grzybpsi Chyba dom dla ekshibicjonistów! 09.03.07, 23:46 Jak w tym żyć?! Jest się jak na patelni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedru Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.ias.bredband.telia.com 10.03.07, 01:04 super!!! nie wiedzialem ze takie mamy:) wiecej takich ludzi z jajami na czadowe domy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ard Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 148.122.35.* 10.03.07, 03:53 ladna bryla ale nie chcialbym w nim mieszkac,przytulny jak akwarium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły Do właściciela tego domu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 04:24 Gratuluję.Proszę te wszystkie zjadliwe posty wydrukować, to początek historii pańskiego domu i tak głośno myślę,że kronikę warto prowadzić.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wole.postmodernizm Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.hsd1.mn.comcast.net 10.03.07, 07:20 Gratuluję, bo fajnie, że sie ktoś postaral natomiast w biurze za nic nie chciałabym mieszkac. Zimno i anonimowo. Wolę postmodernizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.x.pppool.de 10.03.07, 09:38 Jasne, gratulacje. W koncu to prestizowa nagroda. Ale podobac tez mi sie nie podoba. Zimno zimno zimno.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek majda Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 89.100.86.* 10.03.07, 16:30 Lukaszu! Serdecznie gratulujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 217.197.79.* 11.03.07, 00:03 * Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruuk Dom jest smutny IP: *.chello.pl 11.03.07, 20:47 Formalnie zaprojektowany porządnie. Trochę zabytkowy styl, ale rzecz OK. To co budzi mój smutek to raczej fakt że to budowla głupia. Manifestacja oddzielenia się od innych ludzi - poprzez skalę nieracjonalnie wydanych pieniędzy, poprzez elitarny styl architektury, poprzez drut kolczasty. Sądząc po zdjęciach, prawie cała powierzchnia ma charakter reprezentacyjny. To nie jest miejsce do pracy, nie jest miejsce do odpoczynku, nie jest miejsce do spotkań z bliskimi przyjaciółmi. To miejsce na spotkania biznesowe przy pretensjonalnym winie z podobnymi wyalienowanymi pracoholikami. Trudno wyobrazić sobie tu bandę dzieci, kochającą kobietę czy przyjaciela alkoholika. Dom przypomina nowoczesne muzeum z mumią właściciela w hollu głównym. Z całą pomnikową nieracjonalnością ogromnych wnętrz z pojedynczymi meblami, szklanymi ścianami w naszym klimacie czy widokiem na martwy, płaski trawnik - jedynej dopuszczalnej natury w świecie totalitarnego modernizmu. Jeżeli spojrzeć na zupełnie przeciwne przykłady domów ludzi potężnych - jak Billa Gatesa czy Georga Lucasa - są to miasteczka ludzi pracujących pod wpływem idei i energii człowieka, który zbudował rzeczywiste imperium pomysłowością, wizją i umiejetnościa ściągnięcia znakomitych współpracowników. Mimo skali znacznie większej niż ten, tamte domy są skromne. Są miejscem aktywności. Ten jest raczej lansem - oznaką bezmyslności i niedojrzełości zarówno architekta, jak i inwestora. Objawem złudzenia, że wyrafinowana i dekadencka (dom nie jest w żaden sposób nowatorski) sztuka nobilituje twórcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z KATOS Bogactwo i Smak !!!! IP: *.chello.pl 12.03.07, 03:58 GRATULUJĘ WŁAŚCICIELOM SMAAAAKU ,STYYYLU!!! BO SĄ LUDZIE BOGACI KTÓRZY KUPUJĄ DOM Z FOLDERÓW Z KIOSKU ALE TO ZWYKŁA TANDETA I "KSERO". ALE SĄ RÓWNIEŻ I TACY JAK WY PAŃSTWO, WŁAŚCICIELE SMAKU!!!!!!!!!!!!! SKULI TEGO CHYLA WOM COŁO RICHTIK NISKO!! PS. FAJNIE ,ŻE TE DWA DOMY PROJ. "KWK" STOJĄ NA GÓRNYM SLĄSKU!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: namDAC Re: Dom jest smutny IP: 62.148.83.* 12.03.07, 08:36 Chciałem wyrazić swoją mało pochlebną opinię o tej budowli, ale kruuk tak to ładnie napisał, że nic dodać nic ująć. Smutek i chłód. Kto by chciał mieszkać w czymś takim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimilapin Re: Dom jest smutny IP: *.gorzow.mm.pl 26.04.08, 22:57 dom Bila Gatesa w żadnym razie nie jest skromny, wprost przeciewnie, ale rzeczywiście jest to rezydencja z drugiego bieguna...ciepła, drewniana, zatopiona w przepięknym, bajecznym ogrodzie :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darayavahus Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.zaodrze.punkt.pl 12.03.07, 10:49 Jest niesamowity, jesteś w domu, jednocześnie będąc poza nim. Zazdroszczę i gratuluję fantazji, no i tej odrobiny odwagi jaka na pewno była konieczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lektor4 Dom roku na świecie stoi pod Opolem 12.03.07, 11:28 Przebóg, cóż to za szkarada! Istne krematorium! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekkuc Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 10:58 Co za marnitrawstwo materiałów. Widziałełem podobne domy w Holandii gdy byłem tam 35 lat temu. Były nieco mniejsze ale też dla exchibicjonistów. Odpowiedz Link Zgłoś
korez Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 12.03.07, 13:35 Fajne, fajne ale na golaska wieczorem to bym sobie po nim nie polatał :) hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 194.140.241.* 12.03.07, 14:15 Odpowiadam Panu morka1. Każdy ma prawo dyskutować o tym domu, bo ekshibicjonistyczne zapędy projektanta sprawiły, że sprawa budynku stała się publiczna. Jak dla Pana ciepło tych klocków Lego wynika z ciepła ludzi to gratuluję budowli o powierzchni 600m kwadratowych na powierzchni ktorej będzie mieszkać (uwaga !!!) 3 osoby (źródło - opolska TVP). A tak przy okazji, aby nam to "ciepło" nie zwiało należy się profilaktycznie od najbliższego sąsiada odgrodzić drutem kolczastym. No fantastyczne !! Jak dla mnie ogolna porażka. Projektant zupełnie zapomniał, że tabaka jest dla nosa a nie nos dla tabaki. Odpowiedz Link Zgłoś
morka11 do Jasia! 12.03.07, 15:26 jednym słowem nie zabrnęliśmy daleko do przodu,Panie Janie, ja o jednym pan zupełnie innym.Ja o braku wytrawnego, wysmakowanego i też wypracowanego gustu rozmawiam, o tym, że obiekt ów nie moze być traktowany jako przytulna chatka- klatka, bo nia nie jest!!!a przez zdecydowaną większość tak jest traktowany, dając tym samym smutne świadectwo prowincjonalności tego miasta.Dom, który pozwala nam zaistnieć na całym świecie, jako obiekt niezwykłej urody, fantastycznej konstrukcji, odbierany jest jako dom jednorodzinny o przerośniętych gabarytach, bo dla trzech osób (o zgrozo!!!), i otoczony płotem takim to a takim. Jednak małomisteczkowość, choć mogłaby się stać atutem tego miasta jest jego przekleństwem. przestańmy zaglądać ludziom do ich alkowy, skąd te pomysły, żeby snuć domysły na temat samopoczucia lokatorów?!kogo to obchodzi?!ludzie zainwestowali 25 mln, w niezwykła bryłe promującą nasze miasto przy okazji i jest to promocja w pełnej klasie odbiegając od nędzy banerowej, a tu ktoś , że 600 m na 3 szt osób??!!!proszę o więcej zdrowego rozsądku, panie Jasiu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio do pana Morki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 17:11 Panie Morka, nie rozumiem Pana wzburzenia. To ludzi wina, że nagle zaczęli zaglądać do tej alkowy ? Skoro dom został publicznie wypromowany, to dlaczego nie można wyrazić swojej publicznej opinii na ten temat ? Wspominając ilość domowników odniosłem się tylko do Pan argumentu o domowym cieple. Jakoś dla mnie ilość metrów jest przeciwnie proporcjonalna do wytworzenia tego klimatu. To żadne znaczące odkrycie. Nie chciałbym tam mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: do pana Morki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 17:26 Jeszcze jedno, jeśli już mówimy o cieple domowym. Takie ogromne gabaryty jedynie pogłębiają uczucie samotności. Czułbym się, paradkosalnie, jak w więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
morka11 Re: do Pana Jana! 13.03.07, 10:40 Panie Janie drogi, mniemam z Pana wypowiedzi,iż im ciasniej tym cieplej, czy to oznacza, że pięcioosobowa rodzina na 45 m.kw. w wielkiej płycie (bo to jeszcze pogłębia poczucie ciasnoty) powinna przezywac apogeum ciepła i szczęścia rodzinnego? Pokornie pragnę wyprowadzić Pana z błędu, bazując na zdrowym rozsądku i wielu badaniach naukowych, ze jest dokładnie odwrotnie.Tj. brak przestrzeni zyciowej powoduje wiele konfliktów a w fazie końcowej i skrajnej może prowadzić do patologii.Ale to jest zupełnie innego rodzaju dyskusja, nie na to forum.Właściwie to kończy Pan swoją wypowiedx jednoznaczie, że Pana zdanie...i niech to będzie kropka w dyskusji, bowiem każdy ma prawo do wyrażania swojego subiektywnego osądu (przynajmniej narazie), ale nie mniej jednak moja ocena tego obiektu wiąże sie nie z moim mniemaniem, czy komu cieplo, czy nie w tym domu, bo byłaby to za daleko posunięta ocena, bowiem nie znam tych ludzi, oceniam jedynie estetyczne walory obiektu, który mieści się w światowej klasie postmodernizmu archtektonicznego i jest zbudowany na kanwie najlepszego wzornictwa z tego okresu(patrz Johnson & Miesa van der Rohe).To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do pana Morki Re: do Pana Jana! IP: 194.140.241.* 13.03.07, 13:46 Nie jestem zwolennikiem tezy - im ciaśniej tym raźniej. Jestem zwolennikiem budowania według potrzeb, a nie przerośniętej wyobraźni zatrudnionego projektanta. To chyba proste i logiczne ? Ocenianie tego monumentu bez głębszej wiedzy jaką ma on do spełnienia jest zwyczajnie idiotyczne. Pan tak właśnie robi. Z tego co się można zorientować, nic tam nie jest zrobione przypadkowo. Każdy element ma określony cel do spełnienia, drut kolczasty na płocie też. Ten cel podporządkowany jest mieszkańcom. To im w założeniu ma być dobrze, nie Panu !!!! Pan to dostrzega ? Dlatego w dalszym ciągu uważam, typowy przerost formy nad treścią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio do pana Morki IP: 194.140.241.* 13.03.07, 13:50 Nie jestem zwolennikiem tezy - im ciaśniej tym raźniej. Jestem zwolennikiem budowania według potrzeb, a nie przerośniętej wyobraźni zatrudnionego projektanta. To chyba proste i logiczne ? Ocenianie tego monumentu bez głębszej wiedzy jaką ma on do spełnienia jest zwyczajnie idiotyczne. Pan tak właśnie robi. Z tego co się można zorientować, nic tam nie jest zrobione przypadkowo. Każdy element ma określony cel do spełnienia, drut kolczasty na płocie też. Ten cel podporządkowany jest mieszkańcom. To im w założeniu ma być dobrze, nie Panu !!!! Pan to dostrzega ? Dlatego w dalszym ciągu uważam, typowy przerost formy nad treścią. Odpowiedz Link Zgłoś
morka11 panie Janie??? 13.03.07, 14:12 pan chyba lekko poirytowany...?zatem za duzo w tym emocji, proponuje relaks przy literaturze....architektonicznej????oststniego pytania wogóle nie rozumiem, tak się Pan zdenerwował, że az sens pan pogubił, cóż....ja o sobie wogóle, z wrodzonej skromności, a o mieszkańcach tym bardziej, ponieważ średnio myslę o ich samopoczucia, w kategoriach, które pan raczy rozpatrywać, jako warzące w ocenie domu. obiektywnie interesuje mnie jedynie estetyczna forma budowli!!!podkreślam. A dla twórców mam wiele podziwu, to tyle..taka juz jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio panie Morka IP: 194.140.241.* 13.03.07, 14:26 Czy ja napisałem, że jest on brzydki ? Ja tylko zasygnalizowałem obecność "pewnych elementów" dzięki którym wogóle powstał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kereko Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 23:00 na księżyc z nimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwan Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.as.kn.pl 21.03.07, 19:51 Jest świetny, chciałbym taki mieć, maże o takiej przestrzeni, otwarciu na ogród i świat, w dodatku lubię nowoczesność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maki Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.03.07, 17:20 G E N I U S Z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SŁÓW KILKA Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 18:00 Czekam z niecierpliwością na czas kiedy Polacy otworzą umysły. Ciasno się porobiło .. nie ma miejsca na inwencję twórczą, przyznanie się do słabości - pewnego rodzaju niemocy w pojmowaniu innych form ... niżli tych do których jesteśmy przyzwyczajeni. Aby nie pozostać anonimową ;)- w końcu muszę pozostawić podstawy do krytyki.. (jeżeli naturalnie ktokolwiek pokusi się aby przeczytać ów wywód ) jestem studentką architektury. Czy aby wszyscy jesteśmy świadomi tego co się stało? Nagroda przyznana przez profesjonalistów o wyśrubowanym poziome postrzegania przestrzeni .. piękna formy i funkcji (!!!) Polska grupa doceniona. Przeczytałam kilka krytyk tyczących się tego dzieła, zniesmaczyłam się, oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, aczkolwiek w tym przypadku zakrawa to na pogrążanie siebie. Nie oszukujmy się jako naród, mamy jeszcze klapki na oczach.Nowe technologie, nowe możliwości, kiedy do nich dorośniemy? Kiedy taki dom dla nas będzie normą ? Kiedy zaczniemy żyć w świadomości, że jednak można inaczej? Bo przecież można.. cały czas,kwestia wyobraźni i otwartości umysłu. Zastanawiam się jakie komentarze pojawiłyby się na widok dzieł Gehry'ego... czy po (swojego czasu) dość kontrowersyjnym projekcie Blob'a w Grazu. Nagrody szczerze gratuluje architektom i konstruktorom! Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Dom roku na świecie stoi pod Opolem 06.04.07, 19:52 Jest piekny jak marzenie. Przeszklony z dużą ilością światła,przestrzeni... Gratuluję wizji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ups Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.toya.net.pl 06.04.07, 20:34 boszzz czulabym sie w nim nieswojo, jakby mnie ktos podgladal, same okna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Przepiękny!! IP: 62.29.142.* 06.04.07, 21:44 tylko bałabym się, że mi w nim za zimno będzie:) ale naprawdę cudny:) GRATULUJĘ Odpowiedz Link Zgłoś
irini Dom roku na świecie stoi pod Opolem 06.04.07, 23:08 Jakby ktoś chciał mieszkać w akwarium, zikkuracie, bunkrze lub UFO - to czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architektK Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 23:33 z punktu widzenia Architekta Krajobrazu, dom jest niewkomponowany w otoczenie, trwanik sam w sobie jest ozdobą ale dośc agresywnie sztuczą jak calość domu, ciekawe wnętrza, ale bryła niezbyt porywająca. Mimo wszystko gratulacje wyróznienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willy Szkoda ze nie ma zdjec czesci mieszkalnej IP: *.pools.arcor-ip.net 07.04.07, 02:07 bo widzimy glownie podjazd, pare ujec bryly, schody i salon na dole. Nie wiemy jak wygladja pokoje dzienne, sypalnie, lazienki i kuchnie. Przypuszczam ze to jest powodem bardzo negatywnego odbioru tego domu przez wielbicieli "cieplych" srorkow i zagraconych mieszkan. Jak dla mnie ten don to cacko na "piatke". Bylby na "szostke" jakby stal np. na jakiejs greckiej wyspie albo w Miami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.K.O Re: Szkoda ze nie ma zdjec czesci mieszkalnej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.04.07, 05:31 Metal i szklo. Mozeby tak pare ujec tej szarosci na tle zimowej szarugi? Troche przypomina bank, albo prosektorium, i pewnie zapach amoniaku ten sam- na wszystkie okna i metal na wysoki polysk. A gospodyni biega, pucuje, i poleruje Moze jeszcze w srodku czarny marmur i granit? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marceli1 Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 213.77.64.* 22.04.07, 12:33 nowocześnie brzydki.minimalizm to chyba nurt stworzony na potrzeby wojny ,mam na myśli bunkry z drugiej wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINI Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 14:49 Podsumowując całą tą dyskusję, proponuję przenieść się do ostatniej sceny "Dnia Świra"... i do......lić sąsiadowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.atol.com.pl 28.05.07, 21:04 . Odpowiedz Link Zgłoś