Gość: renpas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.08, 13:34 Witam, Mam problem z kompaktem. Od jakiegoś czasu przy nabieraniu wody strasznie hałasuje, piszczy niczym odrzutowiec. Czym to może być spowodowane i jak się tego pozbyć? Z góry dziękuję renpas Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: "Piszczący" kompakt 18.03.08, 14:21 1) sprawdzić czy zawór napełniajacy nie jest lóźno zamocowany i nie wpada w wibracje 2) wymienić zawór (nie kupować najtańszego tylko wymagać markowego w I klasie głośnosci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renpas Re: "Piszczący" kompakt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 08:18 Dziękuję za odpowiedź. Sprawdzałam wczoraj, zawory nie są poluzowane. Zdjęłam pokrywę i dźwięk raczej dobywa się z centralnej części kompaktu gdzie jest mechanizm naciskania. Kompakt ma dopływ owdy od dołu jeśli to coś zmienia. Pozdrawiam renpas Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: "Piszczący" kompakt 19.03.08, 10:05 dopływ od dołu? Chyba odpływ? Są w środku dwa zawory - napełniajacy i spłukujacy, podczas napełniania szum moze dochodzić jedynie z napełniającego, jesli podczas (pod koniec) spłukiwania jakiekolwiek odgłosy (poza normalnym spłukiwania) dochodzą od spłukującego to nalezy zaczać od wyjecia i wyczyszczenia uszczelek i miejsca w zbiorniku gdzie umieszczamy zawór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renpas Re: "Piszczący" kompakt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 10:17 Dzięki wielkie za pomoc. Dopływ od dołu. Zwykle kompakty mają dopływ z boku tego zbiornika na wodę, mój ma od spodu. Odgłos jest na początku spłukiwania gdzieś do połowy spłukiwania. Koniec jest normalny. No to dzisiaj muszę zlokalizować te uszczelki i wyczyścić :) renpas Odpowiedz Link Zgłoś