Dodaj do ulubionych

Dom roku na świecie stoi pod Opolem

• grzybpsi Chyba dom dla ekshibicjonistów! 09.03.07, 23:46
      Jak w tym żyć?! Jest się jak na patelni!
    • Gość: jedru Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.ias.bredband.telia.com 10.03.07, 01:04
      super!!! nie wiedzialem ze takie mamy:) wiecej takich ludzi z jajami na czadowe domy
    • Gość: ard Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 148.122.35.* 10.03.07, 03:53
      ladna bryla ale nie chcialbym w nim mieszkac,przytulny jak akwarium.
      • Gość: zwykły Do właściciela tego domu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 04:24
        Gratuluję.Proszę te wszystkie zjadliwe posty wydrukować, to początek historii
        pańskiego domu i tak głośno myślę,że kronikę warto prowadzić.Pozdrawiam.
    • Gość: wole.postmodernizm Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.hsd1.mn.comcast.net 10.03.07, 07:20
      Gratuluję, bo fajnie, że sie ktoś postaral natomiast w biurze za nic nie chciałabym mieszkac. Zimno i
      anonimowo. Wolę postmodernizm.
    • Gość: Misiek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.x.pppool.de 10.03.07, 09:38
      Jasne, gratulacje. W koncu to prestizowa nagroda. Ale podobac tez mi sie nie
      podoba. Zimno zimno zimno....
    • Gość: jacek majda Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 89.100.86.* 10.03.07, 16:30
      Lukaszu! Serdecznie gratulujemy!
    • Gość: X Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 217.197.79.* 11.03.07, 00:03
      *
    • Gość: kruuk Dom jest smutny IP: *.chello.pl 11.03.07, 20:47
      Formalnie zaprojektowany porządnie. Trochę zabytkowy styl, ale rzecz OK.

To co budzi mój smutek to raczej fakt że to budowla głupia.

Manifestacja oddzielenia się od innych ludzi - poprzez skalę nieracjonalnie
      wydanych pieniędzy, poprzez elitarny styl architektury, poprzez drut kolczasty.

Sądząc po zdjęciach, prawie cała powierzchnia ma charakter reprezentacyjny. To
      nie jest miejsce do pracy, nie jest miejsce do odpoczynku, nie jest miejsce do
      spotkań z bliskimi przyjaciółmi.
      To miejsce na spotkania biznesowe przy pretensjonalnym winie z podobnymi
      wyalienowanymi pracoholikami.
      Trudno wyobrazić sobie tu bandę dzieci, kochającą kobietę czy przyjaciela
      alkoholika.

Dom przypomina nowoczesne muzeum z mumią właściciela w hollu głównym.
      Z całą pomnikową nieracjonalnością ogromnych wnętrz z pojedynczymi meblami,
      szklanymi ścianami w naszym klimacie czy widokiem na martwy, płaski trawnik -
      jedynej dopuszczalnej natury w świecie totalitarnego modernizmu.

Jeżeli spojrzeć na zupełnie przeciwne przykłady domów ludzi potężnych - jak
      Billa Gatesa czy Georga Lucasa - są to miasteczka ludzi pracujących pod wpływem
      idei i energii człowieka, który zbudował rzeczywiste imperium pomysłowością,
      wizją i umiejetnościa ściągnięcia znakomitych współpracowników. Mimo skali
      znacznie większej niż ten, tamte domy są skromne. Są miejscem aktywności.

Ten jest raczej lansem - oznaką bezmyslności i niedojrzełości zarówno
      architekta, jak i inwestora. Objawem złudzenia, że wyrafinowana i dekadencka
      (dom nie jest w żaden sposób nowatorski) sztuka nobilituje twórcę.
      • Gość: Z KATOS Bogactwo i Smak !!!! IP: *.chello.pl 12.03.07, 03:58
        GRATULUJĘ WŁAŚCICIELOM SMAAAAKU ,STYYYLU!!! BO SĄ LUDZIE BOGACI KTÓRZY KUPUJĄ
        DOM Z FOLDERÓW Z KIOSKU ALE TO ZWYKŁA TANDETA I "KSERO".
        ALE SĄ RÓWNIEŻ I TACY JAK WY PAŃSTWO, WŁAŚCICIELE SMAKU!!!!!!!!!!!!!
        SKULI TEGO CHYLA WOM COŁO RICHTIK NISKO!!
        PS. FAJNIE ,ŻE TE DWA DOMY PROJ. "KWK" STOJĄ NA GÓRNYM SLĄSKU!!
      • Gość: namDAC Re: Dom jest smutny IP: 62.148.83.* 12.03.07, 08:36
        Chciałem wyrazić swoją mało pochlebną opinię o tej budowli, ale kruuk tak to
        ładnie napisał, że nic dodać nic ująć. Smutek i chłód. Kto by chciał mieszkać w
        czymś takim?

• Gość: mimilapin Re: Dom jest smutny IP: *.gorzow.mm.pl 26.04.08, 22:57
        dom Bila Gatesa w żadnym razie nie jest skromny, wprost przeciewnie,
        ale rzeczywiście jest to rezydencja z drugiego bieguna...ciepła,
        drewniana, zatopiona w przepięknym, bajecznym ogrodzie :)

pozdrawiam
    • Gość: darayavahus Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.zaodrze.punkt.pl 12.03.07, 10:49
      Jest niesamowity, jesteś w domu, jednocześnie będąc poza nim. Zazdroszczę i
      gratuluję fantazji, no i tej odrobiny odwagi jaka na pewno była konieczna.
      Pozdrawiam
    • lektor4 Dom roku na świecie stoi pod Opolem 12.03.07, 11:28
      Przebóg, cóż to za szkarada! Istne krematorium!
      • Gość: marekkuc Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 10:58
        Co za marnitrawstwo materiałów. Widziałełem podobne domy w Holandii
        gdy byłem tam 35 lat temu. Były nieco mniejsze ale też dla
        exchibicjonistów.
    • korez Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 12.03.07, 13:35
      Fajne, fajne ale na golaska wieczorem to bym sobie po nim nie polatał :) hehehehehe
      • Gość: Jasio Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 194.140.241.* 12.03.07, 14:15
        Odpowiadam Panu morka1. Każdy ma prawo dyskutować o tym domu, bo
        ekshibicjonistyczne zapędy projektanta sprawiły, że sprawa budynku stała się
        publiczna. Jak dla Pana ciepło tych klocków Lego wynika z ciepła ludzi to
        gratuluję budowli o powierzchni 600m kwadratowych na powierzchni ktorej będzie
        mieszkać (uwaga !!!) 3 osoby (źródło - opolska TVP). A tak przy okazji, aby nam
        to "ciepło" nie zwiało należy się profilaktycznie od najbliższego sąsiada
        odgrodzić drutem kolczastym. No fantastyczne !! Jak dla mnie ogolna porażka.
        Projektant zupełnie zapomniał, że tabaka jest dla nosa a nie nos dla
        tabaki.
        • morka11 do Jasia! 12.03.07, 15:26
          jednym słowem nie zabrnęliśmy daleko do przodu,Panie Janie, ja o jednym pan
          zupełnie innym.Ja o braku wytrawnego, wysmakowanego i też wypracowanego gustu
          rozmawiam, o tym, że obiekt ów nie moze być traktowany jako przytulna chatka-
          klatka, bo nia nie jest!!!a przez zdecydowaną większość tak jest traktowany,
          dając tym samym smutne świadectwo prowincjonalności tego miasta.Dom, który
          pozwala nam zaistnieć na całym świecie, jako obiekt niezwykłej urody,
          fantastycznej konstrukcji, odbierany jest jako dom jednorodzinny o
          przerośniętych gabarytach, bo dla trzech osób (o zgrozo!!!), i otoczony płotem
          takim to a takim. Jednak małomisteczkowość, choć mogłaby się stać atutem tego
          miasta jest jego przekleństwem. przestańmy zaglądać ludziom do ich alkowy, skąd
          te pomysły, żeby snuć domysły na temat samopoczucia lokatorów?!kogo to
          obchodzi?!ludzie zainwestowali 25 mln, w niezwykła bryłe promującą nasze miasto
          przy okazji i jest to promocja w pełnej klasie odbiegając od nędzy banerowej, a
          tu ktoś , że 600 m na 3 szt osób??!!!proszę o więcej zdrowego rozsądku, panie
          Jasiu!!!
    • Gość: Jasio do pana Morki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 17:11
      Panie Morka, nie rozumiem Pana wzburzenia. To ludzi wina, że nagle zaczęli zaglądać do tej alkowy ? Skoro dom został publicznie wypromowany, to dlaczego nie można wyrazić swojej publicznej opinii na ten temat ? Wspominając ilość domowników odniosłem się tylko do Pan argumentu o domowym cieple. Jakoś dla mnie ilość metrów jest przeciwnie proporcjonalna do wytworzenia tego klimatu. To żadne znaczące odkrycie. Nie chciałbym tam mieszkać.
      • Gość: Jasio Re: do pana Morki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 17:26
        Jeszcze jedno, jeśli już mówimy o cieple domowym. Takie ogromne gabaryty jedynie pogłębiają uczucie samotności. Czułbym się, paradkosalnie, jak w więzieniu.
        • morka11 do Pana Jana! 13.03.07, 10:13
          • morka11 Re: do Pana Jana! 13.03.07, 10:40
            Panie Janie drogi, mniemam z Pana wypowiedzi,iż im ciasniej tym cieplej, czy to
            oznacza, że pięcioosobowa rodzina na 45 m.kw. w wielkiej płycie (bo to jeszcze
            pogłębia poczucie ciasnoty) powinna przezywac apogeum ciepła i szczęścia
            rodzinnego? Pokornie pragnę wyprowadzić Pana z błędu, bazując na zdrowym
            rozsądku i wielu badaniach naukowych, ze jest dokładnie odwrotnie.Tj. brak
            przestrzeni zyciowej powoduje wiele konfliktów a w fazie końcowej i skrajnej
            może prowadzić do patologii.Ale to jest zupełnie innego rodzaju dyskusja, nie
            na to forum.Właściwie to kończy Pan swoją wypowiedx jednoznaczie, że Pana
            zdanie...i niech to będzie kropka w dyskusji, bowiem każdy ma prawo do
            wyrażania swojego subiektywnego osądu (przynajmniej narazie), ale nie mniej
            jednak moja ocena tego obiektu wiąże sie nie z moim mniemaniem, czy komu
            cieplo, czy nie w tym domu, bo byłaby to za daleko posunięta ocena, bowiem nie
            znam tych ludzi, oceniam jedynie estetyczne walory obiektu, który mieści się w
            światowej klasie postmodernizmu archtektonicznego i jest zbudowany na kanwie
            najlepszego wzornictwa z tego okresu(patrz Johnson & Miesa van der Rohe).To
            tyle.
            • Gość: do pana Morki Re: do Pana Jana! IP: 194.140.241.* 13.03.07, 13:46
              Nie jestem zwolennikiem tezy - im ciaśniej tym raźniej. Jestem zwolennikiem
              budowania według potrzeb, a nie przerośniętej wyobraźni zatrudnionego
              projektanta. To chyba proste i logiczne ? Ocenianie tego monumentu bez głębszej
              wiedzy jaką ma on do spełnienia jest zwyczajnie idiotyczne. Pan tak właśnie
              robi. Z tego co się można zorientować, nic tam nie jest zrobione przypadkowo.
              Każdy element ma określony cel do spełnienia, drut kolczasty na płocie też. Ten
              cel podporządkowany jest mieszkańcom. To im w założeniu ma być dobrze, nie
              Panu !!!! Pan to dostrzega ? Dlatego w dalszym ciągu uważam, typowy przerost
              formy nad treścią.
    • Gość: Jasio do pana Morki IP: 194.140.241.* 13.03.07, 13:50
      Nie jestem zwolennikiem tezy - im ciaśniej tym raźniej. Jestem zwolennikiem
      budowania według potrzeb, a nie przerośniętej wyobraźni zatrudnionego
      projektanta. To chyba proste i logiczne ? Ocenianie tego monumentu bez głębszej
      wiedzy jaką ma on do spełnienia jest zwyczajnie idiotyczne. Pan tak właśnie
      robi. Z tego co się można zorientować, nic tam nie jest zrobione przypadkowo.
      Każdy element ma określony cel do spełnienia, drut kolczasty na płocie też. Ten
      cel podporządkowany jest mieszkańcom. To im w założeniu ma być dobrze, nie
      Panu !!!! Pan to dostrzega ? Dlatego w dalszym ciągu uważam, typowy przerost
      formy nad treścią.
      • morka11 panie Janie??? 13.03.07, 14:12
        pan chyba lekko poirytowany...?zatem za duzo w tym emocji, proponuje relaks
        przy literaturze....architektonicznej????oststniego pytania wogóle nie
        rozumiem, tak się Pan zdenerwował, że az sens pan pogubił, cóż....ja o sobie
        wogóle, z wrodzonej skromności, a o mieszkańcach tym bardziej, ponieważ średnio
        myslę o ich samopoczucia, w kategoriach, które pan raczy rozpatrywać, jako
        warzące w ocenie domu. obiektywnie interesuje mnie jedynie estetyczna forma
        budowli!!!podkreślam. A dla twórców mam wiele podziwu, to tyle..taka juz
        jestem...
        • Gość: Jasio panie Morka IP: 194.140.241.* 13.03.07, 14:26
          Czy ja napisałem, że jest on brzydki ? Ja tylko zasygnalizowałem
          obecność "pewnych elementów" dzięki którym wogóle powstał.
    • Gość: kereko Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 23:00
      na księżyc z nimi
    • Gość: iwan Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.as.kn.pl 21.03.07, 19:51
      Jest świetny, chciałbym taki mieć, maże o takiej przestrzeni, otwarciu na ogród
      i świat, w dodatku lubię nowoczesność.
    • Gość: maki Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.03.07, 17:20
      G E N I U S Z
    • Gość: SŁÓW KILKA Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 18:00
      Czekam z niecierpliwością na czas kiedy Polacy otworzą umysły. Ciasno się
      porobiło .. nie ma miejsca na inwencję twórczą, przyznanie się do słabości -
      pewnego rodzaju niemocy w pojmowaniu innych form ... niżli tych do których
      jesteśmy przyzwyczajeni. Aby nie pozostać anonimową ;)- w końcu muszę pozostawić
      podstawy do krytyki.. (jeżeli naturalnie ktokolwiek pokusi się aby przeczytać ów
      wywód ) jestem studentką architektury.

Czy aby wszyscy jesteśmy świadomi tego co się stało?

Nagroda przyznana przez profesjonalistów o wyśrubowanym poziome postrzegania
      przestrzeni .. piękna formy i funkcji (!!!) Polska grupa doceniona.

Przeczytałam kilka krytyk tyczących się tego dzieła, zniesmaczyłam się,
      oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, aczkolwiek w tym przypadku zakrawa
      to na pogrążanie siebie.

Nie oszukujmy się jako naród, mamy jeszcze klapki na oczach.Nowe technologie,
      nowe możliwości, kiedy do nich dorośniemy? Kiedy taki dom dla nas będzie normą ?
      Kiedy zaczniemy żyć w świadomości, że jednak można inaczej? Bo przecież można..
      cały czas,kwestia wyobraźni i otwartości umysłu.
      Zastanawiam się jakie komentarze pojawiłyby się na widok dzieł Gehry'ego... czy
      po (swojego czasu) dość kontrowersyjnym projekcie Blob'a w Grazu.

Nagrody szczerze gratuluje architektom i konstruktorom!
    • allspice Dom roku na świecie stoi pod Opolem 06.04.07, 19:52
      Jest piekny jak marzenie. Przeszklony z dużą ilością światła,przestrzeni...
      Gratuluję wizji:)
    • Gość: ups Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.toya.net.pl 06.04.07, 20:34
      boszzz czulabym sie w nim nieswojo, jakby mnie ktos podgladal, same okna
    • Gość: agnieszka Przepiękny!! IP: 62.29.142.* 06.04.07, 21:44
      tylko bałabym się, że mi w nim za zimno będzie:) ale naprawdę cudny:) GRATULUJĘ
    • irini Dom roku na świecie stoi pod Opolem 06.04.07, 23:08
      Jakby ktoś chciał mieszkać w akwarium, zikkuracie, bunkrze lub UFO - to czemu nie.
      • Gość: architektK Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 23:33
        z punktu widzenia Architekta Krajobrazu, dom jest niewkomponowany w otoczenie,
        trwanik sam w sobie jest ozdobą ale dośc agresywnie sztuczą jak calość domu,
        ciekawe wnętrza, ale bryła niezbyt porywająca.
        Mimo wszystko gratulacje wyróznienia:)
    • Gość: willy Szkoda ze nie ma zdjec czesci mieszkalnej IP: *.pools.arcor-ip.net 07.04.07, 02:07
      bo widzimy glownie podjazd, pare ujec bryly, schody i salon na dole.
      Nie wiemy jak wygladja pokoje dzienne, sypalnie, lazienki i kuchnie.
      Przypuszczam ze to jest powodem bardzo negatywnego odbioru tego domu przez
      wielbicieli "cieplych" srorkow i zagraconych mieszkan.

Jak dla mnie ten don to cacko na "piatke". Bylby na "szostke" jakby stal np. na
      jakiejs greckiej wyspie albo w Miami.
      • Gość: P.K.O Re: Szkoda ze nie ma zdjec czesci mieszkalnej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.04.07, 05:31
        Metal i szklo. Mozeby tak pare ujec tej szarosci na tle zimowej szarugi? Troche
        przypomina bank, albo prosektorium, i pewnie zapach amoniaku ten sam- na
        wszystkie okna i metal na wysoki polysk. A gospodyni biega, pucuje, i poleruje
        Moze jeszcze w srodku czarny marmur i granit?
    • Gość: marceli1 Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 213.77.64.* 22.04.07, 12:33
      nowocześnie brzydki.minimalizm to chyba nurt stworzony na potrzeby wojny ,mam
      na myśli bunkry z drugiej wojny światowej.
    • Gość: MARTINI Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 14:49
      Podsumowując całą tą dyskusję, proponuję przenieść się do ostatniej sceny "Dnia
      Świra"... i do......lić sąsiadowi...
    • Gość: . Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.atol.com.pl 28.05.07, 21:04
      .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka