Dodaj do ulubionych

Testosteron

14.08.26, 11:27
Badacie?
Podobno pomija się go w badaniach hormonalnych u kobiet, a po menopauzie ma znaczący wpływ na poczucie pewności siebie i libido.
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: Testosteron 14.08.26, 11:32
      Po co badać, to się czuje.
      I jak masz za mało to dodasz sobie?
      • bib24 Re: Testosteron 14.08.26, 11:59
        oczywiscie ze mozna dodać, lekarz przepisuje
      • partytura2026 Re: Testosteron 14.08.26, 12:21
        No tak. Co prawda w PL chyba tylko of label dają męski żel, którego dawkowanie jest utrudnione. Ale jak najbardziej można taki dostać.
    • primula.alpicola Re: Testosteron 14.08.26, 12:22
      Nie badałam, bo sądząc po funkcjonowaniu, msm go w normie. Ale może przy okazji następnych badań zrobię, z ciekawości.
      A, i to nie tylko o libido i pewność siebie (?) chodzi, także o kości, mięśnie, metabolizm, samopoczucie i koncentrację
      • hailey_bieber2004 Re: Testosteron 14.08.26, 12:54
        A ja bym się bała jakichś skutków ubocznych (owłosienie, trądzik)
        • hailey_bieber2004 Re: Testosteron 14.08.26, 12:55
          Obecnie wręcz stosuję leczenie antyandrogenowe w ramach walki o lepszą cerę
        • primula.alpicola Re: Testosteron 14.08.26, 13:13
          hailey_bieber2004 napisała:

> A ja bym się bała jakichś skutków ubocznych (owłosienie, trądzik)

Wszystko może mieć skutki uboczne. Ale po to się oznacza poziom, żeby nie przesadzić z dawką.
          Za jakiś czas powstaną preparaty z testosteronem dla kobiet, z precyzyjnym dawkowaniem, i będzie to dla wielu kobiet w menopauzie duża ulga i poprawa jakości życia.
          • hailey_bieber2004 Re: Testosteron 14.08.26, 13:25
            A ten niedomiar testosteronu to rzeczywiście jest częsty problem?
            Bo jak dotąd słyszałam raczej o nadmiarze testosteronu przy menopauzie (stąd łysienie typu androgenowego lub pojawiająca się nagłe otyłość brzuszna).
            • partytura2026 Re: Testosteron 14.08.26, 13:28
              Umówmy się - menopauza w PL to ciemna plama niewiedzy
              • mysiulek08 Re: Testosteron 14.08.26, 16:15
                to sie musze moim dzikiem krajem pochwalic tongue_out

nie wiem o co chodzi (nie wnikalam w szczegoly) ale najwyrazniej jest realizowany jakis program rzadowy w temacie meno, przy okazji ostatniej mamografii, oprocz wywiadu dostalam taka ulotke z info, ze jesli wystepuje u mnie chocby 1 objaw to mam sie umowic do gina, zeby omowic sprawe menopauzy
                takie same ulotki byly w recepcji usg i u kardiologa, reumatologa itp, jak nic przykaz rzadowy

poza tym sa strony z konsultacjami online
                np
                menopausiaonline.cl/
            • primula.alpicola Re: Testosteron 14.08.26, 13:33
              Nie wiem, hailey. Na razie to chyba niewiele kobiet sprawdza poziom, mimo że siada im energia, samopoczucie, itp.
              Moja koleżanka, fakt, nie w Polsce, oznaczyła poziom, szorował po dnie, dostała precyzyjnie wyliczoną dawkę, i odzyskała życie, czuje się jak młoda bogini (a to Stara Torba z Narowami jest, pod 50!) Oczywiście poziom hormonu jest co jakiś czas sprawdzany.

• asia.sthm Re: Testosteron 14.08.26, 13:38
                W Szwecji i panowie, a nawet młodzieńcy sobie dodajà w ramach poglàdu im więcej tym lepiej. Normalny poziom testesteronu ma spory rozrzut, a oni chcà mieć max. No i konsekwencje, działania uboczne majà jak na zaproszenie.
            • asia.sthm Re: Testosteron 14.08.26, 13:34
              A włoski rosnàce w nieoczekiwanych miejscach? Też utrapienie i trzeba pilnować 😆
    • snakelilith Re: Testosteron 14.08.26, 14:34
      Nigdy nie badałam, nie mam potrzeby. Mam raczej problem wielu menopauzalnych kobiet, muszę regularnie sprawdzać, czy nie rosną mi jakieś włosy na brodzie. Przypuszczalnie mam więc testosteronu wystarczająco.
      Istnieje jednak coś takiego jak wartości normatywne (0,12,-0,6 ng/ml), ale indywidualne działanie może być różne. To jak z innymi hormonami w menopauzie, nie suplementuje się do jakiejś tam normy.
      I ponieważ testosteron spada zwykle bardzo wolno, to problem niskiego poziomu pokazuje się raczej w późniejszym wieku.
      Libido to też sprawa bardziej skomplikowana i nie jest na pewno zależne tylko od jednego hormonu.
    • mysiulek08 Re: Testosteron 14.08.26, 16:02
      jak ostatnio pozalilam sie swojej gin, ze sa dni, kiedy czuje sie jak 90letnia staruszka, to dostalam plik zlecen badan, w tym byl testosteron

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka