: Sam się organizuj, S-14 poza osiedla! IP: *.toya.net.pl 22.10.08, 22:19 Tak tak, do Poznania pojadę przez S 14 do A2, tylko jak stwierdzam jest mi wszystko jedno, czy trochę bliżej, czy trochę dalej Łodzi. A ludziom nie chcę smrodzić pod oknami, bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
ireen Re: Zwolennicy S-14 - organizujmy się! Nie dajmy 22.10.08, 20:54 Akurat mieszkańcy Smulska protestują przeciwko wariantowi NIEBIESKIEMU, a nie zaakceptowanemu czerwonemu. Jeśli wykażesz odrobinę chęci wgłębienia się w problem, zobaczysz jak bezmyślnie i idiotycznie został wytyczony wariant niebieski - dokładnie przez nowopowstające budynki, a także wiele już istniejących. To spowodowałoby konieczność wyburzenia praktycznie całego osiedla. Oczywiście wariant czerwony nie jest idealny, ale jest do przyjęcia przez mieszkańców Smulska. Przy okazji, złożono ponad 1600 wniosków z protestem więc chodzi o nieco więcej niż 150 osób, ale to tak na marginesie. Nie używaj więc obraźliwych określeń w stosunku do ludzi, którzy nie zgadzają się na idiotyczne rozwiązania, podczas gdy dostępne są bardziej rozsądne alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Zwolennicy S-14 - organizujmy się! Nie dajmy IP: *.h.pl 23.10.08, 08:51 alternatywa jest tylko jedna ... wiele to może być wariantow, rozwiązań ,itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 23:36 Ludzie najpierw chcą zmian w ustawodastwie by nie wymagać pozwoleń na budowę dla tak "bzdurnych budynków jak domy mieszkalne" lub te przepisy omijają, a następnie robią awanturę, że rzekomo nie ma koordynacji inwestycji kiedy trzeba wybudować drogę, której nikt wcześniej nie wybudował, bo ci którzy teraz namawiają do buntu wcześniej uczynnie wydawali pozwolenia na budowę, a co tam. CYNIZM. - Takie społeczeństwo nadaje się na serię bolesnych seansów u psychoanalityka, a nie do realizowania idei demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.sttb.pl 15.10.08, 09:01 > Ludzie najpierw chcą zmian w ustawodastwie by nie wymagać pozwoleń > na budowę dla tak "bzdurnych budynków jak domy mieszkalne" (...) > a następnie robią awanturę, że rzekomo nie ma > koordynacji widać, że nie masz pojęcia o co chodzi. pozwoleń ma nie być tam, gdzie są miejscowe plany zagospodarowania. Jeśli wg planu teren przeznaczony jest pod budownictwo jednorodzinne i w warunkach zabudowy określone jest jakie domy można budować to zezwolenia są zbędne. Jeśli teren jest przeznaczony pod nowe drogi to nikt nie ma prawa wybudować tam domu (z zezwoleniem czy bez). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor do literki m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 19:48 Zapewniam cię, że ja wiem o co chodzi, może więc ty nieuważnie czytasz lub analizujesz moją wypowiedź na podstawie dostępnej ci amatorskiej wiedzy, która nie wnika głębiej w skutki i przyczyny. Zresztą po twojej wypowiedzi widać, że reprezentujesz krytykowany przeze mnie pogląd ogólnie przyjęty w społeczeństwie, że najpierw totalna wolność potem płacz i pretensje do garbatego, że ma proste dzieci zrobione przez sąsiada; budowanie w dolinach rzecznych, zelewowych i użytkowanie bez ubezpieczenia nieruchomości (takiej nikt nie ubezpieczy - nie powinien), a nastepnie wyciąganie ręki do państwa, czyli nas wszystkich o odszkodowanie; budowanie domu bez pozwolenia i często też bez projektu, a następnie płacz, że go wietr zdmuchnął i znów roszczenia itd. itp. Takie społeczeństwo - durne. A durne, bo chce płacić za błędy sąsiadów, wciąż te same, jakby nie miało na co pieniędzy wydawać. Z tą drogą jest tak samo. W społeczeństwie obowiązują reguły, reguł nie ma na Syberi, bo tam terenu jest nadpodaż do tego stopnia, że trzeba zachęcać do osiedlania łagrami. I paradoksalnie właśnie tam nikt nie protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: do literki m IP: *.sttb.pl 15.10.08, 20:00 > że reprezentujesz krytykowany > przeze mnie pogląd ogólnie przyjęty w społeczeństwie, że najpierw > totalna wolność potem płacz i pretensje do garbatego nie, po tym co piszesz, to ja upewniam sie, ze ty nie rozumiesz. moje pytanie brzmi, jesli jest ulica, np jarzebinowa, i plan zagospodarowania przewiduje, ze dzialki przy tej ulicy przeznaczone sa na zabudowe jednorodzinna i dokladnie podaja rodzaj, wielkosc, nachylenie dachu, ilosc pieter i wszystko tak jak w planie zagospodarowania jest podawane, to ja sie pytam, na co ty chcesz jeszcze wydawac zezwolenia ? przeciez jest okreslone co i jak mozna budowac. Odpowiedz Link Zgłoś
spons78 Koalicja dla S-14 15.10.08, 00:27 Niestety każda budowa drogi, a tym bardziej ekspresowej czy autostrady wzbudza duże emocje. Szczególnie wśród okolicznych mieszkańców. To w pełni zrozumiałe. Ale należy pamiętać, że dla Łodzi S-14 jest bardzo ważna. Ma wspomóc rozwój miasta i całej aglomeracji. Dziś na portalu nasza klasa powstał nowy profil "Koalicja dla S-14" Niżej podaje link: nasza-klasa.pl/profile/18890223 To akcja społeczna. Zapraszamy do "znajomych" wszystkich zwolenników budowy S-14 i przebiegu tzw. "wariantu czerwonego", najbardziej korzystnego dla Łodzi i regionu łódzkiego. Poprzyj S-14 ! Poprzyj "wariant czerwony" Tomasz Kacprzak www.kacprzak.platforma.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dz Re: Koalicja dla S-14 IP: *.toya.net.pl 22.10.08, 23:27 Tak, to prawda. Budowazawsze wzbudza emocja. Jednak przypomnijmy, że s 14 miała tworzyć obwodnicę dla Łodzi... a nie kolejną drogę w jej obrębie. Podobno ten wariant jest korzystny z pkt widzenia ilości przejeżdżających samochodów. Ale te samochody, które będą jeździć tą droga powinny znaleźć się poza granicami miasta. Bo z reguły będąto ciężarówki. W konsekwencji S14 niczego nie zmieni, bo Tiry i tak bedą rozjeżdżały się w mieście na różne trasy i zamiast odblokować miasto - znów je zakorkują. Nie wspomne już o mieszkańcach, którzy stracą dach nad głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Ukarać wydajacych pozwolenia IP: *.proxy.aol.com 15.10.08, 01:12 Jeżeli od wielu lat znany był przebieg trasy, powinni zostać ukarani urzędnicy wydajacy pozwolenia na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Ukarać wydajacych pozwolenia IP: *.retsat1.com.pl 23.10.08, 21:27 Gość portalu: west napisał(a): > Jeżeli od wielu lat znany był przebieg trasy, powinni zostać ukarani > urzędnicy wydajacy pozwolenia na budowę. A możesz napisać na jakiej podstawie prawnej można oprzeć odmowę wydania pozwolenia na budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Na proteście łatwo zarobić, więc analogiczne prote 15.10.08, 06:14 Na proteście łatwo zarobić, więc analogiczne protesty będą dotąd, dokąd będzie można na nich zarobić. Drogę trzeba poprowadzić tak, aby kierowcom chciało się nią przejechać bez wjeżdżania do miasta, niezależnie od płaczu kilku którzy płaczą bo nie zarobią, albo bardzo tym płaczem chcą zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Specjalista Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.chello.pl 15.10.08, 06:58 Ciekaw jestem dlaczego przedstawiono tylko 2 warianty trasy? Czy warianty prezentowane zostały wybrane po tzw. analizie wielokryterialnej i jakie jest stanowisko Komisji Oceny Przedsięwzięć Inwestycyjnych GDDKiA? W jaki sposób konflity społeczne zostały uwzglednione przy porównaniu wielkoryterialnym wariantów, czy zostały uwzględnione opinie mieszkanców, dla których sąsiedztwo drogi ekspresowej bez wątpienia będzie uciążliwe? Z drugiej strony nalezy pamiętać, że droga ekspresowa powinna byc tak poprowadzona, aby była funkcjonalna i przez wiele dziesiątków lat jak najlepiej spełniała swoją funkcję i przyczyniała się do rozwoju gospodarczego obszaru, przez który ma przebiegać? A może protestujący sami powinni opracować "własny" wariant, który akceptują i przedstawić GDDKiA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca bombowca Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.toya.net.pl 15.10.08, 07:20 > A może protestujący sami powinni opracować "własny" wariant, który > akceptują i przedstawić GDDKiA? Tylko wtedy pojawią się następni protestujący na zachód od Aleksandrowa i Konstantynowa, którym wariant autorstwa grupy protestujących ze Smulska przebiegnie przez domy i pola. Bo oczywiście grupa protestujących nie wpadła na to by się spytać na zachód od Aleksandrowa i Konstantynowa czy chcą tam tej drogi. I tak będzie w koło dopuki ktoś rozsądny i odważny nie podejmie decyzji o budowie drogi, bo protestujący bedą zawsze i zawsze bedą wytyczac nierealne warianty byle dalej od swojej chałupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 13:18 > A może protestujący sami powinni opracować "własny" wariant, który > akceptują i przedstawić GDDKiA? jestem za za i jeszcze raz za niech państwo opracują własny wariant (a jeśli nie znajdą się wśród was osoby które mają do tego uprawnienia niech za to zapłacą), dadzą pod komentarz publiczny i niech się konfrontują z protestami, o! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tabasco Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: 212.191.130.* 15.10.08, 07:53 Ta droga Łodzi jest bardzo potrzebna, JAK TLEN. Tylko budowanie obwodnicy w granicach miasta daje taki sam skutek, jak podawanie tego tlenu przez odbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 19:55 Widzę, że kolega lekarz - lewiatywiarz i zna się na drogach odbytowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 20:12 bardzo dobre porównanie - ciągnąc temat - to nie będzie obwodnica, ale odbytnica Łodzi! Smród będzie się unosił z rur wydechowych 30000 samochodów na dobę i w zależności od wiartów zasmrodzi Łódź, albo jakąś satelitę naszego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jutkaj Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: 83.142.204.* 15.10.08, 10:12 Jakoś Toruń nie miał problemu z wyrzuceniem obwodnicy poza miasto. Tylko Łódź ze swoim "wspaniałym prezydentem"(tfu cholera) uważa że obwodnica w łodzi to cudowny pomysł. I następne miliony metrów sześciennych spalin dla mieszkańców naszego miasta do wdychania więcej. Po prostu cudownie. I ekologicznie, i zdrowo, i tanio, bo przecież wyburzenia nic nie kosztują, Ciekawe co za matoł to wymyślił.Powinien zostać skazany na dożywocie w bloku obok tego poronionego projektu. WIWAT EKOLOGIA !!! Jełopy górą !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się! IP: *.ips.lodz.pl 15.10.08, 10:27 Nie dajmy się grupce niezadowolonych. Oni chcą tylko odsunąć droge od swoich domów, nie patrzą, że w ten sposób przez całe lata TIR-y będą nadal jezdzić pod naszymi oknami: Zgierską, Włókniarzy czy Pabianicką. Patrzyłem na mape - to całe Smulska ma 3 drogi, które prowadzą do miasta. Zbierzmy się w paredizesiąt osób i zablokujmy to całe towarzystwo. Niech zmadrzeją i zobaczą jak jest stać w korkach. Radni pamiętajcie, że dwa wieżowce to więcej głosów niż całe Smulsko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicniemuszę Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: 212.160.172.* 15.10.08, 10:41 Polej głowę zimną wodą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.08, 11:01 Jestem ze Smulska, nie bijcie! Wg mnie wariant niebieski jest bez sensu - wystarczy spojrzeć na mapę - robi jakiś dziwny "brzuch" w stronę Łodzi tylko po to, żeby przejechać przez środek osiedla. Natomiast pozostałe warianty są jak najbardziej OK. Nie rozumiem mieszkańców Smulska, którzy przeciw nim protestują. Przecież niewiele dalej jest Pabianicka, czy Włókniarzy. A może warto popatrzeć na mapę: www.lodz.gddkia.gov.pl/S14/Mapa_warianty_przebiegu_S14.pdf Co do domów, które trzeba wyburzyć - wg mnie trzeba wprowadzić dodatkowe rekompensaty - płacić za wysiedlenie np. 120-150% wartości rynkowej. A za wydawanie pozwoleń na budowę w korytarzu drogi ktoś powinien beknąć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladymir Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.08, 11:28 wreszcie ktoś rozsądny i merytoryczny. Mieszkańcy smulska i okolic w większości protestują nie przeciwko budowie S14 jako takiej, co niektórzy usilnie insynuują, ale przeciwko jej wariantowi niebieskiemu przebiegającemu wzdłuż dzisiejszej ulicy Kolarskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie zakładów Gilette. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicniemuszę Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 20:05 Więcej takich głosów jak Twój. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 11:10 to chyba dobrze bo wybrano wariant czerwony-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smulszczanka Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.eranet.pl 15.10.08, 12:19 Ten dziwny brzuch w stronę Łodzi jest po to, żeby droga nie kolidowała z terenem dla Peugeota. A mieszkańcy Smulska (przynajmniej większość) protestuje przeciw temu niebieskiemu wariantowi. Czerwony rzeczywiście był w planach od lat. A niebieski biegnie dokładnie przez środek osiedla i nie było go w planach wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 13:22 > Jestem ze Smulska, nie bijcie! > Wg mnie wariant niebieski jest bez sensu - wystarczy spojrzeć na mapę - robi ja > kiś dziwny "brzuch" w stronę Łodzi tylko po to, żeby przejechać przez środek os > iedla. Natomiast pozostałe warianty są jak najbardziej OK. Nie rozumiem mieszka > ńców Smulska, którzy przeciw nim protestują. Przecież niewiele dalej jest Pabia > nicka, czy Włókniarzy. A może warto popatrzeć na mapę: > www.lodz.gddkia.gov.pl/S14/Mapa_warianty_przebiegu_S14.pdf > Co do domów, które trzeba wyburzyć - wg mnie trzeba wprowadzić dodatkowe rekomp > ensaty - płacić za wysiedlenie np. 120-150% wartości rynkowej. A za wydawanie p > ozwoleń na budowę w korytarzu drogi ktoś powinien beknąć! wreszcie jakiś głos rozsądku brawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 20:25 Wariant "niebieski" jest TYLKO po to, żeby był drugi jakiś - równie dobrze możnaby wytyczyć jeszcze 5 wariantów takiej jakości - np. przez Teofilów, przez Retkinie i inne - łącznie ze "ślimakiem" na Placu Wolności - wtedy też by powiedzieli - taaaak - macie 10 wariantów, ale ten czerwony jest najlepszy. Co do wysiedleń - oprócz tych co im pas przez pokój jakiś mundrek wytyczył są jeszcze więksi nieszczęśliwcy... ci co mieszkają 100-200 metrów od drogi - tych nikt nie wykupi, ani nikt od nich nie kupi domu, bo po co... chyba, że za grosze... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się 23.10.08, 12:03 Gość portalu: Rafał napisał(a): > Co do wysiedleń - oprócz tych co im pas przez pokój jakiś mundrek > wytyczył są jeszcze więksi nieszczęśliwcy... ci co mieszkają 100-200 > metrów od drogi - tych nikt nie wykupi, ani nikt od nich nie kupi > domu, bo po co... chyba, że za grosze... 1. Wysiedlają nie tylko tych z "pasa ruchu", ale i z sąsiedztwa. 2. Płacą odszkodowania (!) tym, którzy są blisko, a nie zostali wysiedleni. 3. Jak chciałeś mieć gwarancję spokoju, to mogłeś kupić 2 ha dookoła. Inaczej zawsze sąsiad za płotem może robić coś "fajnego". 4. Każdy się domaga wysypiska, drogi, lotniska, marketu. I jednocześnie każdy chce żeby w/w obiekty były daleko od jego domu. To normalne. Normalne jest również, że wybierając optymalny wariant NIE NALEŻY słuchać bezpośrednio "zagrożonych", bo oni zawsze będą przeciw i zawsze będą wyszukiwać jakieś argumenty. Bronią się. Takiego wyboru powinni dokonywać FACHOWCY, najlepiej spoza danego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 13:21 > Patrzyłem na mape - to całe Smulska ma 3 drogi, które prowadzą do > miasta. a jak powstanie s14 poza konstantynowem/alekandrowem to przez owe smulsko będzie trzeba i tak poprowadzić drogę dojazdową podobnego standardu hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.gprs.plus.pl 15.10.08, 19:58 Dlaczego chcecie odsunąć duży ruch samochodowy od swoich mieszkań???? To jest pytanie retoryczne. My mieszkańcy osiedla Lublinek i Smulsko z tego samego powodu nie chcemy mieć go pod swoimi oknami!!!!! Poza tym to na co zgadzają się władze miasta to nie jest obwodnica tylko trasa z północy na południe podobna do Alei Włókniarzy tylko trochę bardziej na zachód. Wy nie chcecie tej trasy mieć pod nosem to dlaczego uważacie że my mamy się na nią zgodzić? Bo Wam tak akurat będzie wygodniej?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 00:22 A zablokowac Ci przejazd przez Retkinie lub Teofilow. Bedziesz do centrum jezdzic obwodnica przez Kutno. OK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monqa Re: Ludzie z Włókniarzy i Zgierskiej zbierzmy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:46 Módl się o zdrowie, bo o rozum za póżno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.aflofarm.pl 15.10.08, 12:12 Mam tylko jedno pytanie. Dlaczego wariant czerwony, który był zakładany już roku 1989 nadal jest najlepszym rozwiązaniem? Przecież to jest 20 lat temu. Może teraz należy wyznaczyć nowy wariant, który będzie nowym rozwiązaniem i lepiej się sprawdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S-14 co dostaniecie w zamian za "wysiedlenie"?? IP: *.4web.pl 15.10.08, 16:20 Czy ktoś z Was- niezadowolonych- wie w jaki sposób zostaną wycenione Wasze posiadłości? Może się to Wam opłaci. Lepiej robilibyście awanturę, żeby na tym nie stracić a nie, żeby całą drogę odsuwać na zachód. Zastanówcie się proszę, jakim celom ma służyć S-14... Odsuniecie ją, to puścicie tam tylko i wyłącznie tranzyt Wrocław- W-Wa- Terespol. Żaden z mieszkańców Łodzi nie będzie z niej korzystał... To po co nam S-14??? A no między innymi po to, żeby Lotnisko Lublinek mogło zostać wpisane do sieci TEN i mogło pozyskać fundusze z UE na rozwój, po to, żeby odciążyć ruch z ulic Włókniarzy, Kopcińskiego, Rzgowskiej. Polecam szersze zainteresowanie się tematem i odnalezienie mapek z docelowym układem sieci drogowej w woj. łódzkim. bppwl.lodzkie.pl/mainpage.php?section=works&show=plan&menu=direc&item=iii9 tam znajduje się mapka Transport- układ drogowy popatrzcie i zrozumcie znaczenie tych dróg dla naszego miasta. Polecam również liczne opracowania na stronie internetowej Koła Naukowego Uni- Logistics- www.uni-logistics.eu Tracąc lub przesuwając S-14 tracimy argumenty dla budowy S-8 w wariancie północnym, a na taką stratę Łódź pozwolić sobie nie może!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: co dostaniecie w zamian za "wysiedlenie"?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 20:06 Wysiedlą tylko niektórych - tych co im faktycznie przez podwórko przeciągną trasę - a co mają zrobić ci co mają domy 100-200m??? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: co dostaniecie w zamian za "wysiedlenie"?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 20:20 A co mają robić ci co mają pod oknami Kopcińskiego, Włókniarzy czy tory tramwajowe? I to nie 100 czy 200m, ale 5 czy 10m. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EL Re: co dostaniecie w zamian za "wysiedlenie"?? IP: *.toya.net.pl 18.10.08, 00:48 ich błąd - podejmując decyzję o budowię czy też kupnie działki powinni sprawdzić np w necie czy w pobliżu nie jest planowany jakiś wariant drogi. To jest Polska tu na urzędnika nie ma co liczyć. A teraz niech nie pienią bo przez ich pieniactwo Łódź może stracić nie tylko S14 ale i S8 To jest miasto, ono ma się rozwijać, mają powstawać drogi, inwestować nowe firmy, rosnąć zarobki maleć bezrobocie, kilku buców ze swoimi domami nie może temu przeszkodzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: 217.153.8.* 15.10.08, 16:33 Wariant czerwony nie dochodzi do Żabiczek. To co najmniej 1,5-2 km w linii prostej. Myślę, że akurat mieszkańcy tegoż miejsca będą się cieszyć, bo za kilka lat będa mieli piękny dostęp do całej sieci dróg szybkich. Na marginesie- wariant czerowny bardziej we znaki da się byłej zonie Pęczaka, która mieszka kilkaset metrów na wschód od Żabiczek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzich Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.08, 13:15 Wszystkie miasta jakoś sobie radzą z budową dróg, tylko nie Łódź. Przez protesty nielicznych cały region cierpi. Nie można wybudować od 40-stu lat autostrady A1, teraz planowanej od 20-stu lat drogi ekspresowej S-14. Przegraliśmy już budowę autostrady A8 z Wrocławia, jeszcze trochę to przegramy też budowę koło łodzi drogi S8. Proszę zbudujcie coś w końcu, bo niedługo nie bedzie dla kogo. Odpływ młodych ludzi z regionu i miasta jest przerazający. Za 10 lat bez tych inwestycji nie bedzie dla kogo budować, bo Łódź już umiera jako duża aglomeracja. Będziemy tylko patrzyli jak rozbudowują się inne miata: Poznań, Wrocław, Katowice, Gdańsk nie wspominając o Krakowie czy Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakuska z lodzi Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.gprs.plus.pl 22.10.08, 15:04 Właśnie - zapraszam do Krakowa! Tutaj obwodnica biegnie poza miastem, a nie przez środek osiedli. Łódzka i okoliczna władza powinna walnąć się w łeb, a nie projektować trasę na mapach z lat 70- tych i wydawać "do wczoraj" pozwolenia na budowę w korytarzu planowanej drogi. Ludzie teraz protestują?? A to dziwne doprawdy... Kto by przypuszczał... Współczuję tym ludziom. Stracą dorobek życia przez nieudolna władzę. A budowa tak potrzebnej drogi się opóźni. Ciekawe ilu młodych jeszcze będzie musiało wyjechać z Łodzi "za chlebem". Ja niestety wyjechałam. I tym smutniej mi patrzec, jak rozwija sie Kraków, a Łódź nie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pibrac Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 18:14 Nie wspomnieliście jeszcze o protestowaniu przeciwko Karskiego, bo psy s..ać nie mają gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 00:27 Skoro tak krotko tam mieszkasz to nawet nie zdajesz sobie sprawy ze TAM wysiedlono wiecej ludzi niz ma to miec miejsce w Lodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej a co z kaliskim? IP: *.retsat1.com.pl 22.10.08, 21:06 niezaleznie od wariantu czesc ruchu ma byc wpuszczona z obwodnicy w Maratonska. To calkowicie zatka juz zatkany przejazd przez Wlokniarzy przy kaliskim ... cos z tym moznaby tez zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.gprs.plus.pl 22.10.08, 21:07 i cały raban o 32 domy, kóre trzeba bedzie zburzyć???????? 32???? Cóż to jest w porównaniu z setkami tysięcy tych, którzy tej drogi w tym mieście potrzebują???? Proponuję tym 32 rodzinom - wziać co im za te chałupy dadzą - domyslam się, ze nie będzie to 100% wartości..., więc trzeba potem wynająć wspólnie adwokata i starać się o sowite odszkodowanie od UMŁ za wydanie wam pozwoleń na budowę w pasie planowanej drogi i narażenie na straty finansowe. Bo ktoś za to beknac powinien - a jak nie miasto to może trzeba doprowadzić do prywatnego bankructwa kilku urzedników. Jak w końcu ktoś taki proces wygra, to każdy urzedas w Polsce, który wydaje swoje bzdurne decyzje w jakimkolwiek urzedzie, i potem będzie się chciał wymigać od odpowiedzialności - zastanowi się zanim podejmie decyzje, która go potem nie wiąże. W ten sposób będziemy mieli precedens. Bedzie wilk syty, owca cała, a może i wszyscy w Polsce na tym skorzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.toya.net.pl 22.10.08, 22:28 Ciekawe co byś napisał, gdyby jeden z tych 32 dwóch domów należał do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro A moze zamiast S-14 wybudowac ulice Obwodnicka ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 00:19 .. oczywiscie o standardzie drogi ekspresowej i zamknac buzie wszystkim pieniaczom? Ja sam mieszkam przy zbiegu Aleksandrowskiej i Traktorowej i jakkos nie protestuje, a wlasnie tedy jezdza pieniacze z oklic planowanej trasy. Moze mam im zabronic przejazdu pod moim domem??? Zanima cos napiszez to sie zastanow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtke Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 13:52 I dlatego przebiegu dróg nie ustala się w wolnych wyborach. Koniec, kropka. Jeśli droga jest niezbędna, trzeba jedynie wybrać najmniejsze zło. Czy jeśli napiszę, że cisza nocna w godzinach 22-6 jest OK, bo jest dostosowana do większości społeczeństwa, odpiszesz: "Ciekawe, co byś napisał, gdybyś musiał pracować na nocną zmianę"? Gość portalu: Paweł napisał(a): > Ciekawe co byś napisał, gdyby jeden z tych 32 dwóch domów należał do > ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaro Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 00:31 Popieram Cie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Protest w sprawie S-14 w radzie miejskiej IP: *.retsat1.com.pl 23.10.08, 21:37 Gość portalu: kostek napisał(a): > Proponuję tym 32 rodzinom - wziać co im za te chałupy dadzą - > domyslam się, ze nie będzie to 100% wartości..., więc trzeba potem > wynająć wspólnie adwokata i starać się o sowite odszkodowanie od UMŁ > za wydanie wam pozwoleń na budowę w pasie planowanej drogi i > narażenie na straty finansowe. > > Bo ktoś za to beknac powinien - a jak nie miasto to może trzeba > doprowadzić do prywatnego bankructwa kilku urzedników. Jak w końcu > ktoś taki proces wygra, to każdy urzedas w Polsce, który wydaje > swoje bzdurne decyzje w jakimkolwiek urzedzie, i potem będzie się > chciał wymigać od odpowiedzialności - zastanowi się zanim podejmie > decyzje, która go potem nie wiąże. W ten sposób będziemy mieli > precedens. Po pierwsze jesteś w stanie podać podstawę prawną odmowy wydania pozwolenia na budowę w pasie planowanej drogi? Otóż jedyną podstawę odmowy udzielenia pozwolenia na budowę stanowi miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Problem jest tylko tego rodzaju, że przy lokalizacji dróg przepisów o zagospodarowaniu przestrzennym nie stosuje się. Zatem ZGODNA z prawem jest sytuacja, gdy droga nagle zostanie wytyczona przez środek terenu przewidzianego w planie miejscowym np. na budownictwo mieszkaniowe, a pas który był w miejscowym planie przewidziany pod budowę drogi pozostanie pusty i właściciele działek na tym terenie nie będą mogli nic tam postawić, pomimo tego, że droga pobiegnie zupełnie gdzie indziej. Co ciekawe było to przedmiotem oceny trybunału konstytucyjnego, który uznał w/w przepisy za zgodne z konstytucją. Po drugie o jakich stratach finansowych dla właścicieli nieruchomości piszesz? Odszkodowanie za nieruchomość jest równie jej wartości rynkowej więc gdzie tu straty? Straty ponosi co najwyżej gmina, która musi robić nowe plany miejscowe, przy czym kosztem tych