Dodaj do ulubionych

pralka w kuchni

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.04.07, 17:08
Witam.
Przymierzam sie do zakupu pralki, ktora stac bedzie w kuchni w ciagu
kuchennym (zabudowana). Nie wiem tylko jaka pralke wybrac. Wiem, ze nie musi
byc to dokladnie pralka typowo do zabudowy (tych jest maly wybor, a ceny
wyzsze). Dlatego chcialabym kupic normalna pralke ladowana z przodu, ze
zdejmowana pokrywa, zeby sie pod blatem zmiescila. Jakie max rozmiary musi
miec taka pralka (glebokosc), zeby zmiescila sie w standardowej szafce (60
cm). Tak zeby wszystkie kabelki i rury sie zmiescily i drzwiczki od szafki
zamykaly.
Bede wdzieczna za wszelakie sugestie.
Pozdrawiam i dziekuje
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: pralka w kuchni 15.04.07, 17:36
      standardowa pralka ma 50 cm głębokości, potrzebujesz ok. 3-4 cm na rury
      do/odprowadzające. Blat możesz zdjąć każdej

no, i wyszukiwarka się kłania :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=60498036
      • Gość: malfina Re: pralka w kuchni IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.04.07, 22:11
        Juz podany przez Ciebi watek przejrzalam, podobnie jak kilka innych. Ale
        niewiele znalazlam konkretow. Nie wiem ile wlasnie zajmuja te rury/kable, czy
        musi pozostac jeszcze jakis luz.
        Nie chcialabym, zeby mi pozniej zabraklo centymetra czy dwoch, wiec wole
        zapytac bardziej doswiadczonych.
        • aankaa Re: pralka w kuchni 16.04.07, 22:32
          > standardowa pralka ma 50 cm głębokości, potrzebujesz ok. 3-4 cm na rury
          > do/odprowadzające.
          >>>wiec wole zapytac bardziej doswiadczonych

nim odpisałam poszłam do kuchni zmierzyć ...
          ps. blat (ze sklepowiska) ma 60 cm, grubość drzwiczek ~1,8 cm
    • Gość: miastus Re: pralka w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 22:58
      w stadardowej szafce 60cm pod zbudowe nie zmiesci Ci sie zadna standardowa pralka (inaczej produkcja pralek do zabudowy nie mialaby sensu), po pierwsze wysokosc pralki to ok 85cm, tyle mniej wiecej ma szafka minus ok 10cm cokol, po drugie szerokosc pralki to 60cm, wymiar wewnetrzny szafki powinien byc wiekszy (o jakies 2cm, grubosc zawiasow) zeby mozna bylo jako tako wsunac w na pralke, po trzecie glebokosc pralki to rowniez mw 60cm, niestety, standardowy blat tez ma taka glebokosc, a pod nim schowac powinny sie drzwiczki (1,8cm) z ok 2cm nawiazka (nie dotyczy pralki o 50cm glebokosci), pozostaje szukac nietypowej pralki, lub robic szafke na miare...albo ustawic ja niezabudowana pod blatem, wiekszosc wspolczesnych pralek przewiduje te opcje
      • aankaa Re: pralka w kuchni 17.04.07, 21:29
        Gość portalu: miastus napisał(a):

> w stadardowej szafce 60cm pod zbudowe nie zmiesci Ci sie zadna standardowa
        pralka (inaczej produkcja pralek do zabudowy nie mialaby sensu), po pierwsze
        wysokosc pralki to ok 85cm,

pralka (po zdjęciu blatu) ma 82 cm

> tyle mniej wiecej ma szafka minus ok 10cm cokol,

pralki nie wstawia się _do_szafki_ a na podłodze (wykorzystując boki szafki)

> po drugie szerokosc pralki to 60cm, .....

"wstawiamy" pralkę do szafki 80-tki

> po trzecie glebokosc pralki to rowniez mw 60cm,
        > (nie dotyczy pralki o 50cm glebokosci), pozostaje szukac nietypowej pralki,

wydaje mi się, że 50 cm to standard ...
        i spokojnie 2 cm na drzwiczki, 3-4 na rury i jeszcze kawałek blatu (nad) wystaje
        • Gość: miastus Re: pralka w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 00:05
          genialne...tylko jesli mamy stawiac pralke na podlodze to po kiego grzyba zostawiac scianki boczne szafki? wcisnac po prostu pralke miedzy dwie sasiednie szafki i zakryc szmata

standardowa glebokosc pralki wolnostojacej to 60cm

nie bylbym taki pewien czy zdjac blat mozna w kazdej pralce, moge sie mylic ale zdaje sie ze np w amice nie mozna

po co kupowac szafke 80cm zeby wykorzystac z niej tylko scianki a przy okazji marnowac 20cm zabudowy? jesli uwazasz ze o to w zabudowie chodzi to sie mylisz

• aankaa Re: pralka w kuchni 18.04.07, 18:35
            Gość portalu: miastus napisał(a):

> genialne...tylko jesli mamy stawiac pralke na podlodze to po kiego grzyba
            zostawiac scianki boczne szafki? wcisnac po prostu pralke miedzy dwie sasiednie
            szafki i zakryc szmata

ew. dokręcić zawiasy i zamknąć drzwiczkami

> nie bylbym taki pewien czy zdjac blat mozna w kazdej pralce, moge sie mylic
            alezdaje sie ze np w amice nie mozna

blat - jako taki - można zdjąć z każdej pralki, choćby po to żeby fachman
            dostał się do trzewi. Mam (w szafce) Whirlpoola wolnostojącego, blat został
            zdjęty 5-6 lat temu i nic jej się nie stało :)

> po co kupowac szafke 80cm zeby wykorzystac z niej tylko scianki a przy okazji
            marnowac 20cm zabudowy?

żeby dać pralce "szansę", że jak radośnie podskoczy przy wirowaniu nie roz...
            szafek obok :) Po bokach można poutykać pudełka/butelki ze środkami do prania i
            w ten sposób zaoszczędzić miejsce w innej szafce

Nie mam zamiaru Cię przekonywać :) Po prostu sprawdziłam u siebie i nie
            znajduję powodu wydawania kolejnych kilku stówek żeby pralka i tak wylądowała w
            kuchni. A co do sprzętu stricte do zabudowy. Nie jestem w stanie uwierzyć, że
            taka pralka nie wytnie jakiegoś psikusa przy wirowaniu np. koca czy praniu
            kilku par butów (do tego też można jej użyć), czarno widzę wizytę serwisanta,
            który musi dostać się do niej ... od tyłu ;)
            • Gość: miastus Re: pralka w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 19:48
              z jednym musze sie zgodzic, wszystko mozna zrobic, tyle ze nie wszystko bedzie pasowalo do zastanej zabudowy (fizycznie i estetycznie)

> blat - jako taki - można zdjąć z każdej pralki<

i tu sie mylisz, ale odpowiedzi poszukaj sama, inaczej kolezanka zakladajaca watek bedzie miala pretensje do Ciebie

> żeby dać pralce "szansę", że jak radośnie podskoczy przy wirowaniu nie roz...
              > szafek obok :) Po bokach można poutykać pudełka/butelki ze środkami do prania
              > i w ten sposób zaoszczędzić miejsce w innej szafce<

jesli masz taka pralke to najwyrazniej cos jej dolega, a jesli przy okazji takiego wirowania rozleci sie szafka to znaczy ze i szafka byla do dupy...ludzie w rozny sposob zagospodarowuja przestrzen, tutaj juz mnie nic nie zdziwi

kazada pralka predzej czy pozniej bedzie wymagala naprawy, sprzet do zabudowy wyjmuje sie z szafki rownie latwo jak sie go w nia wklada, nie ma potrzeby by serwisant wciskal sie za, czy pod, szafke

watek jest na temat pralki wolnostojacej ktora pasowalaby do zabudowy, wyrazilem juz swoje zdanie

• aankaa Miastuś, dajmy sobie łapę i przestańmy wytykać 18.04.07, 20:15
                pomysły "za i przeciw" :)

> wyraźnie napisałam jakiej pralce zdjęłam blat i jej nie zaszkodziłam
                > jak wkładam 2 pary butów (typu adidasy) to (chyba) żadna pralka nie umie
                sobie wyważyć tego wsadu żeby nie zgłupieć na poczatku wirowania
                > odpowiedziałam _dokładnie_ na temat - czy można pralkę wolnostojącą wcisnąć w
                zabudowę kuchni (m-ce na szafkę 80), nawet jeśli zabudowa jest już zastana. Co
                do estetyki - jedni uzupełnią drzwiczkami, drudzy zawieszą "szmatę" :)))

pozdrawiam
                (baba zagospodarowująca przestrzeń na różny sposób)

ps. w wc (osobne pomieszczenie) nad drzwiami mam pawlacz na zapas papieru,
                wiadro do mopa itp szpeje, które niekoniecznie używa się na codzień. Żeby było
                bardziej ... nastrojowo ... oświetlenie przeniosłam z sufitu na ścianę
    • kaatkaa Re: pralka w kuchni 18.04.07, 14:10
      pralek do zabudowy jest jednak trochę, więc może zastanów się nad tą opcją
      jeszcze, ja niedawno kupiłam i myślę, że był to dobry wybór
      • Gość: malfina Re: pralka w kuchni IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.04.07, 18:49
        Sytuacja u mnie wyglada tak, ze nie mam jeszcze ani pol mebla a kuchni (bede
        zamawiac za jakis tydzien) stad moge jeszcze prawie dowolnie duzo rzeczy
        dopasowac. Pralki tez jeszcze zadnej nie mam i zanim kupie, dopytuje bardziej
        doswiadczonych.
        Pan w sklepie, w ktorym prawdopodobnie bede zamawiac meble polecal szafke 70-ke
        (szerokosc). Myslicie ze musi byc az 80?
        Odnosniei glebokosci pralki to roznie jest teraz z tym standardem. Np. Indesit
        bodajze ma standard 53.
        Pralke do kuchni zdecydowalam sie wsadzic, bo mam lazienke malutka (3 m2) a
        kuchnie 20m2. A zeby mi nie psula wrazen estetycznych zdecydowalam sie ja
        wsadzic w normalna szafke a nie zakryc szmata czy zostawic niezabudowana.
        I tak na koniec-wiem, ze sa specjalne pralki do zabudowy, ale generalnie za
        samo "do zabudowy" nie mam ochoty doplacac okolo tysiaca zlotych. Chyba ze mnie
        ktos przekona, choc jakos argumentow za duzo "za" nie znalazlam jeszcze.
        • Gość: gosia Re: pralka w kuchni IP: *.crowley.pl 22.04.07, 21:37
          mysle ze najbezpieczniej bedzie wstawic 40stke
          • Gość: malfina Re: pralka w kuchni IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 06.05.07, 21:26
            Pralka zakupiona-40-ka, ze zdejmowana gora. Mysle ze bedzie ok.
            Dzieki za rady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka