Gość: barnaba IP: *.lodz.msk.pl 08.12.08, 20:47 Ostro, ale inaczej się przemówić do rozumu nie da. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: buc Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 08.12.08, 20:59 Pkt 4rty to jest to! Jeśli zostanie zrealizowany hałas na całą Polske i wstyd na cały Świat. Nie pomoga reklamowki za miliony w CNN-enach i innych BBC. Serducho sie kraje ale trzeba!!! Czesc :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 08.12.08, 21:07 Ano trzeba. Jak patrzę na Uniontex, Norbelanę, Eskimo, fabrykę Biedermanna, to nóż mi się w kieszeni otwiera (a u mężczyzny grozi to poważnymi obrażeniami!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Precz z najgorszym prezydentem miast! IP: *.ip.fastwebnet.it 09.12.08, 08:48 nic dodac, nic ujac Odpowiedz Link Zgłoś
gierald Re: Ultimatum dla władz Łodzi 09.12.08, 09:02 Oj! Uważaj, proszę...;) A racje masz...popieram:) Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Ultimatum dla władz Łodzi 08.12.08, 20:59 Punkt 4. powala ! Szacunek (serio!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skunk.s Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 08.12.08, 21:35 Cieszy ta radość. Tutaj strona z listą 100 najbardziej zagrożonych wyginięciem zabytków, do których chcemy dodać Łódź jako całość: wmf.org/watch_2008.html A tutaj lista dziedzictwa w niebezpieczeństwie UNESCO (działania jw.): whc.unesco.org/en/danger/ Odpowiedz Link Zgłoś
zielony31 Ultimatum dla władz Łodzi 08.12.08, 21:09 Redaktorzy Gazetki...czy wreszcie do Was dotarło,że nie można tylko głaskać nierobów i burzymurków....ale trzeba im po prostu dowalić. Pisałem już o tym wielokrotnie bez odzewu z Waszej strony,myślę że wreszcie zaczniecie pisać w interesie TEGO MIASTA I JEGO MIESZKAŃCÓW! Zbigniew Adamczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Należy zablokować lotnisko Lublinek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 21:11 Jeśli fleja Kropaszenka nie będzie mógł nigdzie polecieć, może zainteresuje się miastem, którego podobno jest prezydentem. Ale szczerze mówiąc nie wierzę, że jest możliwe dogadanie się z tym bucem. On od wielu miesięcy szuka posady w Brukseli i Łódź zupełnie go nie interesuje. A jego podwładni... no cóż.. klakierzy, nieudacznicy, cwaniacy i mali kombinatorzy. W UMŁ nie ma nikogo kto miałby wizję Łodzi na kilkanaście lat do przodu. Akcja jak najbardziej słuszna, ale z kim tu rozmawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike pfffffffff smiech na sali!!! IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.08, 21:19 najwiekszymi szkodnikami w tym miescie sa czlonkowie tych organizacji, wydaje im sie, ze robia cos dobrego dla miasta, a efekt jest przeciwny - odstraszaja inwestorow, a tych jak wiadomo Lodz najbardziej potrzebuje. Dlatego apel do wladz miasta - ignorowac i robic swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lanka Re: pfffffffff smiech na sali!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 21:28 ignorować to można ciebie. łódź była i powinna być fabryczna, a durne władze to niszczą. zabytki niespotykane nigdzie indziej są wyburzane, żeby postawić szkło i aluminium. W łodzi nie mamy juz żadego fajnego komina, też porozwalali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Ilustrowany Re: pfffffffff smiech na sali!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 01:36 Wiesz, żeby chociaż to szkło i aluminium powstawało, np. na zgliszczach Norbelany, to pal licho. Place po fabrykach są jednak przedmiotem spekulacji gruntem. Więc o jakich "inwestorach" pisze Twój rozmówca? Prawdziwi inwestorzy to Ci, którzy zrewitalizowali fabryki Poznańskiego, czy ulokowali w przepięknym budynku z cegły biurowiec Synergia. Albo Ci, którzy planują rewitalizacje, np. hotele przy Wólczańskiej albo fabrykę Ramischa. A takie pisanie o "inwestorach" w sytuacji zwyczajnie kryminalnych poczynań, gdzie dewastuje się cenne zabytki, zamiast dążyć do przyznania dotacji, tak jak robi się już w mieścinach na Śląsku, to zwykła demagogia. Ale pracownicy firm rozbiórkowych też mają prawo się wypowiedzieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zielony31 Re: pfffffffff smiech na sali!!! 08.12.08, 21:28 Gość portalu: mike napisał(a): > najwiekszymi szkodnikami w tym miescie sa czlonkowie tych > organizacji, wydaje im sie, ze robia cos dobrego dla miasta, a efekt > jest przeciwny - odstraszaja inwestorow, a tych jak wiadomo Lodz > najbardziej potrzebuje. Dlatego apel do wladz miasta - ignorowac i > robic swoje! Podpisz się misiu pod tym postem,nie bądż anonimem....odwagi Ci zabrakło? Łódż potrzebuje gospodarza a nie administratora,kogoś kto ma wizję rozwoju miasta a nie stawiającego pomniki i oprowadzającego wycieczki... A poważni inwestorzy a nie tylko wyrwigrosze przyjdą gdy będą poważne rozmowy a nie "godzinki "czy "wypominki".... Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.bu Re: pfffffffff smiech na sali!!! 08.12.08, 21:35 Że kogo? Inwestorów? Inwestorów, którzy zainwestują w miasto i będą uczestniczyć w rewitalizacji zabytków (por.: Manufaktura) witamy z otwartymi ramionami. Przedsiębiorca, która wyburza zabytki i przez długie lata nic na tym miejscu nie tworzy (por.: Norbelana), to nie inwestor, tylko zwyczajny wandal i takich nam w Łodzi nie trzeba. Nie ma nic gorszego dla miasta niż długotrwałe wyłączenie pewnych obszarów z funkcjonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: pfffffffff smiech na sali!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 21:51 Tak Tak, wiemy.... Zabetonować wszystko. Zbudować kilka drapaczy chmur... To wg Ciebie jest miasto? Chyba tak... tyle, że tak wyglądaja miasta 3-ciego świata.... Odpowiedz Link Zgłoś
pradziad3 Re: pfffffffff smiech na sali!!! 09.12.08, 00:19 Gość portalu: mike napisał(a): > najwiekszymi szkodnikami w tym miescie sa czlonkowie tych > organizacji, wydaje im sie, ze robia cos dobrego dla miasta, a efekt > jest przeciwny - odstraszaja inwestorow, Niniejszym oświadczam zatem, że jestem dumny z faktu bycia członkiem tychże organizacji i obiecuję, ze będę w ten sposób "szkodził" mojemu miastu póki sił i zdrowia mi starczy Z poważaniem Kamil Śmiechowski Studenckie Koło Naukowe Historyków UŁ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ml Re: pfffffffff smiech na sali!!! IP: 194.42.116.* 09.12.08, 10:02 Koniecznie trzeba zatrzymac wyburzanie, bo jak go nie zatrzymamy to miasto stanie sie piekniejsze jeszcze, i utraci miano najbrzydszego w Polsce. a tak to może straszyc dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 21:24 Obawiam się, że proszenie o pomoc Prezydenta RP na nic się nie zda, gdyż to On popierał kandydaturę Kropiwnickiego. Mam rodzinę i znajomych w wielu miastach Polski. Wszyscy bez wyjątku śmieją się z prezydenta Kropiwnickiego. Trzeba pilnować, aby nigdy więcej nie wydawał naszych pieniędzy na swoje ulubione wycieczki.Rozliczać go na każdym miejscu ze wszystkiego, a wyniki opublikować wszędzie, gdzie to jest możliwe.Teraz jak cała Polska śmieje się z Kropiwnickiedo, nadszedł dobry czas aby zebrać podpisy i odwołać tego, NIEODPOWIEDZIALNEGO urzędnika. Tym razem mieszkańcy na pewno z przyjemnością to zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patsywojt Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.12.08, 21:39 No piękna wizja, choć moim zdaniem mało realna. Nie idzie o wywaleni tego czy innego urzędasa ale o zmianę polityki względem dziedzictwa miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opinia Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: 213.77.15.* 08.12.08, 21:46 Zło tego miasta ma twarz Włodzimierza Tomaszewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o3r Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 09.12.08, 01:04 Nie jesteśmy ruchem politycznym, nie zamierzamy nikogo odwoływać. Jakub Tarka, KMST Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entropia1979 Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 11:30 Również podpisałbym się pod tym pismem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolin_lodz Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 08.12.08, 21:51 Wielki szacunek dla Was. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kriku kolejny twór społeczny... 08.12.08, 21:57 ...do wielkich szczytnych celów, a będzie jak zawsze, kropek z zastępcami ma to wszystko wiadomo gdzie. Referendum, odwołanie albo poczekać na nowe wybory, gpo, stowarzyszenia może tędy droga, mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: kolejny twór społeczny... 09.12.08, 01:50 kriku napisał: > ...do wielkich szczytnych celów, a będzie jak zawsze, kropek z zastępcami ma to > wszystko wiadomo gdzie. Jak będzie miał na karku NIK, prokuraturę czy CBA to uważasz, ze nadal będzie mu to zwisać? Referendum, odwołanie albo poczekać na nowe wybory, Za dwa lata nie będzie już czego ratować. Serio. >mi się nie chce. No tak, to wiele tłumaczy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka Re: kolejny twór społeczny... IP: *.toya.net.pl 09.12.08, 11:40 referendum się nie uda, bo trzeba podać swoje dane w tym pesel. Ludzie się po prostu boją. Wiem coś o tym, bo zaangażowałam się w zbieranie podpisów w poprzednim i znam reakcje łodzian. Strach przed identyfikacją, bo mogą być konsekwencje ze strony np kościoła. Kiedyś była to komuna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Observer Re: kolejny twór społeczny... IP: 213.134.179.* 09.12.08, 11:58 Hmm mam nadzieję, że młodzi duchem ludzie w tym mieście a także wszyscy Ci, którym zależy i chcą coś w nim zmienić nie będą się bali podać swojego nazwiska. Ja jednak wierzę, że obywatele naszego wspaniałego miasta UWIERZĄ w SWOJĄ SIŁĘ, w siłę swojego głosu. Uwierzą że, mogą zmienić to miasto, że mają WPŁYW na to co się w nim dzieje, co ich otacza. MOGĄ ZMIENIĆ WŁADZĘ SAMORZĄDOWE - w wyborach co 4 lata lub w przedterminowych wyborach. Mój optymizm wzmacnia się jak patrzę na te incjatywy obywatelskie w Łodzi! Obt tak dalaj - myślę, że teraz jest dobry czas - jesteśmy po 2 latach urzędowania władz samorządowych - POKAŻMY WSZYSTKIM WYBIERLNYM URZĘDNIKOM, że MUSZĄ SIĘ LICZYĆ Z GŁOSAMI OBYWATELI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: kolejny twór społeczny... IP: *.dialog.net.pl 09.12.08, 12:03 Ja chętnie podpisze, jest jednak jeden problem. Trzeba znaleźć gospodarza, który mógłby zostać prezydentem miasta. Bo niestety oglądanie sie na duże partie do niczego dobrego nie prowadzi - to właśnie dzięki temu Kropa wygrał ostatnie wybory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Observer Re: kolejny twór społeczny... IP: 213.134.179.* 09.12.08, 12:07 Cieszę się, że są już pierwsi chętni do zmiany naszego łodzkiego gospodarza :-) Co do kandydata to może warto wybrać tym razem nie polityka tylko społecznika lub samorządowca z krwi i kości, który kocha to miasto. Może kogoś z Gupy Pewnych Osób lub uczestnika innych świetnych inicjatyw dla Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: kolejny twór społeczny... 09.12.08, 17:16 Gość portalu: Observer napisał(a): Może kogoś z Gupy Pewnyc > h Osób lub uczestnika innych świetnych inicjatyw dla Łodzi? Obawiam się, że nikt ze wskazanych przez Ciebie osób się nie zgodzi - to społecznicy, a nie politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
k.bieganska11 Re: kolejny twór społeczny... 09.12.08, 12:57 Kriku zmiń postawę !!!! Od Ciebie też wiele w tym miescie zalezy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 08.12.08, 22:00 Popieram! Oby jak najwięcej osób poparło takie inicjatywy i wyszło z własnymi. Kropiwnicki i ska, nie spełniają nadzieji na wydobycie z brudu charakteru naszego miasta chcą żeby po kosztach było takie jak każde inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le5iu Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.wlan.net.ed.ac.uk 08.12.08, 22:05 Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny kot Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.p.lodz.pl 08.12.08, 22:21 heh aż we mnie krew się burzy jak widzę co się dzieje w mieście, nie potrafię tego zrozumieć, burzą kolejne fabryki i potem postawią szklano-betonowe 'cuda' dodatkowo elewację wyłożą klinkierem by niby podkreslić jakże charakterystyczną dla Łodzi cegłę... heh, ale ona przestaje już być taka charakterystyczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 22:44 "Jako mieszkańcy tego wspaniałego miasta mamy pełną świadomość działania Pana Urzędu i nie pozwolimy zniszczyć ani jednego zabytku więcej" - napisali w liście do prezydenta Jerzego Kropiwnickiego a gdzie go zaadresowaliście ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasikonik Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 08.12.08, 22:48 Pan Prezydent już powiedział (na razie ustami swojego rzecznika), że gadać nie ma o czym. I to jest znana postawa naszego Jaśnienampanującego. W innych, trudnych sprawach też mówił "nie bo nie". Tak było z Teatrem Nowym, z Apsysem i Muzeum Sztuki w Manufakturze (przypominam, że utrudniał jak umiał), z Techno Paradą itp. Najpierw jest "nie", a póżniej, jak coś nabiera fajnego kształtu to cichutko się wycofuje, wysyła Tomaszewskiego, żeby załatwił i przywiesza tabliczkę: "Dzięki staraniom Prezydenta Miasta Łodzi Jerzego Kropiwnickiego" (innym prezydentom miast wystarcza wymienienie tylko ich Urzędu). Teraz też nie będzie rozmawiał, ale jest nadzieja, że w końcu się wycofa ze swojego uporu i choć brzydzi mnie taka postawa to dla dobra idei życzę tego naszemu Miastu jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 08.12.08, 23:15 może w końcu referendum? inne miasta potrafią a my tylko biadolimy Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Ultimatum dla władz Łodzi 08.12.08, 23:23 Owszem. Powinniśmy coś zadziałać. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Ultimatum dla władz Łodzi 08.12.08, 22:57 Brawa dla inicjatorów tak ważnego przedsięwzięcia! Odpowiedz Link Zgłoś
podpisanym Rezydent Jerzy dobrze wie 08.12.08, 23:28 gdzie ma w tej sprawie opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Ultimatum dla władz Łodzi IP: 78.152.210.* 08.12.08, 23:37 NIECH JAKIS Z MAGISTRATU PRZECZYTA I POMYSLI!!!!!!!! POPIERAM,zacznijmy sie szanowac bo jesli nie bedziemy dbac o swoja sposcizne .To nie wymagajmy by inni robili to za nas i nas szanowali,inwestycje naplyw kapitalu oczywiscie ale nie za wszelka cene.przyklad Unionteksu i wielu innych budynkow pofabrycznej Lodzi .Nowi wlasciciele nie robia tego co do nich nalezy i budynki niszczeja ,miasto bierze jakas kase na raz i umywa rece a pozniej prezydent przecina wstegi w jakims nowym budynku powstalym na miejscu zabytkow.A moze tak nie sprzedawac budynkow zabytkowych tylko dzierzawic w zamian za wplate okreslonej kwoty co roku do budzetu miasta (fundusz celowy np na rewitalizacje zabytkow) np dzierzawa na 25lat np rocznie 100tys PLN albo wiecej lub mniej w zaleznosci od zabytku warunek takiej dzierzawy odrestaurowanie i utrzymanie budynku (moga byc dodatkowe punkty warunkowe)moze byc tez kaucja w wysokosci rocznej dzierzawy i w ramach niewywiazania sie z umowy tzn nie odrestaurowania braku nalezytego utrzymania stanu budynku kaucja przepada a budynek wraca do miasta ,oczywiscie czas kwoty i wszystko jest przykladowe ale mysle ze pomysl warty rozpatrzenia gdzyz wplyw pieniedzy z dzierzawy i placonych podatkow oraz zaoszczedzenie pewnych kwot ktore zamiast na dany budynek moga byc przeznaczone na inny na pewno w perspektywie 5,10,15 lat jest niewspolmiernie wyzsza jak nie raz i nie dwa uzyskanie milionow PLN ze sprzedazy i oprocz tego miasto dalej jest wlascicielem nieruchomosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o3r Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 09.12.08, 01:10 Prawo nakłada obowiązek dbania o obiekty zabytkowe. Jeśli ktoś tego nie robi, może trafić nawet na 5 lat do więzienia. Problem polega na tym, że nikt tego prawa nie egzekwuje. Jakub Tarka, KMST Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzeman Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.12.08, 23:37 To jasne, że nie mamy gospodarza. Krwopiwnicki wiadomo, wycieczki. Nie przypominam sobie żeby zabrał głos w istotnej dla Łodzi sprawie. Referendum, tylko to. Wydaje mi się, że "el presidente" wystarczająco zmobilizował Łodzian do uczestnictwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlfaQ Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 00:05 A ja pytam, czy nikt z UMŁ lub tych grup nie pomyślał nigdy o tym, żeby zorganizować grupy osób, która chodziłaby po naszym mieście i zajmowałaby się wpisywaniem łódzkich zabytków do rejestru. Przecież gdyby poprosić Pana Bonisławskiego i kilku innych historyków łódzkich to z całą pewnością pomogliby w przygotowaniu odpowiedniej listy zabytkowych budynków. I nie byłoby teraz ciągłych dramatów Łodzi, bo inwestorzy NIE MOGLIBY ZROBIĆ NIC BEZ ZGODY KONSERWATORA!!!!!!!!!! A tak przy każdej "okazji" możemy przeczytać w gazetach lub usłyszeć w radiu i tv, że poszczególny na wpół wyburzony budynek dopiero będzie dopiero wpisany do rejestru zabytków!! To jest po prostu NIEDOPUSZCZALNE! Odpowiedz Link Zgłoś
pradziad3 Re: Ultimatum dla władz Łodzi 09.12.08, 00:17 Gość portalu: AlfaQ napisał(a): > A ja pytam, czy nikt z UMŁ lub tych grup nie pomyślał nigdy o tym, żeby > zorganizować grupy osób, która chodziłaby po naszym mieście i zajmowałaby się > wpisywaniem łódzkich zabytków do rejestru. To nie leży w gestii UMŁ, lecz Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków Przecież gdyby poprosić Pana > Bonisławskiego i kilku innych historyków łódzkich to z całą pewnością pomogliby > w przygotowaniu odpowiedniej listy zabytkowych budynków. A od kiedy niby Pan Bonisławski jest historykiem? Na tym polega dramat współczesności: wystarczy się pokazywać w telewizji, by być powszechnie uznanym za eksperta. Otóż Pan Bonisławski ma sporą wiedzę, tego nie śmiem kwestionować, ale w kwestii rangi łódzkich zabytków na pewno nie jest ekspertem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
izabeli Re: Ultimatum dla władz Łodzi 09.12.08, 00:55 Powiedział, co wiedział. spieprzaj pradziadu. Odpowiedz Link Zgłoś
pradziad3 Re: Ultimatum dla władz Łodzi 09.12.08, 01:00 Urocze, mądre, merytoryczne. Aż miło dyskutować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Wojewódzki Konserwator Zabytków to ciota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 01:49 która nie potrafi nic zrobić przed faktem, a tylko płacze jak jakiegoś zabytku już nie ma. Trzyma się tylko kurczowo stołka i boi się zrobić cokolwiek. Kolejny figurant Kropaszenki, nieudacznik, pierdoła ośmieszająca urząd. Tylko dlaczego k...a z naszych podatków? On nawet cieciem nie będzie, bo cieć o swoja posesja dba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba dokladnie! banda ciot, smierdzieli IP: *.lodz.mm.pl 09.12.08, 09:05 i frajerow, mam nadzieje ze kiedys ktos zburzy ich wlasne domy, gnoje smierdzace niech wynosza sie z mojego miasta, pasozyty. oby surowo zaplacili za szkody jakie wyrzadzili temu miastu. JESTESCIE TU OBCY, KU... Z MAGISTRATU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skunk.s Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 09.12.08, 00:43 > A ja pytam, czy nikt z UMŁ lub tych grup nie pomyślał nigdy o tym, żeby > zorganizować grupy osób, która chodziłaby po naszym mieście i zajmowałaby się > wpisywaniem łódzkich zabytków do rejestru. Pomyślał, efektem Czerwona Księga: www.fabrykancka.pl/baza-zabytkow/index.html Swoją drogą zobacz: ludzie z ulicy zaczęli prowadzić własny rejestr zabytków, do następnego wyburzanego pewnie się przypną łańcuchem. Co jeszcze mogą zrobić? Ta sytuacja przypomina stan wyjątkowy, jakaś paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o3r Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 09.12.08, 01:13 Takie listy są już od dawna gotowe. A pomocą dla WKZ mogliby być Społeczni Opiekunowie Zabytków - ale tych póki co brak ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sewerynka Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 01:50 jedno z pism jest skierowane do wojewódzkiego konserwatora z wnioskiem o natychmiastowe wszczęcie procedur wpisu do rejestru wszystkich pozostałych budynków z zagrożonego dalszą rozbiórką terenu i to zależy jedynie od woli konserwatora, którego przecież nic formalnie nie ogranicza trzeba czekać na ruch z jego strony pismo wysłano z tego co wiem także do wojewody z prośbą o wsparcie konserwatora jako podległego jej urzędnika więc konserwator nie może mówić żema trudne warunki do pracy. nic nie stoi teraz na przeszkodzie, żeby pokazał czy jest naprawdę po stronie zabytków ma przcież też wsparcie mieszkańców miasta, co widać nawet po wpisach na forach internetowych czy listach poparcia na wnioskach dla niego 3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakaroni Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.gdynia.mm.pl 09.12.08, 11:24 Gość portalu: AlfaQ napisał(a): > A ja pytam, czy nikt z UMŁ lub tych grup nie pomyślał nigdy o tym, >żeby zorganizować grupy osób, która chodziłaby po naszym mieście i >zajmowałaby się wpisywaniem łódzkich zabytków do rejestr Tez mozesz sie wlaczyc. Mozna wrzucac do Czerwonej Ksiegi, albo tutaj: fotoforum.gazeta.pl/72,2,735,76613728,76613728,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędas Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.uml.lodz.pl 09.12.08, 16:17 Wpisywanie obiektów do rejestru zabytków jest obwiązkiem wojewody a nie jak myśli większośc - prezydenta miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyurzędas Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 17:12 Wpisywanie do Rejestru Zabytków jest obowiązkiem każdego kto odpowiada za obiekt majacy określone wartości. I niestety większośc urzędasów wzorem prezydenta nie poczuwa się do odpowiedzialności za wspólne dobro mieszkańców Łodzi. Niezależnie kto jest włascicielem - prezydent mógłby wiele, tylko musi chcieć. Dlaczego Wojewódzki Konserwator odmówił przekazania uprawnień dla ludzi prezydenta, dopóki nie zmieni sie nastawienie UMŁ do zabytków? W innych Miastach wielka władze posiadaja Miejscy Konserwatorzy - w Łodzi niestety lepiej że tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.12.08, 00:26 Ja powiem tak - mieszkam w tym mieście 33 lata i mam dość postrzegania tego miasta jako robotniczo/włókienniczo niby-zabytkowego. Każdy kto oglądał "Ziemię obiecaną" nie powinien tego dobrze kojarzyć. To prawdopodobnie stąd bierze się pogląd na to że Łodzianie to wyrobnicy i powinni zarabiać 70% stawek warszawskich [wyliczenia firm konsultingowych dla wartościowania stanowisk pracy w dziale informatyki Telekomunikacji Polskiej - realny przykład]. Zastanówmy się - ile da się otworzyć w tym mieście "Manufaktur" ? pewnie z 15 ? ale co z tego wynika ? Może lepiej jeśli zostawić choć trochę z tego co było i pójść dalej do przodu ? Ile można pracować za 60% stawki nie będąc głupszym od rodaków tylko dlatego że mamy "specyficzny" image ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.bu Re: Ultimatum dla władz Łodzi 09.12.08, 20:11 > To prawdopodobnie stąd bierze się pogląd na to że Łodzianie to wyrobnicy i > powinni zarabiać 70% stawek warszawskich Oczywiście, że nie stąd. Poza czynnikami realnymi - czyli niższymi kosztami utrzymania niż w stolicy, przede wszystkim wynika to z niskiej podaży miejsc pracy dla ludzi z wyższym wykształceniem, niskiej podaży miejsc pracy w bardziej zaawansowanych usługach, upadku przestrzeni miejskiej, katastrofie funkcjonalno - przestrzennej. > Zastanówmy się - ile da się otworzyć w tym mieście "Manufaktur" ? pewnie z 15 ? ale co z tego wynika ? Jak to co? Manufaktura zatrudnia setki ludzi, przełamała marazm w dziedzinie zagospodarowania przestrzeni publicznej, odebrała palmę pierwszeństwa Piotrkowskiej, przebojem wdarła się na rynek turystyczny i stałą się najważniejszym łódzkim produktem eksportowym w dziedzinie turystyki. Manufaktura stała się wizytówką miasta, miejscem różnorodnych wydarzeń i pretekstem do powstania kilkudziesięciu pozytywnych artykułów o mieście w prasie krajowej i międzynarodowej, a także przedmiotem kilku opracowań naukowych. TO MAŁO??? > Ile można pracować za 60% stawki nie będąc głupszym od rodaków tylko dlatego że mamy "specyficzny" image ? Odpowiedz sobie, proszę, na pytanie czy taki image rzeczywiście kształtują zabytkowe fabryki, czy raczej puste place po ich wyburzeniach oraz "zagłębie produkcji sprzętu AGD"? Bo "dziwnym trafem" to w zabytkowych fabrykach mieszczą się najbardziej prestiżowe łódzkie biurowce, a Manufaktura jest sporo droższa niż Piotrkowska a mimo to cieszy się powodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
fanfix Ultimatum dla władz Łodzi 09.12.08, 00:28 Mało Wam konkretów i ostrzejszych sformułowań w tym artykule? Zapraszam do obejrzenia dwóch fragmentów wykładu Pana Janiaka zarejestrowanego podczas festiwalu Miastograf:) Jakość taka sobie ale wypowiedzi bezcenne. pl.youtube.com/watch?v=RPtrSZcjUA8 pl.youtube.com/watch?v=2CnyfWiMzQA Odpowiedz Link Zgłoś
izabeli Re: Ultimatum dla władz Łodzi 09.12.08, 01:22 Wreszcie cos drgnęło w tym morzu niemocy! Gratulacje dla wszystkich sygnatariuszy tego listu i Pana jANIAKA za świetny wykład. Może jeszcze cos da się uratować... Mowilam kilka razy na forum, że nie było nigdy tzw. lobby łódzkiego, bo co kto sie z Łodzi wyrwał, to wracał po pół roku i pytał "Co tam u was w Łodzi słychać?". Ze jak taki Kropa był we władzach, palcem nie kiwnął, żeby cos dla tego miasta zrobić. A teraz znowu uchwalił sobie 100.ooo wiecej na swoje ulubione rozrywki, czyli podróże, podróże. Nie mówiąc o wieluuuu innych synach i córkach naszej ziemi... Ja, lud, proponuję jednak to refrerendum - wywalic takiego królika! Na wszystkich królików, przychodzi czas i sromota, niech i ten o tym pamięta. Może nie wszystko stracone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chcę podpisać zgadzam się z przedmówcą! IP: *.toya.net.pl 29.01.09, 23:41 przejdźmy od słów do czynów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
unseen Ultimatum dla władz Łodzi 09.12.08, 01:03 popieram! jeżeli dalej będziecie pozwalali bezmyślnie niszczyć to co buduje klimat i charakter tego miasta to potem nie dziwcie się że "młodzi" tak fatalnie to miasto oceniają i w efekcie często opuszczają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek - USA Ile wziatki dla .............?? IP: *.dyn.optonline.net 09.12.08, 01:21 Wyobrazcie sobie 5 procent od kazdej inwestycji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yappi Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 01:42 Pan wybaczy, że pozwolę sobie zauważyć, iż w Europie Zachodniej (tak, tam, gdzie cywilizacja jest "nieco" do przodu niż w Łodzi) od dziesięcioleci w budynkach zabytkowych z XIX wieku lokuje się funkcje dla specjalistów o wysokich kwalifikacjach, np. ośrodki naukowo-badawcze, przymysłu wysokich technologii czy ośrodki kulturalno-artystyczne. Proszę popatrzeć na przykłady brytyjskie, niemieckie czy hiszpańskie. Jeśli Panu się to kojarzy z "wyrobnictwem" to śmiem się z Panem nie zgodzić. Wyrobnictwem jest natomiast ta niska stawka za tyranie przy produkcji na hali w blaszaku. To jest rozwój miasta XXI wieku? Nie, to jest własnie obecna polityka władz miasta, wpędzających łodzian w XIX wiek, którego Pan nienawidzi. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xexe Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.toya.net.pl 09.12.08, 02:16 ale do czyjej wypowiedzi się ten post odnosi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yappi Re: Ultimatum dla władz Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 12:47 Do tej: Autor: Gość: jkl IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.12.08, 00:26 Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ec-1 Proponuję śledzić sesje Rady Miejskiej 09.12.08, 08:35 "Plan zagospodarowania przestrzennego dla tego kwartału Łodzi jest nie do uchylenia. Został uchwalony przez Radę Miejską, zaakceptowany przez Wojewodę i Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków i przyjęty w dobrej woli; wprowadza także system zabezpieczeń dla zabytków." Proponuję śledzić sesje Rady Miejskiej i bywać grupowo na tych, które dotyczą ustalania potencjalnie niebezpiecznych dla zabytków planów miejscowych. Wymaga to pewnej uwagi i czasu, ale bywa skuteczniejsze niż wnoszenie uwag post factum. Odpowiedz Link Zgłoś