Gość: jet Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 62.29.168.* 13.02.08, 10:54 "Kiedyś za wiarę krew przelewano, a teraz ludziom żal 500 euro rocznie" --książe się myli, do dziś przelewa się krew za wiarę: w Iraku, Afganistanie, Izraelu, Palestynie, wcześniej sporo przelano w NY, niektórzy przelewają krew za wiarę wysadzając kliniki w powietrze albo -w innych rejonach- kamieniując "grzeszników". Przykłady możnaby mnożyć bez potrzeby zagłębiania się w mroczną historię, kiedy nie tylko przelewano krew ale nawet się w niej kąpano w imię słusznej wiary. Natomiast gdzie mało krwi się leje? - Tam gdzie wiara/ideologia nie odbiera ludziom rozumu i człowiek pozostaje człowiekiem. Siemanko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acototak NIE zostali ukarani za niepłacenie podatku, IP: *.chello.pl 13.02.08, 10:55 tylko składając odpowiednie oświadczenie odstąpili od wiary katolickiej. To jest zasadnicza różnica. Motywy złożenia takiej deklaracji to ich prywatna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilia Czarni licza tylko kase IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:03 Nie moge na nich patrzec.. Zalosna argumentacja, ze skoro wybrali telewizor.. Kosciol nie powinien brac przymusowych oplat od wyznawcow, gdyby w Polsce cos takiego mialo miejsce tez bym sie wypisala i jestem przekonana, ze wiele innych ludzi takze. Wystarczy, ze pracujac w dwoch miejscach ZUS DWA RAZY POBIERA ODE MNIE TA SAMA SKLADKE ZDROWOTNA, jeszcze jakby kosciol ode mnie bral na nowa sutanne i paliwo dla ksiedza to chyba bym poszla z torbami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acototak Re: Czarni licza tylko kase IP: *.chello.pl 14.02.08, 13:18 gdzie ty widzisz przymusowe opłaty? możesz płacić, albo możesz nie płacić. każda decyzja ma swoje konsekwencje. to jest świat dorosłych, a nie smarkaczy bez odpowiedzialności. chcesz być wierząca, finansuj sama swój kościół, nie chcesz to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:00 debilem jestes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Dziubek Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 162.27.161.* 13.02.08, 11:08 A nie da się po prostu w Niemczech zadeklarować jako ateista i już? Po co się wykreślać? Chyba urząd niemiecki nie będzie szukał po omacku, czy aby ktoś nie należy do jakiegoś kościoła w Polsce. Bo jak to zrobi? Sprawdzi wszystkie możliwe wiary i wyznania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voila Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.range86-153.btcentralplus.com 13.02.08, 11:08 abstrahując od kierunku w jakim poszła dyskusja, chciałabym zauważyć, że dotychczas trudno było do tej pory się po prostu wypisać z kościoła w Polsce; zawsze księża robili uniki, a teraz, proszę, proszę, wystarczy się przeprowadzić do rajchu a ja, głupia do Londynu się przeniosłam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 11:11 Mieszkam w Niemczech od około 6 miesięcy,płacę też podatek,do tego co niedzielę ksiądz zbiera na tacę.Zdziwiłam sie jak pierwszy raz poszłam tu do kościoła i zobaczyłam księdza z tacą,bo zawsze mi mówiono że jak zapłacę ten podatek to mam spokój i nie musze dawać wiecej pieniedzy.Nie chodzi mi o pieniadze tylko o te fałszywość,którą ludzie tu stworzyli.W Polsce pewnie też elita koscielna chciała, aby wierni płacili taki podatek,a do tego ruszyła by z tacą.Za wiarę nie należy płacić ,wierzy się dla nas samych i dla Boga,a najgorsze jest to że nie wszyscy potrafia sie do tego przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomozmy irkowi Pomóżmy Irkowui zebrać na Canona, niech nie cierpi IP: 143.252.8.* 13.02.08, 11:12 Irek podaj numer konta zrzucimy się na Canona. Fuji, Minolta... Czy tylko Canon. Irek napisz dostosujemy się.Ma byś SLR czy zwykły aparat kompaktowy? Tego na zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus ale on juz ma aparat IP: 91.64.94.* 13.02.08, 11:52 Tyle ze teraz jakis klecha bedzie musial kupic mercedesa be klimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das_spiel_ist_aus wy juz raz"pomogliscie irkowi" zwanemu swirkiem IP: *.adsl.alicedsl.de 13.02.08, 12:00 czy moze ja sie myle?.chcieliscie(straz graniczna) miec pretekst do obserwacji,zebyscie potem mogli go wspolnie(z kk) okrasc.. trzeba miec jednak pecha trafiajac na mnie,wiekszy pech nie mogl was (i israelskie pokraki) spotkac ,to fakt.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Irek już ma nowego boga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 12:05 Irek już ma nowego boga - kasiora i jak najwięcej kasiory. Wszystko poświęci aby mieć więcej i więcej. Ja go rozumiem. Znajomi mają cyfrówki to on nie może być gorszy. Już dzieci w podstawówce przechwalają się kto ma lepszą komórę. Mózg Irka od czasów podstawówki się nie rozwinął - to nie jego wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurka Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 195.116.23.* 13.02.08, 11:13 To ksieza, czy krzyzacy?! Wykreslac z Kosciola ludzi biednych. To ja chromole taka wiare!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleryk33 Przypadek Sw Pawła to wyjaśnia IP: *.piekary.net 13.02.08, 11:15 Jezus przeciez mówił... nie bedziecie płacili podatków to zostaniecie wyklęci...:)i w piekle smazyć was bedą... ale sie możecie wykupić tu podawał numer konta :) ale zaraz zaraz przecież Sw Paweł był grzesznym poborcą podatkowym ale sie nawrócił, może i kościół przestanie zbierać podatki i sie nawróci apostaci nie martwcie się dłączacie do elitarnego grona, sprawdzcie badania "Larson Witham God" na temat wiary w wśród najwybitniejszych naukowców, ilość wierzących w Boga jest w śród nich 20 razy mniejsza niż w spłeczeństwie, a prawda jest taka, że to co ludzkość osiagnęła telekomunikacja, motoryzacja, lotnictwo, energetyka, postęp w medycynie, dobrobyt w krajach zachodu w skrócie cywilizacja! zawdzięczmy takim ludziom jak oni a nie kościołowi. Koscielne sposoby walki z epidemiami dzumy, cholery ... okazały sie mało skuteczne natomiast kosciółw zawsze zwalczał badania nad medycyna człowieka, czyli nie tylko był bierny był wrogiem postepu i medycyny a teraz zbiera podatki a tych którzy nie chcą płacić pokazuje palcem co jest zwykłym mobingiem ponieważ w ten sposób nawołuje swoich wyznawców do piętnowania takiej osoby i uważania ją za gorszą, teraz doszło piętnowanie dzieci osób niewierzących w KK w osobie Rydzyka, w szkołach i co ciekawe za pieniądze ich własnych rodziców. Poczytajcie trochę o odkryciach archeologicznych, google, np ksiądz "Pujol" albo "zeitgeist polskie napisy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: namtaff Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 193.251.71.* 13.02.08, 11:17 Qres.....fo i mamona, co ma placenie/nieplacenie podatku koscielnego w jednym kraju z wymuszaniem apostazji w drugim? Sie polskiemu kleru, po wschodniemu, w portfelu zalosc zrobila i wynalezli nowy bat na owieczki niestrzyzne. Sytuacja nie jest nowa. Nasze "Niemce", niewiele na poczatku zarabiajace w Rajchu czy Austrii czesto "wystepowaly" ale rzadko kiedy byli za to tepieni w kraju (jezeli nawet trafilo, ze przez swojego farorza, to znalazl sie niezbyt daleko inny, litosciwszy. Wredota niepomierna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:17 wypisanie się z kościoła kat. to nie jest żadne wyzbycie się wiary! są jeszcze ewangelicy, adwentyści, św jechowy, zielonoświątkowcy, baptyści i wiele innych którzy wierzą w Boga. kiedyś u nas ksiądz publicznie wywieszał w kościele takie zawiadomienie z niemiec, o kimś kto się wypisał. jest to jak widać działanie "na złość" żeby ludzie mieli kogo obgadywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 62.29.168.* 13.02.08, 11:23 Zastanawia mnie, czy ten mechanizm działa także w drugą strone- tzn płacę sumiennie kirchensteuer ale nie chodzę do kościoła, nie spowiadam się, nie przyjmuję komunii - czy wtedy skontaktuje się ze mną ktoś z kościelnego biura obsługi klienta i zasugeruje wypowiedzenie umowy? Podejrzewam, że podobnie jak w przypadku innych operatorów na tym zmonopolizowanym (albo zoligopolizowanym) rynku, regularne płacenie ale niekorzystanie z usług może trwać nieprzerwanie aż do śmierci abonenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzacy niech najpierw kosciol zacznie placic podatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:47 a nie ciagle wyciaga lapska po kase biednych ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
dym80 no jak ktoś w Kościele widzi tylko dawanie/branie 13.02.08, 11:51 pieniędzy to się nie dziwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjablonsky Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.tvp.pl 13.02.08, 11:52 Niegodziwcy chciwcy. W Stanach wielu młodych ludzi lwią część swych poborów przeznacza na kościół do którego się przyznają. A tu zakała Polski - może wcześniej też i Polski się wyrzekli. A czort z nimi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weganin11 Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.olsztyn.mm.pl 13.02.08, 11:52 Boga trzeba mieć w sercu a nie księgach kościelnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Wprowadzic w Polsce! Co laska 500 zeta! IP: *.popl.cable.ntl.com 13.02.08, 11:53 I od razu zamiast nowych sklepow i centrow handlowych zbudowac nowe koscioly, kazdemu wiernemu dac kod paskowy na rece i wprowadzic bramki. Wtedy idac na msze, musieliby sie zeskanowac i bramka sie otworzy, znaczy byl na mszy. Jak nie, to kara 500 zlotych od lebka. PORONIONY KOSCIOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A ksieza sie ciesza, ze lud cimny, i buch nowe beemki z tacy. A bidule niech zdychaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antonio Słyszeliście o Przykazaniach Kościelnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 11:57 Mam wrażenie, że piszący dawno nie byli w kościele. Więc przypomnę: poza 10-cioma Przykazaniami Bożymi są jeszcze Przykazania Kościelne. Ostatnio zostały one zmodyfikowane i mówią o obowiązku łożenia na wspólnotę. Albo jesteś wierzący i przestrzegasz przykazań albo nie. I o czym tu dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man jeśli ktoś zarabia 25 000 Eur i żal mu 500 IP: *.centertel.pl 13.02.08, 12:03 to dobrze zrobił, że wystąpił z kościoła bo będzie mógł z żoną pójść za te pieniądze do restauracji 1 lub 2 razy w roku, zamiast chodzić do kościoła i czas marnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logika MI ZAL!!!!! IP: 160.45.20.* 13.02.08, 18:55 Pewnie, ze zal mi wplacac 8% moich dochodow na niemieckie koscioly - zdecydowanie wole te pieniadze wplacic na remont dachu kosciola we wsi moich rodzicow, oplacic obiady trojce dzieci z tej wsi i zafundowac lekcje angielskiego bardzo zdolnemu (i bardzo biednemu) dziecku sasiadow. Sorry, ale w Niemczech nie widze glodnych dzieci. I jesli mam do wyboru doplacac do wycieczek, szkol i ciekawych, nie przecze, zajec dodatkowych dla niemieckich dzieciakow, to jednak wybieram oddawanie tych pieniedzy tam, gdzie pojda one na zaspokojenie bardziej elementarnych potrzeb dzieci-bidul skad pochodze. A jesli za to powinnam byc ekskomunikowana, to... to juz trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Fantazja o Polsce? IP: *.acn.waw.pl 13.02.08, 12:29 Między kościołem a państwem powinno się postawić gruby mur, tak by jedno z drugim nie miało nic wspólnego. Żadnego konkordatu, żadnego dofinansowania inwestycji kościelnych z budżetu państwa, żadnej religii w szkołach, żadnych inwokacji do boga w dokumentach państwowych. Nawet pobieranie podatku nie jest dobrym rozwiązaniem, bo jest to już niepotrzebna ingerencja państwa (które de facto w wyniku "zerwania współpracy" z klerem miałoby dodatkowe kilka mld w budżecie). Jeżeli ktoś chce utrzymywać kościół, proszę bardzo, niech płaci składkę w kasie parafialnej albo robi przelew na konto, może dawać na tacę, finansować konkretne przedsięwzięcie. Ciekawe jakie są proporcje w chwili obecnej - więcej jest w Polsce tych, którzy murem i ślepo za klerem stoją, czy tych, którzy potrafią trzeźwo spojrzeć na sytuację? Bo może już czas na rewolucję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYKATOLIK Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.chello.pl 13.02.08, 12:34 Pasożyty w sukienkach sami wierzą w mamone-to ich bożek jak w Polsce wprowadzi sie owy podatek to będzie katolików ok.20-30 procent,kiedyś za wiare w bajki katolickie zamordowali słudzy SZATANA z watykanu miliony ośób,teraz tezby chcieli,nieroby w sukienkach niech paciorki klepią za swoją kase nie moją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizyk Ci ludzie NIE sa chrzescijanami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 12:35 "Kto sie mnie wyprze, tego ja sie wypre" Tu nie chodzi o to czy wypieramy sie Chrystusa dla otrzymania pracy, by zrobic przyjemnosc kochance czy zeby oszczedzic 1000 euro. Wyparcie sie wlasnej wiary to jeden z najciezszych grzechow! Nawet gdyby chodzilo o ratowanie swojego zycia! Trzymanie sie swojego wyznania bylo dobre dla pierwszych chrzescijan ale dla nas juz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Ci ludzie NIE sa chrzescijanami. IP: *.nokia.com 13.02.08, 12:59 Hehe, wiara a religia to zupelnie rozne rzeczy. To, ze wypisuje sie z KK, nie znaczy, ze przestaje wierzyc. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logika Re: Ci ludzie NIE sa chrzescijanami. IP: 160.45.20.* 13.02.08, 18:38 Pracuje w Niemczech za pieniadze UE; mieszkam w Polsce (dojezdzam!) i zalezy mi bardziej na polskich, niz niemieckich drogach, niemniej jednak, jako, ze moje miejsce pracy jest po tej drugiej stronie granicy - podatki place w Niemczech. W zyciu Kosciola natomiast uczestnicze wylacznie w Polsce - tutaj przystepuje do Sakramentow, tutaj daje dziesiecine. ZUPELNIE NIE ROZUMIEM, dlaczego mam lozyc na utrzymanie niemieckich kosciolow, skoro z nich zupelnie nie korzystam?! Te pieniadze, ktore placilabym w Niemczech sumiennie place w Polsce (a nawet wiecej, bo tam jest 8%, a ja place biblijne 10%) - dla mnie dokument, ktory podpisalam w Niemczech byl wylacznie zrzeczeniem sie woli placenia na kosciol TAM. A nie wyrzeczeniem sie wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RORO Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 193.111.166.* 13.02.08, 12:41 mamona ważniejsza od wiary. Kościół już dawno utracił swoją istotę, teraz widzi wszystko przez pryzmat pieniadza - płaci się za wszystko: ślub, komunię, chrzest....niedługo będzie się płaciło za sam wstęp do kościoła aby móc się pomodlić. Czy do tego sprowadza się kościół jego rola jako łacznika między Bogiem a człowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emhyr Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.papp-logistics.com 13.02.08, 12:43 Co za bzdura, nie trzeba w pracy podawac ze sie jest katolikiem, wtedy od poczatku nie ma problemu. Ale jak sie chcialo na kler pracowac to teraz niech nie placza. Przy deklaracji na PICie niemieckim nie podaje sie nic, zadne K jako katolik ani inne, wtedy nie ma problemu, jest sie po prostu nieplacacym.... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś