Dodaj do ulubionych

"Piszczący" kompakt

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.08, 13:34
Witam,
Mam problem z kompaktem. Od jakiegoś czasu przy nabieraniu wody
strasznie hałasuje, piszczy niczym odrzutowiec. Czym to może być
spowodowane i jak się tego pozbyć?

Z góry dziękuję

renpas
Obserwuj wątek
    • trypel Re: "Piszczący" kompakt 18.03.08, 14:21
      1) sprawdzić czy zawór napełniajacy nie jest lóźno zamocowany i nie wpada w wibracje
      2) wymienić zawór (nie kupować najtańszego tylko wymagać markowego w I klasie
      głośnosci)
      • Gość: renpas Re: "Piszczący" kompakt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 08:18
        Dziękuję za odpowiedź. Sprawdzałam wczoraj, zawory nie są poluzowane. Zdjęłam
        pokrywę i dźwięk raczej dobywa się z centralnej części kompaktu gdzie jest
        mechanizm naciskania. Kompakt ma dopływ owdy od dołu jeśli to coś zmienia.

Pozdrawiam
        renpas
        • trypel Re: "Piszczący" kompakt 19.03.08, 10:05
          dopływ od dołu? Chyba odpływ?
          Są w środku dwa zawory - napełniajacy i spłukujacy, podczas napełniania szum
          moze dochodzić jedynie z napełniającego, jesli podczas (pod koniec) spłukiwania
          jakiekolwiek odgłosy (poza normalnym spłukiwania) dochodzą od spłukującego to
          nalezy zaczać od wyjecia i wyczyszczenia uszczelek i miejsca w zbiorniku gdzie
          umieszczamy zawór.
          • Gość: renpas Re: "Piszczący" kompakt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 10:17
            Dzięki wielkie za pomoc.
            Dopływ od dołu. Zwykle kompakty mają dopływ z boku tego zbiornika na wodę, mój
            ma od spodu. Odgłos jest na początku spłukiwania gdzieś do połowy spłukiwania.
            Koniec jest normalny.
            No to dzisiaj muszę zlokalizować te uszczelki i wyczyścić :)

renpas
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka