piotrek.z.balut 11.11.03, 23:54 Są tu tacy? Ja nie jestem patriotą. Nie zginąłbym za Ojczyznę. Nie walczyłbym o pokój. Choć jestem pokojowo nastawiony. Mógłbym oddać życie za bliską osobę, ale nie dla idei. A Wy? Jak bardzo czujecie się patriotami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gray Re: PATRIOCI! 12.11.03, 02:02 ja też bym tak nie zrobił. może nie mam powodów, żeby kochac ten kraj a może coś innego... a jak reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
najtis Re: PATRIOCI! 12.11.03, 08:49 piotrek.z.balut napisał: > Są tu tacy? > Ja nie jestem patriotą. > Nie zginąłbym za Ojczyznę. > Nie walczyłbym o pokój. > Choć jestem pokojowo nastawiony. > > Mógłbym oddać życie za bliską osobę, ale nie dla idei. > > A Wy? =================== A kogo to obchodzi,czym ty jestes a czym nie? I czy wogole ktokolwiek potrzebowal by Ciebie?O tym nie pomyslales,ze moga Cie ci inni olac tez? > Jak bardzo czujecie się patriotami? > Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: PATRIOCI! 12.11.03, 11:04 najtis napisał: > A kogo to obchodzi,czym ty jestes a czym nie? I czy wogole ktokolwiek > potrzebowal by Ciebie?O tym nie pomyslales,ze moga Cie ci inni olac tez? a zadałeś te pytania w stosunku do własnej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
najtis Re: PATRIOCI! 12.11.03, 11:16 gray napisał: > najtis napisał: > > > A kogo to obchodzi,czym ty jestes a czym nie? I czy wogole ktokolwiek > > potrzebowal by Ciebie?O tym nie pomyslales,ze moga Cie ci inni olac tez? > > a zadałeś te pytania w stosunku do własnej osoby? =========================== Po prostu nie zadaje takich pytan innym na ktore potrafie i odpowiadam sobie sam,Tobie natomiast nie zadalem pytania ktore sam powinienes sobie zadac- czyzby Cie ktos w tym kraju trzymal na lancuchu?- Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: PATRIOCI! 12.11.03, 11:39 najtis napisał: > gray napisał: > > > najtis napisał: > > > > > A kogo to obchodzi,czym ty jestes a czym nie? I czy wogole ktokolwiek > > > > potrzebowal by Ciebie?O tym nie pomyslales,ze moga Cie ci inni olac t > ez? > > > > a zadałeś te pytania w stosunku do własnej osoby? > =========================== > Po prostu nie zadaje takich pytan innym na ktore potrafie i odpowiadam sobie > sam, aha, sam sobie odpowiedziałeś... no i jaka była ta odpowiedź? dowiedziałeś się czy kogokolwiek obchodzi kim jesteś i czy ktoś cię potrzebuje? w sumie dobra metoda na uspokojenie - samemu odpowiedzieć na pytania kierowane bynajmniej nie do siebie... :> > Tobie natomiast nie zadalem pytania ktore sam powinienes sobie zadac- > czyzby Cie ktos w tym kraju trzymal na lancuchu?- oh, jakie to typowe. odpowiem pytaniem: a czy w tym momencie masz warunki żeby sobie wyjechać i jakoś się urządzić za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: PATRIOCI! 12.11.03, 11:18 super wątek, Piotrek. Wreszcie jakiś sensowny temat, o którym warto i powinno się podyskutować. Dlaczego tak mało wpisów? Coraz częściej słyszy się o zaniku patriotyzmu wśród Polaków. Trochę mnie te narzekania denerwują, trochę nudzą. Ale może coś w tym jest? Wreszcie dzięki Tobie zrozumiałam o co chodzi. Czy patriota musi ginąć za ojczyznę? Jeśli tak - to nie jestem patriotką i nie chcę nią być. Znacznie więcej można zrobić żyjąc, niż leżąc parę metrów pod ziemią przyciśniętym tablicą z szumnym napisem. Można na przykład kupować polskie produkty wspierając polskich wytwórców, można tworzyć lub wspierać polską kulturę, można uczciwie płacić podatki wspierając państwową kasę, można zachowywać się godnie i uczciwe zagranicą, poprawiając image Polaka, można... można robić całą masę rzeczy dla dobra Polski i Polaków. A wieszać flagi narodowe? Odmieniać słowo "patriotyzm" przez wszystkie przypadki? Wycierać sobie gębę słowem "ojczyzna"? To puste, nic nie znaczące, łatwe dla każdego wycirucha gesty. Czy oddałabym życie za ojczyznę? Nie wiem. I nie chcę wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: PATRIOCI! 12.11.03, 11:37 Bardzo mądre słowa Kropeczko. Podpisuję się wszystkimi odnóżami. Myślę, że są tu troszkę dwie różne sprawy. Po pierwsze patriotyzm. I tu faktycznie można za Ojczyznę ginąć - i oby nie przyszło nam żyć w takich czasach, w których trzeba to robić i można dla Ojczyzny żyć - i robić to, co można aby ona rozwijała się i kwitła. I druga rzecz - manifestowanie patriotyzmu lub wstydzenie się go. Pamiętam moje zdziwienie w Danii, gdzie przy każdym domu stoi maszt na którym wisi duńska flaga. I nikt nie mówi, że to obnoszenie się z patriotyzmem ani nikt się nie wtydzi. I nie wiem dlaczego u nas wywieszenie flagi postrzegane jest jako coś niewłaściwego. Yaa wczoraj oglądałem z Yasiem zmianę warty i uroczystości 11-listopadowe. Odpowiedziałem na 2 tysiące pytań a potem (na życzenie Yasia) siedzieliśmy i kleiliśmy z papierków flagę polską. I myślę, że zrobiliśmy dobrze. I dla Yasia i dla mnie i chyba dla Polski też. Pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
najtis Re: PATRIOCI! 12.11.03, 11:37 kropka napisała: > super wątek, Piotrek. Wreszcie jakiś sensowny temat, o którym warto i powinno > się podyskutować. Dlaczego tak mało wpisów? > Coraz częściej słyszy się o zaniku patriotyzmu wśród Polaków. Trochę mnie te > narzekania denerwują, trochę nudzą. Ale może coś w tym jest? > Wreszcie dzięki Tobie zrozumiałam o co chodzi. > Czy patriota musi ginąć za ojczyznę? Jeśli tak - to nie jestem patriotką i nie > chcę nią być. Znacznie więcej można zrobić żyjąc, niż leżąc parę metrów pod > ziemią przyciśniętym tablicą z szumnym napisem. Można na przykład kupować > polskie produkty wspierając polskich wytwórców, można tworzyć lub wspierać > polską kulturę, można uczciwie płacić podatki wspierając państwową kasę, można > zachowywać się godnie i uczciwe zagranicą, poprawiając image Polaka, można... > można robić całą masę rzeczy dla dobra Polski i Polaków. > A wieszać flagi narodowe? Odmieniać słowo "patriotyzm" przez wszystkie > przypadki? Wycierać sobie gębę słowem "ojczyzna"? To puste, nic nie znaczące, > łatwe dla każdego wycirucha gesty. > Czy oddałabym życie za ojczyznę? Nie wiem. I nie chcę wiedzieć. ================= I to jest to,pytania na ktore szuka sie odpowiedzi,slowa wywazone,sprawa uczciwie postawiona a nie dywagacje na temat czy "pokoj" to tylko z golabkami z mirtem w dziobie na tle bialo-czerwonym czy tez miejsce do spania. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: PATRIOCI! 12.11.03, 12:11 :-) Bawi mnie zwrot "walka o pokój". To jakieś pomylenie z poplątaniem. No bo "walka" czy "pokój"? Przykładem tego zwrotu jest obecna wojna w Iraku. Podobno o pokój właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: PATRIOCI! 12.11.03, 12:16 o pokój? a ja myślałem, że o to: www.fun.from.hell.pl/2003-02-19/bush-oil.jpg ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: PATRIOCI! 12.11.03, 21:53 Te wszystkie walki o pokój przypominają mi hasło z lat 60-tych, powtarzane w związku z wojną w Iraku: "Bombing for peace is like fucking for virginity": www.inner-outerpeaceproject.net/Peace%20March%20Images.htmPozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
yaa Re: PATRIOCI! 12.11.03, 21:55 Ups. Oczywiście miało być: www.inner-outerpeaceproject.net/Peace%20March%20Images.htm ;-)))))) Pozdrawiam Yaa Odpowiedz Link Zgłoś
vladip Re: PATRIOCI! 16.11.03, 16:42 czasem jest tak że ktoś napisze coś takiego że każda następna wypowiedź będzie tylko powieleniem super podsumowania dla mnie takim postem w tym wątku jest to co napisała kropka ale dodam tylko że być bohaterem w czasie pokoju, gdzie swoje zmagania ograniczyć można wyłącznie do codziennych działań i do tego żeby być po prostu dobrym człowiekiem jest znacznie trudniej niż w jakichś sytuacjach ekstremalnych. no i trzeba liczyć się z tym że większość tego nie doceni a najprawdopodobniej będzie rzucać kłody pod nogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxrak Re: PATRIOCI! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 16:59 Jest taki zespół ,który napisał pewną piosenkę ,a w niej taki fragment: "wszyscy walczą o pokój ,aż się leje krew"... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Maxrak! Z nieba mi spadasz! :-) 17.11.03, 00:54 szukałam tej piosenki i nie znalazłam. Czyja jest? Znasz tekst? Możesz zacytować? Prosze, mam szansę wygrać zakład :-) Odpowiedz Link Zgłoś