Dodaj do ulubionych

Grubość frontów z MDF foliowanego

29.10.05, 12:39
Witam,
Czy ktoś z was orientuje się jaka jest grubośc frontów z MDF foliowanego firmy WIECH??A może zalezy to także od koloru? Mnie interesuje konkretnie: FOLIA FANTAZYJNA z WIECHA.
Pozdrawiam czekając na info.
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: avan Re: Grubość frontów z MDF foliowanego IP: *.autocom.pl 30.10.05, 11:25
      18mm
      • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego 30.10.05, 11:41
        dzięki.
        A w ogóle są fronty 22 mm? (tak coś mi obiło się o uszy). Bo mając te fronty(18mm) oraz fronty z szybą oprawioną w aluminiową ramę, jest róznica. Te z szybą wystają, bo mają inną grubość. Można jakoś ten problem zniwelować?
        Aga
        • masstah Re: Grubość frontów z MDF foliowanego 30.10.05, 22:27
          Obawiam się że odpowiedź na twoje pytanie brzmi tak: fronty z mdf-u mają 18mm.
          A aluminiowe z szybą 22. A wykonawca mebli powinien o tym wiedzieć i
          odpowiednio zrobić korpusy szafek tak by nic nie wystawało. Sprawdziłem u
          siebie, mam obok siebie szafke wiszącą z aluminium i szybą i ze zwykłym
          frontem, grubości drzwiczek są takie jak napisałem, korpusy się różnią
          głębokością. I nic nie wystaje.
          • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego 30.10.05, 23:12
            tak też myslałam:(.
            Zapytałam sie gościa dlaczego nie zrobił korpusów tych szafek mniej głębokich o te 4 mm. Powiedział, ze wtedy nie byłoby tewż rowności w innym miejscu, bo:
            u mnie ta szafka ze szkłem, w aluminum jest szafką pozioma, nad nia jest identyczna pozioma szafka, ale z frontem MDF, ponadto obok sa juz wykłe pionowe szafki z MDF.
            Wydaje mi się, że te poziome szafki, powinny być zrobione jako 2, a nie jako 1 korpus, wtedy udałoby się to zrobić równo (chyba).
            Aga
            • masstah Re: Grubość frontów z MDF foliowanego 30.10.05, 23:29
              Dokładnie, w takiej sytuacji powinni byli zrobić 2 osobne korpusy. Ja na twoim
              miejscu bym się kłócił by to poprawiali. Pewnie nie obędzie się bez drobnego
              dopłacenia bo ci powiedzą że zgodziłaś się na projekt i jest po herbacie, ale z
              drugiej strony przerobić taki korpus na dwa mniejsze to są żadne mecyje i
              powinni się za drobną dopłatą zgodzić. Ja bym próbował.
              • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego 31.10.05, 09:42
                jeszcze jedno "ale".
                Te szafki poziome jako zbudowane razem mają wspólny odpowiednio:górę lub dół. Nie wyobrażam sobie teraz, żeby można je było przerobić na 2 korpusy, bo wtedy niby wyrówna się ta powierzchnia, która wystaje, ale będzie z kolei przestrzeń 1cm między szafką górną a dolną (bo jednej z nich trzeba będzie dołożyć górę lub dół), hmmmmm.
                I chyba nie widzę roziwazania tego problemu. Albo jest jakiś myk, który się stosuje w takich sytuacjach, ale ja go nie znam:(
                A Ty też tak dokłanie masz, tzn. 2 szafki poziome w osobnych korpusach?
                Aga
                • masstah Re: Grubość frontów z MDF foliowanego 31.10.05, 10:14
                  Ja mam dwie szafki poziomo ale obie z alu/szybą. I trzecią z MDFem, pionową.
                  Wszystkie 3 są na osobnych korpusach (sami mi tak zrobili). I żadnych szpar nie
                  ma, szczerze mówiąc nie wiem skąd ci się ta szpara wzięła ;-) Przecież nie
                  mówię że wystarczy przeciąć toto na pół, trzeba zrobić nowe korpusy do tych
                  szafek poziomych, odpowiedniej wielkości. Ale większość materiału jest do
                  wykorzystania z istniejącej szafki więc koszt żaden, kwestia chęci. Tak myślę.
                  • Gość: avan Re: Grubość frontów z MDF foliowanego IP: *.autocom.pl 31.10.05, 23:16
                    zamiast przerabiać korpusy szafek mozna wyciągnąc do przodu na zawiasach
                    drzwiczki z mdfu i zamontować np samodomykacze bluma lub nakleic odbojniki aby
                    zniwelować ta różnice.
                    ps. czy na pewno fronty aluminiowe maja 22mm? a nie około 20mm?
                    • Gość: Mat Re: Grubość frontów z MDF foliowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 00:24
                      Toż wtedy będzie 4mm szpary na zawiasach i będzie jeszcze obrzydliwiej...

Jednego nie rozumiem: taka sytuacja to ewidentna fuszerka wykonawcy, który
                      przecież wie o takich różnicach w grubości i powinien to przewidzieć, nie
                      rozumiem dlaczego to odpuszczać. Reklamować trzeba, niech poprawiają.
                      • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego 01.11.05, 12:52
                        tak jest avan-20 mm, nie 22 mm.
                        Reasumując, wiem że nic nie wiem :)
                        :fuszerka czy nie? Jak to mają mi poprawić?
                        Pozdrawiam Aga
                    • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego 01.11.05, 13:00
                      raz jeszcze (za bardzo się spiesze chyba z pisaniem:) )
                      do Avan: właśnie o odbojnikach silikonowych myslałam też, bo szafki jak dla mnie trzaskają, choć wcale nie walę nimi jak oszlała. Ale czy sam maleńki odbojnik zniweluje tą róznice? Niby to tylko 2 mm, ale .......
                      Aga
                      • Gość: avan Re: Grubość frontów z MDF foliowanego IP: *.autocom.pl 01.11.05, 13:47
                        W sprzedarzy są małe i większe odbojniki, te wieksze maja około 1.5mm grubości
                        wiec w zupełnosci wystarcza na zniwelowanie róznicy grubości.
                        • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego-do avan 01.11.05, 19:14
                          dzięki za info o tych odbojnikach.
                          Jako do znawcy tematu wykonywania mebli kuchennych mam jeszcze 1 pytanie:

na miejsca gdzie są wkręty facet dał mi takie okrągłe naklejki. Jednak nie pasują one kolorystycznie, ale powiedział, że innych nie ma (ja mu uwierzyłam na słowo).
                          Moje korpusy to FINO BRONCE. A może z takiej taśmy abs można w jakiś sensowny sposób (nie nożyczkami, bo się zarypię wycinjąc taką dużą ich ilość i na pewno zrobię to krzywo)je zrobić i samemu potem ponaklejać? A może są takie wciskane w środek wkrętu zaślepki w tym kolorze?
                          Aga.
                          • Gość: avan Re: Grubość frontów z MDF foliowanego-do avan IP: *.autocom.pl 01.11.05, 19:59
                            Gdzie masz te wkręty do zaslepienia, w środku szafki czy na zawnatrz?
                            • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego-do avan 01.11.05, 20:17
                              mam i w środku i na zewnątrz (w środku niby nie widać, więc mogę zakleić tym co dostałam), ale na zewnątrz widać. Na zewnątrz mam 8.
                              Aga
                              • Gość: avan Re: Grubość frontów z MDF foliowanego-do avan IP: *.autocom.pl 01.11.05, 20:36
                                Szkoda że producent mebli nie postarał się aby widoczne elementy skleic ze soba
                                zamiast je dziurawic i skręcac, niestety nie ma w tym kolorze płyty
                                identycznych zaslepek:(
                                Co do wewnetrznych wkretów to równiez nie taktem jest wkręcać je gdzie
                                popadnie, zazwyczaj wkręca sie je pod zawiasami i półkami tak aby były nie
                                widoczne.
                                pozdrawiam
                                • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego-do avan 02.11.05, 17:14
                                  Avan, a możliwe jest, że te moje fronty mają nie 1,8 tylko 1,6 cm? Bo "na oko" różnica między nimi a tymi szklanymi jest większa niż 2mm (wg. mnie jest 4mm), więc zmierzyłam je (miarką) i wyszło mi 1,6 cm??
                                  Aga
                                  • Gość: avan Re: Grubość frontów z MDF foliowanego-do avan IP: *.autocom.pl 02.11.05, 23:13
                                    Zadko ale mozna jeszcze spotkac fronty z mdfu foliowanego o grubości 16mm.
                                    Amco, Magura czy Wiech robia fronty na płycie 18mm.
                                    W tym wypadku jak masz fronty 16 to cieżko jest zniwelować 4mm różnicy pomiędzy
                                    frontami aluminiowymi, kilka lat temu firmy produkowały fronty na płycie 16mm
                                    ale wiekszośc z nich przeszła na 18.
                                    • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego-do avan 03.11.05, 11:47
                                      Niby zamawiałam z Wiecha, więc powinny byc 18, kurcze ale już teraz to niczego
                                      nie jestem pewna:(
                                      • Gość: avan Re: Grubość frontów z MDF foliowanego-do avan IP: *.autocom.pl 03.11.05, 22:31
                                        Z tego co wiem to kiedys Wiech brał fronty proste z Amco, natomiast amco brało
                                        giete fronty od Wiecha.
                                        Obecnie nie jestem pewien czy nadal tak jest.
                                        Ps. coraz mniej kuchni wykonujemy z frontami z mdfu foliowanego, powoli kończy
                                        sie era folii :-)
                                        • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego-do avan 04.11.05, 20:09
                                          na krzyść forniru?
                                          ja mam proste fronty.
                                          Aga
    • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego 01.11.05, 12:58
      jeszcze jedno:
      do masstah:
      szpara mi się wzięła stąd, że wysokość frontów poziomych jest 35,5 cm. Pozostałe szafki pionowe mają 72 cm. Jeśli zrobi się 2 osobne korpusy na te poziome szafki, to każda z nich ma swój własny dół i swoją własną górę. Wtedy zamaist
      1,8 cm powstaje 2x1,8 cm i wtedy chcąc wyrównać szafki na górze oraz na dole powstaje przerwa 1cm na styku tych 2 poziomych szafek.
      no chyba że się mylę...
      Aga
    • aga_76 Re: Grubość frontów z MDF foliowanego 06.11.05, 21:54
      no i się załamałam totalnie.
      Zmierzyliśmy suwmiarką fronty i.....miało być 1,8 a jest 1,6!!!
      zrozpaczona Aga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka