Dodaj do ulubionych

Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 10:44
Stoimy przed decyzją wyboru piekarnika i płyty do zabudowy: po wstępnej
selekcji zostały 2 opcje: Amica GH0103 (piekarnik podobno niezły z powłokami
katalitycznymi; płyta do tego normalna, tradycyjna, srebrna, gałki są przy
piekarniku) i Bosch - piekarnik HBN 43W350 i płyta (szklana, czarna- ale
widać każde dotknięcie palcem...) NHG 206DEU: sprzęty nowoczesne i dobre.
Tylko, że cenowo to zestaw Boscha jest 1000 zł droższy!!: pytanie: czy
naprawdę warto? Do tego mam kupić okap kominowy- Bosch ma drogie i brzydkie;
a czy jak do zestawu Boscha kupię okap Amici, to czy nie będzie to wyglądało
źle (np. różny odcień srebra okapu i piekarnika?) Poradzcie coś proszę...
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:43
      ...a ja już wybrałam z ostatniej gazetki media marktu zestaw gorenje!!!!!
    • Gość: deedee Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: *.chello.pl 26.11.05, 20:44
      Kurcze Lotka, nie wiem jak to możliwe ale stoję DOKŁADNIE przed takim samym
      wyborem. Zastanawiam się pomiędzy kupnem tych samych dwóch zestawów :-)))))))).
      Różnic jest niewiele - jedną z nich jest energooszczędność piekarnika Amica ma
      klasę B, Bosch - A. Zastanawiam się też nad tą czarną płytą - wiesz może czy
      ona jest trochę profilowana (mam na mysli czy jak coś wykipi to wylatuje poza
      obręb płyty). I też myśle o tym jak będzie wyglądać Okap Amica nad kuchenką
      Boscha :-)))). Można też kupić okap do zabudowyi wtedy wcale go nie widać :-)
      • Gość: Lotka Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.05, 21:41
        Więc nie tylko ja biję się z myślami w sprawie płyt i piekarników Amici i
        Boscha!! To zawsze raźniej! Nie wiem, czy płyta jest profilowana - rzeczywiście
        trzeba by to sprawdzić. Okap muszę mieć kominowy, bo zamówiliśmy już szafki
        kuchenne i położyliśmy glazurę pod okap kominowy (poza tym bardziej mi się
        podoba). Najbardziej w tym wszystkim męczy mnie fakt, że Bosch jest drogi - czy
        to warto tyle płacić, skoro można mieć także dobry sprzęt w niższej cenie?
        Naprawdę nie wiem, co robić - a decyzję musimy podjąć w tym tygodbiu, a Ty? Daj
        znać czy wygrał Bosch czy Amica!
        • Gość: deedee Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: 212.75.114.* 28.11.05, 09:24
          Liczę że ktoś nam podpowie, mam jeszcze kilka dni na zastanowienie.
    • Gość: deedee Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: 212.75.114.* 28.11.05, 11:21
      Wiesz co, tak siedzę i myślę i powoli szala zaczyna się przechylać na korzyść
      kuchenki Amica - jest tańsza, ma więcej funkcji piekarnika, tańsze części
      zamienne. Coprawda Bosch ma ładniejszą płytę gazową i ma klasę energetyczną A,
      ale mimo wszystko chyba wybiorę wszystko Amica tzn. okap też. Daj znać co ty
      zadecydowałaś?
      • Gość: fikus Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: 195.94.206.* 28.11.05, 12:27
        Ja gdy stałem jakiś czas temu przed takim samym wyborem, mając dwie w jakimś
        sensie podobne możliwości, to wybierałem to, co zrobione było w naszym kraju
        (chociaż nie zawsze udawało się to do końca stwierdzić).
        Pozdrawiam
      • Gość: Lotka do deedee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:20
        U mnie decyzja już zapadła i został kupiony...piekarnik Boscha HBN43W350 i do
        tego płyta srebrna PCD685DEU. Czy to dobry wybór - okaże się...Udało nam się
        znaleźć w dobrej cenie, w sumie wyszło tylko 250 zł drożej niż Amica, którą mi
        oferowano. Czego się dowiedziałam jeżdżąc po różnych sklepach: płyty szklane
        nie są profilowane, jak coś wykipi, to niestety wylewa się na blat i na kurki,
        bo one są przecież na płycie, łatwo te płyty zarysować, mogą pęknąć. A co
        Amiki - przy otwieraniu piekarników zauważyłam, że bardzo dziwnie chodzą
        drzwiczki, a Bosch lekko i gładko, zapytałam jak to jest i powiedziano mi, że
        jest rzeczywiście problem z tymi drzwiczkami i się wypaczają. A jak ty wybrałaś?
        • Gość: deedee Re: do deedee IP: 212.75.114.* 30.11.05, 16:02
          Ja też wybrałam Boscha - piekarnik HEV 43W350E z płytą NPD 615 DEU :-))))
          Zadecydowała cudna płyta :-)))))) Ale okap zdecydowanie będzie Amici bo
          wzornictwo Boscha (jeśli chodzi o okapy) zdecydowanie mi nie odpowiada.
          • Gość: Lotka Re: do deedee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 18:00
            Ten Twój zestaw też był u nas na liście! Ale w końcu przegrał - przyznam się,
            że trochę nakrecił nas bajer jakim są chowane pokrętła:) Bo inne cechy mają w
            sumie podobne.
    • ann_mart Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? 28.11.05, 13:37
      Kilka lat temu stałam przed podobnym wyborem. Zdecydowały finanse - czyli
      Amica. I musze powiedzieć, ze jestem zadowolona bardzo, szczególnie z
      piekarnika. Z kolei koleżanka w tym samym czasie kupiła rozważany pzeze mnie
      piekarnik Boscha - i jej zadowolenie jest o tyle mniejsze, że ma mniejsze
      możliwości (mój pomimo niższej ceny ma więcej funkcji, które komuś, kto uzywa
      go kilka razy w tygodniu, bardzo się przydają). Ale też jest bezawaryjny.
      Teraz też kupiłabym Amicę - ale skłoniłoby mnie doświadczenie a nie cena. Do
      zmiany zdania mogłyby mnie skłonić względy wizualne.
      • Gość: deedee Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: 212.75.114.* 28.11.05, 15:54
        Dzięki za wszelkie podpowiedzi. Jest dokładnie tak jak mówi ann_mart -
        piekarnik Amica ma więcej funkcji mimo niższej ceny.
        • Gość: wandziulek Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 22:37
          mam płytę i piekarnik AMICI 5 lat,po dwóch latach użytkowania wysiadł podwójny
          palnik,który teraz działa kiedy chce i jak chce,jestem zdegustowana,czekam aż
          jeszcze jeden sie popsuje,żeby móc wymienić całą płytę.Teraz na pewno kupię
          szerszą,tzn.jeszcze 2 palniki,czyli 6.my lubimy gotować i np. 2 duże garnki nie
          mieszczą się obok siebie.Jak mówiła moja nauczycielka:jesteśmy zbyt biedni aby
          chodzić w byle czym...pozdrawiam.W
    • Gość: rav Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: *.skorosze.net 29.11.05, 20:58
      jak możma Boscha porównywać z Amiką?
      • Gość: ania Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:05
        ...można szczególnie tego z Brazylii albo z Turcji.
        • Gość: deedee Re: Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: 212.75.114.* 30.11.05, 15:59
          Lepiej porównywać Boscha z Amica niż kupić Gorenje
    • Gość: kaśka Q. Piekarnik i płyta gazowa - Bosch czy Amica? IP: 195.117.158.* 01.12.05, 00:09
      trochę siedzę w tej branży i powiem jedno,pralki Amiki bym nie kupiła.Nad
      zakupem kuchni do zabudowy można się zastanowić(jeśli zestaw tak bardzo wpadł w
      oko),bo ceny są atrakcyjne(a i reklamacji jest procentowo mniej),poza tym
      trzeba wspierać Polski przemysł:)a tak serio -WYBRAŁABYM BOSCHA -W 100%
      NIEZAWODNY SPRZĘT,lepiej trochę dopłacić lub wybrać tańszy Boschwski zestaw bez
      katalizy(i tak trzeba się liczyć,że panele katalityczne z czasem się
      zużywają)...Z BOSCHA 100%satysfakcji,gwarantuje bezstresowe gotowanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka