ohania74 29.01.09, 20:03 Witam interesuje mnie wszystko na temat malowania kafli, może ktoś malował proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: waldzik Re: malowanie kafli IP: *.wroclaw.mm.pl 29.01.09, 21:31 Ja niedawno malowalem. Trzeba z grubsza przeczyscic , zagruntowac i pomalowac. Z tego co pamietam farba byla olejna. Efekt w moim subiektywnym odczuciu beznadziejny. Farba odkryla wszelkie drobne niedociagniecia , jak chociazby lekko podtopione lub wystajace kafle , nierowne fugi. Malowalem sciane . Nie wiem czy jest cos co nadaje sie na podloge. Pozdrawiam . Waldzik Odpowiedz Link Zgłoś
m1arm Re: malowanie kafli 30.01.09, 12:04 nie wiem za bardzo o jakie kafle chodzi,ale ja malowałam ostatnio płytki na ścianie i podłodze w łazience i wyszło bardzo ładnie.użyłam do tego takiej specjalistycznej farby do ceramiki, którą można kupić w sklepie dla artystów. nie wiem czy się farba z czasem nie zetrze ale na razie dobrze się trzyma. słyszałam że tak naprawdę trwałość farby gwarantuje tylko wypalenie już pomalowanej płytki w odpowiedniej temperaturze. myślę, że w takim sklepie dla artystów sprzedawcy powinni być zorientowani i mogą najlepiej doradzić Odpowiedz Link Zgłoś
hyphenation Re: malowanie kafli 05.02.09, 12:04 ja pomalowałam kafelki w kuchni - odtłuściłam benzyną, dla formalności przejechałam papierem ściernym i znowu odtłuściłam. A malowanie farbą ALKIDOWĄ - coś jak olejna, ale dużo lepiej trzyma się dziwnych powierzchni. Moja farba to był Beckers półmatowy alkidowy, nazwy dokładnej niestety nie pamiętam. Efekt - kto widział w pierwszej chwili mówił, że mam nowe kafelki. Tylko jeśli kafelki mają jakąś fakturę, to będzie ją widać. I bardzo ważne - malować wałkiem bardzo cieniutką warstwę, dopiero jak wyschnie - następną. Ja malowałam ze 3 razy, ale przemalowywałam paskudne brązowe kafle w maziaje na biało. Możliwe że to zależy od farby, kiedyś pomalowałam lodówkę inną farbą (nazwy nie pomnę) i kryło za 1 razem. Farby alkidowe są fajne do różnych "dziwnych" powierzchni, bo nie ciekną tak jak olejne, nie świecą się tandetnie i powierzchnia jest naprawdę trwała. Sprzedawców lepiej nie pytać, każdy którego pytałam o farbę do kafelków patrzył na mnie jak na wariatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: malowanie kafli IP: *.chello.pl 27.04.09, 10:40 bardzo dziekuje za szczegolowe informacje! Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: malowanie kafli 05.02.09, 14:14 Bez sensu. Jeżeli już nie możesz ich znieść, to najwyżej jakiś art, wesoły motyw, czy inny malunek. Cała ściana z kafelek pociągnięta jednolitą olejną, to szkaradztwo brzydsze od historycznej lamperii. Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś