koneser10 08.01.09, 11:28 jednak cuda sie spelniaja - bedzie druga irlandia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BartekP Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.microsoft.com 08.01.09, 11:28 A więc żegnaj Irlandio... W sumie to niewiele się zmieni - i tak trzon zatrudnionych w Dell Limerick stanowili Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Po co zatrudniać Polaków za 2000euro... 08.01.09, 12:47 ...skoro można za 2000zł. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Ile trzeba dopłacić? 08.01.09, 12:51 znajomy_jennifer_lopez napisał: > ...skoro można za 2000zł. ********************************* No i wyszarpać bonusy podatkowe od samorządów. Tym razem polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek A za 10 lat przeniesc sie do Serbii/na Ukraine.. IP: *.sds.uw.edu.pl 08.01.09, 15:41 A za 10 lat, po koncu ulg, zamknac fabryke w Polsce i wyniesc wszystko do Serbii/Ukrainy/Rumunii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurgi Kto by pomyślał… IP: 80.54.22.* 08.01.09, 23:10 Kto by pomyślał, że Polacy wyjeżdżając z Irlandii zabiorą ze sobą fabryki, hahaha. ___________________ my.opera.com/Jurgi/ Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Tusk spełnił obietnicę ;) 10.01.09, 10:19 Irlandia w Polsce :D Mamy cud! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: A za 10 lat przeniesc sie do Serbii/na Ukrain IP: *.toya.net.pl 14.01.09, 00:51 I wtedy bedzie irlandia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prorok Będzie dobrze. IP: *.aster.pl 08.01.09, 11:34 Za rok nikt w Polsce nie będzie pamiętać o kryzysie. PKB 2009 +3% W drugiej połowie roku pierwsze oznaki ożywienia w sektorze finansowym i na giełdach, w 2010 powrót na ścieżkę szybkiego wzrostu gospodarczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Będzie dobrze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 11:41 Powialo optymizmem! Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysio Re: Będzie dobrze. IP: 217.153.8.* 08.01.09, 11:46 a na jak długo przenoszą tę produkcję do Łodzi? I- czy jak rynek sie podłamie- nie pozbędą się tej fabryki? Bo na razie cieszymy się, że coś przenoszą. Nie jestem malkontentem, ale przenoszenie produkcji to taki nieustający proces... A outsourcowanie skłądania laptopów np. może okazać się jeszcze tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Będzie dobrze. 08.01.09, 12:08 "dlugosc zycia" tego typu fabryk to 10 do 15 lat. Zalezy od kosztow w danym kraju i podatkow. Ale zawsze to cos, zatrudnienie dla 2 tys ludzi, troche zlecen dla firm kooperujacych, ktore tez zatrudniaja innych ludzi. Dobre jest tez, ze tego typu firmy placa regularnie skladki na ubezpieczenia spoleczne, co dla Polski z jej z niepropocjonalnie wysoka liczba emerytow i rencistow jest pozyteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re: Będzie dobrze. 08.01.09, 15:32 Oj bedzie tanio, bedzie tanio. Tak sie to robi. Nie wiem z czego sie tu cieszyc. Przeciez tu chodzi wylacznie o wyzysk i ulgi podatkowe. Ludzie, zacznijcie wreszcie sami cos robic bo bedziecie do konca zycia za marny grosz zap..c. Ech szkoda gadac. Ta Unia to naprawde skarb ... dla koncernow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: Będzie dobrze. IP: *.xdsl.centertel.pl 09.01.09, 00:36 Aby coś robić samemu, musi być ktoś, by ich usługi/produkty kupił. Takie firemki z cyklu "nie daj się" są mądre, bo przyssały się do dużych firm. Jak zostaną same na rynku - nikt nie będzie chciał ich usług... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zimny forumowicz Re: Będzie dobrze. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 11:45 A za dwa lata w tym samym miejscu i na tym samym czerwonym pasku przeczytamy Dell zamyka w Łodzi , przenosi się do Baku Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz oczywiście! 08.01.09, 11:52 albo i pod Ułan Bator! I dopiero będzie larum! Ludzie stracą miejsca pracy, nikt nie zwróci za infrastukturę, za ulgi podatkowe (dla tak wspaniałego INWESTORA) oraz za zasiłki dla nowych bezrobotnych! RZĄD POLSKI będzie musiał pomóc! A z czego - z mojej (i innych naiwniaków płacących podatki) kieszeni. Trzeba będzie wydłużyć wiek emerytalny do 80 lat! Mój dziadek (przedwojenny biznesmen) mawiał: Pracować i wydawać trzeba U SIEBIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adso Re: oczywiście! IP: *.bremultibank.com.pl 08.01.09, 12:24 Brawo dla Tego Pana! Zawsze musi być źle! Toż to prawdziwy Polak - zawsze niezadowolony! Tak trzymać, a wieku emerytalnego (nawet na pomostówce) nie dożyjesz, bo się na wrzody i nerwicę wykończysz, a my przejemy Twoje składki emerytalne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixer Nic dziwnego. Za oknem mam - 10 stopni IP: *.icpnet.pl 08.01.09, 17:02 Ale i tak wiem że Polska to kraj quasi-afrykański pod względem zarobków. A myślę że pracownicy wcale nie gorsi niż ci w Irlandii... Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Dobre wieści dla Łodzi? Nie sądzę! 08.01.09, 11:47 Dell po prostu tnie koszty. Kiedy Łódź będzie za droga (już niedługo) Dell przeniesie interes gdzie indziej. Już sie przygotowuje do ewakuacji z Łodzi tworząc montownie w Afryce i Europie Wschodniej. Nie ma się czym podniecać. Odpowiedz Link Zgłoś
zuq1 Co będzie, to będzie... 08.01.09, 12:11 ...na razie cieszmy się tym, że do miasta Óć popłynie praca i kapitał, a czy Polska będzie na produkcję za jakiś czas za droga, będziemy się martwić później. Twoje twierdzenie jest mniej więcej takie jak zdanie: "Nie rzucam palenia, bo na coś trzeba umrzeć" albo "Po co pracować, skoro i tak wydam zarobione pieniądze?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Co będzie, to będzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 15:26 a co? nie racja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Dobre wieści dla Łodzi? Nie sądzę! IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.09, 12:37 W Irlandi byli az do teraz, gdy ten kraj jest jednym z najbogatszych na swiecie, wiec w Lodzi mogą troche pobawic jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha-ha-ha Re: Dobre wieści dla Łodzi? Nie sądzę! IP: *.tueuropa.pl 08.01.09, 14:00 Czyli wolałbyś, żeby nie przenosił produkcji do Łodzi? Ja wolałbym nawet na miesiąc - bo to byłby miesiąc produkowania i zatrudniania ludzi. Płacenia VATu ZUSu i podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
turbodizel Dell w Łodzi. Następny przystanek: Ułan Bator? 08.01.09, 11:48 Łódź - pamiętacie Ziemię Obiecaną? Historia kołem się toczy. Pozdrawiam, Bernie Madoff, Junior. Odpowiedz Link Zgłoś
wasa20 Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! 08.01.09, 11:48 Pesymiści :) Fabryka w Łodzi to najnowsza fabryka Della, przenoszą to produkcję laptopów na całą Europę i Afrykę. Do tego sam proces ma trwać prawie rok, będzie dobrze. I pewnie około 1.500 nowych miejsc pracy Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! 08.01.09, 12:07 A dla kogo te 1500 miejsc pracy? Dla podających płytki do robotów po 3 dniowym przyuczeniu. Bo przecież nie dla inżynierów! Ludzie są potrzebni Dellowi jako bezmyślna siła robocza - i nie będzie w nich inwestował (poza kursami wbijania na pamięć obowiązujących procedur). Wiedzę zostawi u siebie - nie będzie się przecież wiązał z jakąś tam Polską (a gdzie ta "Lodz" leży - aha, nad Wołgą!). Jak się przestanie opłacać (albo cofną ulgi) - ty dyla i tyla! A załoga - "za darmo nie robili!" (Reymont - "Ziemia Obiecana") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada pajacu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 14:02 aby ci zwykli pracownicy podawali płytki (za 2 tys. netto) to musi być obsługa - głownie informatyków i elektroników!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buracino Re: pajacu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 19:40 tych sie wezmie za 2200 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: pajacu IP: *.xdsl.centertel.pl 09.01.09, 00:44 Informatyk to będzie sobie siedział w Bangalore w Indiach. I stamtąd nadzorował system. Elektronik - po co? Simatica nadzoruje dipl. ing. w Berlinie za 5000 eurasków. Polak ma tylko sprzedać jego wynalazki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emmm Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.chello.pl 08.01.09, 22:34 no co za malkontent. zawsze trzeba sobie ponarzekac, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.555.pl 09.01.09, 00:43 I zwróćcie uwagę na to, że zaraz ogłoszą kłopoty i wszyscy zaczną zarabiać 1500 zł, albo i mniej. To pewien standart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zmywak Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.nrth.cable.ntl.com 08.01.09, 12:05 A moze wkoncu przekonali sie ze nie ma lepszych pracownikow od Polakow nie wazne na jakim stanowisku. Jak myslicie kto znajdzie w Polsce zatrudnienie ? I to na wyzszych stanowiskach ? Emigranci. Drodzy Polacy nie boic sie powrotu Zmywakow? Bo ja pomalu bym juz sie zaczal bac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolig Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.acn.waw.pl 08.01.09, 18:41 Bac sie? Dobrzy fachowcy to nie ruszaja sie z Polski bo nie musza. Chyba ze na krotki kontrakcik turystyczno-krajoznawczy ze stawka kilkuset euro za dzien Pytanie czy fabryka w Łodzi bedzie potrzebowac dobrych specjalistow czy brygadzistow ze znajomoscia irlandzkiego Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Łódź jest lepsza logistycznie niż Limerick! 08.01.09, 12:07 Nie tylko koszty pracy decydują. Z Łodzi szybciej i taniej wysłać produkty do krajów europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Łódź jest lepsza logistycznie niż Limerick! 08.01.09, 12:09 Pewnie - najlepiej wysyłać POCZTEXEM! Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Dell wybudował wielkie centrum logistyczne... 08.01.09, 12:28 ... obok fabryki. Życzę wszystkim polskim producentom takiego zaplecza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tgolab Re: Dell wybudował wielkie centrum logistyczne... IP: 138.32.176.* 08.01.09, 13:52 Male sprostowanie. Dell nie wybudowal centrum logistycznego obok fabryki tylko firma Panattoni Poland, bo zwietrzyla ze moze na tym zarobic. Bylem inzynierem tam i fakty tak wygladaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironlord Re: Łódź jest lepsza logistycznie niż Limerick! IP: *.toya.net.pl 08.01.09, 16:10 Gość ma rację, a ty jesteś dzieciuch jesteś czyli tzw. siuśmajtka. idź straszyć inne fora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcino A czy to nie jest przypadkiem tak, IP: 92.244.56.* 08.01.09, 12:10 ze oni juz teraz maja problem ze znalezieniem odpowiedniej ilosci pracownikow w Lodzi? Obilo mi sie o uszy, ze placa tak slabo, ze ludzie, ktorzy tak tlumnie walili na poczatku, olali ich.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phi Re: A czy to nie jest przypadkiem tak, IP: *.toya.net.pl 08.01.09, 14:35 bo taka jest prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: 86.47.56.* 08.01.09, 12:10 15 % bezrobocia, wyzsze niz w Polsce? na razie jest 1,5 % po co gadac takie bzdury? M&S zamyka sklepy w UK ale nie w Irlandii. kazdy przyklad mozna obalic, oczywistym jest w kazdym kraju w mniejszych osrodkach jest mniej pracy. jest kryzys, ale wg wskaznikow pod koniec roku gospodarka stanie na nogi a polska padnie - i co beda pisac antyemigracyjni oszolomi? i jeszcze jedno-w Irlandii utrata pracy oznacza € 200 zasilku na miesiac bezterminowo, oplate za wynajem domu badz zamrozenie kredytu, darmowa sluzbe zdrowia i pare innych dodatkow, ciagle niestety bedacy w Polsce w sferze marzen. Chcemy budowac druga Irlandie czy obrzucac blotem ludzi w niej mieszkajacych i ktorzy byc moze wroca z kasa i zainwestuja w kraju? Irlandczycy, ktorzy przed laty wyjechali z kraju byli witani jako inwestorzy, Polacy traktowali sa jak zdrajcy i tchorze. Ja tego nie pojme ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hh Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 12:23 To powiedz mi, gdzie w poniższym linku widzisz 1,5%? www.cso.ie/statistics/sasunemprates.htm Odpowiedz Link Zgłoś
zbukov Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! 08.01.09, 13:58 spokojnie, nikt nie zamierza obrzucać błotem. osobiście nie cieszę się też z zamknięcia fabryki w Irlandii, ale nie zamierzam też płakać z powodu powiększenia oddziału w Łodzi. zastanawiam się czy np. Irlandczycy, którzy stracą prace w tym zakładzie mogliby starać się o te same stanowiska w Polsce. w końcu naszych rodaków przyjęto tam z otwartymi ramionami. ps. widzę, że piszesz z Éire, więc możesz nie być na bieżąco - rząd już nie chce budować drugiej Irlandii ;) ps2. nie sugeruj się tym, co o naszej emigracji wypisują forumowe trolle, większość ludzi tak nie myśli, bo sami mają znajomych lub rodzinę w jukeju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: 91.192.77.* 08.01.09, 14:05 "utrata pracy oznacza € 200 zasilku na miesiac bezterminowo, oplate za wynajem domu badz zamrozenie kredytu, darmowa sluzbe zdrowia i pare innych dodatkow" ok wiec to oznacza ze szybciej padnie im ten socjalizm. Dzisiaj kazdy glowkujacy inwestor po takim kryzysie nawet nie wezmie Irlandii pod uwage z takimi zarobkami, kosztami i socjalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaT Do Irlandii wyjechali przeważnie gołodupcy IP: 217.98.64.* 08.01.09, 14:15 Absolwent prawa czy innej socjologii stoi przy maszynie i składa komputery. Wg mnie dobrze wykształcony człowiek, mistrz w swoim fachu wyjeżdzać nie musi,bo w Polsce zarobi tyle samo( uwzględniając koszty życia ). Jeżdżę do Irlandii na urlopy i widzę tych mamutów, dla których szczytem marzeń to samochód, duży telewizor, konsola do gier i modne ciuchy ewentualnie cieszą się z 200 euro zasiłku i darmowej chaty. Ci,którzy prawie wszystkie zarobione pieniądze muszą przeznaczyć na bieżący wikt i opierunek. Ale ile można żyć w 6 osób w mieszkaniu ? I taki kwiat biznesu wróci do Polski inwestować pieniądze ? Hahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 888 gołodupcy to raczej w PL zostali ;)) IP: *.lns5-c8.dsl.pol.co.uk 08.01.09, 20:26 Pensje minimalne: Ukraina - 50 Euro miesiecznie (po podwyzce, 1 dec 2008) Polska - 317 (po podwyzce, jan 2009) UK - 1200 ? Irlandia - 1500 ? cos kolo tego... i to nikt!!! z moich znajomych nie zarabia nawet w okolicach minimum. Przestan o tych 'specjalistach' bo juz wszyscy wyjechali, obecni 'spece' to 2-ga albo 3-cia liga zapychajaca dziury w polskich firmach po ciagle wyjezdzajacych. bylem w grudniu, ... nic ZNACZACEGO sie nie zmienilo w PL od konca lat 90'tych. ''Wg mnie dobrze wykształcony człowiek, mistrz w swoim fachu wyjeżdzać nie musi,bo w Polsce zarobi tyle samo'' oj dziecko, dorosniesz to zobaczysz. jak skonczysz te jakas informatyke i dostaniesz 7pln/h za 10h dziennie w JAVA albo C++. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironlord Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.toya.net.pl 08.01.09, 16:17 To jest taka mentalność polaczka. Bardzo powszechna choroba w Polsce. Szczerze powiedziawszy aż dziw bierze że jest jeszcze taki kraj Polska i mieszkają w nim Polacy gdyż jedynym celem Polaka jest niszczyć wszystkich co coś mają. Nieważne co, nieważne jak ważne że skoro ktoś ma coś czego ja nie mam to należy go ukarać. Najlepszym przykładem chorego jest nasz obecny prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
dj28 Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! 09.01.09, 14:45 niestety, ta mentalność chyba się nie zmieni, kiedy wreszcie Polacy zaczną myśleć "co mogę zrobić lepiej aby mieć lepiej" a nie "co ten sk... ukradł, że się dorobił" LUDZIE ZMIEŃCIE MENTALNOŚĆ, co do zarobków za granicą, u nas specjalista (prawdziwy a nie z dyplomem) zarabia ok. 3000 PLN netto, więc nie wiem czy w Irlandii zarabiając 1500 euro miałby lepiej, BEZ DEMAGOGII !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vergere Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.ntlworld.ie 08.01.09, 20:36 dokładnie 204,35 euro ale na tydzień!!!! a nie na miesiąc no i państwo płaci mi za mieszkanie jako bezrobotnemu :), pracowałem w dellu a teraz siedzę tu na bezrobociu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.mysmart.ie 09.01.09, 02:13 Po pierwsze na pewno nie 1,5%; po drugie 200 euro na tydzień; po trzecie - za wynajem jest tylko dopłata a nie pokrycie całości; po czwarte nie bezterminowo tylko na 13 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theaksie Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: 199.64.72.* 13.01.09, 10:18 Mysle ze to zawiść. Ciężko wielu osoba sie przestawic i zrozumiec ze pracuje sie dla pieniedzy a nie dla idei. Jezeli pracując za granica mógł ktos wejsc w posiadanie kapitału potrzebnego np do załozenia czegos swojego szybciej to wyjazd ma sens. Ja zostałem bo udało mi sie znalesc dobra stablina prace i moge sobie pozwoic na mieszkanie dobry młody samochod i wakacje All inclusive, ale wielu moich zdolnych kolegów zostało mimo ciężkiej sytuacji materialnej nie z powodu „patriotyzmu” ale z wielu innych przyczyn (brak motywacji, marazm, dziecko itp.). Niestety takiej pracy dobrze płatnej niema za duzo w Polsce a Warszawka nie jest wstanie wchłonąć wszystkich z ambicjami a bez układów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wracam do Polski Wilki cud donka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 12:16 a tak się śmiali pisuary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: 193.201.167.* 08.01.09, 12:16 >Do łódzkiej fabryki Dell przeniesie znaczną część montażu laptopów, serwerów i notebooków. A mi się całe życie wydawało, że laptop i notebook to to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: 77.236.9.* 08.01.09, 13:36 > A mi się całe życie wydawało, że laptop i notebook to to samo... A jak długo żyjesz? Bo kiedyś był podział na większe laptopy i mniejsze notebooki, więc mogło Ci się kiedyś źle wydawać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: 193.201.167.* 08.01.09, 15:53 To chyba w czasach Eniac'a:) Odpowiedz Link Zgłoś
dj28 Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! 09.01.09, 14:47 Łó=oś co pisał ten artykół nie odróżnia laptopa, serwera i desktopa - no cóż wąska specjalizacja, gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doni Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: 212.160.235.* 08.01.09, 12:18 jeszcze więcej badziewia z Łodzi na rynku...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż Dell Łódź to zwykła prosta montowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 12:20 Bardzo łatwa do przeniesienia gdziekolwiek na świecie gdzie jest tania siła i w miarę sprawne manualnie murzyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.mysmart.ie 08.01.09, 12:22 no to facet juz jest odpalony przez chlopakow z mojros albo sout hill:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss baardzo dobre posunięcie, a jak przez kogoś.. IP: *.toya.net.pl 08.01.09, 12:24 baardzo dobre posunięcie, a jak przez kogoś przemawia pesymizm, to jest pewnie z Warszawy. Kiedy w końcu lobby warszawskie przestanie dusić Łódź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss lodz zawsze pacholkiem warszawy IP: *.bel.vectranet.pl 08.01.09, 13:40 w warszawie fabryk sie nie buduje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacus Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.09, 12:28 ... część przeniesiona zostanie także do fabryk w Europie Wschodniej i Afryce. Czyli do Lodzi i Mogadiszu !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakochany Szekspir Kocham Łódź! IP: 195.136.20.* 08.01.09, 12:46 Viva Lodz! Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Ktos wie jakie maja zarobki? 08.01.09, 12:50 No i to jest polskie spojrzenie na gospodarke. W normalnym kraju oplaca sie doplacic, aby powstaly miejsca pracy w sektorze wysokich technologii, chociaz doplata to zle slowo. Tak naprawde bogaty placi wielokrotnie wiecej i tak. Raz, ze otrzymuje mniej swiadczen socjalnych. Dwa kwoty wolne od podatku sa dla niego procentowo mniejsze. Trzy placi procentowo wieksze podatki. Cztery wiecej zarabia i wiecej wydaje. Natomiast mamy w Polsce takie podejscie, ze szczytem marzen jest robota, ktora byle Chinczyk morze zrobic, no i takie zarobki sie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exEMR Re: Ktos wie jakie maja zarobki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 20:15 pracowalem u nich przez ostatni rok, mialem grade a5, srednio 3,5k na lape. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eternal Re: Ktos wie jakie maja zarobki? IP: *.plus.com 09.01.09, 01:04 Czyli pewnie 1/5 tego co w Irlandii, koszt biletu lotniczego EUR 20 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.09, 12:56 To są skutki wysokich płac na wyspach. Nie pocieszajmy się , my też jesteśmy tylko na jakiś czas, następnie , Ukraina i Bagladesz. Odpowiedz Link Zgłoś
elpik Re: Dell zamyka się w Limerick i idzie do Łodzi! 08.01.09, 14:05 Jeżeli w Polsce będą zamykać fabryki z powodu zbyt wysokich płac to nic tylko się cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzl zapraszamy do Lublina !!!! tu jest lepiej !!! IP: *.chello.pl 08.01.09, 13:08 lepszy intees Dell zrobi w Lublinie bo to miasto ma największe pespektywy w Polsce ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: zapraszamy do Lublina !!!! tu jest lepiej !!! IP: *.wincor-nixdorf.com 08.01.09, 14:08 Jak Lublin doczeka się autostrady to pogadamy. Bo na razie Łódź już ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: zapraszamy do Lublina !!!! tu jest lepiej !!! IP: 212.160.240.* 08.01.09, 14:24 Dodałbym jeszcze jakichkolwiek sensownych dróg, jakiegokolwiek lotniska i jakiejś sensownej Politechniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal.74 Re: zapraszamy do Lublina !!!! tu jest lepiej !!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.01.09, 01:34 A ta PL (Politechnika Lubelska) to niby nie-sensowna? Wypraszam sobie. Absolwent. PS Lotnisko w planach, trasa expresowa Wwa-Lub niewiadomo - ask Donek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FL Re: zapraszamy do Lublina !!!! tu jest lepiej !!! IP: *.axelspringer.pl 08.01.09, 14:45 Przede wszystkim to niech się najpierw Wawa doczeka a nie Lublin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af nie doczeka sie jesli sie nie dopracuje... bez txt IP: 89.6.33.* 08.01.09, 16:13 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: zapraszamy do Lublina !!!! tu jest lepiej !!! IP: 212.160.240.* 08.01.09, 14:23 Lublin wieksze perspektywy buhahahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: zapraszamy do Lublina !!!! tu jest lepiej !!! IP: *.chello.pl 08.01.09, 20:35 za to Łóź ma pogromne perspektywy.... duże i najbrzydsze miasto w którym nic się nie dzieje, ludzie pracują w Waszawie i codziennie dojeżdżają 100km, zapomniane i daleko w promocji za innymi miastami... Lublin jest piękny i ogromnie atrakcyjny dla turystów, budowana jest droga ekspresowa (DARMOWA!!!) do Warszawy i do Rzeszowa, Białegostoku i Lwowa, budowane jest najnowocześniejsze w Polsce Lotnisko międzynarodowe, jest tu od roku Specjalna Strefa Ekonomiczna, w której inwestują zagraniczne firmy, jest POLITECHNIKA LUBELSKA, która dzięki unijnym dotacjom bardzo się szybko rozwija i unowocześnia, są 4 uniwersytety, kilka szkół wyższych i tylko 160 km do granicy z Ukrainą (która kiedyś wstąpi napewno do UE) i Białorusią... mało???!!!! jak Ukraina wstąpi do UE to Wrocek straci znaczenie i wszystko właśnie do Lublina i Rzeszowa się przeniesie :) bo niby po co inwestować tam gdzie drogo i przereklamowany obraz miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pająk chwat Dobrze dla Della, źle dla innych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 13:44 Za 2 lata, dell się przeniesie na ukrainę i wszyscy będą płakać jaka to zła firma. A im tylko chodzi o cięcie kosztów i wykresy, dla nich Irlandia, Polska, Bangladesz to wszystko jedno, ważne gdzie jest tania siła robocza.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsument to był ostatni komputer della który kupiłem IP: *.zone4.bethere.co.uk 08.01.09, 13:46 no, chyba, że cenę też obniżą proporcjonalnie do jakości. Odpowiedz Link Zgłoś