może (w przypadku dróg krajowych) obciążyć GDDKiA. Może i sowieckie prawo, ale innego nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjątkowocierpliwy taka prawda na kartki, gazetowe kłamczuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:09 Artykuł Gazety Wyborczej jest wyjątkowo stronniczy, a przez to nieprofesjonalny, czego zresztą ta gazeta dowodzi coraz częściej pisząc co chce, a nie to co się wydarzyło. Już sam tytuł artykułu sugeruje, że przyszła droga biegnie przez środek miasta kiedy biegnie opłotkami. Jeżeli zachacze o pewne peryferyjne tereny miasta to dlatego, że droga ekspresowa to nie droga polna i musi być w miarę prosta by była drogą ekspresową. podczas gdy granice już takie proste nie są, co wynika z bardzo różnych przyczyn. Proste granice widziałem na mapach granic niektórych stanów USA i pomiędzy Egiptem a Sudanem, gdzie biegną po pustyni, czyli po piachu. Gdyba radni lewicy chodzili pilnie do szkoły wiedzieli by takie rzeczy. Wiedzieli by też, a to wiedzieć już powinni nawet bez szkoły, że za granicą administracyjną Łodzi jest już następna gmina i nikt nie zostawił pasa ziemi niczyjej, żeby uniknąć protestów, bowiem ziemia musi mieć swojego gospodarza. I tak droga biegnie też przez inne gminy, nawet głównie przez inne, chociaż służy także Łodzi i głównie Łodzi. Ciekawe czym władze miasta "podpadły" Wyborczej, która znów postanowiła mieszać z błotem, sztucznym błotem urzędników za tzw. ojczyznę. Zanim się coś napisze trzeba zasięgnąć rzetelnej informacji, której akurat nie brakuje i jest do zdobycia. Myślę też, że nikt nie zechce jej ukrywać, bo nic tu się nie ukryje i z doniesień wynika, że nikt też niczego nie tai. Coś mi się zdaje, że historia domów na trasie drogi jest zbyt krótko opisana - jedno zdanie - aby była prawdziwa. Dlaczego pani dziennikarko ? Za takie pisanie prawdy reglamentowanej należy się miesiąc na grochu bez dostępu do szminki. Taki turnus poprawia kondycję umysłową i morale. Ciekawe czy doczekamy się drugiego profesjonalnego dziennika w Łodzi, jeden to niewątpliwie już Dziennik Łódzki, drugim może być ..., no jak nie Wyborcza to już tylko Express Ilustrowany. Trudno, takie czasy. Życzę pani redaktor miłego wieczoru po "dobrze spełnionym zadaniu" na zupełnie inny temat (dajmy na to: personalny), a jutro rozwijającej rozmowy służbowej o roli prasy. mieszkaniec miasta, oczekujący od władzy rozwiązywania problemów miasta, a od mediów prawdy i elementarnej kultury dziennikarskiej. Jak ktoś nic nie rozumie z tego, o czym pisze, to nie musi pisać. Tak to wygląda, kiedy jakaś gazeta chce rządzić dla samego rządzenia. Może tylko chce zrzędzić, to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Forumowy tłumoczek 23.10.08, 12:07 Gdybyś przeczytał i ZROZUMIAŁ artykuł, tobyś wiedział, że jest on z grubsza zgodny z twoimi poglądami. Przede wszystkim bezstronny (relacjonuje, a nie ocenia), ale z treści wynika jasno to co właśnie popierasz. Proponuję jakiś turnus, przy okazji doszlifujesz ortografię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyjątkowocierpliwy Forumowy tłumoczek - inwesktywa -brak argumentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 17:14 no właśnie nie jest obiektywny i nie oddaje prawdy. Obiektywny i relacjonujący rzeczywistość jest dzisiejszy artykuł w Dzienniku Łódzkim, proszę przeczytać i się uczyć. W tamacie ortografi proszę mi nie robić wymówek, bo moje teksty powstają w ciągu niespełna minuty i czasem klawiatura czegoś nie wybije. Gorzej jesli w artykułach pisanych dniami i wielokrotnie sprawdzanych są błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Radni o S-14: ma biec przez Łódź IP: *.bb.sky.com 22.10.08, 21:57 na zachodzie ludzie kupują domy jak najbliżej takich dróg. Odpowiedz Link Zgłoś