Dodaj do ulubionych

źle zaparkowane samochody!!

15.03.09, 16:00
pod blokiem notorycznie jakis baran parkuje swoje auto na chodniku
blokując przejście, pisałem do straży miejskiej, ale mozecie sie
domyśleć z jakim efektem. Kto wie co można zrobić zeby służby
miejskie ukarały kierowce?? Zrobiłem zdjęcia samochodu więc
mam "dowód", ale co dalej? jak walczyc z tym jakże częstym
zjawiskiem w całym mieście?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: źle zaparkowane samochody!! IP: 67.159.5.* 15.03.09, 16:08
      A czy tam obowiązują przepisy kodeksu drogowego? Bo jak nie obowiązują to nic
      nie zrobisz. Ew. na innym forum ktoś młotkiem polecał traktować takie auta i
      chyba to jedyna recepta jak się okazuje.

sites.google.com/site/osiedlowyruchdrogowy/
      Jeśli jest to strefa zamieszkania to w żadnym razie nie zgłaszaj tego problemu
      do akcji Wspólne osiedla :)

sites.google.com/site/osiedlowyruchdrogowy/jak-to-na-retkini-bylo
      Pozdrawiam.
      • Gość: zly Re: źle zaparkowane samochody!! IP: *.lodz.mm.pl 15.03.09, 16:09
        Mlotkiem to sie walnij w głowe!
        • Gość: michal Panie zły! IP: 67.159.5.* 15.03.09, 16:39
          Złość piękności szkodzi!
          • Gość: rachiuciachu panie Michal IP: *.lodz.mm.pl 15.03.09, 17:38
            Ponawiam apel o walniecie sie mlotkiem w czółko. Bo ja walniesz w
            samochod to bedziesz przestepca, jakbys nie wiedzial.
            • Gość: panmichal Re: panie Michal IP: 67.159.5.* 15.03.09, 18:34
              A co? Boisz się o swój samochód może? Nie bój się - ja nie walnę, ale inni już
              piszą, że tak robią. I wcale nie jest to takie trudne do zrozumienia, że mają
              dość bierności służb prawnych.
            • Gość: matka2kangurow Re: panie Michal IP: *.austin.res.rr.com 15.03.09, 19:26
              Jakie rozwiazanie proponujesz kolego?Zakladam,ze nie jestes jednym z
              tych chamow utrudniajacych zycie innym i masz jakies lepsze czyli
              skuteczniejsze rozwiazanie?
              • Gość: dobry Re: panie Michal IP: *.lodz.mm.pl 15.03.09, 19:37
                Kazdy widzi tylko swoj czubek nosa. Kierowca moze miec setki waznych
                powodow, ze zaparkowal w takim miejscu a nie innym i moga to byc
                wazniejsze powody od tego, ze musisz ominac 2 metry samochód.

Zwracanie uwagi kierowcom zaczałbym od wybudowania wiekszej liczby
                parkingow, zeby bylo gdzie parkowac. Z gory dziekuje za odpowiedzi
                ekologicznie zaangazowanych, ze "trzeba bylo nie kupowac samochodu i
                jezdzic tramwajem".
                • nefnef Re: panie Michal 22.03.09, 00:10
                  W wielu przypadkach można zaparkować tak, żeby innym życia nie utrudniać. Jeśli
                  nie jesteś inwalidą to i przejść się możesz 50 czy nawet 100 metrów.
                • Gość: Kaczus (Tomek) Re: panie Michal IP: 78.8.192.* 22.03.09, 09:22
                  Zaparkuj na chodniku w Niemczech - tam zobaczysz, jak powinny działać służby i
                  gdzie mają oni setki powodów kierowcy...
                • Gość: sloven Re: panie Michal IP: *.toya.net.pl 22.03.09, 09:36
                  Dla mnie nie ma wytłumaczenia w stylu - brak miejsca. Miejsce się znajdzie zawsze tak by nie przeszkadzać innym. Druga strona medalu to spółdzielnie mieszkaniowe, które mają w d... swoich lokatorów. Czas pogonić towarzystwo do tworzenia darmowych parkingów i tyle.
                  • Gość: Kaczus (Tomek) Re: panie Michal IP: 78.8.192.* 22.03.09, 09:40
                    A dlaczego parking ma być darmowy? Znaczy się, tak naprawdę nie bedzie darmowy,
                    zapłacą za niego inni spółdzielcy, ci którzy albo nie mają samochodów, albo
                    kupili sobie garaż, albo płacą za parkowanie na parkingu strzeżonym.
                    • Gość: sloven Re: panie Michal IP: *.toya.net.pl 22.03.09, 18:13
                      > A dlaczego parking ma być darmowy? Znaczy się, tak naprawdę nie bedzie darmowy,
                      > zapłacą za niego inni spółdzielcy, ci którzy albo nie mają samochodów, albo
                      > kupili sobie garaż, albo płacą za parkowanie na parkingu strzeżonym.

Darmowy, by Ci co nie mają samochodów mieli od nich spokój, darmowy, by samochodziarze mimo prakingu nie parkowali "pod blokiem" na trawniku czy drodze p-poż. Spółdzielnia jest po to by zaspokajac te potrzeby obu grup - chyba najlepiej przez tworzenie parkingów.

Ci co płacą za strzeżony, wiedzą za co płacą nie?
                      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: panie Michal IP: 78.8.192.* 22.03.09, 19:10
                        Nie - złe podejście! Nie stać Cie na parking - nie stać Cie na samochód.
                        Parkujesz gdzie popadnie - ktoś Ci go zaparkuje właściwie na parkingu
                        policyjnym, trochę droższym niż zwykły strzeżony i trochę dalej od bloku w
                        którym mieszkasz.
                        • Gość: sloven Re: panie Michal IP: *.toya.net.pl 22.03.09, 23:01
                          Znaczy, że lepiej jeśli na terenie spółdzielni są pola z chwastami a setki samochodów parkują gdzie popadnie?
                          Nie wierzę w to, że policja czy straż miejska zadziała i odcholuje tak ze 100 samochodów na raz. Nie wierzę nawet, że odcholują ze trzy. Bo to pierdoły są i lenie.
                          Poza tym to właśnie mnie stać!!! Jako mieszkaniec płacę na spółdzielnię i grunt, dlatego nie widzę powodu, aby coś za co płacę stało odłogiem lub było opłacane podwójnie. Organizowanie takich bezpłatnych prakingów zamkniętych tylko dla mieszkańców ma sens, bo rozwiązuje problem kierowcom i tym co samochodów nie mają. Takie podejście nie ma nic wspólnego z tym czy kogoś stać na parking płatny czy nie.
                          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: panie Michal IP: 78.8.192.* 22.03.09, 23:09
                            > Nie wierzę w to, że policja czy straż miejska zadziała i odcholuje tak ze 100 s
                            > amochodów na raz. Nie wierzę nawet, że odcholują ze trzy. Bo to pierdoły są i
                            lenie.

Dziś jeszcze nie, ale jutro - kto wie...

> Poza tym to właśnie mnie stać!!! Jako mieszkaniec płacę na spółdzielnię i grunt
                            > , dlatego nie widzę powodu, aby coś za co płacę stało odłogiem lub było opłacan
                            > e podwójnie.

Ten grunt ma konkretne przeznaczenie. Obecnie garaże buduje sie pod nowymi
                            budynkami. Nie mam nic przeciw budowaniu parkingów, tam gdzie jest to rozsądne,
                            jednak zamienianie każdego trawnika/skweru na parking to idiotyzm. Darmowe
                            parkingi też. Za to są takie, które można zamienić ze zwykłego ogrodzonego na
                            piętrowy, trzeba zainwestować jedynie, ale inwestycja musi się opłacić, żeby się
                            opłaciła taki parking musi być płatny - proste. Chcesz mieć samochód - płać za
                            miejsce parkingowe.
                            • Gość: sloven Re: panie Michal IP: *.toya.net.pl 23.03.09, 00:13
                              > Dziś jeszcze nie, ale jutro - kto wie...

Chciałoby się powiedzieć: NARESZCIE, ale będę pesymistą. Nie sądzę, bo policja państwowa chciała się w to bawić. Jak coś to najwyżej na pokaz. Co innego jak wejdzie partnerstwo publiczno-prywatne i firmy bedą to robić zamiast policji.

Darmowe parkingi osiedlowe nie są idiotyzmem. Primo nie są darmowe, bo płacą za nie spółdzielcy. Secundo świetnie się sprawdzają (np. na Manhattanie) Przecież to proste. Spółdzielnia wyznacza teren, grodzi, stawia szlabanik. Ludziska opłacają pilota na podstawie dowodu rejestracyjnego auta w spółdzielni. Chętnie tam parkują, bo teren zamknięty. Mieszkańcy bez samochodów mają spokój, bo na trawniku nikt nie parkuje, straż jak coś dojedzie. Administracja ma z głowy mandaty od straży za zablokowaną drogę p-poż. Same plusy.

Parkingi wielopoziomowe są dobre ale w teorii. Mało kogo stać na teren. A jak już stać to buduje blok a nie parking, bo to się nie opłaca. Jak spółdzielnia ma teren i chce zbudować, to kasy nie ma, więc bierze kredyt. A jak kredyt, to opłaty za garaż duże. Więc ludziska i tak tam nie parkują. Spłacać kredyt trzeba więc zrzucają się na niego wszyscy spółdzielcy - ci co auta mają i ci co ich nie mają. A garaż prawie pusty.
                              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: panie Michal IP: *.dialog.net.pl 23.03.09, 08:33
                                > Parkingi wielopoziomowe są dobre ale w teorii. Mało kogo stać na teren. A jak j
                                > uż stać to buduje blok a nie parking, bo to się nie opłaca. Jak spółdzielnia ma
                                > teren i chce zbudować, to kasy nie ma, więc bierze kredyt. A jak kredyt, to op
                                > łaty za garaż duże. Więc ludziska i tak tam nie parkują. Spłacać kredyt trzeba
                                > więc zrzucają się na niego wszyscy spółdzielcy - ci co auta mają i ci co ich ni
                                > e mają. A garaż prawie pusty.

Chodzi o parkingi, które juz są, ale są jedynie ogrodzonym terenem i pisze tylko
                                o tych na tyle dużych, gdzie się by opłaciło wybudować taki parking. Np na
                                aleksandrowskiej przy torach, tudzież przy Kasprzaka w okolicach Tybury.
                                Wysokość takiego nie musi być przeszkoda, bo 2 poziomy można zrobić na wysokośc
                                taką, jaka jest, czyli jeden poziom w dół, a drugi mniej więcej na tej samej
                                wysokości.
      • Gość: magik Re: źle zaparkowane samochody!! IP: *.retsat1.com.pl 15.03.09, 18:57
        > Ew. na innym forum ktoś młotkiem polecał traktować takie auta i
        > chyba to jedyna recepta jak się okazuje.

Była też akcja "nie parkuj jak ŁOŚ". Systematyczne nalepianie takich wlepek na
        szybę samochodu też powinno odnieść skutek.
    • Gość: zly Re: źle zaparkowane samochody!! IP: *.lodz.mm.pl 15.03.09, 16:08
      I naprawde jest to tak uciążliwe? Moze daj fotke. Bo jest jeszcze
      druga strona medalu - facet, ktory pewnie nie ma gdzie zaparkowac,
      bo wraca pozno z pracy i wszystkie miejsca juz zajeta. Moze tak byc?
      • Gość: michal Re: źle zaparkowane samochody!! IP: 67.159.5.* 15.03.09, 16:39
        Może tak być. To niech zaparkuje dalej a nie utrudnia życie innym. Może tak być.

Może też być facet co chce mieć więcej pieniędzy ale pracować mu się nie chce.
        To może coś ukraść innym. Może tak być?
      • lesialesia Re: źle zaparkowane samochody!! 15.03.09, 16:40
        skoro pod blokiem to prdp jest to droga wewnętrzna i straż miejska nie może nic
        zrobić
        jeśli parkujący tam samochód stanowi jakieś zagrożenie lub w ewidentny sposób
        uniemożliwia dostanie się do bloku zgłoś się do spółdzielni mieszkaniowej- może
        postawią Ci tam jakieś słupki?
        • Gość: mateka Re: ¼le zaparkowane samochody!! IP: 67.159.44.* 15.03.09, 16:48
          Slupki moga byc jedynym wyjsciem. U mnie pod blokiem bylo tak samo. Nie szlo
          przejsc bo nie bylo jak zeby sie nie ufajdac w najlepszym razie o auta na
          chodniku.Slupki pomogly.
          Dla zlego itp - sama mam auto ale szanuje innych ludzi i nie staje tak zeby
          zastawic chodnik czy trawnik zniszczyc.Te kilka metrow do przejscia od auta nie
          zbawia.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: źle zaparkowane samochody!! IP: 78.8.192.* 22.03.09, 09:24
        > I naprawde jest to tak uciążliwe?

Jest uciążliwe

> Bo jest jeszcze
        > druga strona medalu - facet, ktory pewnie nie ma gdzie zaparkowac,
        > bo wraca pozno z pracy i wszystkie miejsca juz zajeta. Moze tak byc?

Jak go nie stać na parking/garaż, to go nie stać po prostu na samochód i tyle w
        tej sprawie.
        • Gość: J. Re: źle zaparkowane samochody!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 11:02
          To nie o to chodzi matołku, że nie stać. Po prostu na osiedlach często nie ma
          żadnych garaży do wynajęcia, czy płatnych miejsc parkingowych bo wszystko
          zajęte. Nie mieszkam na osiedlu ma swoje podwórko i tam trzymam swoje samochody
          ale czasem jadę do znajomych i faktycznie nie ma gdzie stanąć. Zdarza się, że
          najbliższe wolne miejsce jest ponad kilometr od miejsca docelowego. Ja chętnie
          zapłaciłbym 10 czy 20PLN za możliwość stanięcia na te 3-5h nieco bliżej, ale
          nikt nie oferuje nic takiego. A jak już spółdzielnie gdzie chcą robić dodatkowe
          parkingi i sprzedawać miejsca na nich to lobby emeryckie to blokuje, bo im się
          trawniki (czytaj: sracz dla psów) likwiduje. A tak się nie da - nie budować
          miejsc parkingowych i dziwić się, że wszystko zastawione.

J.
          • szprota Re: źle zaparkowane samochody!! 22.03.09, 11:58
            OMG, aż kilometr? Potworne. Nie myślałeś o tym, by do tych znajomych jeździć w
            takim razie mpk?
            Nie, lepiej zaorać trawniki, bo samochodowy wozidupa musi mieć gdzie stanąć. Na
            kopertach też parkujesz, jak nie ma innych miejsc wolnych?
            • Gość: m00 Z debilami się nie dyskutuje. Z nimi się walczy. IP: *.retsat1.com.pl 22.03.09, 13:53
              Tak mi się przypomniało jak jeden pan powiedział mniej więcej coś takiego w TV.

Spokojnie, z Tobą pogadam ;P
              Otóż jeszcze jedno mi się przypomniało, jak kiedyś jednemu takiemu moralnemu
              inaczej zwróciłem uwagę - pytanie czy musi naprawdę pod samą klatką stawać, że
              ja też tu mieszkam, ale to można podjechać dalej jak nie ma miejsca, trudno. To
              mnie obśmiał, że on nie po to ma auto, żeby chodzić :D.
              Tyle.
          • Gość: m00 Nie jestem jeszcze emerytem. IP: *.retsat1.com.pl 22.03.09, 13:59
            Nie pieprz. Jak ktoś nie pracuje uczciwie, kradnie, i powie - że no co, kradnę
            bo chcę coś mieć a nie mam za co to też go usprawiedliwi?
            Nie można zaparkować bliżej to można zniszczyć trawnik, utruć życie innym
            blokując chodnik? Że zacytuję słowa pieśni: Weź nie pie...
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: źle zaparkowane samochody!! IP: 78.8.192.* 22.03.09, 14:32
            Sam jesteś matołek. To są po prostu miejsca, gdzie mieszkają ludzie, których nie
            stać na samochody. Ja, mimo, iż nie jestem emerytem wolę iść na spacer na
            trawnik niż przeciskać się między samochodami. Jak nie ma miejsc parkingowych,
            znaczy się, że osiedle jest nastawione na osoby nieporuszające się samochodem -
            zrozumiał?
    • lew_konia Zgłosić straży, ale pożarnej... 15.03.09, 16:45
      że zastawia drogę przeciwpożarową.
      • lesialesia Re: Zgłosić straży, ale pożarnej... 15.03.09, 16:47
        sądzę że na wewnętrznej i straż pożarna nic nie zrobi
        • lew_konia Re: Zgłosić straży, ale pożarnej... 15.03.09, 19:12
          Każdy budynek musi mieć zapewnioną droge przeciwpożarową. Jeśli
          administartor jej nie zapewni - płaci karę. Kto zastawia taka drogę
          też podlega grzywnie.
    • Gość: dobry Biuro Ochrony Rzadu wezwac! IP: *.lodz.mm.pl 15.03.09, 17:36
      W tej sytuacji moze pomoc tylko BOR!
    • Gość: retkiniak Re: źle zaparkowane samochody!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 17:46
      Domyślam się z jakim efektem, bo STRAŻ MIEJSKA NIE MA PRAWA
      EGZEKWOWANIA NIEDOZWOLONEGO PARKOWANIA POZA DROGAMI PUBLICZNYMI.
      Najprawdopodobniej sąsiad parkuje pod blokiem i jest to droga
      wewnętrzna. Nie czepiaj się strazy miejskiej tylko tych, którzy
      wymyslili takie przepisy
      • Gość: michal Na trawnikach nie wolno wszędzie. IP: 67.159.5.* 15.03.09, 18:37
        Gość portalu: retkiniak napisał(a):

> Domyślam się z jakim efektem, bo STRAŻ MIEJSKA NIE MA PRAWA
        > EGZEKWOWANIA NIEDOZWOLONEGO PARKOWANIA POZA DROGAMI PUBLICZNYMI.

Niestety tak. Ale jak na trawie to ma prawo i egzekwuje. Trawy niszczenie do
        kodeks wykroczeń i niszczenie roślinności chyba.
        • bryzolin Re: Na trawnikach nie wolno wszędzie. 15.03.09, 19:15
          Oczywiście wina leży po stronie braku kultury kierowców z małymi uwagami typu:
          - niech w końcu projektanci i zarządcy nowych osiedli, sklepów i innych
          instytucji gdzie ludzie przyjeżdzają samochodami będą zobowiązani do zapewnienia
          przy okazji projektu zabezpieczenia odpowiedzniego terenu na parkingi
          - niech w władze miasta i straż miejska - choćby bez mandatów ale na zasadzie
          pouczenia - reagują na źle zaparkowane samochody wszędzie. Jako przykład podam
          "przymykanie oka" na parkowanie samochodów na trawnikach we Wszytkich Świętych
          przy cmentarzach. Jeśli wtedy można, to dlaczego kiedy indziej, gdy nie ma
          miejsca nie wolno parkować na trawniku?
    • lika0000 Re: źle zaparkowane samochody!! 15.03.09, 19:36
      Ja proponuje jajka,za rzucanie jajkami to chyba nie wsadzają.A jajka zeskrobać
      trudno:)Ale poważnie to zostaw gościowi kartkę za wycieraczką
      tylko się podpisz (jeśli się nie boisz).A jak nie pomoże to jajkami go:)
      • Gość: dobry zbudujcie wiecej parkingow to pogadamy IP: *.lodz.mm.pl 15.03.09, 19:41
        Najlepiej najpierw jajka a pozniej kartka z czytelnym podpisem.
        Wlasciel auta od razu bedzie mogl z ta kartka udac sie na Policje,
        zeby zglosic, ze zostalo zniszczone jego mienie a wandal ukarany
        grzywna (a moze nawet jakies prace spoleczne?).
        • lika0000 Re: zbudujcie wiecej parkingow to pogadamy 15.03.09, 19:47
          Taaaaa... tak się zajmą tymi jajkami jak tym parkowaniem:)Mnie też wścieka jak
          mi mi samochód na chodniku stawiają, nie dlatego że mi przeszkadza, ale po roku
          to chodnika już nie ma, sama kupa gruzu zostaje niestety.
    • lika0000 Re: źle zaparkowane samochody!! 15.03.09, 19:43
      Art. 47.

1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub
      przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie
      przekraczającej 2,5 t, pod warunkiem, że:

1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju,

2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im
      ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m,

3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.

2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2,
      zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu
      osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie
      całkowitej nie przekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku
      tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.
    • Gość: michal Dyskusja robi sie jałowa IP: 67.159.5.* 15.03.09, 19:48
      Jak zwykle. Chamy parkujące gdzie popadnie znajdą sobie setki wytłumaczeń równie
      durnych co ten złodziej co kradnie, a pozostali uczestnicy ruchu i tak nie
      znajdą sposobuj jak legalnie z chamem wygrać. I tyle.

Pozostaje mieć nadzieję,że kiedyś chamstwu też ktoś życie utrudni. Jak nie
      natura to większe chamy.

Miłego wieczoru życzę!
      • Gość: dobry Wrzuc fote- przekonamy sie kto cham a kto pieniacz IP: *.lodz.mm.pl 15.03.09, 19:59
        Daj linka do fotki ze zle zaparkowanym samochodem to zobaczymy czy
        gosc, na ktorego sie wsciekasz jest rzeczywiscie chamem czy ty
        jestes pieniaczem. Sorry, ale na podstawie twojego postu niewiele
        mozna wywnioskowac. Poza tym, ze jestes wkurzony na kogos kogo
        uwazasz za chama.
    • Gość: czarny_mamb Straz Miejska nie daje rady. IP: 61.8.106.* 21.03.09, 23:57
      Pod moim blokiem niszcza trawniki.Parkuja ciagle te same auta
      centymetr po centymetrze niszczac trawnik.Straz Miejska jedyne co
      robi to wklada za wycieraczki karteczki

"Straz Miejska apeluje o przestrzegania prawa", dalej jest,ze
      samochod zostal zaparkowany niezgodnei z przepisami i jak tak znow
      bedzie to Straz Miejska moze skierowac wniosek do Sądu.

Śmiech na sali. Apelują. oczywiście te same auta następnym razem tak
      samo stoją. A oni APELUJĄ do osób mających gdzieś prawo oraz ogólne
      poszanowanie własnosci wspolnej.
      • nefnef Re: Straz Miejska nie daje rady. 22.03.09, 00:12
        I w ten sposób dochodzi do większej agresji i olewania prawa. Może o to chodzi?
        • Gość: xxx Re: Straz Miejska nie daje rady. IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.09, 11:47
          Jajka są dobre. Ja proponuję np. torebkę z mąką ziemniaczaną skropioną wodą. Nic
          nie zniszczy. Albo kupkę psa rzuconą na szybkę.
          • szprota Re: Straz Miejska nie daje rady. 22.03.09, 12:01
            Albo wlepki, takie jak dla łosi parkujących na miejscach dla niepełnosprawnych.
            Zgodne z prawem, a jak taki będzie musiał trochę poskrobać po karoserii, to może
            na drugi raz pomyśli.
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Straz Miejska nie daje rady. IP: 78.8.192.* 22.03.09, 14:42
              Szkoda, że nie odholowują, tak jak w Niemczech, kilku znajomych po wycieczce do
              tego kraju i później poszukiwaniach samochodu na parkingach za miastem, nauczyło
              się, że nawet na 5 minut nie zostawia się auta w miejscu, gdzie zostawiać go nie
              wolno. Dodatkowo koszty taksówki do parkingu, koszt mandatu i koszt odholowania
              pokazały, że parkowanie gdzie popadnie jest dość kosztowne.
              • al.ki Re: Straz Miejska nie daje rady. 23.03.09, 09:23
                Nie tylko w Niemczech, ogólnie na zachodzie. We Francji holownik zjawia się nie
                wiadomo skąd i nawet jeśli kierowca się ocknie to może sobie pofikać. 100E za
                parkowanie, 50E za holowanie, 10E/h za parking policyjny i heja. Trzeba tylko
                chcieć a polska policja i polskie urzędasy coś nie mają jaj do twardych decyzji.
      • Gość: TomTom Re: Straz Miejska nie daje rady. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 11:59
        Zapomniałes dodać,ze te "karteczki" to wezwania. Taka "karteczka" to
        pewny mandat albo wniosek do sądu. Oczywiście wedlu Ciebie to za
        mało, straznicy powinni winowajcę zastrzelić na miejscu a samochod
        spalić. Tylko, że kilka tysięcy lat temu wymyslono prawo i normy
        postępowania. Obowiązek ich przestrzegania mają też strażnicy, nawet
        wtedy gdy "klient" popełnia wykroczenia.
        • Gość: m00 W dupie byłeś i gó... widziałeś. IP: *.retsat1.com.pl 22.03.09, 13:27
          Chyba nie zapomniał autor wpisu. Taka karteczka zmająca w tytule, że to apel
          straży miejskiej to nie jest wezwanie.

Wykonałem właśnie telefon do Straży Miejskiej z pytaniem, czy otrzymawszy taką
          mam się gdzieś stawić, coś płacić.

Otóż NIE. To tylko taki apel, swoiste pouczenie, ale też takie mniej pouczenie,
          bardziej zmarszczenie groźnie brwi jak zrozumiałem

ŻADNEGO mandatu, ŻADNEGO obowiązku stawienia się, ŻADNEGO wniosku do sądu.

Pocieszające, że dyżurny wyjaśnił, że wiele otrzymują zgłoszeń od osób, które
          chcą bronić przyrody przed takim niszczeniem. Zatem dzwońcie i tak. Zawsze to
          jakaś reakcja i może ktoś się jednak spietra.
    • aaa202 Może 22.03.09, 12:49
      spółdzielnia mogłaby ustawić tam znak, że droga pożarowa, że nie
      zastawiać; może wywieś zdjęcia w gablocie, jaka jest w każdej klatce
      z podpisem: Nie tarasuj! (czy tam co Ci przyjdzie do głowy); może,
      jeśli znasz tego człowieka, zwróć się do niego osobiście i wyświetl
      mu, że zachowuje się przykro, że cośtam?

Ja mam taką sytuację pod pracą. Jest parking ze szlabanem, a przed
      tym szlabanem, poza parkingiem, tyłem mierząc w prostopadłą jezdnię,
      parkuje zazwyczaj jakiś samochód (chyba za każdym razem inny).
      Zmusza to pieszych do przekraczania drogi wyjazdowej z parkingu w
      niedozwolonym miejscu (pasy za szlabanem zastawione autem) oraz
      kontynuowania marszu na wskroś trawnika. Trawnik administrator
      obsadza jakimiś krzakami, opasuje taśmą - wszystko po to, żeby
      zniechęcić do łażenia po nim. oznacza to jednak konieczność
      przefrunięcia nad ziemią 5 metrów, ewentualnie przejścia po masce i
      dachu samochodu. Trasa ta jest BARDZO uczęszczana. Trawnik w godzinę
      zamienia się w klepisko, co parę dni ktoś go kultywuje, opasuje,
      potem w paręnaście minut jego praca obraca się w niwecz.
      • Gość: caffe Re: Może IP: *.toya.net.pl 22.03.09, 13:20
        znak droga pożarowa jest,
        a pomysł w wywieszeniem wydrukowanego zdjęcia w bardzo mi sie podoba!!
      • Gość: m00 Re: Może jednak nie IP: *.retsat1.com.pl 22.03.09, 13:57
        aaa202 napisała:

> może,
        > jeśli znasz tego człowieka, zwróć się do niego osobiście i wyświetl
        > mu, że zachowuje się przykro, że cośtam?

Tak tak. Opisałem winnym wpisie, że jednemu zadałem pytanie, zasugerowałem, że
        coś tam. Wyśmiał mnie :).

Naprawdę, z takimi ludźmi to nie ma co rozmawiać bo mają inną moralność i
        zasady. Ich trzeba tępić.
        I my tego nie zrozumiemy. Tak samo jak nie wiem, nie zrozumiemy, jak ktoś może
        kraść, zabijać itp.
    • Gość: caffee Re: źle zaparkowane samochody!! IP: *.toya.net.pl 22.03.09, 13:18
      w filmie 2 dni w Paryżu starszy pan miał swoją metodę, miał przygotowany gwóźdź w kieszeni i auta zajmujące większą część chodnika zostały nim potraktowane.
      chciałabym mieć tyle odwagi żeby tez tak zrobić. bo czasami mnie trafia jak pół chodnika jest zajęte.
      takiego ciągle zastawiającego też mam. sąsiad z piętra wyżej permanentnie parkuje tuż przed samą klatką zastawiając chodnik a ma on ok 1 m szerokości. taki sobie zwykły osiedlowy. raz tylko patrzył się bardzo zdziwiony jak siatki z zakupami obijały mi się o bok jego samochodu. bo inaczej nie dało rady.....
      i nie jest mi wstyd z tego powodu, bo dlaczego ja mam chodzić po trawniku, a raczej po tym co z niego zostało,
      • Gość: m00 Wstydź się! Ustępuj chamstwu! IP: *.retsat1.com.pl 22.03.09, 13:36
        Ale by Cię zbawiło to ominięcie klika metrów tego auta, które zaparkowało na
        chodniku! No wiesz! Wstyd ;-)

Z tymi siatkami to nie ma co się krępować. Ja raz miałem ekstremalniej. Skur...
        jechał chodnikiem wzdłuż i chyba myślał, że ja mu łaskawie z tegoż zejdę! Otóż
        się zdziwił. Nie całkiem udało mu się mnie ominąć. Na szczęście zamiast
        uszkodzonego kolana o jego lampę miałem tylko odkształconą puszkę z farbą która
        była w torbie. Bandyta chciał żebym mu ten reflektor odkupił... No.
        Inny kiedyś moją sąsoadkę strąbił jak szła po chodniku bo jaśnie pan cham chciał
        sobie zaparkować na nim.

Nie ma co ęą bułkę przez bibułkę. Chamstwo chamstwem nazywać i tyle.

Pozdrawiam.
    • p8 Hotel Centrum 22.03.09, 13:45
      tzw.skwerek od strony ulicy Narutowicza - to trzeba zobaczyć... dziki parking, porozjeżdżane trawniki, chodniki zastawione tak że przejść się nie da. Samochód na samochodzie po prostu - zbędne etaty tam nie zaglądają chociaż to kilkaset metrów od ich "Pętagonu". Ostatnio, chyba przez wzgląd na warunki atmosferyczne ograniczają (?) się do przeganiania przekupek w podcieniach Polonia Palast (rotflmao). Może jak się cieplej zrobi i resztki trawników obeschną wezmą się i za ten lewy parking...
    • al.ki Re: źle zaparkowane samochody!! 22.03.09, 16:58
      Tytułem wstępu: www.story.pl/fotka/74/74112_l/Prawo+jazdy+to+nie+prawo...jpg

Gdy patrzę co się dzieje na drogach, to niedobrze mi się robi. Chamstwo,
      buractwo, "rozpychanie się" i wiele innych negatywnych zjawisk. Parkowanie gdzie
      popadnie jest jednym z nich. Ale co zrobić?

Szkoły jazdy kleją swoje ulotki gdzie popadnie, instruktorzy odwalają manianę,
      ze strony uczącej trudno się spodziewać krzewienia postaw społecznych, bo
      wszyscy zapatrzeni są w pieniądze.

Prawo jazdy robi głównie pokolenie, któremu nie można zwrócić uwagi, które wie
      najlepiej, pyskuje itp. "Prawko" pozytywnie wpływa na samopoczucie,
      dowartościowuje, czyni kimś dorosłym, dojrzałym (niegdyś funkcja zdanej matury).

Na ulicach Łodzi można podziwiać tanie gruchoty sprowadzane od naszych sąsiadów.
      Jedni naprawdę potrzebują samochodu, inni koniecznie muszą wsadzić wydech,
      przyciemnić szyby i zasuwać 100 km/h po Piłsudskiego.

Głupki jeżdżą po osiedlowych uliczkach jakby byli na torze wyścigowym, konieczne
      są piski opon. Ujadają na progi zwalniające.

Parkingów jest za mało, to prawda. Nie ma gdzie parkować, to prawda. Prawdą jest
      też to, że dla wielu prawko i samochód ściągnięty z Niemiec to zwyczajna
      zachcianka, kaprys. Może wręcz zabawka? Ogrom tych zachcianek spowodował to, z
      czym teraz próbuje się walczyć.

Pamiętam, że pewien gość w Łodzi powiedział, że podoba mu się niesamowita
      przepustowość łódzkich ulic. Było to kilka lat temu, nie pamiętam czyje to są
      słowa. Kilka lat temu przecież nie było takiego ruchu, zatem nie było tak
      wielkich problemów z parkowaniem. Kto mógł przewidzieć taki boom?

Do tych co tak ujadają na urzędników - myślicie że wybudować nowy parking w
      centrum miasta to taki banał? Że to ogranicza się do hasła "Budujemy parking!"?

Zanim kupi się samochód wypada trochę pomyśleć:
      - Czy będę miał na paliwo?
      (Jeśli nie będę miał, to będzie stał pod blokiem i zajmował miejsce komuś
      innemu, kto na paliwo ma)
      - Czy tam gdzie uczę się/pracuję, będę miał gdzie zaparkować?
      (Po co mi auto, które kupuję w celu ułatwienia sobie życia, skoro życie sobie
      utrudnię)
      - Po co mi samochód?
      (Jakie będę miał korzyści poza powiększeniem swojego ego? Czy stosunek kosztów
      do korzyści będzie na minimalnym możliwym dla mnie poziomie?)

Samochód już dawno temu przestał być symbolem luksusu. Tymczasem wciąż przybywa
      ludzi, którzy kupnem samochodu obnoszą się jak ci, którzy obnoszą się swoją
      "miastowością" po przeprowadzeniu się ze wsi.

Co robić z tłumokami parkującymi gdzie popadnie? Dzwonić do Straży Miejskiej i
      iść dalej. Trzeba było myśleć wcześniej, zanim się kupiło swoje auteczko. Świat
      się nie kręci wokół kierowców.
      • nefnef Komunikacja miejska 22.03.09, 17:05
        działa nie tak, jak należy, nie dociera do wielu miejsc - nie dziwmy się, że
        ludzie kupują tanie auta.
        Wyobraźni brakowało przez lata i nadal jej brakuje.
        • al.ki Re: Komunikacja miejska 22.03.09, 17:27
          Moim zdaniem działa beznadziejnie, ale dojechać da się wszędzie. Problemem jest
          to, ile metrów od przystanku przeciętny Kowalski jest w stanie przejść bez
          biadolenia "Ojej jak daleko".

Do wygody człowiek się przyzwyczaja tak więc rozumiem, że jak ktoś pojeździł
          trochę samochodem to przesiąść się z powrotem do autobusu jest wielkim bólem.

Czy komunikacja to jedyny zamiennik dla samochodu? Rowerem nie da się pojeździć?
          Teraz jest zimno, ale wchodzimy w taki okres, gdy przez większość dni będzie
          ciepło i pogodnie. Skutery to też zły pomysł? Tylko nie o tym jest wątek. Wątek
          dotyczy "no_bo_gdzie_mam_zaparkować_?!??!"
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Komunikacja miejska IP: 78.8.192.* 22.03.09, 17:54
            Problem jest w jakości działania komunikacji miejskiej... Kilka lat temu, gdy
            MPK starało się o ISO działało zupełnie inaczej, teraz to jest koszmar i nie
            chodzi to ile trzeba dojść, tylko ile kolejnych pojazdów nie przyjedzie...
          • nefnef Re: Komunikacja miejska 22.03.09, 23:32
            Byłem na ulicy Lotnej i Bałtyckiej. Dojść stamtąd do przystanku MPK to doprawdy
            sztuka, gdy pogoda słotna. Dojechać rowerem do nawierzchni cywilizowanej również
            trudno.
            Jest i taka Łódź nadal, wcale nie na krańcu, wcale nie na granicy miasta a tuż
            za Kurczakami.
            • al.ki Re: Komunikacja miejska 23.03.09, 09:15
              Nie będę wychwalał MPK bo chyba byłbym nienormalny. Działa tak jak i działa
              świętojebliwy. Należałoby prezia odwołać a zarząd zawiesić i rozstrzygnąć
              przetarg dla firm, które się na tym znają.

Nie mniej jednak, pomimo tego że MPK jest jedną z najbardziej ch... spółek w
              Łodzi, to skoro ja i wielu łodzian może dojechać z jednego końca na drugi, to i
              wozidupy też by dały radę. Mało tego, nie wszystkie przystanki przypominają
              przystanki PKS w szczerym polu i nie jest tak, że nic nie jeździ. Po prostu
              podróż MPK to żadna wygoda tylko fakt przemieszczania się.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Komunikacja miejska IP: *.dialog.net.pl 23.03.09, 10:00
                A ja proponuję po prostu zwiększyć lobbing na poprawę jakości działania
                komunikacji miejskiej... Może warto rozważyć pomysł przetargów na prowadzenie
                linii (bilety te same, tylko różni przewoźnicy - duże kary za nieprzyjechanie
                pojazdu, kary za opóźnienia niezwiązane z wypadkami losowymi).
    • Gość: magik Parkowanie po warszawsku IP: *.retsat1.com.pl 22.03.09, 17:43
      www.youtube.com/watch?v=VR0TkbMzFxs
      • Gość: sloven Re: Parkowanie po warszawsku IP: *.toya.net.pl 22.03.09, 18:26
        W Łodzi wcale nie ma żadnego problemu z parkowaniem. Problem ze źle zaparkowanymi autkami jest jeden: Policja to nieroby! Koniec i kropka. Ruszyć dziadów do roboty. Dlatego dobrze, że odwołują komendanta - czas najwyższy!
        • nefnef Re: Parkowanie po warszawsku 22.03.09, 23:35
          Ale trawnik-parking przy Uniwersyteckiej działa na wzrok!
    • 0u Re: źle zaparkowane samochody!! 23.03.09, 11:30
      Namów społeczeństwo na społeczną akcję respektowania kultury osobistej i
      poszanowania drugiego człowieka niezależnie od płci, wyznania i rasy.
    • Gość: magik Nowe prawa dla policji IP: *.retsat1.com.pl 28.07.09, 23:02
      Nowe prawa dla policji
      dziś o 07:42

Koniec samowoli kierowców na osiedlowych uliczkach i parkingach hipermarketów, zapowiada "Metro". Za łamanie zasad ruchu policja będzie wlepiać tam mandaty.

Dziennik pisze, że policja dostanie wreszcie narzędzie do pilnowania porządku na małych uliczkach. Rząd ma już gotowy projekt nowelizacji prawa o ruchu drogowym, przygotowany przez MSWiA. Zlikwiduje on sporą lukę prawną, wiążącą ręce drogówce.

Obecnie zasady prawa drogowego, poza nielicznymi wyjątkami, nie obowiązują na drogach polnych, ulicach osiedlowych, terenach prywatnych czy obiektach takich jak supermarkety lub dworce - czyli tzw. drogach wewnętrznych.

Teraz policja będzie mogła sprawdzać na wewnętrznych drogach np. trzeźwość kierowców i rowerzystów, łapać za nieużywanie świateł i pasów czy jazdę niesprawnym samochodem. Będzie też mogła wlepiać mandaty za złe parkowanie i odholowywać auta, stojące w miejscach gdzie zatrzymywać się nie wolno. Nowe prawo pozwoli też uwolnić tzw. koperty dla osób niepełnosprawnych.

Rząd nowe prawo drogowe może przyjąć już za kilka tygodni, zapowiada "Metro".

moto.onet.pl/1568091,1,nowe-prawa-dla-policji,artykul.html?node=2
      • Gość: xxx Na chamstwo chamstwem IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 15:29
        Wlejcie trochę farb akwarelowych w woreczek foliowy i dyskretnie rzućcie na
        przednia szybę takiemu idiocie, jak nie pomoże to trochę emulsyjnej. Jak sobie
        trochę poczyści szybkę to może zrozumie. Albo rozsypcie trochę ziarna pszenicy
        wokół samochodu takiego idioty, ptaszki lubią sr.... Szkody samochodowi nie
        zrobicie a właściciel będzie miał nauczkę.
        • Gość: twój stary Re: Na chamstwo chamstwem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 15:32
          A jak dostaniesz wyrok w zawiasach za niszczenie cudzego mienia,
          zobaczymy czy będziesz taki mocny w buziaku.
          • Gość: xxx Re: Na chamstwo chamstwem IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 15:34
            Zapomniałem o jajkach i pomidorach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka